3. Limitele filosofiei materialiste în explicarea naturii umane

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 окт 2024
  • Care este raportul dintre suflet și corp din punctul de vedere al filosofiei materialiste? Dacă avem o natură pur fizică, care e elementul care ne conferă identitate personală și cum evaluăm continuitatea ei? Dacă ceea ce numim suflet sufletul este un produs al creierului, cum putem explica sinele, conștiința și liberul arbitru?
    În acest episod vom vedea că fizicalismul nu poate da o explicație coerentă acestor noțiuni și nici nu oferă explicații științifice pentru a contrazice existența unui suflet imaterial în constituția noastră. Fizicalismul urmează un set de asumpții care-l exclud pe Dumnezeu, și de aici toate limitările sale.
    Cartea prezentată în film este disponibilă pentru descărcare în mod gratuit aici:
    Reîncarnare şi înviere. O analiză din perspectiva filosofiei minţii şi a credinţei creştine
    www.comparativ...

Комментарии • 24

  • @ventage5301
    @ventage5301 7 месяцев назад +5

    Sa nu aveți nici cea mai mica îndoială ca munca d-tra nu este urmărită și utila chiar dacă nu exista foarte multe comentarii.Aceasta se datorează nepregatirii în aceasta materie de majoritatea oamenilor, inclusiv de mine dar de când v-am descoperit urmăresc aproape zilnic cursurile d-tra, pe unele de mai multe ori pentru ca mai fac și altceva și nu sunt atent mereu.Personal va mulțumesc pentru tot efortul d-tra.Sunt ortodox, nu habotnic dar nu cred ca aceste prelegeri sunt prea mult diferite de apologia ortodoxa.

    • @cugetariapologetice3403
      @cugetariapologetice3403  7 месяцев назад +1

      Mulțumesc pentru comentariu.

    • @ventage5301
      @ventage5301 7 месяцев назад +1

      Muncesc în Londra de peste 7 ani și în acest oraș cum se dorește sa se ajungă pretutindeni cu populații de toate naționalitățile , rasele,religiile e foarte bine venit canalul d-tra pentru a păstra legătură cu limba romana și teologia creștină.

  • @rodicavuijsters-tudur8117
    @rodicavuijsters-tudur8117 Год назад +3

    Sunteți o revelație pentru mine! Mulțumesc mult.

  • @cosminmarcu3779
    @cosminmarcu3779 2 года назад +5

    Mă bucur că v-am descoperit multă sănătate și putere de munca mulțumesc

  • @Mary_MEDEEA
    @Mary_MEDEEA 13 дней назад

    Vă mulțumim domnule profesor! Sunteti genial ,domnule Valea! Ceea ce faceti dumneavoastra aici ar trebui predat în materia școlară obligatoriu!

  • @sphoton9861
    @sphoton9861 Год назад +2

    Dumnezeu sa te binecuvanteze!

  • @sorinrusu4687
    @sorinrusu4687 Год назад +3

    Felicitari pentru aceasta munca continua de cercetare !

  • @vladlivia1846
    @vladlivia1846 Год назад +1

    Vă iubesc pentru toate strădaniile de a ne răspunde , întrebărilor grele despre rostul nostru pe pamant !

  • @mariapopescu5055
    @mariapopescu5055 Год назад +2

    Mulțumim pentru explicațiile clare ce pot fi înțelese și Decei ce nu suntem familirati cu subiectele ce le abordați !

  • @elenacamelianica1891
    @elenacamelianica1891 6 месяцев назад

    Fiti binecuvantat! 🙏♥️

  • @annaalexe328
    @annaalexe328 Год назад +1

    Mulțumesc frumos d.le profesor ! 🙏🙏🙏

  • @petrughiocelardelean3325
    @petrughiocelardelean3325 Год назад +1

    Mult respect pentru munca dumneavoastră.

  • @Ella-gw5oh
    @Ella-gw5oh Год назад +2

    Tot respectul pentru munca dvs !

  • @euinsumi4u
    @euinsumi4u Год назад +1

    as dori sa vad un episod in care se explica acest liber arbitru atunci cand o persoana este bolnava psihic.Unde e liberul arbitru?

    • @cugetariapologetice3403
      @cugetariapologetice3403  Год назад +1

      Natura umană fiind o unitate a corpului material și a sufletului imaterial, orice boală ne afectează pe ambele planuri. O boală a corpului fizic ne afectează și ea liberul arbitru, în funcție de gravitatea ei. De exemplu un cancer în stadiu terminal afectează liberul arbitru mai mult decât o formă mai severă de gripă. Boala psihică afectează și ea ambele ambele planuri ale naturii umane, mai grav pe cea sufletească și, implicit, mai grav liberul arbitru.

  • @YoCosmin92
    @YoCosmin92 3 месяца назад +1

    Dar de varianta de transplant de cap ce spuneți ? Adică se crează un corp din celule stem clonă sau recoltat de la alte persoane și se mută capul de pe un corp pe altul ?

    • @cugetariapologetice3403
      @cugetariapologetice3403  3 месяца назад

      Am vorbit despre asta în episodul din varianta engleză:
      ruclips.net/video/k3XCMzmKrRg/видео.html
      Dar și în cartea mea (Reîncarnare și înviere), pe care o puteți descărca gratuit folosind linkul din descrierea episodului 1.

  • @cristiananaella4760
    @cristiananaella4760 Год назад +1

    👍

  • @ionursachi1240
    @ionursachi1240 9 месяцев назад +1

    Din păcate niici teoria sufletului nu poate explica ceva ci este o credință asumată de o mulțime socială. Deci un copil nou născut are suflet. Dar realitatea cotidiană ne arată că nu are conștiință ci dobândește in timp o falsă cunoaștere de sine prin contagiune, educație și imitație. Copilul din Siberia crescut de câine, găsit la vârsta de 7 ani ne învață mai multe decât vor să recunoască religiile lumii. Practic ceea ce numim suflet oferă capacitatea de a învăța, imita dar nu oferă conștiință. Practic întreband orice om "cine ești?" se primesc varii răspunsuri : o primă identificare este cea cu a numelui sau apelativului primit de la părinți sau cu trupul văzut în oglindă, apoi identificări cu activitatea desfășurată cum ar fi elev, inginer, popă, doctor, pensionar, etc.; identificări cu apartenența la un grup social (religie, breaslă , partid, zonă geografică, etnie, etc); identificarea cu diverse atribute (bun, rău, puternic, slab, etc); identificări cu fapte și acțiuni (militant, martir, erou, laș, dictator, etc); identificări cu stări emoționale (fricos, milos, hain, vesel, trist, etc). Desigur că mai există numeroase alte identificări dar toate sunt etichete, deci omul ajunge să conștientizeze că există dar nu se cunoaște pe sine neputând depăși bariera etichetelor. Copilul de care vorbeam mai sus nu putea să răspundă la o astfel de întrebare pentru că nu primise vreo etichetă, dar peste timp spune și el ca este orfanul crescut de câine pentru că asta i-au spus doctorii că este.
    De asemenea conștiința nu trebuie confundată cu caracterul.

    • @cugetariapologetice3403
      @cugetariapologetice3403  9 месяцев назад +1

      Dvs ridicați niște probleme f importante. Copilul nou-născut are suflet, dar încă nu are o conștiință de sine pentru că sufletul, ca și corpul fizic, e într-un proces de creștere. Adică sufletul nu e complet format la naștere și de aceea copilul nu are încă acea conștiință de sine. Chiar dacă cunoașterea vine prin educație și imitație, asta nu înseamnă că ele se adaugă unui substrat fizic, adică ar fi doar rezultatul conexiunilor neuronale. Cunoașterea și conștiința sunt ale sufletului, nu sunt doar fenomene neuronale, fizice. Copilul acela crescut de animale ne arată un suflet crescut greșit, nu un suflet inexistent. Iar etichetele vin oricum, pentru că omul trăiește și se formează în societate, în interacțiune cu alții. Și e normal să fie așa, dar nu e suficient să fie DOAR AȘA, pentru că interacțiunea primară care trebuie să ne formeze e cea cu Dumnezeu.

    • @ionursachi1240
      @ionursachi1240 9 месяцев назад +1

      @@cugetariapologetice3403 total de acord cu opinia dvs deoarece: Faptele apostolilor 17:28 - "Căci în El avem viaţa, mişcarea şi fiinţa, după cum au zis şi unii din poeţii voştri: ‘Suntem din neamul Lui…’". Ce voiam eu să scot in evidență este faptul că societatea în care ne naștem ne modelează (uneori chiar ne mutilează) sufletul dar ne pune și o maramă peste informațiile cu care a venit sufletul astfel că omul ajunge să creadă sau să se identifice cu ce zic alții că este, fie ei oameni de știință, filozofi sau ignoranți.. Deci primul rol al societății este să încuie sufletele pentru ca apoi să survină o eventuală eliberare și sufletul să poată constata cine este, adică EU SUNT (rolurile jucate pe scena socială fiind identități pieritoare).

  • @alexandrabodoc1206
    @alexandrabodoc1206 8 месяцев назад

    Ficare crede că religia lui si gaâmdirea lui e cea corectă
    Însa totul vine si se intoarce catre sursă
    Cred ca tot ce trebuie sa face e sa fim oameni cu simțul de răspundere pentu ceia ce ne înconjoară sa nu ne mai calcam in picioare urcand unul peste altu sa cel mare si putetnic

  • @GabrielRaduca
    @GabrielRaduca Год назад

    "Care este raportul dintre suflet și corp din punctul de vedere al filosofiei materialiste?" Din puct de vedere materialist, corect ar fi care e raportul dintre corp si suflet. Cine pe cine genereaza? Materialist abordand problema corpul (structura biologica evoluata dealungul mileniilor) e cea care ajunge in situatia in care devine constienta de sine (cum?... asta-i subiectul discutiei) si genereaza acea structura capabila sa tranceanda acest nivel existential. Unde ?..urmeaza sa aflam la momentul trecerii. Pana atunci avem parte doar de PARERI. Nu exclud parerea dumneavoastra desi, recunosc, nu o impartasesc in aceiasi maniera. "Dacă avem o natură pur fizică, care e elementul care ne conferă identitate personală" Orice structura in univers are la baza un algoritm, o ecuatie cu "n" componente si cu raspuns unic daca componentele nu variaza. Daca una din cele "n" componente se modifica rezultatul e diferit (o alta identitate). Daca apare n+1atunci avem deaface cu ceva nou. "Dacă ceea ce numim suflet este un produs al creierului, cum putem explica sinele, conștiința și liberul arbitru?"....Cum nu acceptati aceasta premiza (a sufletului generat de structura biologica), normal ca nu aveti cum sa acceptati varianta materialista. Iar liberul arbitru tine de constientizarea nu numai a sinelui si a propriei existente ci, mai ales, de constientizarea celorlalte existente si a impactului sinelui cu ele.
    0