Πως από μια δισκοκήλη μπορεί να προκληθεί σκολίωση;

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 июл 2024
  • Μια δισκοκήλη όταν είναι μεγάλη, είναι δυνατόν να προκαλέσει ασυμμετρία στην μορφολογία του εναπομείναντος δίσκου, δηλαδή ο δίσκος στη μια μεριά να είναι συμπαγής, και στην άλλη ελλειπής.
    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια γενικότερη κλίση και ανισορροπία στη σπονδυλική στήλη, η οποία μεταφέρεται και στις οπίσθιες αρθρώσεις, που ξεκινάει από μια μετατόπιση και στροφή του σπονδύλου μέσα στους 3 άξονες του χώρου. Αυτό με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μεταφερθεί στον από πανω σπόνδυλο, και μετά στον από πανω κλπ...έτσι ώστε μια περιοχή της σπονδυλικής στήλης να εμφανίσει τελικά μια μόνιμη παραμόρφωση (deformity) που λέγεται σκολίωση.
    Αυτή η κατάσταση αποτελείμια ένδειξη αστάθειας (instability) της σπονδυλικής στήλης, η οποία προκαλεί έντονο πόνο στη μέση (οσφυαλγία) και ως ένα βαθμό μπορεί να αποτραπεί αν υπάρχει ένα δυνατό μυϊκό σύστημα, το οποίο αποκτάται μέσα από συστηματική κίνηση και άσκηση.
    Όσον αφορά τον πόνο στα πόδια (Ισχιαλγία), αυτός προκύπτει με άλλον μηχανισμό από ότι η οσφυαλγία: είναι συνέπεια οσφυϊκής στένωσης. Τα νεύρα σταδιακά ισχαιμούν και προκαλούνται πόνοι, καψίματα, μουδιάσματα κ.α
    Είναι σημαντικό ο ασθενής να καταλάβει πως η ανακούφιση του πόνου με παυσίπονα και φυσικοθεραπεία είναι μια προσωρινή λύση και δεν αποτελεί θεραπεία.
    Εξίσου λάθος είναι να γυρνάει ένας ασθενής από γιατρό σε γιατρό χωρίς να έχει κάποιον που να γνωρίζει συνολικά την κατάσταση της υγείας του και όλα τα συνοδά προβλήματά του.
    Συνεπώς, για την οργανωμένη θεραπεία και πρόληψη απαιτείται ένας γιατρός, που να εξειδικεύεται στο πρόβλημα του ασθενούς καθώς και ένας καλός φυσιοθεραπευτής. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε τη σημασία που έχει η διαρκής φροντίδα της υγείας μας από εμάς τους ίδιους. Τέλος, σε περίπτωση που η πάθηση το επιβάλλει, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει έγκαιρα.
    ------------------------------------
    Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.neurocenter.gr στην ενότητα Σκολίωση των ενηλίκων
    ------------------------------------
    0:00 Περιστατικό
    3:35 Πόνος στα πόδια
    4:21 Η σειρά των λαθών που οδηγεί στον χρόνιο πόνο
    9:20 Συμπέρασμα
    ------------------------------------
    Πληροφορίες από τον Νευροχειρουργό Κωνσταντίνο Κωσταβάρα, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Μαρούσι).
    Το ιατρείο βρίσκεται στο Παγκράτι. Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο 210 220 1617 (όλο το 24ωρο.
    ------------------------------------
    Αν σας αρέσει αυτό το βίντεο και θέλετε να ανεβούν και άλλα αντίστοιχα μπορείτε να πατήσετε το 👍
    Αν έχετε ερωτήσεις ή θέλετε να αναπτυχθεί κάποιο συγκεκριμένο θέμα, αφήστε το σχόλιό σας 🔽
    Αν σας ενδιαφέρουν τα θέματα του καναλιού, μπορείτε να κάνετε εγγραφή πατώντας το κόκκινο κουμπί [subscribe/εγγραφή] 🟥
    Αν θέλετε να ενημερώνεστε πρώτοι για αντίστοιχα βίντεο, πατήστε το εικονίδιο με το καμπανάκι 🛎
    --------------------------------
    SOCIAL MEDIA
    Facebook : neurocentergr
    Instagram : dr.kostavaras_neurosurgeon
    Twitter : Neurocentergr
    Linked In : Konstantinos Kostavaras
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    #κωσταβαρας #νευροχειρουργος #νευροχειρουργικη #σπονδυλικηστηλη #σκολιωση #σκολιωσηενηλικων #χειρουργειο #πονος #neurocenter
  • НаукаНаука

Комментарии • 5

  • @user-vc8ei7vq6p
    @user-vc8ei7vq6p 5 месяцев назад

    Σκολιώσεις 25 μοιρών είναι λογικό να βγάζουν χρόνιους πόνους; Στη περίπτωση αυτή προλαμβάνεται η χειροτέρευση σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού και του φυσικοθεραπευτή;

    • @neurocentergr
      @neurocentergr  5 месяцев назад

      Σκολίωση 25 μοιρες σε παιδί και εφηβο η νέο άνθρωπο, δεν κάνει καθολου πόνο. Σκολίωση 25 μοιρες σε γυναικα πανω από 50-60 μπορεί να κάνει πόνο. Και ναι, σαφώς μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοηθεια γιατρου + φυσικοθεραπευτή.

  • @altinborici6013
    @altinborici6013 5 месяцев назад

    Jatre kalispera,eko mia erotisi,eko kani spontilodesia apo atikima sti ikodomi.Eko astathia ke eko mudiasmena ta kato akra,ke i mis gluti ke apagogi ine adinama ,kano fiziotherapia,ke eko idima ostu katagma Θ7 με Θ 10 με Ο2.Σε τι οφείλετε το μουδιασμα κε αστάθεια.Περπαταο με το πι Έκο μια μικρή βελτιοσι ι διναμοσι.Ιμουνα 132 μερεσ σε νοσοκομείο κε περεσα 2 καρδιακές προωσβολεσ,κε 2 πνευμονικό ιδίωμα.Παρακο θελο μια απαντισι.

    • @neurocentergr
      @neurocentergr  5 месяцев назад

      Με τέτοιο σοβαρό ατύχημα και τόσες ημερες παραμονή στο Νοσοκομείο, μουδιασμα και αστάθεια είναι κατανοητα και αναμενόμενα. Το αν ειναι μόνιμα ή οχι, εξαρτάται από την εικόνα του μυελού στη μαγνητική, αλλά και από την αποκατάσταση που θα κάνετε. Βελτίωση εξακολουθεί να υπάρχει και πολλους μηνες μετά το ατύχημα, ειδικά σε νέους ανθρωπους. Εύχομαι περαστικά!