Η έννοια του αείζωου πυρός και του Λόγου στην φιλοσοφία του Ηράκλειτου - Φίλιππος Νικολόπουλος

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 авг 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ, σε συνεργασία με το Σωματείον "ΔΙΟΝΥΣΟΣ", παρουσιάζουν τα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια Φιλοσοφίας 2021-2022.
    Επιστημονικός διευθυντής: Κωνσταντίνος Νιάρχος, καθηγητής Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α..
    Τα Σεμινάρια 2021-2022 είναι αφιερωμένα στον εκλιπόντα καθηγητή και ακαδημαϊκό Ευάγγελο Μουτσόπουλο.
    Εισηγητής: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
    Θέμα: «Η έννοια του αείζωου πυρός και του Λόγου στην φιλοσοφία του Ηράκλειτου»
    Το σεμινάριο έλαβε χώρα στην μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα) την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022.
    Διοργανώθηκε από το "Ανοικτόν Πανεπιστήμιον Φ.Σ. Παρνασσός" και την
    "Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας" (Δ.Ε.Ε.Α.Ε.Φ.),
    με την υποστήριξη του Σωματείου "ΔΙΟΝΥΣΟΣ".
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
    Ο Φίλιππος Νικολόπουλος σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παν/μιο Αθηνών κι αργότερα έγινε διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Παν/μίου.
    Από το 1990 άρχισε να διδάσκει κοινωνιολογία στην Φιλοσοφική Σχολή Παν/μίου Κρήτης, όπου το 1993 εξελέγη Επίκουρος καθηγητής.
    Έχει διατελέσει visiting fellow στο τμήμα κοινωνιολογίας του Παν/μίου Yale (1994), Research Scholar στο τμήμα Κοινωνιολογίας του London School of Economics (1995), Senior Associate member του St Antony's College της Οξφόρδης (1995), Research Scholar του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του παν/μίου του Harvard (1997) και επισκέπτης καθηγητής στην σχολή Κοινωνιολογίας του Παν/μίου Λομονόσωφ της Μόσχας (1996).
    Από το 1994 εκλέγεται μέλος του διευθυντικού συμβουλίου της Επιτροπής Ερευνών της Θεωρίας Κοινωνικών Συστημάτων και Κοινωνιοκυβερνητικής Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας.
    Έχει γράψει βιβλία και μελέτες κοινωνιολογικού περιεχομένου, όπως και πολλά άρθρα πολιτικού περιεχομένου σε περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης έχει πραγματοποιήσει εμπειρικές κοινωνικές έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.
    Παράλληλα ασχολείται με την λογοτεχνία (ποίηση, δοκίμιο, κριτική) και είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
    Επιπλέον είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, έχει ενεργό πολιτική δράση και συμμετέχει στο οικολογικό κίνημα.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κο Φίλιππο Νικολόπουλο καθώς και την πρόεδρο του Σωματείου "ΔΙΟΝΥΣΟΣ" και υπεύθυνη οργανώσεως κα Μαργαρίτα Βέργου Καραμάνου για την αγαστή τους συνεργασία.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 2021-2022 στον σύνδεσμο: • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡ...
    Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες του κου Φίλιππου Νικολόπουλου, που έχουν καταγραφεί από τις Φρυκτωρίες, στον σύνδεσμο:
    • Φίλιππος Νικολόπουλος ...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Комментарии • 18

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  2 года назад +7

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 2 года назад +3

    Εύχομαι οι Φρυκτωρίες, που τόσο αγαπώ, να μην παραπονεθούν και αυτή την φορά, για τα σχόλια μου, γιατί ίσως σε κάποιον, που έχει διαφορετική άποψη δεν αρέσουν, όπως την τελευταία φορά που έγινα αποδέκτης παρατήρησης, νομίζω ότι ο λόγος μου είναι τεκμηριωμένος και όποιος διαφωνεί μαζί μου θα με ευχαριστούσε υπερβολικά ένας διάλογος μαζί του, γιατί όπως λέει ο διαλεκτικός Σωκράτης, έτσι θα μπορούσε να εκμαιευτεί η αλήθεια, με επιχειρήματα και επαγωγές που αντιπαλεύονται των δικών μου. Ευχαριστώ!

  • @Dionysios_Skoularikis
    @Dionysios_Skoularikis 2 года назад +1

    Φιλλιπε Νικολόπουλε, σε ευχαριστώ πολύ!!!
    Φρυκτωρίες, σε ευχαριστώ πολύ!!!

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 2 года назад +2

    Όλα είναι ένα δηλαδή ΥΛΗ που κινείται αέναα και αιώνια σύμφωνα με τον λόγο!

    • @moutsatsosa
      @moutsatsosa 2 года назад

      Αυτό το έχουμε αποδείξει μόνο που ο ορός ύλη ειναι λάθος.Όλα ειναι κάτι(δεν παίζει ρόλο η ονομασία)και αυτό το κάτι αλληλεπιδρά,εταίροεπιδρά,είς το διηνεκές.
      Μια απλή σκέψη απολύτως λογική ταυτόχρονα μεγαλειώδης.

  • @user-sp4rn9ez6x
    @user-sp4rn9ez6x 2 года назад

    Ένα ίσον Όλο. Όπως ένας οργανισμός. Ανυπαρξία και ύπαρξη.
    Εμπειρία και αξίες. Ένα ατελείωτο ΤΏΡΑ, αγέννητο και αθάνατο.
    Η απάντηση μέσα μας σε επαφή με την αίσθηση-γνώση.

  • @stavrostsoukalas8932
    @stavrostsoukalas8932 Год назад

    Το αείζων πυρ.
    Σε κάθε σημείο εξ αρχής υπάρχει ένα έλλειμμα, έτσι είναι και πάνω σε αυτό το έλλειμμα έγινε η δημιουργία.
    Αυτό το έλλειμμα προκαλεί την κίνηση η δε κίνηση προκαλεί ή συντηρεί το έλλειμμα.
    Αυτό το έλλειμμα προκαλεί και μια έλξη μεταξύ όλων των σημείων.
    Σε κάποια δεδομένη στιγμή βρέθηκαν τα σημεία σε μια θέση όπου αυξήθηκε η έλξη αύξησε το έλλειμμα και άρχισε η δημιουργία πάνω στο διπλό έλλειμμα κίνηση που το ένα δημιουργούσε το άλλο.
    Το κάθε σημείο επειδή έχει έλλειμμα δεν είναι μια τέλεια σφαίρα αλλά μια ελλειπτική σφαίρα που αναδιπλώνεται στον εαυτό της με μια σταθερή ταχύτητα, και το έλλειμμα με το έλλειμμα των άλλων σημείων όταν θα έρθουν σε μια θέση που η συνισταμένη της δύναμης που δημιουργήθηκε ενώνει τα σημεία με αύξηση της ταχύτητας αναδίπλωσης και όλο και μεγαλώνει σε μέγεθος σε ταχύτητα σε θερμοκρασία και η ελκτική δύναμη αλλά επειδή αυξάνει η ταχύτητα κάποια στιγμή αρχίζει η διαστολή που αντιστέκεται σε αυτήν η ελκτική και ταυτόχρονα τελειώνει η έλξη των σημείων. Τα δε σημεία θα ενεργοποιούνται από την ακτινοβολία ή θα βοηθούν στην μεταδώσει της ακτινοβολίας.
    Αυτή η έλλειψη δημιουργεί και τις δυνάμεις
    Εάν κάνουμε τις δυνάμεις σε δύο άξονες τότε θα έχουμε πχ στον κάθετο άξονα την δύναμη και στον οριζόντιο την απόσταση θα πάρουμε μια καμπύλη που την μεταβολή της έλλειψης ίσως και άλλες πληροφορίες.
    Πχ η γη δημιουργεί ένα έλλειμμα και αυτό προκαλεί την έλξη σε άλλη ύλη.
    Ίσως να είναι έτσι, ίσως!?

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 2 года назад

    Συγνώμη αλλά η διαλεκτική είναι οι νόμοι της υλικής κίνησης και δεν βλέπω διαφορά μεταξύ της υλιστικής διαλεκτικής του Ηρακλείτου, στο: τα πάντα ρει ουδέν ίδιον μένει, και τους 3 νόμους της διαλεκτικής στην Μαρξιστική φιλοσοφία που είναι οι ίδιοι νόμοι της υλικής κίνησης. Ο Χέγκελ απλά εφαρμόζει τους νόμους της διαλεκτικής πάνω σε μια εξέλιξη της Ιδέας και φυσικά είναι ένας ιδεαλιστής.

  • @user-dialectic-scietist1
    @user-dialectic-scietist1 2 года назад +1

    Νομίζω ότι ο Ηράκλειτος δεν είχε καν ακουστά τον Αριστοτέλη και την λογική του γιατί απλά είχε γεννηθεί 2 αιώνες σχεδόν πριν από τον Αριστοτέλη!

    • @moutsatsosa
      @moutsatsosa 2 года назад

      Σωστός!!Έτσουξε ελαφρώς τούτο.
      Αντιθέτως ο δάσκαλος του Αρίστου που τον είχε "ακουστά" τον Ηράκλειτο όταν φόρτωνε ήθελε να κάψει τα βιβλία του.