Intressant, när jag undersökte batterilagring för några år sedan (2021) var priset "hutlöst" och batterikapaciteten som erbjuds skamligt låg. När jag nu lyssnar på inslaget och snabbt gör några sökningar på nätet noterar jag att priset (inklusive avdrag) har nått mycket intressanta nivåer. Bra video, helt enkelt.
För det lokala elnätet vore det bättre om batteriet blev färdigladdat omkring kl 14-15 istället, dvs att batteriet laddas när "allas" solelproduktion i är som störst vid middagstid. Att minska topparna för inmatning (precis som för uttag) minskar behovet av ombyggnation/förstärkning av lågspänningsnäten.
Går att fördröja laddningen av batteriet, har själv en liknande anläggning och har fördröjt laddningen till att ske från 12 och framåt. Överskott på fm exporteras istället, generellt lite bättre elpris på fm om man har timpris.
Väldigt intressant. Behöver dock bara investera i paneler, batteri och en elbil, plus all extra utrustning. Hur länge månne det tar att spara in? Vad är livslängden på utrustning och batterier. Solpaneler har väl en beräknad livslängd på ca 30 år? Men vad har resten? I grund och botten så gillar jag detta och det är helt klart intressant. Men hur mycket "sparar" det på miljön och kan man tjäna pengar på det i slutändan. Finns det några kalkyler över när man så att säga börjar gå plus på det hela?
Ett problem är lagstiftningen! Rent generellt, om garantitiden är två år så håller grejerna drygt två år, är garantitiden tio år, håller grejerna drygt tio år, osv. Bara ett beskrivande exempel... Jag köpte för ett år sedan en 2011 års BMW X3. I våras tog jag ur original batteriet, dvs originalbatteriet var 13 år gammalt! Om det går att göra ett sk noname originalbatteri till ett pris som biltillverkaren godkänner, varför anses eftermarknads batterier vara bra om de håller 5-6 år med en garantitid på två år. Har en annan BMW från 2008 och där byttes också originalbatteriet ut efter ca 13 år! Nåja, nu finns det i varje fall nya tekniker som gör att ett batteri/battericell kan hålla i 400 år. Du läste rätt, 400 år... Lagstiftarna bestämmer hur länge saker och ting skall hålla, inte ingenjörerna, de anpassar sig, och de saknar inte lösningar på saker och ting.
Jag tror de jobbar hemma eller är pensionärer, Inte så många som kan ladda bilen på dagen och förbrukar sin energi mellan 10-15 en vardag. För mig hade inte detta funkat som jobbar borta under stora delar av varje vardag. Dock intressant!
Jag förstår inte hur man kan känna tillbaks anläggningen på 8 år. med timpris på 40 öre/kwt skulle det ta mig 55år för att känna tillbaks anläggningen.....
Kul att se hur Fronius webapplikation ser ut. Ser riktigt trevlig ut. Kör själv med Sungrow och appen i mobilen har ju en del att önska där styrning av batteriet är onödigt krånglig. Gäller även webbgränssnittet. Kör dock Checkwatt nu, så då slipper jag hålla på med styrningen.
Nice, jag kommer göra likadant! Mer paneler och batterier. Batterier från AliExpress kostar nästan ingenting nu jämfört med tidigare priser. Det kan inte vara en elektriker som gjort installationen dock. Ser för gräsligt ut. Han kanske gjort den själv? Panelerna ser bra ut. Men kablar och slangar..
Det är inte särskilt smart att ladda till 100% och konsumera ner till 45% då det kommer att försämra batteriet mycket snabbare än att använda 75% till 20%, om det då inte är ett LiFO-batteri.
Lite felaktigheter: i filmen säger han att han köpt 800Watt. Watt är effekt, det är kWh, dessutom stämmer inte siffran, det har importerats 0,08kWh, alltså 80Wh. Misstänker att det är för att utrustningen skall synka nätfrekvensen.
@@andersaverdal Kunde varit större text, förlåt :) 2,46 längst ner i vänstra hörnet. Det är ett tillfälle till då det sägs MW men menas MWH. Jag har själv gjort misstaget ett par gånger att tänka kWh men säga kW och tvärt om också någon gång.
För oss med gårdsförsäkring är det komplicerat. Batteriet måste stå i ett eget brandskyddat (EI60) utrymme med egen branddörr mot utsidan. Av någon orsak verkar det saknas regelverk för bostadshus.
@@Hans-LarssonKorrekt - finns också lite runt företag generellt men där handlar det om andra principer - skador måste minimeras enligt alla parametrar.
@@PeterEsseNär en begagnad elbil blir billigare än ett motsvarande batteri, så kommer det att stå avregistrerade elbilar på folks bakgårdar... Före det har folk bara ett litet batteri som kan laddas upp medan man är "ute" med bilen. Till verkligheten... 😉 Ca 2014 kostade 1kWh litiumjonbatteri ca 500 USD, 2024/25 blir priset ca 50 USD... Detta gör att man nu inte skall investera i "för stort" batteri, snarare se till att anläggningen är utbyggbar. Det händer mycket på området näst intill varje månad, eller säg varje halvår. Peter, du blir inte sysslolös de närmaste tio åren! MEN grejen är redan nu "treenigheten", solceller, typ av batteri och elbil. Jag tror att man skall förbise möjligheten att sälja el, möjligtvis undantaget till grannen. Jag misstänker att nätägarna inte vill betala"tillräckligt" för nyttan att stabilisera nätet med hjälp av hushållens batterier som ju faktiskt slits av användning åtminstone med nuvarande tillgänglig teknologi.
Hej! Vi installerade en anläggning på södersidan för ca 3 år sedan av Svea Solar Funderar nu på köpa ett batteripaket. Såg att i denna videon så finns solceller även på norrsidan? När vi satte upp vår anläggning tyckte man inte det var lönt att montera på norrsidan. Någon har erfarenhet av detta? Göran W
Självförsörjande t.o.m slutet av oktober nämns två gånger. När han visar graferna så har han köpt el (mer eller mindre) exakt 12 av 12 månader. Hur kan återbetalningstiden bli ca 8 år om han betalar 40öre i fastpris och inte förbrukar mer egenproducerad el samt inte säljer mer än han gör på investeringen 270.000? Det kan ju aldrig någonsin stämma?? Och till sist, köpa fler batteripack för att slippa köpa så mycket el under nov/dec/jan.... Han kommer ju inte ens kunna ladda upp sitt batteri till 100% under dagen då han inte kommer ha så mycket produktion som batteriet är stort. Lägg där till att de få kWh han faktiskt producerar under en gråkall decemberdag garanterat går till uppvärmning av huset så låter det som en superdålig investering. Jag har själv Fronius, lite mer paneler än herren i videon, förvisso ej samma geografiska läge men det här känns som en enda stor glädjekalkyl som bara späder på antalet frågor från icke solpanelsägare likt "har du solpaneler? Åh, då är du självförsörjande?"
Var inte meningen att sänka videon, detta är givetvis framtiden men att få det här med solpaneler som något det faktiskt inte är känns inte okej, där försöker iaf jag som ägare till en i princip identisk anläggning ge min syn av verkligheten.
Hej Peter! När jag tittar på videon en gång till blir jag fundersam: Vad är Egenförbrukning respektive Förbrukning - jag förstår inte riktigt hur det går ihop. Du kanske förstår mer?
Kul! Nu lovar ju många biltillverkare att deras bilar skall fungera mer V2G. Bl.a Renault som kommer med sin nya lilla R5. Det blir spännande om det fungerar som tänkt. Men den som väntar på den perfekta integrerade lösningen får nog vänta för evigt 🤓
Går det manuellt styra batteriet så man kan ladda upp det under dom billigaste timmarna vintertid för att nyttja det under dom dyra timmarna? Eller används batteriet inte alls under vintern när det inte får någon solproduktion?
Det batteri på 21kWh från Huawei jag kikat på uppger 12000 cykler. Enkelt räknat 30 år, med troligtvis längre. Det blir nog andra komponenter än cellerna som ger sig först :)
Hej Peter! Jag uppskattar verkligen dina videos - alltid intressant att ta del av. När jag ser din video börjar jag fundera på om man kanske rent av skall låta bli solpaneler om man som jag bor i Stockholmsområdet, och istället bara satsa på batterier. Med den överkapacitet som uppstår ofta numera när det blåser mycket kanske det kan vara en intressant lösning. Vad tror du?
@@jesper463Jag tolkade hans beskrivning i filmen som att det var hans förbrukning. Men det är ju inte förbrukning av huset, utan hur mycket han förbrukar av sin egen produktion
Peter, kika gärna på hemmasnickrade batterilösningar, många i sverige som kör Checkwatt med begagnade elbilsbatterier. Väldigt billigt att lägga upp 70kWh för hemmabruk! Har några exempel på min kanal!
Jag ha kikat på någon utav dina videos. 😃 Spännande och bra att kunna återanvända batterier. Teslas powerwalls som säljs på marknaden nyttjar denna teknik med batterier från äldre Teslor.
Givetvis inte. Gubben betalar 40 öre exklusive allt lull och varken säljer eller producerar några mängder. Jag drar till med en chansning på 12 år, minst... Men glöm inte att han ska köpa fler batterier också, batterier han inte ens kan ladda halvfulla under vintern...
@@nixpix814 ja om du lyssnar på vad han betalar för elen tex... Om du betalar lite för elen är ju besparingen för varje egenproducerad och använd kWh mindre än om du har ett "dyrt" avtal. Detta talar OCKSÅ helt emot att han ska spara in 270 papp på 8 år. En sak till, gubben producerar inte ens så att han kan fylla ett batteri en gång i veckan under vintermånaderna, men han ska ändå köpa fler batterier för att spara ännu mer pengar på vintern. Otroligt många oklara påståenden i denna film 🙄
@@Kvickification Mindre risk att det importeras el från tyska eller polska kolkraftverk när det inte blåser tillräckligt för vindkraften. Eller, för den delen, att det eldas med något som ju då avger koldioxid.
@@Hans-Larsson Jaha, du är en sån som blivit hjärntvättad till att koldioxid är jävulen. Det är väl det minsta problemet i sammanhanget när det gäller kol/oljekraftverk. 🤣
Intressant, när jag undersökte batterilagring för några år sedan (2021) var priset "hutlöst" och batterikapaciteten som erbjuds skamligt låg. När jag nu lyssnar på inslaget och snabbt gör några sökningar på nätet noterar jag att priset (inklusive avdrag) har nått mycket intressanta nivåer. Bra video, helt enkelt.
Priserna var hutlösa en period men ha nu stabiliserats.
uppföljning 2024?
Framtiden - Väldigt intressant video - Tack Peter Esse
För det lokala elnätet vore det bättre om batteriet blev färdigladdat omkring kl 14-15 istället, dvs att batteriet laddas när "allas" solelproduktion i är som störst vid middagstid. Att minska topparna för inmatning (precis som för uttag) minskar behovet av ombyggnation/förstärkning av lågspänningsnäten.
Går att fördröja laddningen av batteriet, har själv en liknande anläggning och har fördröjt laddningen till att ske från 12 och framåt. Överskott på fm exporteras istället, generellt lite bättre elpris på fm om man har timpris.
Besviken, hade förväntat mig någon som pratade riktig Trelleborgska!! ;)
Inflyttad :)
@@PeterEsse Från civilisationen. 🙂
Väldigt intressant. Behöver dock bara investera i paneler, batteri och en elbil, plus all extra utrustning. Hur länge månne det tar att spara in?
Vad är livslängden på utrustning och batterier. Solpaneler har väl en beräknad livslängd på ca 30 år? Men vad har resten?
I grund och botten så gillar jag detta och det är helt klart intressant.
Men hur mycket "sparar" det på miljön och kan man tjäna pengar på det i slutändan. Finns det några kalkyler över när man så att säga börjar gå plus på det hela?
Det går upp och ned med elpriset - när vi spelade in så räknade vi på 8 år - något längre nu. Något kortare innan när det var som dyrast.
@@PeterEsseTack för svar. Det är just sånt här som är bra att veta.
Invertern har en livslängd kring ca 10 år.
Ett problem är lagstiftningen!
Rent generellt, om garantitiden är två år så håller grejerna drygt två år, är garantitiden tio år, håller grejerna drygt tio år, osv.
Bara ett beskrivande exempel...
Jag köpte för ett år sedan en 2011 års BMW X3. I våras tog jag ur original batteriet, dvs originalbatteriet var 13 år gammalt!
Om det går att göra ett sk noname originalbatteri till ett pris som biltillverkaren godkänner, varför anses eftermarknads batterier vara bra om de håller 5-6 år med en garantitid på två år.
Har en annan BMW från 2008 och där byttes också originalbatteriet ut efter ca 13 år!
Nåja, nu finns det i varje fall nya tekniker som gör att ett batteri/battericell kan hålla i 400 år. Du läste rätt, 400 år...
Lagstiftarna bestämmer hur länge saker och ting skall hålla, inte ingenjörerna, de anpassar sig, och de saknar inte lösningar på saker och ting.
Även räntan man får låna investeringspengarna till måste ha stor inverkan. Kanske har höjts från 8 till typ 12-16 år nu?
En Enegic One lastbalanserare kan ladda bilen när solen lyser. Det är ett stort plus.
Jag tror de jobbar hemma eller är pensionärer, Inte så många som kan ladda bilen på dagen och förbrukar sin energi mellan 10-15 en vardag. För mig hade inte detta funkat som jobbar borta under stora delar av varje vardag. Dock intressant!
Jag förstår inte hur man kan känna tillbaks anläggningen på 8 år. med timpris på 40 öre/kwt skulle det ta mig 55år för att känna tillbaks anläggningen.....
Mmmm, eller minuspriser eller runt tio öre!
Glöm inte skatt och leveranskostnad per kw/h med så blev det 1kr säger han ju i videon
Kul att se hur Fronius webapplikation ser ut. Ser riktigt trevlig ut. Kör själv med Sungrow och appen i mobilen har ju en del att önska där styrning av batteriet är onödigt krånglig. Gäller även webbgränssnittet. Kör dock Checkwatt nu, så då slipper jag hålla på med styrningen.
Nice, jag kommer göra likadant! Mer paneler och batterier. Batterier från AliExpress kostar nästan ingenting nu jämfört med tidigare priser.
Det kan inte vara en elektriker som gjort installationen dock. Ser för gräsligt ut. Han kanske gjort den själv? Panelerna ser bra ut. Men kablar och slangar..
Det är inte särskilt smart att ladda till 100% och konsumera ner till 45% då det kommer att försämra batteriet mycket snabbare än att använda 75% till 20%, om det då inte är ett LiFO-batteri.
Lite felaktigheter: i filmen säger han att han köpt 800Watt. Watt är effekt, det är kWh, dessutom stämmer inte siffran, det har importerats 0,08kWh, alltså 80Wh.
Misstänker att det är för att utrustningen skall synka nätfrekvensen.
Lätt att säga fel men mena rätt - som du ser lade jag in en liten rättning längst ner i vänstra hörnet :)
@@PeterEsseden måste vara väldigt liten då jag inte ser den på telefonen.
@@andersaverdal Kunde varit större text, förlåt :) 2,46 längst ner i vänstra hörnet. Det är ett tillfälle till då det sägs MW men menas MWH. Jag har själv gjort misstaget ett par gånger att tänka kWh men säga kW och tvärt om också någon gång.
Blir en liten elimport varje dygn då batteriet gör något slags statusgenomgång, dock minimalt i det stora hela.
Hur blir det med försäkring på huset om man har ett batteri inomhus. Tänkte på brandrisken.
LFP-batterier bör vara något av det minst brandfarliga men har i ett hem.
För oss med gårdsförsäkring är det komplicerat. Batteriet måste stå i ett eget brandskyddat (EI60) utrymme med egen branddörr mot utsidan. Av någon orsak verkar det saknas regelverk för bostadshus.
@@Hans-LarssonKorrekt - finns också lite runt företag generellt men där handlar det om andra principer - skador måste minimeras enligt alla parametrar.
@@PeterEsseNär en begagnad elbil blir billigare än ett motsvarande batteri, så kommer det att stå avregistrerade elbilar på folks bakgårdar...
Före det har folk bara ett litet batteri som kan laddas upp medan man är "ute" med bilen.
Till verkligheten... 😉
Ca 2014 kostade 1kWh litiumjonbatteri ca 500 USD, 2024/25 blir priset ca 50 USD...
Detta gör att man nu inte skall investera i "för stort" batteri, snarare se till att anläggningen är utbyggbar.
Det händer mycket på området näst intill varje månad, eller säg varje halvår.
Peter, du blir inte sysslolös de närmaste tio åren!
MEN grejen är redan nu "treenigheten", solceller, typ av batteri och elbil.
Jag tror att man skall förbise möjligheten att sälja el, möjligtvis undantaget till grannen.
Jag misstänker att nätägarna inte vill betala"tillräckligt" för nyttan att stabilisera nätet med hjälp av hushållens batterier som ju faktiskt slits av användning åtminstone med nuvarande tillgänglig teknologi.
Bra video som alltid
Hej! Vi installerade en anläggning på södersidan för ca 3 år sedan av Svea Solar Funderar nu på köpa ett batteripaket. Såg att i denna videon så finns solceller även på norrsidan? När vi satte upp vår anläggning tyckte man inte det var lönt att montera på norrsidan. Någon har erfarenhet av detta?
Göran W
Tänker att detta kan vara öst och väst.
Skrämmande att i detta fall använda ordet "självförsörjande" när man är lika beroende av extern el och nät som alla andra.
Självförsörjande t.o.m slutet av oktober nämns två gånger. När han visar graferna så har han köpt el (mer eller mindre) exakt 12 av 12 månader.
Hur kan återbetalningstiden bli ca 8 år om han betalar 40öre i fastpris och inte förbrukar mer egenproducerad el samt inte säljer mer än han gör på investeringen 270.000? Det kan ju aldrig någonsin stämma??
Och till sist, köpa fler batteripack för att slippa köpa så mycket el under nov/dec/jan.... Han kommer ju inte ens kunna ladda upp sitt batteri till 100% under dagen då han inte kommer ha så mycket produktion som batteriet är stort. Lägg där till att de få kWh han faktiskt producerar under en gråkall decemberdag garanterat går till uppvärmning av huset så låter det som en superdålig investering.
Jag har själv Fronius, lite mer paneler än herren i videon, förvisso ej samma geografiska läge men det här känns som en enda stor glädjekalkyl som bara späder på antalet frågor från icke solpanelsägare likt "har du solpaneler? Åh, då är du självförsörjande?"
Var inte meningen att sänka videon, detta är givetvis framtiden men att få det här med solpaneler som något det faktiskt inte är känns inte okej, där försöker iaf jag som ägare till en i princip identisk anläggning ge min syn av verkligheten.
Hej Peter! När jag tittar på videon en gång till blir jag fundersam: Vad är Egenförbrukning respektive Förbrukning - jag förstår inte riktigt hur det går ihop. Du kanske förstår mer?
Kul! Nu lovar ju många biltillverkare att deras bilar skall fungera mer V2G. Bl.a Renault som kommer med sin nya lilla R5. Det blir spännande om det fungerar som tänkt. Men den som väntar på den perfekta integrerade lösningen får nog vänta för evigt 🤓
Ford F-150 Lightning i USA är så nära en kan komma. Då kan de försörja huset och kan användas på arbetsplatser, tror max var 19 kW/h
Kommer dock dröja länge innan vi får något V2G här: ruclips.net/video/kisk-dqK9QU/видео.htmlsi=qbhmIBHKMLs4tYYC
Nästan alla Volkswagen-bilar stödjer V2G - men finns inga bidirektionella laddare (DC) för dem ute på marknaden.
@@PeterEsse Det svenska bolaget Ferroamp håller på för fullt med att få fram en DC laddare med stöd för V2G
Yes men då är det primärt Volksvagen-gruppens bilar som kan användas då Renault med flera valt AC-spåret.
Går det manuellt styra batteriet så man kan ladda upp det under dom billigaste timmarna vintertid för att nyttja det under dom dyra timmarna? Eller används batteriet inte alls under vintern när det inte får någon solproduktion?
Går att styra hur man vill ladda upp batteriet. 👍
Det ska väl bli lagändring på att brukaren inte får ladda från nätet och pyssla med arbitrage.
Ja. Fronius har timstyrnibg. Men kan ej styras direkt mot elpriserna.
räknar han också på att batteriet har x antal laddcykler och som lär vara förbrukade innan 8 år .......
Ne så snabbt går det inte :)
@@PeterEsseokej. hur många cykler räknar man att dom pallar?
Det batteri på 21kWh från Huawei jag kikat på uppger 12000 cykler. Enkelt räknat 30 år, med troligtvis längre. Det blir nog andra komponenter än cellerna som ger sig först :)
Hej Peter! Jag uppskattar verkligen dina videos - alltid intressant att ta del av. När jag ser din video börjar jag fundera på om man kanske rent av skall låta bli solpaneler om man som jag bor i Stockholmsområdet, och istället bara satsa på batterier. Med den överkapacitet som uppstår ofta numera när det blåser mycket kanske det kan vara en intressant lösning. Vad tror du?
Dessvärre går det inte att få Grön Teknik-avdraget utan solceller och då är batteriet helt enkelt för dyrt för att det skall löna sig.
Det var ju illa - undrar hur stor solcellsanläggning som krävs…?
Han nämnde siffrorna för egenförbrukning, men det är väl inte riktigt samma sak som förbrukning?
Nej, egenförbrukning är ju hur mycket du har konsumerat utav el du själv har producerat.
@@jesper463Jag tolkade hans beskrivning i filmen som att det var hans förbrukning. Men det är ju inte förbrukning av huset, utan hur mycket han förbrukar av sin egen produktion
Kan man kook blopaltn me batteria danna??
Jo no kan man dee
Peter, kika gärna på hemmasnickrade batterilösningar, många i sverige som kör Checkwatt med begagnade elbilsbatterier. Väldigt billigt att lägga upp 70kWh för hemmabruk! Har några exempel på min kanal!
Jag ha kikat på någon utav dina videos. 😃
Spännande och bra att kunna återanvända batterier.
Teslas powerwalls som säljs på marknaden nyttjar denna teknik med batterier från äldre Teslor.
Ja spännande!
Jag vet att försäkringsbolag inte gillar återanvända bilbatterier.
8år bara? Wow. Finns beräkningarna tillgängliga? Blev så sjukt sugen nu.
Givetvis inte. Gubben betalar 40 öre exklusive allt lull och varken säljer eller producerar några mängder. Jag drar till med en chansning på 12 år, minst...
Men glöm inte att han ska köpa fler batterier också, batterier han inte ens kan ladda halvfulla under vintern...
Givetvis inte. 270k på 8 år med beskrivna förutsättningar är helt omöjligt
@@eriklinder3046 Det lät lite väl i mina öron också.
@@nixpix814 ja om du lyssnar på vad han betalar för elen tex... Om du betalar lite för elen är ju besparingen för varje egenproducerad och använd kWh mindre än om du har ett "dyrt" avtal. Detta talar OCKSÅ helt emot att han ska spara in 270 papp på 8 år.
En sak till, gubben producerar inte ens så att han kan fylla ett batteri en gång i veckan under vintermånaderna, men han ska ändå köpa fler batterier för att spara ännu mer pengar på vintern. Otroligt många oklara påståenden i denna film 🙄
Du betalar inte heller 200 för en sådan här anläggning idag
Rik gubbe
Intressant med gasolen precis intill batterilagringen... ruclips.net/video/MvZWlmyw9cM/видео.html
Orka med så mycket statistik hahhha
Har solpaneler och kör Polestar 2 och det är guld på sommaren iaf 😎
Payofftid på 8 år är knappast imponerande, det här är mer en leksak än en bra investering
Det finns ju en miljöaspekt med
@@Hans-Larsson Vad skulle den miljöaspekten vara?
@@Kvickification Mindre risk att det importeras el från tyska eller polska kolkraftverk när det inte blåser tillräckligt för vindkraften. Eller, för den delen, att det eldas med något som ju då avger koldioxid.
@@Hans-Larsson Jaha, du är en sån som blivit hjärntvättad till att koldioxid är jävulen. Det är väl det minsta problemet i sammanhanget när det gäller kol/oljekraftverk. 🤣
Hm, det vore intressant att i kalkylen ta med förväntad genererad ränta på det kapital som man investerar.
'Oslagbart'..? Du slår denna investeringen genom att investera på börsen genom några knapptryckningar.