Hallo fra Ukraine :) Tusen takk for denne videoen og for all dine videoer. De hjelper mye å lære norsk (det er jo ikke so lett å finne noe på norsk på RUclips) Jeg løper selv hver dag og jeg nyter det veldig mye, så har jeg blitt veldig glad når jeg fant en video om denne mine yndlingsatkivitet, og til og med med virkelige undertitler!
Jeg tenker at det er vel så viktig å fokusere på økt livskvalitet som økt levetid. Jeg har hørt at den tida du forlenger livet med ved å trene er tilsvarende den tida du trener. (Studiene du viser til virker langt mer optimistiske) I så fall får man ikke mer tid til andre ting. Da bør man få noe mer enn økt livslengde ut av treninga for at det skal "lønne seg", enten i form av treningsglede eller økt velvære og mindre helseplager. Jeg tror helt sikkert man får økt velvære og mindre helseplager, og det bør kanskje være hovedfokus. Jeg vil gjerne bli flinkere til å trene, men løping blir det nok aldri. (Jeg kan ikke personlig tenke meg noe mindre lystbetont) Heldigvis trives jeg godt med både å sykle og svømme. Viktig å finne det som passer en selv.
Lurer på om alder har noe å si? Det var ingen problemer å løpe en halv time da jeg var 40 år, men nå når jeg er godt over 70 går jeg ca 4 km hver dag og løper kanskje bare 1-1,5 av de 4 km.
Bra video! Hadde vært interessant å se på hvordan styrketrening påvirker levealder, sammenlignet med løping. Ettersom det er mange som kritiserer cardio for å gi mer stresshormoner, sammenlignet med styrketrening. (Men dette er kanskje bare counter intuitive dersom målet er vektnedgang og ivaretagelse av muskelmasse?)
Bra video Wasim. Men hva med kosthold og det å gå lange turer? Hvis du ikke kan løpe pga skade eller andre årsaker? Er det greit å trene slik at man får opp pulsen?
Å gå er for de aller fleste et bedre alternativ. Går du på et LCHF kosthold (fat-adpativ, det som kroppen er skrudd sammen for) så kan du gå laaaange turer uten å spise noe som helst.
flott og informativ kanal, supert at profesjonelle leger også står frem på en saklig måte i sosiale medier. Stå på, tror dette er viktig arbeide! Btw trenger du noen beats som bakgrunnsmusikk så bare si ifra ;)
Haha, så snodig, jeg har jogget 5 km (ca 30 min, avhengig av terreng/fysisk form/årstid) 3-5 ganger i uken i over 20 år :D Jaggu bra jeg har gjort NOE riktig ved siden av å være veggis siden 2005! Jeg har plantaar fasciitt, men den er heldigvis ikke så hissig at jeg ikke kan jogge
Veldig bra - som resten av de videoene jeg har sett. Noen av oss har ikke så lett for å løpe (f. eks. pga gamle kneskader og evt. bekkenpgoblemer), men hva med å gå raskt? Jeg snakker om ca 9 minutter pr. km. Jeg går daglig minst 30 minutter såpass raskt og får opp pulsen en god del. Hvordan blir helsegevinsten her i forhold til å løpe?
Kjempebra video! Du nevner at for mye trening kan føre til fibrose i hjertet. Hvilke skader oppstår ved for lite trening? Si at man trener lite frem til man er 30, også begynner man en sunn og jevn treningsrutine, kan man da håpe på å få samme gode effekter som de som har trent fra en tidligere alder?
Det er aldri for sent å trene. Kroppene våre har også en fantastisk toleranse. Om du ikke har trent frem til 30, er hjertet og kroppen fortsatt i meget god stand.
Flott video for oss som akkurat har begynt å løpe! Men hvor tror du det er best å løpe (med tanke på underlaget)? Terreng, grus, asfalt eller løpebane?
Er disse studiene korrigert for alt annet som hører med løping? Jeg mistenker at folk som trener litt bryr seg mer om hva annet de utsetter kroppen for i form av f.eks. dårlig mat og flatfyll?
Takk for gode råd, løper selv noe mer og med litt høyere intensitet enn du anbefaler. Rådene du gir, er det de samme for menn og kvinner, og gjelder de alle aldersgrupper?
Takk! Rådene blir jo veldig generelle og jeg tenker at det må være rom for individuelle tilpasninger. Tallene er basert på voksne personer, og gjelder vel egentlig verken de veldig unge eller gamle.
Enig. Rådene mine er veldig generelle og det er store individuelle variasjoner. Men blodsmak tror jeg ikke er nødvendig. Andpusten og svett bør man bli.
Rocky balboa jo! Du nevnte i podcasten med Tore Sagen at en studie fra NTNU viste at 4x4min intervall også ga høy helsegevinst. I denne videoen beskriver du studier som sier at høy itensitets trening ikke lønner seg. Hva mener du er en god mellomting?
Under hjerte-rehabilitering er fysioterapeuter ganske klare på at de vil ha interval trening med pasientene og de vil ha dem opp i optimal cardio-frekvens 85-95% av max puls. i 3-4 minutter, tre ganger i løpet av en økt (Ullevåls modellen) Det er i det området man får styrket hjertemuskelen. Mener du at dette er for høy intensitet?
Nei, jeg tror de har rett. Men sannsynligvis er det forskjell på rehabilitering og opptrening i en periode av livet, kontra vedlikehold av helsa over flere tiår. Intervalltrening er overlegent for å bedre kondisjonen og komme i bedre form. Men kanskje ikke så lurt i 50-60 år?
@@LMR72 Mer basert på min erfaring og forståelse av hjertefysiologi i den aldersgruppen, siden jeg er kardiolog. Men jeg vet ikke sikkert, og som du ser så er setningen heller ikke bombastisk.
@@DrWasim Ja, for all del, jeg ser at du ikke er bombastisk, men jeg forbeholder meg retten til å være skeptisk. Jeg vil bare nevne at slike data som du viser til i videoen, er på gruppenivå og at data på gruppenivå ikke nødvendigvis gjelder på individnivå (som du også nevner i andre kommentarer her). Er det f.eks. tenkelig at gruppen "de som løper 50 km eller mer i uken" har en viss andel som har en del andre problemer enn bare for mye trening? Hvor mye og hvor god restitusjon man får, er vel en viktig variabel her? M.a.o., hvis du greier å restituere deg godt, får nok søvn og god ernæring, er det vel ikke sikkert at du trenger å kutte ned på løpingen din bare fordi andre i denne kategorien får problemer, som i snitt kanskje nettopp opplever mye stress i livet og ikke får nok søvn, næring (spiseforstyrrelser) eller sosial støtte osv.?
Dette var veldig interessant. 30 minutter løping på ca 10 km pr time 3 ganger i uka. Jeg har drevet med løping i flere perioder i livet mitt, men det siste året har jeg løpt nokså hyppig og mye. Jeg har vært veldig fornøyd med meg selv hvis jeg har greid å få til 5 økter i uka. En økt for meg varer ca 45-60 minutter, med mindre jeg feks prøver å perse 5 km osv. Jeg løper ikke for å leve lenger, men for å ha det bra psykisk, da jeg har bipolar lidelse. (dette har bedre effekt på meg enn alle medisiner jeg noen gang har brukt). Jeg bør trappe litt ned da? Blir litt stressa av å tenke på det, siden jeg som sagt føler meg veldig bra psykisk de dagene jeg løper.
Så flott at trening gjør deg bedre. Jeg hadde nok bare fortsatt i samme stil. Også viktig å huske at slike anbefalinger gjerne er basert på gjennomsnitt. Men vi mennesker er jo veldig ulike. Noen tåler glatt 10 mil i uka, andre langt mindre. Og som du sier, livskvalitet er for mange viktigere enn livskvantitet.🙂
Veldig bra! Har du noen tanker om hvordan dette kan overføres til sykling? Ellers er jo dette litt deprimerende. Om det ikke er sunt å ta noen hardøkter. Det er jo så deilig Mvh
Takk 🙂 Det bør jo kunne overføres til sykling tenker jeg. Du finner ut hva slags puls du har når du løper 5 km, og prøver å finne ut hvor mye/raskt du må sykle for å få tilsvarende puls.
Vil ikke studier som baserer seg på antall kilometer i timen som et mål for intensitet være svært unøyaktige? Det er stor forskjell på hva som er lav og høy intensitet for en lite trent vs en godt trent person. selv om 11 km/t kan være svært hardt for noen vil dette være en fart en bedre trent person lett vil kunne holde på en rolig tur, med relativt lav puls. Er ikke dermed puls en bedre måte å måle intensitet på?
Jeg er besatt av løping og har løpt så å si hver dag i 23 år, også med feber... Sannsynligvis mer enn hva som er sunt og i alt for rask fart, men jeg forkorter gjerne livet med noen år så lenge jeg kan fortsette å løpe.
Interessant, godt forklart og kortfattet video. Stort pluss for å linke direkte til nevnte studier. Keep up the good work! :) Når det gjelder en av studiene, stusser jeg litt over en kuriøs detalj i "Dose of Jogging and Long-Term Mortality: The Copenhagen City Heart Study", nemlig: ""... sample of 19,329 white men and women ...". Er det slik at "white" er en adekvat beskrivende som biologisk fenotype? Som legmann, høres det ut som en for bred og upresis kategori til å være av betydning. Nesten som en folkelig betegnelse. Men, jeg er som nevnt ingen fagperson. Så spørsmålet mitt blir da: Er dette vanlig å bruke som begrep i slike studier?
Beklager hvis jeg tok grammatikkfeil. Jeg er ikke nordmann. Jeg lærer bare norsk fordi jeg liker det språket. Du har mistet den viktigste delen, etter min mening. Det var hvor høy pulsen må du ha når du løper. Det fins så kalte "low heart rate" løpingsregimer der du ikke må overstige en viss bpm grense - det er 180 minus alderen din. Så hvis du er 40, må du ikke overstige 140 bpm mens du løper. På den måten skader du helsen din det minste og trener hjertet ditt det beste. Flere detaljer kan du se opp på Internett ved "MAF 180 Formula". I praksis betyr det at du må stoppe løping og forsette med skrittgang så snart pulsen din har økt høyere og begynne løping igjen når pulsen din har gått ned. Lykke til til alle løpere!
Løping i urbane strøk har nesten ingen effektivt på helsa. 4 km i fjelltereng og myrer er det samme som 3-5 mil på asfalt. Men du får ikke samme efekten på asfalt som du får i fjell og myrer. Det er noe du burde sette mye mer fokus på. Når det er sagt, fantastisk video kanal. Stå på :)
Tusen takk for en flott kanal og fine videoer! Håper du fortsetter dette👍
xaxisian
Tusen takk! Dette skal fortsette 😃
Hallo fra Ukraine :) Tusen takk for denne videoen og for all dine videoer. De hjelper mye å lære norsk (det er jo ikke so lett å finne noe på norsk på RUclips)
Jeg løper selv hver dag og jeg nyter det veldig mye, så har jeg blitt veldig glad når jeg fant en video om denne mine yndlingsatkivitet, og til og med med virkelige undertitler!
«I dont run to add days to my life, i run to add life to my days.
Jeg tenker at det er vel så viktig å fokusere på økt livskvalitet som økt levetid. Jeg har hørt at den tida du forlenger livet med ved å trene er tilsvarende den tida du trener. (Studiene du viser til virker langt mer optimistiske) I så fall får man ikke mer tid til andre ting. Da bør man få noe mer enn økt livslengde ut av treninga for at det skal "lønne seg", enten i form av treningsglede eller økt velvære og mindre helseplager. Jeg tror helt sikkert man får økt velvære og mindre helseplager, og det bør kanskje være hovedfokus. Jeg vil gjerne bli flinkere til å trene, men løping blir det nok aldri. (Jeg kan ikke personlig tenke meg noe mindre lystbetont) Heldigvis trives jeg godt med både å sykle og svømme. Viktig å finne det som passer en selv.
Lurer på om alder har noe å si? Det var ingen problemer å løpe en halv time da jeg var 40 år, men nå når jeg er godt over 70 går jeg ca 4 km hver dag og løper kanskje bare 1-1,5 av de 4 km.
Veldig bra jobbet, flott du lager disse videoene. Beste hilsen fra Hordaland.
Bra video! Hadde vært interessant å se på hvordan styrketrening påvirker levealder, sammenlignet med løping. Ettersom det er mange som kritiserer cardio for å gi mer stresshormoner, sammenlignet med styrketrening. (Men dette er kanskje bare counter intuitive dersom målet er vektnedgang og ivaretagelse av muskelmasse?)
stoler 100% mer på de som faktisk legger lenke til studien de snakker om i en video. stor kudos her i fra :)
Du nærmer deg å bli hele Norges lege ;)
Og vell fortjent vill det være!
Når den fysiske formen blir bedre, vil det da være fornuftig å øke intensitet, eller vil man da fremdeles ikke oppnå større helsegevinster?
Topp kvalitet, som vanlig!
Tusen takk!
Bra video Wasim. Men hva med kosthold og det å gå lange turer? Hvis du ikke kan løpe pga skade eller andre årsaker? Er det greit å trene slik at man får opp pulsen?
Å gå er for de aller fleste et bedre alternativ. Går du på et LCHF kosthold (fat-adpativ, det som kroppen er skrudd sammen for) så kan du gå laaaange turer uten å spise noe som helst.
flott og informativ kanal, supert at profesjonelle leger også står frem på en saklig måte i sosiale medier. Stå på, tror dette er viktig arbeide! Btw trenger du noen beats som bakgrunnsmusikk så bare si ifra ;)
Haha, så snodig, jeg har jogget 5 km (ca 30 min, avhengig av terreng/fysisk form/årstid) 3-5 ganger i uken i over 20 år :D Jaggu bra jeg har gjort NOE riktig ved siden av å være veggis siden 2005! Jeg har plantaar fasciitt, men den er heldigvis ikke så hissig at jeg ikke kan jogge
Veldig bra - som resten av de videoene jeg har sett. Noen av oss har ikke så lett for å løpe (f. eks. pga gamle kneskader og evt. bekkenpgoblemer), men hva med å gå raskt? Jeg snakker om ca 9 minutter pr. km. Jeg går daglig minst 30 minutter såpass raskt og får opp pulsen en god del. Hvordan blir helsegevinsten her i forhold til å løpe?
Kjempebra video! Du nevner at for mye trening kan føre til fibrose i hjertet. Hvilke skader oppstår ved for lite trening? Si at man trener lite frem til man er 30, også begynner man en sunn og jevn treningsrutine, kan man da håpe på å få samme gode effekter som de som har trent fra en tidligere alder?
Det er aldri for sent å trene. Kroppene våre har også en fantastisk toleranse. Om du ikke har trent frem til 30, er hjertet og kroppen fortsatt i meget god stand.
@@DrWasim Takk for svar :D
Hva hvis man går i stedet? Hvor langt, hvor bratt, hvor lenge?
Flott video for oss som akkurat har begynt å løpe! Men hvor tror du det er best å løpe (med tanke på underlaget)? Terreng, grus, asfalt eller løpebane?
Tusen takk 🙂
Det du trives best med, tenker jeg. Personlig foretrekker jeg asfalt, men mange synes terreng er best.
Hei Wasim hva med oss som går rundt 1time hver morgen og bedriver yoga og litt styrke ca 30 min hver dag
Er disse studiene korrigert for alt annet som hører med løping? Jeg mistenker at folk som trener litt bryr seg mer om hva annet de utsetter kroppen for i form av f.eks. dårlig mat og flatfyll?
Begge studiene (se link i beskrivelsen) har benyttet multivariat regresjonsanalyse og korrigert for flere relevante faktorer.
Takk for gode råd, løper selv noe mer og med litt høyere intensitet enn du anbefaler. Rådene du gir, er det de samme for menn og kvinner, og gjelder de alle aldersgrupper?
Takk! Rådene blir jo veldig generelle og jeg tenker at det må være rom for individuelle tilpasninger. Tallene er basert på voksne personer, og gjelder vel egentlig verken de veldig unge eller gamle.
Farten vil normalt variere med løpeteknikk, underlag og fysisk form. Må vel være litt andpusten her, men kanskje unngå melkesyre og blodsmak i munnen?
Enig. Rådene mine er veldig generelle og det er store individuelle variasjoner. Men blodsmak tror jeg ikke er nødvendig. Andpusten og svett bør man bli.
Hva med å gå i stedet for å løpe? Hva er grensene der?
Er det skadelig å spille fotball en og en halv time i 4-5 dager i uken?
Når jeg er barn?
Rocky balboa jo! Du nevnte i podcasten med Tore Sagen at en studie fra NTNU viste at 4x4min intervall også ga høy helsegevinst. I denne videoen beskriver du studier som sier at høy itensitets trening ikke lønner seg. Hva mener du er en god mellomting?
Dette var veldig nyttig; takk!
Takk! Kjempebra!
mere trenings/ løperelaterte videoer takk!
Under hjerte-rehabilitering er fysioterapeuter ganske klare på at de vil ha interval trening med pasientene og de vil ha dem opp i optimal cardio-frekvens 85-95% av max puls. i 3-4 minutter, tre ganger i løpet av en økt (Ullevåls modellen)
Det er i det området man får styrket hjertemuskelen.
Mener du at dette er for høy intensitet?
Nei, jeg tror de har rett. Men sannsynligvis er det forskjell på rehabilitering og opptrening i en periode av livet, kontra vedlikehold av helsa over flere tiår. Intervalltrening er overlegent for å bedre kondisjonen og komme i bedre form. Men kanskje ikke så lurt i 50-60 år?
@@DrWasim Den siste setningen der er vel ganske spekulativ? Du har ikke noe empirisk grunnlag for den påstanden, har du det?
@@LMR72
Mer basert på min erfaring og forståelse av hjertefysiologi i den aldersgruppen, siden jeg er kardiolog. Men jeg vet ikke sikkert, og som du ser så er setningen heller ikke bombastisk.
@@DrWasim Ja, for all del, jeg ser at du ikke er bombastisk, men jeg forbeholder meg retten til å være skeptisk. Jeg vil bare nevne at slike data som du viser til i videoen, er på gruppenivå og at data på gruppenivå ikke nødvendigvis gjelder på individnivå (som du også nevner i andre kommentarer her). Er det f.eks. tenkelig at gruppen "de som løper 50 km eller mer i uken" har en viss andel som har en del andre problemer enn bare for mye trening? Hvor mye og hvor god restitusjon man får, er vel en viktig variabel her? M.a.o., hvis du greier å restituere deg godt, får nok søvn og god ernæring, er det vel ikke sikkert at du trenger å kutte ned på løpingen din bare fordi andre i denne kategorien får problemer, som i snitt kanskje nettopp opplever mye stress i livet og ikke får nok søvn, næring (spiseforstyrrelser) eller sosial støtte osv.?
Dette var veldig interessant. 30 minutter løping på ca 10 km pr time 3 ganger i uka. Jeg har drevet med løping i flere perioder i livet mitt, men det siste året har jeg løpt nokså hyppig og mye. Jeg har vært veldig fornøyd med meg selv hvis jeg har greid å få til 5 økter i uka. En økt for meg varer ca 45-60 minutter, med mindre jeg feks prøver å perse 5 km osv. Jeg løper ikke for å leve lenger, men for å ha det bra psykisk, da jeg har bipolar lidelse. (dette har bedre effekt på meg enn alle medisiner jeg noen gang har brukt). Jeg bør trappe litt ned da? Blir litt stressa av å tenke på det, siden jeg som sagt føler meg veldig bra psykisk de dagene jeg løper.
Så flott at trening gjør deg bedre. Jeg hadde nok bare fortsatt i samme stil. Også viktig å huske at slike anbefalinger gjerne er basert på gjennomsnitt. Men vi mennesker er jo veldig ulike. Noen tåler glatt 10 mil i uka, andre langt mindre. Og som du sier, livskvalitet er for mange viktigere enn livskvantitet.🙂
vi liker å trene det vi er gode på og føler oss komfortable med, så prøv å bytte med litt styrketrening der du er svakere og ikke mestrer så godt ;)
Takk for så fint video .
Takk for hyggelig kommentar.
Veldig bra!
Har du noen tanker om hvordan dette kan overføres til sykling?
Ellers er jo dette litt deprimerende. Om det ikke er sunt å ta noen hardøkter. Det er jo så deilig
Mvh
Takk 🙂
Det bør jo kunne overføres til sykling tenker jeg. Du finner ut hva slags puls du har når du løper 5 km, og prøver å finne ut hvor mye/raskt du må sykle for å få tilsvarende puls.
Vil ikke studier som baserer seg på antall kilometer i timen som et mål for intensitet være svært unøyaktige?
Det er stor forskjell på hva som er lav og høy intensitet for en lite trent vs en godt trent person. selv om 11 km/t kan være svært hardt for noen vil dette være en fart en bedre trent person lett vil kunne holde på en rolig tur, med relativt lav puls. Er ikke dermed puls en bedre måte å måle intensitet på?
Jeg er besatt av løping og har løpt så å si hver dag i 23 år, også med feber... Sannsynligvis mer enn hva som er sunt og i alt for rask fart, men jeg forkorter gjerne livet med noen år så lenge jeg kan fortsette å løpe.
Av å gå da?
Løping sliter unødvending på mye - å gå er mye sunnere. Ønsker man å få opp puls er det bare å gå fort nok og/eller gå i motbakker.
Styrke trening? Hva har det å si for helsen?
Interessant, godt forklart og kortfattet video. Stort pluss for å linke direkte til nevnte studier.
Keep up the good work! :)
Når det gjelder en av studiene, stusser jeg litt over en kuriøs detalj i "Dose of Jogging and Long-Term Mortality: The Copenhagen City Heart Study", nemlig:
""... sample of 19,329 white men and women ...".
Er det slik at "white" er en adekvat beskrivende som biologisk fenotype? Som legmann, høres det ut som en for bred og upresis kategori til å være av betydning. Nesten som en folkelig betegnelse. Men, jeg er som nevnt ingen fagperson.
Så spørsmålet mitt blir da: Er dette vanlig å bruke som begrep i slike studier?
Tusen takk!
Med white mener de nok etnisk hvite danske tror jeg...
Du hadde en god og nøktern video om marihuana.Kan du ved en annen anledning informere om forskjellen på marihuana og .
Har håndballtrening to ganger hver uke, vi løper ganske mye da
jeg ofte ønske løpe, og enig jeg med dette er veldig hjalp til oss, men her er for lat ))
Jeg kjører intervalltrening, det er det eneste jeg klarer å holde meg til. Maks tre ganger i uka. Mer klarer jeg ikke, da svimer jeg av :P
Hvis treningsmengden din gjør at du stadig befinner deg på grensen til besvimelse, vil jeg tro at du kanskje har litt for høy intensitet?
God littleraturgjenomgang!
👏👏👌🤠
😊👍👍👍👍
Gjelder dette barn eller
Pokker eg løper altfor mye😅
Bruk black seed oil hvis du vil leve lenger.
Beklager hvis jeg tok grammatikkfeil. Jeg er ikke nordmann. Jeg lærer bare norsk fordi jeg liker det språket.
Du har mistet den viktigste delen, etter min mening. Det var hvor høy pulsen må du ha når du løper. Det fins så kalte "low heart rate" løpingsregimer der du ikke må overstige en viss bpm grense - det er 180 minus alderen din. Så hvis du er 40, må du ikke overstige 140 bpm mens du løper. På den måten skader du helsen din det minste og trener hjertet ditt det beste. Flere detaljer kan du se opp på Internett ved "MAF 180 Formula".
I praksis betyr det at du må stoppe løping og forsette med skrittgang så snart pulsen din har økt høyere og begynne løping igjen når pulsen din har gått ned.
Lykke til til alle løpere!
Løping i urbane strøk har nesten ingen effektivt på helsa. 4 km i fjelltereng og myrer er det samme som 3-5 mil på asfalt. Men du får ikke samme efekten på asfalt som du får i fjell og myrer. Det er noe du burde sette mye mer fokus på. Når det er sagt, fantastisk video kanal. Stå på :)
Hvor har du disse tallene fra?
Så hvis du ikke kan eller liker å løpe, men går på ski om vinteren å sykler om sommeren.
Da dør du tidligere enn han som løper og røyker! 🤪
Haha jeg løper 100 m