Demokrasi ve Katılım: Rousseau, Eşitsizlik Üzerine Söylev - Sosyal Kontrat (18, 19, 20)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 июн 2017
  • DERS -1:
    Bu ders Rousseau’nun hayatı ve eserlerinin yanı sıra XIV. Louis’nin ölümünden sonra Fransa’dakı tarihsel ve siyasal olaylara bir giriş niteliğindendir. Çeşitli tür ve disiplinlerde yazan Rousseau Aydınlanma olarak bilinen siyasal ve entelektüel hareketin semeresini vermesine katkıda bulunmuştur. En önemli eserlerinden birisi eşitsizliğin izini sürdüğü ve zamanın ve tarihin insanlar üzerindeki etkisini tartıştığı İkinci Söylev (Eşitsizlik Üzerine Söylev)dir. Mükemmelleştirilebilirlik, acıma, duyarlılık, ve iyilik gibi nitelikleri tartışarak bunların hangilerinin bizim orijinal doğamızın parçaları olduğunu değerlendirir.
    DERS-2:
    İkinci Söylev’deki eşitsizliğin kaynakları tartışması devam eder. Bu ders gurur, kibir, kendini beğenmişlik gibi psiklojik özelliklerle ilişkili bir eğilim veya yeti olan amour-propre üzerinde odaklanır. Daha sonra Sosyal Sözleşme bir kimsenin kendi özgürlüğünü koruma arzusunun başkalarının kendilerininkini koruma ve savunma arzusu ile nasıl çatıştığı vurgusuyla tartışılır. Genel irade Rousseau’nun bireysel özgürlüğü koruma problemine cevabı olarak sunulur.
    DERS-3:
    “Genel irade” kavramı Rousseau’nun siyaset bilimine en büyük katkısı olarak kabul edilir. Genel irade medeniyetin en ağır sorunlarına, yani, eşitsizlik, amour-propre ve genel huzursuzluk sorunlarına cevap olarak sunulur. Sosyal sözleşme genel iradenin temelidir ve doğal özgürlük problemine cevaptır; çünkü, doğa kimin yöneteceği konusunda kendi başına bir rehber sunmaz. Ders Rousseau’nun mirası ve ondokuzuncu yüzyılda sonraki yazarlar ve filozoflar üzerindeki etkisinin tartışılması ile sona erer.
    .

Комментарии • 14

  • @robespierre6412
    @robespierre6412 6 лет назад +9

    Pandora sen muhteşemsin

  • @enesdemirel7408
    @enesdemirel7408 4 года назад

    Benim için çok yararlı bir video oldu, teşekkür ederim. Bizim üniversitelerimizde de böyle derslerin artmasını temenni ederim.

  • @sergeidragunov3668
    @sergeidragunov3668 6 лет назад +2

    Ellerinize sağlık, Rousseau muazzam.

  • @leylim5067
    @leylim5067 5 лет назад

    Teşekkürler 🙏 Bilgilerimize büyük ölçüde bir katkı sağlıyorsunuz, sadece katkı değil düşüncelerimizle kıyasladığımızda nerede Olduğumuza karar veriyoruz..

  • @almanbetbegimkulov
    @almanbetbegimkulov 4 года назад

    Emeğiniz ödenmez

  • @glgamisolumsuz2245
    @glgamisolumsuz2245 5 лет назад +3

    Kesilikle haklı ve haklı cıktı doğa insanı aynı fikirdeyim.👍

  • @guldenaydin9918
    @guldenaydin9918 4 года назад

    Seslendirici kimdir ogrenebilir miyim?
    Tesekkurler.

  • @guldenaydin9918
    @guldenaydin9918 4 года назад

    Mūkemmel....
    Önūnūzde reveransla eğilirim.
    Kanada Ontario dan saygılarımla Efendim.

  • @tolgazengin9614
    @tolgazengin9614 5 лет назад +1

    Süper ya

  • @sevgikitapc5436
    @sevgikitapc5436 6 лет назад +9

    Elinize sağlık lakin lütfen ama lütfen diğer videolarınızda -eğer yorumumu okuyorsanız lütfen ama lütfen- dublaj yapmayın...Altyazı koyun normal İngilizce veya adamın konuştuğu dilin ses dosyası üzerine...Umarım ne demek istediğimi anlamışsınızdır, aksi takdirde adamın vurgulamalarını, tepkilerini, ses tonunu tam olarak anlayamayacağız. Ki bu kötüdür çünkü örneğin mesela Murat Bardakçı dinlerken onun vurgularına da dikkatle kulak vererek dinlersiniz ki olayı kapasınız...Umarım burada da aynı şekilde olayı iyice anlamamız için altyazı getirirsiniz.
    Özet: Ya adam ingilizce konuşuyor, o dilin kendine has özellikleri var...Bırakın o dille konuşsun, altta sizin kendi fikirlerinizle, kendi emeğinizle oluşturduğunuz altyazı olsun efendim...

  • @uguroztoprak7053
    @uguroztoprak7053 4 года назад

    Instagram sayfaniz varmi ben sizin kanali insta biyografimde paylastim takip edsinler diye

  • @enesdemirel7408
    @enesdemirel7408 4 года назад

    Benim için çok yararlı bir video oldu, teşekkür ederim. Bizim üniversitelerimizde de böyle derslerin artmasını temenni ederim.