Hazır hikayeli oyun tarzını ele almışken bir de sandbox türü hakkında video çeker misiniz? Ben sandbox türündeki oyunları hikayeli oyunlardan daha çok seven biriyim. Gta Vice Cityi bile kendi halimde takılarak oynardım. Görev ve hikaye olduğunu çok sonra öğrendim :D Sizin videolarda da bu türün çok fazla konuşulduğunu görmedim. Oyuncuyu serbest bırakıp hikayeyi onun yazmasına izin vermek de çok başarılı bir taktik bence. Minecraft, Mount and Blade, Gta örnekleri ve bir çok oyun var. Rp türü de bunun bi parçası tabi ama asıl sandbox un mutfağına girersek çok sevinirim
Eğer hikayeli bir oyun yapmak istiyorsanız, ya hikayeniz ya da mekaniklerinizin iyi olması gerek. Eğer çok iyi mekanikler yapabileceğinizi düşünmüyorsanız mutlaka hikayeniz çok iyi olmalı. Oynayan kişiyi içine çekmeli.
Tüm yayın boyunca Kadir Hocamın WoW'daki portalları çağrıştıran saatinden hologram çıkması beklentim dışında, yine doyurucu, keyifle izlenen bir sohbet olmuş :)
Gelecekte hikayeli oyunların, interaktif film ve animasyonlarla birleşeceğini düşünüyorum. Şuanda bile çok uzaklar fakat adımları duyuluyor. İki taraf da kesişim noktasına doğru ilerliyor.
Hikayeli oyun en iyi oyun türüdür. Kadir abi de zaten güzel anlatmış Kojima örneği ile. Hikayeli oyun oyun sanatının tepesidir bence. Ömer'in film gibi oluyor oyunlar dediği oyunlarda çoğunlukla hikayeli oyunlar. Bende oyun yaptığım sürece hikayeli oyun yapmak istiyorum. Bu arada merak ederseniz şu an çalıştığım oyun üzerine devlog'lar yayınlıyorum kanalımda, ilginizi çekerse bakmanızı öneririm, şu an sadece 2 video var ama :)
@Web - RUclips Gelişim Unity kullanıyorum. Şuan ciddi bir projem yok eğitim seviyesindeyim zaten. Hani herkes kendi karakterlerini evrenini kurar ya kafasında ondan bahsetmiştim
Abi zaten herşey mantıksal olacaksa "Game Design " dediğimiz şey iptal oluyor. Mesela ben bir aksiyon oyununda hiç silah bulamadam mantıklı olur mu ? Evet. Keyifli olur mu ? Hayır. Çünkü herşey mantıksal olduğu taktirde oyun değil gerçek hayat da o evren içinde gerçek hayat yapmış olursun. Aşırı paradox benzeri bir durum ben de tam anlatamadım ams umarım siz anlarsınız 🙏
OpenCV'nin kendi sitesinde örnek var. Gayet kullanılabilir duruyor. Ancak yapmak istediğiniz şey ne ise, bence oyun motorunun içinde halihazırda mevcut bir yöntem vardır. Belki daha fazla araştırmanız gerekir.
Bir de bir insan bir sürü single player oyun oynayabilir ama multiplayer oyunu oynasa oynasa 1-2 tane oynar. Hadi her türden bir tane oynasın ama ortada her türden yığınla multiplayer oyun var. Yani bir multiplayer oyun yaptığında mesela battle royale türünün mevcut oyuncu kitlesinin pastasından bir dilime göz dikmiş oluyorsun. Ayrıca multiplayer oyunlarda kitle de önemli. Oynayan sayısı az olursa match making uzun sürerse mevcut oyuncuyu direkt kaybedersin bence. Aynı şey çok fazla oyuncu olduğunda da geçerli. Çok fazla oyuncu olduğunda da sunucu problemleri ve bölgesel eşleştirme gibi şeyleri de çözmen lazım. Hepsini çözsen bile inanılmaz bir kitleye ulaştığında herkes oyunu oynadığı için kitle toxicleşiyor ve hileciler çoğalıyor. Bu da tabii sonucunda kullanıcı kaybına vs sebep oluyor. Yani demem o ki multiplayer bir oyun yaptığında hem oyunu oynayacak kitleyi oluşturmak zor hem bu kitleyi elde tutmak zor ama single playerda parametreler görece daha basit ve eğer ortaya iyi bir iş çıkartırsan herkesin ilgisini çekme potansiyeli var. Ayrıca ortaya iyi bir oyun çıktığında oyunun raf ömrü daha da uzun oluyor.
Bir sürü oyun gördüm izledim oynadım. Ama hala Max Payne 1 ve 2 de aldığım zevki alamadım. Max Payne 1 de hikaye müthiş, oynanışta 2000 şartları olduğu için ortalama bir oynanış var. Max Payne 2 de hem hikaye hem oynanış çok iyiydi. Teşekkürler Remedy...
Japonlar firmalari hâlâ single/campaign takiliyor mesela. Ve indie gelistiriciler. Ne kadar firma online kaydigi söylensede single oyun oyayanlari da kaptirmak istemeyecekler diye düsünüyorum. pvp oyunlara ben katlanamiyorum bir süre sonra. Mobile benzetecekler diye korkmuyor degilim üstelik oyun dünnyasini tamamen.
Kimi hikayeli oyun ortalama hikaye ortalama oynanış sunuyor, kimi hikayeli oyun ortalama hikaye iyi oynanış sunuyor. Ama şimdiye kadar adının hakkını verip de cidden iyi hikaye sunan oyun oynamadım görmedim. Mass Effect hariç. Yüksek bütçeli oyunları anlarım, onların grafikleri animasyonları var. Ama küçük stüdyoların oyunlarındaki hikayeler bile çok vasat. E zaten oynanışı bir yere kadar yapabiliyorlar bütçeleri olmadığı için. Bari ucuz olan yere, hikayeye abansınlar diyorum ama yapılmıyor ne yazık ki :/
The Last Of Us Serisi (Özellikle “The Last Of Us Part II”). Ayrıca ünlü Chernobyl dizisinin ana senaristi Craig Mazin tarafından çok fazla övgü alan bir eser topluluğudur The Last Of Us Serisi. Benim de aşırı duygu yüklediğim bir şaheser topluluğudur. Daha sonra What Remains Of Edith Finch, Chrono Trigger, Outer Wilds, Florence, Silent Hill 2, The Last Guardian, Uncharted Serisi, Heavy Rain, Detroit Become Human, The Witcher 3: Wild Hunt, God Of War, Inside... Pek fazla olmasa da “hikaye” anlamında çok güçlü eserler bunlar...
Bu arada seninle çok oldu yapıcı tartışmalarımız. Bu “constructive criticism” denilen kavram. Benim tarzıma yakın tartışma ilerleyişin var. Çok olmayan tartışabilinen insanlardansın:)
@@elliejoel475 Heavy Rain iyi Detroit çok iyi Witcher 3 harika --- Bu yorumu yazarken henüz Witcher 3 oynamamıştım. Artık en sevdiğim oyun Mass Effect 1 değil Witcher 3 :)
kadir hocama bir soru:kod optimizasyon konusunda internette OOP yerine data oriented design'nın daha verimli olduğuna dair yaklaşımlar var.özellikle tasarım ve oyun geliştiricileri için.bu konu hakkında bir bilgisi var mıdır? bununla ilgili neler söyleyebilir?
5:50 abi o kadar katılıyorum ki. Sadece oyun sektörü için de geçerli değil ama konumuz oyunlar o yüzden sadece onları eleştireceğim. Tamam, TLOU2, Horizon Zero Dawn, God Of War ortalama idare eder hikayeler içeriyorlar, bazen sunumları baya üst düzey oluyor ama ben artık tokat gibi hikayeler istiyorum. Karakter ölünce "vah be" demek değil hüngür hüngür ağlamak istiyorum. Oyunu bitirince "hikayesi iyi denebilir" değil "oğlum ne hikayeydi lan!" demek istiyorum. GoT kadar şaşırtan, Spartacus kadar duygulandıran, Attack On Titan kadar sürükleyici, Death Note kadar zekice... hikayeler istiyorum. TLOU2 falan benim dişimin kovuğuna yetmiyor. Galiba ben biraz fazla zor beğeniyorum ama bana hikaye beğendirmek de imkansız değil :D Sadece zeki bir senarist gerek
@@elliejoel475 evet sunum konusunda sektörün en iyisi galiba. Ama hikaye temeli pek ilgimi çekmiyor. Mesela o adadaki Serafi-WLF savaşı, Ellie-Abby intikam savaşından daha çok ilgimi çekmişti. Karakter/intikam hikayeleri tam ilgi alanım değil. Bir karakterin hikayesini umursamam için karakterin büyük olaylarla bağlantılı olması gerek. Mass Effect'teki gibi galaksiyi kurtarmaya çalışınca otomatik olarak karakterlerle bağ kurabiliyorum. Örnek olarak verdiğim AoT animesinde aslında karakterler başlangıçta çok ergence yazılmış. Ancak hikaye ilerledikçe bulaştıkları olaylardan dolayı onlarla baya bağ kurdum. Bu galiba biraz zevk meselesi.
Katılabilirim. Ancak The Last Of Us Part II bayağı yaratıcı ve “emotional roller coaster” bir eser. The Last Of Us Part I ise bir “hikaye anlatım trend”i oluşturdu. Gaming sektöründe zaten üst seviye hikayeler var, az da olsa. Onun dışında saydığın anime örneklerini de izledim ve hepsi de çok iyi işler. Tabii ki onlarında kusurları var. Attack On Titan’ın ilk sezonları “sürükleyici” olsa da sonradan uzatılmış, sıkıcı ve gereksiz ya da motivasyon konusunda beğenmediğim kısımları vardı. Bu Game Of Thrones ve Death Note ya da Rick and Morty için de geçerli. Onun da 5. sezonun ilk bölümü yayınlandı ve güzeldi. Verdiğin örnekleri abartmışsın. Ayrıca “zor beğenmek” neye göre. Bu “etkilenme” meselesi zaten insanın duygusal olarak farklı “beğeni”lere yönelmesi ile oluşuyor zaten yani senin beğendiğini başkası beğenmeyebilir, anladın mı? Ya da tam tersi... Bu durum da kimseyi daha iyi “anlayan(!)” ya da beğeni konusunda “titiz” yapmaz nitekim beğeni içgüdüseldir: “Beğenmek ve “beğenmemek”. “Zor beğenmek” ben-merkezli ya da ben-bilirimci bi’ yaklaşım. Sadece etkilenme derecesi ile anlaşılabilen olaylar bunlar. Yani ne kadar eser tükettiğin ile ilgili, başka bir “şey”le ilgili değil. Bu konuda kesinlikle katılmıyorum. Ancak “gaming” sektöründe de çok iyi işler var, senaryo ve “narrative” konularında. Bunun zaten en iyi örneği The Last Of Us serisidir. Sondaki “diş”, “kavuk” gibi kelime gruplarıyla oluşturduğun cümleye katılmıyorum. Zaten üst seviye bir eser. Tek bir konumda değil, genel konumda. Genel anlamda katılmak istesem de resmin bazı kısımlarında yanlışlıklar var.
The Last Of Us Part II zaten daha koyu ve felsefi bir yaklaşıma sahip ve ahlakî göreceliği muazzam bir şekilde anlatmış, siyah ve beyaz arasındaki tonlarca gri tonu çok iyi bir şekilde anlatmış. Ben bunu “çok iyi” yapan az eser deneyimledim. Aralarında en iyisi kesinlikle The Last Of Us Part II. Karakterlerin büyük olaylara bağlantılı olması, karakter derinliğine inilmesini engelleyebilir çünkü bu sefer genel bir anlatım seçmesi gerekiyor ve böylelikle karakterin iç-dünyasına inemiyorsun ya da psikolojisini “gerçek anlamda” kavrayamıyorsun. Benim o yüzden fazla tercih ettiğim bir hikaye tarzı değil senin dediğin. Ancak günün sonunda bu etkilenmekle ilgili değil mi?
@@elliejoel475 doğrudur. İlk sezonlarda ben daha çok gerçekçi evren ve olay örgüsüne kapılmıştım, askerler ölüyor millet aç siyaset var falan... asıl hayran olmamı sağlayan olayların yaşanacağını bilmiyordum. 3. sezondaki malum olaylar yani.
Abi ben 18im single oyun geliştiriyorum hiç boomer işi değil,kim demişse saçmalamış. Metahuman,rokoko, ve iphone x sağolsun facemocapte ve bodymocapta kolay eskisine göre.Yeterki sen kolay çözümleri araştır ve bul.
Hazır hikayeli oyun tarzını ele almışken bir de sandbox türü hakkında video çeker misiniz? Ben sandbox türündeki oyunları hikayeli oyunlardan daha çok seven biriyim. Gta Vice Cityi bile kendi halimde takılarak oynardım. Görev ve hikaye olduğunu çok sonra öğrendim :D Sizin videolarda da bu türün çok fazla konuşulduğunu görmedim. Oyuncuyu serbest bırakıp hikayeyi onun yazmasına izin vermek de çok başarılı bir taktik bence. Minecraft, Mount and Blade, Gta örnekleri ve bir çok oyun var. Rp türü de bunun bi parçası tabi ama asıl sandbox un mutfağına girersek çok sevinirim
tak diye burdayız!
Saniyede
Arif deli oğlum bu
Su gibi akıp gitti harika içerik. 22 yetmiyor 44 dk isteriz
Kadir abinin duvar saati hoşuma gitti 🤔👀
17:42 olum şu tepki videolarına hastayım ya
Eğer hikayeli bir oyun yapmak istiyorsanız, ya hikayeniz ya da mekaniklerinizin iyi olması gerek. Eğer çok iyi mekanikler yapabileceğinizi düşünmüyorsanız mutlaka hikayeniz çok iyi olmalı. Oynayan kişiyi içine çekmeli.
9:25 için konuşacağım. John Wick dediğiniz adam canlı hayatına önem veren değil, masum hayatına önem veren bir adam.
AYNEN
Tüm yayın boyunca Kadir Hocamın WoW'daki portalları çağrıştıran saatinden hologram çıkması beklentim dışında, yine doyurucu, keyifle izlenen bir sohbet olmuş :)
Ömer bey özlettiniz efenim
Ben de kahvaltıyı yalnız yapacağım diye üzülüyordum bak iyi oldu bu :))
xd ayn
Gelecekte hikayeli oyunların, interaktif film ve animasyonlarla birleşeceğini düşünüyorum. Şuanda bile çok uzaklar fakat adımları duyuluyor. İki taraf da kesişim noktasına doğru ilerliyor.
Hikayeli oyun en iyi oyun türüdür. Kadir abi de zaten güzel anlatmış Kojima örneği ile. Hikayeli oyun oyun sanatının tepesidir bence. Ömer'in film gibi oluyor oyunlar dediği oyunlarda çoğunlukla hikayeli oyunlar.
Bende oyun yaptığım sürece hikayeli oyun yapmak istiyorum. Bu arada merak ederseniz şu an çalıştığım oyun üzerine devlog'lar yayınlıyorum kanalımda, ilginizi çekerse bakmanızı öneririm, şu an sadece 2 video var ama :)
Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun
Seninde knkm
Eyvallah cigerim senin de
cok hos bir yerdesiniz abi en azindan gozuktugu kadar
senaryolu video severiz
Yeni skill açıldı: Çayın son yudumuyla videonun son karesini denk getirmek 👌
John Wick'in senaryosu beni de bayılttı. Birinci filmi zar zor bitirdim. İkinciye de bir umut başladım ama on dakika sonra kapattım.
hikayeli oyun olmazsa ben oyun oynamayı bırakırım
8:23 Özet: Seneryo, karakter gibidir. Dışı beğenilmeyenin içi merak edilmez.
@Web - RUclips Gelişim Hayır dostum pek benlik değil. Daha çok Karakter tasarımları ve arka plan hikayeleri kurmayı seviyorum
@Web - RUclips Gelişim Unity kullanıyorum. Şuan ciddi bir projem yok eğitim seviyesindeyim zaten. Hani herkes kendi karakterlerini evrenini kurar ya kafasında ondan bahsetmiştim
Video geldi😍
Ama 22 dakika çok kısa :(
Elinize Sağlık :D
Ömer Bey oyun senaristliği tarafını öne çıkarmış, görüntü yönetmenliği tarafını arkaya atmış. Muhteşem bir fluluk :::::)
Abi her videoda yazıyorum nolur strateji oyunları nasıl yapılır da gelsin
Açık dünya oyunlarıyla ilgili video gelsin
Abi zaten herşey mantıksal olacaksa "Game Design " dediğimiz şey iptal oluyor. Mesela ben bir aksiyon oyununda hiç silah bulamadam mantıklı olur mu ? Evet. Keyifli olur mu ? Hayır. Çünkü herşey mantıksal olduğu taktirde oyun değil gerçek hayat da o evren içinde gerçek hayat yapmış olursun. Aşırı paradox benzeri bir durum ben de tam anlatamadım ams umarım siz anlarsınız 🙏
Kadir beyden ue4 eğitim serisi görsek ne de güzel olur.
Abi kesinlikle online oyun yapımı hakkında konuşmalısınız. En azından birini davet etmelisiniz çok faydalı olur.
20 dakika üstü video mu çöktüm beğen butonuna
abi kolundaki saati ödünç verir misin.bende kas yapmak istiyorum
ne zaman crytek aklıma gelse içimi bir hüzün kaplar.
Video boyunca Kadir abinin saatini izledim
güzelmiş
kamera açısı harika
Ah be oyun dünyasında tek sevdiğim 2 karakteri Joel & Ellie'yi görünce direk bir bakayım dedim
SORU:
Harris corner detection 3D oyunlarda kullanılabilinir mi?
OpenCV'nin kendi sitesinde örnek var. Gayet kullanılabilir duruyor. Ancak yapmak istediğiniz şey ne ise, bence oyun motorunun içinde halihazırda mevcut bir yöntem vardır. Belki daha fazla araştırmanız gerekir.
@@aliemci. unreal 4 veya 5 de varmı nesela bilgin varmı?
Tum dunya suanki gibi sessizce god of war ragnorog bekliyoruz sizim calismanizida bekliyoz
-Benim de ne dediğim önemli değil, herkesin kendi fikri olsun.
K.D
Ne güzell ortam
Ömer bey Sagopa Kajmer'e benzemiş saçları kesince. Sıhhatler olsun başkan!
Bir de bir insan bir sürü single player oyun oynayabilir ama multiplayer oyunu oynasa oynasa 1-2 tane oynar. Hadi her türden bir tane oynasın ama ortada her türden yığınla multiplayer oyun var. Yani bir multiplayer oyun yaptığında mesela battle royale türünün mevcut oyuncu kitlesinin pastasından bir dilime göz dikmiş oluyorsun. Ayrıca multiplayer oyunlarda kitle de önemli. Oynayan sayısı az olursa match making uzun sürerse mevcut oyuncuyu direkt kaybedersin bence. Aynı şey çok fazla oyuncu olduğunda da geçerli. Çok fazla oyuncu olduğunda da sunucu problemleri ve bölgesel eşleştirme gibi şeyleri de çözmen lazım. Hepsini çözsen bile inanılmaz bir kitleye ulaştığında herkes oyunu oynadığı için kitle toxicleşiyor ve hileciler çoğalıyor. Bu da tabii sonucunda kullanıcı kaybına vs sebep oluyor. Yani demem o ki multiplayer bir oyun yaptığında hem oyunu oynayacak kitleyi oluşturmak zor hem bu kitleyi elde tutmak zor ama single playerda parametreler görece daha basit ve eğer ortaya iyi bir iş çıkartırsan herkesin ilgisini çekme potansiyeli var. Ayrıca ortaya iyi bir oyun çıktığında oyunun raf ömrü daha da uzun oluyor.
Bende ilerde TWD oyun serisi gibi bir oyun yapmak istiyorum.
Bu video Yıldız Teknik Üniversitesinde çekilmiş galiba. Orada çekildiyse size denk gelemedeğim için üzüldüm.
Bir sürü oyun gördüm izledim oynadım. Ama hala Max Payne 1 ve 2 de aldığım zevki alamadım. Max Payne 1 de hikaye müthiş, oynanışta 2000 şartları olduğu için ortalama bir oynanış var. Max Payne 2 de hem hikaye hem oynanış çok iyiydi. Teşekkürler Remedy...
15:20 istanbul kıyamet vakti :)
Japonlar firmalari hâlâ single/campaign takiliyor mesela. Ve indie gelistiriciler.
Ne kadar firma online kaydigi söylensede single oyun oyayanlari da kaptirmak istemeyecekler diye düsünüyorum.
pvp oyunlara ben katlanamiyorum bir süre sonra. Mobile benzetecekler diye korkmuyor degilim üstelik oyun dünnyasini tamamen.
Fikrimi değiştiriyorum %90 eminim isterseniz çektiğiniz konumu bile söylebilirim :D
Mobil oyun üzerine konuşun haftaya da hocam ilgi alanım orası birazdan ordan dinleyelim
Açık dünya hakkında konuşup açık dünyanın babası olan rdr 2 den hiç bahsedilmemiş üzdü
Kimi hikayeli oyun ortalama hikaye ortalama oynanış sunuyor, kimi hikayeli oyun ortalama hikaye iyi oynanış sunuyor. Ama şimdiye kadar adının hakkını verip de cidden iyi hikaye sunan oyun oynamadım görmedim. Mass Effect hariç.
Yüksek bütçeli oyunları anlarım, onların grafikleri animasyonları var. Ama küçük stüdyoların oyunlarındaki hikayeler bile çok vasat. E zaten oynanışı bir yere kadar yapabiliyorlar bütçeleri olmadığı için. Bari ucuz olan yere, hikayeye abansınlar diyorum ama yapılmıyor ne yazık ki :/
Mass Effect konusuna ve genel anlattığına kesinlikle katılmasam da saygı duyuyorum.
The Last Of Us Serisi (Özellikle “The Last Of Us Part II”). Ayrıca ünlü Chernobyl dizisinin ana senaristi Craig Mazin tarafından çok fazla övgü alan bir eser topluluğudur The Last Of Us Serisi. Benim de aşırı duygu yüklediğim bir şaheser topluluğudur.
Daha sonra What Remains Of Edith Finch, Chrono Trigger, Outer Wilds, Florence, Silent Hill 2, The Last Guardian, Uncharted Serisi, Heavy Rain, Detroit Become Human, The Witcher 3: Wild Hunt, God Of War, Inside...
Pek fazla olmasa da “hikaye” anlamında çok güçlü eserler bunlar...
Bu arada seninle çok oldu yapıcı tartışmalarımız. Bu “constructive criticism” denilen kavram. Benim tarzıma yakın tartışma ilerleyişin var. Çok olmayan tartışabilinen insanlardansın:)
@@elliejoel475 Heavy Rain iyi
Detroit çok iyi
Witcher 3 harika
---
Bu yorumu yazarken henüz Witcher 3 oynamamıştım. Artık en sevdiğim oyun Mass Effect 1 değil Witcher 3 :)
@@elliejoel475 diğer anlattıklarından Inside hariç henüz oynayamadım. Ki Inside'da olduğu iddia edilen hikaye anlatımı bana hitap etmiyor.
Buraya kaosu öldürmeye geldim
Ya abi ben senaryo yaziyorum her yer sinematik oldu ne yapmam lazım
kadir hocama bir soru:kod optimizasyon konusunda internette OOP yerine data oriented design'nın daha verimli olduğuna dair yaklaşımlar var.özellikle tasarım ve oyun geliştiricileri için.bu konu hakkında bir bilgisi var mıdır? bununla ilgili neler söyleyebilir?
Tek başına oyun geliştiren birisinin hangi oyun türüne odaklanması lazım sizce beyler ?
Far cry 3 de mc ben öldüremem derken tüm köyü katlediyorduk
"Oyunumuzda hikaye bulunmaktadır."
😂😂
Kadir sensei'nin saatine bakın. Ceketle birlikte ben10 olmuş. Abartıyorum; Kadir10.
5:50 abi o kadar katılıyorum ki. Sadece oyun sektörü için de geçerli değil ama konumuz oyunlar o yüzden sadece onları eleştireceğim. Tamam, TLOU2, Horizon Zero Dawn, God Of War ortalama idare eder hikayeler içeriyorlar, bazen sunumları baya üst düzey oluyor ama ben artık tokat gibi hikayeler istiyorum. Karakter ölünce "vah be" demek değil hüngür hüngür ağlamak istiyorum. Oyunu bitirince "hikayesi iyi denebilir" değil "oğlum ne hikayeydi lan!" demek istiyorum. GoT kadar şaşırtan, Spartacus kadar duygulandıran, Attack On Titan kadar sürükleyici, Death Note kadar zekice... hikayeler istiyorum. TLOU2 falan benim dişimin kovuğuna yetmiyor. Galiba ben biraz fazla zor beğeniyorum ama bana hikaye beğendirmek de imkansız değil :D
Sadece zeki bir senarist gerek
@@elliejoel475 evet sunum konusunda sektörün en iyisi galiba. Ama hikaye temeli pek ilgimi çekmiyor. Mesela o adadaki Serafi-WLF savaşı, Ellie-Abby intikam savaşından daha çok ilgimi çekmişti. Karakter/intikam hikayeleri tam ilgi alanım değil. Bir karakterin hikayesini umursamam için karakterin büyük olaylarla bağlantılı olması gerek. Mass Effect'teki gibi galaksiyi kurtarmaya çalışınca otomatik olarak karakterlerle bağ kurabiliyorum. Örnek olarak verdiğim AoT animesinde aslında karakterler başlangıçta çok ergence yazılmış. Ancak hikaye ilerledikçe bulaştıkları olaylardan dolayı onlarla baya bağ kurdum. Bu galiba biraz zevk meselesi.
Katılabilirim. Ancak The Last Of Us Part II bayağı yaratıcı ve “emotional roller coaster” bir eser. The Last Of Us Part I ise bir “hikaye anlatım trend”i oluşturdu.
Gaming sektöründe zaten üst seviye hikayeler var, az da olsa.
Onun dışında saydığın anime örneklerini de izledim ve hepsi de çok iyi işler. Tabii ki onlarında kusurları var. Attack On Titan’ın ilk sezonları “sürükleyici” olsa da sonradan uzatılmış, sıkıcı ve gereksiz ya da motivasyon konusunda beğenmediğim kısımları vardı. Bu Game Of Thrones ve Death Note ya da Rick and Morty için de geçerli. Onun da 5. sezonun ilk bölümü yayınlandı ve güzeldi.
Verdiğin örnekleri abartmışsın. Ayrıca “zor beğenmek” neye göre. Bu “etkilenme” meselesi zaten insanın duygusal olarak farklı “beğeni”lere yönelmesi ile oluşuyor zaten yani senin beğendiğini başkası beğenmeyebilir, anladın mı? Ya da tam tersi... Bu durum da kimseyi daha iyi “anlayan(!)” ya da beğeni konusunda “titiz” yapmaz nitekim beğeni içgüdüseldir: “Beğenmek ve “beğenmemek”. “Zor beğenmek” ben-merkezli ya da ben-bilirimci bi’ yaklaşım. Sadece etkilenme derecesi ile anlaşılabilen olaylar bunlar. Yani ne kadar eser tükettiğin ile ilgili, başka bir “şey”le ilgili değil.
Bu konuda kesinlikle katılmıyorum.
Ancak “gaming” sektöründe de çok iyi işler var, senaryo ve “narrative” konularında. Bunun zaten en iyi örneği The Last Of Us serisidir. Sondaki “diş”, “kavuk” gibi kelime gruplarıyla oluşturduğun cümleye katılmıyorum. Zaten üst seviye bir eser. Tek bir konumda değil, genel konumda.
Genel anlamda katılmak istesem de resmin bazı kısımlarında yanlışlıklar var.
@@canahmetdarama354 Attack On Titan’ın da birkaç sezonu sürükleyiciden ziyade “idare eder”di.
The Last Of Us Part II zaten daha koyu ve felsefi bir yaklaşıma sahip ve ahlakî göreceliği muazzam bir şekilde anlatmış, siyah ve beyaz arasındaki tonlarca gri tonu çok iyi bir şekilde anlatmış. Ben bunu “çok iyi” yapan az eser deneyimledim. Aralarında en iyisi kesinlikle The Last Of Us Part II.
Karakterlerin büyük olaylara bağlantılı olması, karakter derinliğine inilmesini engelleyebilir çünkü bu sefer genel bir anlatım seçmesi gerekiyor ve böylelikle karakterin iç-dünyasına inemiyorsun ya da psikolojisini “gerçek anlamda” kavrayamıyorsun. Benim o yüzden fazla tercih ettiğim bir hikaye tarzı değil senin dediğin. Ancak günün sonunda bu etkilenmekle ilgili değil mi?
@@elliejoel475 doğrudur. İlk sezonlarda ben daha çok gerçekçi evren ve olay örgüsüne kapılmıştım, askerler ölüyor millet aç siyaset var falan... asıl hayran olmamı sağlayan olayların yaşanacağını bilmiyordum. 3. sezondaki malum olaylar yani.
Sensei'nin saati de zaman makinası gibi :) Farklı boyutlara portal falan da açıyor mu acaba!
Ömer bey karşılıklı otursanız da ikinizin de yüzünü görsek?
Çok mantıklı ben de tripotu unutma kadar öyle düşünüyordum. (Ömer)
Nanomachines son!
Abi ben 18im single oyun geliştiriyorum hiç boomer işi değil,kim demişse saçmalamış. Metahuman,rokoko, ve iphone x sağolsun facemocapte ve bodymocapta kolay eskisine göre.Yeterki sen kolay çözümleri araştır ve bul.
Beğenmeyen 2 kişi: Indie online oyun yapmaya çalışanlar
Bikac youtuper oyununuza fon saglamazmi
Sensei yaşlandimi yav
#LEGENDRY
Herkese para kazanmadan kolaylık dılerım
Bi like bi yorum destek olalım ♥
çok iyi
Her şey güzel de, emeğiniz için teşekkür ederim. Ama Ömer bey'in müstehcen kelime kullanması rahatsız edici. Saygılar.
Ömer abi her videoya spoiler serpiştiriyorsun oynamadığım oyunlardan 😄.
Bu defa tuttum kendimi :)
heralde ilk yazsam kimse anlamaz(İLK)
Kameranın odağı bozuk üstad.
İki oldu Ömer’i kovuyoruz artık
'' senin anlatacağın hikayeyeye sokayım '' :D:D:D:D:D:D:D