Apsiyon Yönetici Sohbetleri: Denetçi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 сен 2022
  • Bu hafta, Apsiyon Yönetici Sohbeti ile sizlerleyiz. Apsiyon Akademi Koordinatörümüz Ozan ÖZEN ve çok değerli konuğumuz Murat ERDOĞAN sizin sıkça sorduğunuz sorulardan biri olan "Denetçi nasıl seçilmelidir?" konusu üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştiriyor. 🤩
    “Kimler, denetçi olabilir?”, “Denetçinin görevleri nelerdir?” sorularının cevapları ve çok daha fazlası için videomuzu izlemeyi ve kanalımıza abone olmayı unutmayın. 🤗
    İyi seyirler dileriz. 😊
    Daha fazla içerik için Apsiyon Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:
    📝 www.apsiyon.com/blog
    Ücretsiz [30 Günlük] apartman ve site yönetim programımız için link'e tıklayabilirsiniz:
    💻 bit.ly/2GFUbXZ
    Apartman ve site yönetim süreçlerinizi kolaylaştıran tüm ürünlerimiz için web sitemizi inceleyebilirsiniz:
    🏢 bit.ly/3nvtHsU
    Öneri ve iletişim için:
    ✉️ info@apsiyon.com
    Diğer sosyal medya hesaplarımız:
    📍 / apsiyon
    📍 / apsiyoncom
    📍 / apsiyon
    📍 / apsiyon
  • НаукаНаука

Комментарии • 26

  • @neslihananbarc7339
    @neslihananbarc7339 Год назад

    Takipteyim bilgiler için Teşekkürler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @adilaka8412
    @adilaka8412 Год назад

    Bilgilendirme için teşekkürler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler

  • @onderakca6044
    @onderakca6044 Год назад

    Harika bir uygulama

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @haceraka4580
    @haceraka4580 Год назад

    Çok güzel uygulama

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler

  • @gulsumbilti4099
    @gulsumbilti4099 6 месяцев назад

    Hocalarim Lütfen bu hafta bizim icin cok onemli, basimizda mafya vari bir şirket yonetimi var ve insanlara korku veriyor, ve bu hafta toplantimiz var ve çoğunlügü sağlamak icin kapalı oy kullanmak gerekiyor çünküçogu korkup bu şirket karşına almak istemiyor, o yuzden kapali oy kullanma talebini sunmak kanuni bi sıkıntısı varmi, boyle bir hakkimiz varmı kat malikleri olarak bunu oylamaya sunmamiz gerekir mi, kapali oy bizim toplantimiz icin en iyisi çünkü.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  6 месяцев назад

      Yönetim planlarında kapalı oy kullanımına ilişkin maddeler olabiliyor. Bununla beraber Kat Mülkiyeti Kanununda kapalı oy kullanımını engelleyen bir madde yok. Ancak genel kurullar istişare kurullarıdır. Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar. Toplantıya katılanlar için bu zorunluluk aynı zamanda karara itiraz ve iptal davası açmanın şartıdır.
      Kapalı oy kullanımı evet/hayır veya kabul/red gibi kararlar için olabilir, ancak her tür kararın alınması için uygun olmayacaktır. Neticede yönetici/denetici seçimi, faydalı yenilik ve ilave gibi kararlarda uygulanması fiilen mümkün olup, toplantı öncesi sandık, sayı ve arsa payı hesabını da içeren oy pusulası gibi hazırlıkların gerekmesi sebebi ile ancak rutin olarak bu yöntemi uygulayan veya genel kurul öncesi öngören yönetimler açısından sağlıklı olabilecektir.
      Nihayetinde rutin uygulaması yada yönetim planında hüküm bulunmayan anagayrimenkullerde, kapalı oylama yapılabilmesi için toplantı gündemi okunurken kat maliklerinin kapalı oylama talebinin toplantıya katılanların çoğunluğu tarafından oylanarak kabul edilmesi asgari şart olarak değerlendirilmelidir.

  • @evren4971
    @evren4971 11 месяцев назад

    204 daireli bir sitede denetim kurulu kaç kişi olmak zorunda ve yedekleri olmak zorunda mi. Yönetim kurulu gibi baskan,başkan yardimcisi ve üye veya uyeler mi olması gerikiyor ve yonetim kurulu gibi seçimlerde oylanayarak mi seçilir. Birde divan heyeti tarafından tutulan toplanti tutanagi elle yazılı olması gerekiyor. Bilgisayar ortamında tutulamaz mi.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  11 месяцев назад

      Yönetim kurulu ve denetim kurulu ile ilgili sorularınızın yanıtlarının tümünü bağlı bulunduğunuz tapu dairesinde kayıtlı olan yönetim planınızın kopyasını alarak öğrenebilirsiniz. Bu kurullar yönetim planına göre teşkil edilirler. Her yönetim planında farklı olarak kurul veya yönetici veya denetici olabilir.
      Divan heyetinin tuttuğu tutanak karar defterine yazılabileceği gibi, bir başka kağıda yazılarak karar defterindeki noter mühürlerini kapatmayacak şekilde yapıştırabilir. Daha detaylı bilgileri, "Genel Kurulda Divan Heyeti Seçilmesi Zorunlu Mu?" konulu www.apsiyon.com/blog/genel-kurulda-divan-heyeti-secilmesi-zorunlu-mu linkindeki ve "Yönetimin Yıl Sonu İşlemleri: Genel Kurul Öncesi Bilinmesi Gereken 14 Madde" konulu www.apsiyon.com/blog/yonetimin-yil-sonu-islemleri-genel-kurul-oncesi-bilinmesi-gereken-14-madde linkindeki yazılarımızdan edinebilirsiniz.

  • @lesya71
    @lesya71 Год назад

    Merhaba , yasal bina yönetiminde denetçi seçmediler malikler ne bu konuda ne yapmalı ? Ödenen aidatlara fatura zamanında kesilmeli mi ve kaşe olması şartmıdır ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад +1

      Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 41. maddesine göre denetici seçmek zorunlu değildir. Ancak öncelikle tapu sicilindeki yönetim planını edininiz. Yönetim planında denetici seçilmesinden söz ediyorsa denetici seçilmesi zorunludur.
      Yönetim planını okuduktan sonra ilgili genel kurulda denetici seçilmediği için genel kurulu iptal davası açılabilir.
      Giderlere fatura alınması Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre zorunlu değildir. Kanun daha çok yöneticinin karar defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbur olduğunu ifade eder. Ancak tabi ki fatura daha geçerli bir delildir. Bu konu daha çok Vergi Kanunu ile ilgilidir.
      Eğer sorunuz sizin ödediğiniz ortak gider ve avans payının ( aidatın) karşılığında makbuz alınması ve üzerinde kaşe olması ise o halde nakit ödeme yaptığınızda bu makbuz üzerinde yönetim kaşesi ile size verilmelidir. Eğer bankaya ödeme yapıyorsanız veya kredi kartı ile ödeme yapıyorsanız böyle bir makbuzun olup olmamasının anlamı yoktur.

    • @lesya71
      @lesya71 Год назад

      @@Apsiyon çok teşekkür ederim 😊

  • @HazinSen
    @HazinSen Год назад

    "Yasayı okumaya gerek yok, ben de yöneticiyim (!?), bana doğru gelen ne ise yasa odur" bizim kafamız. Lafa gelince herkesin bir yöneticilik deneyimi olmuş ama açıp mevzuata bakan yok..

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Yorumunuza teşekkür ederiz. Hocalarımızın üzerinde durduğu önemli husus.

    • @aestheticman2662
      @aestheticman2662 Год назад

      Evet, maalesef anlayış ve uygulama öyle ama bu kişiler, bir şekilde -- hem de boynu bükük bir duruşla -- kendilerini hakim karşısında bulduklarında, daha yasayı okumaya fırsat bile bulamadan onu tam anlamıyla "ÖĞRENMİŞ" oluyorlar. Hem de acı bir şekilde...

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад +1

      @@aestheticman2662 Haklısınız . Kanunu bilmiyordum ama... (diyemiyorlar!) . Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler.

    • @aestheticman2662
      @aestheticman2662 Год назад

      @@Apsiyon Haklısınız, ama hukukta "kanunu bilmemek mazeret sayılmaz" diye bir prensip vardır. Aslında bu konularla ilgili herkes APSİYON videolarını izlese, yorumları, bloglarınızı okusa, en doğru şekilde davranacak düzeyde bilgi ve özgüven sahibi olurlar. Ben kendimden biliyorum ve sizlere minnettarım.

  • @aestheticman2662
    @aestheticman2662 Год назад

    Bu çok çok önemli konuyla harika bir yayın olabilirdi ama bu sohbette "Denetçi seçerken nelere dikkat edilmeli" konusuna maalesef yeterince açıklık getirilemedi. Aslinda 5 dakikalık bir yayında bu soru kolayca yanıtlanabilirdi diye dusunuyorum.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад +1

      Videoyu tekrar izledik. Aslında açıklık gerektirecek başka husus kalmamış. İki hocamızın da ifade ettiği üzere Kanun'da denetime ilişkin hususlar yeterince belirlenmemiş. Videomuzda da gayet güzel eleştirilmiş.
      Kanunda yazılı hususlardan tamamen bahsedilmiş videoda.
      Ama siz istediğiniz için bir kısa video daha çekeriz.
      634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun "yönetimin denetlenmesini düzenleyen" 41. maddesine göre;
      Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir. ( Asıl denetim yükümlülüğü kat maliklerinde onlar da genel kurulda denetim işini yapabiliyorlar.
      Hesapların denetlenmesi için yönetim planında, belli bir zaman konulmamışsa; bu denetim her üç ayda bir yapılır; bununla beraber haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi her zaman yapılabilir. (Kat maliklerinin veya seçilmiş ise deneticinin talep etmesi gerekiyor)
      Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir; bu halde denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazılı zamanlarda, eğer zaman yazılmamışsa, her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve anagayrimenkulün yönetim tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir; bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir. ( Yönetim planında deneticiye ilişkin hükümler yok ise denetici seçmek dahi zorunlu değil, kat malikleri dışından bir denetici atanamıyor , denetçi kat maliki olmak zorunda. Mali Müşavirler, Yeminli Mali Müşavirler ve Bağımsız denetimler dahi kat maliki olmadıklarından denetçi olamıyor. )
      Denetçiler bu raporu ve verecekleri kararları ve gerekli gördükleri diğer hususları, (1) den başlayıp sıra ile giden sayfa numaraları taşıyan ve her sayfası noter mührüyle tasdikli bir deftere geçirip tarih koyarak altını imza ederler. ( Denetçi var ise bir denetim kurulu raporu söz konusu oluyor)
      634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun "yöneticinin hesap vermesini düzenleyen" 39. maddesine göre;
      Yönetici, yönetim planında yazılı zamanlarda eğer böyle bir zaman yazılmamışsa her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna, anagayrimenkul dolayısiyle o tarihe kadar elde edilen gelirlerin ve yapılmış olan giderlerin hesabına vermekle yükümlüdür.
      Kat maliklerinin yarısı isterse, bunların arsa payları ne olursa, olsun yönetim planında yazılı zamanlar dışında da hesabın gösterilmesi yöneticiden istenebilir. ( tek bir malik veya bir grup malik yeterli değil tüm malik sayısının yarısı olmalı)

    • @aestheticman2662
      @aestheticman2662 Год назад +1

      @@Apsiyon Çok teşekkür ederim. Bütün videolarınızı çok dikkatle hatta bazılarını birden çok kez izleyip referans olarak kullanıyorum. O nedenle, söz konusu videodan aklımdan geçirdiğim bilgiyi (yani, denetçi seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar) alamadığımı düşündüm.
      Ama bu son yaptığınız -- yazılı -- açıklama çok değerli ve gerek duyduğum bilgiyi yeterince içermiş zaten.
      Vaktiniz ve nezaketiniz için minnettarım.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      @@aestheticman2662 Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @tulayerili3157
    @tulayerili3157 Год назад

    Takipteyim bilgi için teşekkürler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Год назад

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.