spss ders 10 basit doğrusal regresyon analizi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Bu dersimizde basit doğrusal regresyon analizinin spss uygulamasını ve yorumlanmasından bahsedeceğim.
    İstatistik Danışmanlık İçin : istatistikturk...
    İnstagram hesabımız: / istatistik.turkiye
    Facebook hesabımız: / %c4%b0statistik-t%c3%b...
    Danışmanlık için:
    www.istatistikturkiye.com
    www.yemlihadurmaz.com

Комментарии • 20

  • @karahisar3603
    @karahisar3603 9 лет назад +6

    Yemliha Bey çok teşekkür ederim. Çok faydalı oldu yalnız ses kalitesi yalnız hakikaten rahatsız edici.
    İyi çalışmalar dilerim

    • @yemlihaDURMAZ
      @yemlihaDURMAZ  9 лет назад

      YILDIRIM kayacan teşekkürler ses için bir düşüncem var bakalım ne düzeltecekmiyiz. bundan sonraki eğitim videolarımda ses sorunu yaşamayacağımızı biliyorum sadece :)

  • @gumusovakoza
    @gumusovakoza 8 лет назад +1

    Çoklu analiz ve dağılımın normalliğini yorumlama videoları da çekerseniz Pdr öğrencilerini çok sevindirmiş olursunuz emeğinize sağlık =)

    • @yemlihaDURMAZ
      @yemlihaDURMAZ  8 лет назад

      +cansu gümüş en kısa sürede yeni eğitim videolarımı yayımlayacağım zaten :)

  • @aytendinc5846
    @aytendinc5846 8 лет назад +1

    Lojistik regresyon analizininin spss uygulaması ve yorumlamasını da anlatırsanız çok sevineceğim...iyi çalışmalar dilerim...

  • @cigdemozkan7156
    @cigdemozkan7156 8 лет назад +1

    Yemliha bey çok faydalı bir iş yapmışsınız çok yararlı bir sunum. Beni çok büyük dertten kurtardınız Allah ne muradınız varsa versin. Verdiğiniz hizmet karşısında sesiniz ile ilgili değerlendirme çok acımasız olmuş ve gereksiz.

    • @yemlihaDURMAZ
      @yemlihaDURMAZ  8 лет назад

      +Çiğdem ÖZKAN
      Teşekkürler. Ses konusunda problem olduğu doğru her eleştiriye açık biriyim :) yeni videolarla kaliteli ses ve anlatımla yakında en çok merak edilen sorularla tekrar eğitim videolarına devam edeceğim.

  • @haydarasan7366
    @haydarasan7366 4 года назад

    Merhaba Yemliha Bey korelayonda 0.426 çıktı regresyonda 0.567 hangisi doğru bunların?

  • @erhangormez9818
    @erhangormez9818 8 лет назад +1

    Hocam saygılar sunuyorum. faktör analizinden sağlıklı bir sonuç alabilmek için hazırlamış olduğum 44 maddelik bir ölçeği minumum kaç kişiye uygulamam gerekiyor. kolay gelsin. İyi çalışmalar.

    • @yemlihaDURMAZ
      @yemlihaDURMAZ  8 лет назад

      '+erhan görmez Merhaba 44 kişiye yada örneklem hacminizin %10'una uygulayabilirsiniz.
      Kolay gelsin.

  • @omerkaantopatan3097
    @omerkaantopatan3097 8 лет назад

    spss i hiç bilmeden baya ilerledim sayenizde teşekkür ederim ancak ben regresyon analizi yapcam bağımlı ve bağımsız değişkenim oyungruplarının çocuğa etkisi adlı bi anketi yapıyorum bunda bağımlı ve bağımsız değişkeni nasıl belirliycem daha başındayım sadee anketi yazdım cevapları yazdığımda bi sonuç vericek ve ona göremi bağımlı bağımsız değişkeni bulacağım şimdiden teşekkür ederim

    • @yemlihaDURMAZ
      @yemlihaDURMAZ  8 лет назад

      +Ömer Kaan Topatan merhaba
      anketi siz hazırlıyorsanız öne geçerlilik güvenirlik analizeri yapmanız lazım, söylediğiniz aşamlar sonraki aşamalardır. Kolay gelsin.

  • @dilaakdemir7316
    @dilaakdemir7316 7 лет назад

    bir de cinsiyet var bende şartlı değişken olarak, onu nereye yazmak gerek ?

    • @yemlihaDURMAZ
      @yemlihaDURMAZ  7 лет назад

      Merhaba,
      Şartlı değişkenlerde regresyonda kullanmanız lazım. Modelinizde nerede bulunuyor şartlı değişken yazarsanız yardımcı olabilirim.
      Teşekkürler.

  • @ercanfuruncu7990
    @ercanfuruncu7990 7 лет назад

    Hocam iyi günler. Bir ders için anket örneğine ihtiyacım var paylaşma gibi bir durumunuz var mı ? Teşekkür ederim

    • @yemlihaDURMAZ
      @yemlihaDURMAZ  7 лет назад

      Merhaba,
      www.istatistikturkiye.com veya www.yemlihadurmaz.com adreslerinden iletişime geçebilirsiniz.

  • @arifdurgun571
    @arifdurgun571 8 лет назад

    Merhaba yemliha bey gayet güzel anlatıyorsunuz teşekkür ederim benim size birkaç sorum olacak yüksek lisans ödevi kapsamında bir araştırma yapıyorum konu"İnternet kullanımının yalnızlık algısı üzerine etkisi" şimdi iki ölçek kullanacağım UCLA yalnızlık ölçeği ve internette bilişsel durum ölçeği. ucla'da 10'u düz 10'u ters 4 lü likert var bunu sayenizde girişlerini anladım lakin internette bilişsel durum ölçeğinin 4 alt grup maddesi var bunlar Yalnızlık, Azalmış dürtü kontrolü, sosyal destek ve dikkat dağıtma olmak üzere toplam 36 adet sorudan oluşuyor ve toplam puan ve alt grup poanlar hesaplanarak yapılıyor. toplam puan ortalamasını yaparken 36 sorunun ortalamasını almadı ben de alt grup sorularının kendi içlerinde ortalamasını aldım ve toplam alt grupların da ayrıca ortalamasını ortalamalar üzerinden aldım işlemim doğru mu?(yani toplam puan açısından) bir diğeri de puanları düşük, orta ve yüksek düzeyde yalnızlık ve diğer ölçek için de problemli internet kullanımı diye nasıl ayırabiliriz? teşekkür ederim

    • @yemlihaDURMAZ
      @yemlihaDURMAZ  8 лет назад +1

      +ARİF DURĞUN Merhaba,
      Puanlandırma sistemini ölçeğinizi baz aldığınız makale veya tez'de yazı olması gerekiyor. Oradaki puanlandırma sistemine göre işlemlerinizi yapmalı ve oradan çıkan puan sonuçlarına göre yorumlamanızı yapmanız gerekmektedir. Alt boyutları kendi içinde genel ölçeği ise toplam soruların oluşacağı şekilde ayırarak tanımlamalı ve analize dahil etmeniz gerekmektedir. Söylediğiniz ayrımı anlatan bir puanlandırma sistemi olması gerek anketi aldığınız kaynakta.

    • @arifdurgun571
      @arifdurgun571 8 лет назад

      teşekkür ederim Yemliha bey araştırma konum üniversite öğrencilerinde internet kullanımının yalnızlık algısı üzerindeki rolü'dür. bu çalışmada UCLA yalnızlık ölçeği ve İBDÖ(internette bilişsel durum ölçeği)ni kullandım. UCLA yalnızlık ölçeğinde puanlar 20 ile 80 arasında değişmekte ve puan arttıkça yalnızlık düzeyi artmaktadır. yüksek puan yalnızlığın daha yoğun yaşandığının göstergesi olarak kabul edilmektedir. böyle bir açıklama var diğerinde ise İBDÖ'de ölçeğin değerlendirmesi toplam puan ve alt grup puanları hesaplanarak yapılıyor diyor. kesinlikle katılmıyorum ile kesinlikle katılıyorum arasında değişen ifadelerin puanı da 1'den 7'ye doğru sıralanıyor. sadece 12. madde ters çevrilerek puanlanıyor diyor ve 36 maddeden oluşan bu ölçek 36 ile 252 arasında değişmekte olup puanlar yükseldikçe problemli internet kullanımının olduğu değerlendiriliyor. ayrıca alt gurp maddeleri olarak yalnızlık alt grubu(2,22,23,24,25,35. maddeler) azaltılmış dürtü kontrolü alt grubu(4,5,10,11,12,15,17,21,34,36 maddeler)sosyal destek alt grubu(1,3,6,7,8,9,13,14,16,18,19,26,31 maddeler) ve son olarak dikkat dağıtma (20,27,28,29,30,32,33 maddeler ) olarak belirtiliyor. şimdi burada sorum şu olacak bu iki ölçek ve diğer demografik bilgilerin olduğu sorular anlattığınız gibi ölçeklerin ortalaması ile mi değerlendireceğiz (t-testi, anova, korelasyon ve regresyon) yapılabilir mi? veya puanları kategorik hale getirip mesela yalnızlık ölçeğindeki puanların ortalamasını alıp ortalama üzerindekiler yoğun yalnızlık yaşamakta altındakiler yalnızlığı yoğun yaşamamaktadır mı diyeceğiz, İBDÖ için mesela 0-80 normal kullanım, 81-160 riskli kullanım, 161-252 problemli kullanım olarak gruplandırma yapıp değerlendirmemizi ona göre mi yapacağız? ayrıca ölçeklerin ortalaması ile açık uçlu sorular arasında korelasyon ve regresyona bakılabilir mi, özet olarak nasıl bir çözümleme yapabiliriz. görüşlerinize ve tavsiyelerinize ihtiyacım var hocam teşekkür ederim.
      (Not. güvenilirlik analizini anlattığınız dersten sonra analizini yaptım 100 kişiye uyguladığım ankette UCLA alfa değerim ,886 İBDÖ de ,918 çıktı)

  • @irfanimp
    @irfanimp 8 лет назад

    kardeş biz hiçbirşey bilmeyenlere faktör analizini falanda en basit şekilde anlatma ve bizlerinde anlama olanağı varmı?teknik altyapı ve matematik=0 bir bilim dalı için değişken analizleri yapmak istiyorum.