Miten löytää supin ja mäyrän pesät?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 янв 2025

Комментарии • 17

  • @YouSeeStudio
    @YouSeeStudio 2 года назад +1

    Hyvä video, kiitos opetuksesta

  • @jarmokarhunen8637
    @jarmokarhunen8637 5 лет назад +4

    Hyvä video asiasta kinnostuneille.

  • @autiok3362
    @autiok3362 5 лет назад +1

    Tämä oli kyllä hyvää tietoa kiitos tästä👍

    • @metsastajanvuosi9328
      @metsastajanvuosi9328  5 лет назад

      Hyvä jos tästä joku innostuu ja saa jotain vinkkiä. Tämä on hyvää ja hyödyllistä liikuntaa keväälle ja alkukesälle.

  • @TS-hl1ik
    @TS-hl1ik 5 лет назад +1

    Erittäin hyvä video kiinnostavasta aiheesta.
    Omilla maillani on pari luolastoa joista toinen on todella vanha. Se on niin pitkään ollut kun itse muistan ja vanhempikin väki puhui siitä jo aikanaan. Aukkoja siinä luolastolla on pitkälti yli kymmenen isolla alalla joista suurin osa kyllä näyttää sille ettei liikehdintää niillä ole. Koko alalla siinä on erittäin isot kasat maata mistä vois kuvitella myös luolan olleen todella kauan sillä paikalla. Sitten tämä toinen luolasto minkä tiedän on pieni, vain pari aukkoa, mutta maita on silti luolastosta tuotu aikamoinen kasa pihalle.
    Nyt viime syksynä ihmettelin vähän kun en ole muutamaan vuoteen käynyt luolilla kun molemmat näytti olevan tyhjillään kun aukoilla melkein kaikilla oli puista pudonneita lehtiä ja muuta roskaa melko paljon. Tämä isompi luola vaikutti sille että elämää olisi kumminkin kesän aikana ollut, muttei silloin syksyllä käydessä enää sille vaikuttanut. Nyt keväällä luolalla käydessä huomasin saman asian kuin syksylläkin, suuaukot melko täynnä roskaa, eikä muutenkaan "elon merkkejä" näkynyt.
    Oisko sinulla käsitystä mihin elukat on oikein hävinneet, kun olen siinä käsityksessä kyllä ollut, ettei erityisesti mäyrät kyllä noin vaan häviä mihinkään vanhoilta paikoilta.
    Ajattelin videosta innostuneena joku viikonloppu kunhan nuo takatalven lumet sulaa pois käydä seuraamassa luolastoilta lähteviä polkuja ja katsoa mihin ne johtaa, sillä jotenkin jäi vaan sellainen epäilys että viime syksyllä tällä isommalla luolalla kävi metsästäjiä, joten voisiko olla että loput elukat on paossa jollain muulla luolastolla jota en edes tiedä.

    • @metsastajanvuosi9328
      @metsastajanvuosi9328  5 лет назад +1

      Pesän suulta kannattaa tasoittaa hiekka ja seurata tuleeko siihen jälkiä. Mäyrät on useasti kesän jossain muualla, kuin siinä talvipesässä. Onko syöpäläisten takia tai ruuan? Riistakamera tietty hyvä peli seuraamisessa. Joskus vaan käy niinkin, että supit ja mäyrät vaan hylkää jonkun pesän. Syitä tähän olen miettinyt, mutta en tiedä. Tuleeko sinne kosteutta tai alkaako tunnelit sortumaan???? Käytännössä mäyrien pesät on noissa polkuverkostoissa ympäri maan ja jos pesässä ei ole mitään vikaa, siihen tulee asukkaat aikanaan.

    • @TS-hl1ik
      @TS-hl1ik 5 лет назад

      @@metsastajanvuosi9328 Tälle pienemmälle luolalle teinkin tuon, että tasoittelin hiekat niiltä kahdelta aukolta ja muutenkin haravoin ne kaikki lehdet ja muut rojut siitä hiekkakasan päältä, jotta näyttäisi hieman asutummalle ja paremmin löydettävälle. Myös ruokinta on aika lähellä ja siellä on riistakamera, joten vois olettaa jos mäyriä on lähimaastossa, että ne sinne osautuisi joskus kesän aikana. Lähimaastossa on myös lato ja puimala minkä alla elukoita ennen oli.
      Kosteutta en usko kumpaakaan luolastoon tulevan, varsinkaan tähän vanhempaan ja isompaan luolaan.
      Pitäis käydä kiertelemässä vielä tässä kevään aikana noita polkuja kun niitä ei ole aiemmin sen kummemmin tullut edes käveltyä. Maasto täällä on sellaista sekametsää ja rinteitä on runsaasti joten luulisi mäyrien viihtyvän kun ravintoa ja sopivia pesäpaikkoja on riittävästi.

    • @TS-hl1ik
      @TS-hl1ik 5 лет назад

      @@metsastajanvuosi9328 Mainitsit näistä poluista ja siitä ajankohdasta kun mäyrät siirtyy siihen marjastukseen, niin onko pääsääntöisesti polut ja marjastuspesät vain silloin käytössä, ja muuten alkukesän elukat viettää luolastoilla? Kävin huvikseen kävelemässä polkuja tänään ja löysin parikin polkua mitkä täsmäis näihin tuntomerkkeihin että puiden juurilta ja kivien päältä on lähtenyt sammaleet ja muutenkin joiltain kohdilta oli ihan "mustalla" mullalla polku, eli käyttöä näyttää olleen. Jätin toisen riistakameran sille paikalle kuvaamaan, mutta luulisin ettei siihen vielä mitään jää.

    • @metsastajanvuosi9328
      @metsastajanvuosi9328  5 лет назад

      @@TS-hl1ik Mäyrä hoitaa poikaset siinä talvipesässä kevään ajan. Hangen aikaan kulkee miten sattuu, mutta muuten käyttää pääsääntöisesti polkuja. Polkujen varrella on kaikki mäyrän ruokapaikat, lukuun ottamatta ihmisen tekemiä ruokintapaikkoja. Niistä polkujen varsilla olevista kakkakasoista voi katsella mitä se syö. Usein niissä on kauraa, omenankuoria, kalaa ja kitiiniä.

    • @metsastajanvuosi9328
      @metsastajanvuosi9328  5 лет назад

      Lisää vielä edelliseen. Pesien määrä riippuu ihan maastosta, voi olla sadalla ha:lla vaikka 15 kpl. Mitä kivikkoisempaa, sitä enemmän pesiä. Mäyrän elinalueen laajuutta en osaa sanoa mutta olen polkuja kulkiessa pistänyt merkille, että olisko n. neliö kilometrin. Tuokin tietty riippuu missä päin Suomea ollaan.

  • @kallekylmaniemi3362
    @kallekylmaniemi3362 5 лет назад +2

    Hyviä vinkkejä tästä sai👍

  • @JJ-ip3lr
    @JJ-ip3lr 5 лет назад +2

    harvoin löytää näin opettavaisia videoita