Duygu Analizinde Pozitif, Negatif, Nötr gözlenen sonuçlar ile herhangi bir programın hesapladığı pozitif, negatif, nötr sınıflandırma sonucundaki doğruluğu hesaplamak için burada gösterdiğiniz yöntemi kullanabilir miyiz ?
Hocam kategorik değişken olarak cinsiyet eklediniz. Mesela 4 lü 5 li kategorik ekleyebilir miyiz kategorik değişken olarak bağımsız değişken kısmına? Misal eğitim durumu (ilkokul, lise, üni, lisansüstü gbibi)
Hocam merhaba, binary logistik analiz yaparken 1000 denek varken maksimum kaç değişken seçebiliriz? Değişkenlerde missing varsa örneğin, 1000 deneğe ait 500 bağımsız değişken verisi varsa, bu durumda modele eklememiz gereken değişken sayımız değişirmi? İdeal modelde ne kdar değişken ekleyebilceğimizi merak ediyorum.. Çok teşekkürler anlatımınız için
Öncelikle çok teşekkür ederim. Yayınladığınız videolar sayesinde aklıma takılan birçok konuda netleşmemi sağladınız. Yükseklisans çalışmamda birden çok bağımsız (ordinal,nominal,likert) değişkenim ve 6 seçenekli (kesikli sayı) bağımlı değişkenim var. Bu çalışma için ordinal regresyon analizi önerilmişti. Sizin görüşünüzü almak isterim. Ayrıca yakın zamanda ordinal regresyon analizini anlatmayı planlıyor musunuz bilmek isterim. İyi çalışmalar ve iyi günler dilerim.
Hocam merhaba, sample olarak kodladigim gruba ait 2 adet farkli zamanlara ait numerik deney sonucum var. Bunlari kendi icinde karsilastiriyorum ama birbiri arasinda karsilastiramiyorum. Ne yapmaliyim?
REferans kategorisinini de analizini yapmak istiyorum. Options sekmesinin altındaki "include constant in model" tik işaretini kaldırdığımızda hepsinin analizini yapıyor ancak bu yapılana analiz doğru olur mu? Bu sayede sonuçta referans katagorisinin olmaması problem mi? Referans katagorisinin de analizini yapmak istersek hangi testi kullanmalıyız?
Hayes 3.4 proseste yapılan düzenleyici regresyon sonuçlarını flope (eğride) grafiksel olarak nasıl gösterebelirim. bir de amos ile ilgili güzel bir kitap öneriniz var mı 20 mayıs ayındayız en güncel Türkçe yazılmış bir kitap
Çok güzel anlatmışsınız teşekkürler. Ama bir eksik var diğer benzer videolarda olduğu gibi yorumları açık açık anlatmamışsınız sadece 1 örnek verip geçmişsiniz. Mesela cinisyet nasıl yorumlanacak? Cinsiyet değişkeninde hem B değeri negatif yani B= -0,939 ve hemde exp(B)=0,391 değeri 1 den küçük. Bu nasıl yorumlanacak?
Hocam örnek vererek soracağım bir soru var cevaplayabilirseniz çok sevinirim. "cinsiyet, yaş, medeni durum vs. nin sanal kaytarmayı pozitif/negatif yönde etkileyip etkilemediğini hangi analizle ölçebilirim? bir diğer sorum ise değişkenlerin birbirlerini ve alt boyutların birbirlerini nasıl etkilediğini hangi analizle yorumlamam daha doğru olur?
Likert ölçekle belirlediğimiz bir çalışmanın faktörlerinin sonuçlarını, ülkeleri(iki ülke) bağımsız değişken olarak alıp, faktörlerin ülkelere göre anlamlılık derecelerini lojistik analiz de belirleyebilirmiyiz. yoksa t testine mahkum muyuz?
Hocam emeğinize sağlık çok güzel anlatmışsınız size bir sorum olacak. Yaptığım Lojistik regresyon analizinde bir parametrenin Odds oranı değeri 1645078,522 gibi bir sonuç çıktı. böyle bir sonuç normal olabilir mi? Sygılarımla
merhaba, yaptığım lojistik regresyon analizinde Classification Tablosunda Overall Percentage 91,3 görünüyor. Fakat Variables in the Equation Tablosundaki modelde kullandığım 3 değişkenin tümünde Sig. Değerleri 0.05 den büyük. Bu durum ne anlama gelmektedir acaba yardımcı olabilir misiniz? Çok teşekkürler.
Hocam merhaba Bağımlı değişken: Başarılı/başarısız (Hazırlığı başarılı başarısız geçme) Bağımlı değişkenler: (lineer) Ortalama 1 (dönem içi aldığı notlar) ve final Normalde başarılı/başarısız olma durumu bu ortalama 1'in yüzde 40'ının ve final'in %60'ının alınmasıyla elde ediliyor. Lineer regresyonda yordama analizi anlamlı çıkıyor ama tabi bağımlı değiş. kategorik olduğu için lojistik yaptım. Anlamsız çıktı (sig .98 çıktı). Fakat finali çıkarttığımda Ort 1 lojiktik regresyonda anlamlı çıkıyor. Neden böyle oluyor cevap verirseniz sevinirim. Acaba bağımsız değişken verileri, bağımlı değişkenin yüzdeleri alınarak elde edildiği için, doğrusallık hatası mı veriyor? Yani bu verilerle yordama yapmak zor mudur?
Ağzınıza sağlık hocam, teşekkür ederim bilgilerinizi paylaştığınız için, yorumlama kısmında kafam karışıyor. B negatif olanlarda Exp(B) değeri .... kat azalıyor mu diye yorumlacağız? pozitif olanlarda ... kat artıyor diye yorumladınız. cinsiyet B değeri negatif çıkmış kadın mı, erkek mi alışveriş hangisine yönelmiş nasıl anlayacağız? yani hocam katağorik veilerde nasıl yorum yapacağız? Birde videonun en başında dediniz ki ikili olması gerekir karşılaştıracağımız bağımlı (dependent) değişken, diyelim ki istismar ölçeğim var diğer demoğrafik değişkenlerle karşılaştırmak istiyorum. istismar ölçeğinin toplamını (yani sürekli tek veri) Dependent kısmına atsam diğer değişkenleride covariates kısmına olmaz mı? birde covariates kısmına üçlü dörtlü katagorik veri atsak oluyor mu? yorumlanması nasıl olur? örneğin; gelir durumu iyi orta kötü diyelim, alışverişi hangisi etkiliyor bu analizle yorum yapmak mümkün mü? kusura bakmayınız ama sorularıma cvp bulamadığım için bu kadar yazdım, şimdiden çok teşekkür ederim hocam.
işin aslı sorularınız biraz karşık bazıları tam anlamamış olabilirim, ancak öncelikli olarak bağımlı değişkeniniz sürekli olacaksa lojistik kullanmak yerine normal regresyon kullanmanız daha doğru olacaktır. covariate kısmına kategorik veri atabilirsiniz, yorumu da bir bireyin gelir durumunun iyiden kötüye (ya da verinize göre kötüden iyiye) geçişi bağımlı değişkenin x'den z'ye geçişini şu kadar kat arttırır şeklinde olacaktır. umarım doğru anlamışımdır soruları :)
Teşekkür ederim hocam o zaman sizin videonuzda, mağazadan internete geçişte kadınlar ... kat daha fazla gibi bir yorum yapacağız, eğer odss değeri 1 den küçük olsaydı... kat daha az gibi yorum yapacağız değil mi hocam? Aslında çok soru sorduğum İçin karışması normal hocam ama genel olarak anlamışsınız, birde bu logistic regresyon uygulanıp güzel(anlaşılır) yorumlayan bildiğiniz yada sizin yaptığınız tez, makale yada video var mı? Biraz daha okuyup oturtmak isterim internetten baktım ama formül felan vermişler kafam daha çok karıştı, yabancıların ki de net değil en azından ben anlamadım, uzman olarak bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim Her şey için teşekkür ederim Saygılarımla hocam
@@hilalyildirim7989 işin aslı önerebilecğeim en düzügün kitap Andy Field'in SPSS'e ilişkin kitapları olabilir, ilgili kitaplarda oldukça basit ve eğlenceli şekilde her konuyu ele aldığını görebilirsiniz. Umarım fayfdalı olur.
maalesef bu sorunuzu cevabı biraz karışık olaiblir, ancak regresyon verilerin değil residualların (bir nevi artık ya da error (hataların) normal dağılımını gerektirir. dolayısıyla aslında normal dağılmayan veri bir sroun yaratmaz. ancak bu bir tez ise bu konuda tez danışmanınız ile görüşmeniz en doğrusu, eğer bu bir makale ise bu konuda bir sıkıntı olmayacaktır çünkü kaliteli dergilere gönderecğeiniz makalede normaliğin regresyonii için bir sorun yaratmayacağını tüm hakemler bilir (bu konuda gene genel bilinen bir hata normal dağılımın aslında veride değil verilerin ortalaması iiçin gerekli olmasıdır ve belirli bir sayının üstündeki her verinin ortalaması normal dağılır (merkezi limi teoremii). cevabın biraz karışık gelmiş olaiblir bu durumda dediğim gibi en doğrusu tez hocanın ile görüşmeniz iyi bir dergiye gönderilecek bir makaleden (SSCI ve SCI sınıfı) bahsediyorsak bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
@@AkademikLink Tez için sormuştum değerli hocam. Peki veriler doğrusal dağılmıyorsa doğrusal regresyon yapmak hata olacaktır diyor kitaplar peki spssteki Nonlineer regression kısmından doğrusal olmayan regresyon analizi mi yapmam gerekiyor nasıl yapılır bununla ilgili bir videonuz olacak mı?
@@tariktekce5748 ilk fırsatta bir video koymaya çalışacağım demek isterdim ancak bu biraz zaman alacaktır. Açıkcası şu an aklıma gelen en kestirme yol porcess modelden yararlanmanız process model ile analize ilişkin bir kaç video kanalda bulunmakta umarım faydalı olur. Ancak verebiilceğim en doğru öneri bu konuyu önce danışmanı hocanız ile görüşmeniz kendisinin özellikle bu tür tartışmaya açık ve belirli oranda detay konularda size yol göstermesi ve yardımcı olması en doğrusu olacaktır.
@@tariktekce5748 bu arada ilgili konu aslında verilerin doğrusal dağılması ile ilgili değil, değişkenler arasındaki ilişkinin doğrusal olup olmadığına ilişkin.. konuya ilşikin bu temel arama yaparsanız daha doğru kaynaklar karşınıza çıkacatır.
+Mehmet Yasin Kavak bu tamamiyle sizin araştırmanızla ilgili bir durum hocam, 0,05den büyük olanlar sizin ilgili bağımlı değişkeni tahmin etmenizde anlamlı bir etkisi olmayan değişkenlerdir...dolayısıyla normal şartlarda bizim beklentimiz ilgili modele soktuğumuz değişkenlerin çoğunun ,05'in altında anlamlılık değeri almasıdır.
+Mehmet Yasin Kavak sayın hocam genellikle maile gelen soruları cevaplamaktansa yorumları cevaplamayı tercih ediyorum, sonuçta amacım olabildiğince fazla kişiye yardımımın dokunması..maille gelen soruları cevaplayınca herkesin okuyup benzer sorunlarla karşılaşınca çözüm bulmasının önüne geçiyormuşuz gibi geliyor..
+istatistik ve analiz ben bitirme tezimde bir futbol maçında, oynayayn iki takımdan birini random seçip belirlediğim istatistiklerini alıp bağımlı değişkenim olan maç sonucuna etkisine baktım( galibiyet beraberlik mağlubiyet şeklinde) yaklaşık 300 küsür maç aldım örneklem olarak yöntem olarakta multinomial lojistik regresyonu seçtim bana spss parametrer estimate tablosunda linkindeki çıktıyı verdi tablodaki sig. değerlerinin bir çoğu 0,05 ten büyük ben bunu nasıl yorumlamalıyım ödev boşa uğraşılmış bir projemi çıktı
Çok teşekkürler oldukça basitleştirmişsiniz ancak cinsiyeti neden dahil ettiğinizi ve nasıl yorumlandığını söylemediniz. Onda da kadın referanstı değerlerdeki negatif pozitifliği cinsiyet üzerinden nasıl yorumlayacağız ya da yorumluyor muyuz? Ayrıca modelimizin güçlü olup olmadığının referansları neler olduğunu yani Rsquare ve modelin tahmin etme yüzdesinin ne kadar olursa o kadar iyidir olduğunu da belirtmediniz. Bir de bu bilgileri tabloya nasıl dönüştürebiliriz… bende bir sürü soru cevapsız kaldı. Lütfen bir tane daha video çeker misiniz? Tekrar çok teşekkürler🌸
Bir sorum daha olacak, makalelerde tablo altında x,y,z ye göre adjust edilmiştir diye bir ifade geçiyor. Bağımlı değişkenimizi etkileyen yaş cinsiyet gibi karıştırıcı faktörleri modele dahil etmek adjust etmek midir? Yani sizin cinsiyeti modele eklemeniz cinsiyete göre adjust etmek anlamına mı geldi? Bir istatistikçiden bunu duymuştum (belki de yanlış anladım) ne kadar doğru bir bilgi acaba?
Merhaba ödevim için veriye ihtiyacım var ancak bulamadım acaba veriyi atabilmeniz mümkün mü ya da internette varsa bu veri nerede bulabileceğimi söyler misiniz
Harika anlatım, teşekkürler
RUclips a değer katan ender kişilerdensiniz. Çok teşekkürler hocam. İstatistik ile ilgili yeni videolarınızı bekliyoruz. :)
Emeğinize sağlık cidden çok eğitici videolar yayınlıyorunuz. teşekkür ederim
Çok güzel ve net anlatmışsınız. Teşekkürler, elinize sağlık
Çok faydalı oldu, anlatan arkadaşın emeğine sağlık.
cok tesekkurler oldukca aciklayiciydi
hocam elinize sağlık, çok açıklayıcı olmuş. bir de bunun multinominal versiyonunu çekseniz süper olur.
elinize sağlık çok detaylı ve öğretici olmuş.
Harika anlatmışsınız. Teşekkür ederiz.
Teşekür edeirm, bir faydam oluyorsa ne mutlu bana.
Çalışmalarınız harika ve çok faydalılar ,sizlere çok teşekkür ederim
Çok güzel hozam. Emeğinize sağlık. Videodaki SPSS sürümü de tarih öncesi kalmış. :D
Çok faydalı bir video olmuş teşekkürler hocam:))
İyi ki varsınız gerçekten çok sağolun videolarınız için..
Elinize sağlık
Teşekkür ederim
Spss ile işim yok ama R çalıştıktan sonra kafa dağıtmak için bi de sizden ders dinlemeye geldim Osman hocam. Sesiniz rahatlama kaynağı harbiden lol
teşekkürler Hocam...
emeğinize sağlık ne zaman gelicek yeni vidolarınız? bekliyoruz sizi istatistiğe katkısı olan insanlar çok az çok kıymetlisiniz.
merhaba, teşekkür ederiz. emeğinize sağlık. multilevel lojistik regresyonu da anlatabilir misiniz? Hiç bir yerde Türkçe içeriğe rastlamadım.
Emeğinize sağlık sağolun
hocam binary tamam da multinominal nasıl yapılıyor?????????? hocam lütfen yardımcı olun
ikili lojistik regresyon analizinin her hangi bir ön testi var mıdır ? varsa nelerdir ?
iyi günler hocam, basit ve çoklu uygunluk analizi (correspondence analysis) hakkında video yayınlar mısınız?
Hocam emeğinize sağlık. çoklu lojistik regresyonla ilgili de bir video yayınlar mısınız?
hocam emeğinize sağlık öncelikle , ve bunlara ek olarak ikincil veri seti ile multinominal analizinin örneğini de çekebilir misiniz ?
Duygu Analizinde Pozitif, Negatif, Nötr gözlenen sonuçlar ile herhangi bir programın hesapladığı pozitif, negatif, nötr sınıflandırma sonucundaki doğruluğu hesaplamak için burada gösterdiğiniz yöntemi kullanabilir miyiz ?
Hocam kategorik değişken olarak cinsiyet eklediniz. Mesela 4 lü 5 li kategorik ekleyebilir miyiz kategorik değişken olarak bağımsız değişken kısmına? Misal eğitim durumu (ilkokul, lise, üni, lisansüstü gbibi)
Hocam merhaba, binary logistik analiz yaparken 1000 denek varken maksimum kaç değişken seçebiliriz? Değişkenlerde missing varsa örneğin, 1000 deneğe ait 500 bağımsız değişken verisi varsa, bu durumda modele eklememiz gereken değişken sayımız değişirmi? İdeal modelde ne kdar değişken ekleyebilceğimizi merak ediyorum.. Çok teşekkürler anlatımınız için
Öncelikle çok teşekkür ederim. Yayınladığınız videolar sayesinde aklıma takılan birçok konuda netleşmemi sağladınız. Yükseklisans çalışmamda birden çok bağımsız (ordinal,nominal,likert) değişkenim ve 6 seçenekli (kesikli sayı) bağımlı değişkenim var. Bu çalışma için ordinal regresyon analizi önerilmişti. Sizin görüşünüzü almak isterim. Ayrıca yakın zamanda ordinal regresyon analizini anlatmayı planlıyor musunuz bilmek isterim. İyi çalışmalar ve iyi günler dilerim.
Sayın hocam son okuduğunuz tabloda yazan "wald" bir anlam ifade ediyor mu, onu yorumlamamız gereken bi durum var mıdır
Hocam merhaba, sample olarak kodladigim gruba ait 2 adet farkli zamanlara ait numerik deney sonucum var. Bunlari kendi icinde karsilastiriyorum ama birbiri arasinda karsilastiramiyorum. Ne yapmaliyim?
REferans kategorisinini de analizini yapmak istiyorum. Options sekmesinin altındaki "include constant in model" tik işaretini kaldırdığımızda hepsinin analizini yapıyor ancak bu yapılana analiz doğru olur mu? Bu sayede sonuçta referans katagorisinin olmaması problem mi?
Referans katagorisinin de analizini yapmak istersek hangi testi kullanmalıyız?
Hayes 3.4 proseste yapılan düzenleyici regresyon sonuçlarını flope (eğride) grafiksel olarak nasıl gösterebelirim. bir de amos ile ilgili güzel bir kitap öneriniz var mı 20 mayıs ayındayız en güncel Türkçe yazılmış bir kitap
Çok güzel anlatmışsınız teşekkürler. Ama bir eksik var diğer benzer videolarda olduğu gibi yorumları açık açık anlatmamışsınız sadece 1 örnek verip geçmişsiniz. Mesela cinisyet nasıl yorumlanacak? Cinsiyet değişkeninde hem B değeri negatif yani B= -0,939 ve hemde exp(B)=0,391 değeri 1 den küçük. Bu nasıl yorumlanacak?
enjoyment'ın significiancysi en düşük değil midir burada? onbinde 10 gibi görünüyor.
evet en yüksek concentration1 olması gerek miyor mu?
Hocam örnek vererek soracağım bir soru var cevaplayabilirseniz çok sevinirim. "cinsiyet, yaş, medeni durum vs. nin sanal kaytarmayı pozitif/negatif yönde etkileyip etkilemediğini hangi analizle ölçebilirim? bir diğer sorum ise değişkenlerin birbirlerini ve alt boyutların birbirlerini nasıl etkilediğini hangi analizle yorumlamam daha doğru olur?
Likert ölçekle belirlediğimiz bir çalışmanın faktörlerinin sonuçlarını, ülkeleri(iki ülke) bağımsız değişken olarak alıp, faktörlerin ülkelere göre anlamlılık derecelerini lojistik analiz de belirleyebilirmiyiz. yoksa t testine mahkum muyuz?
T testi dediğiniz analizi yapmak için daha doğru bir yol. İyi çalışmalar
Hocam Allah razı olsun, valla cennetliksiniz :)
Hocam peki bu durumda regresyon model denklemi ne olacaktır ve başlangıçta herhangi bir varsayım yok mudur?
Python icin bakan varsa
StatsModel kullanarak ,
smf.logit("formulunuz" , data = veriniz).fit()
yaparak kolayca halledebilirsiniz
Merhaba veri setinize nerden ulasabilirim
Hocam sıralı lojistik regresyon analizi yapabileceğim bir veri setini nereden bulabilirim?
CI'ın 1 rakamını içermemesi gerektiğini söyleyen ama bunun nedenini açıklamayan bir yayın okumuştum. Neden olabilir acaba?
Hocam emeğinize sağlık çok güzel anlatmışsınız size bir sorum olacak. Yaptığım Lojistik regresyon analizinde bir parametrenin Odds oranı değeri 1645078,522 gibi bir sonuç çıktı. böyle bir sonuç normal olabilir mi? Sygılarımla
merhaba, yaptığım lojistik regresyon analizinde Classification Tablosunda Overall Percentage 91,3 görünüyor. Fakat Variables in the Equation Tablosundaki modelde kullandığım 3 değişkenin tümünde Sig. Değerleri 0.05 den büyük. Bu durum ne anlama gelmektedir acaba yardımcı olabilir misiniz? Çok teşekkürler.
Hocam merhaba
Bağımlı değişken: Başarılı/başarısız (Hazırlığı başarılı başarısız geçme)
Bağımlı değişkenler: (lineer) Ortalama 1 (dönem içi aldığı notlar) ve final
Normalde başarılı/başarısız olma durumu bu ortalama 1'in yüzde 40'ının ve final'in %60'ının alınmasıyla elde ediliyor. Lineer regresyonda yordama analizi anlamlı çıkıyor ama tabi bağımlı değiş. kategorik olduğu için lojistik yaptım. Anlamsız çıktı (sig .98 çıktı). Fakat finali çıkarttığımda Ort 1 lojiktik regresyonda anlamlı çıkıyor. Neden böyle oluyor cevap verirseniz sevinirim.
Acaba bağımsız değişken verileri, bağımlı değişkenin yüzdeleri alınarak elde edildiği için, doğrusallık hatası mı veriyor? Yani bu verilerle yordama yapmak zor mudur?
veri setindeki olguların sayısına göre lojistik regresyonda değerlendirilebileceğimiz değişken sayısı değişiyor mu?
bu durum sizin hipotezleriniz ile bağlantılı bir durum, hipotez kurgunuz ve test etmek istediğinz ilişkilere göre bu kararı vermeniz daha doğru olur.
Ağzınıza sağlık hocam, teşekkür ederim bilgilerinizi paylaştığınız için, yorumlama kısmında kafam karışıyor. B negatif olanlarda Exp(B) değeri .... kat azalıyor mu diye yorumlacağız? pozitif olanlarda ... kat artıyor diye yorumladınız. cinsiyet B değeri negatif çıkmış kadın mı, erkek mi alışveriş hangisine yönelmiş nasıl anlayacağız? yani hocam katağorik veilerde nasıl yorum yapacağız? Birde videonun en başında dediniz ki ikili olması gerekir karşılaştıracağımız bağımlı (dependent) değişken, diyelim ki istismar ölçeğim var diğer demoğrafik değişkenlerle karşılaştırmak istiyorum. istismar ölçeğinin toplamını (yani sürekli tek veri) Dependent kısmına atsam diğer değişkenleride covariates kısmına olmaz mı? birde covariates kısmına üçlü dörtlü katagorik veri atsak oluyor mu? yorumlanması nasıl olur? örneğin; gelir durumu iyi orta kötü diyelim, alışverişi hangisi etkiliyor bu analizle yorum yapmak mümkün mü? kusura bakmayınız ama sorularıma cvp bulamadığım için bu kadar yazdım, şimdiden çok teşekkür ederim hocam.
işin aslı sorularınız biraz karşık bazıları tam anlamamış olabilirim, ancak öncelikli olarak bağımlı değişkeniniz sürekli olacaksa lojistik kullanmak yerine normal regresyon kullanmanız daha doğru olacaktır. covariate kısmına kategorik veri atabilirsiniz, yorumu da bir bireyin gelir durumunun iyiden kötüye (ya da verinize göre kötüden iyiye) geçişi bağımlı değişkenin x'den z'ye geçişini şu kadar kat arttırır şeklinde olacaktır. umarım doğru anlamışımdır soruları :)
Teşekkür ederim hocam o zaman sizin videonuzda, mağazadan internete geçişte kadınlar ... kat daha fazla gibi bir yorum yapacağız, eğer odss değeri 1 den küçük olsaydı... kat daha az gibi yorum yapacağız değil mi hocam? Aslında çok soru sorduğum İçin karışması normal hocam ama genel olarak anlamışsınız, birde bu logistic regresyon uygulanıp güzel(anlaşılır) yorumlayan bildiğiniz yada sizin yaptığınız tez, makale yada video var mı? Biraz daha okuyup oturtmak isterim internetten baktım ama formül felan vermişler kafam daha çok karıştı, yabancıların ki de net değil en azından ben anlamadım, uzman olarak bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
Her şey için teşekkür ederim
Saygılarımla hocam
@@hilalyildirim7989 işin aslı önerebilecğeim en düzügün kitap Andy Field'in SPSS'e ilişkin kitapları olabilir, ilgili kitaplarda oldukça basit ve eğlenceli şekilde her konuyu ele aldığını görebilirsiniz. Umarım fayfdalı olur.
istatistik ve analiz çok teşekkür ederim hocam:))
Videolar için teşekkürler hocam normal dağılmayan ve doğrusal olmayan veriler için regresyon nasıl yapılabilir?
maalesef bu sorunuzu cevabı biraz karışık olaiblir, ancak regresyon verilerin değil residualların (bir nevi artık ya da error (hataların) normal dağılımını gerektirir. dolayısıyla aslında normal dağılmayan veri bir sroun yaratmaz. ancak bu bir tez ise bu konuda tez danışmanınız ile görüşmeniz en doğrusu, eğer bu bir makale ise bu konuda bir sıkıntı olmayacaktır çünkü kaliteli dergilere gönderecğeiniz makalede normaliğin regresyonii için bir sorun yaratmayacağını tüm hakemler bilir (bu konuda gene genel bilinen bir hata normal dağılımın aslında veride değil verilerin ortalaması iiçin gerekli olmasıdır ve belirli bir sayının üstündeki her verinin ortalaması normal dağılır (merkezi limi teoremii). cevabın biraz karışık gelmiş olaiblir bu durumda dediğim gibi en doğrusu tez hocanın ile görüşmeniz iyi bir dergiye gönderilecek bir makaleden (SSCI ve SCI sınıfı) bahsediyorsak bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
@@AkademikLink Tez için sormuştum değerli hocam. Peki veriler doğrusal dağılmıyorsa doğrusal regresyon yapmak hata olacaktır diyor kitaplar peki spssteki Nonlineer regression kısmından doğrusal olmayan regresyon analizi mi yapmam gerekiyor nasıl yapılır bununla ilgili bir videonuz olacak mı?
@@tariktekce5748 ilk fırsatta bir video koymaya çalışacağım demek isterdim ancak bu biraz zaman alacaktır. Açıkcası şu an aklıma gelen en kestirme yol porcess modelden yararlanmanız process model ile analize ilişkin bir kaç video kanalda bulunmakta umarım faydalı olur. Ancak verebiilceğim en doğru öneri bu konuyu önce danışmanı hocanız ile görüşmeniz kendisinin özellikle bu tür tartışmaya açık ve belirli oranda detay konularda size yol göstermesi ve yardımcı olması en doğrusu olacaktır.
@@tariktekce5748 bu arada ilgili konu aslında verilerin doğrusal dağılması ile ilgili değil, değişkenler arasındaki ilişkinin doğrusal olup olmadığına ilişkin.. konuya ilşikin bu temel arama yaparsanız daha doğru kaynaklar karşınıza çıkacatır.
variables in the equation tablosundaki sig. değerlerinin bir çoğunun 0,05 ten büyük olması çokmu önemlidir.
+Mehmet Yasin Kavak bu tamamiyle sizin araştırmanızla ilgili bir durum hocam, 0,05den büyük olanlar sizin ilgili bağımlı değişkeni tahmin etmenizde anlamlı bir etkisi olmayan değişkenlerdir...dolayısıyla normal şartlarda bizim beklentimiz ilgili modele soktuğumuz değişkenlerin çoğunun ,05'in altında anlamlılık değeri almasıdır.
+istatistik ve analiz hocam peki mail ile ulasma sansim varmi size vaktiniz varsa bi kac soru sorabilirmiyim
+Mehmet Yasin Kavak sayın hocam genellikle maile gelen soruları cevaplamaktansa yorumları cevaplamayı tercih ediyorum, sonuçta amacım olabildiğince fazla kişiye yardımımın dokunması..maille gelen soruları cevaplayınca herkesin okuyup benzer sorunlarla karşılaşınca çözüm bulmasının önüne geçiyormuşuz gibi geliyor..
+istatistik ve analiz o zaman aksam uzunca anlatirim derdimi tesekkur ederim:)
+istatistik ve analiz ben bitirme tezimde bir futbol maçında, oynayayn iki takımdan birini random seçip belirlediğim istatistiklerini alıp bağımlı değişkenim olan maç sonucuna etkisine baktım( galibiyet beraberlik mağlubiyet şeklinde) yaklaşık 300 küsür maç aldım örneklem olarak yöntem olarakta multinomial lojistik regresyonu seçtim bana spss parametrer estimate tablosunda
linkindeki çıktıyı verdi
tablodaki sig. değerlerinin bir çoğu 0,05 ten büyük ben bunu nasıl yorumlamalıyım ödev boşa uğraşılmış bir projemi çıktı
Çok teşekkürler oldukça basitleştirmişsiniz ancak cinsiyeti neden dahil ettiğinizi ve nasıl yorumlandığını söylemediniz. Onda da kadın referanstı değerlerdeki negatif pozitifliği cinsiyet üzerinden nasıl yorumlayacağız ya da yorumluyor muyuz? Ayrıca modelimizin güçlü olup olmadığının referansları neler olduğunu yani Rsquare ve modelin tahmin etme yüzdesinin ne kadar olursa o kadar iyidir olduğunu da belirtmediniz. Bir de bu bilgileri tabloya nasıl dönüştürebiliriz… bende bir sürü soru cevapsız kaldı. Lütfen bir tane daha video çeker misiniz? Tekrar çok teşekkürler🌸
Bir sorum daha olacak, makalelerde tablo altında x,y,z ye göre adjust edilmiştir diye bir ifade geçiyor. Bağımlı değişkenimizi etkileyen yaş cinsiyet gibi karıştırıcı faktörleri modele dahil etmek adjust etmek midir? Yani sizin cinsiyeti modele eklemeniz cinsiyete göre adjust etmek anlamına mı geldi? Bir istatistikçiden bunu duymuştum (belki de yanlış anladım) ne kadar doğru bir bilgi acaba?
Mrb abi nasılsın Sizinle nasıl iletişimi olabilir çok önemli?Saygılar
Merhaba ödevim için veriye ihtiyacım var ancak bulamadım acaba veriyi atabilmeniz mümkün mü ya da internette varsa bu veri nerede bulabileceğimi söyler misiniz
Hocam birkaç sorun var size ulaşabileceğim bir mail adresi varmı acaba
Çok kötü anlatıyorsunuz.
Kesinlikle katılıyorum
Emeğinize sağlık