Αρχαία Μαντίνεια Αρκαδίας: Η οχύρωση (τείχη, φυλάκια, οχυρά) της πόλης. Ένας ευφυέστατος σχεδιασμός.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 сен 2024
  • Το παρόν τεκμηριογράφημα αποτελεί απόσπασμα από το συνολικό τεκμηριογράφημα της σειράς των Φρυκτωριών που μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:
    • Μέρος Β΄. Το μυστικό δ...
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την σειρά
    «Στα ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ του νομού ΑΡΚΑΔΙΑΣ»
    Αρχαία Μαντίνεια - Μέρος Β΄
    Σημερινό επεισόδιο
    «Το μυστικό ΔΙΚΤΥΟ των ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΧΥΡΩΝ στην ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ» - Μέρος Β΄
    Τα τείχη της αρχαίας Μαντινείας, οι πύργοι της, οι πύλες και το αμυντικό σύστημα της πόλης.
    Έρευνα - Κείμενα - Παρουσίαση
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ, Αγρονόμος -Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή - Πολίτες υπέρ των ρεμάτων", μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, συντονιστής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης "Γεωμυθική".
    Το τεκμηριογράφημα κινηματογραφήθηκε το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 στην ευρύτερη περιοχή της Μαντινείας Αρκαδίας.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
    Η αρχαία Μαντίνεια, αποτέλεσμα συνένωσης πέντε (5) κωμοπόλεων της αρχαίας Αρκαδίας τον 5ο αι. π.Χ., είναι η μοναδική Αρκαδική πόλη που χτίστηκε σε πεδιάδα και δεν είχε Ακρόπολη.
    Αυτό την οδήγησε στο να κατασκευάσει ένα τείχος με ιδιαίτερες στρατηγικές και τεχνικές λεπτομέρειες. Δέκα (10) πύλες, εκατόν είκοσι (120) πύργοι και τουλάχιστον δέκα (10) θέσεις φυλακίων - φρυκτωριών περιμετρικά της πόλης, στα γύρω βουνά και λόφους, εξασφάλιζαν στην Μαντίνεια έγκαιρη προειδοποίηση και ικανοποιητική άμυνα σε περίπτωση πολιορκίας.
    Στο τεκμηριογράφημά μας δείχνουμε και εστιάζουμε αναλυτικά στα αρχαία τείχη και τις πύλες, τα οποία σώζονται στο σύνολο τους σχεδόν, παρουσιάζουμε τις αρχαίες οδούς και το γενικότερο σύστημα άμυνας της Μαντινείας, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε τηλεοπτικό μέσον το άγνωστο μέχρι σήμερα δίκτυο φυλακίων - φρυκτωριών που ανήκε στην ευρύτερη αμυντική θωράκιση της περιοχής.
    Πρόκειται για τετράγωνα κυρίως φυλάκια τοποθετημένα σε στρατηγικές θέσεις περιμετρικά της πόλης πάνω σε κορυφές βουνών και λόφων, τα θεμέλια των οποίων σώζονται ακόμα και σήμερα και λειτουργούσαν ως έγκαιρη προειδοποίηση για κάθε είδους απειλή από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, δίνοντας χρόνο στους κατοίκους να συγκεντρωθούν και να προστατευθούν πίσω από τα τείχη της πόλης.
    Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζουμε αναλυτικά τα τείχη της Μαντινείας, τους πύργους της, τις πύλες και το αμυντικό σύστημα της αρχαίας πόλης. Επισκεπτόμαστε τον λόφο Γκορτσούλι, την αρχαία Πτόλις, όπου δείχνουμε το ιερό της Αρτέμιδος που βρέθηκε, και κλείνουμε με την επίσκεψη μας στον οικισμό του Πικερνίου και στο ομώνυμο αρχαίο φυλάκιο.
    Δημήτρης Θεοδοσόπουλος

Комментарии • 7

  • @nikoschazapis2379
    @nikoschazapis2379 7 месяцев назад

    Συγχαρητήρια για την καθαρή σκέψη σας, ώστε να στηρίξετε μια επιστημονική θέση. Ο Θεός πάντα μαζί σας. Αλήθεια.

  • @johnkargakis
    @johnkargakis 7 месяцев назад

    Καλησπέρα Δημήτρη Χρόνια πολλά και Καλή χρονια με υγεία ... Πότε να αναμένουμε Ποταμοεξερευνήσεις ?

    • @geomythiki
      @geomythiki  7 месяцев назад

      Γεια χαρά φίλε μας! Μόλις φτιάξει λίγο ο καιρός!

  • @gclito
    @gclito 7 месяцев назад

    Πολύ καλή δουλειά! Ευχαριστούμε! Τελικά Μαντίνεια είναι το σωστό; Όχι Μαντινεία;

    • @geomythiki
      @geomythiki  7 месяцев назад +1

      Μαντίνεια είναι το ιστορικά σωστό. Σωστά είναι και τα δύο πλέον. Εμείς λόγω της ιστορικής ανάδρομης χρησιμοποιούμε περισσότερο το Μαντίνεια

    • @gclito
      @gclito 7 месяцев назад

      @@geomythikiκατάλαβα και ευχαριστώ! Ρώτησα επειδή πολλές φορές χρησιμοποιούμε λανθασμένες ονομασίες. Π.χ. έκλεισα μισό αιώνα πάνω σε αυτή τη Γη και στην πόλη της Αθήνας, και μόλις πριν 10-15 χρόνια έμαθα ότι δεν είναι ΤΟ ΓουδΙ, αλλά ΣΤΟΥ ΓουδΗ.