Cum funcționează REGULA DE 4%

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 фев 2025

Комментарии • 56

  • @szepesibela3071
    @szepesibela3071 4 месяца назад +4

    Multumesc pt video. Este o idee buna sa vorbesti despre aceasta regula.

  • @DariusDRB
    @DariusDRB 4 месяца назад +3

    Multumim Ovidiu! Asteptam demult un video pe tema asta

  • @roxanamunteanu1637
    @roxanamunteanu1637 4 месяца назад +2

    Mulțumim!!!!

  • @ovi7509
    @ovi7509 4 месяца назад +3

    Foarte bun video 💪

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 месяца назад +1

      Mulțumesc pentru apreciere! 🙏😊

  • @ghitalazar4044
    @ghitalazar4044 4 месяца назад +6

    La un portofoliu de 1 milion RON : Poti retrage 5000 lei lunar, retragere ajustata anual cu 4% (media pe ultimii 15 ani parca) rata inflatiei ( primul an 60 mii lei, anul 20 -126 mii lei). Cu un randament de 6% (titluri de stat, 0 taxe si impozite), epuizezi portofoliul in 20 de ani. Precizez ca nu mai contribui cu absolut nimic in aceasta perioada, doar reinvestesti diferenta (daca exista).D.p.m.d.v. este destul de clara situatia! Nu uitati, lacomia va poate ruina! Este important cat investesti, este la fel de important cat cheltui .... Asa cum investitiile pe termen lung necesita disciplina financiara, la fel este necesara disciplina financiara si cand incepi sa consumi din portofoliu. Presupun ca ai exercitiul disciplinei financiare cat timp ai construit portofoliul, nu vad de ce nu ai avea si cand incepi sa culegi roadele. Viata nu are o evolutie liniara, asa cum nici portofoliul nu are o evolutie liniara. Ajustezi retragerile in functie de conjuctura in care te afli si/sau portofoliul. Acel calculator simplifica o simulare a sumei care iti permiti sa o cheltui, in functie de mai multi parametri, ii ajustezi cu realitatea TA.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  3 месяца назад

      Perfect de acord. Și în perioada în care trăiești din investițiile făcute ai nevoie de disciplină. Însă mare grijă la calculele făcute. Titlurile de Stat aduc pe termen lung un randament între 3% și 4%. Ce vedem acum reprezintă excepția, nu regula.

  • @IulianYT
    @IulianYT 4 месяца назад +2

    ei, noi in Moldova, care Republica, nu prea avem actiuni. Adica exista bursa de valori, se mai vand incolo incoace oligarhii unul la altul, dar practic este inchis accesul persoanelor fizice.
    Doar recent a fost lansata platforma de vanzare a VMS(valori mobiliare de stat) direct catre persoane fizice, si pana nu are sa fie ceva similar - nu investesc un leu in stocks.

    • @xizzard
      @xizzard 4 месяца назад +1

      Poti sa investesti in Romania, Europa, US, Japonia, china .... sunt multe piete cu multe platforme. Nu trebuie sa te limitezi la R. Moldova. Spor!

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  3 месяца назад

      Am lucrat cu un client pe partea de Planificare Financiară și el a reușit să-și deschidă cont la XTB. Dar nu mai știu dacă avea și cetățenie română, sau nu. Poți să vezi la ei ce ar trebui să faci ca să-ți deschizi un cont.

  • @GabrielCastor06
    @GabrielCastor06 4 месяца назад +2

    Buna ziua , într-un timp daca nu má înșel aveați o secțiune unde contra cost sau abonament erau oferite sfaturi sau consultanță contabilă. Mai există secțiunea și dacă da care e procedeul ? Multumesc anticipat

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 месяца назад +2

      Nu am oferit niciodată servicii de contabilitate. Tot ce ofer eu sunt coaching financiar sau servicii de planificare financiară pentru persoane fizice. Deci nu sunt sigur că sunt ceea ce cauți tu. ... Pentru acestea din urmă ai link-uri în descriere. 🙂

    • @GabrielCastor06
      @GabrielCastor06 4 месяца назад +1

      @@ovidiutarcu planificare financiară pentru persoane fizice , sfaturi pentru declarații de venit etc, tot ceea ce înseamnă sistem financiar pentru persoana fizică in Ro?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 месяца назад +2

      Audit și Planificare Financiară. Îți las aici un link către formularul de contact: ovidiutarcu.ro/audit-si-planificare-financiara/

  • @liviutimar
    @liviutimar 4 месяца назад +2

    Bune explicatii. Insa am o intrebare. Regula mai tine cont de impozitele pe fiecare retragere din portofoliu? Dar de inflatie, nu cea anuala de care ai vorbit, ci cea aparuta in toata perioada (25-30 de ani). 40.000 euro peste 30 de ani va fi nimic. E ca si cum ar trebui sa incep de la 600.000 euro calculul, pt ca pe restul i-a mancat inflatia in 30 de ani.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 месяца назад +1

      Regula se mulează pe cheltuielile anuale ale fiecărui investitor și ține cont de inflația suferită în perioada de acumulare. Și sunt calcule care se fac pentru a ține cont de impozite.

    • @xizzard
      @xizzard 4 месяца назад +1

      Impozitele parca se platesc o singura data (sau de 2 ori): la tranzactie direct in platforma si prin declaratia unica, daca se depaseste plafonul.

    • @liviutimar
      @liviutimar 4 месяца назад +1

      @@ovidiutarcu Cu un randament anual mediu 7% timp de 30 de ani, ca sa ajungi la 1 mil euro, trebuie sa investesti 815 lunar, ceea ce e mult pt majoritatea oamenilor. Ca sa tina cont de inflatie nu ar trebui ca, de fapt, suma finala sa fie mai mare de 1 milion, deci si suma lunara?

    • @liviutimar
      @liviutimar 4 месяца назад +1

      @@xizzard Dom cate stiu, se platesc la fiecare retragere, fiind castig de capital. Deocamdata este 1% (investitii peste un an), dar a fost mai mare si probabil se va mai schimba.

    • @xizzard
      @xizzard 4 месяца назад +1

      @@liviutimar îți ia 1sau3% din profit (dacă există unul) la vânzare de acțiuni în funcție de perioada deținerii. Dividendele se impozitează la sursă cu 8%. Apoi dacă veniturile anuale (extra salariale) depășesc ~19000lei (6x salariu mediu sau minim, nu mai știu exact) atunci plătești și sănătatea...

  • @ghitalazar4044
    @ghitalazar4044 4 месяца назад +4

    Am facut simulari pe un site si se pare ca poti cheltui doar 50-60% din randamentul obtinut intr-un an, restul trebuie reinvestit in portofoliu. Daca pe ultimul an ai avut un randament de 8% la un portofoliu de 1 milion de RON, asta inseamna 80 mii lei randament. Din acesti 80 mii, poti cheltui 40-50 mii iar restul reinvestesti in potofoliu. In acest fel nu epuizezi portofoliul, plus ca lasi ceva acolo pentru anii cu randament negativ. Practic, in fiecare an trebuie sa ajustezi suma ce o poti cheltui in functie de randamentul obtinut. Asa mi-a iesit pe simulari .... si are logica.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 месяца назад +1

      Poți să-mi spui site-ul unde ai făcut aceste simulări?

    • @ghitalazar4044
      @ghitalazar4044 4 месяца назад

      @@ovidiutarcu calculatorsite. Poți seta orice, randament, rata inflației, ce sumă dorești să retragi pe ce perioadă. În acest fel vezi mult mai clar ce îți permiți să cheltui fără să epuizezi portofoliul. E foarte util!

    • @ghitalazar4044
      @ghitalazar4044 4 месяца назад

      Nu știu cum să îți spun, nu mă lasă să spun. Nu pot posta....

    • @MihaiVj
      @MihaiVj 4 месяца назад

      Nu face sens. Daca ai 8% randament ai 1.080.000 la sfarsitul anului.
      Daca ii scoti pe toti 80, 10 se duc pe inflatie, 20 pe taxe, mai ramai cu 50 curati. Portofoliul pentru urmatorul an tot 1mil e.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 месяца назад

      Zi-mi doar numele. Îl caut eu pe google după.

  • @mariannitu4722
    @mariannitu4722 4 месяца назад +3

    Am investit in actiuni si cum stim volatilitatea mare.. Daca atunci cand creste vand valoarea cresterii din actiuni si repet de cate ori fac un profit.. Este o strategie buna.. Sunt incepator in investitii si probabil nici matematica mea nu este prea buna 😅😊

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  3 месяца назад

      Poate fi o strategie. Dar trebuie să și faci ceva cu excesul de profit pe care nu o să-l folosești imediat. Și trebuie și acolo niște limite care trebuie discutate în funcție de mai multe variabile.

  • @Tokamak_9
    @Tokamak_9 4 месяца назад +4

    Eu am toate cheltuielile acoperite din investiții pasive. Mă pot pensiona?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 месяца назад +2

      Felicitări! 👏... Dacă ți-ai făcut calculele corect, cel mai probabil da.

    • @rusoghne
      @rusoghne 3 месяца назад

      cheltuielile astea de baza includ si asigurarea de sanatate la sistemul national? sau cum o putem lua in considerare pentru a putea merge la un doctor sau sa faci o operatie etc in aceleasi conditii ca si cum ai cotiza din salariul brut?

  • @alinmarin838
    @alinmarin838 6 дней назад +1

    Nu exista venit fix care sa acopere inflatia preturilor pentru produsele pe care eu le-am folosit in anul 2024 in ultimii 30 de ani nici macar pentru un singur produs sau serviciu. Daca gresesc te rog sa numesti unul singur, poate am calculat eu gresit.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 дня назад

      Nu știu unde ai găsit tu aceste date. Recunosc eu nu am făcut niciodată o astfel de analiză pentru 30 de ani. Dar în contul meu de cumpărături există produse care s-au scumpit mai puțin decât inflația din 2023.

    • @alinmarin838
      @alinmarin838 4 дня назад

      @@ovidiutarcu La prima cautare pe google "preturi x produs 1995" o sa gasesti produsul dorit din mai multe surse: reviste de cumparaturi, oferte, stiri, ziare, etc. De exemplu daca esti fumator, in 1995 costa intre 5 si 21 lei vechi un pachet, astazi costa intre 200000 si 300000 lei vechi un pachet, adica de cel putin 952 de ori mai mult.
      Deci ai nevoie de o dobânda anuală capitalizată este de aproximativ 25.69% pe an doar ca sa iti poti cumpara tot un pachet de tigari in cazul in care esti mai pretentios la ce fumezi in 1995 si mai modest in 2025. Pana acum nu a existat astfel de randamente fixe cu posibilitatea sa le reinvestesti anual ca sa poti obtie acest rezultat. Restul produselor au suferit schimbari de pret, unele mai mici si altele mai mari, dar ideea este aceeasi ca nu poti sa acoperi inflatia cu un astfel de produs financiar.
      Este bine ca recunosti, dar mai bine ar fi fost daca ai fi facut analiza inainte de videoclip.

  • @davidcorniciuc2607
    @davidcorniciuc2607 3 месяца назад +1

    Strategia e ok pt un portofoliu bazat pe actiuni de growth sau ETF uri cu acumulare , dar daca ai venit pasiv bazat pe dividende iar tu traiesti doar din dividende fara sa vinzi nici un activ si practic nu ai nici o eroziune a principalului, toate aceste strategii, fie bune .. fie rele, nu isi mai au aplicabilitate .

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  3 месяца назад

      Orice distribuire de dividende conduce la o scădere a prețului acțiunii cu o valoare echivalente. Deci, și dividendele pot eroda principalul dacă nu sunt gestionate corect.

  • @AnimeUnltd
    @AnimeUnltd 4 месяца назад +2

    Cat costa serviciul de elaborare plan de investiții?

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  3 месяца назад

      Nu putem discuta de preț până când nu vedem cât de bine ți se potrivește. Îți recomand să completezi formularul și te contactez eu ca să discutăm pe larg 🙂: ovidiutarcu.ro/audit-si-planificare-financiara/

  • @rusoghne
    @rusoghne 4 месяца назад +3

    mi se pare o mai buna strategie sa retragi lunar din portofoliu acea suma stabilita (din vanzare de active, obligatiuni sau retragere din conturile bancare) si restul de bani sa i lasi sa mai lucreze lunile ramase, decat sa retragi o suma mare in Ianuarie si sa o tii in contul curent, riscand sa faci si cumparaturi impulsive.

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 месяца назад +1

      Există riscuri comportamentale pe care le presupune și retragerea lunară. Mai degrabă ai nevoie de o metodă de gestionare a banilor retrași astfel încât ei să nu stea chiar degeaba până când ajungi să-i cheltuiești. 🙂

  • @rellomasgras6085
    @rellomasgras6085 4 месяца назад +2

    4% pe an.?😢

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 месяца назад

      Nu. 4% din valoarea pe care a atins-o portofoliul în momentul retragerii din activitate. Îți recomand să urmărești din nou clipul dacă nu ai înțeles cum funcționează regula.

  • @the.blue.raven7777
    @the.blue.raven7777 4 месяца назад

    Castigi la loterie

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 месяца назад +1

      Deși sunt de acord că investițiile presupun un anumit grad de noroc, el este departe de cel necesar pentru a câștiga la loto.

  • @crasuswolf
    @crasuswolf 4 месяца назад +3

    Ai omis 30de ani de inflatie+taxe.
    Milionul tau va fi suficient pentru o inghetata pe timp de vara.

    • @the.blue.raven7777
      @the.blue.raven7777 4 месяца назад +1

      Se presupune ca ai randament pozitiv

    • @ovidiutarcu
      @ovidiutarcu  4 месяца назад +2

      Așa m-am săturat de acest comentariu defazat pe care îl tot văd postat pe internet .... 😐

    • @stanciucalexandru9642
      @stanciucalexandru9642 4 месяца назад +1

      ​​@@ovidiutarcusunt de acord, totusi ar fi bine sa explici in cateva cuvinte eroarea, sa nu fie neintelegeri.Multumesc anticipat.