Podcast Dă sens banilor, Ediția 8. Invitat: Josip Juric, manager în cadrul Delegației UE la Chișinău

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 авг 2024
  • min. 1:28 Calmarea inflaționistă este vestea bună a anului, iar vestea proastă e recesiunea cu care se confruntă marile economii. Cum se arată lucrurile în R. Moldova? Starea macroeconomică a țării vă lasă optimist?
    min. 3:37 Anul trecut, cea mai mare problemă a fost criza prețurilor la alimente și costul energiei, ambele fiind cauzate de război. Cum arată perspectivele pentru 2023 și care sunt temerile, incertitudinile?
    min. 5:32 Să vorbim despre sprijinul european. În timpul crizelor multiple, finanțarea europeană a fost o mână de ajutor. Cum ați defini rolul acestui ajutor?
    min. 7:39 Asistăm la o ameliorare a activității economice față de anul trecut. BNM a și sugerat oamenilor să consume mai mult. Investitorii ar trebui să răsufle și ei mai ușurați. Vorbim de o revenire la normal oare?
    min. 9:46 Următoarea întrebare se referă la sistemul bancar și economie, relația dintre bănci și economie. Un sistem bancar bine capitalizat este un amortizator, iar în vremuri complicate amortizatoarele sunt necesare. Totuși, cum ar putea crește accesul mediului de afaceri la finanțare?
    min. 12:32 În prezent, se discută frecvent despre concurența pentru investiții. Ce poate face Moldova pentru a atrage investiții străine?
    min. 15:07 În ce sector ar trebui să vină mai întâi investițiile? Se observă oare mai mult interes pe piața europeană pentru investiții în Moldova? Ce măsuri ar contribui la stimularea unui interes mai mare?
    min. 17:00 Ce puteți spune despre eficiența cheltuielilor publice? Când ai un sector public ineficient, care trăiește pe deficit și deci care trebuie să fie continuu aprovizionat cu bani pentru a rezista, este mai dificil să frânezi inflația doar prin măsuri monetare. Vedeți eforturi la Chișinău pentru aplicarea unor măsuri fiscale chibzuite?
    min. 19:43 Există o regulă fiscală în UE prin care guvernele trebuie să-și țină în frâu deficitele. Ar fi de făcut același lucru în R. Moldova?
    min. 22:02 Moldova este candidată la aderarea la UE. Toată lumea se așteaptă ca situația privind accesul la fondurile UE să se schimbe. Cum sunt justificate aceste așteptări?
    min. 23:34 Deci, dacă ar fi sa vă întreb care ar fi o formulă pentru succes, ce ne-ați spune?
    min. 24:13 Ce proiecte pentru dezvoltarea sistemului financiar al R. Moldova sunt în desfășurare?
    min. 27:12 Ce alte proiecte ia în calcul UE?
    min. 29:06 Următoarea mea întrebare se referă la nevoile sistemului financiar. De ce are nevoie în primul rând sistemul financiar?
    min. 30: 05 Ce probleme credeți că are de rezolvat țara pentru a putea accesa fonduri în măsura în care să se dezvolte rapid?

Комментарии •