Da,chiar aprecieri,ajutati pe multi prin aceste explicatii pe care bancile nu le spun. Ar fi frumos sa faceti o inregistrare cu privire la refinantarile care se vor de catre bsnci la aproximativ 3 ani de la contractare ,unde pierzi dobanda si o iei de la capát cu dobanda.. Asta este marea pâcâlealâ...spor la emisiuni si un nou an cat mai frumos si cu realizari ...
Foarte interesantă strategie! Poate reușești să ne faci un update, suntem curioși cum a evoluat acest portofoliu și cât de eficientă este strategia de investiții.
Buna Stimate Domn ,am urmarit cu interes prezentarea facuta de dumneavoastra si am retiunut un mic amanunt..citez ..nu sunt adeptul acestei modalitati de a investi banii .atunci va inteb cu mare interes care ar fi cea mai agreeata investitie si in ce a unei sume detinute de catre dumneavoastra si avand ca obiectiv un astfel de mod de a investii in siguranta!
Nu pot să ofer un răspuns fără să am o imagine de ansamblu concretă a situației financiare, obiectivelor financiare, sumelor investite, orizontului de tip, ș.a.m.d.
Foarte bine ai observat și ai ridicat mingea la fileu. Bine ar fi dacă ar veni cu o soluție(instrument financiar)sigură la care să și participe personal. Cele bune tuturor.😊
Bună seara, mulțumim pentru informații. Apreciem și sunt foarte utile. Oare există un fișier cu portofoliul actualizat pentru a vedea evoluția? Mulțumim.
La momentul dat companiile de masini electrice și companii de energie electrica sunt niste investitii foarte bune Cum ar fi Tesla,Nio,Solo,Nikola si altele. Spun din propria experiență.
esti foarte optimist la fraza o familie castiga in medie 6 744 RON. Pentru a face asa o afirmatie, ar trebui de luat cel putin salariul median, nu mediu.
bine explicat si usor de inteles cum se aloca dividendele? daca cumpar unitati intr-un ETF sau actiuni la o firma cu cateva zile inainte sa se plateasca dividendele , voi primi dividende pt actiunile/ unitatile detinute?
Poti face, te rog, un video despre cum calculezi randamentul unui instrument financiar? Adica, spre exemplu: -vezi lunar o creștere de x% pe acțiunea x. Cum e calculata? Apoi, dupa ce ai asta pentru fiecare luna, cum se calculeaza pentru anul respectiv? Se aduna? Se face media? Geometrica sau aritmetica? Apoi, cand stii ca in fiecare an a crescut cu x%, pe 10 ani de exemplu, cum calculezi procentul mediu? Ca am aflat si eu ca de fapt se face cu media geometrica, nu cea aritmetica si m-a bulversat. SP500 pe ultimii 20 ani are 4.5% randament daca il calculezi cu media geometrică. Cu media aritmetica e 10%. Diferenta e mare. Asta e cifra pe care o pui in simulatoarele alea online de dobanda compusa, nu? Acest randament mediu. Tot ce am zis pana acum CRED ca se aplica atunci cand incluzi dobanda compusa. Cazul 2: cumperi azi si vinzi peste 10 ani. Cum calzulezi cu cat a crescut? Cu Rate of Return? (Val finala-val inițiala)/val initiala x 100? Dar care valoare? Daca vb de SP500 vorbim de puncte? Initial si final? Si rezultatul (cresterea) ar trebui sa fie la fel si daca calculezi pe bani. Adica ar trebui sa obtii acelasi procent de crestere, nu? Vreau sa investesc dar m-am blocat la chestia asa....mi se pare ca daca nici nu pot sa cuantific cat a crescut/scazut...ce investitii sa fac? Si am vazut ca nimeni nu explica chestiile astea Si mai e o treaba la dobanda compusa si dollar cost averaging. Daca spre exemplu ai 5 ani in care creste anual cu 10%, in anul 6 ai o scădere de 50%, iar in anul 7 revine putin si creste cu 10% randamentul anual e negativ(geometric calculat,acel CAGR). Si asta inseamna ca pe simulatoarele alea online de dobanda compusă mereu iesi in pierdere ( pentru ca dobanda aia e negativa). Deci oricat ai cumpara in anul cu scaderea, tot iesi pe minus, chiar daca isi revine. Ori acele simulatoare nu sunt realiste si nu tin cont de faptul ca tu cumperi foarte ieftin? Pentru ca tu trebuie sa astepti practic multi ani ca randamentul sa devina din nou pozitiv.
Ce-a mai frumoasă investiție și plăcută 🤔 Cumpără de mâncare pentru cei săraci și fără adăpost, pentru cei dezbrăcați și goi; și este ce-a mai frumoasă investiție; cu această investiție vei șterge lacrimile celor săraci și goi celor flămânzi și dezbrăcați; sunt case în țara noastră destule în care locuiesc copii flămânzi și goi, dezbrăcați și sărmani!!!!
O poti face mai eficient cand esti suficient de bogat (independent financiar vreau sa zic).Din saracie nu prea vad cat si cum poti sa ajuti prea mult pe altii.Ganduri frumoase dar lipsite de realism.
Am publicat un videoclip cu modificările făcute la portofoliu după primul an de investiții: ruclips.net/video/DI12eGC-Et0/видео.html Și voi publica unul nou la finalul anului dacă voi face modificări substanțiale.
La sub 10% castig in medie, ETF-uri nu ar trebui privite ca investitii dar ca produse de economisire. Fondurile mutuale te rup cu comisioanele si au un randament chiar mai scazut decat ETFurile.
@@darius92 sunt destul de diferite. Unul deține 500 de companii din toate sectoarele de activitate. Unul doar pe tehnologie. Majoritatea companiilor din Nasdaq sunt și în S&P 500. Îți recomand să compari cei doi indici și să vezi care este mai potrivite pentru viziunea ta de viitor. Eu personal am mers pe MSCI World care e și mai diversificat.
Probabil de referi la Fonduri Mutuale gestionate activ. Pentru că Index Funds sunt tot un tip de Fond Mutual doar că gestionat activ. Iar un ETF e un Fond Mutual tranzacționat la Bursă. Dar sunt de acord cu tine. Fondurile Mutuale și ETF-urile de tip Indice sunt cele mai avantajoase pentru investitorii obișnuiți.
Toate cele 4 ETF-uri pe care le-ai enumerat nu sunt reglementate UCITS. Deci nu sunt potrivite pentru investitorii obișnuiți. Îți recomand să cauți niște alternative europene.
Nu înțeleg la ce te referi. ETF-ul nu are dată expirare, iar OMV nu știu dacă este un acronim sau un simbol de tranzacționare. Ca să-ți pot răspunde la întrebare te rog să postezi un comentariu distinct cu mai multe detalii.
Despre cum investești într-un ETF voi face un clip în viitor. Legat de ce să cumperi, asta este responsabilitatea fiecărui investitor. 🙂 Eu investesc în ETF-uri de tip indice și de asta le recomand pe canalul meu de RUclips. Însă care anume, fiecare trebuie să decidă în funcție de propriul plan de investiții.
Salut, Ovidiu! Multumesc mult pentru materialele foarte bine documentate si structurate, imi sunt de mare ajutor! In ceea ce priveste investitul pe termen lung, daca de exemplu cineva investeste aprox. 2500 lei pe luna (si suma aceasta este adaptata in fiecare an la inflatie) intr-un ETF cu acumulare (de exemplu S&P 500), in cat timp poti trai decent in Romania din venit pasiv, strict din investirea sumei sus mentionate (lunar)? Sau de ce suma investita lunar in ETF uri cu acumulare ar fi nevoie ca sa traiesti exclusiv din venit pasiv, dupa 8-10 ani de investitii? Desigur, in situatia in care nu apar evenimente total neprevazute la nivel global. Multumesc!
Păi depinde de câți bani ai nevoie ca să trăiești. O regulă după care să te ghidezi este următoarea: Valoarea portofoliului tău trebuie să fie de aproximativ 28 ori mai mare decât valoarea cheltuielilor tale anticipate anuale. În cazul ăsta, cu o rată sigură de retragere de 4% ai șanse foarte mari să rămâi și cu bani pe care să-i lași moștenire.
Maestre poti argumenta mai in detaliu pe ce criterii ai ales cele 2 ETF-uri legate se piata globala si cea legata de pietele emergente....de ce acestea si nu altele.multumesc
Administratorul fondului are o reputație foarte bună, sunt denominate în EUR, domiciliate în Irlanda și sunt varianta cu acumulare, adică se reinvestesc automat dividendele. Pentru o investiție pe termen lung mi se par foarte potrivite.
Pentru că pot să controlez cât anume să am expunere pe țări dezvoltate și cât pe cele emergente. La cele două din urmă ponderile sunt prestabilite și înclină prea mult către țări dezvoltate pentru gustul meu.
@@ovidiutarcu Poti te rog sa specifici cum anume controlezi expunerea pe tari dezvoltate si emergente? Din cate vad cel putin la iShares ambele au la INVESTMENT OBJECTIVE - seek to track the investment results of an index composed of developed market equities. Nu mentioneaza tarile emergente.
De la 31 Decembrie 1987, MSCI World a avut un randament mediu anual de 8,63%, iar MSCI EM de 10,62%. Indicele BET a avut un randament de 11,77% fără dividende. Doar că performanțele anterioare nu le garantează pe cele viitoare.
Îți recomand să vorbești cu cineva de la depozitarul central. Ei pot avea o arhivă cu dividendele de la acele companii. Dar nu m-aș baza pe ele pentru că s-ar putea să se fi prescris pentru că nu au fost revendicate: www.roclear.ro/
Dar ce parere ai despre planurile de acumulare cu asigurare de viata in fata? Fondurile mutuale nu participa la fondul de garantare iar prin contract companiile cu acele fonduri daca iti pierd banii nu au obligatia de a iti da inapoi banii. Si daca cumva firma ar pierde banii prima oara ar despagubi PJ pentru ca ei sunt mai importanti. Pe partea cealalta firmele de asigurari care au plan de acumulare gen unit linked platesc intai PF. Cat despre partea de a investii doar in actiuni este cat de cat riscanta pentru persoane obisnuite si pentru siguranta recomand diversificarea portofoliului intre actiuni si obligatiuni in functie evolutia pietei. Mai mult investim pe obligatiuni cand incepe o criza(ex: martie 2020) iar incepand cu jumatatea perioadei de criza(ez septembrie 2020) putem aloca o parte mai mare in actiuni si mai putin in obligatiuni. In felul acesta maximizam potentialul portofoliului si reducem pierderile.
Nu mi se par produse financiare potrivite pentru investiții. Și am făcut două videoclipuri în care mi-am prezentat argumentele. Legat de market timing-ul pe care-l propui tu, nu prea funcționează. De exemplu, indicele S&P 500 a crescut cu peste 40% în perioada martie - septembrie 2020. Strategia ta te-ar fi privat de aceste câștiguri. În schimb, ce este bine să faci, este să ai un Plan de Investiții în care să crezi și care să fie potrivit pentru tine. Și să-l respecți atât în perioadele de criză cât și în cele de prosperitate. Pentru că această constanță îți aduce randamente bune pe termen lung. Eu personal nu dețin obligațiuni în portofoliu pentru că am un orizont de timp lung. Și îmi permit fluctuațiile care pot apărea. Însă fiecare trebuie să-și construiască portofoliul de investiții conform propriei strategii.
Mi-am notat ideea ta în fișierul cu idei de videoclipuri. Însă procedura e super ușoară și e mai rapid să o faci singur: 1. Deschizi un cont 2. Citești toate documentele relevante 3. Faci o poză la un document de identitate 4. Faci un selfie 5. Atașezi un extras de cont. 6. Aștepți să-ți fie verificate actele Cam asta e tot.
@@serbuvlad nu știu. Ai finalizat procesul de înregistrare? Mie mi-au cerut un extras de cont ca să confirme adresa de domiciliu. E ceva normal atunci când deschizi un cont la un broker. Să nu te trezești că nu poți plasa depune bani pentru că nu e confirmată adresa.
@@ovidiutarcu Da, m-am inregistrat, am depus bani si am investit in ETF-urile date exemplu de tine in clip. Totul a mers perfect, fara sa-mi ceara nimic altceva, in afara buletinului.
Salutare, imi poti spune te rog care sunt tickerele pentru Etf-urile de pe Trading212 ? Ca daca scrii Ishares core msci world ucits etf iti da cateva... :)) mulțumesc! App si pentru S&P 500 care varianta ar fi mai buna VUSA sau CSPX ? Are legatura ca e de la Vanguard sau Ishares ?
ETF-urile listate la Bursă au tickere diferite în funcție de valuta de tranzacționare. Așa că cel mai important este să stabilești valuta în care vrei să investești și apoi alegi ETF-ul adecvat. Din perspectiva mea, atât Vanguard cât și BlackRock sunt companii solide. Așa că, dacă ar fi să aleg, aș merge pe cel cu TER-ul mai mic.
@@ovidiutarcu Mulțumesc pentru raspuns. Ma gandeam pe termen lung daca nu ar fi mai ok sa investesc intr-un ETF denominat in Euro(desi contul meu este in Ron) tinand cont de faptul ca si Romania va adera candva la moneda Euro exact cum ai spus si tu sau sa raman pe VUSA unde am deja o anumita suma investita ?!? Am vazut ca pe Trading121 sunt unele ETF-uri denominate in Euro dar aparute in 2020,2021....sunt de incredere oare ?
Nu înțeleg mare lucru ,dar sună așa de bine ...că-mi vine să pun și eu 250 de euro pe lună 😂 Prezentarea-i bună ,se cunoaște că ai experiență în domeniu dar mai greu pentru noi care nu avem de-a face cu investițiile... Cum am putea să o luăm de zero ?
Mă bucur că acest videoclip te-a motivat să începii să investești! Propun ca pentru început să te informezi despre investiții și despre diferite tipuri de instrumente, după care să alegi care sunt cele mai potrivite pentru obiectivele tale financiare. Eu recomand pentru începători investițiile în Fonduri Mutuale de tip Indice. Am făcut un videoclip în care am explicat tot ce trebuie să știi despre Fonduri Mutuale. Pentru vizionare click pe link-ul de mai jos: ruclips.net/video/7-mQUYm_x5I/видео.html
Am un numar de telefon de la un broker dar a spus că el nu se ocupa cu asa ceva .va rog un numar tel de la un broker care se ocupa cu asa ceva.multumesc
Îți recomand să intri pe site-urile brokerilor precum XTB, eToro, Trading 212, TradeVille sau Interactive Brokers și să cauți la secțiunea de contact numărul de telefon pentru relația cu clienții.
E vreun motiv pt care faci DCA de 1000 RON intr-un singur fond in fiecare luna prin rotatie, in loc sa faci cate 333 de RON in fiecare fond? E clar ca pe de-o parte e mai simplu asa cum faci tu. Dar mai poate fi si alt motiv? Mersi anticipat!
În principiu am făcut așa pentru simplitate. Un al doilea motiv ar putea fi pentru a optimiza acel comision minim de 1,90 RON de la TradeVille. În mod normal trebuie să investești de minim 760 RON pentru ca acel comision variabil să fie egal cu valoarea comisionului minim. Însă am renunțat la această abordare pentru portofoliul public iar acum investesc o sumă egală în toate ETF-urile în fiecare lună. Ca să fie DCA ca la carte.
doamne asa ceva ...am lucrat eu pt o firma care suna clientii sa investeasca pe bursa :)) printr-o aplicatie de genu.... investeti u acei 1000 lei pe forex, actiuni cica la firme. dar esti comisionat de broker... cel mai simplu este un depozit cu plata lunara a dobanzii. content copy paste usa.
Trading 212 nu are entitate juridica pe Romania. Este reglementata de FCA si garantata de FSCS UK. In caz de faliment al broker-ului (cu brexit si toate cele) crezi ca vom mai vedea vreun ban de la ei?
În caz de probleme cu Brexit-ul vei fi transferat la entitatea din Bulgaria ca să fii sub protecția legilor UE. Dacă dă faliment dar nu e cauză de fraudă majoră probabil vei putea să-ți muți deținerile la alt broker și să-ți primești banii din cont de la Fondul de Garantare. Cea mai bună idee ar fi să te diversifici și între brokeri astfel încât să poți să ai banii împărțiți între mai multe companii. La fel ca și cu fondurile mutuale. 🙂🙂
@Ovidiu Tarcu Mulțumesc pentru răspuns! Din păcate pentru mine, cu Revolut nu s-a întâmplat așa. Am primit doar un mail că dacă rămân cu acțiunile la ei, e pe propria răspundere că nu voi mai fi protejat de legile UE. Iar problema cu diversificarea brokerilor, nu ar fi că diversifici și comisioanele? La tradeville de exemplu, comisionul minim de 7 euro pe tranzacție te obligă să faci o tranzacție de minim 1400 de euro pentru a beneficia de comisionul real de 0.05%. Astfel dacă tu nu ai avea pe lună nici cei 1300e și i-ai mai și împarți între brokeri, ce variantă ai avea? Sau ar trebui să diversifici brokerii doar la sume mai mari?
@@ovidiutarcu Și încă ceva, dacă entitatea ar fi pe Bulgaria, practic fondul de asigurare nu ar fi oferit de statul Bulgar? Astfel nu ar fi mai dificil să îți recuperezi banii?
@@codyrap95 Revolut nu este cel mai bun exemplu de broker, pentru că nu este. De aceea nici nu am făcut o recenzie despre el încă. Eu nu-l recomand. Ideea cu diversificarea între brokeri trebuie să apară la sume ceva mai mari. Dar să știi că pe termen lung un comision de 7 EUR pe tranzacție nu te afectează foarte mult. Ar fi un pic mai dificil cu recuperarea banilor, pentru că nu e un broker din țara ta. Dar pentru că trebuie să respecte legislația din UE tot e mai bine decât la un broker dintr-o țară cu domiciliul într-o jurisdicție unde tu nu prea ai drepturi.
@@ovidiutarcu Multumesc pentru răspuns. Dacă e să comparăm, da, cu siguranță e ”mai” bine să fie o țară UE, dar mă gâmdesc că tot nu e ideal. Cât despre comision cred că depinde foarte mult de suma tranzacției. Că dacă faci doar tranzacții de câte 10 euro per fond, pe o perioadă îndelungată (pentru cost averaging și sărăcia de la noi), ți-ar trebui foarte mult timp să recuperezi practic un comision de 70%. În fine nu vreau să bat apa în piuă, am înțeles în mare nivelul adăugat de risc dat de alegerea broker-ului și toate calculele impuse de comisioane. Merci pentru informații!
Mi-ai dat o idee f. buna,nu stiam cum sa investesc in BVB mai simplu,am selectat primele 7 companii din indicele BET si proportia lor si am de gand sa investesc lunar o suma de bani incercand sa replic performanta indicelui,chiar daca nu 1 la 1,dar oricum randamentul o sa fie mai bun investind direct in actiuni,o sa ajustez din cand in cand investitia pentru a pastra procentajul actiunilor..Am de gand sa investesc in a treia zi de scadere din luna sau in ultimele zile(daca nu exista 3 zile consecutive de scaderi). Pe baza unui tabel excel am calculat proportia fiecarei actiuni,comisioanele si tot ce am nevoie pentru a ajusta foarte usor portofoliul in functie de indicele BET.
Excelentă strategie! Dacă vrei să vezi abordarea mea pentru a replica indicele BET cu 7 acțiuni, poți să urmărești și acest videoclip. Poate te ajută: ruclips.net/video/qW0GRaVm-xA/видео.html
@@alinacobzaru3741 Buna Alina. Am schimbat strategia de investitii, nu mai urmaresc sa copiez indicele BET, unele companii din top nu imi plac si investesc in ce companiile cred mai mult si de asemenea in obligatiuni. Proportia mea actuala este de 70% obligatiuni si 30 % actiuni( vreau sa pot vinde obligatiuni si sa cumpar actiuni in cazul unor corectii mai mari pe bursa, momentan consider ce este supraevaluata). Daca esti la inceput iti recomand sa te informezi, sa intelegi instrumentele si sa incepi sa investesti demo sau cu sume mici de bani la inceput. Nu iti recomand sa copiezi pe nimeni, eu nu fac asta, ia ceea ce te ajuta de la fiecare si fa-ti propria strategie in functie de profilul tau de risc( eu prefer sa dorm linistit :)) ).
@@busybody2174 mulțumesc frumos pentru detalii. Eu as fi vrut doar draftul de tabel 😀. Între timp am preluat ideea de la tine si mi-am facut propriul tabel! Spor la bani!!!
Salut, sunt nou la tine pe canal ! în urma cu 10 min, cautam un om să îmi explice mai ( pe întelesul meu, având în vedere ca sunt nou în sistem) te-am gasit pe tine, dupa 6min, m-ai convins să mă abonez, chiar aveam ce învata de la tine ! am doua întrebari! 1. care este cea mai buna platformă de a investi si doi care este omul perfect de la care as putea sa cumpar cursuri pt a ma învata sa îmi investesc bani !
Salut! În primul rând mulțumesc pentru încredere și bine ai venit în comunitate! 🙏🎆 Iar acum ca să-ți răspund la întrebări: 1. Nu există cea mai bună platformă de a investi. Ci doar cea mai bună pentru tine. Eu personal folosesc Tradeville pentru investiții pe BVB respectiv XTB și Trading 212 pentru investiții internaționale. 2. Depinde ce tip de investiții vrei să faci. Dacă vrei să investești în Fonduri Mutuale și ETF-uri atunci pot să-ți recomand cursul meu în care explic toate lucrurile care sunt relevante și pe care trebuie să le știi ca să-ți contruiești un portofoliu diversificat. Îți las aici link-ul ca să vezi mai multe detalii: ovidiutarcu.ro/construieste-ti-averea-cu-fonduri-mutuale/
Eu investițiile le fac pe termen lung (20+ ani). Însă, deja sunt pe profit cu acest portofoliu public. 🙂 Am făcut un update după 1 an în acest clip: ruclips.net/video/DI12eGC-Et0/видео.html
Dacă strategia ta de investiții include criptomonede, nu este nici o problemă. Vreau doar să precizez că în investiții nimic nu e sigur așa că după 3 zile de scădere e posbil să urce. Spor la investiții!
Nu există nici o siguranță. Poți să investești 50 de mii de euro într-un bitcoin după 10 zile de scădere în speranța că va crește la loc și să te trezești că mai scade încă 6 luni până la 10 mii🤣
Nu este nici o problemă dacă nu vrei să investești în companii din România. Există mii de companii solide internaționale în care poți să investești. Aș fi curios în ce companii ai investit și ai pierdut?
@@ovidiutarcu am investit in fonduri mutuale ,mai am si acum 4300 actiuni la SIF muntenia (cand am mai cumparat se indrepta spre 3 lei o actiune )am zis sa le uit (nu le-am vandut la 1,2 lei) acum cred ca sunt in jur de 0,2lei ,plus ca mai grav hotaresc sa nu mai dea dividente,ba diversi din conducere au probleme cu legea
Adica toate investiiile sunt cu risc unele chiar cu risc mare. De exemplu poti deschide o firma si sa nu iti mearga..sa dai faliment si in loc sa castigi ceva, sa pierzi si mii de euro poate zeci de mii de euro bani investiti sau si mai rau bani luati pe credit depinde cat de mare e firma sau investitita in sine. E intelept sa nu te bagi la riscuri mari..insa riscurile nu le poti elimina niciodata total. Cine nu vrea riscuri in viata sta acasa in varfu patului.
În cazul acțiunilor, riscul cel mai mare este ca ele să dea faliment. Și e considerat mai mare decât cel al titlurilor de stat care are șanse mai mici să dea faliment.
@@ovidiutarcu la titlutilr de stat nu exista riscul că statul să intre în incapacitate de plată? Astfel sa nu își mai achite obligațiile față de noi investitorii în titluri de stat
Filozofia mea este să ajut oamenii să scape de datorii și să nu mai facă altele. Dacă aș investi în P2P aș intra în conflict cu valorile personale. În plus, am senzația că persoanele care apelează la P2P o fac pentru că nu pot obține un credit de la instituții reglementate.
Felicitari pentru clipurile tale!! Ajuta mult, am o intrebare,daca vreau sa investesc pe viitor pe etoro o suma de 10 mi de euro la inceput, merita sa fac cont si cardu pe persoana fizica sau e mai ok sa fac firma pentru a investii in actiuni?
E mai ușor și mai simplu să investești ca persoană fizică pe baza CNP-ului. Nu ai nici un avantaja dacă investești prin firmă. S-ar putea chiar să fie mai scump.
Eu nu recomand să faci trading ci să investești pe termen lung. De aceea nu-ți pot oferi un răspuns la această întrebare. Pentru investiții eu în prezent folosesc XTB, Tradeville și Trading 212.
Salut Ovidiu. În legătură cu riscuri... ce șanse sunt ca un fond de investiții care administrează un ETF , să dea faliment? Se întâmplă des asta? Mă gandesc pentru o investiție pe termen lung 20-30 ani. Merci
Dacă investești în administratori cu renume, care există pe piață de zeci de ani, sunt destul de mici. Mai greu să dea faliment un ETF pentru că trebuie să ar trebui să ajungă la zero toate investițiile din portofoliu. Iar dacă se întâmplă asta, nu mai avem economie de piață. Și eu investesc pe termen lung și nu mi se pare un risc major. 1% maxim.
Deci ,din cate inteleg investesti doar in cele trei ETFuri. De fonduri mutuale nu ai mai mentionat nimic.In fonduri mutuale investesti separat sau deloc?
salut Ovidiu. Inteleg ca alegerea celor 2 fonduri ETF este doar un exemplu dar vreau sa te intreb de ce nu ai ales un ETF de tip S&P500 ? Te astepti la o scadere a economiei americane dupa ce au intervenit in piata cu suma aia imensa de bani? din ce vad si in compozitia MSCI World UCITS sunt primele mari companii americane
Am ales acest indice global pentru că există și în alte țări dezvoltate companii importante care au câștiguri foarte bune. (Adidas, Loreal, Volksvasgen, etc.). Am preferat să nu mă axez pe o singură țară, chiar dacă aceasta este cea mai mare economie din lume. Protecția împotriva unei posibile scăderi a economiei americane o reprezintă țările emergente (China, Rusia, India, etc.) care ar profita în urma unui astfel de eveniment.
@@ovidiutarcu cand spuneai de iShare emerging markets etf te referi EIMI? M-am uitat pe platforma trading 212 si acesta este una din variante in $(mai este cel in pounds EMiM)
Da. Trebuie să plătești impozit pe venit atunci când vinzi unitățile de fond ale ETF-urilor dacă le vinzi la un preț mai mare decât cel cu care le-ai cumpărat Dar asta se va întâmpla într-un moment mai îndepărtat în viitor.
Salutare! Locuiesc în Germania și aș vrea sa încep să investesc in actiuni și etf-uri prin Trading 212. Intrebarea mea este: Unde și când ar trebui să platesc taxele(din dividente și retrageri) generate de acestea? Mulțumesc anticipat și multă baftă în continuare!
Nu știu exact cum este legislația din Germania. Va trebui să cauți pe cineva care investește de acolo ca să-ți explice. Procedura ar trebui să fie destul de facilă. Primești un raport de la broker cu Profitul/Pierderea, îl declari la autorități și faci plata prin transfer bancar. Așa funcționează în România, și așa ar trebui să fie și în Germania.
@@ovidiutarcu mulțumesc mult pentru răspuns! Dar totuși în România unde se declară acest raport pentru a fi plătit. Întreb pentru a ști ce instituție să caut aici.
Multumesc pentru video! castigul de pe platformele de tranzactionare, trebuie declarat la anaf sau trebuie sa platim taxe ceva, daca transferi banii inapoi pe card ?
Da, trebuie declarat la ANAF în momentul în care îți intră banii în contul de tranzacționare. Urmează să public un videoclip și pe acest subiect. Rămâi pe recepție! 😋
Salut , urmaresc videourile tale de ceva timp insa am o intrebare la care nu mi-a raspuns nimeni pana acum.Trebuie sa fi broker sau ai nevoie de un broker ca sa poti sa investesti sau poti sa o faci de unul singur?.De exemplu pe etoro sau mintos sau revolut sau orice platforma de investitii.Multumesc si spor la treaba !!
Brokerii sunt niște entități reglementate care intermediază operațiunile de vânzare/cumpărare dintre cei care investesc. Ai nevoie de ei pentru că altfel nu ai acces la companiile care se listează la Bursă. Însă deciziile legate de ce cumperi îți aparțin în totalitate. În majoritatea cazurilor ei nu-ți gestionează banii și nu pot să-ți zică în ce să investești. eToro și Revolut sunt brokeri reglementați. Mintos nu cred că are acest statut.
Salut Ovidiu, am cautat de ceva timp si in Romania echivalentul unui consultant fiduciar din state, de exemplu cei de la Stronghold, pentru a ma ajuta sa imi balansez portofoliu si a ma consulta pentru noile investii. Cunosti sau recomanzi pe cineva care se ocupa cu asa ceva ? A doua intrebare, cand ajungi sa aduni destui bani in portofoliul tau, cum faci tranziția către ceva mai sigur. Asa cum bine stii investițiile in acțiuni sau fonduri de acțiuni (ETF) sunt ceva mai putin sigure decat obligațiunile de exemplu. Ma gandesc sa lucrez la o aplicatie care sa faca aceasta rebalansare, daca ti se pare un proiect interesant, ar fi de ajutor sa am pe cineva cu mai mult cunoștințe in domeniu, lasa-mi un mesaj.
Salut, Bogdan! Această meserie nu există în România și nu este reglementată la fel ca în SUA. Eu ofer ședințe de consiliere financiară în care pregătim planuri financiare pe termen lung și planuri de investiții. Dar acțiunile care trebuie luate sunt făcute de client. Nu știu cum e la cei de la Stronghold, dar din câte am văzut eu CFA-ul din SUA face acest lucru pentru tine. Tranziția către instrumente mai sigure o faci gradual când te apropii de valoarea portofoliului pe care ai stabilit-o. Ai două variante: - fie oprești achizițiile în fonduri de acțiuni și te concentrezi doar pe fonduri de obligațiuni (mai lentă și cu mai puține obligații fiscale) - fie vinzi o parte din unitățile la fonduri de acțiuni și cumperi unități la cele de obligațiuni (mai rapidă dar și cu mai multe obligații fiscale)
Salut, ce parere ai de urmatoarea idee de investitie : Cont la brokerul Trading 212 in RON ,Continut portofoliu : Vanguard S&P 500 UCITS ETF si iShares MSCI World UCITS ETF ? avand in vedere ca am o suma limitata de investitii (incepator, 500 lei lunar ) este indicat sa ma axez doar pe 2 ETF uri?
Ești foarte expus pe SUA. 60% din companiile din iShares MSCI World UCITS ETF sunt din Statele Unite. Vanguard S&P 500 UCITS ETF este exclusiv pe SUA. Prin această decizie faci o înclinare. Adică anticipezi că SUA va avea cea mai mare creștere. EU am preferat să mă diversific și pe țări emergente în caz că în următorii 10 - 20 de ani se schimbă ordinea puterilor economice. Dar dacă îți dorești expunerea pe SUA nu e o problemă. Atâta timp cât sumele nu sunt foarte mari poți să te axezi pe 2 ETF-uri și să cumperi alternativ. Iar când cresc disponibilitățile, adaugi alte ETF-uri în portofoliu. În schimb aș merge pe un cont Trading 212 deschis în EUR. Nu te avantajează deloc să păstrezi banii în RON ținând cont că nu cumperi ETF-uri din România.
Este foarte ok să investești în tine. Însă trebuie să te gândești puțin și la persoana ta din viitor. Poate merită să sacrifici puțin acum ca să te asiguri că ai și o sursă de venit pasiv.
Salut Ovidiu, planuiesc de ceva vreme sa ma apuc de investitii pe piata bursiera, vazand acest videoclip, m-am gandit ca as putea incepe cu strategia ta, ce parere ai? Mentionez ca sunt student, nu am un venit stabil, insa pot investi minim 200-300 de lei lunar in acest porofoliu, ce zici?
Ca si completare, sunt constient ca aceasta strategie de portofoliu a ta este una pe termen lung spre foarte lung, insa ideea este sa incep de undeva, cu pasi mici, neavand cunostiinte pentru a investi in actiuni aferente, ma gandesc ca strategia ta cu ETF-urile este una buna pentru un incepator ca mine
@@theodordumitrache-z7d ideea este să studiezi bine ETF-urile și să fie potrivite pentru tine. Decizia trebuie să vină de la tine, pentru că altfel nu o să fii împăcat cu ea și nu o să dormi noaptea. Nu copia portofoliul fără să-ți faci propria cercetare pentru că nu te ajută pe termen lung. Pe măsură ce sumele cresc o să-ți provoace din ce în ce mai mult stres. Poți să începi cu 200 - 300 RON lunar, doar să știi că la Tradeville cred că trebuie să ai 3000 RON ca să poți deschide un cont. Asta era ultima condiție pe care mi-o amintesc.
Buna seara. In loc de cele 2 Etfuri internationale nu ar fi o varianta mai buna investirea in VWCE de la Vanguard ? Daca investitia in cele 2 ETFuri are un avantaj fata de investirea in acesta, as dori sa imi spuneti care ar fi. Inafara de TER care este cu 0.02% mai mare, nu am gasit alt minus. Multumesc.
Indicii de tip All World, deși investesc atât în companii din țările dezvoltate cât și în companii din țările emergente au o înclinare destul de mare către țările dezvoltate (85% - 90%). Atunci când ai ETF-uri poți să selectezi tu alocarea. Dar asta nu înseamnă că ETF-ul VWCE nu este o variantă bună. E o chestiune de preferință. Eu am dat doar un exemplu. 🙂
Eu nu am spus nimănui să investească 1.000 RON pe lună. Atât am decis să investesc eu în acest portofoliu public. Fiecare poate să identifice cât poate să investească în funcție de situația financiară actuală.
Trebuie să schimbi puțin paradigma dacă ești cu adevărat interesat de investiții: 1. Investițiile trebuie făcute la începutul lunii, sau imediat după ce iei salariul. Nu la final când ai cheltuit toți banii și nu ți-a rămas nimic. 2. Investițiile la Bursă nu sunt o joacă. Sunt o activitate prin care devii proprietar la cele mai mari companii din lume care furnizează produse și servicii către milioane de oameni. 3. Nu este nevoie să începi cu 1.000 RON. Poți să începi și cu mai puțin dacă alegi instrumentele și platformele potrivite.
Mulțumim pt video. Cât sunt de siguri acești brokeri pe termen lung? Din câte știu xtb de exemplu tranzacționează doar CFD-uri la ETF-uri și este o platformă focusată pe trading. Despre celelalte nu cunosc atât de multe dar tot îmi lasă impresia de platforme de trading mai mult decât de investiții pe termen lung. Au vreo formă de asigurare a banilor in caz de faliment? Mulțumesc!
Un broker este o societate comercială al cărei scop este să obțină profit. De aceea, CFD-urile sunt instrumentele lor mai profitabile pentru că implică tranzacționare activă, se percep comisione, swap-uri, etc. Iar 80% - 90% din oameni pierd banii investiți. De acolo fac bani și de aceea o să fie mai promovate. Însă atât XTB cât și Trading 212 îți permit să cumperi instrumente cu deținere: www.xtb.com/ro/tranzactionare-etf Iar contul Standard Tradeville cred că îți permite doar instrumente cu deținere. Trebuie să fii investitor profesionist ca să accesezi alte instrumente. Toate sunt reglementate de diferite autorități de supraveghere fiscală și protejează investitorii până la suma de 20.000 EUR sau 85.000 GBP cât o să mai funcționeze Trading 212 ca entitate din UK. Și în plus, colaborează cu depozitari și entități de tip custode. Dar în nici un caz nu e asta o garanție că nu broker-ii nu o să dea falimente. La urma urmei, este o firmă care este condusă de oameni și aceștia pot face greșeli. Ideea este să ai încredere că nu e condusă de oameni care vor să eșueze în mod intenționat ca să ia banii investitorilor.
Bună seara! Am tot încercat sa mi deschid un cont de trading 212, deja am practicat paper trading de la începutul pandemiei și am citit câteva cărți, și ma gândeam sa mi deschid un cont cu un capital mic sa vad cum ma descurc, problema este cu îmi zice sa încerc din nou ca a apărut o problema. Aveți vreun sfat?
România are nevoie de așa oameni bravo! Și Mulțumesc am multe de învățat de aici!
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
@@ovidiutarcu ESTI BUN TARE BA DATE DRACU.....
Da,chiar aprecieri,ajutati pe multi prin aceste explicatii pe care bancile nu le spun. Ar fi frumos sa faceti o inregistrare cu privire la refinantarile care se vor de catre bsnci la aproximativ 3 ani de la contractare ,unde pierzi dobanda si o iei de la capát cu dobanda.. Asta este marea pâcâlealâ...spor la emisiuni si un nou an cat mai frumos si cu realizari ...
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
@@ovidiutarcucu ce broker lucrezi?
Strâng informații pt a investi
Super videoclipuri , m-am abonat dupa 30 minute de urmarit ,
Informati foarte valoroase !
Multumesc !
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊... Bine ai venit în comunitate! 🤝
Foarte interesantă strategie!
Poate reușești să ne faci un update, suntem curioși cum a evoluat acest portofoliu și cât de eficientă este strategia de investiții.
Foarte informativ, mai ales pentru cei la inceput de drum, ca mine, mersi mult!
Cu drag! 🙂
Felicitari pentru tot ce faci si multa bafta cu acest portofoliu public!
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
Felicitari 🙏🙏🙏
Mulțumesc pentru apreciere! 🙏😊
Buna Stimate Domn ,am urmarit cu interes prezentarea facuta de dumneavoastra si am retiunut un mic amanunt..citez ..nu sunt adeptul acestei modalitati de a investi banii .atunci va inteb cu mare interes care ar fi cea mai agreeata investitie si in ce a unei sume detinute de catre dumneavoastra si avand ca obiectiv un astfel de mod de a investii in siguranta!
Nu pot să ofer un răspuns fără să am o imagine de ansamblu concretă a situației financiare, obiectivelor financiare, sumelor investite, orizontului de tip, ș.a.m.d.
@@ovidiutarcu sa zicem undeva 30 k!!!
Euro!
Foarte bine ai observat și ai ridicat mingea la fileu. Bine ar fi dacă ar veni cu o soluție(instrument financiar)sigură la care să și participe personal. Cele bune tuturor.😊
@@ovidiutarcudacă nu ești adeptul acestui tip de investiții de ce il recomanzi cu atâta căldură altuia?
Bună seara, mulțumim pentru informații. Apreciem și sunt foarte utile. Oare există un fișier cu portofoliul actualizat pentru a vedea evoluția? Mulțumim.
La momentul dat companiile de masini electrice și companii de energie electrica sunt niste investitii foarte bune
Cum ar fi Tesla,Nio,Solo,Nikola si altele.
Spun din propria experiență.
👍
Bravo.....și bafta în continuare.
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏🙂
Salut Ovidiu! Foarte interesant acest material video, felicitari! Astept un follow-up video dupa un an de investitii. Multumesc anticipat!
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊 ... Cel mai probabil voi face unul în luna noiembrie.
esti foarte optimist la fraza o familie castiga in medie 6 744 RON. Pentru a face asa o afirmatie, ar trebui de luat cel putin salariul median, nu mediu.
Dacă aș avea acele date, le-aș folosi. Însă din păcate INS ne prezintă doar valoarea salariului mediu.
Cea mai buna strategie este DCA și investițiile pe termen lung
Super tare bro!
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
Felicitări
Mulțumesc! 🙏😊
bine explicat si usor de inteles
cum se aloca dividendele?
daca cumpar unitati intr-un ETF sau actiuni la o firma cu cateva zile inainte sa se plateasca dividendele , voi primi dividende pt actiunile/ unitatile detinute?
Ar fi foarte tare daca ai actualiza spread sheet-ul sau poate chiar ai putea face un video in care sa prezinti evolutia dupa 4 ani!
Voi face un videoclip cu evoluția în noiembrie după ce se împlinesc 4 ani.
perfect, mulțumesc! abia astept.. @@ovidiutarcu
Poti face, te rog, un video despre cum calculezi randamentul unui instrument financiar? Adica, spre exemplu:
-vezi lunar o creștere de x% pe acțiunea x. Cum e calculata?
Apoi, dupa ce ai asta pentru fiecare luna, cum se calculeaza pentru anul respectiv? Se aduna? Se face media? Geometrica sau aritmetica?
Apoi, cand stii ca in fiecare an a crescut cu x%, pe 10 ani de exemplu, cum calculezi procentul mediu? Ca am aflat si eu ca de fapt se face cu media geometrica, nu cea aritmetica si m-a bulversat. SP500 pe ultimii 20 ani are 4.5% randament daca il calculezi cu media geometrică. Cu media aritmetica e 10%. Diferenta e mare.
Asta e cifra pe care o pui in simulatoarele alea online de dobanda compusa, nu? Acest randament mediu.
Tot ce am zis pana acum CRED ca se aplica atunci cand incluzi dobanda compusa.
Cazul 2: cumperi azi si vinzi peste 10 ani. Cum calzulezi cu cat a crescut? Cu Rate of Return?
(Val finala-val inițiala)/val initiala x 100? Dar care valoare? Daca vb de SP500 vorbim de puncte? Initial si final? Si rezultatul (cresterea) ar trebui sa fie la fel si daca calculezi pe bani. Adica ar trebui sa obtii acelasi procent de crestere, nu?
Vreau sa investesc dar m-am blocat la chestia asa....mi se pare ca daca nici nu pot sa cuantific cat a crescut/scazut...ce investitii sa fac?
Si am vazut ca nimeni nu explica chestiile astea
Si mai e o treaba la dobanda compusa si dollar cost averaging. Daca spre exemplu ai 5 ani in care creste anual cu 10%, in anul 6 ai o scădere de 50%, iar in anul 7 revine putin si creste cu 10% randamentul anual e negativ(geometric calculat,acel CAGR). Si asta inseamna ca pe simulatoarele alea online de dobanda compusă mereu iesi in pierdere ( pentru ca dobanda aia e negativa). Deci oricat ai cumpara in anul cu scaderea, tot iesi pe minus, chiar daca isi revine. Ori acele simulatoare nu sunt realiste si nu tin cont de faptul ca tu cumperi foarte ieftin?
Pentru ca tu trebuie sa astepti practic multi ani ca randamentul sa devina din nou pozitiv.
Salut!
Mi-am notat ideea ta în fișierul cu idei de videoclipuri. Mersi! 🙂
Salutare. Care este randamentul mediu anual pentru acele trei ETF-uri menționate in acest video? Mulțumesc și succes.
Îți recomand să intri pe paginile lor de prezentare ca să vezi cele mai recente cifre. 🙂
Salut Ovidiu, interesant si util upload, recent am inceput sa investesc in actiuni, totul este inregistrat la mine pe canal, multa bafta in continuare
Felicitări și multă baftă și ție! 😀
Interesant👍
🙏
Bravo Ovidiu!
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
❤
🙏
Ce-a mai frumoasă investiție și plăcută 🤔
Cumpără de mâncare pentru cei săraci și fără adăpost, pentru cei dezbrăcați și goi; și este ce-a mai frumoasă investiție; cu această investiție vei șterge lacrimile celor săraci și goi celor flămânzi și dezbrăcați; sunt case în țara noastră destule în care locuiesc copii flămânzi și goi, dezbrăcați și sărmani!!!!
O poti face mai eficient cand esti suficient de bogat (independent financiar vreau sa zic).Din saracie nu prea vad cat si cum poti sa ajuti prea mult pe altii.Ganduri frumoase dar lipsite de realism.
Cu cât ai o situație financiară mai bună, cu atât poți să ajuți mai mulți oameni.
Ai putea sa faci, te rog, un video similar, dar cu update la ziua de azi/conditiile financiare actuale? Multumesc
Am publicat un videoclip cu modificările făcute la portofoliu după primul an de investiții: ruclips.net/video/DI12eGC-Et0/видео.html
Și voi publica unul nou la finalul anului dacă voi face modificări substanțiale.
La sub 10% castig in medie, ETF-uri nu ar trebui privite ca investitii dar ca produse de economisire. Fondurile mutuale te rup cu comisioanele si au un randament chiar mai scazut decat ETFurile.
Dacă tu așa alegi să le vezi, eu nu te pot opri. 🙂
Daca ar fi 1000 de lei 10% din venit ce fain ar fi.
La unii e 50% sau chiar mai bine
@@doggoc.5988 din pacate asta e tara in care traim
Nu e obligatoriu să începi cu atât. Poți să începi cu sume mai mici ca să-ți formezi un obicei.
@@darius92 sunt destul de diferite. Unul deține 500 de companii din toate sectoarele de activitate. Unul doar pe tehnologie. Majoritatea companiilor din Nasdaq sunt și în S&P 500. Îți recomand să compari cei doi indici și să vezi care este mai potrivite pentru viziunea ta de viitor.
Eu personal am mers pe MSCI World care e și mai diversificat.
La mine e 10% :) sa vedem ce sfaturi primesc de la O. T.
ce folositi pentru investitii? eToro?
Tradeville pentru investiții la BVB. XTB și Trading 212 pentru investiții internaționale.
Fondurile mutuale sunt prastie. Cu 2-3%/an inflatia iti mananca din bani constant. Preferabil Index funds pe S&P500 ( fara leverage )
Probabil de referi la Fonduri Mutuale gestionate activ. Pentru că Index Funds sunt tot un tip de Fond Mutual doar că gestionat activ. Iar un ETF e un Fond Mutual tranzacționat la Bursă.
Dar sunt de acord cu tine. Fondurile Mutuale și ETF-urile de tip Indice sunt cele mai avantajoase pentru investitorii obișnuiți.
Stimą şi respect!
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
Ce parere ai de VTI, VOO, VGT sau VUG? In care ai investi?
Toate cele 4 ETF-uri pe care le-ai enumerat nu sunt reglementate UCITS. Deci nu sunt potrivite pentru investitorii obișnuiți. Îți recomand să cauți niște alternative europene.
Salut ! Cum de nu ai investit in iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc) ?
Am preferat diversificare globală. Companiile din S&P 500 se regăsesc și indicele MSCI World.
Salut, ce platforma e mai sigura: XTB sau Trading 212?
Ambele sunt la fel de sigure.
Recomandare: egalizează volumul intro-ului cu cel al restului video-ului, ajută-ne timpanele :)
👍
La achiziția ETF, la OMV, apare valabilitate până pe 25 februarie. Ce înseamnă acest lucru?
Nu înțeleg la ce te referi. ETF-ul nu are dată expirare, iar OMV nu știu dacă este un acronim sau un simbol de tranzacționare. Ca să-ți pot răspunde la întrebare te rog să postezi un comentariu distinct cu mai multe detalii.
poti face un tutorial cum sa investim? Ce sa cumparam, etc?
Despre cum investești într-un ETF voi face un clip în viitor. Legat de ce să cumperi, asta este responsabilitatea fiecărui investitor. 🙂
Eu investesc în ETF-uri de tip indice și de asta le recomand pe canalul meu de RUclips. Însă care anume, fiecare trebuie să decidă în funcție de propriul plan de investiții.
Salut, Ovidiu! Multumesc mult pentru materialele foarte bine documentate si structurate, imi sunt de mare ajutor! In ceea ce priveste investitul pe termen lung, daca de exemplu cineva investeste aprox. 2500 lei pe luna (si suma aceasta este adaptata in fiecare an la inflatie) intr-un ETF cu acumulare (de exemplu S&P 500), in cat timp poti trai decent in Romania din venit pasiv, strict din investirea sumei sus mentionate (lunar)? Sau de ce suma investita lunar in ETF uri cu acumulare ar fi nevoie ca sa traiesti exclusiv din venit pasiv, dupa 8-10 ani de investitii? Desigur, in situatia in care nu apar evenimente total neprevazute la nivel global. Multumesc!
Exact, este important de stiut (sau macar de estimat)
Păi depinde de câți bani ai nevoie ca să trăiești.
O regulă după care să te ghidezi este următoarea: Valoarea portofoliului tău trebuie să fie de aproximativ 28 ori mai mare decât valoarea cheltuielilor tale anticipate anuale. În cazul ăsta, cu o rată sigură de retragere de 4% ai șanse foarte mari să rămâi și cu bani pe care să-i lași moștenire.
Ce s-a schimbat Cristi Priza
Ești a treia persoană care-mi spune de Cristi Priza. Într-o zi o să trebuiască să-l cunosc și eu. 😅
@@ovidiutarcu recomand, e un om fain:))
Nu cred ca iti merge link-ul de afiliere catre evo estate pentru ca nu este nici un parameteru pe URL cand ajungi pe site.
Mulțumesc că m-ai informat. 🙏🙂... O să verific ce s-a întâmplat.
Maestre poti argumenta mai in detaliu pe ce criterii ai ales cele 2 ETF-uri legate se piata globala si cea legata de pietele emergente....de ce acestea si nu altele.multumesc
Administratorul fondului are o reputație foarte bună, sunt denominate în EUR, domiciliate în Irlanda și sunt varianta cu acumulare, adică se reinvestesc automat dividendele. Pentru o investiție pe termen lung mi se par foarte potrivite.
Ovidiu, de ce ai ales iShares Core MSCI World UCITS ETF si nu iShares MSCI World sau chiar Vanguard FTSE All-World?
Pentru că pot să controlez cât anume să am expunere pe țări dezvoltate și cât pe cele emergente. La cele două din urmă ponderile sunt prestabilite și înclină prea mult către țări dezvoltate pentru gustul meu.
@@ovidiutarcu Poti te rog sa specifici cum anume controlezi expunerea pe tari dezvoltate si emergente? Din cate vad cel putin la iShares ambele au la INVESTMENT OBJECTIVE
- seek to track the investment results of an index composed of developed market equities. Nu mentioneaza tarile emergente.
Foarte bune informatiile. Dar ar fi fost interesant sa stim si ce randamente ar putea da aceste investiții 😁
De la 31 Decembrie 1987, MSCI World a avut un randament mediu anual de 8,63%, iar MSCI EM de 10,62%. Indicele BET a avut un randament de 11,77% fără dividende. Doar că performanțele anterioare nu le garantează pe cele viitoare.
Cum pot beneficia de dividendele pe care nu le-am luat niciodată de pe acțiunile acelea cînd s-au dat pt. fabrici pe timpul lui Iliescu?
Îți recomand să vorbești cu cineva de la depozitarul central. Ei pot avea o arhivă cu dividendele de la acele companii. Dar nu m-aș baza pe ele pentru că s-ar putea să se fi prescris pentru că nu au fost revendicate: www.roclear.ro/
Dar ce parere ai despre planurile de acumulare cu asigurare de viata in fata? Fondurile mutuale nu participa la fondul de garantare iar prin contract companiile cu acele fonduri daca iti pierd banii nu au obligatia de a iti da inapoi banii. Si daca cumva firma ar pierde banii prima oara ar despagubi PJ pentru ca ei sunt mai importanti. Pe partea cealalta firmele de asigurari care au plan de acumulare gen unit linked platesc intai PF. Cat despre partea de a investii doar in actiuni este cat de cat riscanta pentru persoane obisnuite si pentru siguranta recomand diversificarea portofoliului intre actiuni si obligatiuni in functie evolutia pietei. Mai mult investim pe obligatiuni cand incepe o criza(ex: martie 2020) iar incepand cu jumatatea perioadei de criza(ez septembrie 2020) putem aloca o parte mai mare in actiuni si mai putin in obligatiuni. In felul acesta maximizam potentialul portofoliului si reducem pierderile.
Nu mi se par produse financiare potrivite pentru investiții. Și am făcut două videoclipuri în care mi-am prezentat argumentele.
Legat de market timing-ul pe care-l propui tu, nu prea funcționează. De exemplu, indicele S&P 500 a crescut cu peste 40% în perioada martie - septembrie 2020. Strategia ta te-ar fi privat de aceste câștiguri.
În schimb, ce este bine să faci, este să ai un Plan de Investiții în care să crezi și care să fie potrivit pentru tine. Și să-l respecți atât în perioadele de criză cât și în cele de prosperitate. Pentru că această constanță îți aduce randamente bune pe termen lung.
Eu personal nu dețin obligațiuni în portofoliu pentru că am un orizont de timp lung. Și îmi permit fluctuațiile care pot apărea. Însă fiecare trebuie să-și construiască portofoliul de investiții conform propriei strategii.
Daca am investii 1000 ron intr-o singura directie, fara ai diversifica in mai multe surse ar putea aduce un profit mai mare? Multumesc!
Depinde în ce investești bineînțeles. Însă există posibilitatea să ai un randament mai mare dacă ești mai concentrat. Dar și riscurile sunt mai mari.
Fă un video despre cum să îți deschizi un cont la trading212 și cum să faci rost de actele necesare pas cu pas
Mi-am notat ideea ta în fișierul cu idei de videoclipuri. Însă procedura e super ușoară și e mai rapid să o faci singur:
1. Deschizi un cont
2. Citești toate documentele relevante
3. Faci o poză la un document de identitate
4. Faci un selfie
5. Atașezi un extras de cont.
6. Aștepți să-ți fie verificate actele
Cam asta e tot.
Mie nu mi-au cerut nici un act, doar poza dupa buletin fata-verso. Am auzit ca altora le-a cerut si extras de cont bancar sau facturi. Oare de ce?
@@serbuvlad nu știu. Ai finalizat procesul de înregistrare?
Mie mi-au cerut un extras de cont ca să confirme adresa de domiciliu. E ceva normal atunci când deschizi un cont la un broker. Să nu te trezești că nu poți plasa depune bani pentru că nu e confirmată adresa.
@@ovidiutarcu Da, m-am inregistrat, am depus bani si am investit in ETF-urile date exemplu de tine in clip. Totul a mers perfect, fara sa-mi ceara nimic altceva, in afara buletinului.
Daca adresa declarata difera de cea din buletin iti cer factura de servicii sau ceva similar
Eu nu cred ..doar dacă am muncit am avut..in rest apa de ploaie
Mai mult de a oferi un exemplu și a arăta ce se poate eu nu pot să fac. 🙂
Salutare, imi poti spune te rog care sunt tickerele pentru Etf-urile de pe Trading212 ? Ca daca scrii Ishares core msci world ucits etf iti da cateva... :)) mulțumesc!
App si pentru S&P 500 care varianta ar fi mai buna VUSA sau CSPX ? Are legatura ca e de la Vanguard sau Ishares ?
ETF-urile listate la Bursă au tickere diferite în funcție de valuta de tranzacționare. Așa că cel mai important este să stabilești valuta în care vrei să investești și apoi alegi ETF-ul adecvat.
Din perspectiva mea, atât Vanguard cât și BlackRock sunt companii solide. Așa că, dacă ar fi să aleg, aș merge pe cel cu TER-ul mai mic.
@@ovidiutarcu Mulțumesc pentru raspuns. Ma gandeam pe termen lung daca nu ar fi mai ok sa investesc intr-un ETF denominat in Euro(desi contul meu este in Ron) tinand cont de faptul ca si Romania va adera candva la moneda Euro exact cum ai spus si tu sau sa raman pe VUSA unde am deja o anumita suma investita ?!? Am vazut ca pe Trading121 sunt unele ETF-uri denominate in Euro dar aparute in 2020,2021....sunt de incredere oare ?
Nu înțeleg mare lucru ,dar sună așa de bine ...că-mi vine să pun și eu 250 de euro pe lună 😂 Prezentarea-i bună ,se cunoaște că ai experiență în domeniu dar mai greu pentru noi care nu avem de-a face cu investițiile... Cum am putea să o luăm de zero ?
Mă bucur că acest videoclip te-a motivat să începii să investești!
Propun ca pentru început să te informezi despre investiții și despre diferite tipuri de instrumente, după care să alegi care sunt cele mai potrivite pentru obiectivele tale financiare. Eu recomand pentru începători investițiile în Fonduri Mutuale de tip Indice.
Am făcut un videoclip în care am explicat tot ce trebuie să știi despre Fonduri Mutuale. Pentru vizionare click pe link-ul de mai jos:
ruclips.net/video/7-mQUYm_x5I/видео.html
Nu merge și cu 100 lei ,așa mai pentru marea majoritate din noi?
Merge, dar va trebui să-ți adaptezi strategia.
Buna spunem cum sa strâng bani din munca sa imi.cumpar o casa??
Îți recomand să urmărești acest videoclip: ruclips.net/video/4FrN4htkTMk/видео.html
de pe ce platforma/site investesti?
Pentru investiții la BVB folosesc TradeVille. Pentru internaționale XTB și Trading 212.
Ai putea in viitor sa faci un clip despre crowdfunding si platformele europene?? am vazut ca sunt destule care platesc dividente si chirii
Am ideea notată în fișier. O să fac un videoclip și despre crowdfunding pe imobiliare. 😀
Am un numar de telefon de la un broker dar a spus că el nu se ocupa cu asa ceva .va rog un numar tel de la un broker care se ocupa cu asa ceva.multumesc
Îți recomand să intri pe site-urile brokerilor precum XTB, eToro, Trading 212, TradeVille sau Interactive Brokers și să cauți la secțiunea de contact numărul de telefon pentru relația cu clienții.
E vreun motiv pt care faci DCA de 1000 RON intr-un singur fond in fiecare luna prin rotatie, in loc sa faci cate 333 de RON in fiecare fond? E clar ca pe de-o parte e mai simplu asa cum faci tu. Dar mai poate fi si alt motiv? Mersi anticipat!
În principiu am făcut așa pentru simplitate. Un al doilea motiv ar putea fi pentru a optimiza acel comision minim de 1,90 RON de la TradeVille. În mod normal trebuie să investești de minim 760 RON pentru ca acel comision variabil să fie egal cu valoarea comisionului minim.
Însă am renunțat la această abordare pentru portofoliul public iar acum investesc o sumă egală în toate ETF-urile în fiecare lună. Ca să fie DCA ca la carte.
doamne asa ceva ...am lucrat eu pt o firma care suna clientii sa investeasca pe bursa :)) printr-o aplicatie de genu.... investeti u acei 1000 lei pe forex, actiuni cica la firme. dar esti comisionat de broker... cel mai simplu este un depozit cu plata lunara a dobanzii. content copy paste usa.
😐
Eu tot nu am aflat cum sa fac asta exact😶pot vorbii și cu tine pe privat?
Poți să-mi dai un mail la adresa: contact@ovidiutarcu.ro
Cel mai bogat om din Babilon
E o carte de educație financiară foarte bună. 🙂
Trading 212 nu are entitate juridica pe Romania. Este reglementata de FCA si garantata de FSCS UK. In caz de faliment al broker-ului (cu brexit si toate cele) crezi ca vom mai vedea vreun ban de la ei?
În caz de probleme cu Brexit-ul vei fi transferat la entitatea din Bulgaria ca să fii sub protecția legilor UE. Dacă dă faliment dar nu e cauză de fraudă majoră probabil vei putea să-ți muți deținerile la alt broker și să-ți primești banii din cont de la Fondul de Garantare.
Cea mai bună idee ar fi să te diversifici și între brokeri astfel încât să poți să ai banii împărțiți între mai multe companii. La fel ca și cu fondurile mutuale. 🙂🙂
@Ovidiu Tarcu Mulțumesc pentru răspuns! Din păcate pentru mine, cu Revolut nu s-a întâmplat așa. Am primit doar un mail că dacă rămân cu acțiunile la ei, e pe propria răspundere că nu voi mai fi protejat de legile UE. Iar problema cu diversificarea brokerilor, nu ar fi că diversifici și comisioanele?
La tradeville de exemplu, comisionul minim de 7 euro pe tranzacție te obligă să faci o tranzacție de minim 1400 de euro pentru a beneficia de comisionul real de 0.05%. Astfel dacă tu nu ai avea pe lună nici cei 1300e și i-ai mai și împarți între brokeri, ce variantă ai avea? Sau ar trebui să diversifici brokerii doar la sume mai mari?
@@ovidiutarcu Și încă ceva, dacă entitatea ar fi pe Bulgaria, practic fondul de asigurare nu ar fi oferit de statul Bulgar? Astfel nu ar fi mai dificil să îți recuperezi banii?
@@codyrap95 Revolut nu este cel mai bun exemplu de broker, pentru că nu este. De aceea nici nu am făcut o recenzie despre el încă. Eu nu-l recomand.
Ideea cu diversificarea între brokeri trebuie să apară la sume ceva mai mari. Dar să știi că pe termen lung un comision de 7 EUR pe tranzacție nu te afectează foarte mult.
Ar fi un pic mai dificil cu recuperarea banilor, pentru că nu e un broker din țara ta. Dar pentru că trebuie să respecte legislația din UE tot e mai bine decât la un broker dintr-o țară cu domiciliul într-o jurisdicție unde tu nu prea ai drepturi.
@@ovidiutarcu Multumesc pentru răspuns. Dacă e să comparăm, da, cu siguranță e ”mai” bine să fie o țară UE, dar mă gâmdesc că tot nu e ideal. Cât despre comision cred că depinde foarte mult de suma tranzacției. Că dacă faci doar tranzacții de câte 10 euro per fond, pe o perioadă îndelungată (pentru cost averaging și sărăcia de la noi), ți-ar trebui foarte mult timp să recuperezi practic un comision de 70%. În fine nu vreau să bat apa în piuă, am înțeles în mare nivelul adăugat de risc dat de alegerea broker-ului și toate calculele impuse de comisioane. Merci pentru informații!
Salut, care crezi ca este cel mai bun broker pentru a cumpara actiuni pe bursa din Frankfurt?
Nu știu care este cel mai bun, dar atât XTB cât și Trading 212 îți permit să cumperi acțiuni listate la Bursa din Frankfurt.
@@ovidiutarcu Mersi fain pt raspuns
Salut! Ne poti explica cum trebuie procedat cu declaratia de venit la anaf?
Salut! Voi face un material separat despre acest subiect. Mai aștept puțin să văd dacă se mai fac ceva modificări la PDF-ul inteligent.
@@ovidiutarcu super! Multumesc!
Mi-ai dat o idee f. buna,nu stiam cum sa investesc in BVB mai simplu,am selectat primele 7 companii din indicele BET si proportia lor si am de gand sa investesc lunar o suma de bani incercand sa replic performanta indicelui,chiar daca nu 1 la 1,dar oricum randamentul o sa fie mai bun investind direct in actiuni,o sa ajustez din cand in cand investitia pentru a pastra procentajul actiunilor..Am de gand sa investesc in a treia zi de scadere din luna sau in ultimele zile(daca nu exista 3 zile consecutive de scaderi). Pe baza unui tabel excel am calculat proportia fiecarei actiuni,comisioanele si tot ce am nevoie pentru a ajusta foarte usor portofoliul in functie de indicele BET.
Excelentă strategie! Dacă vrei să vezi abordarea mea pentru a replica indicele BET cu 7 acțiuni, poți să urmărești și acest videoclip. Poate te ajută: ruclips.net/video/qW0GRaVm-xA/видео.html
Bună, poti sa oferi acest tabel si celor mai puțin pricepuți în ale formulelor in excel? Mulțumesc frumos
@@alinacobzaru3741 Buna Alina. Am schimbat strategia de investitii, nu mai urmaresc sa copiez indicele BET, unele companii din top nu imi plac si investesc in ce companiile cred mai mult si de asemenea in obligatiuni. Proportia mea actuala este de 70% obligatiuni si 30 % actiuni( vreau sa pot vinde obligatiuni si sa cumpar actiuni in cazul unor corectii mai mari pe bursa, momentan consider ce este supraevaluata). Daca esti la inceput iti recomand sa te informezi, sa intelegi instrumentele si sa incepi sa investesti demo sau cu sume mici de bani la inceput. Nu iti recomand sa copiezi pe nimeni, eu nu fac asta, ia ceea ce te ajuta de la fiecare si fa-ti propria strategie in functie de profilul tau de risc( eu prefer sa dorm linistit :)) ).
@@busybody2174 mulțumesc frumos pentru detalii. Eu as fi vrut doar draftul de tabel 😀. Între timp am preluat ideea de la tine si mi-am facut propriul tabel! Spor la bani!!!
ma duc sa cer de la tati bani ...
👍
Salut, sunt nou la tine pe canal ! în urma cu 10 min, cautam un om să îmi explice mai ( pe întelesul meu, având în vedere ca sunt nou în sistem) te-am gasit pe tine, dupa 6min, m-ai convins să mă abonez, chiar aveam ce învata de la tine ! am doua întrebari! 1. care este cea mai buna platformă de a investi si doi care este omul perfect de la care as putea sa cumpar cursuri pt a ma învata sa îmi investesc bani !
Salut!
În primul rând mulțumesc pentru încredere și bine ai venit în comunitate! 🙏🎆
Iar acum ca să-ți răspund la întrebări:
1. Nu există cea mai bună platformă de a investi. Ci doar cea mai bună pentru tine. Eu personal folosesc Tradeville pentru investiții pe BVB respectiv XTB și Trading 212 pentru investiții internaționale.
2. Depinde ce tip de investiții vrei să faci. Dacă vrei să investești în Fonduri Mutuale și ETF-uri atunci pot să-ți recomand cursul meu în care explic toate lucrurile care sunt relevante și pe care trebuie să le știi ca să-ți contruiești un portofoliu diversificat. Îți las aici link-ul ca să vezi mai multe detalii: ovidiutarcu.ro/construieste-ti-averea-cu-fonduri-mutuale/
Salut, in exemplul pe care l-ai dat , aproximativ după cât timp estimezi sa ai un profit ?
Eu investițiile le fac pe termen lung (20+ ani). Însă, deja sunt pe profit cu acest portofoliu public. 🙂
Am făcut un update după 1 an în acest clip: ruclips.net/video/DI12eGC-Et0/видео.html
Eu pe ideea de scadere 3 zile consecutive , asi investii in criptomonede. Dupa 3 zile de scadere , sigur o sa urce.
Dacă strategia ta de investiții include criptomonede, nu este nici o problemă. Vreau doar să precizez că în investiții nimic nu e sigur așa că după 3 zile de scădere e posbil să urce.
Spor la investiții!
Nu există nici o siguranță. Poți să investești 50 de mii de euro într-un bitcoin după 10 zile de scădere în speranța că va crește la loc și să te trezești că mai scade încă 6 luni până la 10 mii🤣
Nu sunt convins sa investesc in actiuni din Romania, am mai investit in anii trecuti in bursa romanesca si am pierdut
Nu este nici o problemă dacă nu vrei să investești în companii din România. Există mii de companii solide internaționale în care poți să investești.
Aș fi curios în ce companii ai investit și ai pierdut?
@@ovidiutarcu am investit in fonduri mutuale ,mai am si acum 4300 actiuni la SIF muntenia (cand am mai cumparat se indrepta spre 3 lei o actiune )am zis sa le uit (nu le-am vandut la 1,2 lei) acum cred ca sunt in jur de 0,2lei ,plus ca mai grav hotaresc sa nu mai dea dividente,ba diversi din conducere au probleme cu legea
Pui o cota de 2 la pariuri și ai 2000??dacă ești norocos?
Așa ar fi dacă aș pune un pariu. Dar eu am renunțat să încerc să fac bani din pariuri de câțiva ani. Ai nevoie de prea mult noroc. 😉
Ce înseamnă grad de risc? Dacă investesc ce risc concret?
Adica toate investiiile sunt cu risc unele chiar cu risc mare. De exemplu poti deschide o firma si sa nu iti mearga..sa dai faliment si in loc sa castigi ceva, sa pierzi si mii de euro poate zeci de mii de euro bani investiti sau si mai rau bani luati pe credit depinde cat de mare e firma sau investitita in sine. E intelept sa nu te bagi la riscuri mari..insa riscurile nu le poti elimina niciodata total. Cine nu vrea riscuri in viata sta acasa in varfu patului.
În cazul acțiunilor, riscul cel mai mare este ca ele să dea faliment. Și e considerat mai mare decât cel al titlurilor de stat care are șanse mai mici să dea faliment.
@@ovidiutarcu la titlutilr de stat nu exista riscul că statul să intre în incapacitate de plată? Astfel sa nu își mai achite obligațiile față de noi investitorii în titluri de stat
@@GeoGeodezul există acest risc. Însă e destul de mic. Trebuie să fie într-o situație precară o perioadă lungă de timp ca să se materializeze.
@@ovidiutarcu sa inteleg că șansele sunt foarte mici că statul să intre în incapacitate de plată?
Salut, ce părere ai de mintos ?
Nu folosesc platforme P2P și nu le recomand ca tip de investiții.
@@ovidiutarcu Muțumesc de răspuns, poți argumenta de ce nu le recomanzi ?
Filozofia mea este să ajut oamenii să scape de datorii și să nu mai facă altele. Dacă aș investi în P2P aș intra în conflict cu valorile personale. În plus, am senzația că persoanele care apelează la P2P o fac pentru că nu pot obține un credit de la instituții reglementate.
Felicitari pentru clipurile tale!! Ajuta mult, am o intrebare,daca vreau sa investesc pe viitor pe etoro o suma de 10 mi de euro la inceput, merita sa fac cont si cardu pe persoana fizica sau e mai ok sa fac firma pentru a investii in actiuni?
E mai ușor și mai simplu să investești ca persoană fizică pe baza CNP-ului. Nu ai nici un avantaja dacă investești prin firmă. S-ar putea chiar să fie mai scump.
Salut,Ovidiu,care consideri tu ca e cea mai bună platforma de traiding pentru România, pentru cei care sunt la început de drum în acest domeniu?
Eu nu recomand să faci trading ci să investești pe termen lung. De aceea nu-ți pot oferi un răspuns la această întrebare.
Pentru investiții eu în prezent folosesc XTB, Tradeville și Trading 212.
@Ovidiu Tarcu: La ce te referi cand spui ca ETF-urile in euro vrei sa fie separate, ca sa le poti monitoriza mai usor?
Adică să fie la un alt broker, separat de celelalte investiții ale mele.
Salut Ovidiu. În legătură cu riscuri... ce șanse sunt ca un fond de investiții care administrează un ETF , să dea faliment? Se întâmplă des asta? Mă gandesc pentru o investiție pe termen lung 20-30 ani. Merci
Dacă investești în administratori cu renume, care există pe piață de zeci de ani, sunt destul de mici. Mai greu să dea faliment un ETF pentru că trebuie să ar trebui să ajungă la zero toate investițiile din portofoliu. Iar dacă se întâmplă asta, nu mai avem economie de piață.
Și eu investesc pe termen lung și nu mi se pare un risc major. 1% maxim.
Deci ,din cate inteleg investesti doar in cele trei ETFuri. De fonduri mutuale nu ai mai mentionat nimic.In fonduri mutuale investesti separat sau deloc?
Am preferat să merg pe ETF-uri pentru că au comisioane de administrare ceva mai mici. Iar pentru investițiile în străinătate merge doar prin ETF-uri.
salut Ovidiu. Inteleg ca alegerea celor 2 fonduri ETF este doar un exemplu dar vreau sa te intreb de ce nu ai ales un ETF de tip S&P500 ? Te astepti la o scadere a economiei americane dupa ce au intervenit in piata cu suma aia imensa de bani? din ce vad si in compozitia MSCI World UCITS sunt primele mari companii americane
Am ales acest indice global pentru că există și în alte țări dezvoltate companii importante care au câștiguri foarte bune. (Adidas, Loreal, Volksvasgen, etc.). Am preferat să nu mă axez pe o singură țară, chiar dacă aceasta este cea mai mare economie din lume.
Protecția împotriva unei posibile scăderi a economiei americane o reprezintă țările emergente (China, Rusia, India, etc.) care ar profita în urma unui astfel de eveniment.
@@ovidiutarcu multumesc
@@ovidiutarcu cand spuneai de iShare emerging markets etf te referi EIMI? M-am uitat pe platforma trading 212 si acesta este una din variante in $(mai este cel in pounds EMiM)
Da, la el m-am referit. Varianta în EUR pentru mine.
@@ovidiutarcumersi de clarificare
Trebuie sa platim taxe pt acest tip de venit?
Da. Trebuie să plătești impozit pe venit atunci când vinzi unitățile de fond ale ETF-urilor dacă le vinzi la un preț mai mare decât cel cu care le-ai cumpărat Dar asta se va întâmpla într-un moment mai îndepărtat în viitor.
@@ovidiutarcu multumim mult Ovidiu
Cum a avut 3300 în 2220,dacă in2021 salariu minim este2300 de lei net.
În 2021 salariul minim BRUT este de 2.300 RON. Cel NET este de 1.386 RON.
Ai mentionat 3 ETF-uri. Cu conturi la 2 brokeri. Pe care le alimentezi/cumperi in lei si care in euro?
Cel de la Tradeville e în RON, iar cel de la Trading 212 e în EUR.
Salutare! Locuiesc în Germania și aș vrea sa încep să investesc in actiuni și etf-uri prin Trading 212. Intrebarea mea este: Unde și când ar trebui să platesc taxele(din dividente și retrageri) generate de acestea? Mulțumesc anticipat și multă baftă în continuare!
Nu știu exact cum este legislația din Germania. Va trebui să cauți pe cineva care investește de acolo ca să-ți explice.
Procedura ar trebui să fie destul de facilă. Primești un raport de la broker cu Profitul/Pierderea, îl declari la autorități și faci plata prin transfer bancar. Așa funcționează în România, și așa ar trebui să fie și în Germania.
@@ovidiutarcu mulțumesc mult pentru răspuns! Dar totuși în România unde se declară acest raport pentru a fi plătit. Întreb pentru a ști ce instituție să caut aici.
@@alexave5996 Noi avem ANAF-ul unde declarăm câștigurile și pierderile.
Multumesc pentru video! castigul de pe platformele de tranzactionare, trebuie declarat la anaf sau trebuie sa platim taxe ceva, daca transferi banii inapoi pe card ?
Da, trebuie declarat la ANAF în momentul în care îți intră banii în contul de tranzacționare. Urmează să public un videoclip și pe acest subiect. Rămâi pe recepție! 😋
@@ovidiutarcu Desigur! astept cu nerabdare sa invat mai multe, multumesc inca o data!😊
@@ovidiutarcu si eu sunt foarte interesata de acest subiect.
Salut , urmaresc videourile tale de ceva timp insa am o intrebare la care nu mi-a raspuns nimeni pana acum.Trebuie sa fi broker sau ai nevoie de un broker ca sa poti sa investesti sau poti sa o faci de unul singur?.De exemplu pe etoro sau mintos sau revolut sau orice platforma de investitii.Multumesc si spor la treaba !!
Brokerii sunt niște entități reglementate care intermediază operațiunile de vânzare/cumpărare dintre cei care investesc.
Ai nevoie de ei pentru că altfel nu ai acces la companiile care se listează la Bursă. Însă deciziile legate de ce cumperi îți aparțin în totalitate. În majoritatea cazurilor ei nu-ți gestionează banii și nu pot să-ți zică în ce să investești.
eToro și Revolut sunt brokeri reglementați. Mintos nu cred că are acest statut.
Ce inseamna tarile emergente?
tarile in curs de dezvoltare
👍
Videoclipul cu recenzia pentru Trading 212, apare în stânga ta. 🤣😂
👍
Salut Ovidiu, am cautat de ceva timp si in Romania echivalentul unui consultant fiduciar din state, de exemplu cei de la Stronghold, pentru a ma ajuta sa imi balansez portofoliu si a ma consulta pentru noile investii.
Cunosti sau recomanzi pe cineva care se ocupa cu asa ceva ?
A doua intrebare, cand ajungi sa aduni destui bani in portofoliul tau, cum faci tranziția către ceva mai sigur. Asa cum bine stii investițiile in acțiuni sau fonduri de acțiuni (ETF) sunt ceva mai putin sigure decat obligațiunile de exemplu.
Ma gandesc sa lucrez la o aplicatie care sa faca aceasta rebalansare, daca ti se pare un proiect interesant, ar fi de ajutor sa am pe cineva cu mai mult cunoștințe in domeniu, lasa-mi un mesaj.
Salut, Bogdan!
Această meserie nu există în România și nu este reglementată la fel ca în SUA.
Eu ofer ședințe de consiliere financiară în care pregătim planuri financiare pe termen lung și planuri de investiții. Dar acțiunile care trebuie luate sunt făcute de client. Nu știu cum e la cei de la Stronghold, dar din câte am văzut eu CFA-ul din SUA face acest lucru pentru tine.
Tranziția către instrumente mai sigure o faci gradual când te apropii de valoarea portofoliului pe care ai stabilit-o. Ai două variante:
- fie oprești achizițiile în fonduri de acțiuni și te concentrezi doar pe fonduri de obligațiuni (mai lentă și cu mai puține obligații fiscale)
- fie vinzi o parte din unitățile la fonduri de acțiuni și cumperi unități la cele de obligațiuni (mai rapidă dar și cu mai multe obligații fiscale)
Salut, ce parere ai de urmatoarea idee de investitie : Cont la brokerul Trading 212 in RON ,Continut portofoliu : Vanguard S&P 500 UCITS ETF si iShares MSCI World UCITS ETF ? avand in vedere ca am o suma limitata de investitii (incepator, 500 lei lunar ) este indicat sa ma axez doar pe 2 ETF uri?
Ești foarte expus pe SUA. 60% din companiile din iShares MSCI World UCITS ETF sunt din Statele Unite. Vanguard S&P 500 UCITS ETF este exclusiv pe SUA. Prin această decizie faci o înclinare. Adică anticipezi că SUA va avea cea mai mare creștere. EU am preferat să mă diversific și pe țări emergente în caz că în următorii 10 - 20 de ani se schimbă ordinea puterilor economice. Dar dacă îți dorești expunerea pe SUA nu e o problemă.
Atâta timp cât sumele nu sunt foarte mari poți să te axezi pe 2 ETF-uri și să cumperi alternativ. Iar când cresc disponibilitățile, adaugi alte ETF-uri în portofoliu.
În schimb aș merge pe un cont Trading 212 deschis în EUR. Nu te avantajează deloc să păstrezi banii în RON ținând cont că nu cumperi ETF-uri din România.
Dacă cumperi etf-uri din SUA contul la trading 212 trebuie să fie în dolari, în niciun caz în euro.
la ce suma a ajuns pana acum averea ta?
Suficient de mare ca să-mi permită să trăiesc 6 ani fără să muncesc. 😉
👍
🙏
Eu investesc in mine tot
Este foarte ok să investești în tine. Însă trebuie să te gândești puțin și la persoana ta din viitor.
Poate merită să sacrifici puțin acum ca să te asiguri că ai și o sursă de venit pasiv.
Salut Ovidiu, planuiesc de ceva vreme sa ma apuc de investitii pe piata bursiera, vazand acest videoclip, m-am gandit ca as putea incepe cu strategia ta, ce parere ai? Mentionez ca sunt student, nu am un venit stabil, insa pot investi minim 200-300 de lei lunar in acest porofoliu, ce zici?
Ca si completare, sunt constient ca aceasta strategie de portofoliu a ta este una pe termen lung spre foarte lung, insa ideea este sa incep de undeva, cu pasi mici, neavand cunostiinte pentru a investi in actiuni aferente, ma gandesc ca strategia ta cu ETF-urile este una buna pentru un incepator ca mine
@@theodordumitrache-z7d ideea este să studiezi bine ETF-urile și să fie potrivite pentru tine. Decizia trebuie să vină de la tine, pentru că altfel nu o să fii împăcat cu ea și nu o să dormi noaptea. Nu copia portofoliul fără să-ți faci propria cercetare pentru că nu te ajută pe termen lung. Pe măsură ce sumele cresc o să-ți provoace din ce în ce mai mult stres.
Poți să începi cu 200 - 300 RON lunar, doar să știi că la Tradeville cred că trebuie să ai 3000 RON ca să poți deschide un cont. Asta era ultima condiție pe care mi-o amintesc.
Buna seara. In loc de cele 2 Etfuri internationale nu ar fi o varianta mai buna investirea in VWCE de la Vanguard ? Daca investitia in cele 2 ETFuri are un avantaj fata de investirea in acesta, as dori sa imi spuneti care ar fi. Inafara de TER care este cu 0.02% mai mare, nu am gasit alt minus. Multumesc.
Indicii de tip All World, deși investesc atât în companii din țările dezvoltate cât și în companii din țările emergente au o înclinare destul de mare către țările dezvoltate (85% - 90%). Atunci când ai ETF-uri poți să selectezi tu alocarea. Dar asta nu înseamnă că ETF-ul VWCE nu este o variantă bună. E o chestiune de preferință. Eu am dat doar un exemplu. 🙂
Vorbesti pentru 5% din populatie, majorittea au salarii de 2000 lei din care platesc chirie mancare, haine etc. :)))) auzi 1000 lei pe luna.
Eu nu am spus nimănui să investească 1.000 RON pe lună. Atât am decis să investesc eu în acest portofoliu public.
Fiecare poate să identifice cât poate să investească în funcție de situația financiară actuală.
@@ovidiutarcu Pai atunci puteai sa pui clar titlul, "cum investesc 1000 lei pe luna" capisch ?
În cazul unui ETF cu acumulare în cazul în care se distribuie dividende trebuie declarate în fiecare an la Anaf sau doar în momentul vânzării?
Dacă e cu acumulare, nu distribuie dividende. Dacă se schimbă politica de investiții și ajunge să distribuie dividende, vor trebui declarate la ANAF.
Sunt curios cam cati romani au 1000 de lei la sfarsitul lunii cu care se se joace 🤣
Trebuie să schimbi puțin paradigma dacă ești cu adevărat interesat de investiții:
1. Investițiile trebuie făcute la începutul lunii, sau imediat după ce iei salariul. Nu la final când ai cheltuit toți banii și nu ți-a rămas nimic.
2. Investițiile la Bursă nu sunt o joacă. Sunt o activitate prin care devii proprietar la cele mai mari companii din lume care furnizează produse și servicii către milioane de oameni.
3. Nu este nevoie să începi cu 1.000 RON. Poți să începi și cu mai puțin dacă alegi instrumentele și platformele potrivite.
Salut! Ma poate ajuta cineva să-mi închid contul de trading 212 CFD? Vreau să-l închid cel de CFD și sa rămân doar cu Invest.. Dacă știe cineva..
Doar cei de la Trading 212 cred că te pot ajuta.
Eu care câștig 1800 de lei net pe luna 😢 unde câștigă lumea 3372 de lei pe lună .
Există oameni care câștigă mai puțin decât tine, și oameni care câștigă mai mult decât tine. Așa se ajunge la salariul mediu menționat în videoclip.
Ca sa investesti 1000 lei pe luna trebuie sa i ai,cati au 10 mii lei pe luna ca sa investeasca 10%?
Poți să investești 10% din venit, indiferent de cât este. Eu am dat doar un exemplu cu 1.000 RON.
@@ovidiutarcu prost exemplu
Mulțumim pt video. Cât sunt de siguri acești brokeri pe termen lung? Din câte știu xtb de exemplu tranzacționează doar CFD-uri la ETF-uri și este o platformă focusată pe trading. Despre celelalte nu cunosc atât de multe dar tot îmi lasă impresia de platforme de trading mai mult decât de investiții pe termen lung. Au vreo formă de asigurare a banilor in caz de faliment?
Mulțumesc!
Un broker este o societate comercială al cărei scop este să obțină profit. De aceea, CFD-urile sunt instrumentele lor mai profitabile pentru că implică tranzacționare activă, se percep comisione, swap-uri, etc. Iar 80% - 90% din oameni pierd banii investiți. De acolo fac bani și de aceea o să fie mai promovate.
Însă atât XTB cât și Trading 212 îți permit să cumperi instrumente cu deținere: www.xtb.com/ro/tranzactionare-etf
Iar contul Standard Tradeville cred că îți permite doar instrumente cu deținere. Trebuie să fii investitor profesionist ca să accesezi alte instrumente.
Toate sunt reglementate de diferite autorități de supraveghere fiscală și protejează investitorii până la suma de 20.000 EUR sau 85.000 GBP cât o să mai funcționeze Trading 212 ca entitate din UK. Și în plus, colaborează cu depozitari și entități de tip custode.
Dar în nici un caz nu e asta o garanție că nu broker-ii nu o să dea falimente. La urma urmei, este o firmă care este condusă de oameni și aceștia pot face greșeli. Ideea este să ai încredere că nu e condusă de oameni care vor să eșueze în mod intenționat ca să ia banii investitorilor.
Bună seara! Am tot încercat sa mi deschid un cont de trading 212, deja am practicat paper trading de la începutul pandemiei și am citit câteva cărți, și ma gândeam sa mi deschid un cont cu un capital mic sa vad cum ma descurc, problema este cu îmi zice sa încerc din nou ca a apărut o problema. Aveți vreun sfat?
Nu am pățit așa ceva. Încearcă să-l deschizi de pe alt dispozitiv (telefon/tabletă/PC/laptop).