Gabriel Liiceanu - o mărturie despre atunci și acum
HTML-код
- Опубликовано: 9 фев 2025
- Interviul integral cu Gabriel Liiceanu. Filozoful și scriitorul român vorbește cu jurnalistul G4Media Dan Tăpălagă despre starea democrației românești, clasa politică a țării noastre, importanța hranei pentru minte și multe altele.
Urmărește G4Media pe:
Instagram: / g4media.ro
Facebook: / g4media.ro
Twitter: / g4media_ro
Extraordinar interviul. Multumiri domnului Liiceanu pentru aceasta radiografie istorica, politica, sociala.
Multumesc, G4media! O cura intelectuala atat de necesara. Sanatate, domnule Liiceanu!
O sine-cura intelectuala, poate. Base stie de ce.
@@scatalin09 hm, daca intelectualii stau departe de societate si politica ne suparam ca nu le pasa de nimic. Daca se baga, de ce se baga… Opinii si opinii si nimic nu-i bine.
Doamne ce om minunat…Dumnezeu să-l țină sănătos.
Exceptional acest om..
cita cultura, ce gindire...
ar trebui muuult mai multi astfel de intelectuali si ginditori..
Un om minunat,un om curat la suflet......el trebuie sa fie Romania.
Extraordinar de important este acest interviu! pentru fiecare politician, elev, student, e vazut și înțeles acest interviu.
E o idee excelentă a celor de la G4 Media de a aduce marile personalități ale României contemporane in situația de a explica mulțimii situația societății românești contemporane.
Mulțumesc.
Un om mare,colos respect ascult cu placere.
Mulțumesc pentru ocazia de a-l asculta pe domnul Gabriel Liiceanu.
Pt ce fa?ba?
@@cevabanal8418dacă nu-ți place sau nu înțelegi, nu ești obligat să asculți acest interviu. Faptul că nu înțelegi, o spune modul în care te-ai exprimat. Atât poți tu.
Vindut sionistilor și Jidanilor.
Sper ca toată România să asculte interviul domnului Gabriel Liiceanu .
Un om minunat, mulțumesc pentru interviu.
Am ascultat cu mare atenție ,este o plăcere să ascult oamenii și reportajele de calitate in aceste vremuri în care criza intelectuală este oarecum discriminată în societate și pe cale de dispariție , mulțumesc dl. Liiceanu și G4media !
"GHINION' ..DA- rămâne un brand de tara!
Și pentru cei mai "cultivati"..
Domnul Liceanu un om de o mare valoare
Păcat că a durat doar 51 min ....mulți dintre noi am avea nevoie sa auscultăm asemenea valori zilnic.
Nu numai pentru acest material,dar G4Media merita like,comment,share and subscribe!Respect!!!
Ce om, ce gânditor. Sper să trăiască cât mai mult. Avem onoarea să fim contemporani cu el.
E nevoie de discipoli, să nu rămânem fără repere, în bătaia crivățului.Platon discipolul lui Socrate.....apostolii, discipoli lui Isus..Și tot așa
@@cristianstancu7613 luati-l acasa si tineti-l numai pentru voi.Pute prea mult dupa atita lins in cur la chiorul betiv.secu si comunistul de la mama lui care va scapa de secu si comunisti. Cit de prost sa fii, uite asa ca voi. Hi Hi hi
😂😂😂😂. Un securist
@@cristianstancu7613na*** va rămâne fixă in *****
Excelent interviu!
Dumnezeu să-l călăuzească pe invitatul dumneavoastră!❤❤❤
O mare valoare nefructificată încă,sper ca la conducerea țării să vină oameni ce vor avea capacitatea înțelegerii corecte a lucrurilor.
Multumesc !
Tine-l Doamne cat mai mult in viata sanatos
Excelenta sintagma "intelectual public"
Bine ar fi sa faca parte cat mai multi Intelectuali
Inclusiv dintre cei plecati in departari dar aici cu spiritul
Cand acesti Oameni vor dispare, v-om disparea si noi
Să ne TRĂIEȘTE dl LIICEANU ȘI DL PLESU!
daca ar fi mai multi gabrieli in tara asta ce bine ar fi
Mulțumim!
Mare om ,mare caracter .
Să ne trăiești într-un Mulți Ani,d-le Gabriel Liiceanu!
Exceptionala explicatatia pe final despre evoluatia poporului rus de-a lungul secolelor.
FELICITARI pentru verticalitatea pe care o mențineți încă! Nu știu până când! Succes în continuare!
As mai avea o mare nedumerire: de ce acest fel de oameni nu ocupa ecranele teliviziunilor ? Nu trebuie să ne mire faptul ca din ce în ce alunecam spre o Societate suprasaturată de analfabeti! De la astfel de oameni ar trebui să luăm lumina, nu de la G. Becali sau PIEDONE sau alții ca ei! Vai mama noastră!
Un om deosebit Gabriel Liiceanu.Mi-a placut discursul domniei sale de la UE pe perioada lui Dragnea.
Cu Respect si multa sanatate din Germania NRW.
Genul de om care ar fi turnat la Inalta Poarta sau pe la Imparat. Gandacii astia de bucatarie nu pier niciodata...
Multumim frumos!
Mulțumim! Mi-a fost atât de dor de dialoguri reale, cu sens și de înălțime…!
În sfârșit o revenire! Urmează și Pleșu duminica asta la Garantat 100% pe TVR 1.
Urmează ala ,, și avem doi nenorociti care sunt revigorati de straini ,, sau de servicii straine ,,
Perfect adevărat!
A fost o plăcere deosebită să vă ascult.
Iata omul de valoare ! Cei ca el puteau, știau cum sa conduca Romania. Din pacate poporul nu a mai avut puterea discernamantului . A fost înselat si manipulat de oameni răuvoitori. Acum culege rezultatul neputinței.
Ca o gura plina de aer curat a fost acasta marturisire.
Pacat ca e plina de cacat. Osanalele pentru un turnator care si-a parasutat ineptele in tot felul de locuri le-a uitat repede, pentru ca rl si gasca au profitat de tot felul de sinecuri
" Mulțumim " d-lui Iohannis !10 ani a consolidat mafia .
O piacere sa ascolti asa OM.
Important e cine a creeat-o!!
Democratie e atunci cind cei ce iau decizii in numele tau au datoria sa iti ceara acordul mai intii. Republicile actuale sint de fapt oligarhii moderne în care grupurile de interese ale celor bogati sint arbitrate de către popor, adică poți alege de la ce masa a bogatilor vei primi firimituri.
"Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare a societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii.
Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un puternic aspect concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela etc.), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace (Romania, Bulgaria, Grecia etc.) resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E simplu sa vezi dacă e oligarhie pentru ca intr-o democratie adevărată nu ar trece legi care nu ar fi în interesul celor mulți.
Prima oligarhie moderna a aparut in Anglia pe la sfirsitul secolului 17. După ce revoluția burgheza condusa Cromwell a reușit, grupurile de interese ale celor bogati nu au fost in stare sa se puna de acord cum sa își împartă puterea politica pentru a nu se ajunge la dictatura uneia. Soluția a fost numirea unui rege care sa fie arbitru. În republici poporul este arbitru, dar sa nu confundam posibilitatea de a alege ce grupare te va guverna cu democratia, adică cu posibilitatea de a decide cetatenii ce legi sa treacă si ce nu.
Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele.
E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.
Salut! Ar trebui să-ți asumi o răspundere implicita! Curaj , ai perfectă dreptate!
Situatia partidelor și sindicatelor din România este situația oricarei structuri puternic centralizate. Robert Michels a scris in 1911 o carte, "Political Parties", în care a analizat cum orice structura centralizata se transforma în mafie și a numit aceasta tendința "regula de fier a oligarhiei". Pentru descentralizarea lor ar trebui ca prin legea de organizare sa se specifice ca deciziile trebuie luate cu aprobarea majorității membrilor, conducerea acestora avind doar rolul de a veni cu propuneri pentru rezolvarea diverselor probleme.
Partea proasta e ca partidele corupte transfera aceasta coruptie asupra administratiei statului și deci tot statul va deveni corupt
O foarte buna observatie. Oligarhia a inceput in capitalism ( familile bogate de pe urma inperialismului) si copiata sub forma de mafie de catre ceilalti,inclusiv in comunism (ex rusia) sau socialism. Mafia este in toate constructile sociale si structurile omeniri.
Genialul, Magnificul Gabriel Liiceanu ♥️
Acest interviu ar trebui să fie dat de 3 ori pe zi la tv .Vă doresc multă sănătate domnule Linceanu !
Cand eram in cl.aVIII-a,un copil a aruncat cu un mar stricat in portretul lui ceausescu.Va dati seama ce agitata a fost diriginta,desi era o tipa contra curentului.In fond era si ea un om si un parinte.
Excelent.
In situatia actuala, tot ce se discuta in primarii are prea putina legătură cu dorintele sau nevoile cetatenilor. Se vede asta din modul cum se poarta discutiile in consiliile primariilor, unii ii sfideaza pe altii si implicit pe noi, nu raspund la intrebarile colegilor decit in batjocura. S-ar putea remedia foarte simplu acest fapt daca, pe principiul curtilor cu jurati (juratii sint cetateni alesi aleator) ce dau verdicte in domeniul judiciar, se va proceda la fel și cu primăriile. Se elimina astfel orice incercare de coruptie a autoritatilor iar clasa politica (primarul, consilierii) nu își mai poate impune "prioritatile" (panselute, borduri, asfaltari cu garantie o luna, terenuri de sport în panta....).
Oricum, democratie nu inseamna sa ia altii decizii pentru tine fără sa iti ceara consimtamintul. Rolul partidelor politice este de a veni cu solutii dar noi trebuie sa fim cei ce aleg ce soluție se pune în practica.
Regele Mihai spunea ca legile sint ca o sabie cu 2 taisuri. Orice lege se da in Romania e interpretata gresit ,dupa mintea celui care o aplica.
Un părinte spiritual de excepție!
Extraordinar, un om minunat.
Nu știu dacă se poate dar as vrea sa vad o întâlnire de discuții între dl Liiceanu și dl președinte Iohanis, dacă ar fi posibil ar fi ceva extraordinar!
Clasa politca actuala este mentinuta in mare masura si de cei care stau cu mana intinsa la firmiturile alesilor.
Interviul exceptional .
Lumea acestui om este așa de mică încât uitându-se la el se vede așa de mare...
Tu nu ai citit titluri de ziare ,cate carti a scris LIICEANU
@@CostyBurada ce nume ciudat ai! Postac nenorocit. Învață să scri corect ca să poți face pe eruditul pe internet! Pană atunci rămâi doar un scrot.
Asta cu „mafiotizarea clasei politice”, „solidarități de mafie” sunt expresii perfect adevărate. E taman ce se întâmplă acum în politica românească.
Geniu !
Corect.
Funeriu care a introdus obligativitatea supravegherii video la bacalaureat dar ... cu exceptia a trei judete, va las placerea de a ghici care au fost acestea ...
Zi tu, nu o mai fă pe deșteptu’. (De-altfel e o simulare care-ți iese…)
Cele două anticariate de pe lângă centrul istoric al Bucureștiului, Târgul Cărții sunt pline și numai editura Humanitas este cam goală. Eu nu locuiesc în București dar văd acest lucru În concluzie cine dorește să citească, citește cine nu citește
Are o gândire sănătoasă , îmi place cum gândește..
E normal sa fim conduși de oameni slabi atâta timp cat cei bun stau de o parte si nu vor sa se implice
Clasa politică???poate chiar d-voastră ați putea să le ziceți paraziți politici sau scabie sau fecale sau
Sa-i facem praf la vot !
Câtă dreptate are d l LIICEANU !
Greu la deal cu boii mici..
Din păcate totul e penibil, dar de jos în sus!
Când nu ai cu cine, chiar nu ai..
Din păcate asta e "ghinionul"..
In Romania bintueste ortodoxismul
Aveți discipoli, domnule Licianu? Pentru nemurire.
Va rog frumos.
Dumnezeul lui Isus, să ne ajute.
A fost rezistență în timpul lui Dej, domnul zice că nu, luptătorii din munți. Nu trebuie uitați.
"Romania este un gard peste care se cearta vecinii !"
Eminescu
Cita dreptate aveti,sunt iresponsabili si inconstienti...
Destept om....
Pe de alta parte dl Liiceanu
"never say never"
Asimov a scris o nuvela interesanta
Un cercetaor informatician vroia sa stie cine e Dumnezeu
Pentru asta a construit cel mai puternic computer, adund acolo toata stiinta existenta
La pornire desigur cercetaorul a pus intrebarea:
- Cine e Dumnezeu ?
- Eu ! a raspuns computer-ul
Admirabil este Liiceanu. Dar la întrebarea despre cauzele care au dus la degradarea clasei politice, de ce democrația este nefuncțională, a răspuns superficial. De regulă abordeaza orice subiect profund. Posibil ca nu a fost pregătit la acest subiect. Când el spune că de vină este clasa politică incompetentă, practic nu răspunde pentru că la întrebarea "de ce sunt incompetenți și corupți politicienii?" nu poți răspunde cu "pentru ca politicienii sunt incompetenți și corupți". Democrația ar trebui sa prevadă mecanisme prin care clasa politică să fie tot mai competentă cu fiecare scrutin și nu invers. Selecția negativă este o problemă sistemică în mecanismele democrației. Nici poporul nu poate fi nivovat pentru asta.
Sa traiesti bade descept...noo,bun la suflet
👍👍👍👍
Salutare Domnului Licianul!
Numele corect este :Liiceanu.
Dacă nici numele nu poți să-i scrii corect, nu poți să-i transmiți tu “salutare”.
Democratie ? Rasmussen Reports despre ceaa mai dezvoltata democratie "Would a Random Group of People Do Better Than Congress? 54% Say Yes"
Toată stima...
Generalul MăChucky /MăCiucă e o comedie de cand a intrat in politichie!😅🎉
Mn.17.hmmm..frumos...hrana omului a fost si va fi mandria,,,cine decade din mandrie,,gandeste>da in smerenie..
Se lasa dus,,,precum Moromete,,dar ar vrea,,sa fie iarasi mandru,,,dar cand Omul decade din mandrie,,,Smerenia nu o sa lase intoarcerea,,cine gusta ce e Dulce ....ooo...
🦋👍👍👍🦋❤❤🤕❤❤🌺👍👍👍🌺
13:03 O explicație filozofică??!?
Poate cei care au grija de doctorate, trebuiau sa fie mai vigilenti, sa nu mai fie furate...
🙋♀️👏🏼👍❤️🎩
Mai pe românește, ne conduc niște borfasi
Ce ramane dupa Klaus Johannis?
Nu va suparati, dar uitati-va la umerii magnifici si nedezosati ai mezelaritelor. Inca n-au inteles ca, scuzati, carnaciorul este un obiect caruia nu-i plac...napustirile in bucuria de a savura in mod fandosit "cantitatea"... :)
Si ce putem face noi ce-i care vedem toate astea?
O dată la 4 sau 5 ani poporul are puterea de a da cu ei de pământ…la vot.
bai lasa labareala tu ai fost unul din cei care ai dus-o bine si pe timpul lui ceasca si dupa. Nu te da lovit ca minti. Mai bine spune cum ajungeai tu la paris sa bei o cafea la terasa cind altii nu puteau ajunge decit greu si la sofia sau praga.
Genul de intrebari care se evita despre turnatori.
Si Boia se caca pe el ca era naspa-n comunism, dar el in comunism mergea la conferinte in America. Bah, ma lasi cu toti dizidentii lu' peste!
Un securist vandut a fost si atunci si acum.
se faceau schimburi culturale in dorinta de a arata ca in Romania e libertate
Adevarul!…nu are nevie de comentarii
,,6 ani din cei 8 ai lui Băsescu "??
Memorie selectiva
marturisedte de ce tu te duceai sa bei o cafea la un bristro la paris cind altii nu puteau merge nici la sofia. Hai bag-o "dizidentule" de parada cu literatura de sertar inexistenta ca nu ai avut sertar la biroul unde dormeai majoritatea zilelor
bune intrebari
DIANA PRESEDINTE PE VIATA,POATE MAI FACE CEVA
Liiceanu..mn 2..gresit..traim in panza rupta de paianjen,,nu vremurile,ci vremuri,,cand inplinirea vremurilor,oamenii se desgheata,,timpul nu poate lupta cu timpurile,,noi suntem panza de paianjen, si vedem,dar nu credem ca el ne va reconstrui prin si cum. Hop stop final, intervine un final care cei care creaza o sa ajunga sa constate ca au fost creati pentru a afla ecsistenta ca ecsista UN CREATOR...pacat ca nu avem resurse,,,,momentan,,,,sa intelegem ca ei sunt,si vor fi ca sa putem noi muri frumos,,libertatea ne este data de ei,,,,ei sunt un ajutor,,le multumim,ca noi mancam ,si ei raman pe veci flamanzi....
Du-te repede si i ați pastilele
@@gabrielpop1658 mersiiii,,uitasem,,
Ai idealuri dle Liiceanu, dar realitatea este alta și realitatea este la fel de hidoasă ca și comunismul partea aia urata.. Există doar idealuri frumoase care rămân din păcate doar în mintea noastră….
Oameni ca dansul stau departe de politica. Păcat.
Filosofu lu peste a fost toata viata lui in politica. Toata poleiala, faima si imensa lui avere se datoreaza faptului ca a facut politica. Sa nu uitam cum a lins cu pasiune la Bas si mai apoi la primul turist al tarii. Exact, ala care de cand s-a apucat sa educe romanii i-a adus la 50% analfabetism functional.
Și voi D-lor ce face-ti in afară de a filosofa?!🤣
Profita de pe urma politicienilor pe care apoi ii critica. A primit editura Politica pe gratis de la Iliescu, apoi a fost scutit de datorii de Constantinescu, Basescu, Iohanis. Din toate regimurile a ciugulit bine.
Un presedinte' gen -Merlin, nu avem..
Ghinion!
Eu nu înțeleg cum a fost posibil, pe timpul comunismului, să lucrezi și să ai o funcție la Institutul de Cercetări Filozofice și să pretinzi că nu ai dat cu subsemnatul la ” Cooperativa în haine blue-marine”
Comunismul implica ateismul, dar în ceea ce privește filozofia, acolo se afla centrul nevralgic al ideologiei comuniste. Din moment ce acest centru a început să fie dinamitat din interior, tot edificiul s-a surpat aidoma unui castel de cărți.
Acuma Liiceanu vrea să ne convingă că, el a fost aidoma virginei care a lucrat într-o casă de toleranță și a rămas de-a pururea fecioară!?
Mestre, poate ne împărtășiți și nouă rețeta, cum de ați reușit o asemenea performanță? Ori acuma eu ar trebuii să înțeleg că, acei ”clienți” care vă plăteau salariul au fost toți niște sfinți(...) comuniști!
În cazul acesta, se pune în mod logic întrebarea: De ce acuma urăți cu atâta patimă pe foștii dvs. clienți? Din moment ce dînșii s-au purtat ca niște gentlemeni cu dvs.// Dînși v-au plătit și v-au întreținut, fără să atenteze la ”pudoarea voastră ...................v(a)(ir)ginală”?
Ce mizerie-presetata- este cel care intervieveaza cand intreaba despre Cioran, Eliade...s.a.m.d.!!!
Se poate, daca nu mai migrati'..
Toti..
Densitatea de prostie a fost aleasa.
VA UMILIT MARINARUL SI PE DVS SI PE D UL ANDREI PLESU PACAT ATI DEZAMAGIT O TARA INTREAGA INTERESU POARTA FESU A FUNCTIONAT SI IN CAZUL DVS SA FIM SERIOSI ASTIA SUNTEM ATIT AM PUTUT SI NE MERITAM SOARTA.
Nefunctionala
Ma lasi...
Cu ce a participat acest filozof la evoluția tarii in viata lui?...nu mi se pare nimic deosebit in "înțelepciunea "lui.......
Acest Liiceanu a profitat de pe urma fiecarui regim politic. O lichea.
Дакы Ешть прост, ну те да ку пэреря