Kapıcı Dairesi Kiraya Verilebilir Mi?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024

Комментарии • 34

  • @denizarasli3209
    @denizarasli3209 Месяц назад

    Ben de bunu izliyorum

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Месяц назад

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @Elmira-h3h
    @Elmira-h3h 4 месяца назад

    Kapıcı daireni sözleşme yapmadan, ve bina sakinlerin onay imzasi olmadan yönetici kiraya verebilirmi

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 месяца назад

      Yönetici yönetim planından ya da genel kurukdan yetki almadan kapıcı dairesini kiraya veremez.
      Yönetim planında yönetime kapıcı dairesinin kiralanması için yetki verilmemiş ise kapıcı dairesinin kiralanması kararı tüm maliklerin oybirliği veya muvafakatı ile alınır. Sadece toplantıya katılanların tümünün kabul etmesi yeterli olmayıp, toplantıya katılmayanlardan da yazılı muvafakat alınmalıdır.
      Yöneticinin yetkisiz olarak kapıcı dairesini kiraya vermesi halinde kiracı ile yaptığı kira sözleşmesi Kat Mülkiyeti Kanununa göre dava edilebilir, yöneticinin yetkisiz yaptığı sözleşme iptal edilebilir, ancak bu durumda kiralayan ile yapılan sözleşmesin feshi için ayrıca Borçlar Kanununa ve kira sözleşmesine göre de dava açılmalıdır.
      Yönetici yetkisiz bir şekilde ya da yetki alsa dahi kira sözleşmesi yapmadan bir kialama eylemi gerçekleştirmişse Borçlar Kanunu geçerlidir.
      Tüm maliklerin kira sözleşmesini imzamaları söz konusu olamayacağına göre kiralama yetkisi ve görevi yöneticiye verilir.
      Her kiracı değişiminde yeniden oybirliği kararı alınması zorunluluğu ancak bir önceki karar genel bir kiralama yetkisinin yöneticiye verilmesi şeklinde değil, kiracı ismi soyadı ve kira sözleşmesi koşulları kararda yer alıyorsa gerekebilir. Aksi halde bir kez kiralama yetkisinin yönetim planı ya da genel kurul kararı ile verilmesi yeterlidir.
      Daha fazla bilgi için :
      "Kapıcı Konutunu Kiraya Verip Apartmana Ek Gelir Elde Edilir Mi?" konulu www.apsiyon.com/blog/kapici-konutunu-kiraya-verip-apartmana-ek-gelir-elde-edilir-mi
      ve
      Ortak Alanların Kiraya Verilmesi" konulu www.apsiyon.com/blog/ortak-alanlarin-kiraya-verilmesi linkindeki blog yazılarımıza başvurabilirsiniz.

  • @borakocak8358
    @borakocak8358 3 месяца назад

    Bulunduğum 44 müstakil villalı sitede, 45. ve havuz başında inşa edilmiş personel evinin hisse payları, bazı kat malikleri tarafından site çalışanına devredilmiştir, site çalışanımız şu an yönetim kurulundadır.. Çalışanım bana patron gibi davranmakta, sitede kendi keyfi ve ticari işlerini sürdürmektedir.. Okumadığım mevzuat kalmadı. Bu konuyu aydınlatırsanız çok sevinirim..

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 месяца назад +1

      İfade ettiğiniz 45 nolu bağımsız bölümün bir tapusu var olmakta ve diğer 44 bağımsız bölüme ya da maliklerine aşağıdaki şekillerde ilişki kurulabilmektedir. Söz konusu 45. Bağımsız bölümün hisse paylarının tüm bağımsız bölüm maliklerince onay verilmeden tapu sicili yolu ile devir edilmesi mümkün görünmemektedir. Durumun tepiti için bir tapu mevzuatı uzmanına başvurulması, tapu sicilinde inceleme yapılabilması tavsiye edilir.
      Tapuda sicilinde çok kişinin pay sahibi olduğu taşınmazlar, hisseli gayrimenkul olarak adlandırılır. İki tür hisseli gayrimenkul vardır:
      a) El birliği mülkiyeti ile (iştirak halindeki mülkiyet)
      b) Paylı Mülkiyet ile
      Bunun dışında el birliği mülkiyeti olarak değerlendirilebicek ancak kişilere değil, bağımsız bölümlere bağlanmış bir başka tescil türü de bulunmaktadır.
      c) Ortaklaşa kullanın yer (müşterek medhal) tescili ile
      a) El birliği mülkiyeti (iştirak halindeki mülkiyet ) yolu ile : Gayrimenkul üzerinde birden fazla kişi hak sahibi olduğu, ancak payların belli olmadığı durumdur. Genellikle miras yolu ile kalan gayrimenkullerde yani terekede karşılaşılır. Elbirliği mülkiyetinde kimin ne kadar oranda hak sahibi olduğu bilinmez. Elbirliği mülkiyetinde,hak sahipleri, gayrimenkulün bir kısmı üzerinde değil tamamı üzerinde söz sahibi olduğundan gayrimenkul üzerinde herhangi bir tasarrufta (satış, bağış, paylı mülkiyete geçiş vs.) bulunmak için tüm hak sahiplerinin onayının bulunması gerekir. El birliği mülkiyeti Sulh Hukuk Mahkemesine başvurularak izale-i şuyu yani ortaklığın giderilmesi davası kararı ile sondırılabilir.Yine tüm hak sahipleri ya da kendilerine vekalet eden kişilerin tapuya başvurması ile de elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete çevrilebilir.
      b) Paylı Mülkiyet ile : Her hissedarın gayrimenkul üzerinde ne kadar hisseye sahip olduğu bellidir.Hisseli tapu dışardan birine satılabilmesi için hisseli taşınmazlarda her bir hissedarın diğer hissedarların tamamının rızasını alması, diğer sahiplerinin, bir hissenin dışardan bir kişiye satılmasını onaylaması, satış işleminin noter aracılığı ile gerçekleştirilmesi ve tapu siciline de bu kaydın mutlaka işlenmesi gerekir.Hissedarlardan biri hissesini satmak istemez ise izale-i şuyu davası açılabilir.
      c) Müşterek medhal (ortaklaşa kullanılan yer) : 1930 tarihli Tapu Sicil Nizamnamesi'nde "müşterek medhal" o\arak adlandırılan bu yerler, Tapu Sicil Tüzüğü'nün 26. maddesinde "ortaklaşa kullanılan yer" olarak tanımlanmıştır. Toplumsal (sosyal) yapı, ticaret için ayrılmış bölüm, yüzme havuzu, tenis kortu gibi parsel ya da bağımsız bölümler, başka parsel ya da bağımsız bölümlerin ortaklaşa kullanım yeri olarak ayrılabilir.Müşterek medhal Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. Maddesinde ifade edilen ortak yerlerden farklı olup, tapu kütüğünde gösterilmeleri açısından ayrı kavramlardır. Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki ortak yerlerin kat mülkiyeti kütüğünde ayrı bir yazımı yoktur ve arsa payı verilmez. Ancak müşterek medhal olarak öngörülen ortak yerler başlı başına kullanıma elverişli ve kendisine arsa payı ayrılmış, kat mülkiyeti kütüğünde ayrı bir sayfaya yüzme havuzu, tenis kortu vb. niteliği ile yazımı yapılmış yani bağımsız bölüm olarak kayıtlanmış taşınmazlardır. Ortaklaşa kullanılacak yerin tapu kütüğünün mülkiyet bölümüne kişi adları yerine, yararlanıcı taşınmazların ada ve parsel ya da bağımsız bölüm numaraları yazılır. Ortaklaşa kullanılan yerin taşınmaz olarak tapu kütüğüne kaydı; taşınmaz sahiplerinin aralarında yaptıkları tersine bir sözleşme yok ise, ortaklaşa kullanılan yerde hak sahibi olunmasına dayanak oluşturan taşınmaz(lar)daki bireysel mülkiyet hakları ya da arsa payları oranında ve paylı olarak yapılır. Ortaklaşa kullanılan yerler, yararlanıcı taşınmazlar ile tek ada ve parsel içerisinde olabileceği gibi, ortak sınırı olmaksızın ayrı ada ve parsellerde ya da başka kentlerde de bulunabilir. Yararlanıcı taşınmazların tapu kütüğünün belirtmeler (beyanlar) bölümüne, ortaklaşa kullanılan taşınmazın, hangi ada ve parsel ya da bağımsız bölümle ortak olduğu belirtilir. Yasal ayrıklıklar dışında, yararlanan tüm taşınmazların sahiplerinin birlikte istemleri olmadan paylı mülkiyete konu edilememeleri dolayısıyla, ortaklaşa kullanılan yerleri elbirliği mülkiyeti olarak değerlendirmek gerekmektedir. Bağımsız bölümlerden birisi satıldığında müşterek medhale ait payı da satılmış olur.

    • @borakocak8358
      @borakocak8358 3 месяца назад

      @@Apsiyon Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.. Merakla okuyacağım..

  • @OguzDegirmenci
    @OguzDegirmenci 8 месяцев назад

    Tek bir daire sahibi bu işe onay vermezse ve yinede apartman yönetimi birisine kiraya verirse nereye şikayette bulunmamız gerekiyor davamı açılması gerekiyor polisin'mi aranması gerekiyor.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 месяцев назад

      Genel kurul kararı var ise kararda imzası olmayan malik kararı öğrenmesinden sonra sulh hukuk mahkemesine "kararın iptali" için başvurabilir. Kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz.
      Genel kurul kararı yok ise maliklerden herhangi biri "hakimin müdahalesi" için yine sulh hukuk mahkemesine başvurabilir. Bu durumda da ortak yerin kiralanması "temliki tasarruflar ve önemli işler" kapsamında tüm maliklerin oybirliğini gerektiğinden süre koşulu yoktur.
      Dava açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu bulunmaktadır.
      Diğer taraftan eğer bir kira sözleşmesi kiracı ile yönetim arasında düzenlenmiş ise kiracının borçlar kanunundan ve kira sözleimesinden doğan hakları saklıdır.

    • @OguzDegirmenci
      @OguzDegirmenci 8 месяцев назад

      @@Apsiyon bizim imza vermemize rağmen kiraya verilecek doğan haklar saklıdır dediniz ama o zaman sözleşme bitene kadar çıkarılamayacakmı kiracı.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 месяцев назад

      @@OguzDegirmenci Eğer bir konut çatılı kira sözleşmesi var ise o aşamada artık kiracı ile site/apartman yönetimi arasındaki ilişki Borçlar Kanunu'nun ilgili hükümlerine tabidir. Kira sözleşmelerinin fesih edilmesi koşulları dahilinde ayrıca bir yargılamayı gerektirecektir. Talep, "yetkisiz olan yöneticinin kira sözleşmesi düzenlemesi" sebebi ile kira sözleşmesinin iptal edilmesi olacaktır. Bu durumda mağdur olan kiracı tarafı olacağından sözleşmedeki tazminat, taşınma yardımı vs. gibi konular gündeme gelecektir. Kat maliklerinin kira sözleşmesi ile gördüğü maddi zararların yetkisiz kiralama yapan yöneticiye rücu hakları da saklıdır.

  • @riancy
    @riancy 7 месяцев назад

    Merhabalar, kapıcı dairesinde oturuyorum tam 9 aydır 12.ayda sözleşmem dolduğunda çıkacaksın dedi yönetici çıkmazsan elektriğini keserim gibi tehdit etti. Elektrik ve suyu üzerime alamıyorum. Buraya kapıcı koyacaklarmış ve benim burada oturmam yasal değilmiş.
    -1 burayı tutarken daire 59 diye verdi bir önceki yetkili resmi yönetici sonradan öğrendim.
    2- kiramı ve diğer ödemelerimi eksiksiz kusursuz zamanında ödüyorum.
    3- sözleşmemde kiraya veren yönetici olarak belirtilmiş ama geçersiz diyor yeni gelen değişen yönetici : binanın adı olmalıymış. Şahıs ismi değil.
    4-burası kiraya verilmeden önce imza toplanmadığını söylüyor.
    Ve hergün çıkmam için baskı yapılıyor ceza yazıyormuş devlet mart ayında yasal olmadığı için.
    Kiramda azmış…
    Beni evden çıkartmaya hakları var mıdır ve dediği gibi elektriğimi kesebilir mi?
    Not: elektrik su afaki bir rakam üzerinden ödüyorum aylık 400TL gibi evde elektrik kullanmıyorum neredeyse o yüzden böyle anlaştık aylar önce.
    Ayrıca hukuka aykırı mı bu olanlar ve aykırıysa bana evi kiralayan emlakcı ve eski yöneticinin suçu değilmidir? Ben çıkartılırsam mağdur oluyorum

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 месяцев назад

      Eğer bir konut çatılı kira sözleşmesi var ise o aşamada artık kiracı ile site/apartman yönetimi arasındaki ilişki Borçlar Kanunu'nun ilgili hükümlerine tabidir. Kira sözleşmelerinin fesih edilmesi koşulları dahilinde ayrıca bir yargılamayı gerektirecektir.
      Kiralama amaçlı olarak şartların sağlanmamış olması, tüm kat maliklerinin rızasının veya kararının alınmamış olması,vekil olan yöneticinin kiraya veren olarak sözleşmeyi apartman yönetimi adına ve vekili sıfatı ile değil, şahsı adına imzalamış olması gibi detaylar sizi ilgilendirmemektedir.
      Bunlar kat maliklerinin kendi aralarındaki sorunlar. Kira sözleşmeniz geçerlidir.

  • @mehmehmehmeh
    @mehmehmehmeh 5 месяцев назад

    Kapıcı dairesinin her kiracı değişiminde kat maliklerinin hepsinden tekrar onay almak gerekir mi o net anlaşılmadı maalesef.
    Örneğin kat maliklerinden birinin yakını kapıcı dairesini kiracısı ve çıkartıp başkasına kiralarsanız oy vermem, kabul etmem diyor. Başta oybirliği ile alınan kararlar sonradan kat maliki olan biri tarafından bozulabilir mi?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  5 месяцев назад

      Yönetim planında yönetime yetki verilmemiş ise kapıcı dairesinin kiralanması kararı tüm maliklerin oybirliği veya muvafakatı ile alınır.
      Tüm maliklerin kira sözleşmesini imzamaları söz konusu olamayacağına göre kiralama yetkisi ve görevi yöneticiye verilir.
      Her kiracı değişiminde yeniden oybirliği kararı alınması zorunluluğu ancak bir önceki karar genel bir kiralama yetkisinin yöneticiye verilmesi şeklinde değil, kiracı ismi soyadı ve kira sözleşmesi koşulları kararda yer alıyorsa gerekebilir.
      İlgili malikin talebini dikkate almanıza gerek yoktur.
      Daha fazla bilgi için : "Ortak Alanların Kiraya Verilmesi" konulu www.apsiyon.com/blog/ortak-alanlarin-kiraya-verilmesi linkindeki blog yazımıza başvurabilirsiniz.

  • @MetinCe....
    @MetinCe.... 4 месяца назад

    merhaba kolay gelsn merkezi ısınma sistemi olan apartmanlarda ve hali hazırda bu sistem kullanılıyorsa yazın sıcak su kısın sıcak su ve kalorıfer kazanı yakılıyorsa kapıcı daıresı baska bırıne kiraya verılebılırmı tesekkurler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 месяца назад

      Merkezi ısınma - sıcak su sistemi bulunması ve işletilmesi ile kapıcının çalıştırılma zorunluluğu arasında bir ilişki yoktur. Tabi ki dışarıdan hizmet alınarak kapıcı çalıştırılmayıp, kapıcı dairesi kiraya verilebilir.
      Daha fazla bilgi için
      "Kapıcı Konutunu Kiraya Verip Apartmana Ek Gelir Elde Edilir Mi?" konulu www.apsiyon.com/blog/kapici-konutunu-kiraya-verip-apartmana-ek-gelir-elde-edilir-mi
      ve
      "Kapıcıyı İşten Çıkarmak İçin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı Yapmak Gerekir Mi? konulu www.apsiyon.com/blog/kapiciyi-isten-cikarmak-icin-olaganustu-genel-kurul-toplantisi-yapmak-gerekir-mi linkindeki yazılarımıza göz atabilirsiniz.

  • @tugbaatikyamac1230
    @tugbaatikyamac1230 10 месяцев назад

    🎉🎉🎉

  • @aestheticman2662
    @aestheticman2662 20 дней назад

    Merhaba! Bizim ORTAK YER olan kapici dairemizi 2024 OYBIRLIGI ile kiraya verdik ve KAPSAMLI BIR SOZLESME imzaladik. Kiraciya okumadan imzalam diye uyardim ama kendisi sozlesmeyi hic okumadan, hak ve sorumluluklarini anlamadan imzaladi.
    O zamandan beri sozlesmenin hem kira ile ilgili olan hem de bir baska maddesini surekli ihlal etmekte. Yonetici olarak, kendisiyle konustum, hatta normal (noterden degil) bir ihtarname bile gonderdim ancak hic duzelme olmadi. Bu durum bazi apartman sakinlerini de rahatsiz etmekte. Bu ihlallere dayanarak...
    1- GELECEK YIL sozlesmeyi YENILEMEMEK mumkun olabilir mi?
    2- Yeniden NOTER araciligiyla bir ihtarname daha gondereyim mi?
    3- Bu ihtarname ne zaman gonderilmeli ve ne gibi bir talep ve ihtar icermeli?
    4- Ben yonetici olark DEGIL, bir kat maliki olarak bu kisiye yeniden kiralanmamasi yonunde etkin olabilir miyim?
    Cok tesekkur ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  19 дней назад +1

      Kiracı ile kapıcı dairesi için kira sözleşmesi yapıldı ise tahliye sebepleri aşağıdadır.
      1 yıldır kiracı olan kişiye karşı tahliye davası açılarak kira kontratı sonlandırılabilir ve kiracı tahliye edilebilir ancak bunun gerçekleşebilmesi için aşağıdaki şartların birinin sağlanması zorunludur.
      Kira ilişkisinin en az 11 yıl devam etmesi
      Kiraya veren ve yakınlarının ihtiyacı
      Kiralanan taşınmazda tadilat yapılması
      Yazılı tahliye taahhütnamesi
      İki haklı ihtar nedeniyle
      Temerrüt nedeniyle başlatılan icra takibinde kira bedelinin ödenmemesi
      Kiracı veya birlikte yaşadığı eşinin büyükşehirlerde aynı ilçede, diğer illerde aynı ilde başka bir oturmaya elverişli konutu bulunması
      Önemli sebeplerin varlığı
      Kiracının iflas etmesi
      Kiranın ödenmemesi, eksik veya geç ödenmesi
      Kiracının eve zarar vermesi, ihtarnameye rağmen zararın giderilmemesi
      Yukarıdaki bir çok madde size uygun değildir.
      Örneğin kiracı kirasını ödemediği takdirde ya da eksik ödeme yaparsa tahliye edebilmek için geçerli bir nedene sahip olunur. Bu durumda iki haklı ihtar çekilmelidir.
      Yine kiracı komşulara karşı rahatsızlık verici hareketlerde bulunuyorsa ev sahibinin -aslında ev sahibi tüm kat malikleridir- dolayısı ile kat malikleri vekili olan yöneticinin kiracıya noter kanalı ile ihtarname çekmesi ve rahatsızlığın giderilmesi için talepte bulunması gerekir. Kiraya veren çekeceği ihtarnamede kiracıya rahatsızlığın giderilmesi yönünde 30 günlük süre verir.Kiracı 30 gün içinde komşulara verdiği rahatsızlığı sonlandırmadığı takdirde ev sahibi kendisine karşı tahliye davası açabilir. Rahatsızlığın subjektif bir kvram olduğunu ve kişiden kişiye değiştiğini unutmayalım. Rahatsızlıklar konusunda yargıtay içtihatları dikkate alınarak ilerlenmesi doğru olacaktır.
      Yine de hukuken tahliyenin gerçekleşebilmesi için gerekçelerinizin çok güçlü ve delillendirilebilir olması gerektiğini, mutlaka kira sözleşmesinin bir hukukçu tarafından hazırlanması gereğini hatırlatalım.

    • @aestheticman2662
      @aestheticman2662 18 дней назад

      @@Apsiyon Bu detayli aciklamalariniz icin minnettarim. Ancak anlayamadigim nokta su: Bu kiraci, imzaladigi kira sozlesmesindeki ilk sorumda bahsettigim iki konuyu surekli ihlal etmekte. Bu durumda KIRLAYAN YONETICI olarak hic birsey yapma hakkim yok mu?
      Ornegim, kaldigi yeri istedigi gibi kullanacak, etrafi copluge cevirecek, sozlesmeye hic itibar etmeyecek ve bizler hic birsey yapamayacak miyiz? Orasi biraz muglak geldi bana.
      En azindan gelecek yil sozlesmesini yenilemesek ve cikmasini istesek, bu mumkun mu?
      Kisa bir aciklama verebilir misiniz?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  14 дней назад

      @@aestheticman2662 Gerçekten muğlak. Ama durum bu.
      Önceki yanıtımızda ifade ettiğimiz üzere
      Yine kiracı komşulara karşı rahatsızlık verici hareketlerde bulunuyorsa ev sahibinin aslında ev sahibi tüm kat malikleridir dolayısı ile kat malikleri vekili olan yöneticinin kiracıya noter kanalı ile ihtarname çekmesi ve rahatsızlığın giderilmesi için talepte bulunması gerekir. Kiraya veren çekeceği ihtarnamede kiracıya rahatsızlığın giderilmesi yönünde 30 günlük süre verir.Kiracı 30 gün içinde komşulara verdiği rahatsızlığı sonlandırmadığı takdirde ev sahibi kendisine karşı tahliye davası açabilir. Rahatsızlığın subjektif bir kvram olduğunu ve kişiden kişiye değiştiğini unutmayalım. Rahatsızlıklar konusunda yargıtay içtihatları dikkate alınarak ilerlenmesi doğru olacaktır.
      Yine de hukuken tahliyenin gerçekleşebilmesi için gerekçelerinizin çok güçlü ve delillendirilebilir olması gerektiğini, mutlaka kira sözleşmesinin bir hukukçu tarafından hazırlanması gereğini hatırlatalım.
      6 aydan daha fazla kira sözleşmelerinin yenilenip yenilenmemesi bir anlam taşımaz. 1 yıllık kira sözleşmesi 10+1 yıl devam eder. Maalesef Borçlar Kanuunun durumu budur.

  • @a58973
    @a58973 10 месяцев назад

    Yönetim planında bu konuya ilişkin açıkça nasıl kullanılacağı belirtilmemiş ise oy birliği ile kiralanabilir mi? Bilgilendirmenizi rica ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  10 месяцев назад

      Yönetim planında bir hüküm yok ise dahi oybirliği ile kiraya verilebilir.

    • @aycan.karausta
      @aycan.karausta 2 месяца назад

      ​​​@@Apsiyon_Merhabalar.._
      Oy Birliği Derken Sonuç Olarak Yani *Oy ÇOKLUĞU* Anlamında mı Sonuçlanıyor.. Mesela 31 Dairelik Bir Apartman da Yarısından Fazlasının Verdiği Oylar Yani *20 Oy* Yeterli Oluyormu..?
      Bunu Öğrenmek istiyorum..
      _Teşekkürler.._

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 месяца назад

      @@aycan.karausta "yönetim planında bir hüküm yok ise dahi oybirliği ile kiraya verilebilir" ifadesi toplantıya katılan ve katılmayan tüm malikleri yani örneğinizdeki 31 kat malikinin tamamının kabulünü, genel kurula katılmayanların da yazılı muvafakatini gerektirir.

  • @MA-we3cv
    @MA-we3cv 10 месяцев назад

    👍👍👍

  • @user-xp9qm4fd1o
    @user-xp9qm4fd1o 10 месяцев назад

    Bu tarz kiralamalardan kaynaklı kat maliklerine gelir vergisi yükü doğar mı?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  10 месяцев назад

      Tüzel kişiliğe sahip olmayan apartman ve site yönetimleri gelir elde etmeleri durumunda,
      ÖRNEĞİN kapıcı dairesinin kiraya verilmesi halinde
      VEYA bina dış cephesinin reklam amaçlı kiralanması
      YADA baz istasyonu kurulması halinde
      elde edilen gelir yönetimin değil kat maliklerinin geliri olarak kabul edilir.
      Vekil sıfatıyla hareket eden yönetim kat malikleri adına gelir elde eder ve gelir kat maliklerinin özelinde vergiye tabi tutulur. İşte bu durumlarda kat malikleri arsa payları oranında (KMK m.16) yeri geldiğinde ticari kazanç sahibi olabilirken, yeri geldiğinde gayrimenkul sermaye iradı sahibi olabilmektedir.
      Bahse konu gelirler kat malikleri tarafından yönetimin kullanımına ve tasarrufuna bırakılsa da sonuç değişmeyecektir. Zira esas mükellef konumunda olan kat malikleridir.
      Bununla beraber söz konusu kat maliklerinin başka gelirlerinin olması, türü veya hiç geliri olmamasına, kapıcı dairesinden elde edilen kira gelirinin miktarına, bağımsız bölüm sayısına, arsa paylarına bağlı olarak gelir vergisi doğup doğmadığını belirlemek kat malikinin kendisine aittir.
      Yönetim sadece yılda elde edilen kira bedelinden kat maliklerine düşen payı malikin kendisine bildirmelidir.
      Daha fazla bilgi için
      "Apartman ve Site Yönetimleri Tarafından Elde Edilen Gelirlerin, Gelir Vergisi Açısından Kat Maliklerine Etkileri" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yonetimleri-tarafindan-elde-edilen-gelirlerin-gelir-vergisi-acisindan-kat-maliklerine-etkileri linkindeki blog yazımıza,
      yine
      "Apartman ve Sitelerde Ortak Alanların Kiraya Verilmesi ve Vergilendirilmesi" konulu ruclips.net/video/ziEL38xcNig/видео.htmlsi=tGj_Qq44t1XXRlGT linkindeki videomuzu izleyebilirsiniz.

  • @muhammetkaygusuz3722
    @muhammetkaygusuz3722 7 месяцев назад

    Merhaba. Kapıcı konutunun kiralanması için oy vermeyen birkaç kat maliki olduğu için oybirliği sağlanamıyor. 4/5 çoğunlukla yönetim planı değiştirerek kapıcı konutunun kiralanması eklenebilir mi sizce?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 месяцев назад

      Bilindiği üzere tapuya tescil edilen ilk yönetim planı tüm bağımsız bölüm maliklerinin oybirliği (imzası) ile yapılır. O sebeple yönetim planında örneğin kiralamaya ilişkin yöneticiye yetki veren maddeler Kat Mülkiyeti Kanununun 45. maddesine aykırı değildir.
      Buunla beraber kapıcı dairesinin (veya ortak) yerlerin kiraya verilmesi için oybirliği sağlanamayıp, yönetim planı değişikliği için gerekli olan bütün kat maliklerinin beşte dört çoğunluğu sağlanabildiği taktirde yönetim planına "ortak yerlerin kiraya verilmesi için yöneticiye yetki verilmesi ya da kat malikleri kurulunda daha düşük nitelikli bir karar alınmasına yönelik" değişiklikler yönetim planına işlenebilir.
      Ancak bu durum Kat Mülkiyeti Kanunun 45. maddesine aykırılığı ortadan kaldırmayacaktır. Yönetim planı değişikliğine imza vermeyen malik dava açabilecektir.
      Yönetim planı ilgli daha fazla detay için "Apartman ve Site Yönetim Planına Nereden ve Nasıl Ulaşılır?" konulu www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-site-yonetim-planina-nereden-ve-nasil-ulasilir linkindeki yazımızı inceleyebilirsiniz.

    • @muhammetkaygusuz3722
      @muhammetkaygusuz3722 7 месяцев назад

      Teşekkür ederim

  • @gokdemozcan3571
    @gokdemozcan3571 7 месяцев назад

    Kapıcı kontunda yönetici kendi oturacağını bu onun hakkı olduğunu ve herhangi bir kira vs vermeden oturuyor bu yasalmı

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 месяцев назад

      Yönetici buna kendisi karar veremez. Genel kurul tarafından kendisine kapıcı konutu tahsis edilmiş olmalıdır. Kanundan gelen herhangi bir hakkı bulunmamaktadır.