3000 YILLIK TARİH FRİGYA /FRİG VADİSİ -İKİNCi KAPADOKYA-KÜTAHYA-SABUNCUPINAR 1
HTML-код
- Опубликовано: 18 ноя 2024
- Frigya; Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir illerinin tamamı, Kütahya’nın büyük bölümü ve Konya, Isparta, Burdur’un kuzeyindeki coğrafyanın antik dönemlerdeki adı. Doğal oluşumları ile Kapadokya’ya çok benzeyen bölge tarih olarak ise daha bile eski.
Frigya ve Frig Yolu
Anadolu’yu bağlayan yolların kavşak noktasındaki bölge, tarih boyunca egemen toplumların iştahını kabartmış. Sönmüş bir yanardağ olan Türkmen Dağı’nın lavlarıyla kaplı bölgede başta Frigler olmak üzere egemen toplumlar çeşitli eserler bırakmış. Lidyalılar, Persler ve Helenistik dönem sonrasında da Romalılar ve Bizanslılar burada yaşamış. Ancak bölgede en çok iz bırakanlar Frigler olduğu için burası Frigya Vadileri olarak anılıyor.
Frigya
Frig vadileri
Frigya tarihi
Hititliler’in M.Ö 1700’lü yıllardan başlayarak 500 yıl süren egemenliğinin ardından M.Ö 1200 yıllarında parçalandıkları sırada Anadolu’da Frig denilen bir kavim göçü başlamış. M.Ö 750 yıllarında Frigler siyasal üstünlük elde etmiş. Efsanevi kralları Midas döneminde de çok güçlü bir devlet konumuna gelmişler.
Frigya
Frigler; Hitit, Urartu, Asur ve Eski Ege uygarlıklarından etkilenmiş. Bereket ve Doğa Tanrıçası Kybele (Kibele) için yaptıkları tapınakların duvarlarını, pişmiş topraktan levhalarla süslemişler. Bu anıtlara Kibele’nin koruyucusu olarak kabul edilen aslan motifleri yapmışlar. Bir çok müzik aleti Frigler tarafından geliştirilmiş. Anadolu kilimlerindeki binlerce yıllık motifler de Frig motiflerinden geliyor. Maden ve ağaç işlemeciliğinde çok gelişmiş olan Frigler’in özellikle çengelli iğne yapımında kullandıkları teknolojinin o döneme göre çok ileri olduğu görülüyor.
M.Ö 695 yılında kendileri gibi göçmen Kimmer boyları tarafından yakılıp yıkıldıklarında Midas’ın öküz kanı içerek intihar ettiği sanılıyor. Beylikler hâlinde 300 yıl kadar egemenliklerini devam ettiren Frigler, Büyük İskender’in Anadolu’yu istilası ile tarihten silinmiş.
Frigya gezilecek yerler
Frig Vadisi boyunca savunma yapıları, kaya mezarları, kaya yerleşimleri, kaya kiliseleri, kaya anıtları, sunaklar, antik yollar, kervansaraylar, tümülüsler, peri bacaları var. Hem tarihi hem doğal dokunun içinde gezerken insanın kendisini bambaşka bir âleme gitmiş gibi
(Kaynak küçük dünya)
Merhaba Bu Kanalın gelirlerinin belli bir oranı KIZILAY ve LÖSEMİ HASTASI ÇOCUKLARIMIZA bağışlanacaktır. Lütfen Abone olup sevdiklerinizle paylaşın. Bu iyilik öncülüğünde sizin de payınız olsun🍀🍀 ❤❤❤
12👍🌼🤗 Merhabalar arkadaşım Kolay gelsin İyi akşamlar diliyorum güzel bir paylaşım olmuş emeğinize sağlık Safranbolu dan selamlar
Güzel yerler paylaşım güzel olmuş 👏👏
Hayırlı sabahlar diliyorum, mükkemel bir paylaşım elinize sağlık kardeşim 👏🤚
Çok güzel doğal güzellik 🤗
Cok guzpaylasim 🥰
güzel içerik
Harika 👍 bol güzellikler dilerim 😊
Çok teşekkür ederim ❤️