Seminar - Polygenic Risk Score - Πολυγονιδιακή Ανάλυση Κινδύνου

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 окт 2024
  • Πολυγονιδιακή Ανάλυση Κινδύνου: Μία νέα προοπτική στη διαπίστωση του κινδύνου για τον καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του πνεύμονα.
    Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με την DNA Plus, την Allelica, τη Novogenia και την Νίκη Εκδοτική, πραγματοποίησαν επιστημονική ημερίδα με θέμα «Polygenic Risk Score: An Innovative Approach in Prevention & Treatment of Breast and Lung Cancer» το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, ώρα 11:30 π.μ., στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.
    Στη συζήτηση της στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν ο κ. Florian Schneebauer, εργαστηριακός γενετιστής, ο κ. George Busby, επιστημονικά υπεύθυνος και συνιδρυτής της εταιρείας Allelica, ο κ. Δρακούλης Γιαννουκάκος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, και ο κ. Γιώργος Πατρινός, Καθηγητής Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
    Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο, κήρυξε την έναρξη της ημερίδας και ευχήθηκε καλή επιτυχία για την έκβαση της.
    Ο κ. Schneebauer κατά την ομιλία του αναφέρθηκε περιληπτικά στην τεχνολογία των Μικροσυστοιχειών DNA, η οποία φέρνει επανάσταση στην κλινική γενετική, επιτρέποντας την ταυτόχρονη ανάλυση χιλιάδων γενετικών παραλλαγών και χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη φαρμακογονιδιωματικών (PGx) τεστ και πολυγονιδιακών δεικτών κινδύνου (PRS), τα οποία βελτιώνουν την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών. Η PGx προσαρμόζει τις θεραπείες στο DNA του ασθενή, αυξάνοντας την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, ενώ οι PRS εντοπίζουν άτομα με υψηλό κίνδυνο για ασθένειες, επιτρέποντας έγκαιρη παρέμβαση.
    Η ομιλία του κ. Busby αφορούσε τη σημασία της εκτίμησης κινδύνου για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Αναφέρθηκε σε μοντέλα, που συνδυάζουν παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου με γενετικές πληροφορίες (PRS), μέσω των οποίων οι γιατροί μπορούν να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα. Αυτό επιτρέπει την εξατομίκευση των προληπτικών μέτρων, όπως οι μαστογραφίες για τον καρκίνο του μαστού, νόσος που χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα στην ομιλία του.
    Έπειτα τον λόγο πήρε ο κ. Γιαννουκάκος, ο οποίος μίλησε για την πολυπαραγοντικότητα της νόσου του καρκίνου και για τον στόχο που τίθεται για τη μείωση των επιπτώσεών του και της θνησιμότητας που οφείλεται σε αυτόν. Ονομάτισε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή του και τις κατηγορίες που αυτές χωρίζονται και επεξήγησε τη συνεισφορά του γενετικού υποβάθρου μέσω δύο προσεγγίσεων, του μονογονιδιακού και του πολυγονιδιακού ελέγχου.
    Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του κ. Πατρινού, το περιεχόμενό της οποίας βασίστηκε στην εξατομίκευση της θεραπευτικής αγωγής σε ογκολογικούς ασθενείς στην κλινική πραγματικότητα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, τη μείωση των παρενεργειών και τα οικονομικά οφέλη από τη φαρμακο-γονιδιακή πρακτική.
    Πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης τέθηκαν ερωτήσεις και σχόλια από το κοινό προς τους τέσσερις ομιλητές. Την τελετή λήξης κήρυξαν ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος και ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης. Συμπερασματικά ο κ. Φιλόπουλος αναφέρθηκε στις ραγδαίες εξελίξεις στη γενετική και μοριακή βιολογία που σύντομα θα οδηγήσουν σε μία νέα εποχή της ιατρικής, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης. Ενώ ο κ. Μπεχράκης ανέφερε ότι η ανάλυση του γονιδιώματος επιτρέπει σήμερα την εξατομικευμένη προσέγγιση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου πνεύμονος και μαστού, καθώς και την εξατομικευμένη πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Комментарии •