İşte yeni elektrikli Metrobüs! Tüm metrobüsler elektrikli mi olacak?
HTML-код
- Опубликовано: 7 фев 2025
- İstanbul'un ulaşım sorununu çözmek amacıyla geliştirilen yeni nesil elektrikli metrobüsün test sürüşündeyiz. Bu araç, tramvaya benzer bir yapıya sahip ve büyük yolcu kapasitesiyle dikkat çekiyor. Dört vagonlu bu metrobüs, gerektiğinde beş vagona kadar genişleyebiliyor. Çin'den ithal edilen bu metrobüsle ilgili olarak Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy ile önemli bir röportaj gerçekleştirdik.
İşte yeni elektrikli Metrobüs!
Elektrikli metrobüs, İstanbul’un ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış tekerlekli bir sistemle çalışıyor. Araç, 400 yolcu taşıma kapasitesine sahip ve oldukça büyük bir batarya gerektiriyor. Ancak sadece batarya ile değil, yukarıdan alınan elektrikle de çalışıyor. Metrobüsün menzili 80 kilometre, 800 kW gücünde bir şarj istasyonuyla 20 dakikada 50 kilometrelik menzil sağlanabiliyor. Bataryası lityum demir fosfat teknolojisiyle üretilmiş.
Bu aracın Avrupa'da benzeri henüz bulunmamakla birlikte, Çin dışında Malezya, Dubai ve Katar gibi ülkelerde benzer projeler gerçekleştirilmiş. Eğer testler başarılı olursa, İETT ve Metro İstanbul işbirliği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu teknolojiyi İstanbul’a getirmeyi planlıyor.
Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy ile yaptığımız röportajda İstanbul'da ulaşımın sorunları ve çözüm yollarına atıfta bulundu. İstanbul'da günlük yaklaşık 20 milyon hareket gerçekleştiği ve bunun 12 milyonunun toplu ulaşım araçlarıyla yapıldığını belirtti. Metro İstanbul, yerli üretime önem vererek Türkiye’de yüksek yerlilik oranıyla bu araçları üretmeyi planlıyor.
Elektrikli metrobüs, otonom sürüş özelliğine sahip ve büyük bir yolcu kapasitesi sunuyor. 25-30 yıl ömre sahip olan bu araç, mevcut otobüslere göre çok daha uzun ömürlü. Araç, batarya ile çalışmakla birlikte, en yoğun noktalarda yukarıdan elektrik alarak bataryasını şarj edebiliyor ve böylece menzil sorunu yaşamadan çalışabiliyor. Ayrıca araç, rejeneratif frenleme sistemi sayesinde yokuş inerken bataryayı tekrar doldurabiliyor.
Testler başarıyla tamamlandığında, bu araçlar İstanbul'un yoğun hatlarında kullanılacak ve mevcut metrobüs hattında önemli bir dönüşüm sağlanacak. Elektrikli metrobüs, enerji verimliliği ve çevre dostu olmasıyla dikkat çekiyor.
Metro İstanbul ve İETT'ye teşekkür ederek, metrobüsün içerisine geçiyoruz. İç tasarımı oldukça ferah ve teknolojik donanımlarla dolu. Otonom sürüşe sahip olan bu araç, aynı zamanda sürücüler için de konforlu bir sürüş deneyimi sunuyor.
Test sürüşünün sonunda, metrobüsün İstanbul’a kazandırılması bekleniyor. İstanbul'da metrobüs kullanacak vatandaşların bu yeni teknoloji hakkındaki görüşleri de büyük önem taşıyor. Bu test sürüşü için Metro İstanbul ve İETT’ye teşekkür ediyoruz. Yeni nesil metrobüsün çevre dostu ve yenilikçi özellikleriyle İstanbul’un ulaşım sorununa önemli bir çözüm olacağına inanıyoruz.
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın: bit.ly/SDNKatil
Discord sunucumuza üye olun ve bizimle iletişimde kalın: bit.ly/SDNDisc...
Teknoloji videoları ve teknolojiye dair her şey için kanalımıza ABONE Olun ►►goo.gl/ylUFmZ
Tüm İnceleme videolarımızı buradan izleyebilirsiniz
►► goo.gl/IIKYIK
ShiftDelete.Net‘i tüm sosyal ağlarda takip edin ;
Instagram ►► goo.gl/r4AJDv
Facebook ►► goo.gl/k1D1JL
Twitter ►►goo.gl/vTwhws
SDN Forum ►► bit.ly/2AQ2DR7
ShiftDelete.Net RUclips hesabı, Türkiye'nin en büyük teknoloji sitesinin video kanalıdır.
ShiftDelete.Net ile en yeni teknoloji haberlerine, videolu olarak ulaşabileceksiniz.
Öncelikle bu video için çok teşekkür ediyorum şu an ki metrobüs yolu uygun değil acil olarak uygun hale getirilmesi gerekiyor emeği geçen herkese teşekkürler 🙏 🙏
CRRC aynı zamanda 120 km/h metro araçlarını Gayrettepe - IST Havalimanı hattında imkan sağlayan şirket
@@dnzl638yt CRRC yerli mi ?
Bir metrobüs şoförü olarak yorum yapmak istedim.
İstanbulun şuandaki metrobüslerine ayak uyduramayacak yeni elektrikli metrobüs sistemidir.
İstasyonların çoğu bu araçın kapasitesine yeterli değil.
Özellikle pik saatlerde çalışırsa bu araç hat üzerinde katarlaşma dediğimiz şey ( konvoy ) olmasına sebep verir.Buda metrobüs şoförlerinin planlanan orer saatlerine yetişemeyeceğini ve büyük bir stres ile çalışmaya devam ediceğini gösterir.
İlk önce istanbul'un yükünü taşıyan metrobüs şoförlerinin zaman bakımından ihtiyaç bakımından orer planlamalarını düzeltsinler, şuan'daki metrobüslerden memnunuz.
Ayrıca bazı arkadaşlar söğütlüçeşme çalışacak demişler yanlış bilgi bu araç karayolları yönetmeliğine göre köprüden geçmeye uygun değil calışırsa beylikdüzü zincirlikuyu çalışır
Yav abi sizde yeni teknolojiye ayak uydurun yaa
İşsiz kalma endişesi var mı?
Çünkü hem şoför sayısını yarıya düşürecek hem istikbalde tamamen otonom olunca şoföre ihtiyaç bırakmayacak.
Şu an ki metrobüslerden memnunuz diyorsunuz da tıka basa biniyor üstünde içeride sıcaktan yanıyoruz. 15-20 yıllık mercedesler dolu. Ayrıca sizin yaptığınız bugünü düşünmek, geleceği düşünmek önemli olan
@@mehmetserifvarlik bizler kamu güvencisiyle calışıyoruz. Kamu personeliyiz. Burası olmaz başka yer olur. Metrobüs olmasa, belediyede asfalt arabası kullanırız. Veya farklı bir iş olur.
@@Furkndkkdkd akialar,dan bahsettim
Metrobüs istasyonlarındaki meselelerin bir kısmı şu,bazıları düzeltildi üstgeçit yenilemesi yapılıp genişletme yaparak turnikeler üstgeçide alınmalıdır.Araç çift yönden kapılı o yüzden normal trafik düzeninde işleyebilir bunun sayesinde istasyonlardaki karmaşada azalır.(alışkanlıklarımız sağdan)
Ben bunu değişik platformlarda hep yazmıştım gene yazayım(bazıları oldu),Şirinevler de doğu(İncirli)yönünde ilave üst yada altgeçit ile hem Ataköy metro istasyonuna hem minibüs durağı tarafına erişim imkanı sağlanmalı,İncir de istasyon düzeltiliyor şu an orada da çift yönden erişim sağlanmalı ,Merter de üst geçit ile aynı hizadaki M1A istasyonuna direkt erişim sağlanmalı,Zincirlikuyu'da köprü yönünde ki istasyonda Kışlaönü yönündeki yaya altgeçidine perondan direkt erişim sağlanmalı,K.çekmece de bu iş gerçi Marmaray ile ilgili marmaray istasyonundan bu yöne rahat erişim sağlayacak çıkış olmalı.
Zeytin burnu ndada doğu(Cevizlibağ)yönündede en azından Merter tarafına çıkış sağlayan altgeçitolmalıdır.
Hakkı beyin her sunumu bana gerçekten çok güzel geliyor.İett birde raylı sisteme geçse daha kolay olacak herşey.
Niye Çinli firma diye soranlar mantıklı ama videoda bunun cavabi verildi.Bana mantıklı geldi.test aracının üreticisi dünyanın en hızli ve yenilikçi tren üreticilerinden.Bizde bu capta muadili olmayabilir.arti teknoloji transferi yapılarak İBB nin kendi arge eklemeleri ile burda yapılacak olması çok mantıklı.yerli firmalarin kendini gelistirmesinede katkısı olur.mevcut metrobüs hattının metro hattına dönüştürülmesi maliyeti ve alacağı zamanı gözonune alındığında teknolojiye ayak uydurmak gerek diye düşünüyorum.
%34 yerli olarak üretilecek diyor , yani yeni fabrika kurulacak ve sonrası yerli firmalara pay yok 😊 , ayrıca ne farkı olduğunu söylemedi, sadece müdabili yok dedi.
Akkuyu nükleer santralinde de artık Türk firma yok ihalesi elinden alındı. Keşke daha ciddi işler için düşünsen 🙃@@Fuad20122012
Metro olmaz kolay kolay bu hat. Rayli sisteme de gecilemez egimden ve kopruden dolayi. Elektrikli otobusler ya da AGT mantikli. uzun olmasi daha mantikli olur. Yerli firma tercih edilebilirdi TRden yurtdisina elektrikli otobus minibus ihracati var.
Paris’te benzer bir tramvay hattı var. Lastik tekerlekli o da . Yolun merkezinde bir ray mevcut. Araç o rayı takip ediyor. Sistem tamamen elektrikli. Benzer bir uygulama bizim metrobüs hattında da yapılmış olacak bu şekilde. Yerli olması adına Bozankaya ile çalışsalardı daha mutlu olurdum. Benzer araçları Bozankaya da üretiyor.
@@kdrbytt BMC'nın Apron Otobüsünün Körüklüsü olsa Metrobüste Kullanılabilir
12:09 Abi, bedensel engelli bir tekerlekli sandalye kullanıcısı olarak; Metrobüsün rampasının büyüklüğü ve rampanın manuel mi yoksa elektrikli mi açıldığı gibi konular bizler için büyük önem teşkil ediyor. Bu konulara video çekerken ekstra dikkat eder misin? veya daha güzeli bu tarz videolarda bilgi sahibi bir engelliyi konuk alır mısın? İstanbul, erişilebilirlik nezdinde Türkiyede en üst seviyede olabilir lakin halen çok ciddi eksiklerimiz mevcut.
Mevzuatlar gereği engelli rampalarının manuel açılması gerekiyor
Sanırm evet otomatik
aracın kapasitesi 400 kişi içine binecek 600 kişi duraklarda inen ve binenlerin zamanı uzun sürer arka arkaya 10 tane dizilir katar olur, büyük yatırım iyi düşünülüp planlanmalı, konunun uzmanları hesaplama yapmışlardır illaki ama benin aklıma pek yatmadı
Ona görede kapısı ve araçlar arası mesafe vardır. Araç uzun, geniş değil peşpeşe 2 tane daha kısadı yada bu farketmez.
Aşırı yenilikçi!👍👍👍
Shiftdeletenet'e bunu bize sunduğu için teşekkür ederiz:).
Oldukça yararlı olacak. Yalnız bu kadar uzunlukla virajları dönebilecek mi acaba ? Çok iyi düşünülmüş.
Bence ilk önce metrobüs yolunu düzenlemek sonrasında kablosuz elektrik aktarımını sağlarsa daha mantıklı olur insanların sağlığına zarar vermeden
Ayrıca muhakkak ki yerli firmalarla çalışılmalı ekseriyeti yerli firma olmalı ve en çok güç harcanacak yerlerden biri de duraktan sonraki kalkışlar 400 kişi az buz bir şey değil
Ancak bunun yerine M1 hattı gibi bir hafif metro hattı açabilirlerdi.
Kodu da T7 olurdu.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü istikametinden'de artık bir metrobus yolu yapılmalı.
başarılı video olmuş👍.duraklarda yolcuların iniş biniş süresinde de otomatik şarj etsin
Her durağa katener eklenirse mantıklı olacaktır.
İstanbul'umuza hayırlı olsun şimdiden.
Anlaşıldığı kadarıyla dememe sürüşünü tek araçla değil arka arkaya çalışan araçlarla, günün yoğunluk bakımından farklı saatlerinde, çoklu araç konvoyu oluşturarak yapmayla daha fazla bilgiye ulaşılabilir.
böyle videoların devamını dilerim güzel bir tanıtım olmuş
Anlamadım her köprüyü geçmek istediğimizde tekrar yakıtlı araçlara aktarma mı yapmamız gerekiyor?
Söğütlüçeşme araçları elbet çalışacaktır. Bunlar troleybüs olarak geçiyor zaten, çokça yayılması durumunda tüm hatta katener döşenmesi ve sadece Zincirlikuyu - 15 Temmuz Ş. K. durakları arasında bataryayla çalışmasıyla çözülebilecek bir durum.
Kataner sistemi trolleybüs gibi.Her yer katanerli otobüslerle dolmalı.Hatta özel otobüsler dahi bu katanerlerden faydalanmalı.Az batarya ile şuanki otobüsler katanerli sistemi kullanacak şekilde dönüştürülebilir.Batarya az olacağı için yerlilik fazla olur.
@@han5807 O zaman İETT,ÖHO ve İOAŞ otobüsleri Troleybüs olsa Trafik felç olur.
Peki abi pilin yanma riski nedir elbet görmüşsündür yanan pillerin söndürülmesi çok zor pildir bunun için ne tür tedbir ve önlem aldılar
İşleyeceği hatta kataner ve araçtada pantograf var galiba.! Henüz görmedim ama sunucu katanerden söz edince , oradan enerjiyi alabilmesi için aracın pantograf sistemine sahip olması gerekir. Zeminden beslemeli sistemlerde var ama onunda hatta döşenmesi gerekir. Hayırlı olsun.
katener kullanacaklar belli alanda hem pilleri dolduracak araç sorunsuz ve mola vermeden servis verebilecek, o şekilde tasarlanıyor.
Metrobüs hattında katener yok hocam ama araçlarda pantograf mevcutmuş anladığım kadarıyla. Muhtemelen ilk etapta sadece duraklara ve Haliç ve Haramidere yokuşlarına katener eklenir.
Yeni teknolijeler içeren yeni bir aracın, yoğun ve uzun süreli testlerden geçirilerek ve de ileride ülkemizde üretilmek şartı ile satın alınması son derece mantıklı. Akape döneminde satın alınan ve direkt çöp olan phileas otıbüslerin yokuş çıkamadığı satın alındıktan sonra ortaya çıkmıştı. Phileas otobüslerin alımında imzası olanlar mutlaka yargılanmalı.
araç her durduğu durakta şarj olsun.
amaç bataryayı tam şarj etmek değil.
durakta yolcu indir bindir yaptığı süre içinde km kazanmak.
menzili 80 değil, çok daha fazla olur. 👍
Yeni nesil araç ile daha güvenli ve konforlu bir ulaşım olacak
Emekleri geçenlere teşekkürler
Bu röportajı bizlere sunduğun için sanada teşekkürler
benim anladığım artık büyük şehirlerin yaşanmaz hale geldiği. şehirler belirli bir kapasitenin üzerine çıktığında artık eziyet haline gelmeye başlıyor. ulaşım sıkıntı haline geliyor, ulaşım sıkıntı haline gelince herşey sıkıntı haline geliyor.
sanırım fiyatlar dada bir güncelleme olacak heralde ekonomik bir araçta ekonomik gitmek isteriz:)
Tam aklımdan geçen . Efsane sistem
Haydi BİSMİLLAH... İnşallah insanlarımıza faydalı olur. Keşke tüm arabaların direksiyonu ortadan olsa. Kör noktalar çok daha az olurdu. Bir başka önemli husus "doğaya ve çevreye saygı" dan çok kendimizin ve sevdiklerimizin zehirlenme oranını azaltıyoruz. Büyük resme baktığımızda içinde yaşadığımız "Dünya adındaki gemiyi koruyoruz."
Tramvay hatti niye kurulamadi oraya ?
Katenerli sistem demek bu troleybustür demektir. Yanlış fikir değil ama bunu Türkiye'de yapabilecek çok firma var.
400 kişi kapasite diyorsa aracın yarısı tutunma demirinin tuttuğu bloktan oluşuyor. İstanbul'a göre tasarlanmalı içi
Muhtemelen metro gibi kenarlarda olur koltuklar; kapasite ve kullanım alanı artar. Metroların metrobüslerden çok daha fazla yolcuyu çok daha efektif taşıdığı önemli bir gerçek.
Temmuz ayında elektrik fiyatlarının %40 oranında artmasından dolayı bu metrobüsün çöp katı atıklardan dönüştürülen elektirk şart olmasından ziyade güneş enerjili panel de ekstra dan hızlı şarja destek için gerek yani 20 dakikada otobüsün şarjı doluyorsa Bu güneş enerjisi ile 10 dakikaya düşürülürse daha çok hatta sefer yapıp hizmet eder diye düşünüyorum
abi güneş enerjisi düşündüğün kadar çok bir işe yaramıyor şarj katkısı maksimum yüzde 2 o da full güneş görmesi lazım öyle bir teknoloji henüz yok
Bence hemen faaliyete geçsin 👍🇹🇷
kaç zamandrı test yapılıyor. kullanıma ne zaman başlanacak
Negatif yorumcular hele siz bir 20 yılda yapamadığınız tankı yapın bu basit işleri ibb yapsın yapamasa hesabını sorararız.
Hybrid olsa daha iyi olabilir Di belki? Yokuş yukarı çözmüşler Bi şekilde ancak tam elektrik işine güvenmek ne kadar doğru? Bir de köprüyü geçmiyorsa zincirlikuyuda aktarma bekleyen sayısı artacak ve çok yığılma olabilir. Yine de kulağa hoş geliyor. İstanbul halkı binince gerçekler ortaya çıkar 😀
Türkiyede üretilmesi şartıyla aracı deniyorlar anlaşmalar bu yönde, gayette iyi bir yöntem teknolojiyi aktarmak adına.
1 seneye götümüze sokarız bu aracı.bize uymaz bu metrobüs değil nildiğin eski troleybüs bu
Şuanki metrobüsleri olduğu gibi yenilemek daha tasarruflu olurdu
Videoda belirtilen yakıt tasaarufu ve kullanım ömrü göze alındığında olmazdı.
Batarya yerine gücünü yerden veya havadan alırsa verimli olur zira batarya dayanmaz ayrıca tehlikeli olur
öyle olursa köprüden geçemez
@@emre_seha BELLİ Kİ videonun tamamını izlememişsiniz AÇIK TRAFİĞE ÇIKMAYACAK Zincirlikuyu , Beylikdüzü arasında gidip gelecek karşıya geçmeyecek. ayrıca Marmaray hattı gibi yokuş olan toplam 10km yukarıdan elektrik hattı olacak böylece yolda şarj edecek, şarj için vakit harcamayacak, sonsuz mesafe gidecek.
Belirli duraklara katener sistemi koyup şarjını o an da yapıcak
Sonraki aşamalarda tüm hattı katenere geçirirler muhtemelen, kurması o kadar zor ve pahalı değil. Ancak 3. ray gibi bir sistemin metrobüs gibi 20 cm yükseklikte peronlara sahip istasyonlarda kullanılmaması gerekir güvenlik açısından
7:00 KÖPRÜ GEÇEMEYEN ELEKTRİKLİ OTOBÜS GETİRMİŞLER ÇİN 'DEN :DDDDDD ÇOK İYİ DÜŞÜNÜLMÜŞ BRAVO!
geçebilir ama yasal olarak geçmesine izin verilmiyor yani hukuksal bişey
@@tgertwer elektikli arabalar dahil değilken otobüsler mi dahil bu yasağa?
@@ÖSA-q4w hocam aracın uzunluğu dingilleri gibi özelliklerinden dolayı yola çıkması yasak olabilir. özel izinle devam edebilir deniyor. normalde capacity bile uzunluğu ve en arkada dümenlenebilir dingili yüzünden trafiğe aktif olarak çıkamıyor diye biliyorum detaylı bakabilirsiniz yanlış yönlendirmek istemem
Gerçekten gereksiz bir yorum. İlk etapta Mercedes CapaCityler, Otokar KentXL'lar ve AKIA'lar hatta çalışamay devam eder zaten. En büyük problem menzil şu an ve bu troleybüslerin yaygınlaşmasıyla yola çekilen katenerlerin sayısı da artacaktır, sonraki etaplarda da geçebilir hale gelir zaten. İlk metrobüs güzergahının Avcılar - Cevizlibağ olduğunu ve sonra Beylikdüzü en son ise Söğütlüçeşmeye ulaştığını hatırlatmak isterim.
@@Omer-gp3vk Hocam haklısın, CapaCitylerin dönüşleri için özel talimatları da mevcut diye biliyorum ama bazı durumlarda (örn. maratonlardan dolayı köprünün kapatılması) yola çıkabiliyor. Haricinde Mercedes Citaro model körüklü otobüsler de kullanılıyor yoğun veya uzun hatlarda
Çok güzel olmuş dahada güzel olacak içine haz edemeyenler farklı düşünen insanlar olabilir imam oğlu tam yol ileri saygı ve sevgilerimle tamyol ileri
Bu araçların bataryada gitmesi planlanıyorsa ve sadece yokuşta katenerden faydalanması düşünülüyorsa net intihardır. APTS Phileas'lardan daha kötü sonuçlanacaktır. Bu araç hat boyunca katenerden beslenerek çalışmak zorundadır. Batarya gücü sadece ve sadece ciddi bir sorun olduğunda, yol durumuyla alaklı bir meselede falan aracı olduğu yerden kurtarmak için veya garaj içinde sağa sola çekmek için bir yedek plan olarak kullanılabilir. Bu araç tam operasyonel olarak tamamen bataryada kullanılamaz. Ha bir de umarım İstanbul'un iklim koşulları, yüksek sıcaklık, yüksek nem, Halıcıoğlu yokuşu gibi faktörler de planlanıyordur. Umarım buna göre çok ama çok ciddi ısı yalıtım sistemleri, elektrikli komponentler için ekstra soğutma sistemleri araca dahil ediliyordur. Aksi takdirde sıcakta hortum patlatan dizel metrobüsleri mumla ararız, cayır cayır yanar bunlar. Hele bataryalı olmasını da eklersek yangın riski çok yüksek.
fiyatlar artmaz umarım , sonuçta ekonomik diye geçilmiş 14:22
Menzil düşükmüş. 200 km olması lazım 20 dk da. Bu araç iş görmez. Oysaki geçen aylarda bu haberi duyduğumda istanbullular için sevinmiştim. Fakat bu araç 1 sene dayanmaz.
Sanırım videoyu atlatarak izlediniz. 80km menzili var ancak yola kurulacak olan düzenekler sayesinde araç hareket halindeyken kendisini şarj edecek böylece sınırsız bir sürüş olmuş olacak dendi.
yobaz
Muhteşem anlattınız teşekkürler kardeşim araç on numara Ekrem başkana çok teşekkür ediyorum
Neden treyleybüs değil? neden batarya kullanıyor? Hattın tümüne elektrik hattı kurulsa ne olur? bu sistemin avantajı nedir? sadece daha kısa elektrik hattı kurmak mı?
Hocam bunlar zaten troleybüs, ilk etapta sadece duraklara ve yokuşlara katener konulması planlanıyor, sonraki zamanlarda elbet tüm hatta (15T.Ş. Köprüsü haricinde) katener döşenir.
Conecto gibi seri araclar alınması lazım
Beylikduzu sogutlucesme arasi mi çalışacak
Avcılar zincirlikuyu arası çalışacaktır
Beylikdüzü Zincirlikuyu değil mi ya@@sedatkatoglu2077
Köprüden geçmesi yasak, o yüzden en fazla Zincirlikuyu'ya kadar gidebilecek. TÜYAP-Zincirlikuyu olur diye düşünüyorum.
@@misturjosturr7658ben kullanılmayacağını balon proje olduğunu düşünüyorum
Usta Beylikdüzü Zincirlikuyu arası geçecek diyor, ara da Haliç köprüsü var@@misturjosturr7658
Müthiş bir araç Tebrikler İETT yerinde karar dönüşüm çabuk olacak gibi görünüyor güle güle kullan İstanbul darısı Mersin’e diyelim
Metrobüs hattı raylı sisteme geçmeli. Lastik tekerlekli hat amaca uygun değil...
Haramidere rampası %12 eğimli. Öyle olmasaydı hattı baştan raylı yaparlardı😊
Problem başta istasyon ve peronların uygun olarak yapılmamış olması zaten
@@kdrbytt Alt ve/veya üst geçit yapılabilir...
@@kdrbytt yolda kazı çalışması yapılarak eğim %6-7 seviyesine düşürülebilir
İstasyonlara çözüm üretmedikçe bu sistem fiyasko. Pik saatlerde, aktarmalarda veya yoğun istasyonlarda bu 400 kişiyi 1-2 dakikia arayla indirmeyeye kakamazsınız. İzdihamı yönetemezsiniz. Felakete davetye çıkarır. Aktarmaları kaldırıp yoğunluk olan istasyonların önüne yada arkasına birer istasyon daha koymanız gerekiyor. Lastik tekerlek lastik tekerlektir. Kötü havalarda asla raylı sistem gibi çalışmaz. Halıcıoğlunda Patinaja takılır. Mübareği itemezsinde. Hiç bir şey raylı sistemin güven ve dakikliğini veremez.
Çinlilerle güneş enerjisi sektorunde çalışmış biri olarak söylüyorum bu projenin zerre bilgisini paylasmazlar ( makina elektrik ve pnömatik projelerini vermiyorlar) ikincisi 5 yilda çöp olur sürdürülebilir makinalar yapmiyorlar satışı ve günü kurtarma paesindler buda burada dursun 30 yıl sonra bakarız.
Keşke yerli bir markanın ürünü olsaydı 🙏
Gönül isterdi Bozankaya dan alsınlar
Yerli batarya üreticimiz var mı sizce hocam ?
Selamün aleyküm Canlı yayını izleyib çay molasından sonra başladım izlemeye
Telefon sarj noktalari varmi? Ben goremedim.
İçerisi güzel, yalnız yollar ve köprüler bu ağırlığı taşıyabilecek mi? Bana biraz mantıksız geldi ki, zaten boğazdan geçmesi de plan da yok iken.
Köprü dediğiniz ilk etapta sadece Haliç köprüsü var ki rahatlıkla yüzlerce aracı taşırken bu araç sıkıntı yaratmaz, yollarda beyaz betona geçiliyor zaten. Mevcut olarak kullanılan Mercedes CapaCity'lerin de azami yükü 32 ton diye biliyorum zaten, tekerlek sayısının 1,5 kat fazla olduğu düşünülürse hiç problem yaşanmaz.
Bu uzunlukta bir metrobüsü yola entegre etmek çok zor. Bunun altyapısı yok. Bence bu proje patlar.
Çalışmasına engel bir yol güzergah yok zaten manevra kabiliyeti var ama gerek yok arkalı önlü dÖnüş yapmadan ileri geri çalışıyor tramvay gibi.
yolcu : pardon ne zaman kalkacak
görevli . şarj olsun hemen kalkıyoruz
..
görevli : sayın yolcularımız şarjımız azaldı yanındı power bankı OLANLAR var mı. ?? Durağa kadar gitsek yeter
4 mil. × 250 araç =
Mathematiği kuvvetli olanlar yazsın
Şoför koltuğuna oturup "çok rahat" diyor. Koparıyor beni bu eleman.
mükemmel bir vidyo sizlere bayılıyorum
Çin ile el ele vermişler neresi yerli
Nerede kaldı milli üretim ve tüketim peki elektrikli olunca maliyet düşecek ise biletlere indirim gelecekmi
Yerli düzgün ne var karsan var herşey italyan bredamenarübus ile ortak temsa var başka yurtdışı hep böyle şu %100 kafasını bırakın artık adam gelip senin metrobusunu durdurmaz ki yıl olmuş 2024 cağ yapay zekândaki bizim insanımız kafası fred çakmaktaş devrinde maalesef
Biletler zaten bedava fiyatında
Hocam düzgün dinleyin, nerede yerli diyorlar videoda. Türkiyede batarya üreten bir şirket yok ki.
herkes bu metrobüsün az olan koltuk sayısını pil sorununu falan konuşmuş da insan bunların gelen ülkeyi düşününce mantıklı bi ülkeden alındığını düşünüyor çin gibi nüfüsü yüksek bi yerde şimdiye kadar bi sorunu olmuşmudur bilmiyorum ama çin halkının rahatsız olmadığı konularda bizim halkımızın şimdiden bunları konuşmaya başlaması şaşırtıyor
Bu metrobüs yolda kalır demedi demeyin. 80 km menzil az ve istanbulun şartları göz önünde bulundurulunca o 50 km falan olacak. Aynı çift körüklü metrobüsler gibi yokuşlarda çıkamıyordu hatırlıyorsanız
videoda o konulara değinildi. dikkatli izleyin
güzel bir araç hayırlı olsun vatandaşlarımıza ülkemize
Ekonomiyi çözsünler ulaşımın çözüme ne kadar ihtiyacı var bunca toplu taşıma mevcutken gerçekleri gün yüzüne vuran içerikler çekin bu ülkenin başka şeylere ihtiyacı var gereksiz şeyler üretip parasını vatandaşın sırtına vurma konusunda ülkece 1 numarayız
Ekonomiyi devlet ulaşımı belediye çözer. Bunca toplu taşıma aracı verimli çalışmıyor. Bilgiyle kalın.
Yapsın çalışsın adam ve ekibi. Yılları boş lafla geçirmesin, yapsın olup olmaması ayrı mesele. Demir yolu uygun değil arkadaşlar tramvay ve benzeri aşırı yavaş en iyi tekerlekli hızlı araçlardır.
metrobüs yolunu direkt tramway hattına çevirin daha iyi
@@dogus00 zaten metrobüs hattı ilk olarak tramvay projesi olarak planlanmıştı, geçici süreliğine metrobüs araçları kullanılacaktı.
Haklısın, metrobüs yolunu elektrikli olan hızlı tramvay yolu yapsınlar daha ekonomik olur.
metrobüs tramvaya dönüşmesin yüksek kapasiteli akialar var zaten bunlarada gelecek kapasite artacak
Tramvay engebeli yerlerden geçemiyor mesela Halıcıoğlu rampası
@@ebruaktel2211 videoda anlatıyor dk. 7 den sonra... 70 TON TAŞIMA KAPASİTESİ DÜŞÜN 30 TON BATARYA GEREKİR. Bu yüzden özellikle yokuş olan alanlarda 10 km yukarıdan elektrik hatlı ilerleyecek tramvay gibi ve yolda şarj edeceği için şarj sıkıntısı olmayacak.
Güzel bir çözüm gibi görünüyor.
İstanbul için yararlı bir araç
Oturacak yerler çok az. Bu ne saçmalık? 2 saat ayakata mı dikileceğiz?
sen hiç metrobüse binmedin mi normalde de ayakta gidiyosun zaten
Üstüne güneş paneli koyun şu araçların cv enerji yapsın Avrupa ın en buyuk üreticisi
Video yu izlememisin üstünde full solar var 👍
Oturulacak yerler az .Artık yaşlanan Türkiye ve İstanbul var.
Yanlış bir yatırım gibi geldi. Kağıt üzerinde iyi görünüyor ama gerçek hayatta sorunları olacaktır.
Daha çok tramvay gibi olmuş
Troleybüs olarak geçiyor bu araçlar zaten, tramvay ve otobüs karışımı.
Yerli üretim olsaydı ve yolu elektrikli trene dönüştürselerdi daha ekonomik olurdu.
Köprüyü nasıl gecicek
@@bugraozhamam
Suyun altından tünel yapılsa çözüm olabilir.
@@mehmetserifvarlik fazla hayal kuruyorsun ayrıca metrobüs saniyeler içinde 3 4 tane aynı anda gelebiliyor tren olursa hattın seri bir şekilde işlemesine engel olur
@@omercanylmazz
Üslubun kendinden nefret ettiğini gösteriyor.
İçinde bin zehir olan bir dumana üstüne çokça para harcayanların benimle aynı fikirde olmamasından mutlu olurum.
Elektrikli metrolar %5 eğimin üstüne çıkınca yürümüyor
Mercedes duy bunu Mercedes pabucunu dama atıyorlar bir şeyler yapman lazım Mercedes. Yani tek kelimeyle yazıklar olsun. O kadar güçlü connecto otobüslerin pabuclarini dama atın sonra nolcak görün.
Rakama bakın. Tanesi 3.000.000$-4.000.000$ alınacak araç sayısı. 240 araç gerekir dedi. 720.000.000$ tutuyor. Şirket kurup yapılır. Birde ihracat olanağı elde eder. 23.689.000.000₺ yapar. Karsan otobüs fabrikasından pahalı.
Mevcut metrobüsün maliyeti 1-1,5 milyon arası...Bu araçların ömrü, mevcut metrobüsün ömründen 2,5 kat fazla olduğuna göre bu araç pahalı değil...Ayrıca daha temiz çevreci enerji, daha fazla yolcu ve arızalanma oranı daha düşük olması çok büyük avantaj...
@@siyahbeyaz1577 Benim bahsettiğim konu sıfırdan Türkiye de metrobüs üretilecek fabrika kurulabilir. Yada Karsan otomotiv veya Otokar gibi. Yerli markalar hem üretim alt yapısı kurar ihracat için. İBB Referans olurdu. Hayırlısı olsun. Bakalım ne olacak?
Elektrikli otobüsler İzmire alind 20 adet. En az yarısi sürekli bakımda. Bu araç teknolojisi tutmayacak
Şuan test edilmesin İstanbul da ulaşımın bedava olduğu zaman itiş kakışın çok olduğu zaman lidar sensörler ne kadar devreye ya da girmez onun üzerindeki kameralar bizim Türk milletinde işe yaramaz ücretsiz ulaşım olduğunda zaten ücretsiz ulaşım olduğunda elektrikli metrobüste bakım var denir ya da pilleri güçsüz diye sefer yapılmaz ücretsiz olduğu zamanlar seferlerin azaltıldığı gibi
Oturacak yerler az var herkes 2sat ayaktami yolculuk yapacaklar
Batan bir firmadan metrobüs almıştık. En son kepçe parçalıyordu. Saçma geldi
Phileaslar ile CRRC farklı şirketler, O metrobüslerin kapasitesi İstanbul için nerdeyse 3te 1di. Test yapılmadı, iyice araştırılmadı. CRRC çok daha büyük çapta ve bu şekilde projeler üreten bir şirket.
allah razi olsun canimizsin Ekrem imamoglu sagol varol
ABİ VALLA TRAMWAYIN KOPYASI RESMEN😮
çinden gelmesine ne gerek var onu anlayamadım, iett kendi yapabileceği gibi türkiye de akia bozankaya vb gibi firmalarda buna benzer araçları gayet iyi yaparlardı.
Kimse yapmıyor kolay mı böyle araç yapmak ?
@@memmetdogan Aslında şu BMC Neoport Apron Otobüsünün Körüklüsü olsa Metrobüste kullanılabilir
Hocam batarya üretemedikten sonra bu aracı bizim yapmamızın çok bir yararı olmaz. TOGG'a bakabilirsiniz ne kadar yerli diye.
Yangın vb Acil durumlarda boşaltma kapıları yeterli mi? 450 kişi ne sürede boşalıyor?
iki tarafındada kapılar var şuankilerden daha iyi
imomoğlunu yedirmeyiz
Ya valla bu resmen lastik tekerlekli bir TREN
Hocam troleybüsün ne olduğunu araştırmanızı öneririm.
Elektrikli araçların, motoru, aküsü, motor sürücü elektroniği ve yazılımı yerli ve tam bağımsız olarak üretmek farz olmuş görünüyor. Yoksa kendimizi yıllarca bu yarımamulleri dışarıdan ithal ederek otomobilcilik oynayarak kandırabiliriz.
Objektif haber diye buna denir
Avrupa’da rekabet eden yerli otobüs üreticileri "Bozankaya , Karsan Automotive, OTOKAR Otomotiv ve Savunma Sanayi" gibi firmalarımız varken neden İstanbul’un yeni metrobüsünü Çinli ’den tedarik ediyoruz?
bu firmalaran biz destek olamıyacaksak yurt dığında nasıl rekabet ede bilecekler.
istanbul beletiyesi mi yeminli yerli üretim kullanmamaya bu firmalarmı çok kötü ?
Türk firmalarının tercih edilmemesi ne sinirlendim kusura bakmayın.
Otonom seyreden yapay zeka destekli araçlar yapan yerli firmalarımız var. Kolaylıkla proje oluşturabilirlerdi.
Bataryayı kim üretecek hocam ?
@@yamandevrim batarya üreten firmalar sır değil dünyada. Projene göre bataryanı da temin edersin kendin üretemezsen.
@@takunyalicanbaz hocam hala çok büyük bir maliyet bu alana aktarılır, İETT sinyalizasyon sistemlerini, kontrol sistemlerini vs. Kendisi üretiyor zaten
6 aydır bu araç test sürüşünde sülün eko 1 tane getirdi bu araçtan milleti oyalıyor
Yalan söylüyorlar bozan kaya firmasında yerli ve milli bir firma gayet pantgraflı otobüsü mevcut yanlış hatırlamıyorsam balıklı göl civarında kullanılıyor ve yakın zamanda Türkiye'nin en güzel elektrikli otobüs tasarımını gerçekleştirdi ve kendisi çok büyük bir trenvay ve metro üreticisidir Avrupa'ya çok ciddi ihracat yapıyorlar.
Yazık o paraya menzili çok az tavanda güneş enerjisi tekerlerde Alternatör olsaymış menzil uzardı
Var zaten elektrik üretiyor kendisi..70 TON TAŞIMA KAPASİTESİ DÜŞÜN 30 TON BATARYA GEREKİR. Bu yüzden özellikle yokuş olan alanlarda 10 km yukarıdan elektrik hatlı ilerleyecek tramvay gibi ve yolda şarj edeceği için şarj sıkıntısı olmayacak.
Yerli şirketler yapar diyen arkadaşlar; yapsınlar da alsın hangi beleiye alcaksa . BMC, Karsan, Otokar, Bozankaya, Durmazlar, Güleryüz…. Hangisinin çift yönlü,4/5 körüklü modüler, kataner seçenekli aracı var? Yok . Bugün geliştirmeye başlasalar 3/4 yıl geliştirme, 1/2 yıl test , 1/2 yıl altyapı, 2/3 yıl üretim derken 7/8 seneden önce envatere alınamaz. Alınsa bile yapılan tüm masrafı belediyeye dolayısıyla bizim vergilere yüklerler.
Şu aşamada en mantıklısı bu aracın sensör, araç yönetim sistemi ile alıp; gövde, motor , pil paketi, alternatör, klima, kataner, gösterge, ekran, tuş, switch, aydınlatma trim, koltuklarını yerli versiyoları ile ikame etmek.
Ki saydığım hemen her şeyin tasarlayıp üreten yerli firma var.
Buna Aselsan’ın yine CRRC tarafundan yapılan M11 İstanbul havalimanı araçlarında kullanılan yerli mobilite ve otomasyon sistemleri dahil.
Ama yerli üretim olarak anca BMC veya Akia bunun benzeri araç yapar aslında akia metrobüste buna benzer çift körük araç üretti
M13 değil M11 Havalimanı metrosu düzelt.
@@BrawlStarsçıİETTciKerem1923Akia transeraydı ismi
@@BrawlStarsçıİETTciKerem1923 katılıyorum yerli firmalar yapar. Ancak dediğim gibi ürün tasarım ve geliştirme yüzünden tedarik sürecine ek gecikme gelir.
Finansman, faiz , yolcu sayısı projeksiyonlarını hesaplayıp; yerli / yerli + yabancı açısından yolcu başına düşecek en ucuz senaryoyu tutturmaları gerekiyor.
Cidden gelene kadar tr de neden almadılar Türklerindir de üretiyor
Uqln saten yiyoruz yiyin de bari yurt dışına gitmesin bari para
dün bu arkadaşı trabzon havalimanı iç hatlar kısmında görmüştüm üstünü aramıştım yanlış hatırlamıyorsam. veya bu arkadaşa çok benziyordu. 😂
İstanbulada ulaşım sorununun çözülebileceğine inanıyormusun gerçekten
Yokus cikamaz, yol da kalir, yolu Tulare, kapatir, duz yolda olur, halic kenarinda Alibeykoy-Eminonu hattinda calistirin.
kalmaz videoda dediği gibi 12 adet motordan oluşuyor bu motorların zaten tork olarak çok güçlü olup aynı zamanda beygiride yüksek yolda kalma olayı ise şarjı yukarıda olan tellerden alıyor hiç bir zaman bitmeyecek yani 7/24 çalışacak durumda her zaman yüzde 100de kalıyor
Tramvay o