Java Script, AJAX, jQuery, Angular.js, Node.js ve Java Scripting Geleceği

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 мар 2016
  • Java Script nedir, nasıl gelişmiştir, geleceği var mıdır, öğrenmeye değer mi? Kariyer planında yer verilir mi?

Комментарии • 32

  • @keremaydin99
    @keremaydin99 4 года назад +23

    Hocam 2020 oldu videoları günceller misiniz?

  • @hidonet
    @hidonet 6 лет назад +25

    Ekleme 1 ) Javascript'in ortaya çıktığı yıllarda her zaman olduğu gibi Microsoft yine çıkıntılık yapmış ve VBScript diye bişey çıkarmıştı. Ama kullanılmayan organın yok olması gibi o da yok oldu :)

    • @altayaydin2996
      @altayaydin2996 4 года назад +1

      neyse ki artık yazdığımızda ne yazdığımız belli :)

  • @pcmaniakkk
    @pcmaniakkk 8 лет назад +2

    Selamlar hocam. Çok iyi anlatmışsınız. Ağzınıza sağlık. Sormam gereken bir soru olacak size. Ne kadar doğru anladım bilmiyorum ama siz Angular.js'den ve MVC yapısından bahsedince, PHP için kullanılan Laravel framework'ü aklıma geldi. Çünkü biliyorsunuz ki Laravel'de de amaç MVC yapısına uyarak kod yazmak. Bu durumda Angular.js için Laravel'e benzer bir framework'tür diyebilir miyiz? Yoksa o kısmı ben mi aklımda yanlış değerlendirdim?

  • @hamtezat8621
    @hamtezat8621 4 года назад +2

    Zehir gibisin hocam, teşekkürler

  • @muratylmaz1448
    @muratylmaz1448 3 года назад

    Ellerinize sağlık, ilaç gibi video.

  • @yazlmveprogramlama3056
    @yazlmveprogramlama3056 6 лет назад +1

    Bilginize sağlık

  • @habibgoker
    @habibgoker 6 лет назад +1

    Teşekkürler :)

  •  7 лет назад +1

    Hocam Angular JS MVC değil MVVM tasarım desenine sahiptir. Model View Whatever , Controller yapısı yerine son katmanı kodlayıcıya bırakmış olup esneklik kazandırmak istemişler, ne bilim belkide kodu yazdıkdan sonra son taraf bir desene girmediğinden de kıvırıyoda olabilirler, kısaca biz Model View Koyver gitsin diyoruz.

    • @akinozgen
      @akinozgen 5 лет назад +1

      MVVM : Model View ViewModel
      MVW : Model View Whatever

  • @timurhuseynov8794
    @timurhuseynov8794 5 лет назад +2

  • @tyler97x
    @tyler97x 6 лет назад

    hocam merhabalar, Google'ın yeni yeni desteklemiş olduğu bu kotlin programlama dili ile bir video bekliyoruz. teşekkürler şimdiden

  • @Dogacagrtc
    @Dogacagrtc 4 года назад

    10/10 video

  • @canerdemircigm
    @canerdemircigm 5 лет назад +4

    Bence web teknolojileri hic de saglikli gelismedi. Şuan yapilabilenler cok onceden yapilabilmeliydi.

    • @kaanyigit3569
      @kaanyigit3569 4 года назад +5

      tamam.

    • @kayacanakin
      @kayacanakin 4 года назад +5

      Hakkin var. Her alanda olaylarin en son ticarette ve parada bitmesi gibi burada da ayni sey sozkonusu ama kimse akli basinda insanlari dinlemez. Bugun yapilanlarin oldugu teknolojilerin ozellikle ayagi kaydirildi, bitirildi, yok edildi, buyuk sirketler taraafindan satin alinip acik kaynak olmaktan ciakrtildi vs. Ses cikartmaya calistigimizda da asagidaki tamam diyen arkadas ile begenen 2 kisi gibi fanboylar sagolsun akli basinda insanlar yeirn dibine sokuldu.
      Cok da sey yapmamak lazim, cunku olay akilla degil kar paylari uzerinden gelisiyor.

  • @bilmm
    @bilmm 4 года назад

    Hocam Google in Microsoft un tekelini kırarak yeni teknolojiler geliştirmesi yazılımcıların işini zorlaştırdığını düşünüyor musunuz. Microsoft bu işleri daha anlaşılır daha derli toplu yapıyordu sanki.
    Bu işler çığrından çıktı gibi.

  • @arkadhan25
    @arkadhan25 Год назад

    Hocam felaketsin ya 5 dk da hepsine girdin çıktın.

  • @sametx7048
    @sametx7048 2 года назад

    2022 de javascript adli video istiyoruz .

  • @berkaykaratas4135
    @berkaykaratas4135 5 лет назад

    dinamik ssr olmadıktan sonra neye yarar

    • @kayacanakin
      @kayacanakin 4 года назад

      SSR - Server Side Rendering icin yanlis dildesiniz zaten. Javascript'in yemeli CSR (Client Side Rendering). Soylediginiz bu mantiga zaten temelden oturmuyor. Angular ve benzeri framework denemeleri CSR ve SSR iletisim aciklarini kapatmak icin turetilmislerdir ancak su anki gelismekte olan haliyle bir ust dil performansini Javascript'ten beklemek zaten mantiksizdir.
      Javascript ozellikle kullanici tarafinda bir gorevler butununu yerine getirmesi icin tasarlanmis "basit" bir dildir. Gucunu basitliginden alir.

    • @kayacanakin
      @kayacanakin 3 года назад

      @@akinoney Merhabalar. Hayir, o bahsettiginiz sayfa yenilemeden verilerin sayfaya cekilmesi meselesi AJAX veya WEbSocket ile aciklanabilir eger dogru anladiysam.
      Dynamic SSR yani Server Side Rendering, dynamic olsun olmasin "rendering" isleminin sunucu tarafinda yapilmasini saglayan teknolojilerin genel ismi. Bu sayede kullanicnin bilgisayarin veya cihazinda yapilmasi gereken cesitli javascript veya benzeri DOM ici veya sonrasi hesaplamalarin sunucu tarafinda yapilip kullaniciya iletilerek, kllanicinin sistem kaynaginin kullaniminin minimuma indirilmesini sagliyor. Avantajlari ve dezavantajlari uzunca dusunulmesi gereken yontemler. Ama SSR sunucuya gereginden fazla yuk bindirerek tekrar tekrar kurulan iletisim nedeniyle de olayi gereksiz karmasiklastirabilir. React, su anda olmeye yuz tutup yerini Reactive Rails a biraksa da, kullandigi bazi farkli yontemler sayesinde karmasik bir SSR pre-render ve farkli avantajlar sunabiliyordu. Yenilige acik ama temel olarak javacsript dunyasina genel olarak uzak bir mantik.

    • @ququq3019
      @ququq3019 2 года назад

      @@kayacanakin Hocam öncelikle selamlar. Bilgisyar mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Savunma sanayisinde çalışmak istiyorum. Sizce rotamı nasıl çizmeliyim. Mezun olana kadar şunları kesin öğrenmen lazım dediğiniz şeyler var mıdır? Siz bu işlerden anlayan birisine benziyorsunuz. Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Sağlıcakla kalın.

    • @kayacanakin
      @kayacanakin 2 года назад +1

      @@ququq3019 Savunma Sanayisi aslinda Endustriyel Alan'in genelinden cok farkli olmasa da, uzman olmamama karsin onerebilecegim konular olabilir.
      Oncelikle Endustriyel alanda oldugu gibi Savunma Sanayiinde de odaklanilabilecek cesitli alanlar var. Burada en temel dusunmeniz gereken gomulu sistemlerin programlanmasi ve isletim sistemi ve bagli sistemlerin programlanmasi. Bu iki temel alan birbiri ile neredeyse tamamen alakasiz tecrubeler ve bigliler isteyebilir.
      Temel olarak yazilimda dunyada hangi diller kullanliyorsa burada da onlar soz konusu olacaktir. C, C#, C++. Java, Python en temelde asina olmanin cok yarar getirecegi diller. Yazilim bu gomulu ve gomulu olmayan taraflarinin disinda konsept olarak odaklanilabielcek alanlar ozellikle goruntu isleme (image processing), yapay zeka (artificial intelligence). isletim sistemi(oeprating system) vb.
      Burada temel olarak anlasilmasi gereken, artik gunuuzun savunma sanayisi eskisinden cok cok daha farkli bir durumda. cok karmasik kamera, algi, veri toplama, veri isleme, sensorler, motorlar, servo motorlar ve bir suru cok karmasik yapinin bir arada mukemmel ve dakik calismasini saglamak gerekiyor. Bu nedenle Her bir alanin kendi icinde farkli uzmanligi ve farkli terbiyeleri soz konusu.
      Bu sektore hazlirlikli olmak icin ucuz mini bilgisayarlar ve onlara baglanaiblecek parcalar alip calismaya baslamani oneririm. Biribrinden air sistemlerin iletisim ve uyumlari uzerine biraz odaklanmakta yarar var. Savunma cihazlarinda anlik olarak bazen binlerce referans ve kontrol islemleri tekrarlaniyor. Bu konuda mutlaka ama mutlaka sektor profesyonelleri ile cekinmeden iletisim kurmaya calis. IT sektorundeki insanlar disaridan soguk gorunseler de genelde dertleri yakin insanlara yardim etmekten cekinmezler.
      Basarilar diliyorum.

  • @ozlemyldrm2671
    @ozlemyldrm2671 4 года назад

  • @marcanca
    @marcanca 7 лет назад +1

    Facebook Twitter vs React kullanıyor!

    • @kayacanakin
      @kayacanakin 4 года назад +1

      Bu bilginin bize kattigi bir gerceklik yok. Eger ne kdar buyuk sirketlerin dillerle ilgili olduguna bakacaksak, Angular su an Google'da ve tamamen yenidne yazilmis durumda butun tarayici ve Androidler uzerindeki performansi da gunden gune arttiriliyor. Eger hangi buyuk sirketin destekledigine bakacaksak sonuc olarak Angular kazaniyor gunun sonunda.
      Angular Google, React Faceobok, Vue.JS ise Google eskisi bir acik kaynak yumusak anarsistinin piyasadaki dengeleri koruma acabasi.
      Bu 3 dilin de temelleri ve yapabielcekleri fakrli gibi gozukse de aslinda ayni amaca hizmet ediyorlar. Secim tamamen projenin yeterliligine ve ihtiyaclarina gore belirlenmeli.

    • @veysel3134
      @veysel3134 3 года назад +1

      @@kayacanakin merhaba gelecekten geliyorum angular bitti artik kimse kullanmiyor. Anarsistin yazdigi dedigin Vue.js ise akli.basinda insanlarin kullandigi bir teknoloji haline geldi

    • @kayacanakin
      @kayacanakin 3 года назад +1

      @@veysel3134 "Bu 3 dilin de temelleri ve yapabielcekleri fakrli gibi gozukse de aslinda ayni amaca hizmet ediyorlar. Secim tamamen projenin yeterliligine ve ihtiyaclarina gore belirlenmeli."
      Diller gelir gecer. Populizm en sevmedigim ve desteklemedigim seydir. Ne buyuk projeler, ne yararli isler populizm ve buyuk sirketler tarafindan sirf zevk icin yenilip yutuldu. Bitti artik dedigimizi yarin yine canlandirirlar bilinmez.
      Vue icin yazdiklarim bir asagilama degil aksina tekil bir oyuncunun piyasadaki dengeleri koruma cabasi olarak bir ovgu idi. Cok dar bakmamak lazim yazdiklarima, bir seyci degilim, bugune kadar olmadim bundan sonra da olmam. Vue da gelip gecer. Her isin ihtiyaci gunun sartlarina gore degerlendirilmeli.
      Sonucta her canli gibi her projenin de bir bogum yasm ve olum dongusu var. Bunlari dogru hesapladiktan sonrasi cok da onemli degil.

    • @veysel3134
      @veysel3134 3 года назад

      @@kayacanakin evet haklisiniz dediklerinize ben de katiliyorum

  • @bilal6496
    @bilal6496 6 лет назад

    MVC diyince aklına C# gelen cahil yazılımcılarımız 6:07 iyi dinlesinler.