Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

Zo zet je agressie uit in je brein

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 ноя 2023
  • Heb jij een kort lontje?💣 Raak je vaak betrokken bij opstootjes? Dan biedt de wetenschap een oplossing: door je hersenen een klein beetje onder stroom te zetten, kun jij meer grip krijgen op je emoties.⚡ Oké, we geven toe dat dit best wel spannend klinkt. Toch is dit precies waar hersenwetenschapper Josanne van Dongen (Erasmus Universiteit Rotterdam) onderzoek naar doet. Door middel van hersenstimulatie probeert zij misdadigers op het rechte pad te brengen. Speciaal voor deze aflevering mocht onze redacteur Eliane het experiment ook eens ondergaan. Benieuwd hoe dat eruit ziet, bekijk dan de video!
    Wil je meer wetenschappelijke verdieping? In onderstaande artikelen lees je meer over het onderzoek naar hersenstimulatie:
    ► Hersenstimulatie tegen agressie: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34087...
    ► Het effect van hersenstimulatie op de hersenen: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36875...
    ► Veiligheid van hersenstimulatie: www.nature.com/articles/s4159...
    ► Onderzoek naar de link tussen agressie en de prefrontale cortex: www.sciencedirect.com/science...
    Wil je ons iets laten weten of vragen? Dat kan via dit formulier: forms.gle/5YTUR72pTwzXRAFk6
    Meer wetenschap? Check:
    UvNL Theatertour:
    Wil je onze wetenschappers live zien? We komen naar met dan 20 theaters in het hele land. Tickets: www.universiteitvannederland....
    Podcast op Spotify ► open.spotify.com/show/0z2ydI7...
    Podcast op iTunes ► itunes.apple.com/nl/podcast/d...
    Onze website ► www.universiteitvannederland.nl/
    Instagram ► / universiteitnl
    Twitter ► / universiteitnl
    Facebook ► / universiteitvannederland
    Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits de context behouden) te gebruiken. Vermeld wel altijd bron: Universiteit van Nederland. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
    Over de Universiteit van Nederland:
    De Universiteit van Nederland heeft een onafhankelijke redactie die elke week podcasts, video’s en social posts maakt over wetenschappelijke onderwerpen. Wij geloven dat iedereen moet kunnen leren van de topwetenschappers die we hebben in Nederland. Zonder collegegeld of tentamens. Wij zijn de universiteit voor iederéén.

Комментарии • 16

  • @tillydejong4185
    @tillydejong4185 8 месяцев назад +3

    Wat een prachtige ontwikkeling, om onderzoek te doen naar de effecten van het stimulen van de nervus vagus.

  • @user-hy2dq8ei3t
    @user-hy2dq8ei3t 8 месяцев назад +4

    Ik denk inderdaad dat er meerdere oplossing zijn voor verbetering van gedrag. Het is een combi, dus 'en', 'en', 'en'... Praattherapie, (tijdelijke) medicatie, deze nieuwe therapie (hersenmodulatie), maar denk ook eens een voeding, supplementen, zingeving, welzijn en bewegen. Er is bijv steeds meer duidelijk wat je microbioom (darmgezondheid) doet met emotie en gedrag. Als daar een flinke disbalans zit, kan dit invloed hebben en daar hoef je soms helemaal geen darmklachten voor te hebben, maar speelt wel mede in de oorzaak. Dus ontlasting naar het lab en je komt heel veel te weten over de dierentuin in je buik waarbij de 'gevaarlijke beestjes' de overhand hebben op de onschuldige... Je darmen noemen ze ook wel eens 'je tweede brein'.

  • @jimmycustom
    @jimmycustom 8 месяцев назад

    Dank u, zou deze ook werken tegen hoofdpijn/migraine? Ik gebruik Sumatriptan om dit onder controle te kunnen houden. Pijn achter het rechteroog achter de 'slaap', ik denk omgeving temporale kwab.
    En met mensen die last hebben van tinnitus? Graag een antwoord, ik ben namelijk benieuwd, groetjes Jimmy

  • @inzichtelijk
    @inzichtelijk 8 месяцев назад

    Interessant!
    Is dit een vorm van neurofeedback?
    Vwb Hartslag Variabiliteit heb ik begrepen dat de hoogte daarvan ook met gezondheid/fitheid te maken heeft. Hoe verhouden de beïnvloeding in deze video en de 'werkelijke' HRV zich tot elkaar?

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  8 месяцев назад

      Hoi @inzichtelijk, op de eerste vraag kunnen we je vast een antwoord geven! Neuromodulatie op deze manier uitgevoerd is geen neurofeedback. Bij neurofeedback probeert de persoon zelf actief veranderingen op neuraal niveau te bewerkstelligen en krijgt hij feedback hierover. Bij deze vorm van neuromodulatie is er geen actieve bijdrage van de persoon en ook geen feedback naar de persoon over de neurale verandering in het brein.

  • @camillawilliams3954
    @camillawilliams3954 8 месяцев назад

    Moet een misdadiger dat stimuleringsapparaatje altijd op hebben? Of is dat apparaatje na een tijd niet meer nodig?

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  8 месяцев назад +2

      Hoi @camillawilliams3954, bedankt voor je vraag! We hebben het voorgelegd aan Josanne: "Er is nog veel onderzoek nodig naar het gebruik en werking van dit apparaatje. Het werkingsmechanisme heeft niet als doel om blijvende verandering teweeg te brengen, wel steeds langduriger. Hoe lang het effect blijft wanneer je het niet meer gebruikt, dat weten we echter nog niet."

  • @denachtconducteur7070
    @denachtconducteur7070 8 месяцев назад

    Orange Clockwork

  • @misshoneynevercame4832
    @misshoneynevercame4832 8 месяцев назад

    Werkt dit ook bij mensen met een zeer ernstige antisociale persoonlijkheidsstoornis?

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  8 месяцев назад +1

      Hoi @misshoneynevercame4832, we hebben je vraag voorgelegd aan Josanne. Dit is haar antwoord: "Dat is helaas nog nooit onderzocht. Het idee is echter wel dat dit zou kunnen gaan werken!"

  • @r0ebiess
    @r0ebiess 6 месяцев назад

    Dit is maar een halve video.

  • @am6777
    @am6777 8 месяцев назад

    Drugs in meerdere vormen, alcohol, pillen, cocaïne, en meerdere drugs zijn in combinatie met een haantje de voorste willen zijn altijd, dat iemand sneller agressief wordt, denk ik. De hersenen behandelen en tegelijktijd iets doen aan iemands minderwaardigheids complex, narcisme of iets dergelijks, lijkt mij nuttiger.

  • @TheTrumanZoo
    @TheTrumanZoo 8 месяцев назад +1

    als je zijn financiele situatie en omgeving verbeterd, kun je zijn brein met rust laten.