Bra sammanfattning av sol branchen ,funderar själv på batteri för att öka egenförbrukningen vilket min fru påminner om nästan varje vecka det var även hon som fick oss att köpa solel första gången och vi är väldigt nöjda över det beslutet så får nog komma till skott snart . Ha det gott så hoppas vi god sol snart
Mycket bra att du tar upp det här👍. Man blir lite bedrövad över elpris. Ena stunden är det lågt. Nästa tim är det högt. Många kloka kommentarer här också.🤗
Ja, det är så galet svajigt ibland, så man funderar på om de inte håller på med prismanipulation ändå. Borde vara lätt när man har hittat "balansen" och hittar gränsen där det blir höga priser.
@@Grejarlite Konstigt att dagens spotpris kan man nu förutse dagar innan. Det kunde man inte för ca 30år sedan. Minns när min far köpte ström från företaget kraftkommissionen i Skellefteå. Detta företag var bland de första att köpa ström på spot marknad. Sälja till kund med litet påslag (1-3öre)per kw. Gick bara ett par år så utmanövrerades företaget av staten. Gled in i Vattenfall, med till tillsvidare priser som var skyhöga. Minns när Pappa hade månads räkningar på 150:- från Kraftkommisionen. Jäklar vad han svor över räkningar sedan från Vattenfall. Så pris manipuilation är inget nytt. Staten ska ha in pengarna. 🤗
Något som konstant behöver skattesubventioner är inte hållbart. Det kan finnas incitament till att ge ekonomiskt bistånd för något som kommer att löna sig på längre sikt.
Fast vad tänker du på med konstant skattesubvention? Är det 60-öringen? Om jag har solceller och producerar 1 kWh som aldrig hade producerats om det inte vore för mina paneler, så köper en granne den och får då betala 53.5 öre i energiskatt och dessutom moms på elen, så med stor sannolikhet går staten plus på varje kWh trots att skattereduktionen finns.
Tjenare! Det är inget jag har hört något om. Är det detta du tänker på? ei.se/om-oss/nyheter/2024/2024-08-08-tyck-till-om-prissakring-pa-elmarknaden---europeiska-kommissionen-vill-ha-dina-synpunkter
när bidrag är med i bilden, så kan man förvänta sig att det som verka så bra ett tag, inte blir det sen. för mig helt logiskt. jag tror batteri branschen kommer bli lika bra som etanolen.
Jag tror att lagring är lösningen i framtiden, sedan om det blir i form av vatten, vätgas, batterier eller något annat vet jag inte. Men det investeras hårt i stora batterilager nu.
Jag håller med bidrag är inte lösningen de driver bara upp priserna. Men och andra sidan vill staten pumpa in miljarder i kärnkraft så varför ska den typen av energi ha bidrag om nu sol inte ska ha det?
Hej Will Prowse har lagt ut sina tankar om elbilar, batterier, solceller och framtiden. Amerikanskt men mycket tänkvärt. Sverige är inte så olikt USA heller vad gäller stora arealer av lant och skogsbruk. Ett tips. Länkar inte du hittar. Mycket intressant, den grabben har koll.
Hej! Har du läst på gällande Effekt tariffen som skall var genomförd till 1 Januari 2027? Man får kostnaden på vilken ström man köper, lägre tariff mitt på dagen om priset är lågt, och högre morgon och kväll, där menar jag att ha batterier gör skillnad, det gör de redan idag och än mer sedan. Jag har timpriset och lägger en plan för varje dagen (Är Pensionär) , max 10 minuter planering och lägger alarm på mobilen, när jag skall ladda batteriet och hybriden samt när jag skall använda mycket el generellt, tvätta, laga mat o.s.v. så . Vad tror du?
Tjo! Jo, jag har snackat om den i några av filmerna, men det är upp till elbolagen att bestämma regelverket, så det är svårt att veta hur det blir. Men jag har svårt att tro att konsumenterna kommer att bli vinnare på detta, även om man borde bli det om man är flexibel.
Det är ju till stora delar den europeiska energipolitiken som har ställt till det för oss, så man kan inte bara skylla på sossarna. Men all produktion som tillkommer på marknaden gör ju nytta, eller hur? För alla.
Topp! Tror att det är politiken som behöver gå tillbaka till att tänka ”grön omställning”…solceller och batterier … går fort och ger mycket och nått som får utslag nu och inte om 20 år när ett nytt känkraftsdebackel tas i drift till en kostnad på jag vet inte hur många miljarder det blir till slut som vi ska finansiera med skattemedel och sedan fasta priser … Znark
Ja, det känns som att man i politiken är inne och gör en massa åtgärder som mest är populistiska. Men så är det ju med det mesta egentligen... Men elförsörjningen är för viktig för att ha råd att klanta till det.
Lönsamheten med solceller är mycket beroende av det skattestöd som vi får via skattsedeln med 0,60 kr per inköpt el. Skaffar man batteri för att minska förbrukningen samtidigt som intäkterna från såld el minskar. Det är alldeles för stor risk att batteriet pajar innan det är betalt.
Samtidigt måste man ju säga att vi producerar 1 kWh som aldrig hade producerats, den köper en granne och får då betala 53.5 öre i energiskatt och dessutom moms på elen, så med stor sannolikhet går staten plus på varje kWh trots att skattereduktionen finns. När det gäller batterierna kan jag hålla med, har varit dålig ekonomi för lagring och egenförbrukning, men Checkwatt och frekvensregleringen har skapat andra förutsättningar.
Intressant tankar. Jag har kollat omkring lite på RUclips av nyfikenhet. Det är väldigt liten risk att du gör en ekonomiskt förlust på batterier. De flesta system består av moduler på 5-10kwh. Att en sådan modul kan sönder, gör inte systemet oanvänt. Man byter bara ut den trasiga modulen och moduler består av celler, där troligen bara en cell är trasig. Vilket gör att folk kommer köpa upp trasiga celler och laga dom, ja detta är något som jag funderat på som affärsidé redan idag. Så att du gör en ekonomiskt förlust på batterier är väldigt liten, någon kommer säkert göra det och få en artikel i expressen på det.
Batterier betalar sig på ungefär 18 månader om man använder dem till stödtjänster. Förra året fick man tydligen 5 400:- per kW, samtidigt som batterierna kostar ungefär 7 000:- per kWh (man räknar visst på 1C). De föregående åren har ersättningen legat på runt 3 200:- (Om jag kommer ihåg rätt). Med mer vindkraft i nätet så kommer säkert ersättningen att hålla sig på en ganska hög nivå. Haris Dzafic, som har elmacken i Gislaved, tvekade inte på att köpa batteri. Han har en anslutning på 750A till sin laddstation och köpte ett batteri på 200 kWh som han använder till stödtjänster.
Nej, har man timspotpris är det bara påslagen och månadsavgiften som skiljer. Men Tibbers app tillsammans med Pulse-mätaren är grym. Har dessutom intregration med solcellerna och bilen.
Ska precis investera i en anläggning om 17.8 kw som beräknas producera 15.5 mwh per år och har en förbrukning på 31-33 mwh. Tänker att det framförallt är egenproduktion jag är ute efter. Kommer halvera min förbrukning om kalkylen håller. Tolkar jag det rätt att jag inte behöver betala skatt och överföringsavgift för den egen producerade biten? I så fall känns det ju spontant fortfarande som en bra investering.
Man behöver inte betala skatt och överföring på den elen man förbrukar direkt själv. Jag tycker att solceller är en bra investering om man inte behöver låna till det. Mitt resultat på solcellerna har som jag säger i filmen varit från 1kr/kWh till 2.4kr/kWh sedan 2019. Så om du räknar med att solcellerna ger 15.5MWh, så hade de kanske gett mellan 15500kr-37200kr per år om du haft solcellerna under samma period som jag haft dem. Men om de ger 15500kr och kostar 200kkr, så skulle det bli ett nollresultat om räntan är över 7,5%. Lite det jag vill få fram.
@@Grejarlite du fick mig att tänka till lite extra. :) Använde konsumentverkets lånekakalkylator, ett lån som i mitt fall på 208.000:- skulle vid 7.5% innebära en ränta på 39650:- över 5 år. Så nollresultatet gäller egentligen bara de två-tre första åren om anläggningen innebär en besparing på 15.000:- eller mer per år. Eller tänker jag fel? Så långsiktigt är det väl fortfarande solklart ett bra val även med lån? Ska tacka ja imorgon så perfekt att detta kom på tal idag. 😂
Ja, det viktiga är ju att man går in i det med öppna ögon, så bra att räkna på det. Om man räknar på att det totalt då kostar 248000kr inkl. ränta, så tar det 16.5 år att återbetala sig om "förtjänsten" är 15000kr per år, men om resultatet blir 20000kr per år så tar det 12,5 år ungefär. Men som sagt, ingen kan säga hur det blir i framtiden, men jag lovar att det är en go känsla att producera egen el!
En strukturell lösning vore att elbolag köper fastighetstaken och installerar solceller på dessa. Då kan elbolagen sedan bygga centrala batteri anläggningar för lastbalansering. Det skulle lösa problemet med vem som är elproducent och hur detta ska beskattas. Vidare skulle elbolagen få en bättre möjlighet att planera sin elproduktion.
Det absolut viktigaste är ett elsystem som är stabilt och förutsägbart. Dvs kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft och vattenkraft. Sen får vi se om solel och vindkraft blir lönsamt eller en hobby.
Vi har världens största kärnkraft per capita, tillsammans med Finland. Det bästa av allt är vår stora vattenkraft. Det är snart 40 år sedan vi fick någon ny reaktor, och det är tveksamt om det blir någon ny framåt.
I Halmstad är elnäsavgiften för ett 25A abonnemang 6075kr inkl moms, i Karlskoga är det 13595kr inkl moms. Sjukt att det kan vara sån skillnad. Vad gäller effekttariff så tar man topparna från 3 st olika tillfällen men det kan säkert ändras.
Hej förstår inte varför man ska betala för abonnemanget 550 kronor i månaden har haft samma elbolag sedan 1973 Då 16 år då hette elbolaget sydkraft nu Mera e.on massa pålagor och hittepå avgifter. Mvh stigge 😢😢😢😮😮
Det är för underhåll av befintliga ledningar, energiförluster i ledningarna, utbyggnad av nytt nät, elmätare, uppgradering till effektivare komponenter i nät, effektreglering.
@@Grejarlite så är det det är dyrt med elnätsavgiften helt klart. Men tyvärr kommer det inte bli billigare pga upprustningen och åldern på nuvarande utrustning.
Ja den fasta avgiften är irriterande speciellt om man knappt drar el. Bor i lägenhet och har solpaneler på balkongen (hobby inget vinst med det alls men) Min grid årsförbrukning är nu 280kW/h resten tar jag från solen och då känns den avgiften som en rent rån. Så jag byter elbolag ofta för att försöka förhandla ner den fasta avgiften. nätavgiften kan man ju dock inte göra nåt åt alls men som sagt det ska ju vara till infran (som de ska göra vid men det e ju si sådär med det....)
Effektavgift har vi i Norge. Man betalar effekttavgift för dem 3 högsta effekttopparna. Jag har elbil, så jag ligger i effektsteg 10-15kWh. Då betalar jag 595kr/mån. Hadde jag legat på effektsteg 5-10kWh, så hadde jag betalat 462kr/mån. Jag är helt övertygad att det kommer bli samma i Sverige som i Norge.
Ja, det ska införas innan 2027 har EI bestämt. Olika bolag har olika lösningar, så vi får se vad de väljer. Min gissning är att de väljer system som de tjänar mest på 😅
Med nuvarande regeringen kommer det inte att bli varken lägre elpriser eller nätpriser. Däremot kommer både priserna på solceller och batterier att sjunka.
Med nuvarande regering så kommer vi på sikt att få ordning på kaoset och oförståndet som fick råda under förra , Hmmm regeringen.. Eller du kanske sitter på bättre info än samtliga remissinstanser och riksrevisionen?
Bra du tar upp detta Johan om investera i solceller Är -29 nu där jag bor i Norrbotten solcellerna översnöade fram till april Är nog bättre kalkyl att investera i solceller där du bor .
Fast ni har ju ljust dygnet runt på sommaren, så ni har ju en fördel där. Vintern är ingen bra period, men man är glad för varje kWh man får. Jag fick faktiskt ihop 456kWh i januari, men jag sopade av panelerna några gånger.
@@Grejarlite du som har markbaserad du får väl ta och göra som de där Ambition strikes kanalen på tuben de vrider panelerna nästan 90 grader vintertid för mer produktion 😆
Du gör det inte med en V2L-bil, den har inte stöd för synka frekvensen mot elnätet, man ska enbart använda det "löst" så att säga. Om du Googlar på V2G Sverige så hittar du en massa länkar att läsa om det. Vissa bilar har stöd för det, men mig veterligen finns det ingen färdig lösning där man får använda det i Sverige ännu.
Vi satsade tidigt på batteri, nu utökar vi detta ytterligare för att slippa köpa 0 kWh under den ljusa tiden på året. Med 85 öre i nätavgift (ink allt) sparar2vi mer på att inte köpa än att sälja.
Ja, nätavgifter m.m. ökar ju rejält och nu på sistone så har ju elpriset varit lågt på dagarna och dyrare på nätterna, så är helt klart vettigt att lagra i batterier. Blir ju ännu mera intressant när elbolagen inför effekt-tariff också!
Dom flesta solcellsfirmor, talar aldrig om att växelriktaren inte håller längre än ca 12 - 15 år och det måste man lägga in i kalkylen eftersom dom lovar att anläggningen håller ca 30 år. En växelriktare är inte helt billig i inköp.
Det borde nämnas eftersom garantierna alltid borde komma på tal. För min egna del så är det nog ganska troligt att det blir ett byte för att man vill ha en hybridomriktare istället. Har sett en del begagnade omriktare till salu för ganska bra pris eftersom de har bytt till hybrid istället.
Jag är nybliven solsellägare för en markanläggning på ca 21000kw vi startade den i oktober 23 och hittills så har den inte gett så mycke men jag hoppas det blir lite sol i sommar 😎🇸🇪👍
Ojäävlar de va en redig solcellspaket.Har själv tänkt ha på huset 11kW med batteri.Är tyvärr fördåligt insatt i ämnet.Vill ju inte bli lurad på någe dåligt system...Kan man lita på dessa försäljare dom är ju duktiga att prata om de...
Grym anläggning! Vi går mot ljusare tider så snart kommer de att producera rejält! Du har en riktigt kul tid framför dig, blir till att kolla i telefonen så fort solen tittar fram ☺️👍🏻
Det är inte förvånande. Själv hade jag räknat med att vänta ett tag innan jag installerade solpaneler just för att det uppenbart blivit en överetablering av installatörer. När väl de som är intresserade och har ekonomiska resurser fått sitt kommer intresset att minska och kanske även priserna går ned. Det kommer att bli lite som med padel.
Jag har två solcellsanläggningar och det är inte lönsamt längre att montera en sådan på ditt hus så stoppa in pengarna ex på ett räntebärande konto istället 4,25% så tjänar du mer än på solceller!!
Längre och längre... Detta är en kort period. Jag köpte min anläggning före hysterin...alla sade att jag köpte för stort etc. etc. Det var också en period. Sedan betalade solen alla utgifter...under en period. Nu är nu och just nu behöver marknaden bli av med sk. entreprenörer vars enda drömmar ägs av "lammet & grisen".
Jag tittade på solceller eftersom huset jag bor i saknar ett vattenburet värmesystem. I företagens teori så skulle jag spara så väldigt mycket pengar. Men när jag räknar på det. Själva anläggningen, byte av tak, räntor och det faktum att cellerna ger ett extremt överflöd av energi när jag inte behöver den (förtjänsten att sälja är lågt) och de producerar nästan inget när jag har ett stort behov. Istället kollade jag på kamin. Mycket mindre investering och jag kan använda den när energin är dyr och jag behöver mycket energi.
Ingen kan ju säga vad elpriset blir framöver, men jag hoppas ju att det blir lågt, för nivåerna som var 2022 var ju åt pipan för höga. Jag är supernöjd med min investering och känslan av att producera egen el är ju fantastisk. Den får man inte glömma bort! Jag tycker fortfarande att solceller är en klockren investering, men om man behöver finansiering med hög ränta, så blir det svårt att motivera investeringen.
Håller med dig! Ångrar inte heller att vi skaffat solceller men kan samtidigt inte säga att andra ska göra det för att det är så bra affär längre..för ingen vet hur det blir!! Det är ju en skattedopad verksamhet och försvinner skattesubventionern och solcellerna ska bära sina egna kostnader så är det ajö!! @@Grejarlite
"Vi har låga räntor. Det vi hade i 10 år var sjuka räntor." Visst var de tidigare räntorna låga, men jag skulle däremot inte kalla nuvarande räntor för låga. Att vi historiskt sett har haft mycket högre räntor spelar mindre roll. Samhället utvecklas och mycket gamla tekniker och metoder kommer oftast inte tillbaka.
Att först få subventioner på batteriet för att sedan tjäna 40,000/år per 10kw blir väl inte rätt heller . Köp batterier rent så är det inga konstigheter.
Jo, hade det gått att räkna med att det verkligen blir så, är det ju inga bekymmer, men det kommer med stor sannolikhet ändra sig eftersom det är så stora batterilager på gång att byggas. Känns mer osäkert att satsa på batterier än solceller pga det. Men finns ingen som kan lova hur det blir, så är lite kasino över det hela.
Den ligger på 6.15% hos DNB nu, var 2.25% när jag köpte bilen. Tesla har en kampanj nu, så beställer man en Y och får den levererad innan sista mars, så får man 1.99% i ränta. Brukar vara ett tecken på att de har något på gång med Y-bilarna. Typ facelift eller liknande.
Jag skulle gissa på att företag skulle gå under istället. Solcellsbolag kom fram som padelhallarna. Detta fick mig att verkligen tveka. Finns bolaget kvar om 5-10 år? Dessutom är en stor del av ”lönsamheten” politisk. Skulle förutsättningarna förändras så mår man kanske inte ens break even. Det gör investeringen värdelös. Även om break even är efter 12 år så är investeringen riskfylld
Den som lever får se. Denna lilla anläggningen installerades 1984: www.solcellskollen.se/blogg/35-ar-senare-hur-gar-det-for-sveriges-aldsta-solcellsanlaggning
Solcellsparken i Katrineholm där har dom massor av solceller och mindre vindkraftverk dit kan man åka och dom har vissa tider då dom förklarar dom olika sakerna. Dom har solceller som är 40 år gammala och har för mig 77 % ger dom nu.
När solcellsparkerna kommer på bred front är det nog godnatt med lönsamheten är jag rädd. Det ligger tusentals hektar solcellspark vad jag jag förstår i pipeline. OX2 har en lista över sina planerade projekt varav ett inte långt mig och de är bara en av aktörerna.
Om lönsamheten är kaputt så kommer troligtvis inte bolagen att bygga projekten, eller hur? För privatpersoner är ju egenförbrukningen som i mitt fall värd minst 82 öre/kWh (energiskatt och elöverföring), så redan där finns det en bra grund att stå på. Det jag vill få ut handlar om dagens räntenivåer, Skatteverkets beslut gällande batterierna och hur tufft det kommer att bli för solcellsbranschen efter deras beslut. Jag är supernöjd med min anläggning och har man pengarna på banken, så tycker jag att solceller är en fantastisk investering. Batterier har innan Checkwatts lösning dök upp, varit en lösning som mest passat tekniknördarna eller de som vill vara så självförsörjande som möjligt.
Jag har följt din kanal ett tag så jag vet att du får igen din investering. Dock ligger de flesta som hoppade på under pristoppen värre till och har man lånat är det ju inte alls bra. En person jag avrådde har fått rabatt på 60kkr (tidigare 242kkr) sedan offert nov 2022 och 3.95% ränta på sina kontanta medel under 12 månader. Chalmers gjorde nån rapport och om jag minns rätt går parker med vinst vid 30-40% av spotpriset för en liten installation, dvs det finns stordriftsfördelar... och kan de sedan erbjuda tjänster för att balansera och stabilisera blir det konstigt om hemma-solfarmare skall erhålla 60-öres avdrag för el nätet inte vill ha när solen ligger på. Men det är mina spekulationer.. hittils har jag iaf haft rätt i hur det utvecklat sig, men ödmjuk inför att det mycket väl kan ändras. Roligt att följa dina videos, vi får se vad som händer. Googlade: Economic analysis of the early market of centralized photovoltaic parks in Sweden
Vill minas man sade samma sak om kärnkraft. Elen skulle vara så billig att portot att skicka ut räkning, inte skulle täcka kostnaden. Så man skulle sluta skicka ut räkningarna, när vi började med kärnkraft.
Måste säga att det var rätt vasst att förutspå att räntorna skulle stiga så snabbt, för det är ju det som ställer till det. För resultatet var som du kanske sett rätt bra förra året också.
Du får gärna utveckla ditt påstående. Jag har jobbat i över 30 år i den privata sektorn och har belastat sjukvård och liknande minimalt, så det vore intressant att höra vilken skatt jag inte betalar.
@@Grejarlite elskatt/moms - Det låter alltid så bra med solceller och egen produktion och man räknar hem det eftersom man slipper betala en massa skatter - men någon ska i slutändan få staten att dra runt. Om alla svenskar producerade sin egen el så skulle staten gå miste om några miljarder i skatt som de då måste få in på något annat sätt. Även om det för den personliga ekonomin är bra att slippa skatten så är det inte en samhällsekonomisk lösning.
OK, men glömmer du inte bort att jag producerar något som inte hade funnits om inte jag hade investerat mina pengar i solceller? Dessutom går ju staten med vinst på i princip varenda kWh som jag producerar och säljer. Om jag producerar egen el och förbrukar den direkt, så är ju det grymt smidigt för alla inblandade, du får ju till och med förmodligen ett lägre elpris eftersom jag och många andra inte belastar elnätet med den förbrukningen. Om någon cyklar till jobbet istället för att köra en bensinslukande pickis, brukar du då gnälla för att de inte tar sitt ansvar och kör sin bil och betalar bränsleskatt istället? Cyklisten slipper ju betala en massa pengar i skatt pga det, eller hur? OM det nu är så att cyklisten och jag får pengar över, så kommer vi med stor sannolikhet investera de pengarna i något som ger staten skatt. Så jag är rätt säker på att staten får in sina pengar från oss i någon form av skatt till slut ändå.
@@Grejarlite Antag att någon kan producera en vara för en krona men med skatt så kostar det dig två kronor. Antag att du kan producera denna vara för en och femtio - är det då en bra affär? Det är en bra affär för dig men skall vi alla producera våra egna varor för en och femtio? Den kronan som staten inte får in i skatt skall alla sen betala så i slutändan har vi som enda effekt att vi alla betalar en och femtio för något som kunde kosta en krona. Efter som vi förlorar en femtioöring så måste den tas någonstans ifrån och vill vi inte dra in på det vi konsumerar så får det bli på skatten. Summa summarum så betalar vi en och femtio för varan och femtio öre i skatt istället för en krona till producenten och en krona i skatt. Du har investerat i en anläggning för att du kunde räkna hem den med bidrag och minskad skatt. Det du har på tomten är en väldigt stor skatteplanering :-)
Med ditt resonemang, så skulle det med andra ord vara helt förkastligt att försöka sänka sin förbrukning också, eller hur tänker du runt den frågan? Du behöver även fundera lite mer på priset eftersom tillgången på el sätter priset på elen. Prismodellen på el gör att den dyraste elen som behövs sätter priset på hela marknaden. Vi har ju varit i läget där 5-8kr/kWh inte är ovanligt om det inte finns tillräckligt med el i systemet. Indelningen av elområdena gör att vi i SE4 totalt sett betalar in väldigt mycket mer moms och energiskatt än de andra elområdena. Många gånger betalar vi mer i moms här för elen än vad elen i SE1 och SE2 har kostat. Hela vitsen med elområdena är ju att öka produktionen i respektive område och jag anser att det är bättre att vi lägger pengarna på vettigare saker än att bara ha dyr el. Att lägga pengarna på saker som skapar utveckling, än att lägga det på el. Kan mer solcellsproduktion göra att elpriset sjunker, kan företagen investera sina pengar i ny teknik, istället för att lägga pengarna på dyr el. Vilket på sikt gör att företaget kanske kan växa och utvecklas i en snabbare takt. Det ger verkligen skatteintäkter. Det jag inte gillar är att man satsar massor på kablar för att exportera elen, vilket känns som att vi fyller på en "hink" med el fast någon borrar större och större hål i botten. Hade vi kunnat hålla nivån i hinken på gränsen till att det rinner över hade vi haft mer balanserade priser. Min och många andras anläggningar bidrar förhoppningsvis till att tidvis fylla på hinken så vi slipper lägga för stor andel av våra inkomster på el. Hur konstruktivt är det att betala massor för el? När jag investerade i mina solceller var det inte ens säkert att man fick något stöd, det sänktes dessutom så att det bara motsvarade momsen jag betalade på mina solceller. Så det kostade inte staten något, de drog dessutom in skatt och arbetsgivaravgifter från personalen på företaget jag handlade av. När det gäller skattereduktionen är det heller ingen kostnad, utan i princip alltid en inkomst. Dessutom villkorat att jag måste köpa lika mycket el för att få tillgång till reduktionen. Så hur ser din lösning för elproduktion ut och hur ska den finansieras?
Ta bort moms på solcelller och producerad socellslel och även uppladdningbara batterier. (Dagstidningar har 6% moms. - producerad solel har 25%. Energipolitik är skattepolitik.
Vad tror ni om bilbatteriet och V2L? Hur nyttjar vi det stora bilbatteriet som lagring av billig nattel och förbrukning i hemmet morgon/ kväll och helg? Hur kopplar jag in V2L mot min byggnad?
V2L står för Vehicle to Load, ska man koppla in huset, så ska det vara V2H Vehicle to Home eller V2G Vehicle to Grid. V2L är för att koppla in externa förbrukare, typ en kokplatta på semestern, eller frysen om det blir strömavbrott. Eller ladda en annan elbil som behöver lite hjälp 😃 Så tyvärr, V2L är inget man ska koppla ihop med hus-elen.
Gomorron. I min kristallkula ser jag en 15 årig energibrist i Sverige. Brist brukar betyda högre pris. Det skulle kunna betyda att de med låg förbrukning blir vinnare. Så ha förtröstan🙂
Ja, det är vad jag ser på lång horisont. Havererade/svajig global handel. Funderar på att köpa en till anläggning till stugan, om jag hinner byta tak i sommar.
Vad är energibrist ? Är det när vi importerar el 147 timmar som vi gjorde 2022, Eller 7903 timmar som vi gjorde för 20år sen, under 2003 ? Jag tror inte vi kommer ha någon energibrist i Sverige under 15år. Vi har idag ett överskott på ca 30 TWh varje år. Vad drar jag mina slutsatser på ? motsatsen till vad de experter, som är anställda av branschen tror. Branschen säger vad de tror kommer gynna dom mest. Detta för att skrämma oss konsumenter att det kommer vara en energibrist i 15år. De med låg förbrukning och flexibla kommer alltid vara vinnare hur det än går.
Det har vi PK-politikerna och deras efterblivna påhejare att tacka för. Hade man istället vårdat och vidmakthållit kärnkraften så hade vi sluppit att degenerera till där U-land där folk inte har råd att värma sina hus och i desperation tvingas försöka lösa sin energitillgång med kraftigt subventionerade men ändå svindyra väderberoende energisystem.
Det är mycket olyckligt att det inte går att göra avdrag för batterier längre. Med avdrag skulle det vara lönsamt med batterier och batterier i sin tur leder till en stabilare tillgång på el och därmed ett stabilare elpris och elmarknad. Det är ju lagring som fattas för att det ska fungera att producera el från vind och sol.
Höga elpriser vill vi ju inte ha, även om det ger en högre förtjänst. Men det innebär ju även att man få betala mer för elen man inte producerar själv. Lagom är bäst.
Inser att vi bor i olika elområden, gjorde film om vad jag får per producerad kWh. Hoppas den ska vara intressant. Nu med fri konkurrens på elmarknaden så tycker jag personligen det ser lovande ut. Elbolagen vill ha oss som producerar el. De är också beredda att betala dubbelt. Jag får även 9 öre extra per kWh från min nätägare Norrtälje energi. Allt gott!
Jag tyckte mest att den kändes som en reklamfilm för ett elbolag 😅 Jag vet inte riktigt var du hittar ett elbolag som betalar dubbelt om man har timspotpris, spotpriset är ju vad det är. Förr betalade ju bolagen både 20, 50 och 100 öre extra per kWh för sol-el, men i dagens läge när andelen solceller har växt och fler kör timspot, så känns det mest som att man får vara glad om man får 10 öre extra, men de flesta betalar inget extra. Din nätägare betalar förmodligen ut nätnytta, vilket är ersättning för att de slipper ledningsförlusterna till "dina grannars el". På E.On var det fast tidigare, men nu hänger det mer ihop med elpriset, vilket känns mer rättvist.
@@Grejarlite Tack, helt sant gällande reklam och futtiga 10 öre! Det sved i hela kroppen att sälja sig på det sättet "in public". Checkwatt gav 1538 kr denna månad så det tycks betala tillbaka sig på runt ett halvår. Alltså bara installationen. Tibber och Greenely verkar ligga längst fram vad gäller timspotpris aktiva appar. Får se om Tibber kommer med ett motdrag. Man kan inte annat än hålla med om att vi småkonsumenter får allt mindre del av kakan. Känns inte bra. Tack för svar, allt gott! Nu ska jag åka och sälja järnskrot. Där rör sig priserna iallafall stadigt uppåt.
Om du använder 300% mer el på vintern och genererar 90% lägre under vintermånaderna så är det rent vansinne att ha solpaneler i Sverige. Bor du i Spanien så är det lönsamt. Men inte i Sverige tyvärr. När anläggningen betalat tilllbaka om 10 år så kommer hela anläggningen vara utdaterat och batterier helt slut.
Med tanke på att min solcellsanläggning nästan har betalat sig efter fem år och bör ha en livslängd på 25-30 år, så skulle jag vilja påstå att det inte har varit en vansinnig investering. Eller hur?
Hur ska den ha en återbetalningstid är du ska sälja överskottelen för spotpriset. I juli va det genomsnitt 8 öre och vintern genererar ingeting jämfört med vad du köper in. Tror du verkligen en anläggning håller 25 år? Du måste byta växelriktare efter 8-10 år
Om du ser min senaste film, så ser du vad den har gett hittills i elområde 4, kommer att ha betalat sig på drygt 5.5 år ser det ut som. Har garantier på 25 år och det går att förlänga garantierna på omriktaren också.
Men hur mycket belastar det egentligen skattebetalarna? På solcellerna handlar det egentligen om utebliven moms, dock mer på batterierna, men samtidigt ger ju investeringarna jobb och därmed skatteintäkter från firman man handlar av. Visst, hade pengarna lagts på något annat, så hade det kanske gett mer till kassan, eller inget vid en utlandsresa, men kunde även lagts på renovering av hus och då hade man kanske fått ROT-avdrag där. Men den viktigaste frågan som många hånar solcellsägarna för, det är att elpriset verkar vara lågt när solen skiner. Om det nu stämmer, så är det ju något som gynnar ALLA som förbrukar el just då. Eller tänker jag fel?
@@Grejarlite Menar psykiskt.. köp inte prylar bara för att det är "inne".. Låt tiden gå. Exempel.. tackade nej till bredband på landet för 40 tusen.. alla grannar tyckte jag var idiot. Nu blir jag erbjuden samma, för 3000kr. Men wifi i huset funkar lika bra för 600kr. Så varför??
Jag var med och byggde vårt fibernät på vischan, det bästa som har hänt vår bygd i modern tid, det var verkligen ett projekt som stärkte bygden ☺️ Många av oss kunde jobba hemifrån tack vare det under pandemin, vilket inte hade fungerat via mobilnätet. Men vi har alla olika behov, resonerar olika och det respekterar jag.
200 000 kr i fonder är en så mycket bättre investering än både solceller och batteri. De som dessutom tar lån för att investera i solceller har inte räknat nyktert på det.
För dålig effektivitet. Lång återbetalning. För dåliga batterier. Samt att när man behöver solceller så fungera de knappt (vintern) Behöver hända mycket för att det ska vara effektivt med solceller. Finns företag nu som jobbar med helt nya celler och batterier så vänta några år för det kommer bli stor skillnad. Nu är det för dyrt!
Effektiviteten på solceller tycker inte jag spelar någon roll, det handlar ju bara om kvadratmeter. Mina solceller ser ut att betala sig på 5 år, så lång återbetalningstid har det inte varit för mig. Men det är många faktorer som påverkar om det är lönsamt eller inte. När det gäller batterier så forskas det ju massor nu, så kan mycket väl komma bättre och billigare doningar framöver. Ser fram emot det!
Natriumjonbatterier har redan börjat att lanseras i Europa. Dessa kommer kosta ca 1/3 av dagens litiumjärnfosfatbankar när produktionen är i full gång om 2-5 år. Säkrare teknik, dubbla livslängden och möjliga att ladda i kyla.
Bullshit. Du betalar garanterat någon faktureringsavgift eller liknande. Kreditbolagen driver ju knappast någon välgörenhet. Räkna på den totala kostnaden så kommer du att se att du betalar en ganska hög ränta.
@@jesperwall839eller så betalar han 18% efter månad 24. Folk är så lättlurade idag. en bekant var så nöjd för han hade signat upp nåt abonnemang för endast 99kr/mån som han skröt över, sen visade det sig att efter första året så kostar det 499kr i månaden och det var inget han ville tala om.😅
Finns inte en chans att få en sådan investering återbetalad inom de närmaste 15 åren… Det är statens uppgift att säkerställa grön el, inte du som privatperson.
Bra sammanfattning av sol branchen ,funderar själv på batteri för att öka egenförbrukningen vilket min fru påminner om nästan varje vecka det var även hon som fick oss att köpa solel första gången och vi är väldigt nöjda över det beslutet så får nog komma till skott snart . Ha det gott så hoppas vi god sol snart
Ja, vi får banne mig skaffa batterier snart ☺️👍🏻
Batterier är brandfarliga, jag kommer inte installera i nuläget
Mycket bra att du tar upp det här👍. Man blir lite bedrövad över elpris. Ena stunden är det lågt. Nästa tim är det högt. Många kloka kommentarer här också.🤗
Ja, det är så galet svajigt ibland, så man funderar på om de inte håller på med prismanipulation ändå. Borde vara lätt när man har hittat "balansen" och hittar gränsen där det blir höga priser.
@@Grejarlite Konstigt att dagens spotpris kan man nu förutse dagar innan. Det kunde man inte för ca 30år sedan. Minns när min far köpte ström från företaget kraftkommissionen i Skellefteå. Detta företag var bland de första att köpa ström på spot marknad. Sälja till kund med litet påslag (1-3öre)per kw. Gick bara ett par år så utmanövrerades företaget av staten. Gled in i Vattenfall, med till tillsvidare priser som var skyhöga. Minns när Pappa hade månads räkningar på 150:- från Kraftkommisionen. Jäklar vad han svor över räkningar sedan från Vattenfall. Så pris manipuilation är inget nytt. Staten ska ha in pengarna. 🤗
Byter från timpris till rörligt för att slippa kolla på dagens diagram.
Om du ska låna pengar till solcellerna så blir det en usel investering
Något som konstant behöver skattesubventioner är inte hållbart. Det kan finnas incitament till att ge ekonomiskt bistånd för något som kommer att löna sig på längre sikt.
Fast vad tänker du på med konstant skattesubvention? Är det 60-öringen? Om jag har solceller och producerar 1 kWh som aldrig hade producerats om det inte vore för mina paneler, så köper en granne den och får då betala 53.5 öre i energiskatt och dessutom moms på elen, så med stor sannolikhet går staten plus på varje kWh trots att skattereduktionen finns.
Ersättningen från Checkwatt har gått i botten. Jag kan inte idag rekomendera inköp av batteri.
Hej.
Har du koll på hur den nya prissättningen på el blir?
Om jag fattat det rätt så kommer den att gälla från oktober.
Tjenare!
Det är inget jag har hört något om. Är det detta du tänker på?
ei.se/om-oss/nyheter/2024/2024-08-08-tyck-till-om-prissakring-pa-elmarknaden---europeiska-kommissionen-vill-ha-dina-synpunkter
Peak shaving samt lagra eller använda elen direkt. Tack för filmen☺️👍🏻
Ja, ditt koncept är grymt! 🙂
när bidrag är med i bilden, så kan man förvänta sig att det som verka så bra ett tag, inte blir det sen. för mig helt logiskt. jag tror batteri branschen kommer bli lika bra som etanolen.
Jag tror att lagring är lösningen i framtiden, sedan om det blir i form av vatten, vätgas, batterier eller något annat vet jag inte. Men det investeras hårt i stora batterilager nu.
Jag håller med dig 100%
Jag håller med bidrag är inte lösningen de driver bara upp priserna. Men och andra sidan vill staten pumpa in miljarder i kärnkraft så varför ska den typen av energi ha bidrag om nu sol inte ska ha det?
Hej Will Prowse har lagt ut sina tankar om elbilar, batterier, solceller och framtiden. Amerikanskt men mycket tänkvärt. Sverige är inte så olikt USA heller vad gäller stora arealer av lant och skogsbruk. Ett tips. Länkar inte du hittar. Mycket intressant, den grabben har koll.
Ja, det ligger väldigt mycket i det han säger! ☺️
Hej!
Har du läst på gällande Effekt tariffen som skall var genomförd till 1 Januari 2027? Man får kostnaden på vilken ström man köper, lägre tariff mitt på dagen om priset är lågt, och högre morgon och kväll, där menar jag att ha batterier gör skillnad, det gör de redan idag och än mer sedan. Jag har timpriset och lägger en plan för varje dagen (Är Pensionär) , max 10 minuter planering och lägger alarm på mobilen, när jag skall ladda batteriet och hybriden samt när jag skall använda mycket el generellt, tvätta, laga mat o.s.v. så . Vad tror du?
Tjo!
Jo, jag har snackat om den i några av filmerna, men det är upp till elbolagen att bestämma regelverket, så det är svårt att veta hur det blir.
Men jag har svårt att tro att konsumenterna kommer att bli vinnare på detta, även om man borde bli det om man är flexibel.
Sosse el👏
ja hur fan kan dom tänka på kommande generationer. vidrigt
Vad är sosse el?
@@steveenberg9119 miljövänligt och långsiktigt
Det är ju till stora delar den europeiska energipolitiken som har ställt till det för oss, så man kan inte bara skylla på sossarna.
Men all produktion som tillkommer på marknaden gör ju nytta, eller hur? För alla.
@@steveenberg9119lägga ner kärnkraft utan att ha en alternativ lösning..dom såg det inte komma..det är sossepolitik
Topp! Tror att det är politiken som behöver gå tillbaka till att tänka ”grön omställning”…solceller och batterier … går fort och ger mycket och nått som får utslag nu och inte om 20 år när ett nytt känkraftsdebackel tas i drift till en kostnad på jag vet inte hur många miljarder det blir till slut som vi ska finansiera med skattemedel och sedan fasta priser … Znark
Ja, det känns som att man i politiken är inne och gör en massa åtgärder som mest är populistiska. Men så är det ju med det mesta egentligen...
Men elförsörjningen är för viktig för att ha råd att klanta till det.
Lönsamheten med solceller är mycket beroende av det skattestöd som vi får via skattsedeln med 0,60 kr per inköpt el. Skaffar man batteri för att minska förbrukningen samtidigt som intäkterna från såld el minskar. Det är alldeles för stor risk att batteriet pajar innan det är betalt.
Samtidigt måste man ju säga att vi producerar 1 kWh som aldrig hade producerats, den köper en granne och får då betala 53.5 öre i energiskatt och dessutom moms på elen, så med stor sannolikhet går staten plus på varje kWh trots att skattereduktionen finns.
När det gäller batterierna kan jag hålla med, har varit dålig ekonomi för lagring och egenförbrukning, men Checkwatt och frekvensregleringen har skapat andra förutsättningar.
Intressant tankar.
Jag har kollat omkring lite på RUclips av nyfikenhet. Det är väldigt liten risk att du gör en ekonomiskt förlust på batterier.
De flesta system består av moduler på 5-10kwh. Att en sådan modul kan sönder, gör inte systemet oanvänt. Man byter bara ut den trasiga modulen och moduler består av celler, där troligen bara en cell är trasig. Vilket gör att folk kommer köpa upp trasiga celler och laga dom, ja detta är något som jag funderat på som affärsidé redan idag.
Så att du gör en ekonomiskt förlust på batterier är väldigt liten, någon kommer säkert göra det och få en artikel i expressen på det.
Mig veterligen 1,29 kr. I avdrag södra Sverige och 1.20 kr övriga Sverige på deklarationen 2023
Batterier betalar sig på ungefär 18 månader om man använder dem till stödtjänster. Förra året fick man tydligen 5 400:- per kW, samtidigt som batterierna kostar ungefär 7 000:- per kWh (man räknar visst på 1C).
De föregående åren har ersättningen legat på runt 3 200:- (Om jag kommer ihåg rätt).
Med mer vindkraft i nätet så kommer säkert ersättningen att hålla sig på en ganska hög nivå.
Haris Dzafic, som har elmacken i Gislaved, tvekade inte på att köpa batteri.
Han har en anslutning på 750A till sin laddstation och köpte ett batteri på 200 kWh som han använder till stödtjänster.
Det är nog endast 60 öre / kw timme
Att effektavg på toppeffekt skulle sätta elpris på nät var har du fått den infon ifrån?
Det kommer senast 2027:
ei.se/konsument/el/effekttariffer-effektavgift
Vad menar du med ramla över ett rimligt pris för ett batteri? Har du övergivit återbruk av ett elbilsbatteri? I så fall väldigt tråkigt.
Det är nog lättare att ramla över ett begagnat elbilsbatteri till bra pris, än ett färdigt kit ☺
Jag är öppen för vilken lösning som helst! 👍☺️
Inte många batterier som är kompatibla med checkwatt. Glöm inte kolla de först.
Tack för många bra tankar.
Jag jämgörde tibber med gotenergi och det var istortsett samma pris på elhandel. Sen ger tibber inget extra för prod effekt.
Jag har inte valt tibber
Nej, har man timspotpris är det bara påslagen och månadsavgiften som skiljer. Men Tibbers app tillsammans med Pulse-mätaren är grym. Har dessutom intregration med solcellerna och bilen.
Ska precis investera i en anläggning om 17.8 kw som beräknas producera 15.5 mwh per år och har en förbrukning på 31-33 mwh. Tänker att det framförallt är egenproduktion jag är ute efter. Kommer halvera min förbrukning om kalkylen håller. Tolkar jag det rätt att jag inte behöver betala skatt och överföringsavgift för den egen producerade biten?
I så fall känns det ju spontant fortfarande som en bra investering.
Man behöver inte betala skatt och överföring på den elen man förbrukar direkt själv.
Jag tycker att solceller är en bra investering om man inte behöver låna till det. Mitt resultat på solcellerna har som jag säger i filmen varit från 1kr/kWh till 2.4kr/kWh sedan 2019. Så om du räknar med att solcellerna ger 15.5MWh, så hade de kanske gett mellan 15500kr-37200kr per år om du haft solcellerna under samma period som jag haft dem.
Men om de ger 15500kr och kostar 200kkr, så skulle det bli ett nollresultat om räntan är över 7,5%. Lite det jag vill få fram.
@@Grejarlite du fick mig att tänka till lite extra. :) Använde konsumentverkets lånekakalkylator, ett lån som i mitt fall på 208.000:- skulle vid 7.5% innebära en ränta på 39650:- över 5 år. Så nollresultatet gäller egentligen bara de två-tre första åren om anläggningen innebär en besparing på 15.000:- eller mer per år. Eller tänker jag fel?
Så långsiktigt är det väl fortfarande solklart ett bra val även med lån?
Ska tacka ja imorgon så perfekt att detta kom på tal idag. 😂
Ja, det viktiga är ju att man går in i det med öppna ögon, så bra att räkna på det. Om man räknar på att det totalt då kostar 248000kr inkl. ränta, så tar det 16.5 år att återbetala sig om "förtjänsten" är 15000kr per år, men om resultatet blir 20000kr per år så tar det 12,5 år ungefär.
Men som sagt, ingen kan säga hur det blir i framtiden, men jag lovar att det är en go känsla att producera egen el!
du får nästan ingen el halva året
Ja har du pengarna och skall förränta dom är det en trygg placering. Om 5 år är pengarna tillbaka dock utan ränta och skatt på den
En strukturell lösning vore att elbolag köper fastighetstaken och installerar solceller på dessa. Då kan elbolagen sedan bygga centrala batteri anläggningar för lastbalansering. Det skulle lösa problemet med vem som är elproducent och hur detta ska beskattas. Vidare skulle elbolagen få en bättre möjlighet att planera sin elproduktion.
Det absolut viktigaste är ett elsystem som är stabilt och förutsägbart. Dvs kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft och vattenkraft. Sen får vi se om solel och vindkraft blir lönsamt eller en hobby.
Ja, den här vintern har ju återigen kärnkraften visat sig vara "väldigt stabil och förutsägbar" ☺️
Vi har världens största kärnkraft per capita, tillsammans med Finland. Det bästa av allt är vår stora vattenkraft. Det är snart 40 år sedan vi fick någon ny reaktor, och det är tveksamt om det blir någon ny framåt.
I Halmstad är elnäsavgiften för ett 25A abonnemang 6075kr inkl moms, i Karlskoga är det 13595kr inkl moms. Sjukt att det kan vara sån skillnad. Vad gäller effekttariff så tar man topparna från 3 st olika tillfällen men det kan säkert ändras.
Här är det ca 11300kr för 25A. Galna skillnader!
OK, verkar skilja från bolag till bolag hur de räknar med effekttariffen.
Det är balanseringsavgifterna som skjutit i höjden. Tack miljöpartiet!
Här kan man se lite info om balanseringsavgiften:
www.svk.se/aktorsportalen/balansansvarig/det-har-betalar-du/
@@Geekhobby dubbelt så dyrt i Karlskoga jämfört med tex Halmstad. Kan inte bero på balansavgifter enbart?
var kan man se elnätsavgifter? sundsvall
Om du har pengarna eller ej spelar mindre roll det är alternativet som ska räknas, men jag förstår vad du menar ändå.
Hej förstår inte varför man ska betala för abonnemanget 550 kronor i månaden har haft samma elbolag sedan 1973 Då 16 år då hette elbolaget sydkraft nu Mera e.on massa pålagor och hittepå avgifter. Mvh stigge 😢😢😢😮😮
Det är för underhåll av befintliga ledningar, energiförluster i ledningarna, utbyggnad av nytt nät, elmätare, uppgradering till effektivare komponenter i nät, effektreglering.
Jag hade Västbo Kraft, som blev Sydkraft som nuförtiden är E.On. De är helt klart duktiga på att ta betalt...
Så blir det när våra politiker säljer grundläggande infrastruktur till utlänska intressen.
@@Grejarlite så är det det är dyrt med elnätsavgiften helt klart. Men tyvärr kommer det inte bli billigare pga upprustningen och åldern på nuvarande utrustning.
Ja den fasta avgiften är irriterande speciellt om man knappt drar el. Bor i lägenhet och har solpaneler på balkongen (hobby inget vinst med det alls men) Min grid årsförbrukning är nu 280kW/h resten tar jag från solen och då känns den avgiften som en rent rån. Så jag byter elbolag ofta för att försöka förhandla ner den fasta avgiften. nätavgiften kan man ju dock inte göra nåt åt alls men som sagt det ska ju vara till infran (som de ska göra vid men det e ju si sådär med det....)
Effektavgift har vi i Norge. Man betalar effekttavgift för dem 3 högsta effekttopparna. Jag har elbil, så jag ligger i effektsteg 10-15kWh. Då betalar jag 595kr/mån. Hadde jag legat på effektsteg 5-10kWh, så hadde jag betalat 462kr/mån. Jag är helt övertygad att det kommer bli samma i Sverige som i Norge.
Ja, det ska införas innan 2027 har EI bestämt. Olika bolag har olika lösningar, så vi får se vad de väljer. Min gissning är att de väljer system som de tjänar mest på 😅
Vi har det redan, bor i Skövde "en liten storstad".
Med nuvarande regeringen kommer det inte att bli varken lägre elpriser eller nätpriser. Däremot kommer både priserna på solceller och batterier att sjunka.
Med nuvarande regering så kommer vi på sikt att få ordning på kaoset och oförståndet som fick råda under förra , Hmmm regeringen.. Eller du kanske sitter på bättre info än samtliga remissinstanser och riksrevisionen?
Bra du tar upp detta Johan om investera i solceller Är -29 nu där jag bor i Norrbotten solcellerna översnöade fram till april Är nog bättre kalkyl att investera i solceller där du bor .
Även här i södra Sverige så är solceller värdelösa på vintern tyvärr. Även om det inte är någon snö på panelerna så är det alldeles för lite sol.
Fast ni har ju ljust dygnet runt på sommaren, så ni har ju en fördel där.
Vintern är ingen bra period, men man är glad för varje kWh man får. Jag fick faktiskt ihop 456kWh i januari, men jag sopade av panelerna några gånger.
@@Grejarlitefast på sommaren är inte behovet av el så speciellt stort. Dessutom så är priserna i norr väldigt låga.
@@Grejarlite du som har markbaserad du får väl ta och göra som de där Ambition strikes kanalen på tuben de vrider panelerna nästan 90 grader vintertid för mer produktion 😆
Ja men poängen är ju att nyttja det (stora) bilbatteriet. Hur kommer vi dit? Oavsett ’..H eller ..L’ !🤓
Du gör det inte med en V2L-bil, den har inte stöd för synka frekvensen mot elnätet, man ska enbart använda det "löst" så att säga.
Om du Googlar på V2G Sverige så hittar du en massa länkar att läsa om det. Vissa bilar har stöd för det, men mig veterligen finns det ingen färdig lösning där man får använda det i Sverige ännu.
Vi satsade tidigt på batteri, nu utökar vi detta ytterligare för att slippa köpa 0 kWh under den ljusa tiden på året. Med 85 öre i nätavgift (ink allt) sparar2vi mer på att inte köpa än att sälja.
Ja, nätavgifter m.m. ökar ju rejält och nu på sistone så har ju elpriset varit lågt på dagarna och dyrare på nätterna, så är helt klart vettigt att lagra i batterier. Blir ju ännu mera intressant när elbolagen inför effekt-tariff också!
Utvecklingen går framåt och priserna sjunker på batteristacks så snart kan man gå off grid.
Ja, det är sant, men dessvärre så kommer jag aldrig kunna gå off-grid, vintern är för lång för min förbrukning ☺️
Dom flesta solcellsfirmor, talar aldrig om att växelriktaren inte håller längre än ca 12 - 15 år och det måste man lägga in i kalkylen eftersom dom lovar att anläggningen håller ca 30 år. En växelriktare är inte helt billig i inköp.
Det borde nämnas eftersom garantierna alltid borde komma på tal.
För min egna del så är det nog ganska troligt att det blir ett byte för att man vill ha en hybridomriktare istället. Har sett en del begagnade omriktare till salu för ganska bra pris eftersom de har bytt till hybrid istället.
Jag är nybliven solsellägare för en markanläggning på ca 21000kw vi startade den i oktober 23 och hittills så har den inte gett så mycke men jag hoppas det blir lite sol i sommar 😎🇸🇪👍
Tror det är lugnt. Än så länge ser vi inte en byggstart för ett välplanerat kärnkraftverk.
Ojäävlar de va en redig solcellspaket.Har själv tänkt ha på huset 11kW med batteri.Är tyvärr fördåligt insatt i ämnet.Vill ju inte bli lurad på någe dåligt system...Kan man lita på dessa försäljare dom är ju duktiga att prata om de...
Grym anläggning! Vi går mot ljusare tider så snart kommer de att producera rejält!
Du har en riktigt kul tid framför dig, blir till att kolla i telefonen så fort solen tittar fram ☺️👍🏻
Det är inte förvånande. Själv hade jag räknat med att vänta ett tag innan jag installerade solpaneler just för att det uppenbart blivit en överetablering av installatörer. När väl de som är intresserade och har ekonomiska resurser fått sitt kommer intresset att minska och kanske även priserna går ned. Det kommer att bli lite som med padel.
Jag har två solcellsanläggningar och det är inte lönsamt längre att montera en sådan på ditt hus så stoppa in pengarna ex på ett räntebärande konto istället 4,25% så tjänar du mer än på solceller!!
Nja... räkna med en inflation som ligger på uppåt 3x vad riksbanker mm. medger.
Längre och längre...
Detta är en kort period.
Jag köpte min anläggning före hysterin...alla sade att jag köpte för stort etc. etc. Det var också en period. Sedan betalade solen alla utgifter...under en period.
Nu är nu och just nu behöver marknaden bli av med sk. entreprenörer vars enda drömmar ägs av "lammet & grisen".
Jag tittade på solceller eftersom huset jag bor i saknar ett vattenburet värmesystem. I företagens teori så skulle jag spara så väldigt mycket pengar. Men när jag räknar på det. Själva anläggningen, byte av tak, räntor och det faktum att cellerna ger ett extremt överflöd av energi när jag inte behöver den (förtjänsten att sälja är lågt) och de producerar nästan inget när jag har ett stort behov. Istället kollade jag på kamin. Mycket mindre investering och jag kan använda den när energin är dyr och jag behöver mycket energi.
Ingen kan ju säga vad elpriset blir framöver, men jag hoppas ju att det blir lågt, för nivåerna som var 2022 var ju åt pipan för höga.
Jag är supernöjd med min investering och känslan av att producera egen el är ju fantastisk. Den får man inte glömma bort!
Jag tycker fortfarande att solceller är en klockren investering, men om man behöver finansiering med hög ränta, så blir det svårt att motivera investeringen.
Håller med dig! Ångrar inte heller att vi skaffat solceller men kan samtidigt inte säga att andra ska göra det för att det är så bra affär längre..för ingen vet hur det blir!! Det är ju en skattedopad verksamhet och försvinner skattesubventionern och solcellerna ska bära sina egna kostnader så är det ajö!! @@Grejarlite
Kärnkraft
exakt,.. barnbarnsbarna får ta smällen.. vem bryr sig
@@patteras74able Läs på istället för att gå på skrämselpolitiken som florerat i decennier.
@@Geekhobby Dito brunsmetarn
Vi har låga räntor. Det vi hade i 10 år var sjuka räntor.
Helt sant, när vi köpte gården 1994 så hade vi räntor på mellan 12.25 och 16%, hur många skulle klara av det idag?
"Vi har låga räntor. Det vi hade i 10 år var sjuka räntor."
Visst var de tidigare räntorna låga, men jag skulle däremot inte kalla nuvarande räntor för låga. Att vi historiskt sett har haft mycket högre räntor spelar mindre roll. Samhället utvecklas och mycket gamla tekniker och metoder kommer oftast inte tillbaka.
Fast priset var troligen lägre då pga högre ränta, senare högre marknadsvärde vid lägre ränta. @@Grejarlite
Att först få subventioner på batteriet för att sedan tjäna 40,000/år per 10kw blir väl inte rätt heller .
Köp batterier rent så är det inga konstigheter.
Jo, hade det gått att räkna med att det verkligen blir så, är det ju inga bekymmer, men det kommer med stor sannolikhet ändra sig eftersom det är så stora batterilager på gång att byggas. Känns mer osäkert att satsa på batterier än solceller pga det.
Men finns ingen som kan lova hur det blir, så är lite kasino över det hela.
el bilen ränta ???
Den ligger på 6.15% hos DNB nu, var 2.25% när jag köpte bilen. Tesla har en kampanj nu, så beställer man en Y och får den levererad innan sista mars, så får man 1.99% i ränta. Brukar vara ett tecken på att de har något på gång med Y-bilarna. Typ facelift eller liknande.
Om marknadsekonomin fungerar så borde priset på solceller sjunka om efterfrågan minskar. Så då kanske det löns även fast elpriset är lägre.
Jo, hela världen börjar ju få höga räntor, så kan mycket väl hända.
Jag skulle gissa på att företag skulle gå under istället. Solcellsbolag kom fram som padelhallarna. Detta fick mig att verkligen tveka. Finns bolaget kvar om 5-10 år? Dessutom är en stor del av ”lönsamheten” politisk. Skulle förutsättningarna förändras så mår man kanske inte ens break even. Det gör investeringen värdelös. Även om break even är efter 12 år så är investeringen riskfylld
det är global efterfrågan på solceller gissar jag
dom betalar sig om 10 år, när dom halverar sin produktion och betalar sig om 20 år, fungerar dom ens efter 10 år?
Den som lever får se. Denna lilla anläggningen installerades 1984:
www.solcellskollen.se/blogg/35-ar-senare-hur-gar-det-for-sveriges-aldsta-solcellsanlaggning
Solcellsparken i Katrineholm där har dom massor av solceller och mindre vindkraftverk dit kan man åka och dom har vissa tider då dom förklarar dom olika sakerna.
Dom har solceller som är 40 år gammala och har för mig 77 % ger dom nu.
Men det finns skillnad mellan olika solpaneler och den skillnad kommer givetvis att märkas med tiden.
Dom med glas glas kommer spöa glas plast
När solcellsparkerna kommer på bred front är det nog godnatt med lönsamheten är jag rädd. Det ligger tusentals hektar solcellspark vad jag jag förstår i pipeline. OX2 har en lista över sina planerade projekt varav ett inte långt mig och de är bara en av aktörerna.
Om lönsamheten är kaputt så kommer troligtvis inte bolagen att bygga projekten, eller hur?
För privatpersoner är ju egenförbrukningen som i mitt fall värd minst 82 öre/kWh (energiskatt och elöverföring), så redan där finns det en bra grund att stå på.
Det jag vill få ut handlar om dagens räntenivåer, Skatteverkets beslut gällande batterierna och hur tufft det kommer att bli för solcellsbranschen efter deras beslut.
Jag är supernöjd med min anläggning och har man pengarna på banken, så tycker jag att solceller är en fantastisk investering. Batterier har innan Checkwatts lösning dök upp, varit en lösning som mest passat tekniknördarna eller de som vill vara så självförsörjande som möjligt.
Jag har följt din kanal ett tag så jag vet att du får igen din investering.
Dock ligger de flesta som hoppade på under pristoppen värre till och har man lånat är det ju inte alls bra. En person jag avrådde har fått rabatt på 60kkr (tidigare 242kkr) sedan offert nov 2022 och 3.95% ränta på sina kontanta medel under 12 månader.
Chalmers gjorde nån rapport och om jag minns rätt går parker med vinst vid 30-40% av spotpriset för en liten installation, dvs det finns stordriftsfördelar... och kan de sedan erbjuda tjänster för att balansera och stabilisera blir det konstigt om hemma-solfarmare skall erhålla 60-öres avdrag för el nätet inte vill ha när solen ligger på.
Men det är mina spekulationer.. hittils har jag iaf haft rätt i hur det utvecklat sig, men ödmjuk inför att det mycket väl kan ändras. Roligt att följa dina videos, vi får se vad som händer.
Googlade: Economic analysis of the early market of centralized photovoltaic parks in
Sweden
Vill minas man sade samma sak om kärnkraft.
Elen skulle vara så billig att portot att skicka ut räkning, inte skulle täcka kostnaden.
Så man skulle sluta skicka ut räkningarna, när vi började med kärnkraft.
Måste säga att det var rätt vasst att förutspå att räntorna skulle stiga så snabbt, för det är ju det som ställer till det. För resultatet var som du kanske sett rätt bra förra året också.
.. .vem skall betala den skatt som du inte betalar?
Du får gärna utveckla ditt påstående.
Jag har jobbat i över 30 år i den privata sektorn och har belastat sjukvård och liknande minimalt, så det vore intressant att höra vilken skatt jag inte betalar.
@@Grejarlite elskatt/moms - Det låter alltid så bra med solceller och egen produktion och man räknar hem det eftersom man slipper betala en massa skatter - men någon ska i slutändan få staten att dra runt. Om alla svenskar producerade sin egen el så skulle staten gå miste om några miljarder i skatt som de då måste få in på något annat sätt. Även om det för den personliga ekonomin är bra att slippa skatten så är det inte en samhällsekonomisk lösning.
OK, men glömmer du inte bort att jag producerar något som inte hade funnits om inte jag hade investerat mina pengar i solceller? Dessutom går ju staten med vinst på i princip varenda kWh som jag producerar och säljer.
Om jag producerar egen el och förbrukar den direkt, så är ju det grymt smidigt för alla inblandade, du får ju till och med förmodligen ett lägre elpris eftersom jag och många andra inte belastar elnätet med den förbrukningen.
Om någon cyklar till jobbet istället för att köra en bensinslukande pickis, brukar du då gnälla för att de inte tar sitt ansvar och kör sin bil och betalar bränsleskatt istället? Cyklisten slipper ju betala en massa pengar i skatt pga det, eller hur?
OM det nu är så att cyklisten och jag får pengar över, så kommer vi med stor sannolikhet investera de pengarna i något som ger staten skatt. Så jag är rätt säker på att staten får in sina pengar från oss i någon form av skatt till slut ändå.
@@Grejarlite Antag att någon kan producera en vara för en krona men med skatt så kostar det dig två kronor. Antag att du kan producera denna vara för en och femtio - är det då en bra affär? Det är en bra affär för dig men skall vi alla producera våra egna varor för en och femtio? Den kronan som staten inte får in i skatt skall alla sen betala så i slutändan har vi som enda effekt att vi alla betalar en och femtio för något som kunde kosta en krona. Efter som vi förlorar en femtioöring så måste den tas någonstans ifrån och vill vi inte dra in på det vi konsumerar så får det bli på skatten. Summa summarum så betalar vi en och femtio för varan och femtio öre i skatt istället för en krona till producenten och en krona i skatt.
Du har investerat i en anläggning för att du kunde räkna hem den med bidrag och minskad skatt. Det du har på tomten är en väldigt stor skatteplanering :-)
Med ditt resonemang, så skulle det med andra ord vara helt förkastligt att försöka sänka sin förbrukning också, eller hur tänker du runt den frågan?
Du behöver även fundera lite mer på priset eftersom tillgången på el sätter priset på elen. Prismodellen på el gör att den dyraste elen som behövs sätter priset på hela marknaden. Vi har ju varit i läget där 5-8kr/kWh inte är ovanligt om det inte finns tillräckligt med el i systemet. Indelningen av elområdena gör att vi i SE4 totalt sett betalar in väldigt mycket mer moms och energiskatt än de andra elområdena. Många gånger betalar vi mer i moms här för elen än vad elen i SE1 och SE2 har kostat.
Hela vitsen med elområdena är ju att öka produktionen i respektive område och jag anser att det är bättre att vi lägger pengarna på vettigare saker än att bara ha dyr el. Att lägga pengarna på saker som skapar utveckling, än att lägga det på el. Kan mer solcellsproduktion göra att elpriset sjunker, kan företagen investera sina pengar i ny teknik, istället för att lägga pengarna på dyr el. Vilket på sikt gör att företaget kanske kan växa och utvecklas i en snabbare takt. Det ger verkligen skatteintäkter.
Det jag inte gillar är att man satsar massor på kablar för att exportera elen, vilket känns som att vi fyller på en "hink" med el fast någon borrar större och större hål i botten. Hade vi kunnat hålla nivån i hinken på gränsen till att det rinner över hade vi haft mer balanserade priser.
Min och många andras anläggningar bidrar förhoppningsvis till att tidvis fylla på hinken så vi slipper lägga för stor andel av våra inkomster på el. Hur konstruktivt är det att betala massor för el?
När jag investerade i mina solceller var det inte ens säkert att man fick något stöd, det sänktes dessutom så att det bara motsvarade momsen jag betalade på mina solceller. Så det kostade inte staten något, de drog dessutom in skatt och arbetsgivaravgifter från personalen på företaget jag handlade av. När det gäller skattereduktionen är det heller ingen kostnad, utan i princip alltid en inkomst. Dessutom villkorat att jag måste köpa lika mycket el för att få tillgång till reduktionen.
Så hur ser din lösning för elproduktion ut och hur ska den finansieras?
Ta bort moms på solcelller och producerad socellslel och även uppladdningbara batterier. (Dagstidningar har 6% moms. - producerad solel har 25%. Energipolitik är skattepolitik.
Det är för enkelt, här i Sverige måste vi alltid krångla till det ☺️
Vad tror ni om bilbatteriet och V2L? Hur nyttjar vi det stora bilbatteriet som lagring av billig nattel och förbrukning i hemmet morgon/ kväll och helg? Hur kopplar jag in V2L mot min byggnad?
V2L står för Vehicle to Load, ska man koppla in huset, så ska det vara V2H Vehicle to Home eller V2G Vehicle to Grid.
V2L är för att koppla in externa förbrukare, typ en kokplatta på semestern, eller frysen om det blir strömavbrott. Eller ladda en annan elbil som behöver lite hjälp 😃
Så tyvärr, V2L är inget man ska koppla ihop med hus-elen.
Gomorron. I min kristallkula ser jag en 15 årig energibrist i Sverige. Brist brukar betyda högre pris. Det skulle kunna betyda att de med låg förbrukning blir vinnare. Så ha förtröstan🙂
Ja, det är vad jag ser på lång horisont. Havererade/svajig global handel.
Funderar på att köpa en till anläggning till stugan, om jag hinner byta tak i sommar.
Ja, låg förbrukning är helt klart en god väg att gå! Vi får se vad som händer framöver, framtiden närmar sig med stormsteg 😅
Vad är energibrist ?
Är det när vi importerar el 147 timmar som vi gjorde 2022, Eller 7903 timmar som vi gjorde för 20år sen, under 2003 ?
Jag tror inte vi kommer ha någon energibrist i Sverige under 15år. Vi har idag ett överskott på ca 30 TWh varje år.
Vad drar jag mina slutsatser på ? motsatsen till vad de experter, som är anställda av branschen tror.
Branschen säger vad de tror kommer gynna dom mest. Detta för att skrämma oss konsumenter att det kommer vara en energibrist i 15år.
De med låg förbrukning och flexibla kommer alltid vara vinnare hur det än går.
Det har vi PK-politikerna och deras efterblivna påhejare att tacka för. Hade man istället vårdat och vidmakthållit kärnkraften så hade vi sluppit att degenerera till där U-land där folk inte har råd att värma sina hus och i desperation tvingas försöka lösa sin energitillgång med kraftigt subventionerade men ändå svindyra väderberoende energisystem.
Det är mycket olyckligt att det inte går att göra avdrag för batterier längre.
Med avdrag skulle det vara lönsamt med batterier och batterier i sin tur leder till en stabilare tillgång på el och därmed ett stabilare elpris och elmarknad.
Det är ju lagring som fattas för att det ska fungera att producera el från vind och sol.
Ja, det är synd att inte Skatteverket lägger in faktorn samhällsnytta i sitt beslut.
Det är väl s.k lönsam Vindkraft som är helt inne numera när det blåser vill säga 😂😅
Ja, det är nog tufft för vindkraftsbolagen
Ständigt höga elpriser är väl ett måste för att skaffa det
Höga elpriser vill vi ju inte ha, även om det ger en högre förtjänst. Men det innebär ju även att man få betala mer för elen man inte producerar själv. Lagom är bäst.
Inser att vi bor i olika elområden, gjorde film om vad jag får per producerad kWh. Hoppas den ska vara intressant. Nu med fri konkurrens på elmarknaden så tycker jag personligen det ser lovande ut. Elbolagen vill ha oss som producerar el. De är också beredda att betala dubbelt. Jag får även 9 öre extra per kWh från min nätägare Norrtälje energi. Allt gott!
Jag tyckte mest att den kändes som en reklamfilm för ett elbolag 😅
Jag vet inte riktigt var du hittar ett elbolag som betalar dubbelt om man har timspotpris, spotpriset är ju vad det är. Förr betalade ju bolagen både 20, 50 och 100 öre extra per kWh för sol-el, men i dagens läge när andelen solceller har växt och fler kör timspot, så känns det mest som att man får vara glad om man får 10 öre extra, men de flesta betalar inget extra.
Din nätägare betalar förmodligen ut nätnytta, vilket är ersättning för att de slipper ledningsförlusterna till "dina grannars el". På E.On var det fast tidigare, men nu hänger det mer ihop med elpriset, vilket känns mer rättvist.
@@Grejarlite Tack, helt sant gällande reklam och futtiga 10 öre! Det sved i hela kroppen att sälja sig på det sättet "in public". Checkwatt gav 1538 kr denna månad så det tycks betala tillbaka sig på runt ett halvår. Alltså bara installationen. Tibber och Greenely verkar ligga längst fram vad gäller timspotpris aktiva appar. Får se om Tibber kommer med ett motdrag. Man kan inte annat än hålla med om att vi småkonsumenter får allt mindre del av kakan. Känns inte bra. Tack för svar, allt gott! Nu ska jag åka och sälja järnskrot. Där rör sig priserna iallafall stadigt uppåt.
Om du använder 300% mer el på vintern och genererar 90% lägre under vintermånaderna så är det rent vansinne att ha solpaneler i Sverige. Bor du i Spanien så är det lönsamt. Men inte i Sverige tyvärr. När anläggningen betalat tilllbaka om 10 år så kommer hela anläggningen vara utdaterat och batterier helt slut.
Med tanke på att min solcellsanläggning nästan har betalat sig efter fem år och bör ha en livslängd på 25-30 år, så skulle jag vilja påstå att det inte har varit en vansinnig investering. Eller hur?
Hur ska den ha en återbetalningstid är du ska sälja överskottelen för spotpriset. I juli va det genomsnitt 8 öre och vintern genererar ingeting jämfört med vad du köper in. Tror du verkligen en anläggning håller 25 år? Du måste byta växelriktare efter 8-10 år
Om du ser min senaste film, så ser du vad den har gett hittills i elområde 4, kommer att ha betalat sig på drygt 5.5 år ser det ut som. Har garantier på 25 år och det går att förlänga garantierna på omriktaren också.
@@Grejarlite om företaget du köpte ifrån inte konkar tills dess
Kan hända, men Fronius och Trina Solar är inte direkt några källarföretag.
Varför ska skattebetalarna vara med och betala för solceller och batterier.
Vill man ha det får man väl betala det själv.
Men hur mycket belastar det egentligen skattebetalarna? På solcellerna handlar det egentligen om utebliven moms, dock mer på batterierna, men samtidigt ger ju investeringarna jobb och därmed skatteintäkter från firman man handlar av. Visst, hade pengarna lagts på något annat, så hade det kanske gett mer till kassan, eller inget vid en utlandsresa, men kunde även lagts på renovering av hus och då hade man kanske fått ROT-avdrag där.
Men den viktigaste frågan som många hånar solcellsägarna för, det är att elpriset verkar vara lågt när solen skiner. Om det nu stämmer, så är det ju något som gynnar ALLA som förbrukar el just då.
Eller tänker jag fel?
Trender...
Fall inte i allt som är populärt.
Jobba på och tjäna bra med pengar och slappna av istället.
Haha, kan inte låta bli att fundera på hur ett samhälle där alla slappnar av efter jobbet kommer att se ut ☺️
@@Grejarlite Menar psykiskt.. köp inte prylar bara för att det är "inne"..
Låt tiden gå.
Exempel.. tackade nej till bredband på landet för 40 tusen.. alla grannar tyckte jag var idiot.
Nu blir jag erbjuden samma, för 3000kr.
Men wifi i huset funkar lika bra för 600kr. Så varför??
Jag var med och byggde vårt fibernät på vischan, det bästa som har hänt vår bygd i modern tid, det var verkligen ett projekt som stärkte bygden ☺️
Många av oss kunde jobba hemifrån tack vare det under pandemin, vilket inte hade fungerat via mobilnätet.
Men vi har alla olika behov, resonerar olika och det respekterar jag.
200 000 kr i fonder är en så mycket bättre investering än både solceller och batteri.
De som dessutom tar lån för att investera i solceller har inte räknat nyktert på det.
Har aldrig trott på detta , likaså vindkraft .
För dålig effektivitet. Lång återbetalning. För dåliga batterier. Samt att när man behöver solceller så fungera de knappt (vintern) Behöver hända mycket för att det ska vara effektivt med solceller. Finns företag nu som jobbar med helt nya celler och batterier så vänta några år för det kommer bli stor skillnad. Nu är det för dyrt!
Effektiviteten på solceller tycker inte jag spelar någon roll, det handlar ju bara om kvadratmeter. Mina solceller ser ut att betala sig på 5 år, så lång återbetalningstid har det inte varit för mig. Men det är många faktorer som påverkar om det är lönsamt eller inte.
När det gäller batterier så forskas det ju massor nu, så kan mycket väl komma bättre och billigare doningar framöver. Ser fram emot det!
Natriumjonbatterier har redan börjat att lanseras i Europa. Dessa kommer kosta ca 1/3 av dagens litiumjärnfosfatbankar när produktionen är i full gång om 2-5 år. Säkrare teknik, dubbla livslängden och möjliga att ladda i kyla.
Det bygger inget samhälle
El är väl definitivt en sak som bygger samhällen?
va får du 8% vi har på Wasa kridit 0% i 24 månader
Bullshit. Du betalar garanterat någon faktureringsavgift eller liknande. Kreditbolagen driver ju knappast någon välgörenhet. Räkna på den totala kostnaden så kommer du att se att du betalar en ganska hög ränta.
@@jesperwall839eller så betalar han 18% efter månad 24. Folk är så lättlurade idag. en bekant var så nöjd för han hade signat upp nåt abonnemang för endast 99kr/mån som han skröt över, sen visade det sig att efter första året så kostar det 499kr i månaden och det var inget han ville tala om.😅
När tecknade du detta lån, kanonränta, då ska jag låna några miljoner där sen öppnar jag ett fasträntekonto
med 4% på 24 månader😆😆😆😆
Finns inte en chans att få en sådan investering återbetalad inom de närmaste 15 åren…
Det är statens uppgift att säkerställa grön el, inte du som privatperson.
Är det verkligen så? ☺️