Τα ρέματα των Αθηνών στο χθες και στο σήμερα. Ομιλία στην Ελληνική Εταιρεία.1η Γιορτή της Επιστήμης

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 сен 2024
  • Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργάνωσε την 1η Γιορτή της Επιστήμης, ένα ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται από το 1991 στη Γαλλία, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με σκοπό να προάγει τις επιστήμες στο ευρύ κοινό. Με αυτήν τη γιορτή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος επιδιώκει να ενισχύσει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ερευνητών και πολιτών, να αναδείξει το έργο της επιστημονικής κοινότητας και να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την επιστήμη.
    Οι δραματικές οικολογικές καταστροφές, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζουν καταλυτικά όπως είναι φυσικό επόμενο, το κύκλο του νερού και κατ’ επέκταση την ύπαρξη όλου του οικοσυστήματος πάνω στον πλανήτη Γη. Για το λόγο αυτό η 1η Γιορτή της Επιστήμης στην Ελλάδα είχε ως κεντρικό θέμα «Το νερό στη δίνη της κλιματικής αλλαγής» και περιέλαβε διαλέξεις, εκθέσεις, πειράματα, προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια στην Αθήνα, με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
    Στην 1η Γιορτή της Επιστήμης συμμετείχαν η ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό) και η ΕΥΔΑΠ.
    Εξέχουσα θέση δόθηκε στη σημασία του νερού στην πολιτιστική κληρονομιά με μια εκδήλωση με θέμα: «Το νερό ως φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας» και ομιλητές τους Νίκο Βατόπουλο δημοσιογράφο και συγγραφέα, Γιώργο Σαχίνη, Διευθυντή Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ και Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, Αγρονόμο-Τοπογράφο Μηχανικό του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Ακολούθησε συζήτηση με συντονίστρια την Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανη και καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου.
    Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, 19.00 │ ΕΛΛΕΤ
    ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
    «Νερό: φυσική κληρονομιά και πολιτισμός της Αθήνας»
    Ομιλητές:
    • Νίκος Βατόπουλος, συγγραφέας και δημοσιογράφος: «Αθέατη Αθήνα»
    • Γιώργος Σαχίνης, διευθυντής στρατηγικής και καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ: «Αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου της Αθήνας»
    • Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Συντονιστής της ομάδας «Γεωμυθική»: «Τα ρέματα των Αθηνών στο χθες και στο σήμερα»
    Συντονισμός: Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανης και καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
    Ολόκληρη η εκδήλωση εδώ:
    www.blod.gr/le...

Комментарии • 3

  • @reoproedros
    @reoproedros 9 месяцев назад +2

    σκεψου μια αθηνα με ποταμι να μπορεις να περπατησεις κατα μηκος του , με δεντρα και εδαφος με χορταρι και χωρις την βοη , αλλα με θροισμα και τον ηχο των νερων
    ειχα κατσει μαι φορα σε ενα συνεργειο στην αλεξανδρας και περιμενα να γινει η δουλεια , και ετσι οπως καθομουνα , χαζευα το χαλι και φανταζομουν πως θα ηταν σε αλλες εποχες χωρις αυτην την ρυπανση με πισσα και μπετα και αφορητη κινηση ,ονοματα οπως αμπελοκηποι και κυψελη οδηγησαν λιγο την φαντασια μου .
    ηταν αρχες του 2000 και δεν υπηρχε υλικο στο ιντερνετ , τοτε το μονο που ανακαλυψα οτι εκει που βρισκεται ο πυργος των αθηνων ηταν το κτηριο "βιλα μαργαριτα " .
    ζουσα στην καλιθεα τοτε ,και καποια στιγμη που εβλεπα μια ταινια με φυλακες ,συμπερανα οτι δεν εχει καμια διαφορα η ζωη του φυλακισμενου απο τους κατοικους της περιοχης και της ευρυτερης πολης ,ισως ειναι και χειροτερη .με τα οικοδομικα τετραγωνα ως πτερυγες φυλακων , το ρολοι το ημερολογιο και οι παγιοι λογαριασμοι , ο επιστατης .
    μια αναλογη αναφορα προς τα συμπερασματα μου συναντησα στην ταινια "My Dinner with Andre -1981" ... πολυ πιο συγκλονιστικη αφηγηση .
    η τελευταια εικονα που παρουσιαζεις , πληγωνει οτιδηποτε εχουμε ονομασει ως αναπτυξη και εξελιξη

    • @geomythiki
      @geomythiki  9 месяцев назад +1

      Να είστε καλά για το λεκτικό αυτό ταξίδι. Ευχαριστούμε πολύ.

    • @reoproedros
      @reoproedros 9 месяцев назад

      @@geomythiki ειστε υπεροχοι , αποπνεετε σεβασμο .