Salut Monica, de obicei 1 e coarda cea mai subțire și se pun de jos in sus, dar oricum verifică te rog grosimea lor pentru că dacă sunt numerotate invers, ai să îți dai seama pentru că cele mai groase trebuie să fie sus și cele subțiri jos.
La nailon durează între 3 - 14 zile. Recomand să cânți ceva mai gălăgios la început, să le întinzi bine! Nu te speria că se dezacordează repede, doar cânta la ea și se vor aranja ele :)
Ai putea sa faci un videoclip in care explici ce fel de corzi trebuie sa iti cumperi care e diferența dintre un model de corzi si altul si ce tip de cozi sa iti cumperi daca vrei un anumit sunet(nu stiu daca tine de corzi asta cu sunetul)
Salut! Mulțumesc de sugestie! Am să încerc, dar până atunci îți răspund în scris. De obicei depinde mult de ce buget ai și ce chitară. Firma care face corzi și modelul nu contează atât de mult până știi să cânți la un nivel cel puțin intermediar sau avansat! Pentru o chitară cu corzi de metal, contează mult grosimea corzilor pentru că există corzi mai subțiri și mai groase, iar la o chitară cu corzi de de nailon exista corzi de tensiune medie și de tensiune ridicată. Dacă vrei să îți comanzi corzi și vrei un sfat, te rog sa îmi scrii ce fel de chitară ai și ce genuri muzicale abordezi. De asemenea sa îmi spui daca vrei sa le schimbi pentru că s-au învechit sau pentru că s-a rupt una.
@@IgorAntoniuc am o chitara clasica sunt la incepu, iar genurile muzicale pe care as vrea sa invat sa le cant ar fi cele lente mai de relax . Corzile inca nu s au rupt si nici nu s au uzat deoarece sunt de max o saptamana. Bugetul ar fi pana in 50 lei pentru corzi.
@@bogdanN971 www.muziker.ro/daddario-ej45-proarte-laser-selected-nylon-trebles-normal?gclid=Cj0KCQiA2uH-BRCCARIsAEeef3lULmLlNtA2Lf0mrBvims8Ty02gbcjS8wmXUWm_CK32dLswUugPi8QaAriyEALw_wcB Sau astea: muzicamagazin.ro/produs/corzi-chitara-clasica-pyramid-44/ Ambele sunt bune pentru ce spui, dar nu știu de ce ai vrea să le schimbi. Nu sunt bune corzile de pe ea?
@@IgorAntoniuc ba da doar ca in viitor daca se vor rupe sa stiu ce sa cumpar. Si iti multumesc! Apropo faci o treaba foarte buna, si se vede ca o faci din pasiune. Mult succes in continuare.
Este o Musima făcută în Germania, nu scrie anul de producție, dar știu că fabrica s-a închis în 1989. E bună Hora Reghin student pentru începători. Ai grija sa nu fie model mic de 1/4 sau 3/4. Caută 4/4 dacă ai peste 12-13 ani :)
@@IgorAntoniuc Mulțumesc pentru răspuns Bineînțeles că o să iau 4/4 și plus de asta că m-am gândit că în perioada aceasta ar fii frumos sa cumpăr de la producători din țara noastră și să îi susțin
Corzile de nailon se mai lasă încă aproximativ o săptămână după schimb. Trebuie acordate de câteva ori pe zi pentru că materialul se întinde până ajunge la tensiunea necesară.
E posibil, dar depinde de construcția lemnului, dacă e o chitară ieftină, e posibil să nu suporte tensiunea corzilor de metal și să se rupă cordarul în timp, dar e posibil să meargă! Mai e posibil să nu sune foarte curat, ea fiind construită pentru nailon. Încearcă! Dacă simți că e prea tensionată pur și simplu pui corzile de nailon la loc :)
@@IgorAntoniuc este o chitara de 250 lei cam asa... Fac niște cursuri de chitara și proful a zis să-mi schimb corzile cu unele de metal dar am văzut ca sunt pentru acustica
@@ashy4839 am înțeles, e posibil să nu sune foarte bine, dar dacă ți-a recomandat profesorul, trebuie să îl asculți pe el. Mie îmi plac mult și chitarele cu corzi de metal și cele cu corzi de nailon! Eu nu as schimba, dar din nou, sunt sigur că profesorul tău are un motiv bun pentru care ți-a recomandat corzile de metal.
Dacă vrei să mă ajuți să mă corectez, te aștept să mă susții pe patreon sau sa faci un clip video cu o varianta corectată și să îl pui in comentarii! :)
@@IgorAntoniuc in primul rand, infasurarea corzilor pe pod: produce o distribuie armonica neomogena/neliniara si un intreg culoar de frecare. asta duce la dificultati in acordare, durata mult mai lunga de acomodare a coardei, mai ales la variatii de temperatura indenteaza (strica) podul pe margine, deci strica chitara, in principiu, si se produce damping/decay (estompanre sonora) in pod, adica in corpul chitarei. deci coarda va vibra cu mai mult efort, iar sunetul/volumul pe care il produce este dramatic redus. metoda net superioara este legarea unui singur nod simplu in spatele podului si trecerea fiecarei coarde in mod normal prin canal. daca paco de lucia iti suna cunoscut, inseamna ca ce spun rezoneaza corect.. iar la cheitele de tip tuning machine, care sunt cele mai populare, desi nu sunt nici ele mecanismul optim de acordaj, firul se trece prin cilindru, simplu, iar apoi se trece din nou prin gaura, in sens opus rotatiei, formand un ochi. mult mai rapid si mult mai bine din punct de vedere mecanic. un alt detaliu este ca lacul/finisajul aplicat chitarelor (e popular si la chitarele de peste 1000-2000€, din pacate) ruineaza tonul lemnului, dar asta tine de producator. da, ajuta la asa-zisa protectie, dar.. in ceea ce tine de ton, e o discutie de ore intregi, dar la capitolul schimbarii corzilor, cam atat.
@@IgorAntoniuc probabil voi face si un video, momentan nu am timp ce spun eu nu e standard, tine de elitism si puristica, dar e un aspect esential pentru progres. poti sa vezi canale precum ruben diaz flamenco guitar, unde se vorbeste de inovatie, dar raportat la romania, este alta lume, mai ales din punct de vedere muzical/chitara... nu pot pune linkuri in comentarii, le sterge stupidul algoritm youtube
@@kanker5256 ce spui tu este superb și îmi place! Într-adevăr este o informație pentru avansați care știu deja 90% din ce am arătat eu in clip. Am făcut acest clip în special pentru elevii mei care vor să învețe singuri schimbul corzilor, majoritatea începători sau intermediari. Sunt sigur că cei care au pretenții de ton și armonice nu se vor opri la informația pe care am prezentat-o și vor căuta materiale făcute de lutieri cu detalii de acest tip. Iar despre legatura corzilor, într-adevăr un nod sub cordar e mai simplu de făcut și aprob această tehnică, doar că am avut situații în care acel nod nu era făcut bine sau corzile erau de o calitate mai redusă și se dezlega. Nu vreau să se întâmple acest lucru și să se frustreze tinerii chitaristi. Tehnica cu 2 noduri s-a dovedit a fi mai sigura pentru mine! Îți mulțumesc că mă urmărești și că vii cu idei bune de a îmbunătăți materialele. Sunt puțini care chiar vor sa ajute și tu ești unul dintre ei. :)
@Igor Antoniuc ca sa fiu mai clar, imit un ball-end. in niciun caz nu infasor de deasupra podului coarda. nici macar o data. alea expuse asa in magazine au deja podul 'bulit' de la tensiune. deci nu are cum sa se dezlege. e un nod simplu, ca la un fir de ata (nu se vede coarda peste cordar, deloc). daca doresti materiale de chitara foarte bune, pot sa iti partajez un drive. ceva de genul tehnica pentru chitara: ruclips.net/video/Vz0VZFvHPlc/видео.html discutii despre unghii, sistemul de bracing din interiorul chitarei, lemne si alte materiale (os, carbon..), tipuri de corzi pe clasica, compozitie muzicala, mecanismul de acordaj, materiale auxiliare... astea sunt subiecte care nu se pot 'preda', trebuie experienta multa si discutii cu profesionistii reali, care sunt foarte putini, indiferent de ceea ce se promoveaza ca fiind elita. daca am timp, o sa fac un material mai amplu despre asta.
foarte tare, multumesc.
Multumim frumos, toate cele bune va dorim !
Cel mai tare tutorial💪🎸
Am inteles ca nu e indicat corzi de metal pe chitara cu corzi de nylon, dar invers merg puse? Adica corzi nylon pe chitara cu corzi metalice?
Ms frumos pt tutorial!! Subscribed
Am și eu o întrebare.Sunt începătoare și am niste corzi și pe ambalaj sunt puse niste cifre de la 1-6 și nu știu trebuie puse într-o anumită ordine?
Salut Monica, de obicei 1 e coarda cea mai subțire și se pun de jos in sus, dar oricum verifică te rog grosimea lor pentru că dacă sunt numerotate invers, ai să îți dai seama pentru că cele mai groase trebuie să fie sus și cele subțiri jos.
@@IgorAntoniuc am priceput mulțumesc mult!✨
Cam cat dureaza pana se aseaza corzile calumea? Ca le.am pus si o acordez la cateva minute..
La nailon durează între 3 - 14 zile. Recomand să cânți ceva mai gălăgios la început, să le întinzi bine! Nu te speria că se dezacordează repede, doar cânta la ea și se vor aranja ele :)
Ai putea sa faci un videoclip in care explici ce fel de corzi trebuie sa iti cumperi care e diferența dintre un model de corzi si altul si ce tip de cozi sa iti cumperi daca vrei un anumit sunet(nu stiu daca tine de corzi asta cu sunetul)
Salut! Mulțumesc de sugestie! Am să încerc, dar până atunci îți răspund în scris.
De obicei depinde mult de ce buget ai și ce chitară. Firma care face corzi și modelul nu contează atât de mult până știi să cânți la un nivel cel puțin intermediar sau avansat! Pentru o chitară cu corzi de metal, contează mult grosimea corzilor pentru că există corzi mai subțiri și mai groase, iar la o chitară cu corzi de de nailon exista corzi de tensiune medie și de tensiune ridicată. Dacă vrei să îți comanzi corzi și vrei un sfat, te rog sa îmi scrii ce fel de chitară ai și ce genuri muzicale abordezi. De asemenea sa îmi spui daca vrei sa le schimbi pentru că s-au învechit sau pentru că s-a rupt una.
@@IgorAntoniuc am o chitara clasica sunt la incepu, iar genurile muzicale pe care as vrea sa invat sa le cant ar fi cele lente mai de relax . Corzile inca nu s au rupt si nici nu s au uzat deoarece sunt de max o saptamana. Bugetul ar fi pana in 50 lei pentru corzi.
@@bogdanN971
www.muziker.ro/daddario-ej45-proarte-laser-selected-nylon-trebles-normal?gclid=Cj0KCQiA2uH-BRCCARIsAEeef3lULmLlNtA2Lf0mrBvims8Ty02gbcjS8wmXUWm_CK32dLswUugPi8QaAriyEALw_wcB
Sau astea:
muzicamagazin.ro/produs/corzi-chitara-clasica-pyramid-44/
Ambele sunt bune pentru ce spui, dar nu știu de ce ai vrea să le schimbi. Nu sunt bune corzile de pe ea?
@@IgorAntoniuc ba da doar ca in viitor daca se vor rupe sa stiu ce sa cumpar. Si iti multumesc!
Apropo faci o treaba foarte buna, si se vede ca o faci din pasiune. Mult succes in continuare.
@@bogdanN971 mulțumesc! Să ai spor la cântat! :)
Mie chiar coarda a patra mi s-a rupt
Dacă nu le-ai schimbat pe toate în ultimile luni, schimbă-le pe toate! :)
Ok
An gasit corzi vechi pe care le pot pune imi recomandați sa cumpăr alte corzi de schimb sau le folosesc pe astea vechi?
@@sleepekoala5138 îți recomand să le schimbi cu unele noi, dar până atunci, schimbă doar coarda ruptă cu cea veche.
Ok, multumesc de sfat
Cum se numește chitara ta clasica cu corzi de nylon ?
Eu vreau sa îmi cumpăr hora Reghin student . Ce părere ai?
Este o Musima făcută în Germania, nu scrie anul de producție, dar știu că fabrica s-a închis în 1989.
E bună Hora Reghin student pentru începători. Ai grija sa nu fie model mic de 1/4 sau 3/4. Caută 4/4 dacă ai peste 12-13 ani :)
@@IgorAntoniuc Mulțumesc pentru răspuns
Bineînțeles că o să iau 4/4 și plus de asta că m-am gândit că în perioada aceasta ar fii frumos sa cumpăr de la producători din țara noastră și să îi susțin
@@danutionut4813 superb! Să ai spor la cântat! :)
De ce a trebuit sa mai faci un reglaj fin dupa prima acordare? Se mai lasa cumva corzile ?
Corzile de nailon se mai lasă încă aproximativ o săptămână după schimb. Trebuie acordate de câteva ori pe zi pentru că materialul se întinde până ajunge la tensiunea necesară.
Mersi mult ! Bafta !
Pot sa pun niște corzi de metal pe chitara mea clasica?
E posibil, dar depinde de construcția lemnului, dacă e o chitară ieftină, e posibil să nu suporte tensiunea corzilor de metal și să se rupă cordarul în timp, dar e posibil să meargă! Mai e posibil să nu sune foarte curat, ea fiind construită pentru nailon.
Încearcă! Dacă simți că e prea tensionată pur și simplu pui corzile de nailon la loc :)
@@IgorAntoniuc este o chitara de 250 lei cam asa... Fac niște cursuri de chitara și proful a zis să-mi schimb corzile cu unele de metal dar am văzut ca sunt pentru acustica
@@IgorAntoniuc este modelul CG851 4/4
@@ashy4839 am înțeles, e posibil să nu sune foarte bine, dar dacă ți-a recomandat profesorul, trebuie să îl asculți pe el. Mie îmi plac mult și chitarele cu corzi de metal și cele cu corzi de nailon! Eu nu as schimba, dar din nou, sunt sigur că profesorul tău are un motiv bun pentru care ți-a recomandat corzile de metal.
@@IgorAntoniuc mersi😄😄😄 dar nu știu cum sa caut corzi de metal adică îmi arata numai ambalajul de la corzi și nu scrie dacă sunt de metal sau nu..
e gresit ce faci
Dacă vrei să mă ajuți să mă corectez, te aștept să mă susții pe patreon sau sa faci un clip video cu o varianta corectată și să îl pui in comentarii! :)
@@IgorAntoniuc
in primul rand, infasurarea corzilor pe pod:
produce o distribuie armonica neomogena/neliniara si un intreg culoar de frecare. asta duce la
dificultati in acordare,
durata mult mai lunga de acomodare a coardei, mai ales la variatii de temperatura
indenteaza (strica) podul pe margine, deci strica chitara, in principiu,
si se produce damping/decay (estompanre sonora) in pod, adica in corpul chitarei. deci coarda va vibra cu mai mult efort, iar sunetul/volumul pe care il produce este dramatic redus.
metoda net superioara este legarea unui singur nod simplu in spatele podului si trecerea fiecarei coarde in mod normal prin canal.
daca paco de lucia iti suna cunoscut, inseamna ca ce spun rezoneaza corect..
iar la cheitele de tip tuning machine, care sunt cele mai populare, desi nu sunt nici ele mecanismul optim de acordaj, firul se trece prin cilindru, simplu, iar apoi se trece din nou prin gaura, in sens opus rotatiei, formand un ochi. mult mai rapid si mult mai bine din punct de vedere mecanic.
un alt detaliu este ca lacul/finisajul aplicat chitarelor (e popular si la chitarele de peste 1000-2000€, din pacate) ruineaza tonul lemnului, dar asta tine de producator. da, ajuta la asa-zisa protectie, dar..
in ceea ce tine de ton, e o discutie de ore intregi, dar la capitolul schimbarii corzilor, cam atat.
@@IgorAntoniuc probabil voi face si un video, momentan nu am timp
ce spun eu nu e standard, tine de elitism si puristica, dar e un aspect esential pentru progres.
poti sa vezi canale precum ruben diaz flamenco guitar, unde se vorbeste de inovatie, dar raportat la romania, este alta lume, mai ales din punct de vedere muzical/chitara...
nu pot pune linkuri in comentarii, le sterge stupidul algoritm youtube
@@kanker5256 ce spui tu este superb și îmi place! Într-adevăr este o informație pentru avansați care știu deja 90% din ce am arătat eu in clip.
Am făcut acest clip în special pentru elevii mei care vor să învețe singuri schimbul corzilor, majoritatea începători sau intermediari. Sunt sigur că cei care au pretenții de ton și armonice nu se vor opri la informația pe care am prezentat-o și vor căuta materiale făcute de lutieri cu detalii de acest tip.
Iar despre legatura corzilor, într-adevăr un nod sub cordar e mai simplu de făcut și aprob această tehnică, doar că am avut situații în care acel nod nu era făcut bine sau corzile erau de o calitate mai redusă și se dezlega. Nu vreau să se întâmple acest lucru și să se frustreze tinerii chitaristi. Tehnica cu 2 noduri s-a dovedit a fi mai sigura pentru mine!
Îți mulțumesc că mă urmărești și că vii cu idei bune de a îmbunătăți materialele. Sunt puțini care chiar vor sa ajute și tu ești unul dintre ei. :)
@Igor Antoniuc
ca sa fiu mai clar, imit un ball-end. in niciun caz nu infasor de deasupra podului coarda. nici macar o data. alea expuse asa in magazine au deja podul 'bulit' de la tensiune. deci nu are cum sa se dezlege. e un nod simplu, ca la un fir de ata (nu se vede coarda peste cordar, deloc). daca doresti materiale de chitara foarte bune, pot sa iti partajez un drive.
ceva de genul tehnica pentru chitara:
ruclips.net/video/Vz0VZFvHPlc/видео.html
discutii despre unghii, sistemul de bracing din interiorul chitarei, lemne si alte materiale (os, carbon..), tipuri de corzi pe clasica, compozitie muzicala, mecanismul de acordaj, materiale auxiliare...
astea sunt subiecte care nu se pot 'preda', trebuie experienta multa si discutii cu profesionistii reali, care sunt foarte putini, indiferent de ceea ce se promoveaza ca fiind elita.
daca am timp, o sa fac un material mai amplu despre asta.