Prostat Kanseri Belirtileri Nedir? Prostat Kanseri Ameliyatı - Prof. Dr. Yavuz Önol

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 июл 2024
  • Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Önol
    Randevu Tel: 02122307644
    onoluroloji.com/
    Prostat Kanseri Nedir?
    Prostat kanseri prostatın kötü huylu büyümesidir. Prostat kanseri ameliyatında prostat, kabuğu ve meni keseleriyle bir bütün olarak çıkartılır. Aynı zamanda leğen kemiğinin her iki yanında bulunan, karın arka duvarında ana damarlar üzerindeki bütün lenf bezlerinin de çıkartılması şarttır (Radikal prostatektomi + Genişletilmiş lenf adenektomi). Prostat kanser ameliyatı usulüne uygun yapıldığında son derece kompleks, zor bir operasyondur. Günümüzde prostat kanser ameliyatına ilaveten genişletilmiş lenf düğümü ameliyatı yapılmıyorsa bu eksik yapılmış bir ameliyat olarak kabul edilir. Prostat kanserinin lenf düğümlerine sıçlayarak ne kadar yukarıya yayıldığı anlaşılamaz. Bu yüzden geride kanserli doku bırakmamak adına lenf düğümlerinin hepsi mutlaka çıkarılmalıdır.
    Prostat Kanseri Belirtileri?
    Prostat kanseri başlangıç aşamasında belirti vermez. Prostat kanseri işeme belirtileri verdiğinde prostatın içinde yayılmış demektir. Bazen hiç belirti vermediği durumlarda bel ve sırt ağrısıyla kendini gösterir. Bu durumda ortopedistler tarafından ağrı sebebiyle film çekildiğinde kemiklere metastaz (sıçrama) yapmış olarak gözükür. Kemiklere yayıldığında tedavisi çok zordur. Bu yüzden mutlaka aile yatkınlığı olanlar için 40, olmayanlar için 50 yaşından sonra üroloğa muayene olmak gereklidir.
    Prostat Kanseri Teşhisi
    Prostat kanser teşhisi; kandan bakılan PSA testi, parmakla prostat muayene ve prostat biyopsi ile konur. Önce PSA testi ve parmakla muayene yapılır. Kanser şüphesi veren durumlarda biyopsi alınır. Bu 3 işlemden sonra ancak hasta prostat kanseridir veya değildir diyebiliriz ve kanserin ameliyat gerektirip gerektirmediğini anlayabiliriz. Her prostat kanseri tehlikeli değildir, ameliyat gerektirmez.
    Prostat Kanseri Tedavisi
    Aktif izlem prostat kanserinin ameliyatsız tedavisidir. Aktif izlem sadece prostatın düşük risk grubu kanserlerinde uygulanır. Üçer aylık periyodlarla PSA testi yapılır. PSA değerinde aşırı bir yükselme yok ise 1 yıl sonunda biyopsi tekrar edilir. Eğer PSA değerinde aşırı bir yükselme varsa biyopsi için 1 yıl beklenmez. Deneyimsiz bir patolog gerçekte düşük risk grubu kanserleri orta, orta risk grubu kanserleri ise düşük risk grubu kanser olarak rapor edebilir (patolojik inceleme yanılgısı). Aktif izlemde bir yıl sonra alınacak olan ikinci biyopsinin esas amacı, ilk biyopside olası hatalı patolojik yanılgıyı ortaya çıkarmaktır. Kesin tedavi şekli, ikinci biyopsinin patolojik değerlendirmesine göre konulur. Biz gerektiğinde ikinci biyopsi için klasik yöntemin yerine, multiparametrik emar görüntüleme biyopsisini öneriyoruz. Çünkü ikinci biyopsiyi kanser tanısında daha iyi sonuç veren emar görüntüleme eşliğinde yapmak faydalıdır. İlk biyopside düşük kanser grubunda olanların yüzde 10-15’i ikinci biyopside orta risk grubu kanser olarak rapor edilir. Bu önceki patolojik değerlendirme hatasındandır. Prostat kanserinde düşük risk grubu kanserler orta veya yüksek risk grubuna evrimleşmezler.
    Prostat Kanseri Ameliyatı
    Açık ameliyat
    Kapalı Ameliyat
    Laparoskopik teknik
    Üç ameliyatında uzun dönem sonuçları benzerdir. Başarı, teknikten çok cerrahın o yöntemdeki deneyimine bağlıdır. Geride kanser hücresi bırakılmaması prensibin+in (prostat, meni keseleri ve bütün lenf düğümleri) tam olarak uygulandığı 3 ameliyat yönteminden hangisi olursa olsun, ameliyat kanser cerrahisi kurallarına uygun yapılmış demektir. Ameliyatta yalnızca prostatın meni keseleri ve etraf dokuları ile beraber bir bütün olarak çıkartılması yeterli değildir. Mutlaka prostatın etrafından başlayan, her iki yanda leğen kemiği boyunca ve karın arka duvarlarındaki ana damarların (aorta-venakava) üzerindeki bütün lenf düğümlerinin ve kanallarının çıkartılması olan Genişletilmiş lenf adenektomi’nin de yapılması gerekir.
    Bütün kanserlerde cerrahi prensip, geride hiçbir kanserli doku bırakmayacak şekilde, kanserin yayıldığı çevre doku ve organlarıyla beraber bir bütün halinde çıkarılmasıdır. Etraf doku ve organlara yayılmış vakalarda, penisin işlevinin korunması için geride kanserli doku bırakmak, hastanın yaşamını ciddi olarak tehlikeye sokacaktır. Şöyle ki penisi sertleştiren sinir ve damarlara yayılmış kanseri, penisin sertleşmesinde sorun oluşturmamak için korumak, büyük bir hatadır. Geride kanserli hücre bırakıldığı için hastanın yaşamını tam anlamıyla tehlikeye sokar.
    Prostat kanseri nedir, prostat kanseri neden olur, prostat kanseri belirtileri nelerdir, prostat kanseri nedenleri, prostat kanserine ne iyi gelir, prostat kanseri tedavisi var mı, prostat kanseri öldürür mü, prostat belirtileri nelerdir gibi sorularınızı yanıtladığımız ve prostat kanseri ameliyatı, prostat kanseri belirtileri, prostat kanseri evreleri, prostat kanseri ölüm oranı, prostat kanseri tedavisi gibi konular hakkında bilgiler sunduğumuz videomuz yayındadır, iyi seyirler dileriz.
  • НаукаНаука

Комментарии • 1

  • @MYSZRN
    @MYSZRN Год назад

    Allah razı olsun hocam çok güzel anlatin