7. Natura umană în hinduism. Originea credinței în karma și reîncarnare.
HTML-код
- Опубликовано: 8 фев 2025
- În acest episod se pun bazele înțelegerii naturii umane în hinduism și se vorbește de tranziția care a avut loc în hinduismul timpuriu în trei direcții principale: 1. De la credința în zei suverani care conduc lumea prin intermediul unei legi universale, la credința în atotputernicia unei legi care guvernează chiar și lumea zeilor (karma); 2. de la o realitate ultimă reprezentată de zei la una impersonală, numită Brahman; 3. De la aspirația după nemurire personală în lumea zeilor la o stingere în acea esență primordială impersonală în care toate și-au aflat originea. Abia după aceste noțiuni sunt înțelese putem vorbi despre Yoga și reincarnare în episoadele următoare.
Cartea prezentată în film este disponibilă pentru descărcare în mod gratuit aici:
Reîncarnare şi înviere. O analiză din perspectiva filosofiei minţii şi a credinţei creştine
www.comparativ...
Super mesaj ❤😂🎉😢
Foarte interesant.
Mă bucur că v-am descoperit la recomadarea unei prietene. Nu mă mai satur sa vă ascult în fiecare dimineață si seară,am luat-o de la episodul 1 🙏
Mulțumim! Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Unii au păreri contradictorii despre karma și reancarnarea spiritului, a minții și a conștiinței, în aceste comentarii, dar, per ansamblu, eu zic ca este un episod exceptional, acesta cu hinduismul, chiar dacă am studiat în școală Vedele și Upanisadele și pe Mircea Eliade la orele de limba și literatura romana, vreau sa subliniez faptul că sunt captivat de modul de prezentare clar și concis și la obiect și de explicațiile date în prezenta emisiune, toate acestea având o logica de un bun-simț al înțelegerii lor cât n-am fost în stare sa înțeleg în 4 ani de studiu în liceu. Vă mulțumim pentru efortul depus!
Excelent domnule profesor! Multumim.
Toata stima frate Ernest pentru efortul depus. Multi nu sunt pregătiți sa întâmpine genul acesta de informații, asa că nu le luați in considerare reacțiile, sunt inca mici copii.
Fi-ți binecuvântat ,mulțumesc pentru aceste învățături.Am rezonat cumva dintotdeauna cu reîncarcarea .
Va mulțumesc mult. ❤❤❤
Mulțumesc frumos ! 🙏🤗🙏
Va multumesc mult pentru informatiile mult cautate cat si pentru munca dvs ,va apreciez si va multumesc 🕉️🇮🇳👑💖🥰🌟🙏🙏🙏
Mulțumesc foarte mult.
♥️🙏♥️
Întra-devăr Eminescu cunoștea Imnurile vedice, cunoștea scrierea devanagari, ceea ce i-a permis să aibe acces la acele scrieri în mod nemijlocit, și nu prin intermediul unor traduceri, a fost primul traducător din sanscrită în română, fapt demonstrat de către Amita Bhose în cărțile sale: "Eminescu și limba sanscrită" și "Cosmologia lui Eminescu".
👋👋👋👋🙏👍
Recunoștință pentru efortul dumneavoastră de a ne aduce informații prețioase.
Sa traiti. Puteti sa mi dati o bibliografie ? As vrea sa ma informez mai in profunzime despre această filosofie/religie.
Mircea Eliade, Istoria credintelor si ideilor religioase, volumul 1. Alta lucrare cu mai putine pretentii: Ernest Valea, Reincarnare si Inviere, ed. Sapientia, Iasi.
Amita Bhose "Eminescu și limba sanscrită".
Amita Bhose "Cosmologia lui Eminescu".
un fenomem trebuie mai intai inteles inainte de a fi criticatsau judecat cu verdicte pe loc, o idee inteleapta, nivelul dvs intelectual si puterea de intelegere se vad clar din comentariile dvs in aceste clipuri din care eu personal am multe de invatat
Dacă trageți o asemenea concluzie înseamnă că aveți un nivel spiritual și intelectual mult superior domnului profesor, care se bazează doar pe explicarea unor pasaje din milioanele de referințe privind subiectul.
In opinia mea nu aș spune că orientul și occidentul se situează pe poziții 100% diametral opuse in ce privește pastrarea identității personale, deoarece creștinismul indică și el omorârea prin răstignire a identității sociale și nașterea unei noi identități din Dumnezeu. Argumentez cu câteva texte deoarece sunt prea multe ca să le citez pe toate. Romani 6:6 - "Ştim bine că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, pentru ca trupul păcatului să fie dezbrăcat de puterea lui, în aşa fel ca să nu mai fim robi ai păcatului,"; Galateni 2:20 - "Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc…, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine Însuşi pentru mine."; Galateni 3:28 - "Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toţi sunteţi una în Hristos Isus."; Efeseni 4:24 - "şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul."; Coloseni 3:9 - "Nu vă minţiţi unii pe alţii, întrucât v-aţi dezbrăcat de omul cel vechi, cu faptele lui," Coloseni 3:10 - "şi v-aţi îmbrăcat cu omul cel nou, care se înnoieşte spre cunoştinţă, după chipul Celui ce l-a făcut."; 2 Corinteni 5:17 - "Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi."; 1 Corinteni 15:47 - "Omul dintâi este din pământ, pământesc; omul al doilea este din cer.", etc. Într-adevăr nu susține dizolvarea identității in ceva impersonal, însă toți cei care au renunțat la identitatea lor primesc o identitate unică astfel că nu se va mai putea vorbi de eu versus tu sau noi versus voi. Mai pe băbește spus geneza dragostei față de semeni fie ei prieteni sau vrăjmași constă în constientizarea faptului că tu ești semenul tău. Tocmai de aceea dragostea nu face rău aproapelui.
îmi cer scuze dar din ce a-ți prezentat despre reîncarnare şi karma arată clar că nu înțelegeți fenomenul....pentru a-l înțelege trebuie studiate Yoga-sutras şi Bagavad-gita (asta dacă aveți norocul să găsiți un comentariu bun la cele două cărți)....
Ar fi fost frumos un comentariu mai specific, de genul "la minutul cutare ați făcut următoarea eroare...”. Cât despre Yoga Sutra și Bhagavad Gita, nu-și aveau locul în acest episod introductiv, care se oprește la Upanișade.
@@cugetariapologetice3403 Am considerat că atunci cînd se vorbeşte despre un termen ca cel de karmă sau reîncarnare să se explice în ce constă acel fenomen.....pentru că are o explicație la fel de ştiințifică la fel ca teoria relativități a lui Einstein....restul e filozofie
" a-ti prezentat " si vorbesti de yoga si karma . Sa ma scuzi dar ai karma trasă pe dreapta ...pentru rautăți la adresa limbii romane !
@@mihailoctavianm ei bine ai reuşit să te bagi în seamă...... şi care-i problema ta?că "văd: că la a î.nțelege noțiunea de karmă eşti pe lîngă subiect ......şi aici se discută despre karmă, nu despre limba română
@@morarumir18 Karma este atunci cand desi ai puterea sa repari greşala , o repeti , si o mai si expui . Fenomenul Karma presupune o intelegere superioara a existentei . Cand nu stii sa scrii corect in propria limba stai departe de alte limbi si culturi ...putin bun simt face bine la Karma. Si cand nu iti asumi ca esti prost , tot karma se numeste .
Hinduismul si yoga sunt lucruri diferite. Yoga nu e religie. Multele scoli filozofice din India, cu practca aferenta, nu sunt religii. Budismul a ajuns religie incalcand chiar invataturile lui Buddha. Prin religie unii controleaza, iar altii chiar vor sa fie controlati.
Credeti in mintuirea necrestinilor?
Acesta e un subiect f dificil. Eu am scris un articol pe această temă în urmă cu vreo 20 de ani:
comparativereligion.com/neverheard.html
Deocamdată acesta e răspunsul meu.
Fenomenul Valentina, oferă și o lumină în această privință
Isus spune că orice se poate mântui !