Multumesc pentru discuția interesantă !Respect pe toți oamenii care din nevoia de a înțelege își pun întrebări și caută să-și dea răspunsuri ! Felicitări pentru această emisiune !
genial maestrul...a găsit formule de rezolvare/înțelegere a problemelor existentiale/fundamentale cu o simplitate de înțelept ,pe care orice minte simplă o poate înțelege....
Măi, dar toate vedetele din mas media, cupluri care făceau audiență împreună s-au certat, Badea cu Oreste, CTP cu Dinescu, acum și Liiceanu cu Pleșu. E o modă, probabil...
Domnul Liiceanu si a exprimat cum bine si intelept a spus, parerea! Dar realizatorul emisiunii este atat de nepotrivit sa apara la postul national TVR1, atat de nepregatit, macar bunul simt daca l ar fi avut si tot era un pic scuzat, dar lipsa de profesionalism crasa depaseste orice limita! Intreruperile, vorbitul peste invitat spune tot! Parerea mea !
Mulțumiri și felicitări domnilor pentru această discuție de înalt nivel!👏🏻 Respect și considerație! Domnul Liiceanu rămâne un om de cultură și filozof remarcabil!
Eu când dorm sau lenevesc sunt mult mai inteligent decât domnul Liiceanu dar vorba răposatului meu tată: Ba, ești așa deștept că nu ai după ce bea o cana de apa!
Catalin Stefanescu a initiat aceasta emisiune, din pacate ceilalti moderatori sunt foarte departe de nivelul initiatorului. Dupa parerea mea, Liiceanu are nevoie de un moderator de un alt nivel si nu vreau, sub nicio forma sa-l jignesc pe domnul Radulescu, sunt sigur ca este un om cu certe calitati.
Am sa subliniez amintind de Sacru și Profan a lui Mircea Eliade și dezvoltasem altundeva puțin ideea de sacru ca esență găsind pe fir o similitudine cu un moment de dezbatere în acest dialog Am înțeles prea bine ce mesaj a transmis Dl Liiceanu și rezonez. Spun doar atât ,respect Dle Gabriel Liiceanu și mulțumesc pentru emisiune Voi cumpăra negreșit cartea Cat despre iluzii in Eclesiastul se spune " Totul e deșertăciune și goană după vânt" ... În Ioan 4 ;24 spune - Dumnezeu este Duh și cine I se închină trebuie sa I se închine in duh și adevăr.....( sa leg cumva de ideea de absolut și de spirit care au fost atinse în dezbatere) Omul nu poate iubi,nu poate ierta dumnezeiește,le face limitat ,as spune mărunt ( firul de nisip raportat la Univers)intr un cadru restrâns altfel spus domestic și la acest mod adesea prost înțeles dacă ne raportăm la ce este iubirea adevărată ori de mai bine de 2 mii de ani se predica iubirea și nu am invatat o nici până astăzi Ori întreaga viață a lui Iisus a fost o Epistolă de Iubire. În schimb omul judeca " măreț" ,avem Dreptul făcut la capitolul Judecată cum bine zicea cineva undeva nu mai rețin.Cam ăștia suntem și suntem departe de iubire la drept vorbind.Nu poți da din ce nu ai ori majoritatea nu știm nici pe noi înșine să ne iubim atât cât trebuie,fara a generaliza desigur.Iubeste ți aproapele ca pe tine însuți,iata reperul unul dintre multe altele. În concluzie să rămân pe mesaj inchei spunând " cu o minte finita nu poți cuprinde infinitul" și așa inchei.... Încă o data mulțumesc, Cu drag și prețuire.🙏❤️
Am invatat mai mult din discutia aceasta decat din multe dezbateri atei vs credinciosi, organizate de institutii prestigioase din lumea larga. Multumesc!
Daca reporterul vorbea mai putin era un interviu din care aveam ce invata. Dar in momentul cand reporterul vorbeste mai mult decat intrvievatul interviul e un fiasco.
Din păcate domnul Liiceanu este foarte depășit de chestiunile teologice, de la cunoașterea Sfinte Scripturi și a scrierilor Sfinților Părinți, până la elemente istorice de bază. Din acest motiv funcționează cu poncife. Trist!...
Bună dimineața! Domnule Liiceanu, Vă urmăresc de mulți ani.Unul dintre nepoții mei v-a fost student și era fascinat de dv.Cosmin era un tânăr fr inteligent și fr talentat ca jurnalist .Atunci nu l-am înțeles de ce a ales facultatea de "Filozofie "dar în sinea mea îl invidiam, deoarece și eu eram o mare căutătoare de adevăr, care este sensul vieții. Nu este locul și nici timpul potrivit pentru o pledoarie atât de complexă. Da, aveți dreptate. Încă de la vârsta de 20 de ani și eu m-am întrebat de ce Dumnezeu este așa de crud.Timpul a trecut, eu continuând căutările și treptat , pas cu pas am început să am niște revelații. Am să îndrăznesc să vă pun o întrebare: Ați avut vreodată o experiență spirituală? M-aș bucura să aveți privilegiul să fiți martor la agonia unui muribund și eventual acel suflet să plece în lumea celor drepți, iar dv să-i țineți lumânarea în mâini. Trebuie să specific; sufletul să fie al unuia dintre părinți. Vă mărturisesc următoarele: mama mea era perfect conștientă când am ridicat-o în șezut pe canapea dorind să o duc la toaletă. Ultimele ei cuvinte au fost : bine mamă, hai! Era îmbrăcată într-o cămașă de noapte galbenă, avea părul scurt până la baza urechilor și era alb strălucitor. Am avut impresia că este un copil înger. Totul s-a petrecut rapid.A deschis ochii într-o mare mirare. În clipa aceea, pentru câteva secunde am fost învăluită într-un con de lumină orbitoare. Fața mamei strălucea! Ce am simțit? O stare de extaz, o căldură imensă plină de iubire și îmi zâmbea toată ființa de bucurie. Un moment unic, special. Acum nu-mi mai este teamă de omul mort , nu-mi mai este teamă de " moarte ". Nu știm nimic. Nici știința și nici teologia nu va putea demonstra existența lui Dumnezeu. În fiecare entitate umană există o celulă din divinitate. Căutați adevărul în voi oameni buni! Dumnezeu este în noi. Pace și lumină în suflet! 🙏
Dumnezeu să o odihnească pe mama dumneavoastră împreună cu sfinții! Totuși, trebuie menționat faptul că Dumnezeu în Substanța / Ființa Sa este totală alteritate față de om și univers. Noi nu avem în noi Substanță Dumnezeiască, ci putem primi în noi Energiile Dumnezeiești Necreate (adică Harul Dumnezeiesc), Care sunt prezența Sa reală, sfințitoare. Acestea se primesc rand pe rând în Tainele Sfântului Botez, Mirungerii, Sfintei Împărtășiri cu Preacuratul Trup și Sfântul Sânge al Mântuitorului, Sfintei Mărturisiri a Păcatelor, Taina Hirotoniei, Taina Cununiei, Taina Sfântului Maslu. Hristos a suflat Harul Duhului Sfânt asupra Apostolilor și le-a dat putere de a lega și dezlega, de a vindeca spiritual și chiar trupește. Alături de acestea, condiția primirii Harului este credința dreaptă și împlinirea credinței în sfintele fapte bune. Desigur că ieșirea sufletului din trup este un moment minunat in general, dar în special în cazul unui om cu viață sfântă... Dar aceasta nu înseamnă că sufletul este o parte din Dumnezeu. Unirea cu El nu înseamnă anularea sinelui nostru prin vreo contopire panteistă, ci împlinirea în asemănarea cu El prin participarea la Sfințenia lui a omului creat după chipul Său (rațiune, voința liberă etc). Adică dobândirea asemănării cu Dumnezeu. Doamne, ajută! Cu drag!
Am fost curios să citesc comentariile. Și mă întristează că sunt judecători care au dat verdictul. Ei știu deja că Liiceanu este pierdut, dar n-au înțeles esența: libertatea de a gândi ne este dată și el o folosește minunat.
Parerea mea este ca a impachetat-o frumos, nici macar o data nu spune: "da domne sunt ateu". Tot timpul l-am ascultat cu drag, dar de data asta a fost o "fugareala" in jurul subiectului.
@@ViFragranticus nu prea aș crede că este ateu, cel puțin nu unul convențional. Nici măcar un agnostic, decât din punct de vedere dogmatic. Spun asta deoarece, ca european, nu ai cum să fii altceva decât creștin, fie și unul exclusiv cultural. Mie mi-a plăcut dinamica discuției și aptitudinea intervievatorului de a stresa unele puncte sensibile, deși sunt de acord cu tine că un "long format" este necesar pentru astfel de subiecte.
@@ViFragranticus mie mi s-a părut mai degrabă panteist decât ateu, sincer și în sensul strict dogmatic al termenului cred că majoritatea ne încadrăm la categoria aceasta; poate încă vreo două-trei. Consider că punctul "fiecare crede în felul său" este unul valid, deci nu există un singur fel de credincios sau un singur fel de credință, chiar și din interiorul aceleiași confesiuni. Faptul că există doar 14 denominațiuni creștine recunoscute oficial nu este o coincidență, ci o muncă de aproape 2 milenii din partea ierarhilor întruniți la diferite sinoduri. Revenind...Liiceanu un adevărat intelectual și filosof, un veritabil om de cultură care cunoaște Scriptura mult prea bine ca să bifeze o singură căsuță, deci mă îndoiesc că s-ar descrie ca ateu sau s-ar considera unul.
@@EscuShow Nu am eu facultățile care să îmi permită să îl critic pe Liiceanu. 😀 Indiferent de alegerea lui, pentru mine rămâne un intelectual fantastic.
Credința religioasă este de a crede in ceea ce nu poate fi crezut . De ce nu noapte fi crezut ? Pentru ca suntem incapabil sa cuprindem toată cunoasterea infinita. Infinitul nu poate fi cuprins in finit .
Abia l-am descoperit pe Gabriel Liiceanu si mi se pare un mare filosof. Ma mai bucura si faptul ca vad in comentarii destui oameni "dezghetati" la minte...unde sunteti oameni buni, ca de obicei vad numai inculti prin comentarii!?
Pentru toți cei care ii aduc o vina ca deține proprietatea asupra editurii Umanitas și mai ales a tipografiei; nu stiu și nu pot înțelege ce a făcut Liiceanu in editura pe care o conduce. Tot ceea ce tipareste in aceasta editura, ordinea cartilor tipărite (este decizia Domniei sale in calitate de proprietar) da șansa oricui sa studieze cărți de importantă pentru a fi un autodidact in studiul istoriei filosofiei, mai ales, și a literaturii reprezentative pentru cultura universala Sa nu fim ridicoli și ignoranți pentru a-i aduce un dispreț ! ….Numai un om de factura intelectuala a lui Gabriel Liiceanu putea sa conducă o asemenea editura ! …Personal consider ca editura Umanitas este ca o Universitate deschisă pentru toți cei care vor sa-si lărgească orizontul de cultura, fiind îndrumați prin lista aparițiilor Editoriale, mai ales prin ordinea didactica a aparițiilor
Franchețe, spirit critic dozat suficient, explicații" pentru toți".Toți cei care au căderea să asculte și să ajungă la un răspuns rațional. De pus în ramă!!
…..îl citesc și urmăresc cu interes pentruca ideile Domniei sale sunt percutante și exprimate limpede și coerent …..regăsesc autenticitatea reflecției filosofice; este mai mult decât un eseist, exercita profesia de filosof in esența sa de meditație ce poarta amprenta personală !!….
Moderatorul acesta își imaginează (capacitate specifică speciei umane, fără limite, bănuim...) că îl poate ”combate” pe Gabriel Liiceanu. Dacă acesta era scopul propus al emisiunii, îl compătimim! Dacă doar își dorește să fie ”incisiv”, acest moderator... Mna... Ok... Domnul Gabriel Liiceanu ne poate oferi mărturie... Un aer inconfortabil se lasă, însă, respirat aici. Ce strică toată plăcerea unei discuții provocatoare și care, garantat 100%, putea fi un cadou oferit nouă, tuturor.
Șapte vieți nu îmi ajung să pot dezlega mistere, Doamne dintre veșnicii încă șapte-ti voi mai cere, Șapte suflete să-mi dai și minuni mai fă vreo șapte, Șapte ceruri să înalți de la mine pân' la moarte . Niciodată nimeni nu va putea răspunde la marile întrebări existențiale!
Nu ai cum sa stii prea multe si nici sa intelegi atata timp cat tu ramai la Liiceanu, Cornea, Dilema Veche si alte smecherii de-astea romanesti! Night-night!
Religia afirmă că tot omul ( individul) are viață veșnică. Și cu toții vom învia, după moarte în trup, doar că unii spre chinuri în iad, iar ceilalți mîntuiți în rai.
Din păcate domnul Liiceanu este foarte depășit de chestiunile teologice, de la cunoașterea Sfinte Scripturi și a scrierilor Sfinților Părinți, până la elemente istorice de bază. Din acest motiv funcționează cu poncife. Trist!...
Credința este un aspect intim al vieții și așa trebuie să rămână... Dacă tot este Liiceanu "o personalitate de o forță intelectuală" ar fi trebuit să se pronunțe în privința noului ministru al Educației. Dar de ce s-ar complica!?
am fost 35 de ani credincios, mi s-a bagat in cap , impotriva vointei mele aceasta credinta. Am intalnit o fata care s-a intors din Canada dupa 26 de ani de locuit acolo si ma tot vedea ca imi fac cruci cand treceam prin fata bisericilor si la un moment dat , mi-a zis : OK, te-am lasat , am crezut ca mi se pare mie, dar asculta : ai vreo dovada ca cel pe care il venerezi exista? Eu duceam un pahar cu apa la gura sa beau , in tot acest timp pana sa ajunga paharul la gura ma gandeam la acea dovada si singurul lucru care mi-a venit in minte a fost Biblia! Si mi-a spus razand , nu ! Biblie nu este o dovada , asa cum exista multe carti cu supereroi , asta nu inseamna ca si exista., greuceanu , se dadea peste cap de 3 x si se transforma in porumbel , asta nu inseamna ca este si adevarat . Moment in care mi-am zis, ba , fata asta are dreptate! In acel moment nu am mai dat nici un credit acestei dogme si nici zeilor ! Intrebarea mea este , cum de eu care nu sunt atat de citit , am doar 2 carti pe care mi le-a recomandat tot aceasta fata , teoria lui darwin si nu o mai stiu pe a doua ( Atat de inteligent sunt ) si un film COSMOS , am putut sa renunt la aceste idei , iar cei care sunt cu mult peste mine , au idei bine infipte despre dumnezeu si religie. Azi pentru mine, nu mai exista religie si zei ! din pacate suntem doar 14 milioane in aceasta echipa din 7-8 miliarde. Numai bine !Sunt intr-o continua dezvoltare si ma simt extraordinar. ! la fel va doresc si voua
O discuție liberă, binevenita și cu mult peste nivelul mediocru al emisiunilor tv din România. Din păcate însă discuția a fost mai mult monolog , s-au strecurat multe erori și false afirmații pe care jurnalistul ar fi trebuit sa le sesizeze măcar. Domnul Liiceanu spune ca descoperirile științifice recente combat ideea de Dumnezeu creator FALS. Gândirea materialista al cărui adept este invitatul de azi a fost practic contrazisa de TOATE descoperirile științifice ale secolului XX. Fără a le înșira pe toate cea mai populară teoria Big-Bangului, descoperită de Lemaître (iezuit belgian deci religios) pune in evidentă cu dovezi științifice probate prin măsurători de Hubble ca Universul a fost creat, are un început și va avea un sfârșit prin moarte termică (descoperirea termodinamicii vezi Carnot și alții). Știința cercetează ceea ce a creat Dumnezeu deci Creația; ea știința nu poate descoperi nimic in afara Creației iar atunci când știința a promovat teorii împotriva Creației acestea s-au dovedit ulterior false (vezi universul static a lui Newton) Revelația este o cale de cunoaștere, este și cea mai sigura de altfel, căci vine direct de la Creator care își cunoaște opera cel mai bine. Multe din descoperirile științifice s-au facut prin revelatie (dacă nu toate) vezi descoperirea radioactivității de către Becquerel “pura întâmplare” , suficient sa luați o carte de istoria fizicii sa vedeți multe întâmplări fericite de acest gen. Domnul Liiceanu oferă cu multă elegantă “o cușca”, “un țarc” religiei și bisericii in cadrul unei societăți secularizate, insa vedem ce s-a întâmplat cu biserica, reformata, catolica sau anglicană care au acceptat aceasta oferta. Biserica ortodoxa cu greu mai rezista la aceasta tentație. Ma opresc aici. 😊
Oare de ce sunteți dvs., predicatorii nechemați atât de pisălogi? Liiceanu n-a încercat să te facă să gândești ca el cu forța, pentru că dumneata și așa n-ai putea s-o faci oricât te-ai strădui…ar trebui să fii un Liiceanu ca să gândești ca dânsul, dar dumneata se pare că vrei să convingi atât televiziunea română cat și audiența și prezentatorul cât și comentatorii și pe Liiceanu însuși cât și întreaga planetă, că ceea ce spui dumneata este singurul adevăr imuabil pe pământ și nimeni altcineva nu ar trebui să mai spună altceva decât ceea ce crezi dumneata că e adevărat. 🥱🥱🥱 Sfatul meu ar fi să iei o biblie și să te duci din ușă în ușă și să lămurești oamenii în stilul dumitale, să vedem câți îți vor închide ușa în nas după 5 minute și câți nu…
@@DeannaSt nu am încercat sa impun nici un punct de vedere doar am exprimat unul care se pare ca va deranjează foarte tare. Un dialog inseamna puncte de vedere diferite și argumente solide. Postarea Dvs conține doar invective și insulte, asta ar trebui sa va dea de gândit despre comportamentul libertin in limbaj pe care vi-l permiteți in mediul online. Civilizația înseamnă și respectul celorlalți. Numai bine!
@@titvsst-germain8055 iti pierzi timpul facand educatie unei idioate arogante care nu intelege nimic nici din religie si nici din stiinta...dar e uda toata la vorbele unui NĂROD cu pretentii de filosof !
@@andreibarbos2343 Ca sa GANDEȘTI (mai cu seama intr-o chestiune atat de serioasa cum este DUMNEZEU) trebuie sa ai la indemana/ pe hardware-ul personal, un bagaj serios de cunostiinte și toate datele problemei in cauza...altfel, daca doar CUGEȚI in gol...fara sa ai la indemana elementele necesare si capacitatea de a face legaturi cu un ȚEL (ÎN+ȚEL+LEG = INTELLEGO)...atunci riscul este foarte mare s-o dai cu mucii in fasole...așa cum a facut Liiceanu în acest interviu!
Despre argumentele raționale ale existenței lui Dumnezeu era interesant să se pomenească. Mai ales despre verificarea și validarea în logica formală a Argumentului Ontologic de către însuși cel mai mare logician al secolul XX, Kurt Goedell, prietenul și colaboratorul lui Einstein.
Grila de lectura a religiei folosita de Gabriel Liiceanu nu-i deloc noua. Nici macar reformularile unor intrebari fundamentale nu au prospetime. Iar titlul retoric al cartii sale e un produs de marketing promotional. Intrebarile redactorului sunt eludate si agrementate cu niste raspunsuri deja-vu sau deja connu.
Bun, inteleg ca ne agatam de Dumnezeu in speranta nemuriri, adica il acceptam pentru a scapa de frica de moarte. Dar credinta vine la pachet si cu existenta iadului care se opune unei vieti linistite dincolo. Cred ca ce se sustine de la minutul 33:20 este tratat cam simplu.
Cu tot respectul pe care vi-l port domnule Liiceanu inca din "timpurile stravechi" cu "Jurnalul de la Paltinis", credinta nu ne este servita pe tava si din vorba in vorba, nu prin bunici ajungem la credinta, pentru ca , credinta crestina se bazeaza doar pe Biblie, de aceea exista mai multe confesiuni pentru ca oamenii(si colectivele de indivizi)nu gandesc la fel - aceasta realitate ar trebui sa fie un motiv pentru o noua carte. Iar Biblia este cea mai importanta carte....istorica, cu date si fapte petrecute.
Va identificați cu materia nu cu ființa. Putem vedea eul nostru care simte și se manifestă în trup? De ce ne raportăm ca fiind mașina și nu șoferul care va ieși din mașină???
O discuție seacă cu fariseul Liiceanu, cel care a primit gratuit fosta Editură Politică cu întreg patrimoniu, prin intermediul prietenului său Andrei Pleșu.
Dumnezeu nu este parte materială nu este materie .Dualismul binele și răul din religia creștină a fost preluat din Zoroastrism o religie din zona Iranului
Îl ascult deseori cu plăcere pe d-l Liiceanu dar m-am întristat mult când mi-am dat seama ce viziune săracă are despre Dumnezeu. Pentru mine este un mister uriaș că un om atât de inteligent nu reușește să-L cunoască pe Dumnezeu așa cum îl prezintă biblia, în special noul testament. E clar că opinia dumnealui despre religie este fondată pe observații culese din principalele confesiuni religioase care nu numai că nu-L cunosc pe Dumnezeu dar împiedică pe oameni să-L cunoască așa cum ar fi posibil. Trist, nespus de trist.
Voi cumpăra și voi citi și această carte. După aceea am să-mi exprim punctul meu de vedere. Nu judec, dar nici nu pot binecuvânta acest tip de rătăcire, mai bine zis, îngustime mentală. Acest filozof al vieții pământești, a îmbătrânit într-un chip urât. Alte considerații valabile, voi exprima după lectura cărții.
Citind această carte,nu vei face decât să accesezi în profunzime și nu în mod superficial,mizeria din sufletul și din mintea acestui individ. Nu merită osteneala!
@@cristianandronache6286 👍😂 Creștinii judeca? Au majoritatea Dreptul făcut la capitolul Judecată Nu mă mir dar este cu atât mai interesant sa vorbești de " rătăcirea " altuia...subliniază totuși că nu judeca dar tocmai a dat un verdict legat de aproapele său.Astia suntem macar de 2 mii de ani cu toată religia și cu toată Scriptura că mai înainte nici că mai contează
Mi s-au părut mai mult decît interesante vorbele dlui Liiceanu, din acest interviu (și legate de o recentă carte a domniei sale). Mai exact acelea legate de religie, dar și de atitudinea dînsului, de dorință pentru cunoaștere. . Din motive de frondă personală (ori de banală cunoaștere, dar pe alte căi, despre a căror existență însuși dl Liiceanu pomenește?), voi îndrăzni să punctez și unele lucruri discutabile, în vorbele sale... . Dl. L. vorbește foarte frumos în acel interviu, dar eu unul am aprinsă o lampă mare-mare, a neîncrederii... Mai exact, care decurge atitudinea sa politică. Unde e vehement, ba îndrăznesc să spun că irațional, iar totodată frumoasa pledoarie despre cunoaștere nu-mi pare să se aplice vreun dram. . În același cîmp, unde hățurile îmi par luate de iraționalul dlui Liiceanu, se află pasajul unde atribuie mult sadism eventualului Dumnezeu, de a nu ne fi creat eterni. De a ne fi făcut conștienți, cu durerea aferentă, că ne așteaptă o moarte. Este acolo amintitul irațional, dar și un amestec al moralei/ideii de bine și rău / drept și nedrept, ceea ce la o adică reduce puterea de cunoaștere, aceeași pe care dl/ Liiceanu o lăudase în paralel. . După cum, și cu riscul de-a se găsi subsemnatul excesiv de sensibil de felie. stau atent la tonul mieros / căutat pașnic al valorosului nostru gînditor. Este o atitudine care dorește să compenseze insuficiența de convingere a discursului său.
Cel mai frustrat om pe care l-am vazut vreodată....clasica gândire a ateilor, nu cred in Dumnezeu dar vorbesc de el si se gândesc la Dumnezeu fiecare minut din viata lor. Va dati seama cât de frustrati sunt acesti oameni,a zis bine prezentatorul ,e clar ca va preocupa....mi-e mila de acesti oameni
Atenție! Frumusețea cuvintelor să nu ne facă să le uităm conținutul...Ceea ce observ e o proliferare tumorală a explicațiilor nesfârșit de complexe, un cenușiu al valorilor, o derivă infernală a valorilor, dezordine axiologică... Domnule Liceeanu, nu luați învățăturile extreme, din afara Cuvântului lui Dumnezeu, pentru a face regula. Faceți confuzie între textele biblice și textele mitice, necanonice! Combinați ritualuri, tradiții, practici păgâne cu elemente biblice! Puneți mâna pe Carte, altfel bateți câmpi! Dacă nu sunteți un teolog, un bun cunoscător al Sfintelor Scripturi, atunci rămâneți la de-ale filozofiei. Să nu ajungeți un expert în a-și manipula propria minte. Lăsați sincretismul religios! Pe cine credeți: pe Darwin sau pe Hristos? Credeți în Hristos, dar nu credeți ceea ce a spus, adică îL faceți un mincinos sau un nebun? Credeți că nu există Adevăr Absolut? Sunteți ABSOLUT sigur? Ce trist să trăiești o viață bazată pe bănuieli! Si doar un text biblic: ”IIsus a zis: ”Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.”(Ioan 14:6). Străluminare în toate!
Într-adevăr, și eu am observat acest amestec al domnului Liiceanu în toată gândirea și percepția sa despre Dumnezeu. Ceea ce dumnealui apără și mărturisește nu este Dumnezeul Trinitar al creștinismului, ci o simplă ”proiecție” a propriei sale minți, limitate de altfel, căci da, cu toții suntem creaturi ale Creatorului, nu proprii noștri creatori și nici parte din Creatorului Însăși. Viziunea dumnealui despre Divinitate se aseamănă și pare că are mai mult influențe hegeliene și orientale, nu creștine și occidentale, cel puțin din descrierea dumnealui despre spiritul omului. Într-o astfel de lume, a eliberării și exprimării ”spiritului nostru absolut” tindem să cădem într-un relativism și subiectivism moral, care aduce cu sine numai dezordine și haos și la nivel personal, dar și interpersonal. Dumnezeu nu este ”dincolo de bine și de rău”, El este Binele! Am fost înzestrați încă de la început cu o voință, un liber arbitru prin care putem alege între aceste noțiuni, însă doar Binele este absolut, în timp ce răul este relativ. Binele revelat în Biblie, în Cele 10 Porunci, în Evanghelii este ABSOLUT, iar noi avem liberul arbitru de a-l alege sau nu. Există moarte și există rău, tocmai pentru că omul are însușirea/înzestrarea numită libertate. Pentru că omul este ființă rațională există și lucruri bune, dar și lucruri rele. N-ar fi putut fi altfel, deoarece comparația este un termen central pe care se susține rațiunea noastră. Dacă ar fi existat doar bine în această lume și deci, în consecință, n-ar fi existat nici comparație, liberul arbitru, rațiunea, voința nu ar mai fi avut nicio însemnătate, ai fi fost pus să alegi dintre un bine și un alt bine, ai fi fost cel mult un simplu aparat programat sau o marionetă. Despre această libertate de alegere a vorbit și domnul Andrei Pleșu, în mai multe din emisiunile pe care le-a realizat cu domnul Liiceanu, dar din păcate, în toate timpurile au existat oameni care au avut urechi din naștere, dar n-au vrut să audă... Și legat de ”adevărurile” științifice pe care domnul Liiceanu le-a menționat, despre viața pe această planetă, evoluție și Charles Darwin și de afirmația pe care a susținut-o, aceea că știința se bazează pe fapte și dovezi concrete. Nicio teorie legată de evoluția speciilor, de vârstele lungi ale acestei lumi nu este susținut de dovezi, ci din contră, acestea sunt împotriva ei, începând de la datele fosile, până la radioactivitate, praf interstelar, ADN, genetică, istorie și rațiune pură. Așa cum spunea domnul C.S Lewis, omul primitiv și evoluția sunt ”tărâmul umbrelor și al fantasmelor”. Sufletele noastre sunt concepute și plăsmuite să funcționeze cu El, cu Creatorul, cu Iubirea, cu Binele cel veșnic, care este Domnul Iisus Hristos. ”Nimic nu poate înlocui lipsa iubirii, dar iubirea înlocuiește toate neajunsurile” - Părintele Arsenie Boca. (N-am avut pretenția de a-i da lecții domnului Liiceanu sau vreunuia din urmăritorii săi, ci doar mi-am dorit să atrag atenția legat de anumite aspecte)
e complicat.. daca Dzeu se uita in jos si vede atita dispret pt viata omeneasca...cred ca se infurie teribil si ne trimite asa pedeapsa cumplita...ca trebuie sa ne rugam fierbinte sa ne salvam cu bine hah? eterna recunostiinta celor care ne fac sa intelegem ce frumoasa este cultura romaneasca, acest interviu ma face sa pling..mai trebuie sa insistam sa gaseasca timp judecatorii de la Nobel sa citeasca ceva romaneste este? daca insistati cine stie?
Eu nu înteleg; recunoașteți că Dumnezeu este Suveranul, Marele Arhitect, așa cum spune Biblia, dar nu știți cum gândește; dar tot Biblia ne spune cum gândește. În cele 10 Porunci este gândirea lui Dumnezeu, pe care ne-a făcut-o cunoscută, pentru cum vrea să acționăm vizavi de Autoritatea sa supremă și față de semenii nostri. Biblia vorbește de la început despre circuitul apei în natură, despre forma pământului, dar unele religii nu au avut dispoziția necesară să spună enoriașilor adevărul-"Cuvtul tău este adevărul", a spus Isus Cristos, Fiul ceresc a lui Dumnezeu, dar și profeții și apostolii. Toți aceștia au susținut adevărul Divin. Ei au înțeles cum gândește Dumnezeu, dar unii nu au vrut să-l înțeleagă și duc și pe alții în rătăcire. Oamenii de știință au înțeles mai demult forma pământului ex Galileo Galilei, care știm ce i-au făcut inchiziția, nu-i așa? Și stim și ce au facut romanii în anul 300 e.n.,cu creștinii adevărați, dar și cum s-a impus împăratul Constantin cu un creștinism apostat. De fapt, a luat doar denumirea de creștin și în rest, dogmele babiloniene, păgâne; cu asta am "defilat" noi pe sub nasul lui Dumnezeu și al Fiului său, Isus Cristos, care a venit pe pământ să ne elibereze din păcatul Adamic, care duce la moarte. Frumos din partea noastră? Cu ce ne prezentăm în fata lui Dumnezeu drept mulțumire? Cu închinare la morți? Închinare la idoli? Omorând-ne unii pe alții? Dumnezeu a poruncit: "Să nu ucizi". "A mea este răzbunarea și la fel, pedeapsa...". Exod 20: 13 și Deuteronomul 32: 35 In Bibliile originale este menționat numele lui Dumnezeu, numele Suveranului Universului de aprox 7.000 de ori!? Vă intreb: De ce nu apare în Bibliile ortodoxe? "Prin el(Isus Cristos) să-i oferim întotdeauna lui Dumnezeu o jertfă de laudă, adică rodul buzelor noastre, care declară public numele său(care este acest nume?) Evrei 13: 15. "Nu vă lăsați duși în eroare: Dumnezeu nu se lasă batjocorit! Ce seamănă omul, aceea va și secera! “. Galateni 6: 7 Dumnezeu nu ne obligă să susținem filozofiile oamenilor. Suntem datori fiecare în parte, să susținem adevărul Divin, cum la susținut și Isus Cristos, impofida opoziției și persecuțiilor din partea preoților și a fariseilor din primul sec. e.n.
Nu recunoaste nimic...nu e capabil de asta! Tot ce a spus pe fond...este ca OMUL l-a inventat pe DUMNEZEU si NU INVERS...fara sa fie capabil (de parca cineva ar fi capabil) de a explica STIINTIFIC DE CE ESTE ASA CUM CREDE EL! A scaldat-o in fel si chip dar tot ce a avut curaj sa spuna (pentru ca este si las) este ca DUMNEZEU este o inventie a omului...iar religia este doar o poveste cu ceva intelepciune pe ici pe colo...iar in rest Religia vinde iluzii...a formulat-o un pic altfel decat MARX! A avut un moment de licarire intelectuala in care a recunoscut ca fundamentul moral al civilizatiei umane a fost dat de religie...dar pe de alta parte o da cu mucii in fasole si ne spune...ca, de fapt, "el" n-are nevoie de religie pentru ca are "legea morala" in el! A dat exemplul Americii (i-a fost frica sa spuna ceva de "pupatorii de moaste medievali" din Romania...de teama sa nu fie expus ca ceea ce este de fapt...UN ATEU NEO MARXIST AROGANT) in care a explicat ca 65% dintre americani sunt niste REDNECKS...care isi inchipuie ca lumea a aparut cum 6 mii si ceva de ani (discursul tipic al stalinistilor Americani care acum controleaza America) dar ca stiinta a facut progrese care acum 2000 de ani nu aveau cum sa fie cunoscute...blah, blah, blah... dar e incapabil sa vada ce se intampla intr-o societate prodund atee cum sunt civilizatiile vestice in care religia nu mai joaca un rol important in educatie (in America de cateva zeci de ani religia a fost data afara din scoli)... si ceea ce se intampla este ceea ce Mircea Eliade spunea in cartea sa referitoare la Istoria Religiilor....si nume ca civilizatia umana va disparea in cateva generatii daca "variabila" numita DUMNEZEU (desi EL este singura constanta din Univers) dispare din viata de zi cu zi a omuletului lui GOPO!
@@destiaptah2197, Exact! Bine punctat... Și câți din cei ce au urmărit acest video, nu mai conteneau cu laudele la adresa d-lui Liiceanu, chiar dacă-sunt sigură- nu au înțeles mare lucru. Cred că asta le place unora, cuvinte multe, afirmații nefondate, definiții ilogice, etc. Pe când Biblia, transmite totul clar, de poate înțelege și un copil. Dar mândria de "teolog" e mare. Pentru titluri și onoruri de la oameni, mulți au disprețuit adevărul Divin. Sunt unele expresii de explicat cu privire la termenul Dumnezeu. Logic este să existe un singur Dumnezeu Adevărat, să-l cunoaștem, să-i cunoaștem numele (pentru a-l putea diferenția de alți asa-zișii dumnezei, inventați de oameni pe parcursul istoriei umane). Biblia ne răspunde la întrebările pe care toți ni le punem la un moment dat. Exemple: Cum a apărut viața? De ce existăm? De ce suferă oamenii nevinovați? Ce se întâmplă cu omul când moare? Dacă toți doresc pace, de ce există atâtea războaie? Care e viitorul planetei noastre? O duminecă frumoasă să aveți!
@@destiaptah2197 Din păcate domnul Liiceanu este foarte depășit de chestiunile teologice, de la cunoașterea Sfinte Scripturi și a scrierilor Sfinților Părinți, până la elemente istorice de bază. Din acest motiv funcționează cu poncife. Trist!...
Dl Liiceanu este aici expresia vie a limitelor umane, in care chiar si o minte stralucita, cum e cea a d-lui Liiceanu, cade in capcana iluziei ca stiinta umana poate explica marile enigme ale existentei: cum a aparut Universul, omul si viata in general, care e sensul existentei noastre, cum s-a transformat praful cosmic in flori si oameni. De fapt stiinta abia intrevede o mica parte a realitatii si legilor Creatiei, dar ignora cea mai mare parte a realitatii, aceea inaccesibila direct, si de aceea nu poate explica 'paranormalul' si 'supranaturalul' pe care, daca nu le poate experimenta, le ignora. Mintea omului e slaba, chiar daca acel om e dl Liiceanu sau CTP, iar acest interviu ilustreaza magistral aceste limite.
Corect...bravoo...dar ai fost mult prea elegant cu formula " acest interviu ilustreaza magistral aceste limite"...eu asta as rezerva-o numai pentru ganditori cu adevarat de calibru! Ma bucur sa vad ca mai exista inca oameni capabili de gandire...Liiceanu, dar mai ales CTP-ul, nu sunt capabili de asa ceva...au pretentia ca sunt LIBER CUGETATORI ca si nemuritorul bolsevic pe nume Ion Iliescu, au pretentia ca stiinta ofera raspunsuri fundamentale la intrebari fundamentale (si de fapt STIINTA este o iluzie mai mare decat orice "iluzorie" gandire religioasa) dar ei nu sunt decat PAMANT DE FLORI...ca orice ATEU, fie el bolsevic sau neo bolsevic... desi eu i-as numi pe astia ANTI -THEOS pentru ca un ATEU si mai ales unul onest...nu are o credinta nici macar in stiinta...el are un scepticism onest si pana la un punct sanatos despre tot ceea ce vine inspre el si pretinde ca ii ofera raspunsul corect DAR cu conditia sa CREADA !
Fals. Oamenii de știință nu pot explica pentru că nu sunt destul de avansați. Ei nu pot contrazice existenta lui Dumnezeu cu știința aflată la îndemână. Creatorul nu este un bătrânel cu barbă albă ci este entitatea care a pus bazele a tot ce se există. Desigur ca aceasta putere este atât de evoluată pentru noi încât nu putem sa o măsurăm și să o explicam acum. Trebuie doar sa o simțim. Trebuie să-l simțim pe Dumnezeu.
gresit ! diferenta de raspuns dintre religie si stiinta este ! Stiinta INCA nu poate explica existenta lui dumnezeu ! Religia sustine clar DUMNEZEU fara nici o dovada ! Asa si tu : oamenii de stiinta nu pot explica bla bla bla..... Nu : Oamenii de stiinta INCA nu pot explica ! Asta este diferenta intre religie si stiinta !
Dl Liiceanu vorbeste despre "spirit" exact ca un "om de stiinta" ... foloseste smechereste religia, credinta, absolutul atunci cand stiinta nu ii ajunge. Ar fi interesnat de aflat cum explica Domnia sa Big-Bangul...
….….nu sti și nu poti înțelege ce a făcut Liiceanu in editura pe care o conduce: tot ceea ce tipărește in aceasta editura, ordinea cartilor tipărite (este decizia Domniei sale in calitate de proprietar) da șansa oricui sa studieze cărți de importantă pentru a fi un autodidact, mai ales,in studiul istoriei filosofiei și in general a literaturii reprezentative pentru cultura universala Sa nu fim ridicoli și ignoranți pentru a-i aduce un dispreț ! ….Numai un om de factura intelectuala a lui Gabriel Liiceanu putea sa conducă o asemenea editura ! …Personal, consider ca datorită editurii Humanitas este ca și cum am făcut o facultate in plus !
Atunci, cum se întâmplă că cei care se așteaptă la "starea de neant" provin din mediul intelectual, de formare umanista, sau științifică, deci în principiu, cei cu mintea cea mai lucidă, care sunt cel mai puțin dispuși să creadă în "cai verzi pe pereți"?
@@manugurasan7060 Ăștia care sunt mai puțini dispuși să creadă în ceea ce spui tu ,sunt pseudointelectuali,de factură josnică,gen,acest liiceanu. Eu pot să-ti dau exemplu de intelectuali rasați și profunzi,care cred în Dumnezeu! Profesor doctor Constantin Dulcan,neurolog,psihiatru,scriitor de literatura filozofică,una dintre cărți pe care ți-o recomand este "Inteligența Materiei". Academician Constantin Bălăceanu Stolnici,neurochirurg,este membru în consiliul B.O.R. Leon Dănăilă,neurochirurg,30.000 de operații pe creier.A fost întrebat: domnule doctor ,cum întrați în creierul uman în timpul operației? Răspuns: de mână cu Dumnezeu! Marele scriitor rus Dostoievski, autorul romanului Frații Karamazov, spunea:" dacă Hristos ar fi în afara adevărului ,sau adevărul ar fi în afară de Hristos ,prefer să rămân cu Hristos decât cu adevărul! Și ași putea să continui cu exemple multe! Asa că reformulează,că ești și devii ceea ce gândești!
Multumesc pentru discuția interesantă !Respect pe toți oamenii care din nevoia de a înțelege își pun întrebări și caută să-și dea răspunsuri !
Felicitări pentru această emisiune !
Ca de fiecare dată, am o mare plăcere să vă ascult! Uneori îmi scriu și câteva notițe. Mari judecăți de valoare!
genial maestrul...a găsit formule de rezolvare/înțelegere a problemelor existentiale/fundamentale cu o simplitate de înțelept ,pe care orice minte simplă o poate înțelege....
Respect și admirație ptr acest frumos dialog cu un invitat de excepție G.Liiceanu!
Va mulțumesc pentru aceasta postare. 40 de minute și 19 secunde de aur pur, un deliciu pentru neuroni.
Readuceți-i pe Liiceanu și Pleșu la viitorul TVR Cultural de urgență!!!
s-au certat
@@tomanovac3994 Poate face Liiceanu o excepție dacă tot scrie de ani de zile despre Dumnezeu.
Daca vin ei ar trebui sa plece pseuintectoalii care sant fara cultura.,angajati pe pile(PSD-isti pentru care Iliescu este tatucul lor)
Măi, dar toate vedetele din mas media, cupluri care făceau audiență împreună s-au certat, Badea cu Oreste, CTP cu Dinescu, acum și Liiceanu cu Pleșu. E o modă, probabil...
@@tomanovac3994 se vor împăca (sunt prea asemănători și de valoare)
Domnul Liiceanu si a exprimat cum bine si intelept a spus, parerea! Dar realizatorul emisiunii este atat de nepotrivit sa apara la postul national TVR1, atat de nepregatit, macar bunul simt daca l ar fi avut si tot era un pic scuzat, dar lipsa de profesionalism crasa depaseste orice limita! Intreruperile, vorbitul peste invitat spune tot! Parerea mea !
Ce frumos îmbătrânește domnul Liiceanu.
Prea scurt, mai vrem! Felicitări!!!
Un adevărat seducător. Ne atrage spre gândirea lui pri propriile argumente. Gândește liber, deci există!
Mulțumiri și felicitări domnilor pentru această discuție de înalt nivel!👏🏻
Respect și considerație!
Domnul Liiceanu rămâne un om de cultură și filozof remarcabil!
Cel mai intelligent si intelept om din Patria mea. RESPECT!!!!
Eu când dorm sau lenevesc sunt mult mai inteligent decât domnul Liiceanu dar vorba răposatului meu tată:
Ba, ești așa deștept că nu ai după ce bea o cana de apa!
Catalin Stefanescu a initiat aceasta emisiune, din pacate ceilalti moderatori sunt foarte departe de nivelul initiatorului. Dupa parerea mea, Liiceanu are nevoie de un moderator de un alt nivel si nu vreau, sub nicio forma sa-l jignesc pe domnul Radulescu, sunt sigur ca este un om cu certe calitati.
Total de acord.
Am sa subliniez amintind de Sacru și Profan a lui Mircea Eliade și dezvoltasem altundeva puțin ideea de sacru ca esență găsind pe fir o similitudine cu un moment de dezbatere în acest dialog Am înțeles prea bine ce mesaj a transmis Dl Liiceanu și rezonez.
Spun doar atât ,respect Dle Gabriel Liiceanu și mulțumesc pentru emisiune Voi cumpăra negreșit cartea Cat despre iluzii in Eclesiastul se spune " Totul e deșertăciune și goană după vânt" ...
În Ioan 4 ;24 spune - Dumnezeu este Duh și cine I se închină trebuie sa I se închine in duh și adevăr.....( sa leg cumva de ideea de absolut și de spirit care au fost atinse în dezbatere) Omul nu poate iubi,nu poate ierta dumnezeiește,le face limitat ,as spune mărunt ( firul de nisip raportat la Univers)intr un cadru restrâns altfel spus domestic și la acest mod adesea prost înțeles dacă ne raportăm la ce este iubirea adevărată ori de mai bine de 2 mii de ani se predica iubirea și nu am invatat o nici până astăzi Ori întreaga viață a lui Iisus a fost o Epistolă de Iubire.
În schimb omul judeca " măreț" ,avem Dreptul făcut la capitolul Judecată cum bine zicea cineva undeva nu mai rețin.Cam ăștia suntem și suntem departe de iubire la drept vorbind.Nu poți da din ce nu ai ori majoritatea nu știm nici pe noi înșine să ne iubim atât cât trebuie,fara a generaliza desigur.Iubeste ți aproapele ca pe tine însuți,iata reperul unul dintre multe altele. În concluzie să rămân pe mesaj inchei spunând " cu o minte finita nu poți cuprinde infinitul" și așa inchei.... Încă o data mulțumesc,
Cu drag și prețuire.🙏❤️
Excelent. Felicitări!
Geanialul Liiceanu ♥️♥️♥️♥️♥️♥️ Sa Il tina Dumnezeu Inca 100 de ani cu noi.
Sa-l tina Dumnezeu in viata? 😂 defapt spune ca nu crede in viata dupa moarte
Am invatat mai mult din discutia aceasta decat din multe dezbateri atei vs credinciosi, organizate de institutii prestigioase din lumea larga. Multumesc!
Daca reporterul vorbea mai putin era un interviu din care aveam ce invata. Dar in momentul cand reporterul vorbeste mai mult decat intrvievatul interviul e un fiasco.
Din păcate domnul Liiceanu este foarte depășit de chestiunile teologice, de la cunoașterea Sfinte Scripturi și a scrierilor Sfinților Părinți, până la elemente istorice de bază. Din acest motiv funcționează cu poncife. Trist!...
@@marianmaricaru5009 totuși, tangențial spune câteva adevăruri importante! E ceva !!
Recunoștință absolută pentru un nou interviu cu domnul Gabriel Liiceanu!
Respect și prețuire! Cumpăr aceasta carte !
O discutie foarte interesanta. Va multumesc.
Bună dimineața!
Domnule Liiceanu,
Vă urmăresc de mulți ani.Unul dintre nepoții mei v-a fost student și era fascinat de dv.Cosmin era un tânăr fr inteligent și fr talentat ca jurnalist .Atunci nu l-am înțeles de ce a ales facultatea de "Filozofie "dar în sinea mea îl invidiam, deoarece și eu eram o mare căutătoare de adevăr, care este sensul vieții. Nu este locul și nici timpul potrivit pentru o pledoarie atât de complexă. Da, aveți dreptate. Încă de la vârsta de 20 de ani și eu m-am întrebat de ce Dumnezeu este așa de crud.Timpul a trecut, eu continuând căutările și treptat , pas cu pas am început să am niște revelații.
Am să îndrăznesc să vă pun o întrebare: Ați avut vreodată o experiență spirituală? M-aș bucura să aveți privilegiul să fiți martor la agonia unui muribund și eventual acel suflet să plece în lumea celor drepți, iar dv să-i țineți lumânarea în mâini. Trebuie să specific; sufletul să fie al unuia dintre părinți. Vă mărturisesc următoarele: mama mea era perfect conștientă când am ridicat-o în șezut pe canapea dorind să o duc la toaletă. Ultimele ei cuvinte au fost : bine mamă, hai!
Era îmbrăcată într-o cămașă de noapte galbenă, avea părul scurt până la baza urechilor și era alb strălucitor. Am avut impresia că este un copil înger. Totul s-a petrecut rapid.A deschis ochii într-o mare mirare. În clipa aceea, pentru câteva secunde am fost învăluită într-un con de lumină orbitoare. Fața mamei strălucea! Ce am simțit? O stare de extaz, o căldură imensă plină de iubire și îmi zâmbea toată ființa de bucurie.
Un moment unic, special. Acum nu-mi mai este teamă de omul mort , nu-mi mai este teamă de " moarte ".
Nu știm nimic. Nici știința și nici teologia nu va putea demonstra existența lui Dumnezeu. În fiecare entitate umană există o celulă din divinitate. Căutați adevărul în voi oameni buni! Dumnezeu este în noi.
Pace și lumină în suflet! 🙏
Intradevar exceptionala experienta Dna Marieta, un gest superb sa impartasiti asa o experienta intima in spatiul acesta...
Dumnezeu să o odihnească pe mama dumneavoastră împreună cu sfinții!
Totuși, trebuie menționat faptul că Dumnezeu în Substanța / Ființa Sa este totală alteritate față de om și univers. Noi nu avem în noi Substanță Dumnezeiască, ci putem primi în noi Energiile Dumnezeiești Necreate (adică Harul Dumnezeiesc), Care sunt prezența Sa reală, sfințitoare. Acestea se primesc rand pe rând în Tainele Sfântului Botez, Mirungerii, Sfintei Împărtășiri cu Preacuratul Trup și Sfântul Sânge al Mântuitorului, Sfintei Mărturisiri a Păcatelor, Taina Hirotoniei, Taina Cununiei, Taina Sfântului Maslu.
Hristos a suflat Harul Duhului Sfânt asupra Apostolilor și le-a dat putere de a lega și dezlega, de a vindeca spiritual și chiar trupește.
Alături de acestea, condiția primirii Harului este credința dreaptă și împlinirea credinței în sfintele fapte bune.
Desigur că ieșirea sufletului din trup este un moment minunat in general, dar în special în cazul unui om cu viață sfântă... Dar aceasta nu înseamnă că sufletul este o parte din Dumnezeu. Unirea cu El nu înseamnă anularea sinelui nostru prin vreo contopire panteistă, ci împlinirea în asemănarea cu El prin participarea la Sfințenia lui a omului creat după chipul Său (rațiune, voința liberă etc). Adică dobândirea asemănării cu Dumnezeu.
Doamne, ajută!
Cu drag!
Foarte, foarte buna emisiunea. Felicitări!
Am fost curios să citesc comentariile. Și mă întristează că sunt judecători care au dat verdictul. Ei știu deja că Liiceanu este pierdut, dar n-au înțeles esența: libertatea de a gândi ne este dată și el o folosește minunat.
Când Liiceanu îți pune oglinda în față, ai face bine să te uiți atent în ea. O discuție atât de proaspătă despre un subiect vechi de când omenirea.
Parerea mea este ca a impachetat-o frumos, nici macar o data nu spune: "da domne sunt ateu". Tot timpul l-am ascultat cu drag, dar de data asta a fost o "fugareala" in jurul subiectului.
@@ViFragranticus nu prea aș crede că este ateu, cel puțin nu unul convențional. Nici măcar un agnostic, decât din punct de vedere dogmatic. Spun asta deoarece, ca european, nu ai cum să fii altceva decât creștin, fie și unul exclusiv cultural. Mie mi-a plăcut dinamica discuției și aptitudinea intervievatorului de a stresa unele puncte sensibile, deși sunt de acord cu tine că un "long format" este necesar pentru astfel de subiecte.
@@EscuShow Pe mine m-a convins că este ateu. Este alegerea fiecaruia... avea toată libertatea să o spună concret.
@@ViFragranticus mie mi s-a părut mai degrabă panteist decât ateu, sincer și în sensul strict dogmatic al termenului cred că majoritatea ne încadrăm la categoria aceasta; poate încă vreo două-trei. Consider că punctul "fiecare crede în felul său" este unul valid, deci nu există un singur fel de credincios sau un singur fel de credință, chiar și din interiorul aceleiași confesiuni. Faptul că există doar 14 denominațiuni creștine recunoscute oficial nu este o coincidență, ci o muncă de aproape 2 milenii din partea ierarhilor întruniți la diferite sinoduri. Revenind...Liiceanu un adevărat intelectual și filosof, un veritabil om de cultură care cunoaște Scriptura mult prea bine ca să bifeze o singură căsuță, deci mă îndoiesc că s-ar descrie ca ateu sau s-ar considera unul.
@@EscuShow Nu am eu facultățile care să îmi permită să îl critic pe Liiceanu. 😀 Indiferent de alegerea lui, pentru mine rămâne un intelectual fantastic.
reporterul intrerupe prea des !🙁
Fizica cuantica este plina de incertitudini. Un ocean nu întra într-un pahar. De ce un inteligent crede ca a atins limitele cunoașterii?
Credința religioasă este de a crede in ceea ce nu poate fi crezut .
De ce nu noapte fi crezut ? Pentru ca suntem incapabil sa cuprindem toată cunoasterea infinita.
Infinitul nu poate fi cuprins in finit .
🤣🤣
Câtă profunzime in cuvinte si logică exprimă domnul Liiceanu pe un subiect atat de mare si în acelasi timp fragil cum este religia. Bune explicații.
Un mare gînditor un bun vorbitor și mai ales un Om mulțumesc să fiți sănătos ...
Abia l-am descoperit pe Gabriel Liiceanu si mi se pare un mare filosof. Ma mai bucura si faptul ca vad in comentarii destui oameni "dezghetati" la minte...unde sunteti oameni buni, ca de obicei vad numai inculti prin comentarii!?
Subtire rau bietul Radulescu. Ar fi trebuit adus altcineva sa vorbeasca cu dl. Liiceanu.
Respect Dl LIICEANU
SA FIE CONFRUNTAT CU MARELE ALB. AR FI INTERESANT.
Pentru toți cei care ii aduc o vina ca deține proprietatea asupra editurii Umanitas și mai ales a tipografiei; nu stiu și nu pot înțelege ce a făcut Liiceanu in editura pe care o conduce. Tot ceea ce tipareste in aceasta editura, ordinea cartilor tipărite (este decizia Domniei sale in calitate de proprietar) da șansa oricui sa studieze cărți de importantă pentru a fi un autodidact in studiul istoriei filosofiei, mai ales, și a literaturii reprezentative pentru cultura universala
Sa nu fim ridicoli și ignoranți pentru a-i aduce un dispreț ! ….Numai un om de factura intelectuala a lui Gabriel Liiceanu putea sa conducă o asemenea editura ! …Personal consider ca editura Umanitas este ca o Universitate deschisă pentru toți cei care vor sa-si lărgească orizontul de cultura, fiind îndrumați prin lista aparițiilor Editoriale, mai ales prin ordinea didactica a aparițiilor
Franchețe, spirit critic dozat suficient, explicații" pentru toți".Toți cei care au căderea să asculte și să ajungă la un răspuns rațional.
De pus în ramă!!
…..îl citesc și urmăresc cu interes pentruca ideile Domniei sale sunt percutante și exprimate limpede și coerent …..regăsesc autenticitatea reflecției filosofice; este mai mult decât un eseist, exercita profesia de filosof in esența sa de meditație ce poarta amprenta personală !!….
Da nu este personală defel, este filozofia lui OSHO
Moderatorul acesta își imaginează (capacitate specifică speciei umane, fără limite, bănuim...) că îl poate ”combate” pe Gabriel Liiceanu. Dacă acesta era scopul propus al emisiunii, îl compătimim! Dacă doar își dorește să fie ”incisiv”, acest moderator... Mna... Ok... Domnul Gabriel Liiceanu ne poate oferi mărturie... Un aer inconfortabil se lasă, însă, respirat aici. Ce strică toată plăcerea unei discuții provocatoare și care, garantat 100%, putea fi un cadou oferit nouă, tuturor.
Mintea însăși e Creația lui Dumnezeu.
Va rog postati si emisiunea cu Stelian Muscalu.Multumesc
Maine dimineata la prima ora va fi online. Noapte buna!
@@TVRcanaluloficial nu ati postat :(
@@madalinab1156 inca se proceseaza. Cam in 15 minute va fi online
Dumnezeu detestă impostura ! La fel ca dl Liiceanu !
Șapte vieți nu îmi ajung să pot dezlega mistere,
Doamne dintre veșnicii încă șapte-ti voi mai cere,
Șapte suflete să-mi dai și minuni mai fă vreo șapte,
Șapte ceruri să înalți de la mine pân' la moarte .
Niciodată nimeni nu va putea răspunde la marile întrebări existențiale!
Buna ziua.Cine a scris versurile? Multumesc
Aici aveți răspunsul la toate întrebările existențiale: ruclips.net/video/V6R34TN6-Gc/видео.html
Eee istoria ne-a arătat de atâtea ori că niciodată e până odată...
Citi Biblia, are toate răspunsurile existenței și a cunoasteri
@@carmenadriana4034 eu le-am scris !
Nu ai cum sa stii prea multe si nici sa intelegi atata timp cat tu ramai la Liiceanu, Cornea, Dilema Veche si alte smecherii de-astea romanesti!
Night-night!
Religia afirmă că tot omul ( individul) are viață veșnică. Și cu toții vom învia, după moarte în trup, doar că unii spre chinuri în iad, iar ceilalți mîntuiți în rai.
Din păcate domnul Liiceanu este foarte depășit de chestiunile teologice, de la cunoașterea Sfinte Scripturi și a scrierilor Sfinților Părinți, până la elemente istorice de bază. Din acest motiv funcționează cu poncife. Trist!...
Mult mai important decat ce crede dl Liiceanu despre Dumnezeu este ce crede Dumnezeu despre Liiceanu.
Credința este un aspect intim al vieții și așa trebuie să rămână...
Dacă tot este Liiceanu "o personalitate de o forță intelectuală" ar fi trebuit să se pronunțe în privința noului ministru al Educației.
Dar de ce s-ar complica!?
am fost 35 de ani credincios, mi s-a bagat in cap , impotriva vointei mele aceasta credinta.
Am intalnit o fata care s-a intors din Canada dupa 26 de ani de locuit acolo si ma tot vedea ca imi fac cruci cand treceam prin fata bisericilor si la un moment dat , mi-a zis :
OK, te-am lasat , am crezut ca mi se pare mie, dar asculta : ai vreo dovada ca cel pe care il venerezi exista?
Eu duceam un pahar cu apa la gura sa beau , in tot acest timp pana sa ajunga paharul la gura ma gandeam la acea dovada si singurul lucru care mi-a venit in minte a fost Biblia!
Si mi-a spus razand , nu ! Biblie nu este o dovada , asa cum exista multe carti cu supereroi , asta nu inseamna ca si exista., greuceanu , se dadea peste cap de 3 x si se transforma in porumbel , asta nu inseamna ca este si adevarat .
Moment in care mi-am zis, ba , fata asta are dreptate!
In acel moment nu am mai dat nici un credit acestei dogme si nici zeilor !
Intrebarea mea este , cum de eu care nu sunt atat de citit , am doar 2 carti pe care mi le-a recomandat tot aceasta fata , teoria lui darwin si nu o mai stiu pe a doua ( Atat de inteligent sunt ) si un film COSMOS , am putut sa renunt la aceste idei , iar cei care sunt cu mult peste mine , au idei bine infipte despre dumnezeu si religie.
Azi pentru mine, nu mai exista religie si zei ! din pacate suntem doar 14 milioane in aceasta echipa din 7-8 miliarde.
Numai bine !Sunt intr-o continua dezvoltare si ma simt extraordinar. !
la fel va doresc si voua
O discuție liberă, binevenita și cu mult peste nivelul mediocru al emisiunilor tv din România. Din păcate însă discuția a fost mai mult monolog , s-au strecurat multe erori și false afirmații pe care jurnalistul ar fi trebuit sa le sesizeze măcar. Domnul Liiceanu spune ca descoperirile științifice recente combat ideea de Dumnezeu creator FALS. Gândirea materialista al cărui adept este invitatul de azi a fost practic contrazisa de TOATE descoperirile științifice ale secolului XX. Fără a le înșira pe toate cea mai populară teoria Big-Bangului, descoperită de Lemaître (iezuit belgian deci religios) pune in evidentă cu dovezi științifice probate prin măsurători de Hubble ca Universul a fost creat, are un început și va avea un sfârșit prin moarte termică (descoperirea termodinamicii vezi Carnot și alții).
Știința cercetează ceea ce a creat Dumnezeu deci Creația; ea știința nu poate descoperi nimic in afara Creației iar atunci când știința a promovat teorii împotriva Creației acestea s-au dovedit ulterior false (vezi universul static a lui Newton)
Revelația este o cale de cunoaștere, este și cea mai sigura de altfel, căci vine direct de la Creator care își cunoaște opera cel mai bine. Multe din descoperirile științifice s-au facut prin revelatie (dacă nu toate) vezi descoperirea radioactivității de către Becquerel “pura întâmplare” , suficient sa luați o carte de istoria fizicii sa vedeți multe întâmplări fericite de acest gen. Domnul Liiceanu oferă cu multă elegantă “o cușca”, “un țarc” religiei și bisericii in cadrul unei societăți secularizate, insa vedem ce s-a întâmplat cu biserica, reformata, catolica sau anglicană care au acceptat aceasta oferta. Biserica ortodoxa cu greu mai rezista la aceasta tentație. Ma opresc aici. 😊
Oare de ce sunteți dvs., predicatorii nechemați atât de pisălogi?
Liiceanu n-a încercat să te facă să gândești ca el cu forța, pentru că dumneata și așa n-ai putea s-o faci oricât te-ai strădui…ar trebui să fii un Liiceanu ca să gândești ca dânsul, dar dumneata se pare că vrei să convingi atât televiziunea română cat și audiența și prezentatorul cât și comentatorii și pe Liiceanu însuși cât și întreaga planetă, că ceea ce spui dumneata este singurul adevăr imuabil pe pământ și nimeni altcineva nu ar trebui să mai spună altceva decât ceea ce crezi dumneata că e adevărat.
🥱🥱🥱
Sfatul meu ar fi să iei o biblie și să te duci din ușă în ușă și să lămurești oamenii în stilul dumitale, să vedem câți îți vor închide ușa în nas după 5 minute și câți nu…
@@DeannaSt nu am încercat sa impun nici un punct de vedere doar am exprimat unul care se pare ca va deranjează foarte tare. Un dialog inseamna puncte de vedere diferite și argumente solide. Postarea Dvs conține doar invective și insulte, asta ar trebui sa va dea de gândit despre comportamentul libertin in limbaj pe care vi-l permiteți in mediul online. Civilizația înseamnă și respectul celorlalți. Numai bine!
Bine că te-ai oprit aici.
ruclips.net/video/V6R34TN6-Gc/видео.html
@@titvsst-germain8055 iti pierzi timpul facand educatie unei idioate arogante care nu intelege nimic nici din religie si nici din stiinta...dar e uda toata la vorbele unui NĂROD cu pretentii de filosof !
Domnului Liiceanu, recomand achiziționarea unor piese utile de puzzle din natură omului. Privește într-o singura direcție
"COGITO ergo sum... "
Andrei Barbos
...,, SUNT OM ,DECI CUGET
- CUGET ,DECI EXIST❗..."
Varianta completa: Dubito, ergo cogito; cogito ergo sum. (Mă îndoiesc, deci cuget; cuget, deci exist)🤔😁
@@andreibarbos2343
👍 AVETI PERFECTA
DREPTATE ❗👍👍
@@andreibarbos2343 Ca sa GANDEȘTI (mai cu seama intr-o chestiune atat de serioasa cum este DUMNEZEU) trebuie sa ai la indemana/ pe hardware-ul personal, un bagaj serios de cunostiinte și toate datele problemei in cauza...altfel, daca doar CUGEȚI in gol...fara sa ai la indemana elementele necesare si capacitatea de a face legaturi cu un ȚEL (ÎN+ȚEL+LEG = INTELLEGO)...atunci riscul este foarte mare s-o dai cu mucii in fasole...așa cum a facut Liiceanu în acest interviu!
Despre argumentele raționale ale existenței lui Dumnezeu era interesant să se pomenească. Mai ales despre verificarea și validarea în logica formală a Argumentului Ontologic de către însuși cel mai mare logician al secolul XX, Kurt Goedell, prietenul și colaboratorul lui Einstein.
Grila de lectura a religiei folosita de Gabriel Liiceanu nu-i deloc noua. Nici macar reformularile unor intrebari fundamentale nu au prospetime. Iar titlul retoric al cartii sale e un produs de marketing promotional. Intrebarile redactorului sunt eludate si agrementate cu niste raspunsuri deja-vu sau deja connu.
Bun, inteleg ca ne agatam de Dumnezeu in speranta nemuriri, adica il acceptam pentru a scapa de frica de moarte. Dar credinta vine la pachet si cu existenta iadului care se opune unei vieti linistite dincolo. Cred ca ce se sustine de la minutul 33:20 este tratat cam simplu.
Cu tot respectul pe care vi-l port domnule Liiceanu inca din "timpurile stravechi" cu "Jurnalul de la Paltinis", credinta nu ne este servita pe tava si din vorba in vorba, nu prin bunici ajungem la credinta, pentru ca , credinta crestina se bazeaza doar pe Biblie, de aceea exista mai multe confesiuni pentru ca oamenii(si colectivele de indivizi)nu gandesc la fel - aceasta realitate ar trebui sa fie un motiv pentru o noua carte. Iar Biblia este cea mai importanta carte....istorica, cu date si fapte petrecute.
Citiți Dogmatica părintelui Dumitru Stăniloaie,domnule Liiceanu..și veți găsi de ce cred oamenii în Dumnezeu!
Multumesc domnule Liiceanu.
..
Va identificați cu materia nu cu ființa. Putem vedea eul nostru care simte și se manifestă în trup? De ce ne raportăm ca fiind mașina și nu șoferul care va ieși din mașină???
La diferite nivele facem valuri.
O discuție seacă cu fariseul Liiceanu, cel care a primit gratuit fosta Editură Politică cu întreg patrimoniu, prin intermediul prietenului său Andrei Pleșu.
Este cu adevărat seacă.
Aveți perfectă dreptate.
Se recomandă celor ce mai și gândesc prin achiziții intelectuale.., gen cărți.
La Vorbitorincii a fost mult mai detaliat
Educatie inalta.....la americani 😇..viata moderna ofera recompense.... f.tentante.... pt asta oameni ...nu gresesc....sau ...dinpotriva.......gresesc....
Dumnezeu nu este parte materială nu este materie .Dualismul binele și răul din religia creștină a fost preluat din Zoroastrism o religie din zona Iranului
Îl ascult deseori cu plăcere pe d-l Liiceanu dar m-am întristat mult când mi-am dat seama ce viziune săracă are despre Dumnezeu. Pentru mine este un mister uriaș că un om atât de inteligent nu reușește să-L cunoască pe Dumnezeu așa cum îl prezintă biblia, în special noul testament. E clar că opinia dumnealui despre religie este fondată pe observații culese din principalele confesiuni religioase care nu numai că nu-L cunosc pe Dumnezeu dar împiedică pe oameni să-L cunoască așa cum ar fi posibil. Trist, nespus de trist.
Voi cumpăra și voi citi și această carte. După aceea am să-mi exprim punctul meu de vedere. Nu judec, dar nici nu pot binecuvânta acest tip de rătăcire, mai bine zis, îngustime mentală. Acest filozof al vieții pământești, a îmbătrânit într-un chip urât. Alte considerații valabile, voi exprima după lectura cărții.
Citind această carte,nu vei face decât să accesezi în profunzime și nu în mod superficial,mizeria din sufletul și din mintea acestui individ. Nu merită osteneala!
Lasă că te căutăm noi dacă vrem să știm ce părere ai.
@@cristianandronache6286
👍😂 Creștinii judeca? Au majoritatea Dreptul făcut la capitolul Judecată Nu mă mir dar este cu atât mai interesant sa vorbești de " rătăcirea " altuia...subliniază totuși că nu judeca dar tocmai a dat un verdict legat de aproapele său.Astia suntem macar de 2 mii de ani cu toată religia și cu toată Scriptura că mai înainte nici că mai contează
Mi s-au părut mai mult decît interesante vorbele dlui Liiceanu, din acest interviu (și legate de o recentă carte a domniei sale).
Mai exact acelea legate de religie, dar și de atitudinea dînsului, de dorință pentru cunoaștere.
.
Din motive de frondă personală (ori de banală cunoaștere, dar pe alte căi, despre a căror existență însuși dl Liiceanu pomenește?), voi îndrăzni să punctez și unele lucruri discutabile, în vorbele sale...
.
Dl. L. vorbește foarte frumos în acel interviu, dar eu unul am aprinsă o lampă mare-mare, a neîncrederii... Mai exact, care decurge atitudinea sa politică. Unde e vehement, ba îndrăznesc să spun că irațional, iar totodată frumoasa pledoarie despre cunoaștere nu-mi pare să se aplice vreun dram.
.
În același cîmp, unde hățurile îmi par luate de iraționalul dlui Liiceanu, se află pasajul unde atribuie mult sadism eventualului Dumnezeu, de a nu ne fi creat eterni. De a ne fi făcut conștienți, cu durerea aferentă, că ne așteaptă o moarte.
Este acolo amintitul irațional, dar și un amestec al moralei/ideii de bine și rău / drept și nedrept, ceea ce la o adică reduce puterea de cunoaștere, aceeași pe care dl/ Liiceanu o lăudase în paralel.
.
După cum, și cu riscul de-a se găsi subsemnatul excesiv de sensibil de felie. stau atent la tonul mieros / căutat pașnic al valorosului nostru gînditor. Este o atitudine care dorește să compenseze insuficiența de convingere a discursului său.
😂
Cel mai frustrat om pe care l-am vazut vreodată....clasica gândire a ateilor, nu cred in Dumnezeu dar vorbesc de el si se gândesc la Dumnezeu fiecare minut din viata lor.
Va dati seama cât de frustrati sunt acesti oameni,a zis bine prezentatorul ,e clar ca va preocupa....mi-e mila de acesti oameni
Atenție! Frumusețea cuvintelor să nu ne facă să le uităm conținutul...Ceea ce observ e o proliferare tumorală a explicațiilor nesfârșit de complexe, un cenușiu al valorilor, o derivă infernală a valorilor, dezordine axiologică... Domnule Liceeanu, nu luați învățăturile extreme, din afara Cuvântului lui Dumnezeu, pentru a face regula. Faceți confuzie între textele biblice și textele mitice, necanonice! Combinați ritualuri, tradiții, practici păgâne cu elemente biblice! Puneți mâna pe Carte, altfel bateți câmpi! Dacă nu sunteți un teolog, un bun cunoscător al Sfintelor Scripturi, atunci rămâneți la de-ale filozofiei. Să nu ajungeți un expert în a-și manipula propria minte. Lăsați sincretismul religios! Pe cine credeți: pe Darwin sau pe Hristos? Credeți în Hristos, dar nu credeți ceea ce a spus, adică îL faceți un mincinos sau un nebun? Credeți că nu există Adevăr Absolut? Sunteți ABSOLUT sigur? Ce trist să trăiești o viață bazată pe bănuieli! Si doar un text biblic: ”IIsus a zis: ”Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.”(Ioan 14:6). Străluminare în toate!
Într-adevăr, și eu am observat acest amestec al domnului Liiceanu în toată gândirea și percepția sa despre Dumnezeu. Ceea ce dumnealui apără și mărturisește nu este Dumnezeul Trinitar al creștinismului, ci o simplă ”proiecție” a propriei sale minți, limitate de altfel, căci da, cu toții suntem creaturi ale Creatorului, nu proprii noștri creatori și nici parte din Creatorului Însăși. Viziunea dumnealui despre Divinitate se aseamănă și pare că are mai mult influențe hegeliene și orientale, nu creștine și occidentale, cel puțin din descrierea dumnealui despre spiritul omului. Într-o astfel de lume, a eliberării și exprimării ”spiritului nostru absolut” tindem să cădem într-un relativism și subiectivism moral, care aduce cu sine numai dezordine și haos și la nivel personal, dar și interpersonal. Dumnezeu nu este ”dincolo de bine și de rău”, El este Binele! Am fost înzestrați încă de la început cu o voință, un liber arbitru prin care putem alege între aceste noțiuni, însă doar Binele este absolut, în timp ce răul este relativ. Binele revelat în Biblie, în Cele 10 Porunci, în Evanghelii este ABSOLUT, iar noi avem liberul arbitru de a-l alege sau nu. Există moarte și există rău, tocmai pentru că omul are însușirea/înzestrarea numită libertate. Pentru că omul este ființă rațională există și lucruri bune, dar și lucruri rele. N-ar fi putut fi altfel, deoarece comparația este un termen central pe care se susține rațiunea noastră. Dacă ar fi existat doar bine în această lume și deci, în consecință, n-ar fi existat nici comparație, liberul arbitru, rațiunea, voința nu ar mai fi avut nicio însemnătate, ai fi fost pus să alegi dintre un bine și un alt bine, ai fi fost cel mult un simplu aparat programat sau o marionetă. Despre această libertate de alegere a vorbit și domnul Andrei Pleșu, în mai multe din emisiunile pe care le-a realizat cu domnul Liiceanu, dar din păcate, în toate timpurile au existat oameni care au avut urechi din naștere, dar n-au vrut să audă... Și legat de ”adevărurile” științifice pe care domnul Liiceanu le-a menționat, despre viața pe această planetă, evoluție și Charles Darwin și de afirmația pe care a susținut-o, aceea că știința se bazează pe fapte și dovezi concrete. Nicio teorie legată de evoluția speciilor, de vârstele lungi ale acestei lumi nu este susținut de dovezi, ci din contră, acestea sunt împotriva ei, începând de la datele fosile, până la radioactivitate, praf interstelar, ADN, genetică, istorie și rațiune pură. Așa cum spunea domnul C.S Lewis, omul primitiv și evoluția sunt ”tărâmul umbrelor și al fantasmelor”. Sufletele noastre sunt concepute și plăsmuite să funcționeze cu El, cu Creatorul, cu Iubirea, cu Binele cel veșnic, care este Domnul Iisus Hristos. ”Nimic nu poate înlocui lipsa iubirii, dar iubirea înlocuiește toate neajunsurile” - Părintele Arsenie Boca. (N-am avut pretenția de a-i da lecții domnului Liiceanu sau vreunuia din urmăritorii săi, ci doar mi-am dorit să atrag atenția legat de anumite aspecte)
Credința nu este numai o iluzie .
Credinta nu este o iluzie!
@@xxgamerxxilean8738 foarte bine spus si corectat...
Credința și credulitatea sunt două.🙈🙉🙊✨💫
Cele 7 zile in care Dumnezeu a creat lumea corespund celor 7 ere.
LIICEANU UNUL DIN MONSTRI PROFITORI AI REVOLUTIEI.
e complicat.. daca Dzeu se uita in jos si vede atita dispret pt viata omeneasca...cred ca se infurie teribil si ne trimite asa pedeapsa cumplita...ca trebuie sa ne rugam fierbinte sa ne salvam cu bine hah? eterna recunostiinta celor care ne fac sa intelegem ce frumoasa este cultura romaneasca, acest interviu ma face sa pling..mai trebuie sa insistam sa gaseasca timp judecatorii de la Nobel sa citeasca ceva romaneste este? daca insistati cine stie?
ruclips.net/video/V6R34TN6-Gc/видео.html
Ar fi si mai bine sa puna si Romanasii mana pe o carte din afara "culturii romanesti", cu ce ne comparam noi ca neam daca nu ne uitam peste gard?
Eu nu înteleg; recunoașteți că Dumnezeu este Suveranul, Marele Arhitect, așa cum spune Biblia, dar nu știți cum gândește; dar tot Biblia ne spune cum gândește. În cele 10 Porunci este gândirea lui Dumnezeu, pe care ne-a făcut-o cunoscută, pentru cum vrea să acționăm vizavi de Autoritatea sa supremă și față de semenii nostri.
Biblia vorbește de la început despre circuitul apei în natură, despre forma pământului, dar unele religii nu au avut dispoziția necesară să spună enoriașilor adevărul-"Cuvtul tău este adevărul", a spus Isus Cristos, Fiul ceresc a lui Dumnezeu, dar și profeții și apostolii. Toți aceștia au susținut adevărul Divin. Ei au înțeles cum gândește Dumnezeu, dar unii nu au vrut să-l înțeleagă și duc și pe alții în rătăcire.
Oamenii de știință au înțeles mai demult forma pământului ex Galileo Galilei, care știm ce i-au făcut inchiziția, nu-i așa? Și stim și ce au facut romanii în anul 300 e.n.,cu creștinii adevărați, dar și cum s-a impus împăratul Constantin cu un creștinism apostat. De fapt, a luat doar denumirea de creștin și în rest, dogmele babiloniene, păgâne; cu asta am "defilat" noi pe sub nasul lui Dumnezeu și al Fiului său, Isus Cristos, care a venit pe pământ să ne elibereze din păcatul Adamic, care duce la moarte. Frumos din partea noastră? Cu ce ne prezentăm în fata lui Dumnezeu drept mulțumire? Cu închinare la morți? Închinare la idoli? Omorând-ne unii pe alții? Dumnezeu a poruncit:
"Să nu ucizi". "A mea este răzbunarea și la fel, pedeapsa...".
Exod 20: 13 și Deuteronomul 32: 35
In Bibliile originale este menționat numele lui Dumnezeu, numele Suveranului Universului de aprox 7.000 de ori!? Vă intreb: De ce nu apare în Bibliile ortodoxe?
"Prin el(Isus Cristos) să-i oferim întotdeauna lui Dumnezeu o jertfă de laudă, adică rodul buzelor noastre, care declară public numele său(care este acest nume?) Evrei 13: 15.
"Nu vă lăsați duși în eroare: Dumnezeu nu se lasă batjocorit! Ce seamănă omul, aceea va și secera! “. Galateni 6: 7
Dumnezeu nu ne obligă să susținem filozofiile oamenilor. Suntem datori fiecare în parte, să susținem adevărul Divin, cum la susținut și Isus Cristos, impofida opoziției și persecuțiilor din partea preoților și a fariseilor din primul sec. e.n.
Nu recunoaste nimic...nu e capabil de asta!
Tot ce a spus pe fond...este ca OMUL l-a inventat pe DUMNEZEU si NU INVERS...fara sa fie capabil (de parca cineva ar fi capabil) de a explica STIINTIFIC DE CE ESTE ASA CUM CREDE EL!
A scaldat-o in fel si chip dar tot ce a avut curaj sa spuna (pentru ca este si las) este ca DUMNEZEU este o inventie a omului...iar religia este doar o poveste cu ceva intelepciune pe ici pe colo...iar in rest Religia vinde iluzii...a formulat-o un pic altfel decat MARX!
A avut un moment de licarire intelectuala in care a recunoscut ca fundamentul moral al civilizatiei umane a fost dat de religie...dar pe de alta parte o da cu mucii in fasole si ne spune...ca, de fapt, "el" n-are nevoie de religie pentru ca are "legea morala" in el!
A dat exemplul Americii (i-a fost frica sa spuna ceva de "pupatorii de moaste medievali" din Romania...de teama sa nu fie expus ca ceea ce este de fapt...UN ATEU NEO MARXIST AROGANT) in care a explicat ca 65% dintre americani sunt niste REDNECKS...care isi inchipuie ca lumea a aparut cum 6 mii si ceva de ani (discursul tipic al stalinistilor Americani care acum controleaza America) dar ca stiinta a facut progrese care acum 2000 de ani nu aveau cum sa fie cunoscute...blah, blah, blah...
dar e incapabil sa vada ce se intampla intr-o societate prodund atee cum sunt civilizatiile vestice in care religia nu mai joaca un rol important in educatie (in America de cateva zeci de ani religia a fost data afara din scoli)...
si ceea ce se intampla este ceea ce Mircea Eliade spunea in cartea sa referitoare la Istoria Religiilor....si nume ca civilizatia umana va disparea in cateva generatii daca "variabila" numita DUMNEZEU (desi EL este singura constanta din Univers) dispare din viata de zi cu zi a omuletului lui GOPO!
@@destiaptah2197, Exact! Bine punctat...
Și câți din cei ce au urmărit acest video, nu mai conteneau cu laudele la adresa d-lui Liiceanu, chiar dacă-sunt sigură- nu au înțeles mare lucru. Cred că asta le place unora, cuvinte multe, afirmații nefondate, definiții ilogice, etc.
Pe când Biblia, transmite totul clar, de poate înțelege și un copil.
Dar mândria de "teolog" e mare.
Pentru titluri și onoruri de la oameni, mulți au disprețuit adevărul Divin.
Sunt unele expresii de explicat cu privire la termenul Dumnezeu.
Logic este să existe un singur Dumnezeu Adevărat, să-l cunoaștem, să-i cunoaștem numele (pentru a-l putea diferenția de alți asa-zișii dumnezei, inventați de oameni pe parcursul istoriei umane).
Biblia ne răspunde la întrebările pe care toți ni le punem la un moment dat. Exemple:
Cum a apărut viața? De ce existăm? De ce suferă oamenii nevinovați? Ce se întâmplă cu omul când moare? Dacă toți doresc pace, de ce există atâtea războaie? Care e viitorul planetei noastre?
O duminecă frumoasă să aveți!
@@destiaptah2197 Din păcate domnul Liiceanu este foarte depășit de chestiunile teologice, de la cunoașterea Sfinte Scripturi și a scrierilor Sfinților Părinți, până la elemente istorice de bază. Din acest motiv funcționează cu poncife. Trist!...
Dl Liiceanu este aici expresia vie a limitelor umane, in care chiar si o minte stralucita, cum e cea a d-lui Liiceanu, cade in capcana iluziei ca stiinta umana poate explica marile enigme ale existentei: cum a aparut Universul, omul si viata in general, care e sensul existentei noastre, cum s-a transformat praful cosmic in flori si oameni. De fapt stiinta abia intrevede o mica parte a realitatii si legilor Creatiei, dar ignora cea mai mare parte a realitatii, aceea inaccesibila direct, si de aceea nu poate explica 'paranormalul' si 'supranaturalul' pe care, daca nu le poate experimenta, le ignora. Mintea omului e slaba, chiar daca acel om e dl Liiceanu sau CTP, iar acest interviu ilustreaza magistral aceste limite.
ruclips.net/video/V6R34TN6-Gc/видео.html
Corect...bravoo...dar ai fost mult prea elegant cu formula " acest interviu ilustreaza magistral aceste limite"...eu asta as rezerva-o numai pentru ganditori cu adevarat de calibru!
Ma bucur sa vad ca mai exista inca oameni capabili de gandire...Liiceanu, dar mai ales CTP-ul, nu sunt capabili de asa ceva...au pretentia ca sunt LIBER CUGETATORI ca si nemuritorul bolsevic pe nume Ion Iliescu, au pretentia ca stiinta ofera raspunsuri fundamentale la intrebari fundamentale (si de fapt STIINTA este o iluzie mai mare decat orice "iluzorie" gandire religioasa) dar ei nu sunt decat PAMANT DE FLORI...ca orice ATEU, fie el bolsevic sau neo bolsevic...
desi eu i-as numi pe astia ANTI -THEOS pentru ca un ATEU si mai ales unul onest...nu are o credinta nici macar in stiinta...el are un scepticism onest si pana la un punct sanatos despre tot ceea ce vine inspre el si pretinde ca ii ofera raspunsul corect DAR cu conditia sa CREADA !
.
?
°
Eu propun sa faceți și o emisiune cu ce crede Dumnezeu despre Liiceanu..
Fals. Oamenii de știință nu pot explica pentru că nu sunt destul de avansați. Ei nu pot contrazice existenta lui Dumnezeu cu știința aflată la îndemână. Creatorul nu este un bătrânel cu barbă albă ci este entitatea care a pus bazele a tot ce se există. Desigur ca aceasta putere este atât de evoluată pentru noi încât nu putem sa o măsurăm și să o explicam acum. Trebuie doar sa o simțim. Trebuie să-l simțim pe Dumnezeu.
gresit !
diferenta de raspuns dintre religie si stiinta este !
Stiinta INCA nu poate explica existenta lui dumnezeu !
Religia sustine clar DUMNEZEU fara nici o dovada !
Asa si tu : oamenii de stiinta nu pot explica bla bla bla.....
Nu : Oamenii de stiinta INCA nu pot explica !
Asta este diferenta intre religie si stiinta !
Domnul Liiceanu este un adept a lui OSHO
" spiritul este o abstractie"....bai clovnilor, pe cine pacaliti voi?🤡🤡🤡
Dl Liiceanu vorbeste despre "spirit" exact ca un "om de stiinta" ... foloseste smechereste religia, credinta, absolutul atunci cand stiinta nu ii ajunge. Ar fi interesnat de aflat cum explica Domnia sa Big-Bangul...
Cum religia foloseste smechereste dogmele? Asta vrei sa zici, nu? Explica-ne tu mai bine cum fecioara maria a ramas virgina dupa nastere!?
VORBEȘTI CA CINEVA CARE A AJUNS SĂ.L CUNOASCĂ PE ISUS ... MARE OBRĂZNICIE ...
NICI MĂCAR CEVA BĂȘINI IMPERATIVE ȘI AUTORITARE
O LABĂ TRISTĂ ... ALTĂ LABĂ 🙃🙃🙃
TRISTĂ
PÎÂRȚURI LEȘINATE
Liceanule - tipografia înapoi!
….….nu sti și nu poti înțelege ce a făcut Liiceanu in editura pe care o conduce: tot ceea ce tipărește in aceasta editura, ordinea cartilor tipărite (este decizia Domniei sale in calitate de proprietar) da șansa oricui sa studieze cărți de importantă pentru a fi un autodidact, mai ales,in studiul istoriei filosofiei și in general a literaturii reprezentative pentru cultura universala
Sa nu fim ridicoli și ignoranți pentru a-i aduce un dispreț ! ….Numai un om de factura intelectuala a lui Gabriel Liiceanu putea sa conducă o asemenea editura ! …Personal, consider ca datorită editurii Humanitas este ca și cum am făcut o facultate in plus !
Liiceanu,mesagerul și vocea diavolului!
Da prietene,asta te așteaptă,starea de neant veșnică,în care crezi cu ardoare că există după această viață!
Atunci, cum se întâmplă că cei care se așteaptă la "starea de neant" provin din mediul intelectual, de formare umanista, sau științifică, deci în principiu, cei cu mintea cea mai lucidă, care sunt cel mai puțin dispuși să creadă în "cai verzi pe pereți"?
@@manugurasan7060 Ăștia care sunt mai puțini dispuși să creadă în ceea ce spui tu ,sunt pseudointelectuali,de factură josnică,gen,acest liiceanu. Eu pot să-ti dau exemplu de intelectuali rasați și profunzi,care cred în Dumnezeu! Profesor doctor Constantin Dulcan,neurolog,psihiatru,scriitor de literatura filozofică,una dintre cărți pe care ți-o recomand este "Inteligența Materiei". Academician Constantin Bălăceanu Stolnici,neurochirurg,este membru în consiliul B.O.R. Leon Dănăilă,neurochirurg,30.000 de operații pe creier.A fost întrebat: domnule doctor ,cum întrați în creierul uman în timpul operației? Răspuns: de mână cu Dumnezeu! Marele scriitor rus Dostoievski, autorul romanului Frații Karamazov, spunea:" dacă Hristos ar fi în afara adevărului ,sau adevărul ar fi în afară de Hristos ,prefer să rămân cu Hristos decât cu adevărul! Și ași putea să continui cu exemple multe! Asa că reformulează,că ești și devii ceea ce gândești!