Toch gaat de ontwikkeling van batterijen razend snel. Er komen concurrerende batterij technieken die geen lithium gebruiken maar met grondstoffen die ruim beschikbaar zijn. Op korte termijn zal de jacht naar Lithium groot zijn. Maar binnen 5 jaar zal dat al weer voorbij zijn met de komst van deze betere en goedkopere en minder vervuilende alternatieven.
Sodium-ion is inderdaad ook in ontwikkeling maar kan niet dezelfde resultaten bieden dat lithium-ion kan. Je hebt per kwh veel meer materiaal nodig. Handig voor bijvoorbeeld energieopslag maar niet voor auto’s, vliegtuigen, drones, boten, telefoons etc
@@bram7590 Nee, Grafeen is de anode in de batterij, lithium is de cathode. Grafeen wordt ontwikkeld als verbetering/toevoeging aan de batterij, niet als vervanging van Grafiet wat nu het grootste deel van de anode uitmaakt met een kleine toevoeging van siliconen
Goeie video weer! Het is wel zonde dat we na een tijd van globale samenwerking en uitbreiding noodgedwongen weer productieketens dichter bij huis moeten brengen. Een ander aspect dat ook met de tijd mee moet gaan om alle piekbelasting van meer elektrische autos en gebruik voor andere doeleinden op te kunnen vangen is natuurlijk het stroomnetwerk (kabels en transformers). Misschien is een explainer over de ontwikkelingen in dat gebied op landelijk en Europees niveau ook nog een interessante video na deze "mini-serie" over batterijen?
Met andere woorden: die grote flauwekul met windmolentjes en paneeltjes kunnen nooit de wereld aan de gang houden. Laat staan dat je met testla's rijden de aarde kunt afkoelen. Wat een grote onzin die groene energie zeg!
Ik vind het helemaal niet zonde om de produktieketen dichter bij huis te brengen. Juist een goede zaak. Dan hebben we zelf de werkgelegenheid en dan kunnen we zelf controleren of milieuregels gerespecteerd worden. Ook minder vervuilend transport.
Goeie video! Ik hoop dat we in Nederland/Europa vooral op recycling gaan focusen. Mijnen is leuk maar tijdelijk. Recyclen kan al tot 98% van de materialen uit een batterij en snel genoeg 100%, dus zodra we over 10-20 jaar een hoop EVs in de wereld hebben en batterijen efficienter blijven worden ga je vrijwel geen nieuwe grondstoffen meer nodig hebben maar wordt recyclen het belangrijkst. Als we daar tegen die tijd marktleider in zijn, net zoals met de chipmachines van ASML, dan ben je spekkoper!
Als er nog geen grondstoffen uit de grond gehaald zijn valt er weinig te recylen. De lithium winning (op deze schaal) is relatief nieuw en er valt op dit moment nog niet veel te recylen. Europa heeft hier al doestellingen voor gesteld. Dus het is niet óf maar én. Recyclen en grondstoffen winnen.
@@Ehralur Dat kan maar de vraag is of het strategisch handig is om als continent afhankelijk te zijn van andere landen. En de toekomst? Dit is de toekomst. Slechts 3% van de auto's in Nederland is elektrisch dus de komende 30 jaar valt er weinig te recylcen.
Ik had gehoopt dat ook naar de Kobalt mijnen in Congo zou worden gekeken. Moderne slaverij om te voldoen aan de (nodige) energie transitie van het westen!
Er zijn toch ook andere batterij technologieën ? Zoals bijvoorbeeld grafeen batterijen? Het is jammer dat die nieuwe batterijtechnologieen niet sneller op de markt komen. Daarnaast is er natuurlijk ook waterstof om energie op te slaan. Vooral witte waterstof (waterstof dat ontstaat diep in de aarde tgv reactie van ijzer en water onder hoge druk) is zeer interessant. Er zijn zeer grote voorraden van witte waterstof diep in de aarde beschikbaar, en er wordt constant meer bijgemaakt. Als we erin slagen om de witte waterstof op een efficiënte manier naar boven te halen, kunnen we de discussie over grijze waterstof (waterstof verkregen uit fossiele brandstoffen) of groene waterstof (waterstof verkregen via het inefficiënte electrolyse proces) overslaan.
Wie zegt dat dat niet gebeurt? De ontwikkeling van zulke dingen gaat heel erg traag en lithium batterijen zijn op het moment nog steeds de meest volwassen en betrouwbare technologie. Die anderen moeten naar mate ze verder ontwikkeld worden een meer prominentere rol gaan spelen.
Zouden jullie een video kunnen doen over de Co2 productie bij de groene energie versus kern energie en gas energie waarbij wordt gekeken naar het begin van erts winning tot aan afbreken van het energiecentrale (zonnepaneel/windmolen/kernreactor/gascentrale). Veel milieu vervuiling van kolen, gas en zeldzame aardmetalen zoals neodymium worden vaak niet mee gerekend. Veel mijnbouw afval van kolen is bijvoorbeeld ook kankerverwekkend en daar zijn ook milieu rampen van geweest. Olie en gas ook door de benzeen productie die erbij komt en duidelijk kankerverwekkend is.
Titel is een beetje verwarrend aangezien het filmpje niet gaat over de mate van vervuiling van mijnen maar meer over de internationale geografische positionering van batterij-grondstof delving.
Titel is niet verwarrend. Met titel geven ze gewoon met opzet en schaamteloos aan, hoe smerig EV rijden is...terwijl ze EV rijden door de strot willen duwen, omdat het zogenaamd "schoon" rijden is. M.a.w....toppunt van bespotting / cynisme. Kortom...titel is de realiteit.
Hebben jullie ook al gehoord over het omzetten van groene energie naar ammoniak wat men dan in giga hoeveelheden wil gaan transporteren. De Groene bom onder de toekomst
Tsja, en dan is de nieuwe ontwikkeling ook bezig om accu's te gaan maken zonder lithium maar met natrium (wat dus op een andere manier gewonnen kan worden en igg op andere plaatsen). Dus nú nog investeren in lithiumwinning in de EU? Of toch andere methodes, wellicht 'groene benzine' en efficiente brandstofcellen? En natuurlijk: is zoveel automobiliteit wel nodig en kan het niet met beter OV en bijv. thuiswerkplekken en werk op loop/fietsafstand?
Men praat hier over de risico's van afhankelijkheid en niet over de risico's van een vervuilde natuur. Alles gaat vrijwel altijd over het gewin van de mens maar niet over het verlies van onze omgeving waar die mens in woont. Men zou eens moeten nadenken over het terugdringen van het ontembare verlangen van de mens naar iedere keer meer.
Goed. Laten we daarmee stoppen en terug gaan naar paard en wagen. Oh nee, dat kan ook niet meer met de hoeveelheid mensen die we nu hebben, dat is een stikstof probleem. We gaan weer gewoon lopen. Fietsen kan immers ook niet, dat metaal moet ook uit mijnen komen. Dus we gaan weer lopen en iedereen gaat weer 6 uur per dag besteden aan het verbouwen van zijn voedsel. Wanneer beginnen we ?
Nope. Auto's zijn niet essentieel. Als we ons meer richten op het uitbreiden van het ov en fiets is er bijna geen auto meer nodig en dus ook niet zoveel Lithium mijnen.
En natuurlijk gaat er weer een milieuactivist in de weg liggen. Wat een vervelende mensen. Ze zijn tegen alles maar behoren vaak wel tot de mensen met een grote voetafdruk.
Hele sterke video, dank je wel! Het lijkt wel een beetje op kiezen tussen twee kwaden; afhankelijkk zijn van landen als China of zelf in EU zo'n vervelende mijn starten.
Junperboy333 Het IS kiezen tussen twee kwaden. Geloof de politiek niet met hun mooie beloftes. Er is een mantra voor iedereen die de politiek in gaat. Vertel het volk wat ze willen horen en nooit de waarheid. Zo heeft Rutte het al meer dan twaalf jaar volgehouden. Omtzigt was eerlijk en zie hoe ze hem hebben behandeld. Ze hebben hem nog net niet vermoord, al hadden ze dan misschien graag gedaan.
Kuipers weigert geluidsopnames OMT-vergaderingen te openbarenData-analist Cees van den Bos diende een Woo-verzoek in om geluidsopnames van OMT-vergaderingen boven tafel te krijgen, maar zorgminister Ernst Kuipers (D66) weigert deze vrij te geven, ‘in het belang van de staat’.
Ik zeg het nogmaals net als enkele jaren geleden. Als we echt een schoner milieu willen moeten we veel soberder gaan leven. Welvaart, overbevolking en mijnbouw zijn de grootste vervuilers. We willen de kool en de geit sparen en dat is een utopie. De luxe behouden en een schoon milieu gaan niet samen. Laat u niets wijsmaken en maak uzelf ook niets wijs.
@@Pelsluisje Met zulke grote woorden neem ik aan dat je kunt onderbouwen dat er een grotere mate van oversterfte bij gevaccineerden ten opzichte van ongevaccineerden te zien is?
@@Taeriqify ja, want die prikjes zorgen ervoor dat jouw lichaam giftige spikjes blijft maken. Dat komt omdat ze pseudouridine gebruikt hebben om te stabililiseren. Na 9 maanden nog actief. Ongevaccineerden hebben dat niet en werken met hun natuurlijke immuunsysteem met 2 weken het virus het lichaam uit
@@Taeriqify Is dit een retorische vraag? Toen ik op de lagere school zat, 70 jaar geleden, had Nederland tien miljoen inwoners. Het zijn er nu achttien miljoen exclusief de illegalen. En dit geldt niet alleen voor Nederland!!!
Contradictio in terminis. 'Schone toekomst'? 'Vieze mijnen'. Je voelt toch aan je water dat DIT niet de toekomst is? We forceren de blik op een mooie schone aarde. Vergeet niet dat wij niet zonder de aarde kunnen, maar de aarde kan prima zonder de mens. KAP NOU EENS MET HET KAPOT MAKEN VAN ONZE MOOIE PLANEET ga fietsen erg leuk goed voor je hart.
@@Taeriqify Ja het vraagt een heel nieuwe kijk op de wereld. Geen 'economieën of mondiale economie meer. Dichter met de neus op het groen. Met 'de poten in de aarde', zoiets. Hoeft niet vies te zijn of zo, maar voor Holland geldt bijvoorbeeld géén negen miljoen auto's. Een geweldig grote stap 'terug'. Maar doen we dat niet, dan zegt moeder aarde toedeloe tegen de mensheid. En dat zegt ze eerder dan men denkt. Gelukkig met minder. Zoiets. Ik vind het ook moeilijk maar die beslissing is niet aan ons. De aarde ligt niet aan ónze voeten, maar wij hangen wèl aan haar. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Het leven is vluchtig, al denken wij dat wíj aan het roer staan. Het is zó voorbij. Wég. Foetsie. Op.
Ik hoop dat het lukt.
Europa is meer zelfredzaamheid nodig
Toch gaat de ontwikkeling van batterijen razend snel. Er komen concurrerende batterij technieken die geen lithium gebruiken maar met grondstoffen die ruim beschikbaar zijn. Op korte termijn zal de jacht naar Lithium groot zijn. Maar binnen 5 jaar zal dat al weer voorbij zijn met de komst van deze betere en goedkopere en minder vervuilende alternatieven.
Bijvoorbeeld? Wat voor materialen?
Sodium-ion is inderdaad ook in ontwikkeling maar kan niet dezelfde resultaten bieden dat lithium-ion kan. Je hebt per kwh veel meer materiaal nodig. Handig voor bijvoorbeeld energieopslag maar niet voor auto’s, vliegtuigen, drones, boten, telefoons etc
@@manuelvolk6177 Natrium en grafeen.
@@bram7590 Nee, Grafeen is de anode in de batterij, lithium is de cathode. Grafeen wordt ontwikkeld als verbetering/toevoeging aan de batterij, niet als vervanging van Grafiet wat nu het grootste deel van de anode uitmaakt met een kleine toevoeging van siliconen
@@PM_82 Ooit gehoord van een grafeen natrium batterij?
Ik zou die Spaanse student graag willen nomineren voor de Not In My Back Yard Award.
Ja, het is echt een NIMBY. "Het is belangrijk, maar niet als ik er zicht op heb".
Goeie video weer! Het is wel zonde dat we na een tijd van globale samenwerking en uitbreiding noodgedwongen weer productieketens dichter bij huis moeten brengen.
Een ander aspect dat ook met de tijd mee moet gaan om alle piekbelasting van meer elektrische autos en gebruik voor andere doeleinden op te kunnen vangen is natuurlijk het stroomnetwerk (kabels en transformers). Misschien is een explainer over de ontwikkelingen in dat gebied op landelijk en Europees niveau ook nog een interessante video na deze "mini-serie" over batterijen?
Met andere woorden: die grote flauwekul met windmolentjes en paneeltjes kunnen nooit de wereld aan de gang houden.
Laat staan dat je met testla's rijden de aarde kunt afkoelen.
Wat een grote onzin die groene energie zeg!
Ik vind het helemaal niet zonde om de produktieketen dichter bij huis te brengen. Juist een goede zaak. Dan hebben we zelf de werkgelegenheid en dan kunnen we zelf controleren of milieuregels gerespecteerd worden. Ook minder vervuilend transport.
@@13tuyuti helemaal mee eens.
Dan hoef je ook niet zo te slepen met goederen uit China bijvoorbeeld
+1 voor t stroomnetwerk. Iedereen een zonnepaneel op t dak is de droom maar een paar bedrijven maken dit onmogelijk.
Tv nieuwsuur nog nooit gezien. RUclips nieuwsuur elke aflevering 😂
Goeie video! Ik hoop dat we in Nederland/Europa vooral op recycling gaan focusen. Mijnen is leuk maar tijdelijk. Recyclen kan al tot 98% van de materialen uit een batterij en snel genoeg 100%, dus zodra we over 10-20 jaar een hoop EVs in de wereld hebben en batterijen efficienter blijven worden ga je vrijwel geen nieuwe grondstoffen meer nodig hebben maar wordt recyclen het belangrijkst. Als we daar tegen die tijd marktleider in zijn, net zoals met de chipmachines van ASML, dan ben je spekkoper!
Als er nog geen grondstoffen uit de grond gehaald zijn valt er weinig te recylen. De lithium winning (op deze schaal) is relatief nieuw en er valt op dit moment nog niet veel te recylen. Europa heeft hier al doestellingen voor gesteld. Dus het is niet óf maar én. Recyclen en grondstoffen winnen.
@@1vachmed94 nee, maar je kunt wel het mijnen nu uitbesteden aan Australië, Azië en Zuid Amerika en zelf inzetten op de toekomst.
@@Ehralur Dat kan maar de vraag is of het strategisch handig is om als continent afhankelijk te zijn van andere landen.
En de toekomst? Dit is de toekomst. Slechts 3% van de auto's in Nederland is elektrisch dus de komende 30 jaar valt er weinig te recylcen.
Dus boeren zijn slecht voor de natuur maar bovengrondse mijnen die complete natuurgebieden wegvagen zijn zeer welkom? Alles draait om financien dus.
Mooie poll voor de titel. Volgende week dive met de andere 3 titels? Dit verhaal is goed maar nog lang niet af👍🏻
Ik had gehoopt dat ook naar de Kobalt mijnen in Congo zou worden gekeken. Moderne slaverij om te voldoen aan de (nodige) energie transitie van het westen!
Er zijn toch ook andere batterij technologieën ? Zoals bijvoorbeeld grafeen batterijen? Het is jammer dat die nieuwe batterijtechnologieen niet sneller op de markt komen. Daarnaast is er natuurlijk ook waterstof om energie op te slaan. Vooral witte waterstof (waterstof dat ontstaat diep in de aarde tgv reactie van ijzer en water onder hoge druk) is zeer interessant. Er zijn zeer grote voorraden van witte waterstof diep in de aarde beschikbaar, en er wordt constant meer bijgemaakt. Als we erin slagen om de witte waterstof op een efficiënte manier naar boven te halen, kunnen we de discussie over grijze waterstof (waterstof verkregen uit fossiele brandstoffen) of groene waterstof (waterstof verkregen via het inefficiënte electrolyse proces) overslaan.
Nice die Titel had ik gekozen van de poll
Het aloude EU probleem. We willen van alles (energietransitie/onafhankelijk), maar niet bij onze voordeur.
Waarom geen waterstof dan?
Dan is het niet schoon of wel??
Zo zie je maar, als burger hebben we 0 invloed op de lange arm van Europa
RUclips experience: op welke titel zou je klikken? Volgende video, de video met die titel. Nou klikken maar, ik ben benieuwd.
Waarom word er niet geïnvesteerd in de nieuwe grafeen/silicium batterij ipv de oude lithium batterij?
Wie zegt dat dat niet gebeurt? De ontwikkeling van zulke dingen gaat heel erg traag en lithium batterijen zijn op het moment nog steeds de meest volwassen en betrouwbare technologie. Die anderen moeten naar mate ze verder ontwikkeld worden een meer prominentere rol gaan spelen.
Zouden jullie een video kunnen doen over de Co2 productie bij de groene energie versus kern energie en gas energie waarbij wordt gekeken naar het begin van erts winning tot aan afbreken van het energiecentrale (zonnepaneel/windmolen/kernreactor/gascentrale). Veel milieu vervuiling van kolen, gas en zeldzame aardmetalen zoals neodymium worden vaak niet mee gerekend. Veel mijnbouw afval van kolen is bijvoorbeeld ook kankerverwekkend en daar zijn ook milieu rampen van geweest. Olie en gas ook door de benzeen productie die erbij komt en duidelijk kankerverwekkend is.
Kan iemand mij uitleggen hoe iets "groen" is wanneer daar fossiele metalen voor nodig zijn?
Titel is een beetje verwarrend aangezien het filmpje niet gaat over de mate van vervuiling van mijnen maar meer over de internationale geografische positionering van batterij-grondstof delving.
Titel is niet verwarrend. Met titel geven ze gewoon met opzet en schaamteloos aan, hoe smerig EV rijden is...terwijl ze EV rijden door de strot willen duwen, omdat het zogenaamd "schoon" rijden is. M.a.w....toppunt van bespotting / cynisme. Kortom...titel is de realiteit.
Het lijkt wel of de beelden door chatGPT gekozen zijn. Wat doen in hemelsnaam die beelden van de ASML campus in dit filmpje?
Thx weer voor de uitleg
Hebben jullie ook al gehoord over het omzetten van groene energie naar ammoniak wat men dan in giga hoeveelheden wil gaan transporteren. De Groene bom onder de toekomst
Tsja, en dan is de nieuwe ontwikkeling ook bezig om accu's te gaan maken zonder lithium maar met natrium (wat dus op een andere manier gewonnen kan worden en igg op andere plaatsen). Dus nú nog investeren in lithiumwinning in de EU?
Of toch andere methodes, wellicht 'groene benzine' en efficiente brandstofcellen?
En natuurlijk: is zoveel automobiliteit wel nodig en kan het niet met beter OV en bijv. thuiswerkplekken en werk op loop/fietsafstand?
Dus een delfstof lithium winnen moet gestimuleerd worden, maar delfstof voedsel moet binnen de EU verdwijnen. Wat een decadentie.
Sinds wanneer is voedsel een delfstof?
@@13tuyuti voedsel is niet overal en altijd beschikbaar. Veelal word er regionaal meer geproduceerd om elders te consumeren.
@@j.banning9727 dat is waar maar dat maakt voedsel nog niet tot een delfstof.
Mooie titel 😁
Ondertussen is de natrium batterij in opkomst. Daar is geen lithium voor nodig
Horen we dat niet al sinds eind jaren '80?
@@Taeriqify nee deze natrium accu is nieuw
Ik heb gestemd voor deze titel, ik zal klikken ook!
die gigantische stripmijn gaten in t landschap, maak daar een meer van, resort eromheen. geef meer terug aan ex mijnbouw gebieden.
Hoe zit het met het afval van dergelijke mijnen dan? Zijn de zorgen van de milieuactivist terecht?
Het cinovec project in Tjechie is een grote lithium mijn in de EU
De kolenmijnen moeten weer open.
Doen ze in China en India ook voor bij elkaar 2,5 miljard mensen.
Wel goed dat de thumbnail is aangepast. Ik dacht even dat we het over andere mijnen hadden.
Men praat hier over de risico's van afhankelijkheid en niet over de risico's van een vervuilde natuur. Alles gaat vrijwel altijd over het gewin van de mens maar niet over het verlies van onze omgeving waar die mens in woont. Men zou eens moeten nadenken over het terugdringen van het ontembare verlangen van de mens naar iedere keer meer.
Goed. Laten we daarmee stoppen en terug gaan naar paard en wagen. Oh nee, dat kan ook niet meer met de hoeveelheid mensen die we nu hebben, dat is een stikstof probleem. We gaan weer gewoon lopen. Fietsen kan immers ook niet, dat metaal moet ook uit mijnen komen. Dus we gaan weer lopen en iedereen gaat weer 6 uur per dag besteden aan het verbouwen van zijn voedsel. Wanneer beginnen we ?
@@arjensmit6684 triest om met drogredenen iemand af te proberen troeven.
Onwijs mooi gezegd.
Helemaal in de roos!
🔆
@@arjensmit6684 we kunnen beginnen met wat minder luxe te consumeren ipv meer meer meer
Precies. Net of die nieuwe auto voor iedereen nodig is om een mooi en fijn leven te hebben.
Ik zie Groenland niet op de kaart van mijnen.
Toch te absurd voor woorden allemaal :D
Ben benieuwd wat van deze video waar is.
Nieuwsuur neemt het blijkbaar niet zo nou met het brengen van de juiste info.
Jammer!
Mijn toyota avensis gaat nu al 20 jaar mee. Das pas duurzaam.
Zullen die tesla's nog maar moeten bewijzen dat ze zo lang meegaan.
Nope. Auto's zijn niet essentieel. Als we ons meer richten op het uitbreiden van het ov en fiets is er bijna geen auto meer nodig en dus ook niet zoveel Lithium mijnen.
🤣🤣🤣🤣🤣
Lekker natuur slopen voor een "groene transitie". Misschien moeten we eerst starten met minder verbruiken als samenleving?
En natuurlijk gaat er weer een milieuactivist in de weg liggen. Wat een vervelende mensen. Ze zijn tegen alles maar behoren vaak wel tot de mensen met een grote voetafdruk.
Wake up call voor riooljournalistiek nieuwsuur 😂
Hele sterke video, dank je wel! Het lijkt wel een beetje op kiezen tussen twee kwaden; afhankelijkk zijn van landen als China of zelf in EU zo'n vervelende mijn starten.
Junperboy333
Het IS kiezen tussen twee kwaden.
Geloof de politiek niet met hun mooie beloftes.
Er is een mantra voor iedereen die de politiek in gaat.
Vertel het volk wat ze willen horen en nooit de waarheid.
Zo heeft Rutte het al meer dan twaalf jaar volgehouden.
Omtzigt was eerlijk en zie hoe ze hem hebben behandeld.
Ze hebben hem nog net niet vermoord, al hadden ze dan misschien graag gedaan.
Niet zo'n moeilijke keuze lijkt me. Als we zelf de mijn hebben kunnen we zelf in de gaten houden dat het zo milieuvriendelijk mogelijk gebeurt.
Wel triest dat men daar na bijna 20 jaar achterkomt en dan heb je nog geen cobalt. Waterstof heeft geen mijnbouw nodig.
Zeiken over het milieu maar toch op straat met de nieuwe Iphone lopen
Kuipers weigert geluidsopnames OMT-vergaderingen te openbarenData-analist Cees van den Bos diende een Woo-verzoek in om geluidsopnames van OMT-vergaderingen boven tafel te krijgen, maar zorgminister Ernst Kuipers (D66) weigert deze vrij te geven, ‘in het belang van de staat’.
Ik zeg het nogmaals net als enkele jaren geleden.
Als we echt een schoner milieu willen moeten we veel soberder gaan leven.
Welvaart, overbevolking en mijnbouw zijn de grootste vervuilers.
We willen de kool en de geit sparen en dat is een utopie.
De luxe behouden en een schoon milieu gaan niet samen.
Laat u niets wijsmaken en maak uzelf ook niets wijs.
Goede punten, maar welke overbevolking heb je het over?
Die overbevolking gaat vanzelf naar beneden.
Ze werken hard aan oversterfte met die prikjes.
@@Pelsluisje Met zulke grote woorden neem ik aan dat je kunt onderbouwen dat er een grotere mate van oversterfte bij gevaccineerden ten opzichte van ongevaccineerden te zien is?
@@Taeriqify ja, want die prikjes zorgen ervoor dat jouw lichaam giftige spikjes blijft maken. Dat komt omdat ze pseudouridine gebruikt hebben om te stabililiseren.
Na 9 maanden nog actief.
Ongevaccineerden hebben dat niet en werken met hun natuurlijke immuunsysteem met 2 weken het virus het lichaam uit
@@Taeriqify
Is dit een retorische vraag?
Toen ik op de lagere school zat, 70 jaar geleden, had Nederland tien miljoen inwoners.
Het zijn er nu achttien miljoen exclusief de illegalen.
En dit geldt niet alleen voor Nederland!!!
Duurzaamheidspropaganda back at it again.
China is goedkoopst
Contradictio in terminis.
'Schone toekomst'?
'Vieze mijnen'.
Je voelt toch aan je water dat DIT niet de toekomst is?
We forceren de blik op een mooie schone aarde.
Vergeet niet dat wij niet zonder de aarde kunnen,
maar de aarde kan prima zonder de mens.
KAP NOU EENS MET HET KAPOT MAKEN VAN ONZE MOOIE PLANEET
ga fietsen
erg leuk
goed voor je hart.
De fiets is een ideaal vervoersmiddel voor de korte afstand, maar hoe zie je langere afstanden voor je? Of zaken als distributie van goederen?
Ik HOOP met je mee dat het niet de toekomst is!
@@Taeriqify Ja het vraagt een heel nieuwe kijk op de wereld. Geen 'economieën of mondiale economie meer. Dichter met de neus op het groen.
Met 'de poten in de aarde', zoiets. Hoeft niet vies te zijn of zo, maar voor Holland geldt bijvoorbeeld géén negen miljoen auto's. Een geweldig grote stap 'terug'. Maar doen we dat niet, dan zegt moeder aarde toedeloe tegen de mensheid.
En dat zegt ze eerder dan men denkt.
Gelukkig met minder. Zoiets.
Ik vind het ook moeilijk maar die beslissing is niet aan ons.
De aarde ligt niet aan ónze voeten, maar wij hangen wèl aan haar. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.
Het leven is vluchtig, al denken wij dat wíj aan het roer staan.
Het is zó voorbij. Wég.
Foetsie. Op.
Geen EV's promoten
@@sabgoncalco748 Wat is dat?