Ik ben een stapje verder gegaan: als Home Assistant gebruiker kan ik uitlezen of mijn thermostaat warmtevraag afgeeft naar de warmtepomp. Ik stuur via dat signaal een Wiz stekker aan. Ik laat deze pas 5 minuten nadat de warmtepomp actief is geworden de Speedcomfort's aanzetten in de ruimtes met radiatoren, want het duurt enige tijd voordat er merkbaar warmte in de radiatoren belandt. Anders ben je eerst enige tijd koude lucht aan het rondblazen... Vervolgens laat ik de Speedcomfort's als de warmtepomp alweer uit is nog 10 minuten doordraaien, want de warmte die nog in de radiatoren aanwezig is wil ik ook graag in de ruimte blijven verspreiden. Mijn thermostaat (Nest) heeft dat kennelijk ook opgemerkt, want deze schakelt inmiddels al uit een tijdje voordat de gewenste ruimtetemperatuur is bereikt, omdat er kennelijk is vastgesteld dat er nog wel enige tijd warmte blijft komen ook als er geen warm water meer wordt aangevoerd. Kosten? Een Wiz stekker die ik voor een paar euro op Marktplaats heb gekocht. Besparing? geen extra lage temperatuur sensors hoeven aanschaffen. Effect? De warmte die in de radiatoren belandt wordt veel efficiënter verspreid door de ruimte.
Hier ook zelf iets gemaakt met Home assistant, ESPHome en ESP32. DS18B20 als sensoren op de aan en afvoerleiding van de radiator (water temp in en water temp uit). Inschakel en uitschakel temperatuur zelf in te stellen, alsmede ook de snelheid van de 20 fans middels PWM tussen 30 en 100% afhankelijk van temperatuur, en indien nodig ook handmatig. Ook handig om bv 's-avonds de fans iets zachter te laten draaien zodat je ze helemaal niet meer hoort. Verder gelijk ook maar een BME280 erop voor de kamertemperatuur en luchtvochtigheid. De fans ook zelf gemaakt. 2x10 low-noise computer fans op een MDF lat onder de radiatoren (2 x 3 meter lang) gemaakt. Totale kosten < 100 euro (+ paar uurtjes klussen). Werkt nu een jaar naar volle tevredenheid
Ja zou leuk zijn als ze iets meer ontwikkeld hadden voor dit product. ESP erin en fan snelheid regelbaar, dan is het een mooi product had in de dure gas tijd een huis tuin en keuken ventilator met een slimme stekker die volgas aan stond als ik niet thuis was en de boel opgestookt moest worden. Dat scheelde behoorlijk in het gas verbruik.
Dank je wel weer voor de update. Ook ik gebruik al jaren deze ventilatoren. Af en toe kocht ik er 1, spreiden van de uitgaven zullen we maar zeggen. Inmiddels zijn al mijn verwarmingselementen voorzien. Vorig jaar n.a.v. jou video heb ik een 28 graden sensor aangeschaft voor de huiskamer. Ik heb geen warmte pomp, gewoon een cv ketel, maar mijn idee was: hoe eerder hij inschakelt, hoe efficiënter, de stroomkosten zijn verwaarloosbaar. Maar de schakelaar in deze 28 graden sensor waar jij over spreekt kende ik nog niet, dus weer wat geleerd. 👍
9V ipv 12V verplaatst iets minder lucht, waardoor je rendement afneemt. Je kunt ook foam(schuim of rubber)tape rondom de fan aanbrengen zodat je contact geluid vermijdt.
Kleine tip indien je een lagere aanvoertemperatuur hebt (bij bijvoorbeeld een warmtepomp): ik heb, zoals aangegeven, de standaard sensor eraf gelaten en ik gebruik daarvoor in de plaats een (oude) pompschakelaar van mijn vloerverwarming. Dit werkt perfect!
Tip: kijk eens naar de heatbooster van SDR engineering. Geweldige softwarematige aansturing van deze ventilatoren of custom pc ventilatoren. De automatische defrost detectie werkt super.
Hallo Rick, Ken dut product goed. In essentie netjes product. Maar voor het geld zou ik zeker icm een (hybride) warmtepomp zeker niet voor Speedcomfort gaan. Dit ondermeer vanwege het schakelmoment. Dit ligt bij de warmtepomp versie op 28 graden met electronische warmtesensor. (Bij de reguliere versie is dat 35 graden met een innauwkeurige bimetaal sensor). Een andere reden is de aansturing op zich. In de nieuwe versie zijn er dan nu 2 standen. Als mensen een radiatorventilator zouden willen aanschaffen dan zou ik zeker de Heatfan adviseren. Deze heeft een electrinische aansturing met een inschakelmoment van iets rond de 25 graden en een uitschakelmoment van rond de 24 graden. Het verschil lijkt pietluttig klein. Maar ikv rendement wel significant. Zeker als je met een all electric warmtepomp gaat werken op lage temperatuur (zoals bij ons rond de 29 graden) met gebruik van bestaande radiatoren. In zo'n situatie is het noodzaak om het uiterste rendement na te streven. Dat gaat niet lukken met de Speedcomfort. Daarnaast biedt de aansturing van de Heatfan ook een groter spectrum. Dit doordat er op 6 niveaus voor de verwarming een optie is qua debiet (dus geluid) met een 7de optie voor de zomer om te koelen. Qua prijsstelling ontlopen ze elkaar niet veel. Alleen liggen de Heatfan niet in de bouwmarkt maar zijn deze alleen verkrijgbaar via de fabrikant en de vakhandel.
Hier werken de speedcomfort ventilatoren goed. Met de CV ketel kon ik van 50 graden naar 40 graden. Inmiddels heb ik een Quatt warmtepomp die nog veel lager gaat en eerlijk gezegd is het wel prettig als de speedcomforts uit blijven tot ze echt nodig zijn. Ze maken niet heel veel geluid, maar in een muisstille kamer hoor je ze wel. Dus in de avonduren met de TV aan en de warmtepomp vol aan de bak is het prima, maar overdag is het prettig dat ze niet altijd aan gaan.
Hallo KetelKlets. Dank voor deze mooie productbeschrijving. Ik ben energiecoach, kom dus bij mensen thuis, en wil vanuit zuiverheid liever geen productnamen aanraden. Maar wél een goed onderbouwde keuze geven. Dus ik zou heel blij worden van een onbevooroordeelde vergelijking van vergelijkbare producten. Zet ze eens naast elkaar, maak een gecontroleerde testomgeving, dus een stapje hoger dan wat je nu al hebt gedaan. Enne: ik wil best meehelpen met zo iets.....
Dit hele goede dingen ik heb een lage temperatuur radiatoren en met deze dingen krijg de warmte door het huis tegenwoordig worden ze standaard op radiatoren. Geluid heb ik geen last van prima spul goede video
Ik gebruik zelf heatfan met het kastje kun je de standen zelf regelen en die ventilatoren werken een stuk beter. Aanvoer temperatuur heb ik op 50 graden staan.
Het lijkt mij inderdaad heel goed voor bij mijn warmte pomp. Er is wel een ding waar niet over gesproken wordt!! Bij elke radiator ventilator ben je ook een elektrische aansluiting nodig + dat je overal snoertje/bedrading hebt hangen of liggen. Dus wel goed opletten er komen extra kosten bij voor de elektra, dan wel snoer, dan wel stopcontact dan wel stopcontact splitter. 💰
Wat je ook kunt doen is de stekker van de sensor ongebruikt laten (dus continu ingeschakelde speedcomfort) en bij de Action een slim stopcontact aanschaffen voor €7. Je kunt dan via Home Assistant of via SmartLife de Speedcomfort schakelen. Voordeel: iets goedkoper en inzicht in stroomverbruik Nadeel: het is wel weer een wifi-apparaat in huis en niet alle warmtepompen werken met SmartLife
Ik heb ze zelf ook. Maar voor die prijs, is de verwachte opbrengst (comfort) best tegen vallen. Heb 12V maar geluidsoverlast valt mee. Denk soms eerder dat ie niet aan staat.
Heatbooster van SDR engneering. Dat is pas een topproduct! Hier 26stuks 14cm ventilatoren in de convectorputten. Daarmee verbleekt dit peperdure speedcomfort product. ;) Heatbooster kan evt ook speedcomforts aansturen op basis van in/uitgaand en ruimtetemperatuur. En uiteraard ook in koelende modus indien gewenst. Standalone of in homeassistant.
Ik moet zeggen dat ik er zeer blij mee was. Ik had twee vertrekken waar de radiator onvoldoende verwarmde. Door toepassing van deze apparaatjes kreeg ik het er weer voldoende warm.
Ik heb nu 2 setjes van 2 stuks, de duo. Had eerst de sensor bovenaan zitten maar zodra de bovenste 10 cm warm is beginnen ze al met koude lucht te blazen. Heb toen de sensor qua breedte en hoogte in het midden gezet en dat werkt beter. Krijg nu gelijk warmere lucht. Ook zijn de radiatoren te dicht onder de vensterbanken geplaatst, waardoor er nu een betere/geforceerde lucht doorstroming is.
De omvormer van mijn zonnepanelen zit onderdak in een voorraadkast. Kon helaas niet anders. Weinig ventilatie . Koelblok achterkant wordt loeiheet . In de app is te zien dat de interne temperatuur in de kast ( merk Goodwé) bij vollast opliep richting 60 graden. Weet dat hitte en vermogenstransistoren op het koelblok niet elkaars vriendjes zijn waardoor de levensduur van het geheel afneemt. Omdat die omvormers niet bepaalt goedkoop zijn en de verwachte levensduur van 10 jaar dan waarschijnlijk gehaald zal gaan worden zo’n blokje gekocht en onder het koelblok gemonteerd Sensor op zijkant v.d. behuizing geplakt . Gevolg: temp. nu max 39 graden ! Was wel even een investering ( handige Harry’s knutselen dit natuurlijk zelf in elkaar ) maar hoop zo de levensduur van de omvormer enige tijd te kunnen rekken. Denk er nu over na om de ‘ oude ‘ sensor door deze nieuwe te vervangen zodat ze nog eerder aanslaan..
Zoiets had ik ook, de omvormer op zolder geeft een hoge toon waar mijn vrouw last van had. Een kast met een foam interieur eromheen gebouwd. Met de Speedcomfort en een themostaat de zaak gekoeld, en de temperatuur komt niet meer boven de 40 graden uit.
@@user-hq6gz9fq9o Ik heb moduleren nooit begrepen bij radiatorventilatoren. Je wilt juist convectie forceren. Als dat gaat moduleren dan had je net zo goed bij natuurlijke convectie kunnen blijven. Klinkt als een ontwerpfout (net als modulerende infraroodpanelen, dat werkt ook niet).
@@KetelKlets Er zijn zeker situaties waarbij je het zou willen moduleren. Bijvoorbeeld een normale stand en een boost stand. Je kan dan de boost stand gebruiken voor eventueel extra snel verwarmen of voor koelen. Om dit een ontwerpfout is noemen is gewoon onzin, praktisch iedere ventilatieconvector die niet van dit doe het zelf spul is heeft die functie...
@@KetelKletsgoede reden voor; deze ventilatoren hebben een hoger debiet en mogelijkheden voor 5 of 7 fans achter elkaar in 1 module, dus efficiënter voor de prijs. Ze zijn áánmerkelijk stiller (betere lagers denk k) bij zelfde luchtverplaatsing, maar als de radiator echt heel warm wordt gaan ze steeds harder blazen (dit kan je uiteraard wel instellen). Hun top ligt merkbaar een stuk hoger dan de heatfans. Die heb ik maar naar de radiator boven verplaatst. Woonkamer is nu nog sneller op temperatuur met nog iets ietsje minder gasverbruik. En minder geluid.
@@KetelKletsNoem je moduleren nou echt een ontwerpfout? Moduleren is juist logisch: als er minder geforceerde convectie nodig is, wil je liever minder geluid en stroomgebruik. Altijd precies hetzelfde debiet is juist de ontwerpfout...
@@mrr3alistic738 Moduleren is echt onzin bij radiatorfans. Bij lage temperaturen wil je niet aftoeren want er is te weinig natuurlijke convectie, bij hoge temperaturen is extra boosten onzin ondat de natuurlijke convectie al voor de bulk zorgt. Dus één toerental met aan/uit sensor is prima.
En dan kan het eigenlijk nog zuiniger. Als ik zo bekijk zit de voeding constant in en schakelt de voeler de ventilatoren. Zo een temperatuur gestuurde (mechanische) schakelaar (KSD301) koop je voor een euro of 2 bij de gekende bronnen en kan tot 250V en 10A schakelen, dus had die perfect voor de voeding kunnen zitten en pas de voeding kunnen inschakelen bij 35C. Stel je voor dat je zo 10 van die dingen hebt en die voedingen verbruiken 0,5W dan is dat toch al snel 5 Watt constant sluipverbruik.
@@Luke-san Ik heb het gemeten en deze voedingen hebben *geen* sluipverbruik, letterlijk 0.0W wanneer de fans niet draaien. De nieuwe warmtepompsensor heb ik nog niet gemeten, die 0.0W is bij de normale sensor.
Jarenlang ook gebruikt, na het koop van airco (om huis te verwarmen) op marktplaats gezet. 🤣🤣🤣 Binnen 10 min was die al verkocht tegen de vraagprijs.. dat zijn erg gewilde producten in wintertijden
Lijkt me fijn als er een variant op ESPHome komt, zodat Home Assistant kan bepalen of ze aan/uit moeten. Dan heb je geen sensors nodig en kun je het toerental zelf instellen.
Ben benieuwd wat de levensduur van de nieuwe variant is daar de elcos op de warme kachel zijn geplakt. Komt vaak levensduur niet ten goede .. doe mij dan maar de oude met een simpel extern 9vblokje als alternatief
Ik heb deze ook, met defecte 12V voeding, maar had er nog een liggen, dus opgelost. Echter ik gebruik ze niet meer want ik stook mijn CV al twee jaar niet meer. Ik laat mijn buren mijn huis verwarmen 😂
Alle links lijken te wijzen naar de oude versies. Of de foto's zijn nog niet bijgewerkt. Is er verteld wanneer de nieuwe inclusief wp sensor in de doos verkocht gaan worden?
Een losse clixon kost bij Ali 2 euro. Wel een stap van 20, 25 of 30 graden en niet de 28 graden. Zou je deze zelf kunnen omwisselen in de kleine witte behuizing?
@ketelklets misschien een domme vraag, ik heb een duo set met de standaard (12 volt) adapter. Draait deze duo set standaard al langzamer dan een mono set op dezelfde adapter? Vraag dit omdat je aangeeft dat je met de warmtepomp sensor meer weerstand kan opwekken waardoor ze langzamer gaan draaien. Dus dan zou ik denken als ik meerdere sets op elkaar doorlus (in mijn geval duo set) de weerstand sowieso al groter wordt en deze duoset langzamer draait dan een monoset of zit ik er helemaal naast?
@@verzinesiets Nee want die extra sets staan parallel op de voeding en de voeding kan volgens mij tot 4 of 5 sets aan qua stroom. Dus je fans gaan daardoor niet trager draaien. Ik gok dat ze die weerstand in serie hebben gezet met de voedingspanning.
Heb ook 2 setjes Speed Comfort hangen en inderdaad werken ze prima om de warmte beter te verdelen. Inmiddels verwarm ik met airco en gaat de kachel niet vaak meer aan, cv staat ook gewoon weer op 60 graden. Zit wel te denken om een elektrische boiler voor de cv ketel te plaatsen, zodat deze op zonnige dagen met stroom van de zonnepanelen water op kan warmen. Hiermee zou het gasverbruik en de terugleverkosten af kunnen nemen. Wat zijn jou ideeën hierover of ben je al aan het knutselen?
Ik heb al veel gedaan, maar dit vind ik niet echt zinvol! Redenen: duur, lawaaierig en draadjes. Bovendien moet je voeding in de buurt hebben. Ben blij met mijn airco, warmtepomp boiler en petroleum kouskachel, al maakt de airco ook wat geluid. De kous kachel dient tevens als backup voor het geval de stroom uitvalt. Wellicht 🤔 een onderwerp om een keer te behandelen?
Als de stroom een keer uitvalt..... Komt hier zelden voor en dan ook nog kortdurend. Zo kort zelfs dat het huis er nauwelijks van afkoelt. Hier geen gevaarlijke brandstoffen in huis.
Stroomuitval komt steeds vaker voor en een kwalitatief goede Zibro kachel is gewoon echt veilig. Koop er wel een met dubbele verbrandingskamer, is mijn advies, bv. de Zibro RC32.
@@jos5067Klinkt niet als erg duurzaam en van wat ik lees is de rook ook niet bepaald gezond. "Bij het verbranden van petroleum in een kachel ontstaat koolmonoxide, een kleurloos en geurloos gas dat niet waarneembaar is. Inademing van koolmonoxide kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, bewusteloosheid en zelfs de dood. Koolmonoxidevergiftiging is vooral gevaarlijk in slecht geventileerde ruimtes, omdat de concentratie koolmonoxide in de lucht kan toenemen."
In mijn convectorputten had ik eerst Speedcomfort, maar heb ze vervangen door HeatFan Cinco's i.c.m. SDR-HeatBoosters. De Speedcomforts hebben nu een plek onder de radiatoren.
En deze dingen in combinatie met een elektrische kachel? Iemand ervaring? En heeft iemand ervaring met de verwarmingselement die je los in een radiator kan schroeven?
Ook ik heb de speedcomfort ventilatoren al ruim 7 jaar onder alle radiatoren en kan bevestgen dat het werkt en dat de energierekening naar beneden is gegaan. Alleen let op....de investering was toen redelijk, dus pas na 2 tot 3 jaar heb je het er uit.
Mr Klets, de link in de beschrijving verwijst nog naar de oude sensor. De warmtepompsensor staat nog steeds voor 16€ in de shop. Aha, de nieuwe sensor schakelt op 28c. Handig, want de fans hier schakelen me wat te vaak in en uit.
Dat krijg je als iets in Nederland wordt gemaakt en geassembleerd. Maar moet wel zeggen, die 10 jaar garantie waar ze mee schermen nemen ze wel echt serieus. Heb al een nieuwe voeding gekregen en een interne kabel (deze had kabelbreuk) dus je kunt ze lang in bedrijf houden.
Dit type ventilator kun je ook op de grond zetten met de kleine stukjes die tegenover de magneetjes zitten. Iets waar ik nergens iets over hoor: je moet de ventilatoren wel regelmatig schoon/stofvrij maken.
Heeft iemand een dergelijke ventilator al eens achter z’n koelkast geprobeerd? Dat zou de koeling toch ook efficiënter moeten kunnen maken, zat ik te filosoferen….
Nog niet geprobeerd, maar ben er wel mee bezig en verwacht een lager energiegebruik omdat er gemiddeld genomen koudere lucht over de condensor stroomt waardoor het temperatuurverschil kleiner wordt en de koeling met een hoger rendement werkt.
De rotortjes in de ventilator trekken best wel stof aan, waardoor volgens mij het rendement iets kan afnemen door het aangekoekte stof op de rotorblaadjes. Hoe kun je die rotortjes eigenlijk het beste schoonmaken? Met een klein kwastje?
Kende het product niet, maar interessant. Zou je een keer een video kunnen maken over zonneboilers. Zelf ben ik aan het oriënteren om m’n warmwatervoorziening van het gas af te krijgen. Het idee is om tapwater via een keukenboiler icm Homewizard te regelen en douchewater mbv een zonneboiler. Met die laatste heb ik totaal geen ervaring.
Zonneboilers zijn in principe een goed idee in een zonniger en warmer klimaat dan we hier hebben. Het is veel gemakkelijker om het oppervlak te gebruiken voor zonnepanelen en daarmee een warmtepomp te voeden. Kan ook met een warmtepompboiler, maar het verwarmen van de woning is een grotere beparing dan het beetje gas dat op gaat aan bad en douche. Reken op 50 m3 besparing per persoon per jaar. Dat loont eigenlijk alleen als de gasaansluiting weg kan. Daardoor is een warmtepomp met extern voorraadvat meestal de meer voordelige optie. Zelf heb ik nu een hybride warmtepomp en het jaarlijkse gasverbruik daalt hierdoor naar 100 m3 wat eigenlijk voornamelijk voor bad en douche is.
@@SolAce-nw2hf verwarmen doe ik al met een houtkachel. Dus daar valt weinig winst meer te behalen lijkt me. Een volledige warmtepomp is een behoorlijke investering en met een hybride heb ik nog steeds gas nodig.
@@SolAce-nw2hf Zou een elektrische CV ook kunnen, of is dat hetzelfde als een warmtepompboiler Ik heb ongeveer 1,3 MW per jaar ‘over’ van m’n zonnepanelen.
@@JoBeRo2010 Een elektrische CV is in verhouding zeer onzuinig. Die heeft een COP van 1, ofwel 1 kWh elektriciteit levert 1 kWh warmte. Een warmtepomp haalt een COP tussen de 3 (heet water) en 8 (vloerverwarming bij mild weer). Gemiddeld is dat ruimschoots 4 op jaarbasis in een compleet systeem. Dus feitelijk is een elektrische CV gemiddeld zo'n 75% verspilling. Reken daarbij ook mee dat elektriciteit in de winter nog voor een groot deel uit gascentrales komt. Die halen een rendement van 60%, dus met een COP van 1 is dat slechter (en duurder) dan thuis een CV ketel gebruiken.
Twee besteld met een gemeente subsidie. De grap is : ik gebruik ze als ventilatoren, één voor de vrij ouwe pc in de zomerhitte, de ander bij een raam met hor. Andere hack (op eigen risico!) : je kan ook twéé adaptors op één aansluiten, dan draaien de ventilatoren nog sneller, maar dan heb je dus geen sensor. Ik moest wel een extra universele adapter aanschaffen en had zelf nog een compatibel liggen voor 2 systemen. Of dat op termijn kwaad kan, dubbel vermogen, dat ga ik nog merken. Ze kosten mij dus eigenlijk juist wat geld maar wel handig. Ik wilde ze eigenlijk weggeven, maar mn familie is niet zo behoeftig dus gebruik ze zelf nu.
Ik ben tevreden over het functioneren en de besparing in gasverbruik, maar heb elk jaar bij de start van het koude seizoen moeite om ze weer aan de praat te krijgen. Maak de sensoren los, idem met de voeding. En dan nog lukt het niet. Tips zijn welkom
Ik heb ze op mijn LT Jaga Linea radiatoren geplaatst maar ik vind het toch een beetje tegenvallen. Merkbare luchtverplaatsing maar geen verschil in aanvoer een retourtemperaruur.
Het zou kunnen zijn dat je ketel / warmtepomp de delta T zelf regelt door het versneller van de pomp. Dus mogelijk kan je hier nog even naar kijken Ik heb jaga's en dan wel met zelfbouw en met een booster kan je echt verschil maken, alleen zorgt de WP nu dat er een hogere flow is, omdat die delta T op 5 graden probeert te houden
De algemene delta T bij de WP zou dat nauwelijks beïnvloeden maar ik meet de temperatuur van het leidingwerk vlakbij de radiator. Dus de delta T van de radiator en die veranderd niet of nihil. Een hoge flow wil je bij die Jaga’s trouwens ook niet hebben wat dan beginnen ze te suizen. Maar dat is weer een andere discussie 😂
@@supermathy3000 dat suizen klopt helemaal. Heb je aan/afvoer ingeregeld met flow beperkingen? Met zelfbouw kit kan ik ongeveer met dezelfde flow circa delta T verdubbelen. Dus van 5 naar 10 (bij CV)
Alle flowstanden geprobeerd. Het suizen blijft. Zeker na een defrost. Maar goed, de vloerverwarming doet het des te beter. En de ventilatoren gaan naar de slaapkamers waar “gewone” radiatoren zitten.
Hadden ze niet beter een 12v draaibare weerstand (dimmertje)er tussen kunnen zetten waardoor je zelf kan bepalen bij welke spanning de resonantie verdwijnt. Je kunt wel 6 verschillende voedingen willen verkopen en de klant moet maar afwachten of hij de goeie koopt. Nog beter als je de dimmer in de voeding van 12V= inbouwt dan is er maar 1 voeding nodig!
Niet als je de gehele woning wil verwarmen (inclusief warmteopslag in de woning zoals binnenmuren, meubels). Met airco warmt een ruimte snel op, maar je bent de warmte heel snel kwijt als de airco uit gaat. De woning verwarmen met water/infrarood maakt beter gebruik van de vertraging in warmteverlies, met meer comfort.
Ik heb dit vorige winter getest bij mijn wp met enkel radiatoren. Kon echter geen verschil meten met de flir camera. De aanvoer temperatuur zakte niks. Wat uiteindelijk ook logisch is. Want de woning heeft bv. 500 Watt warmteverlies wat gecompenseerd wordt door een wp die 500 Watt de woning instuurt. Die ventilators kunnen niet op magische wijze energie (bv. 100 W) toevoegen. Wat ze wel doen is de ruimte sneller verwarmen door de convectie te verbeteren! Vandaar dat het ook “SPEED” comfort heet. Maar als de ruimte eenmaal op temperatuur is, heeft het geen voordeel meer. Mijn woning verwarm ik 24/7 en dus leveren de speed comfort fans mij geen voordeel op. In theorie zou je met een lagere aanvoer temperatuur moeten kunnen werken, maar daarvan is mij niets gebleken. Ik verwarm bv. vandaag (29 september) mijn woning met 28° C water door de radiatoren. Ik kan dat niet omlaag krijgen naar 27° C, want dan koelt de woning af.
@@Pim57 Als er geen verschil is tussen de brontemperatuur en de ruimtetemperatuur, vindt er geen energieuitwisseling meer plaats. Dat punt lijk je genaderd te zijn.
Ik had ze ook toegepast en kon praktisch geen verschil merken in het gasverbruik. Waarschijnlijk omdat wij sowieso al verwarmden met een aanvoertemperatuur tussen de 40 - 50C. Daar zit bij ons vooral de winst door een hoger rendement van de cv-ketel en een lager verlies in de cv-leidingen. Omdat de ventilatoren bij ons teveel geluid maakten en geen lager gasverbruik gaven heb ik ze weer verwijderd.
@@dus9746 Dat klopt op zich wel maar daarna slaat de thermostaat weer eerder aan omdat de ruimte weer eerder is afgekoeld. De winst van deze ventilatoren zit 'em voornamelijk in het feit dat de cv-ketel op een lagere temperatuur kan werken en daardoor zuiniger is en je daardoor ook minder warmteverliezen hebt in het transportsysteem (de cv-leidingen).
Vuistregel: Voor elke graad lagere uitvoertemperatuur van een warmtepomp verbetert de COP met ongeveer 4%. Hoe hoger de watertemperatuur in de radiator, hoe meer warmte er in de kamer wordt afgegeven. Door radiatorventilatoren te plaatsen, wordt de warmteafgifte van de radiator vergroot. Hierdoor kan de aanvoertemperatuur worden verlaagd, terwijl de ruimte even snel wordt opgewarmd als zonder ventilatoren, maar met een hogere temperatuur. Dit effect is vooral merkbaar bij lagere temperaturen, omdat bij hoge temperaturen natuurlijke convectie en warmtestraling dan een grotere rol spelen. Kleine ventilatoren leveren slechts een beperkt effect. Om de capaciteit van de radiator bij lage temperaturen echt te verhogen, moet een aanzienlijke hoeveelheid lucht worden geforceerd. Zo zal een reeks van 140mm ventilatoren op een T33-radiator een veel groter effect hebben dan een paar 70mm ventilatoren op een kleine radiator. SDR Engineering biedt op hun website een Excel-bestand (xlsx) aan waarmee je deze berekeningen zelf kunt uitvoeren. Bij ons thuis kon door het plaatsen van ventilatoren op meerdere radiatoren de aanvoer temperatuur 2c naar beneden zonder merkbaar verschil in comfort en opwarm snelheid van de woning.
@@bramvd2632 Je snapt niet wat convectie is. Bewegende lucht voelt altijd kouder aan, maar vervoert wel degelijk de warmte-energie vanuit de radiator de ruimte in.
Om dezelfde reden heb ik ze ook teruggestuurd. Als het dan ook nog niet werkt. In het voor- en najaar is de water temperatuur van het cv-water te laag dus schakelen ze niet in.
Waarom een andere adapter terwijl ze gewoon een potmeter er tussen kunnen zetten. Het is net alsof dit soort mensen en ICT'ers naast elkaar heen leven, want die fans worden in computers al langer geregeld. 🤦♂
@KetelKlets In het geval van een warmtepomp is dit een zeer slecht idee. De capaciteit van de warmtepomp en de capaciteit van het afgiftesysteem (vloerverwarming en radiatoren) moeten perfect afgestemd zijn op het huis en de isolatie. Ook wil je bij een warmtepomp ook zeker niet een te groot verschil tussen aanvoer en retour temperatuur. Door dit soort dingen te gebruiken ga je dat systeem uit balans brengen waardoor je in het beste geval gewoon een hogere energierekening krijg maar in het slechtste geval kan zomaar je warmtepomp in storing schieten. En als je nou echt zoiets als dit nodig denkt te hebben dan heeft de installateur gewoon prutswerk afgeleverd.
Geen enkel systeem is 'perfect' afgestemd en dat ga je in de praktijk ook onmogelijk halen. Eén dichtgelopen radiatorkraan, één open raam of omslaand weer en het hele 'perfecte' plaatje is weg. Dat is in de praktijk gelukkig ook geen probleem en kun je hier prima mee spelen. Als ik een warmtepomp neem dan komt die gewoon op het bestaande CV systeem te zitten en daar mag ie het mee doen, daar ga ik weinig tot niks aan veranderen (en zo gebeurt dat overal bij renovatie).
@@KetelKlets nee dat is feitelijk onjuist. Bij vrijwel iedere renovatie worden de radiatoren voor LT radiatoren vervangen als vloerverwarming geen optie is en die worden dan op het systeem afgestemd. Soms worden er zelfs dikkere leidingen geplaatst. De zaken die jij noemt met dichtslibben van kranen etc… zijn niet of nauwelijks van toepassing omdat er magnetische vuilafscheiders en filters in het systeem geplaatst worden. Helaas is het echt niet zo simpel dat je even een warmtepomp naar binnen gooit en wat ventilatortjes onder de radiatoren plakt en het dan allemaal prima werkt.
@@familiekruit6068 We gaan het zien want dat is precies wat ik ga doen. Alles vervangen is namelijk veel te duur en in mijn ogen onzinnig (doet Quatt ook niet). Over de vloerverwarmingsverdeler wil ik nog nadenken, de rest blijft zoals het is. Ik ben niet op zoek naar perfectie want dat verdien je nooit meer terug (klassieke 80-20 regel). PS: met dichtlopen bedoel ik niet dichtslippen maar het bereiken van de ingestelde temperatuur op de radiatorknop waardoor de systeemflow verandert.
Dat mensen nog met gas stoken is mij een raadsel,elektrisch kost 30 cent kwh ,m3 gas 1,40 euro en alleen de plaatsen waar je bent verwarmen,,bijna iedereen die ik kan hebben superhuis 3 verdiepingen en dan helemaal boven verwarming aan terwijl je daar heel de dag niet bent 😂😂😂
@@KetelKlets Puur op basis van intrinsieke energie. Houd er rekening mee dat warm tapwater COP1 is, alsook koken, dan ben je met elektra per jaar al zo'n €260 duurder uit. Voor een energieklasse A woning zit jij dan bij 550kWh per jaar voor verwarming op break even. Doe er nog honderd bij voor geen vastrecht als je de meter hebt laten afsluiten, wat ook niet gratis wordt gedaan.
Ik ben maar een amateur in specificaties,maar mijn ervaringen in mijn gezin 3 pubers beesten redelijk groot huis, redelijk tot goed geïsoleerd is het feit, dat en niet gaan lachen, ik in elke kamer waar men langere tijd verblijft een elektrische wandkachel aangaat, als je op elke kamer inclusief woonkamer een half uurtje laat draaien, je al in je zwemkleding kan gaan zitten,,, als ik dit niet doet en alleen me cv ketel zou doen dan ben ik minimaal 1.5 uur verder, en ik vind gewoon Electrisch verwarming veel prettiger aanvoelen, hoe dat kan begrijp ik niet maar tis wel zo, en mijn maandelijkse kosten voor mijn huis en gezin is vrijwel nihil, met maar 9 zonnepanelen met 3000Wp mijn omgeving begrijpt en geloof me nooit als het ter sprake komt.....
@@cas-221 Dat komt omdat je alleen bij aanwezigheid verwarmt (alleen dat scheelt al heel veel) en die warmte na uitschakelen ook weer vrij snel weg is. Verwarmen met je cv kost misschien wel anderhalf uur, maar de warmte blijft na uitschakelen ook nog makkelijk diezelfde tijd aanwezig in de ruimte.
Ik ben een stapje verder gegaan: als Home Assistant gebruiker kan ik uitlezen of mijn thermostaat warmtevraag afgeeft naar de warmtepomp. Ik stuur via dat signaal een Wiz stekker aan. Ik laat deze pas 5 minuten nadat de warmtepomp actief is geworden de Speedcomfort's aanzetten in de ruimtes met radiatoren, want het duurt enige tijd voordat er merkbaar warmte in de radiatoren belandt. Anders ben je eerst enige tijd koude lucht aan het rondblazen... Vervolgens laat ik de Speedcomfort's als de warmtepomp alweer uit is nog 10 minuten doordraaien, want de warmte die nog in de radiatoren aanwezig is wil ik ook graag in de ruimte blijven verspreiden. Mijn thermostaat (Nest) heeft dat kennelijk ook opgemerkt, want deze schakelt inmiddels al uit een tijdje voordat de gewenste ruimtetemperatuur is bereikt, omdat er kennelijk is vastgesteld dat er nog wel enige tijd warmte blijft komen ook als er geen warm water meer wordt aangevoerd. Kosten? Een Wiz stekker die ik voor een paar euro op Marktplaats heb gekocht. Besparing? geen extra lage temperatuur sensors hoeven aanschaffen. Effect? De warmte die in de radiatoren belandt wordt veel efficiënter verspreid door de ruimte.
Mooie oplossing 👍 ik heb het bimetaal vervangen door een ESPhome oplossing met home assistant, om precies hetzelfde te doen. 😊
Hier ook zelf iets gemaakt met Home assistant, ESPHome en ESP32. DS18B20 als sensoren op de aan en afvoerleiding van de radiator (water temp in en water temp uit). Inschakel en uitschakel temperatuur zelf in te stellen, alsmede ook de snelheid van de 20 fans middels PWM tussen 30 en 100% afhankelijk van temperatuur, en indien nodig ook handmatig. Ook handig om bv 's-avonds de fans iets zachter te laten draaien zodat je ze helemaal niet meer hoort. Verder gelijk ook maar een BME280 erop voor de kamertemperatuur en luchtvochtigheid. De fans ook zelf gemaakt. 2x10 low-noise computer fans op een MDF lat onder de radiatoren (2 x 3 meter lang) gemaakt. Totale kosten < 100 euro (+ paar uurtjes klussen). Werkt nu een jaar naar volle tevredenheid
Ja zou leuk zijn als ze iets meer ontwikkeld hadden voor dit product. ESP erin en fan snelheid regelbaar, dan is het een mooi product had in de dure gas tijd een huis tuin en keuken ventilator met een slimme stekker die volgas aan stond als ik niet thuis was en de boel opgestookt moest worden. Dat scheelde behoorlijk in het gas verbruik.
@@DutchSparkie Tof, dan ben je dichtbij een vermogens regeling voor een domme radiator!
Dank je wel weer voor de update.
Ook ik gebruik al jaren deze ventilatoren. Af en toe kocht ik er 1, spreiden van de uitgaven zullen we maar zeggen.
Inmiddels zijn al mijn verwarmingselementen voorzien.
Vorig jaar n.a.v. jou video heb ik een 28 graden sensor aangeschaft voor de huiskamer. Ik heb geen warmte pomp, gewoon een cv ketel, maar mijn idee was: hoe eerder hij inschakelt, hoe efficiënter, de stroomkosten zijn verwaarloosbaar. Maar de schakelaar in deze 28 graden sensor waar jij over spreekt kende ik nog niet, dus weer wat geleerd. 👍
9V ipv 12V verplaatst iets minder lucht, waardoor je rendement afneemt.
Je kunt ook foam(schuim of rubber)tape rondom de fan aanbrengen zodat je contact geluid vermijdt.
Kleine tip indien je een lagere aanvoertemperatuur hebt (bij bijvoorbeeld een warmtepomp): ik heb, zoals aangegeven, de standaard sensor eraf gelaten en ik gebruik daarvoor in de plaats een (oude) pompschakelaar van mijn vloerverwarming. Dit werkt perfect!
Tip: kijk eens naar de heatbooster van SDR engineering. Geweldige softwarematige aansturing van deze ventilatoren of custom pc ventilatoren. De automatische defrost detectie werkt super.
Had ik inderdaad ook als commentaar weggezet. Echt top controllers!
Top dat je hieraan aandacht besteed, zat op deze sensor te wachten.
Hallo Rick,
Ken dut product goed. In essentie netjes product. Maar voor het geld zou ik zeker icm een (hybride) warmtepomp zeker niet voor Speedcomfort gaan.
Dit ondermeer vanwege het schakelmoment. Dit ligt bij de warmtepomp versie op 28 graden met electronische warmtesensor. (Bij de reguliere versie is dat 35 graden met een innauwkeurige bimetaal sensor).
Een andere reden is de aansturing op zich. In de nieuwe versie zijn er dan nu 2 standen.
Als mensen een radiatorventilator zouden willen aanschaffen dan zou ik zeker de Heatfan adviseren. Deze heeft een electrinische aansturing met een inschakelmoment van iets rond de 25 graden en een uitschakelmoment van rond de 24 graden. Het verschil lijkt pietluttig klein. Maar ikv rendement wel significant. Zeker als je met een all electric warmtepomp gaat werken op lage temperatuur (zoals bij ons rond de 29 graden) met gebruik van bestaande radiatoren. In zo'n situatie is het noodzaak om het uiterste rendement na te streven. Dat gaat niet lukken met de Speedcomfort. Daarnaast biedt de aansturing van de Heatfan ook een groter spectrum. Dit doordat er op 6 niveaus voor de verwarming een optie is qua debiet (dus geluid) met een 7de optie voor de zomer om te koelen.
Qua prijsstelling ontlopen ze elkaar niet veel. Alleen liggen de Heatfan niet in de bouwmarkt maar zijn deze alleen verkrijgbaar via de fabrikant en de vakhandel.
Vandaag gelijk de thermostaat voor warmtepomp besteld. bedankt voor de goeie tip!
Gewoon naar een email adres, was nooit een probleem.
Ik kan die thermostaat voor LT niet vinden op hun website.
Hier werken de speedcomfort ventilatoren goed. Met de CV ketel kon ik van 50 graden naar 40 graden.
Inmiddels heb ik een Quatt warmtepomp die nog veel lager gaat en eerlijk gezegd is het wel prettig als de speedcomforts uit blijven tot ze echt nodig zijn.
Ze maken niet heel veel geluid, maar in een muisstille kamer hoor je ze wel. Dus in de avonduren met de TV aan en de warmtepomp vol aan de bak is het prima, maar overdag is het prettig dat ze niet altijd aan gaan.
Hallo KetelKlets. Dank voor deze mooie productbeschrijving. Ik ben energiecoach, kom dus bij mensen thuis, en wil vanuit zuiverheid liever geen productnamen aanraden. Maar wél een goed onderbouwde keuze geven. Dus ik zou heel blij worden van een onbevooroordeelde vergelijking van vergelijkbare producten. Zet ze eens naast elkaar, maak een gecontroleerde testomgeving, dus een stapje hoger dan wat je nu al hebt gedaan. Enne: ik wil best meehelpen met zo iets.....
Dit hele goede dingen ik heb een lage temperatuur radiatoren en met deze dingen krijg de warmte door het huis tegenwoordig worden ze standaard op radiatoren. Geluid heb ik geen last van prima spul goede video
Ik heb deze ook al jaren in mijn radiatoren zitten… Werkt echt fantastisch….
Ik gebruik zelf heatfan met het kastje kun je de standen zelf regelen en die ventilatoren werken een stuk beter.
Aanvoer temperatuur heb ik op 50 graden staan.
Heb mij vorig jaar zo een set gekocht met mijn eco-cheques ;)
Sinds 1 jaar ziet die bij mij Nu ook onder de Verwarming werkt zeeg goed
Heb jaren geleden 12 speedcomforts geregeld met een pompschakelaar in de 230V. Temperatuur traploos in te stellen. Werkt fijn
Het lijkt mij inderdaad heel goed voor bij mijn warmte pomp. Er is wel een ding waar niet over gesproken wordt!!
Bij elke radiator ventilator ben je ook een elektrische aansluiting nodig + dat je overal snoertje/bedrading hebt hangen of liggen.
Dus wel goed opletten er komen extra kosten bij voor de elektra, dan wel snoer, dan wel stopcontact dan wel stopcontact splitter.
💰
Wat je ook kunt doen is de stekker van de sensor ongebruikt laten (dus continu ingeschakelde speedcomfort) en bij de Action een slim stopcontact aanschaffen voor €7. Je kunt dan via Home Assistant of via SmartLife de Speedcomfort schakelen.
Voordeel: iets goedkoper en inzicht in stroomverbruik
Nadeel: het is wel weer een wifi-apparaat in huis en niet alle warmtepompen werken met SmartLife
Ik heb ze zelf ook. Maar voor die prijs, is de verwachte opbrengst (comfort) best tegen vallen.
Heb 12V maar geluidsoverlast valt mee. Denk soms eerder dat ie niet aan staat.
Heatbooster van SDR engneering. Dat is pas een topproduct! Hier 26stuks 14cm ventilatoren in de convectorputten. Daarmee verbleekt dit peperdure speedcomfort product. ;) Heatbooster kan evt ook speedcomforts aansturen op basis van in/uitgaand en ruimtetemperatuur. En uiteraard ook in koelende modus indien gewenst. Standalone of in homeassistant.
Ik moet zeggen dat ik er zeer blij mee was. Ik had twee vertrekken waar de radiator onvoldoende verwarmde. Door toepassing van deze apparaatjes kreeg ik het er weer voldoende warm.
dan is het misschien goed om te kijken hoe jouw systeem waterzijdig is ingeregeld.
Ik heb nu 2 setjes van 2 stuks, de duo.
Had eerst de sensor bovenaan zitten maar zodra de bovenste 10 cm warm is beginnen ze al met koude lucht te blazen. Heb toen de sensor qua breedte en hoogte in het midden gezet en dat werkt beter. Krijg nu gelijk warmere lucht.
Ook zijn de radiatoren te dicht onder de vensterbanken geplaatst, waardoor er nu een betere/geforceerde lucht doorstroming is.
De omvormer van mijn zonnepanelen zit onderdak in een voorraadkast. Kon helaas niet anders. Weinig ventilatie . Koelblok achterkant wordt loeiheet . In de app is te zien dat de interne temperatuur in de kast ( merk Goodwé) bij vollast opliep richting 60 graden. Weet dat hitte en vermogenstransistoren op het koelblok niet elkaars vriendjes zijn waardoor de levensduur van het geheel afneemt.
Omdat die omvormers niet bepaalt goedkoop zijn en de verwachte levensduur van 10 jaar dan waarschijnlijk gehaald zal gaan worden zo’n blokje gekocht en onder het koelblok gemonteerd
Sensor op zijkant v.d. behuizing geplakt .
Gevolg: temp. nu max 39 graden !
Was wel even een investering ( handige Harry’s knutselen dit natuurlijk zelf in elkaar ) maar hoop zo de levensduur van de omvormer enige tijd te kunnen rekken.
Denk er nu over na om de ‘ oude ‘ sensor door deze nieuwe te vervangen zodat ze nog eerder aanslaan..
Zoiets had ik ook, de omvormer op zolder geeft een hoge toon waar mijn vrouw last van had. Een kast met een foam interieur eromheen gebouwd. Met de Speedcomfort en een themostaat de zaak gekoeld, en de temperatuur komt niet meer boven de 40 graden uit.
Ben zelf overgestapt van Speedcomfort naar Heatfan. Stiller en modulerend in te stellen.
@@user-hq6gz9fq9o Ik heb moduleren nooit begrepen bij radiatorventilatoren. Je wilt juist convectie forceren. Als dat gaat moduleren dan had je net zo goed bij natuurlijke convectie kunnen blijven. Klinkt als een ontwerpfout (net als modulerende infraroodpanelen, dat werkt ook niet).
@@KetelKlets Er zijn zeker situaties waarbij je het zou willen moduleren.
Bijvoorbeeld een normale stand en een boost stand.
Je kan dan de boost stand gebruiken voor eventueel extra snel verwarmen of voor koelen.
Om dit een ontwerpfout is noemen is gewoon onzin, praktisch iedere ventilatieconvector die niet van dit doe het zelf spul is heeft die functie...
@@KetelKletsgoede reden voor; deze ventilatoren hebben een hoger debiet en mogelijkheden voor 5 of 7 fans achter elkaar in 1 module, dus efficiënter voor de prijs. Ze zijn áánmerkelijk stiller (betere lagers denk k) bij zelfde luchtverplaatsing, maar als de radiator echt heel warm wordt gaan ze steeds harder blazen (dit kan je uiteraard wel instellen). Hun top ligt merkbaar een stuk hoger dan de heatfans. Die heb ik maar naar de radiator boven verplaatst. Woonkamer is nu nog sneller op temperatuur met nog iets ietsje minder gasverbruik. En minder geluid.
@@KetelKletsNoem je moduleren nou echt een ontwerpfout? Moduleren is juist logisch: als er minder geforceerde convectie nodig is, wil je liever minder geluid en stroomgebruik. Altijd precies hetzelfde debiet is juist de ontwerpfout...
@@mrr3alistic738 Moduleren is echt onzin bij radiatorfans. Bij lage temperaturen wil je niet aftoeren want er is te weinig natuurlijke convectie, bij hoge temperaturen is extra boosten onzin ondat de natuurlijke convectie al voor de bulk zorgt. Dus één toerental met aan/uit sensor is prima.
En dan kan het eigenlijk nog zuiniger. Als ik zo bekijk zit de voeding constant in en schakelt de voeler de ventilatoren. Zo een temperatuur gestuurde (mechanische) schakelaar (KSD301) koop je voor een euro of 2 bij de gekende bronnen en kan tot 250V en 10A schakelen, dus had die perfect voor de voeding kunnen zitten en pas de voeding kunnen inschakelen bij 35C. Stel je voor dat je zo 10 van die dingen hebt en die voedingen verbruiken 0,5W dan is dat toch al snel 5 Watt constant sluipverbruik.
@@Luke-san Ik heb het gemeten en deze voedingen hebben *geen* sluipverbruik, letterlijk 0.0W wanneer de fans niet draaien. De nieuwe warmtepompsensor heb ik nog niet gemeten, die 0.0W is bij de normale sensor.
@@KetelKlets Met welke meter heb je die gemeten?
@@Luke-san Een inline kWh meter met een resolutie van 0.1W.
Jarenlang ook gebruikt, na het koop van airco (om huis te verwarmen) op marktplaats gezet. 🤣🤣🤣 Binnen 10 min was die al verkocht tegen de vraagprijs.. dat zijn erg gewilde producten in wintertijden
Lijkt me fijn als er een variant op ESPHome komt, zodat Home Assistant kan bepalen of ze aan/uit moeten. Dan heb je geen sensors nodig en kun je het toerental zelf instellen.
check de heatbooster van SDR engineering
@@fbenniks noice
Ben benieuwd wat de levensduur van de nieuwe variant is daar de elcos op de warme kachel zijn geplakt. Komt vaak levensduur niet ten goede .. doe mij dan maar de oude met een simpel extern 9vblokje als alternatief
De link in jouw beschrijving naar de "warmtepompsensor" lijkt die van de normale sensor te zijn die bij 33 gr pas inschakelt.
@@Matster79 Ze hebben blijkbaar de URL gewijzigd, de link is aangepast.
Ik heb deze ook, met defecte 12V voeding, maar had er nog een liggen, dus opgelost. Echter ik gebruik ze niet meer want ik stook mijn CV al twee jaar niet meer. Ik laat mijn buren mijn huis verwarmen 😂
Nog geen vochtproblemen zoals schimmel?
Alle links lijken te wijzen naar de oude versies. Of de foto's zijn nog niet bijgewerkt. Is er verteld wanneer de nieuwe inclusief wp sensor in de doos verkocht gaan worden?
@@MichaelReitsma Via hun eigen website zijn die te koop, daar kun je tijdens het bestelproces kiezen voor de WP sensor.
Een losse clixon kost bij Ali 2 euro.
Wel een stap van 20, 25 of 30 graden en niet de 28 graden. Zou je deze zelf kunnen omwisselen in de kleine witte behuizing?
Ja, heb ik gedaan, de 25 graden variant
@ketelklets misschien een domme vraag, ik heb een duo set met de standaard (12 volt) adapter. Draait deze duo set standaard al langzamer dan een mono set op dezelfde adapter? Vraag dit omdat je aangeeft dat je met de warmtepomp sensor meer weerstand kan opwekken waardoor ze langzamer gaan draaien. Dus dan zou ik denken als ik meerdere sets op elkaar doorlus (in mijn geval duo set) de weerstand sowieso al groter wordt en deze duoset langzamer draait dan een monoset of zit ik er helemaal naast?
@@verzinesiets Nee want die extra sets staan parallel op de voeding en de voeding kan volgens mij tot 4 of 5 sets aan qua stroom. Dus je fans gaan daardoor niet trager draaien. Ik gok dat ze die weerstand in serie hebben gezet met de voedingspanning.
Heb ook 2 setjes Speed Comfort hangen en inderdaad werken ze prima om de warmte beter te verdelen. Inmiddels verwarm ik met airco en gaat de kachel niet vaak meer aan, cv staat ook gewoon weer op 60 graden. Zit wel te denken om een elektrische boiler voor de cv ketel te plaatsen, zodat deze op zonnige dagen met stroom van de zonnepanelen water op kan warmen. Hiermee zou het gasverbruik en de terugleverkosten af kunnen nemen. Wat zijn jou ideeën hierover of ben je al aan het knutselen?
Voor een T33 radiator zijn de speedcomfort ventilatoren eigenlijk te klein. Ze zouden een grotere diameter moeten hebben
Hallo ,ik heb een vraag .heb jij misschien ook ervaring met de climatebooster radiator pro p 45601095 radiator ventilator mvg Ricardo.
Ik heb al veel gedaan, maar dit vind ik niet echt zinvol! Redenen: duur, lawaaierig en draadjes. Bovendien moet je voeding in de buurt hebben. Ben blij met mijn airco, warmtepomp boiler en petroleum kouskachel, al maakt de airco ook wat geluid. De kous kachel dient tevens als backup voor het geval de stroom uitvalt. Wellicht 🤔 een onderwerp om een keer te behandelen?
@@jos5067 Airco wel, fossiele bronnen sla ik over.
@@KetelKletsSnap ik, maar de kachel alleen voor nood (stroom uitval) en bij echt koud 🥶 weer. In België is petroleum trouwens veel goedkoper dan hier.
Als de stroom een keer uitvalt..... Komt hier zelden voor en dan ook nog kortdurend. Zo kort zelfs dat het huis er nauwelijks van afkoelt. Hier geen gevaarlijke brandstoffen in huis.
Stroomuitval komt steeds vaker voor en een kwalitatief goede Zibro kachel is gewoon echt veilig. Koop er wel een met dubbele verbrandingskamer, is mijn advies, bv. de Zibro RC32.
@@jos5067Klinkt niet als erg duurzaam en van wat ik lees is de rook ook niet bepaald gezond.
"Bij het verbranden van petroleum in een kachel ontstaat koolmonoxide, een kleurloos en geurloos gas dat niet waarneembaar is. Inademing van koolmonoxide kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, bewusteloosheid en zelfs de dood. Koolmonoxidevergiftiging is vooral gevaarlijk in slecht geventileerde ruimtes, omdat de concentratie koolmonoxide in de lucht kan toenemen."
Ik heb ook zoiets gemaakt met oude pc ventilatoren, een oude adapter en wat touw.
In mijn convectorputten had ik eerst Speedcomfort, maar heb ze vervangen door HeatFan Cinco's i.c.m. SDR-HeatBoosters. De Speedcomforts hebben nu een plek onder de radiatoren.
Hoe bevalt de heatfan? Beter dan speedcomfort?
Ik heb ook een convectorput. Heb een setje speedcomfort, maar wil nog wat aanvullend.
En deze dingen in combinatie met een elektrische kachel? Iemand ervaring? En heeft iemand ervaring met de verwarmingselement die je los in een radiator kan schroeven?
@@mastersmurf1 Moet volgens mij gewoon werken
Ook ik heb de speedcomfort ventilatoren al ruim 7 jaar onder alle radiatoren en kan bevestgen dat het werkt en dat de energierekening naar beneden is gegaan. Alleen let op....de investering was toen redelijk, dus pas na 2 tot 3 jaar heb je het er uit.
Mr Klets, de link in de beschrijving verwijst nog naar de oude sensor. De warmtepompsensor staat nog steeds voor 16€ in de shop.
Aha, de nieuwe sensor schakelt op 28c. Handig, want de fans hier schakelen me wat te vaak in en uit.
@@martijnkosters9024 Dat is de losse prijs, wanneer je de set mét WP sensor koopt gaat de prijs van de normale sensor er vanaf.
Werkt het ook bij een convectorput? Ik weet dat dat een iets ander principe is, maar zou moeten lukken toch?
@@pg41226 Ja, kun je die pinnetjes voor gebruiken
Alleen die prijs.. voor 3 ventilatortjes, magneetjes en wat plastic 58 euro haha.
Dat krijg je als iets in Nederland wordt gemaakt en geassembleerd. Maar moet wel zeggen, die 10 jaar garantie waar ze mee schermen nemen ze wel echt serieus. Heb al een nieuwe voeding gekregen en een interne kabel (deze had kabelbreuk) dus je kunt ze lang in bedrijf houden.
Ik vindt het ook best duur maar kan het ook niet goedkoper zelf maken. Dus heb ze wel gekocht.
Lang leve AliExpress. Sorry hoor, ik gun ze het allerbeste, maar kan m'n geld slechts één keer uitgeven.
IK hebt ze gratis gekregen bij Fattenvall met de gespaarde punten .
Je hoeft het niet te kopen, net als het veel te dure biertje in een café 😉
Dit type ventilator kun je ook op de grond zetten met de kleine stukjes die tegenover de magneetjes zitten.
Iets waar ik nergens iets over hoor: je moet de ventilatoren wel regelmatig schoon/stofvrij maken.
Heatbooster is goedkoper of is dat niks groet
@@Sjeess Geen ervaring mee
@@KetelKletsokej zag dat ze nu in een aanbieding waren bij bol
Heeft iemand een dergelijke ventilator al eens achter z’n koelkast geprobeerd? Dat zou de koeling toch ook efficiënter moeten kunnen maken, zat ik te filosoferen….
Nog niet geprobeerd, maar ben er wel mee bezig en verwacht een lager energiegebruik omdat er gemiddeld genomen koudere lucht over de condensor stroomt waardoor het temperatuurverschil kleiner wordt en de koeling met een hoger rendement werkt.
De rotortjes in de ventilator trekken best wel stof aan, waardoor volgens mij het rendement iets kan afnemen door het aangekoekte stof op de rotorblaadjes. Hoe kun je die rotortjes eigenlijk het beste schoonmaken? Met een klein kwastje?
Perslucht?
@@KetelKlets Kan ook. Dan wel het rotortje even vasthouden 😋
Heb het zelf pas gedaan met de stofzuiger met een borstel er op.
Ja, met stofzuiger en klein kwastje voorzichtig schoonmaken.
Kende het product niet, maar interessant. Zou je een keer een video kunnen maken over zonneboilers. Zelf ben ik aan het oriënteren om m’n warmwatervoorziening van het gas af te krijgen. Het idee is om tapwater via een keukenboiler icm Homewizard te regelen en douchewater mbv een zonneboiler. Met die laatste heb ik totaal geen ervaring.
Zonneboilers zijn in principe een goed idee in een zonniger en warmer klimaat dan we hier hebben.
Het is veel gemakkelijker om het oppervlak te gebruiken voor zonnepanelen en daarmee een warmtepomp te voeden.
Kan ook met een warmtepompboiler, maar het verwarmen van de woning is een grotere beparing dan het beetje gas dat op gaat aan bad en douche. Reken op 50 m3 besparing per persoon per jaar. Dat loont eigenlijk alleen als de gasaansluiting weg kan. Daardoor is een warmtepomp met extern voorraadvat meestal de meer voordelige optie.
Zelf heb ik nu een hybride warmtepomp en het jaarlijkse gasverbruik daalt hierdoor naar 100 m3 wat eigenlijk voornamelijk voor bad en douche is.
@@SolAce-nw2hf verwarmen doe ik al met een houtkachel. Dus daar valt weinig winst meer te behalen lijkt me. Een volledige warmtepomp is een behoorlijke investering en met een hybride heb ik nog steeds gas nodig.
@@JoBeRo2010 Een warmtepompboiler is dan een mooie optie als je toch al gasloos stookt. Daar zit ook subsidie op.
@@SolAce-nw2hf Zou een elektrische CV ook kunnen, of is dat hetzelfde als een warmtepompboiler Ik heb ongeveer 1,3 MW per jaar ‘over’ van m’n zonnepanelen.
@@JoBeRo2010 Een elektrische CV is in verhouding zeer onzuinig. Die heeft een COP van 1, ofwel 1 kWh elektriciteit levert 1 kWh warmte. Een warmtepomp haalt een COP tussen de 3 (heet water) en 8 (vloerverwarming bij mild weer). Gemiddeld is dat ruimschoots 4 op jaarbasis in een compleet systeem. Dus feitelijk is een elektrische CV gemiddeld zo'n 75% verspilling. Reken daarbij ook mee dat elektriciteit in de winter nog voor een groot deel uit gascentrales komt. Die halen een rendement van 60%, dus met een COP van 1 is dat slechter (en duurder) dan thuis een CV ketel gebruiken.
Twee besteld met een gemeente subsidie. De grap is : ik gebruik ze als ventilatoren, één voor de vrij ouwe pc in de zomerhitte, de ander bij een raam met hor.
Andere hack (op eigen risico!) : je kan ook twéé adaptors op één aansluiten, dan draaien de ventilatoren nog sneller, maar dan heb je dus geen sensor. Ik moest wel een extra universele adapter aanschaffen en had zelf nog een compatibel liggen voor 2 systemen. Of dat op termijn kwaad kan, dubbel vermogen, dat ga ik nog merken.
Ze kosten mij dus eigenlijk juist wat geld maar wel handig. Ik wilde ze eigenlijk weggeven, maar mn familie is niet zo behoeftig dus gebruik ze zelf nu.
Ik ben tevreden over het functioneren en de besparing in gasverbruik, maar heb elk jaar bij de start van het koude seizoen moeite om ze weer aan de praat te krijgen. Maak de sensoren los, idem met de voeding. En dan nog lukt het niet.
Tips zijn welkom
Als je alleen de sensor kabel los trekt moeten de ventilatoren gaan draaien. Zoniet dan is er mogelijk vervuiling door stof
Het werkt wel..... iets.
Ik heb ze op mijn LT Jaga Linea radiatoren geplaatst maar ik vind het toch een beetje tegenvallen. Merkbare luchtverplaatsing maar geen verschil in aanvoer een retourtemperaruur.
Het zou kunnen zijn dat je ketel / warmtepomp de delta T zelf regelt door het versneller van de pomp.
Dus mogelijk kan je hier nog even naar kijken
Ik heb jaga's en dan wel met zelfbouw en met een booster kan je echt verschil maken, alleen zorgt de WP nu dat er een hogere flow is, omdat die delta T op 5 graden probeert te houden
De algemene delta T bij de WP zou dat nauwelijks beïnvloeden maar ik meet de temperatuur van het leidingwerk vlakbij de radiator. Dus de delta T van de radiator en die veranderd niet of nihil. Een hoge flow wil je bij die Jaga’s trouwens ook niet hebben wat dan beginnen ze te suizen. Maar dat is weer een andere discussie 😂
@@supermathy3000 dat suizen klopt helemaal. Heb je aan/afvoer ingeregeld met flow beperkingen? Met zelfbouw kit kan ik ongeveer met dezelfde flow circa delta T verdubbelen. Dus van 5 naar 10 (bij CV)
Alle flowstanden geprobeerd. Het suizen blijft. Zeker na een defrost. Maar goed, de vloerverwarming doet het des te beter. En de ventilatoren gaan naar de slaapkamers waar “gewone” radiatoren zitten.
Hadden ze niet beter een 12v draaibare weerstand (dimmertje)er tussen kunnen zetten waardoor je zelf kan bepalen bij welke spanning de resonantie verdwijnt. Je kunt wel 6 verschillende voedingen willen verkopen en de klant moet maar afwachten of hij de goeie koopt. Nog beter als je de dimmer in de voeding van 12V= inbouwt dan is er maar 1 voeding nodig!
@@jan-peterandriessen4682 Potmeters zijn zeer storingsgevoelig, zeker in stoffige omgevingen.
@@KetelKlets Dat zou kunnen als je ze open en bloot er tussen maakt maar ingebouwd in een stekker moet toch stofdicht gemaakt kunnen worden?
Ik heb bij 1 dubbele radiator deze dingen erboven op geplaatst, moet volgens mij ook werken.
Zou het misschien een beter idee zijn om met een airco je huis te verwarmen??
Niet als je de gehele woning wil verwarmen (inclusief warmteopslag in de woning zoals binnenmuren, meubels). Met airco warmt een ruimte snel op, maar je bent de warmte heel snel kwijt als de airco uit gaat. De woning verwarmen met water/infrarood maakt beter gebruik van de vertraging in warmteverlies, met meer comfort.
Ik heb dit vorige winter getest bij mijn wp met enkel radiatoren. Kon echter geen verschil meten met de flir camera. De aanvoer temperatuur zakte niks. Wat uiteindelijk ook logisch is. Want de woning heeft bv. 500 Watt warmteverlies wat gecompenseerd wordt door een wp die 500 Watt de woning instuurt. Die ventilators kunnen niet op magische wijze energie (bv. 100 W) toevoegen.
Wat ze wel doen is de ruimte sneller verwarmen door de convectie te verbeteren! Vandaar dat het ook “SPEED” comfort heet. Maar als de ruimte eenmaal op temperatuur is, heeft het geen voordeel meer. Mijn woning verwarm ik 24/7 en dus leveren de speed comfort fans mij geen voordeel op.
In theorie zou je met een lagere aanvoer temperatuur moeten kunnen werken, maar daarvan is mij niets gebleken. Ik verwarm bv. vandaag (29 september) mijn woning met 28° C water door de radiatoren. Ik kan dat niet omlaag krijgen naar 27° C, want dan koelt de woning af.
@@Pim57 Als er geen verschil is tussen de brontemperatuur en de ruimtetemperatuur, vindt er geen energieuitwisseling meer plaats. Dat punt lijk je genaderd te zijn.
Ik had ze ook toegepast en kon praktisch geen verschil merken in het gasverbruik. Waarschijnlijk omdat wij sowieso al verwarmden met een aanvoertemperatuur tussen de 40 - 50C. Daar zit bij ons vooral de winst door een hoger rendement van de cv-ketel en een lager verlies in de cv-leidingen.
Omdat de ventilatoren bij ons teveel geluid maakten en geen lager gasverbruik gaven heb ik ze weer verwijderd.
Wanneer ze de ruimte sneller verwarmen dan zal de thermostaat sneller afslaan.
@@dus9746 Dat klopt op zich wel maar daarna slaat de thermostaat weer eerder aan omdat de ruimte weer eerder is afgekoeld.
De winst van deze ventilatoren zit 'em voornamelijk in het feit dat de cv-ketel op een lagere temperatuur kan werken en daardoor zuiniger is en je daardoor ook minder warmteverliezen hebt in het transportsysteem (de cv-leidingen).
Vuistregel: Voor elke graad lagere uitvoertemperatuur van een warmtepomp verbetert de COP met ongeveer 4%.
Hoe hoger de watertemperatuur in de radiator, hoe meer warmte er in de kamer wordt afgegeven. Door radiatorventilatoren te plaatsen, wordt de warmteafgifte van de radiator vergroot. Hierdoor kan de aanvoertemperatuur worden verlaagd, terwijl de ruimte even snel wordt opgewarmd als zonder ventilatoren, maar met een hogere temperatuur.
Dit effect is vooral merkbaar bij lagere temperaturen, omdat bij hoge temperaturen natuurlijke convectie en warmtestraling dan een grotere rol spelen.
Kleine ventilatoren leveren slechts een beperkt effect. Om de capaciteit van de radiator bij lage temperaturen echt te verhogen, moet een aanzienlijke hoeveelheid lucht worden geforceerd. Zo zal een reeks van 140mm ventilatoren op een T33-radiator een veel groter effect hebben dan een paar 70mm ventilatoren op een kleine radiator.
SDR Engineering biedt op hun website een Excel-bestand (xlsx) aan waarmee je deze berekeningen zelf kunt uitvoeren.
Bij ons thuis kon door het plaatsen van ventilatoren op meerdere radiatoren de aanvoer temperatuur 2c naar beneden zonder merkbaar verschil in comfort en opwarm snelheid van de woning.
Heb ze ook teruggestuurd, werkt voor geen meter, koelt de lucht eerder af, en te duur.
@@bramvd2632 Je snapt niet wat convectie is. Bewegende lucht voelt altijd kouder aan, maar vervoert wel degelijk de warmte-energie vanuit de radiator de ruimte in.
Heb ze gehad maar vond het geen toegevoegde waarde en lawaai, (normaal bedrijfsgeluid maar ik vond het irritant)
Om dezelfde reden heb ik ze ook teruggestuurd. Als het dan ook nog niet werkt. In het voor- en najaar is de water temperatuur van het cv-water te laag dus schakelen ze niet in.
Je zei met een warmtepomp radiatoren gaan koelen . Krijg je dan geen condens vorming op de radiatoren als het warm in de ruimte is
@@kruit17 Kan optreden ja, dan zul je de temperatuur iets moeten verhogen. Meestal wordt 18 graden als ondergrens gebruikt.
Al jaren in de gang, maar wel de temperatuur sensor aangepast, want we stoken op 31 graden. De rest is allemaal vloerverwarming, alleen de gang niet
Wat een hoop geklets😅
Vertel. Jij weet het vast beter. Ik wacht.
Heatfan is beter geschikt voor warmtepompen en kunnen met de juiste sensor moduleren!!
Wat is er beter aan heatfan?
@rutgertenhave modulerend
@@rutgertenhave dat ze het toerental aanpassen aan de watertemperatuur.
@@carboy54 dank voor reactie
Die zijn al zo oud als de weg van ROME Ik heb er 1 die vanzelf gaat draaien als de kachel heet wordt.
Wekt zelf zijn stroom op .
alleen het geluid
Waarom een andere adapter terwijl ze gewoon een potmeter er tussen kunnen zetten. Het is net alsof dit soort mensen en ICT'ers naast elkaar heen leven, want die fans worden in computers al langer geregeld. 🤦♂
@KetelKlets In het geval van een warmtepomp is dit een zeer slecht idee. De capaciteit van de warmtepomp en de capaciteit van het afgiftesysteem (vloerverwarming en radiatoren) moeten perfect afgestemd zijn op het huis en de isolatie. Ook wil je bij een warmtepomp ook zeker niet een te groot verschil tussen aanvoer en retour temperatuur. Door dit soort dingen te gebruiken ga je dat systeem uit balans brengen waardoor je in het beste geval gewoon een hogere energierekening krijg maar in het slechtste geval kan zomaar je warmtepomp in storing schieten. En als je nou echt zoiets als dit nodig denkt te hebben dan heeft de installateur gewoon prutswerk afgeleverd.
Geen enkel systeem is 'perfect' afgestemd en dat ga je in de praktijk ook onmogelijk halen. Eén dichtgelopen radiatorkraan, één open raam of omslaand weer en het hele 'perfecte' plaatje is weg. Dat is in de praktijk gelukkig ook geen probleem en kun je hier prima mee spelen. Als ik een warmtepomp neem dan komt die gewoon op het bestaande CV systeem te zitten en daar mag ie het mee doen, daar ga ik weinig tot niks aan veranderen (en zo gebeurt dat overal bij renovatie).
@@KetelKlets nee dat is feitelijk onjuist. Bij vrijwel iedere renovatie worden de radiatoren voor LT radiatoren vervangen als vloerverwarming geen optie is en die worden dan op het systeem afgestemd. Soms worden er zelfs dikkere leidingen geplaatst. De zaken die jij noemt met dichtslibben van kranen etc… zijn niet of nauwelijks van toepassing omdat er magnetische vuilafscheiders en filters in het systeem geplaatst worden. Helaas is het echt niet zo simpel dat je even een warmtepomp naar binnen gooit en wat ventilatortjes onder de radiatoren plakt en het dan allemaal prima werkt.
@@KetelKlets Ik raad je ook zeker aan om hier over even met John Visser te gaan praten. Die kan dat allemaal veel beter uitleggen.
@@familiekruit6068 We gaan het zien want dat is precies wat ik ga doen. Alles vervangen is namelijk veel te duur en in mijn ogen onzinnig (doet Quatt ook niet). Over de vloerverwarmingsverdeler wil ik nog nadenken, de rest blijft zoals het is. Ik ben niet op zoek naar perfectie want dat verdien je nooit meer terug (klassieke 80-20 regel).
PS: met dichtlopen bedoel ik niet dichtslippen maar het bereiken van de ingestelde temperatuur op de radiatorknop waardoor de systeemflow verandert.
Dat mensen nog met gas stoken is mij een raadsel,elektrisch kost 30 cent kwh ,m3 gas 1,40 euro en alleen de plaatsen waar je bent verwarmen,,bijna iedereen die ik kan hebben superhuis 3 verdiepingen en dan helemaal boven verwarming aan terwijl je daar heel de dag niet bent 😂😂😂
Dat is voor een gigajoule energie dus €39,80 voor gas versus €83,33 voor elektrisch.
@@WhoStoleMyAlias Bij COP1? Dan zou elektriciteit dus vanaf COP2 al gunstiger zijn?
@@KetelKlets Puur op basis van intrinsieke energie. Houd er rekening mee dat warm tapwater COP1 is, alsook koken, dan ben je met elektra per jaar al zo'n €260 duurder uit. Voor een energieklasse A woning zit jij dan bij 550kWh per jaar voor verwarming op break even. Doe er nog honderd bij voor geen vastrecht als je de meter hebt laten afsluiten, wat ook niet gratis wordt gedaan.
Ik ben maar een amateur in specificaties,maar mijn ervaringen in mijn gezin 3 pubers beesten redelijk groot huis, redelijk tot goed geïsoleerd is het feit, dat en niet gaan lachen, ik in elke kamer waar men langere tijd verblijft een elektrische wandkachel aangaat, als je op elke kamer inclusief woonkamer een half uurtje laat draaien, je al in je zwemkleding kan gaan zitten,,, als ik dit niet doet en alleen me cv ketel zou doen dan ben ik minimaal 1.5 uur verder, en ik vind gewoon Electrisch verwarming veel prettiger aanvoelen, hoe dat kan begrijp ik niet maar tis wel zo, en mijn maandelijkse kosten voor mijn huis en gezin is vrijwel nihil, met maar 9 zonnepanelen met 3000Wp mijn omgeving begrijpt en geloof me nooit als het ter sprake komt.....
@@cas-221 Dat komt omdat je alleen bij aanwezigheid verwarmt (alleen dat scheelt al heel veel) en die warmte na uitschakelen ook weer vrij snel weg is. Verwarmen met je cv kost misschien wel anderhalf uur, maar de warmte blijft na uitschakelen ook nog makkelijk diezelfde tijd aanwezig in de ruimte.