Çatı GES Yatırımı Mantıklı mı? Bir Yıl Sonunda Geldiğimiz Durum
HTML-код
- Опубликовано: 5 фев 2025
- 7.8kW Çatı GES sistemimizin bir yıllık kullanım sonrasında durumu nasıl?
Herhangi bir bakım ve temizlik ihtiyacı oldu mu?
Üretim ve fayda ne kadar oldu?
Kanala abone olmayı ve videoyu beğenmeyi unutmayın
Hayalimi yaşıyorsunuz resmen. Kafa yapınızın hala genç ve dinamik olması mükemmel. Lütfen gerek araç gerek diğer konularda daha sık video çekmenizi bekliyorum.
İlgi ve desteğiniz için çok teşekkür ederim 🙏🏻 fırsat buldukça çekiyorum, ancak bu kadar oluyor
Reis adam genc zaten
Eyvallah 🙏🏻
Bu kadar detaylı ve net bilgilendirme başka hiç bir yerde bulunamaz.👏👏👏
İlgi ve desteğiniz için çok teşekkür ederim 🙏🏻
Murat hocam, gerçekten hem araç videosu olsun hem enerji panel videolarınız olsun, muhteşem. Bilgilendirici. Elinize emeğinize sağlık. 👍💯🌿
İlgi ve desteğiniz için teşekkür ederim 🙏🏻
Murat abimiz adamdır.Çok güzel video olmuş. Keşke daha çok gelse. Duruşun yeter, seni çok seviyoruz ❤
İlgi ve desteğiniz için teşekkürler 🙏🏻
Bilgilendirme çok mükemmel olmuş. Teşekkürler. Aylık akaryakıt maliyetini eklerseniz 5 yılda amorti edeceğini düşünüyorum. Ülke ekonomisi ve doğaya katkının hazzı da cabası. Sağlıkla kullanın.
İlgi ve desteğiniz için teşekkür ederim
Kanalınızı RUclips tavsiyesi ile tesadüfen bulmuştum. İyi ki bulmuşum, aklımda olan her sorunun cevabını sizin kanalınızda buluyorum, tecrübenizden birebir faydalanıyorum. Çok teşekkürler bizlerle bu bilgi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için.
İlgi ve desteğiniz için ben teşekkür ederim 🙏🏻
Murat bey çok güzel açıklamışsınız teşekkürler.
İlgi ve desteğiniz için çok teşekkürler 🙏🏻
harika ,ilerde İnşallah benimde böyle bir sistem Hayalim😊
Benim ve benim gibiler için çok degerli veriler paylaştıniz Allah razı olsun. Güle güle kullanın.
Ne demek
İlgi ve desteğiniz için ben teşekkür ederim asıl🙏🏻
Murat Bey gerçekten bilgilendirici videolar yapıyorsunuz . Teşekkürler.
İlgi ve desteğiniz için çok teşekkür ederim 🙏🏻
@@halitmuratgultekin Ankarada yaşayan bir Antalyalı olarak sizi ilk günden beri takip ediyorum. " Ankara - Antalya arası yol" diye arama yaptığımda alt sıralarda kesfetmistim kanalımızı. Siz ne zaman memleketime gitseniz ben gitmiş gibi seviniyorum. En kısa zamanda yine yeniden Antalya yollarında görmek dileğiyle. Sevgilerimi sunarım.
Abi çatıya panel dizerken umarım tahtaları delmediler bir süre sonra çürüyor bilgin olsun ayrıntılı anlatımın emeğin için teşekürler akaryakıt da katsan belki 4_5 yılda geri dönmüş güle güle kullan
İlgi ve desteğiniz için teşekkür ederim
Sizin kadar bilinçli olsa keşke herkes emeğinize sağlık
Çok teşekkürler 🙏🏻
Harika bir excel tablosu. Kafamdaki tum sorular cevap buldu teşekkürler. Sanirim guney cephesinde 12 yil gibi bir amortisman cikar.
2025'te 5000 kWh üzerinde tüketimi olan mesken aboneliklerinden sübvansiyon kaldırılacağı için; amortisman süresi kısalabilir.
Zoe, Tesla ve 6.3 GES var, Çamlıdere, sanırım benzer düşünüyoruz 😀. Bekleriz buralardan geciyorsaniz.
detaylı anlatımınız,emeğiniz için teşekkürler.
İlgi ve desteğiniz için teşekkürler
yaptığınız güzel bilgilendirilme ıçin sonsuz teşekkürler
İlgi ve desteğiniz için ben teşekkür ederim
Kablolar boru veya kablo kanalında olabilirdi. Belli zaman sonra güneş kaynaklı yanma ve soğuk nedeniyle donma ile yıpranması azaltılabilirdi.
Güneşiniz bol olsun, ağzınıza emeğinize sağlık hocam🙏.
Çok teşekkür ederim 🙏🏻
Bilgi için teşekkürler Ayrıca ülkemizde enflasyon var aynı sistemde tekrar kursak daha pahalıya da patlayabilir bu yönden de kazançlı
Doğru 2021 de bana toplam 135 bin TL ye mal olmuştu
Soru sormaya bile gerek bırakmıyorsunuz tebrik ederim. Harika bir video olmuş ❤
İlgi ve desteğiniz için çok teşekkür ederim 🙏🏻
Güzel anlatımınız için çok teşekkürler. Hemen abone oluyorum.
İlgi ve desteğiniz için ben teşekkür ederim
Güzel bir video olmuş emekleriniz için teşekkürler
Ben teşekkür ederim
Araçların yaptıkları km ve yakmadıkları benzinleri de toplan kar olarak ekleyebiliriz hocam. Sonuçta ben bu sistemi kurarsam 2 tane elektrikli aracım olmayacaksa daha yüksek gelir elde ederim. Yani hesaplamak isteyenler daha doğru fizibilite çıkarabilir. Bu haliyle bile çok bilgilendirici ama, ellerinize sağlık. Bol kazançlı olsun!
Mevcut elektrik dağıtım bedelleri ile gelir elde etmeniz imkansız. Sakın o hayale kapılmayın. Ne kadarlık ihtiyacınız varsa o kadar üretme kapasiteli sistem kurun. Ufak tefek fazladan ihtiyacınız olursa şebekeden çekersiniz. Şebekeye satmaya kalktığınızda dağıtım bedelleri sizi yorar. Eğer ay boyunca hiç kullanımınız olmayacaksa az da olsa para kazanma imkanınız olur...
Merhaba, sanırım biz de yaptıracağız. Çağrı mektubumuz çıktı 9kw. Ev mimarisi sizinkine çok benziyor, ankara öysekente güney-doğu-batı cepheli ikiz. Panel için topcon elin 590w panel; 12 panel doğu-güney, 4 panel kuzeye yerleştirdiler. (İleride taşınabilir diye)inverter 12kw huwai; Bir çok kişi kuzey-batıya panel koyma ya da kesin koy diyor. Çok az fark olacağını söylüyor ; sizin görüşünüzü almak istedim.
Kuzey cephe yerine doğu veya batı cepheye koyamiyor musunuz?
590W Elin çok iyi tercih olmuş, HuAwei invertör de öyle 👍
Çok faydalı bir video olmuş.
İlgi ve desteğiniz için çok teşekkür ederim
Murat Bey, güncelleme videosu çekebilir misiniz? Şu sıralar çok daha fazla kişinin ilgilendiği bir konu. Çok faydalı olacağı kanaatindeyim.
Tamamdır en kısa sürede çekmeye çalışacağım
İyi günler ben gündüz üretilen elektrikle araç şarj etmek istiyorum offgrid sistemle 2-3 arkadaş beraber bir sistem kurup sadece araç şarj etmek akü olmayacak ruhsat izin vs olmayacak bu sistemle ev tüketimini şişirmemek ve araçlarımızı ücretsiz sarj etmeYi amaçlıyorum Bu konuda tavsiyeniz var mı mantıklı mı
Sizin panel kapasitesi ayarında 6 panel ile 2-3 kW lık bir üretimle bende Zoe almayı planlıyorum 3 günde bir şarj ile şehir içi kullanımı mı karşılar bu konuya çok hakim değilim ama çok mantıklı geliyor bide katılımcı sayısı arttırılarak ortak maliyetler düşürülürse daha yüksek kapasiteli sistemler kurulabilir
Off grid sistem olacaksa akü şart LFP kullanmamızı öneririm
Zoe ve güneş panelleri en sevdiğim ikili
Hayirli olsun şimdiden
Komşuymuşuz, çatıdan karşıda evimi zorda olsa gördüm :) Ortak noktalarımız Tesla + Çatı ges.
Mükemmel kombinasyon 👋🏻
Ben de geçen yıl çatı ges yaptırdım. 17 panel var denizlide yazın 2000 kw üretiyorum ortalama 450 kw kullanımkm var. Elektrikli i5 var bende. Aydem benden aylık hat kullanım bedeli alıyor sizden ne kadar alınıyor. Geçen yıl 450 bine yaptırdım sistemi. Ben çok memnun değilim amorti süresi uzun elektrik fiyatları devlet tarafından düşük tutulduğu için.
Teşekkürler güzel bilgiler için 10kw bende düşündüm Çanakkale de evim için neredeyse 15 yıl da amorti edecek kararsız kaldım açıkçası.
Elektrikli aracınız varsa daha kısa sürede amorti eder
Harika bir çalışma olmuş abi. Ellerine sağlık.
İlgi ve desteğiniz için teşekkür ederim 🙏🏻
Bu sistemin maliyeti 7100 dolar aşırı pahallı geldi benim düşüncem ,sebebi yıllık ortalama 13.000 TL getirisi var yani kurulum maliyeti ile senelik getirisi kıyaslandığında 18-19 sene gibi ortalama bir sürede kurulum maliyetini çıkartıyor , yada ben yanlış hesaplıyom ama kurulum bedeli belli gelen toplam yıllık para belli . Anlatımınız için teşekkürler
Araçların akaryakıt bedeli üzerinden hesap ederseniz çok daha kısa sürede amorti ediyor
bilgi paylasiminiz icin cok tesekkurler. GES toplam fayda hesabinda kafama takilan bir konuyu sormak istiyorum. Bu durumda inverterin dogrudan catidan uretip besledigi saatlerde, elektrikli arac dahil evdeki tuketilen enerji OSOS tuketim uretim (kWh) sayacin hicbirisinden gecmiyor. Bu da normalde GES olmazsa faturaya ekleneckti. Onu da yuklerin kWxh maliyetini teorik olarak kazanca dolayisi ile amortisman hesaplamaniza eklememiz gerekir diye dusunuyorum.
Doğru, haklısınız
@@halitmuratgultekin verdiginiz tablodaki bilgilerden Nisan 2023'de 1070-921 = 149kWh sayactan gecmeden tuketilmis olmali yanilmiyorsam. Buna gore butun aylarin Solarman uretim - OSOS uretim farkini hesapladim, 1449kWh*2.20TL/kWh = 3187 TL ek fayda cikmaktadir.
abicim emeklerine sağlık, yol gösterici bir yayın olmuş, 7100 dolar maliyet söylediniz, keşke araçlarınızla yıllık ortalama kaç km yaptığınızıda paylaşsaydınız. genel olarak bir maliyet fayda hesabı yapabilirdik. yeni videonuzda buna değinirseniz bence tam yerinde olacaktır, dediğiniz gibi bir içten yanmalı motorun yakıt maliyetinide yüklediğinizde asıl kar, zarar net görünür olacak, saygılarımla.
Yıllık toplam 30000 km yapıyoruz
@@halitmuratgultekin benim 1,6 dizel aracım var, uzun yol hiç bir şeye dikkat etmeden en düşük 100 km de 5lt yakıyor. cevap için teşekkür ederim.
Çok güzel ve detaylı bir video olmuş elinize sağlık. Ancak yatırım maliyetini karşılayacağı beklentisiyle kurulum yapmak hayal kırıklığı olur. Bunun yerine evde kendi elektriğinizi üretebilmek, bunun bir kısmnı depolamak, elektrikli araçları şarj etmek insanı daha bağımsız ya da güvende hissettiyor sanırım. GES biraz Geek işi oluyor artık, kurulumunuz da çok güzel. Sanırım akıllı inverterlarla offgrid kurulmda da ihtiyaç olursa şebeke ile tüketimi destekleyebiliyor, bu şekilde kullanan var mı?
Maalesef elektrik gidince sistem çalışmıyor bizde
üstat video için teşekkürler çatı için naçizane bir not: çatıya çıkarken emniyet kemeri v.b. tesis edin mazallah baş dönmesi v.b. sebepten çatıdan düşmeniz olası görülüyor saygılarımla
Çatının üstüne çıkmamak lazım
Panellerin durumuna bakılacaksa dron uçurmak en iyisi
Üstad çok teşekkür ediyorum.. emeğinize sağlık.. özür dilerim sistemi anahtar teslim kurmak kaça mal oluyor tahmini olarak..
kW başına yaklaşık 1000 dolar
teşekkürler murat bey çok faydalı bilgiler olmuş
Ben teşekkür ederim
Iceriklerinizi soluksuz izledim. Cok guzel bilgiler vermissiniz tesekkurler. Size sorum olacak;
Devlet 5000kw ustu subvanseyi kaldirdi. Bu durumda sizin elektrik faturaniz 5000kw ustu gibi mi yoksa alti olarak mi katsayi ile carpilacak.
Benim yıllık üretimim 11000kWh civarında
Muhasıplsşma sonrası tüketimim 5000kWh ın çok altında kalıyor
Ben sübvansiyondan faydalanmaya devam edeceğim
@halitmuratgultekin Yukarida yazdiginizdan eminmisiniz?. Ben Uludag elektrikten tam tersi bilgi aldim. "Mahsuplasma sonrasi net kw degeri degilde, evin gercek sistemden cektigi deger baz alinicaktir" seklinde🤔
EnerjiSA ile tekrar görüştüm
Net olarak aylık muhasıplaşma sonrası ortaya çıkan rakam üzerinden değerlendirme yapıldığını ve sonuç olarak yüksek tüketim grubunda olmadığımı söylediler
@@halitmuratgultekin tesekkurler verdiginiz bilgiye gore tekrar uzerine gidecem konunun.
Murat Bey elinize sağlık çok güzel bir sistem oturtmuşsunuz. Sisteminiz sadece doğu ve batıda konuşlu. Çatı eğiminden kaynaklı böyle bir tercih biliyorum fakat güneye yönlendirecek şekilde ayaklar ile monte edilse idi sistem verimi ne kadar değişirdi merak ediyorum zira yaz ayı üretimleri çok çok yüksek değil sanki. Birde hocam mahsuplaşma işini merak ediyorum. OEDAŞ sözleşmelerinde gördüğüm kadarıyla mahsuplaşma sonunda para ödemesi olmuyor sanırım . Yıllık tüketiminizden fazla satamazsınız gibi bir durum söz konusu sanırım. Doğru mudur acaba ? Benzer bir sistemi sadece yazın kullandığımız bir eve uygulamak istiyorum.
Kişisel kullanımda belirttiğiniz sınırlama yok fabrika çatı GES lerde işletlemer için geçerli o dediğiniz
Murat Bey öncelikle selamlar, birkaç sorum olacaktı
1-Söylediğinize göre 545 w lık paneller kullanmışsınız, 550 veya 590 w lık paneller arasındaki farklar nelerdir, siz hangisini tavsiye edersiniz?
2- Elektrik sisteminin (panel+invertör+ elektrik altyapısı vb.) size herhangi ekstradan bir bakım masrafı veyahut sorunu çıktı mı?
3- Bu işi yapan firmayla ilk iletişime geçtiğinizden itibaren totalde ne kadar sürede çatınıza kurulum yapıldı ve şebekeye bağlantı sağlandı (evrak işleri vb. şeyleri dahil ederseniz sevinirim.)
4-Hangi panelleri, invertörleri, elektrik altyapı malzemelerini tercih ettiniz ve hangilerini önerirsiniz?
5- Son olarak genel olarak memnun musunuz, tekrar olsa yaptırır mıydınız?
Şimdiden teşekkürler, İtalya gezinizin devam videolarını merakla bekliyorum😊saygılarımla
1) 545w tercih ederim
2) hiç bakım yapmadık, hiç sorun çıkmadı
3) 6-8 ay
4) Huawai invertör ve Sirrus Elin marka panel öneririm
5) Evet
Cevabınız için teşekkürler, sevgiler
İlgi ve desteğiniz için ben teşekkür ederim
murat hocam yaz geçti yaz döneminde üretim ne seviyelerde oldu paylaştığınız bir excel dosyası vardı güncel değerleri hala tutuyorsanız paylaşabilir misiniz bizim için tüm yılı görmek açısından faydalı olacaktır.
2024 de şu ana kadar 10.5MWh üretim olmuş
Murat hocam sisteme rüzgar türbini eklemeyi hiç düşündünüz mü evin konumu gördüğüm kadarıyla rüzgar alan bir lokasyon etrafta yüksek binalar yok
Düşünmedim ama geceleri rüzgardan üretim olur, bir araştırayım ben
Bende tam bunu yazmaya gelmiştim. 2kw lık res ile gece boyunca hiç şebekeden elektrik almanıza gerek kalmayabilir.
on grid, akülü sistem önerir misiniz? şebekeye satmak yerine, gerektiğinde şebekeden almak için. evi klimayla ısıtma gibi bir düşüncem var. yeni nesil klimalar tam gün çalıştığında 3kw falan harcıyor.
Mantıklı bir sistem olur
Bizimkinden daha iyi, biz şebekeye ciddi enerji veriyoruz ama parayı Enerjisa kazanıyor maalesef
Merhaba Murat bey, Güzel ve detaylı anlatımınız için teşekkürler,
Naçizane bir iki fikrimi paylaşmak isterim.
Türkiye'de bu tip sistemler maalesef biraz pahalı durumdadır. Aslında bizde bu sistemleri üretiyoruz fakat yurtdışına ihracat ettiğimiz için kazanç bakımından firmalar haklı avro kazanç her zaman cazip gelir, fakat yine bizlere pahalıya geliyor.
Devlet bu sistemlere (ev kullanıcıları için) destek vermesi gerektiğini düşünenlerdenim. Hatta binalara zorunlu olması gerekiyor.
Kurulum ücretiniz ve bugünkü döviz kuru ile hesaplama yaptığımda aylık (biraz bol keseden faturalandırma) 15000 ile 20000tl elektrik tükettiğimizi göz önünde bulundurursam ki bu yıllara göre değişiklik gösterecek en kısa 11 yılda en uzun 16 yılda size sistemin geri dönüşü olacaktır.
Avrupa da yaşayan bir kişi 2,5 aylık maaşı ile bu sistemi kurar ve 80-100€ aylık faturası ile 6 yılda geri dönüş alıyor. Keşke bizimde sürelerimiz ve alımı gücümüz bu şekilde olsaydı.
Videolarınızı zevkle izlemeye ve takip etmeye devam edeceğim.
Üretilen enerjinin elektrikli araçta kullanıldığını düşünürsek içten yanmalı karşılığının yakıt tüketimi hesaplandığında geri dönüşü benim durumda da çok hızlı oluyor aslında
Devlet desteği şart
Merhaba Murat Bey eğer mümkün ise Opel Astra Elektrikli modeli ile ilgili bir inceleme ve bilgilendirme videosu yapmanız mümkün mü? Emekleriniz için teşekkür ederim
Elektrikli Peugeot e 2008’i sizler için inceledim⚡️
ruclips.net/video/gpFHnR-wCYE/видео.html
Aynı platformda araçlar, Astra elektrikli için bu videoyu izleyebilirsiniz
Hyundai ioniq 6 4x2 Advance paketi de değerlendirmenizi tavsiye ederim
O zama 7 bin dolar kaç Türk lirası yapıyordu, şuan kaç Türk lirası yapıyor. Bununda hesaplamanız lazım amartisman maliyetine
135 bin TL tutmuştu o zaman
@halitmuratgultekin şuan 7 bin dolar 250 bğn TL yapıyor, 120 bin TL uçup gitmiş altın olsaydı muhtemelen 150 bin TL olaçak tı. Senin 1 yıllık elektrik maliyetin 150 bin TL uçuz ladı mı zannetmiyorum. Birde bunun bakım maliyet çıkarsa hiç kapanmayacak bu fark. Türkiyede devlet destek değil köstek olmaya çalışıyor maalesef çünkü en iyisi israf ekonomisi zenginler için.
Şebekeye üretilen fazla elektriğin satılması başta çok cazip gözükse de galiba hat ve trafo kullanımla ilgili bir bedel kesiliyor. Bu durumda şebekeye fazla elektriği satmak yerine evde depolayıp gece kullanmanın fizibilite çalışmasını yaptınız mı? Bir de isi pompası ekleyerek doğal gaz tüketimini de düşüremez misiniz? Teşekkürle videolar için...
Evde değilde elektrikli araçlarımızda depolayıp şehir içinde yol yapıyoruz
Kışın günler kısaldığı için elektrik tüketimi iyice azalıyor, ısınma için gereken enerjiyi kış aylarında üretmek pek mümkün değil
Üstadım harika videolar için çok teşekkürler, Hyundai ioniq almak üzereyim, sizinle tecrübeleriniz hakkında 5 dk konuşabilir miyiz? Videolarınızda neden satıp tesla aldığınızı duyamadım, bir problem mi vardı araçta çok merak ediyorum
ioniq 5 çok iyi bir tercih
Ancak Tesla Model Y LR dört çeker ve çok daha güçlü bir araç
Ayrıca uzaktan erişim, iPhone gibi yazılım güncelleme vb çok daha teknolojik bir araç
Sözün özü, elektriklide Tesla tartışmasız bir numara bence
Çok teşekkürler üstadım, içimi rahatlattınız.. o zaman ilk hedef ioniq ikinci hedef tesla 😁
Murat Bey elinize sağlık, evinizde kullandığınız ısınma sistemi nedir? Sanırım on gridte elektrikli araçtan elektriği gece eve geri basabiliyor olsaydık daha bir hoş olurdu. Teslada bu fikir vardı aslında ama göremedik.
Doğalgaz - Kombi
İlgi ve desteğiniz için çok teşekkürler
Bilgiler için teşekkürler, Hibrit araçlar full elektrikli araçlardan daha avantajlı değil mi, sizin fikriniz nedir?
Ben tam elektrikli (BEV) taraftarıyım
@murat bey bu videoyu güncellemek lazım
Evet haklısınız
Teşekkürler
Verdiginiz bilgiler bize yol gosteriyor. Subat gecti GES icin yeni bir excel ve video cok yararli olurdu, yaparsaniz seviniriz) Bir de elektrik dagitim masrafi diye bir bedel geldi mi 1 yilin sonunda? boylece geri odeme zamani nasil etkilendi?
Elektrik dağıtım bedeli yıl içinde bir kaç kez gelmişti ödedim hepsini, excel de BEDAŞ giden diye belirttim o kalemi
Bir yılı tamamladık aslında
Bir yılı özetleyen bir video çekeceğim
@@halitmuratgultekin cok tesekkurler!
Çok güzel excell harika aydınlatıcı toplam kaç kW üretmişsiniz bu süreçte
2023 10.91 MWh
Nereye yaptırdınız kurulumu , bende düşünüyorum evim güney doğu cepheyede bakıyor
Ankara’da Sincan OSB de En Plus Enerji ile çalıştık Rıdvan beyle görüşebilirsiniz +90 (543) 343 14 05
Güneş paneli sisteminin panosu otopark tentesi altında sanırım, otoparkın çatısı için ne malzeme kullandınız, yağmurdan korumak için sağlam bir şey yaptınız sanırım.
Flexiglass gibi plastik türevi ödüle levha kullanıldı
Merhabalar 1 yılda ges'in sağladığı fayda 12-13 bin TL olduğunu düşünürsek 7100$ maliyeti 19-20 yıl gibi bir sürede çıkaracak (elektrik fiyatları artsa bile 7100$ da herhangi mevduat/yatırım sisteminde değerlendirilebileceğini düşünmek lazım) sistemin ömrü 25 yıl olduğu söyleniyor böyleyse eğer çatı ges yatırımı mantıklı gelmedi bana yatırım olarak değil doğaya fayda olarak bakmak gerekiyor sanırım
Bizim gibi 2 elektrikli araç ile akaryakıttan yaptığımız tasarrufu hesaba katarsak biraz daha mantıklı oluyor
@@halitmuratgultekin murat hocam o tasarruf aracın sağladığı tasarruf ges olmasa da o tasarrufu yapıyoruz ges sağlamıyor size bende elektirikli araç kullanıyorum son yapılan gizli zamlar sonrası ciddi olarak ges düşünmeye başlamıştım ama görünen o ki 250 bin TL yi bağlamak pekte ekonomi olarak mantıklı gelmedi bana
On grid bir sistemde ne kadar çok elektrik kullanıyorsanız o kadar avantajlı oluyor
2 aracımızı yılda 8 ay hiç elektrik faturası ödemeden kilometrede sıfır kuruş ile kullanıyoruz
@@halitmuratgultekin yılda 12-13 bin TL fayda sağladı dediniz ya ges olmasa ödeyeceğiniz elektrik faturalarını bu faydaya dahil etmediniz mi?
Evet
Murat Bey Ankaradan merhaba. Güzel tanıtım ve faydalı bilgiler veriyorsunuz devamını bekliyorum. Aracınız PPF Kaplama yaptırdınız. Murat Bey aracınızı nasıl yıkıyorsunuz hangi marka şampuan ve ne tür bezle kurulama yapıyorsunuz? Veya siz aracınızı kendiniz yıkamazsanız nerelerde aracınızı yıkatıyorsunuz isimleri varsa sizden bilgi almak istiyorum teşekkürler .
İncek bulvarında total benzin istasyonunda kendim yıkıyorum
Şampuan için hangi markayı tavsiye edersiniz. Kurulama yapmak için ne tür kurulama bezi kullanıyorsunuz?
Ayrıca bayramdan sonra sizinle tanışmak isterim şimdiden bayramınız kutlu olsun. Saygılar..
AutoGym kullanmıştım bir ara onu öneririm
Sonax ın kurulama bezini kullanıyorum
Görüşelim tabi
İyi bayramlar
Kmleri mazot olarak hesaplayıp video atarmisiniz
Yılda 80-90 bin TL tasarruf ettiriyor o şekilde hesaplarsak
Merhaba, çatıya çıkış merdiveni nereden temin ettiniz? Benimde ihtiyacım var, yardımcı olursanız sevinirim. Selamlar..
Ben bauhaus dan almıştım
Ankara da karlılığa geçtiyse, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sanırım daha hızlı amorti edecektir, birde son dönemde kurulum maliyetlerinde geri çekilme mevcutmuş, bu konuda bir bilginiz mevcut mu?
Dolar bazında ucuzluyor
Üretilen elektriği elektrikli araçlarımızda kullanıp yaptığımız kilometrenin akaryakıt masrafını dikkate aldığımızda amorti süresi iyice kısalıyor
Murat Bey, 1 yılın ardından maliyet değerlendirmesi için de bir video yapabilir misiniz? Çift yönlü sayaç kullanıyorsunuz. Şebekeye aktardığınız toplan kw ne kadar ve ne kadar gelir elde ettiniz? Bu şekilde sistem kaç yılda kendini amorti ediyor?
10 ayda 12500TL gelir elde ettim
Hocam değerli bilgiler için teşekkürler. Videonuzu beğendim ve kanalınıza abone oldum.
Naçizane sormak istediğim bir kaç konu var.
1. Videoda Tesla'nızın, wall connector ile 11 kW gücünde şarj olduğunu görüyoruz. Bu tüketimin yaklaşık 5 kW'si güneş enerjisi sisteminden çekilirken, 6 kW'lik kısmı ise şebekeden sağlanıyor. Şarj hızımızı 5 kW ile limitlemiş olsa idik, daha fazla tasarruf etmez miydik?
2. On-Grid sisteme ilaveten bir batarya yatırımı eklenerek, hızlı ve daha tasarruflu bir şekilde aracımızı şarj edemez miyiz? Yatırım maliyeti ve karlılığı nasıl olur?
Aylık olarak muhasıplaştığımız için şarj sırasında şebekeden çeksekte sonuçta kış ayları hariç araçlarımızı ücretsiz şarj ediyoruz
Batarya LFP değilse 2-3 yılda bir yenilemek gerekiyor diye biliyorum
@@halitmuratgultekin Evet akü LFP değilse 3 sene gitmiyor. sistemi kurarken dönemin fiyatlarıyla ne kadar ödediniz herşey dahil?(Cihazlar, paneller, hat kurulumu, Proje vb)
7100 dolar ödemiştim
bulunduğunuz bölgede sattığınız enerjinin dağıtım bedeli aylık mı düşülüyor murat bey? değilse eğer o gelirlerin büyük kısmı oraya gidecektir diye hatırlıyorum. onu da hesaplamak gerekecek faturası gelince.
Dağıtım bedeli vs düşüldükten sonra 10 ayda 12500TL net fayda (gelir demiyorum) sağladı
Teslanın mtv si ne kadar onu da belirtirseniz seviniriz
LR yıllık 36 bin SR yıllık 10 bin civarı
Merhaba. Bedaş ve enerjisa nın aldığı bedeller oldukça fazla ve gereksiz. Hem elektrik satacağız hem de bir o kadar ücret ödeyeceğiz onlara. Maalesef memlekette herkes insanların cebine gözünü dikmiş durumda. Şayet elektriği üretip depolamaya kalksak nasıl olur ? Depolama aleti için ödememiz gereken ücret + bu depolama aletinin bakımı, ömrü vs. hesaplayıp bakmak gerekir. Diğer türlü sizin yaptığınız sistem çok güzel aslında. Ama kaymağını şirketler yiyor.
Bunların dışında şu an 10 kw lık bir ünite kurdursak heralde maliyeti 11000 dolar gibi tutar. Bu da bize yaklaşık 375.000 TL gibi bir maaliyet demek. Belki daha fazla. Şimdi düşünüyorum kendi elektriğini üretip kullanmanın ve çevreye duyarlı olmanın keyfi paha biçilemez. Ben de sizin gibi düşünüyorum. Ama maaliyetlere ve geri dönüşüne bakınca biraz geri adım atıyorum. Çünkü ben bu büyüklükte bir parayı buraya bağlamaktansa yıllık minimım % 150 hatta %200 getirisi olabilecek varlıklara yatırıp elde ettiğim karla elektiriğimi kat kat karşılayabilirim. En kötü senaryoda %100 dahi kazansam 375.000 de 375.000 kazanabilirim. Belki sizin gibi çevreci olamayacağım ama zararım daha az olacak.
Bu uygulamalara devletlerin teşvik sağlaması gerekir. Bu fiyatlarla çok çok kara geçmek maalesef mümkün olmayacak.
Merhaba, ellerinize sağlık. Bedaş gideri fatura gideri mi oluyor? Bir de Enerjisa gideri var.
Anlayamadığım toplam gider içinde Bedaş + Enerjisa var ama bu giderler ile kazanç sağlanamıyor gibi.
Ayrıca Üretimin düşük olduğu zamanlarda Bedaş ve Enerjisa gideri yok ama Haziran ayında bir istisna var gibi. Bunların giderlerindeki kriter nedir?
Teşekkürler
Üretimin tüketimden fazla olduğu aylarda şebekeye basılan miktar üzerinden Enerjisa trafo kullanım bedeli, BEDAŞ ta iletim bedeli alıyor ve ne hikmetse ürettiğim enerji için bana ödenen tutar kadar toplam ödeme yapıyorum
Yani o kadar yatırım yapıp elektrik üretiyorsunuz ama ürettiğiniz elektrikten siz değilde Enerjisa ve BEDAŞ para kazanıyor
Hangi firmayla çalışmıştınız Solar enerji için?
E Plus Enerji
Hocam bilgileriniz için çok teşekkür ederim benim bir sorum var 20 dönüm arsam var bunun üzerine panelleri kursam ne kadar maliyetim olur ve satışı nasıl yapabilirim şimdiden çok teşekkür ederim 😊
Yönetmelik değişti. Kullandığının anca 2 katını satabiliyorsun. Benim bildiğim
@@nakreko benim orda kullandığım bişey yok boş arazi sadece üretip gelir elde edemez miyiz
EN Plus Enerji den Rıdvan beyle görüşmeniz mümkün mü?
Bireysel çatı GES ler hakkında bilgim var ama sorduğunuz konuya tam hakim değilim
tabloda Ankara Bedaş Giden Yazan yer sizin Kar Miktarınız mı Yani elinizde kalan paramı oluyor
Gelen bana ödenen gidenler benim ödediklerim
merhaba
ısıtma sisteminde de kullanmak mümkün mü
Isı pompalı bir sistem kurarsanız mümkün
Murat bey ges sisteminin bağlı olduğu akü yok mu ? Direk akü den inverter ile araçları şarj etseniz belki daha geç dolar ama şebekeden hiç elektrik kullanmazsınız diye düşündüm
Benimki on grid çatı GES bizde akü yok
@@halitmuratgultekinbiraz inceledim on grid off grid farkını anladım , peki sizin kullanımınıza göre ne kadar sürede amorti edeceksiniz?
Arabaların akaryakıt masraflarından hesap yaparsak 3 yıl gibi
@halitmuratgultekin maşallah hemen bende araştırıyorum , köydeki eve yaptırıp elektrikli araçlara geçelim ozaman
@@halitmuratgultekin bey birşey takıldı aklıma , biz köydeki evde çok elektrik tüketmiyoruz , elektrikli araç alsak da yılda 10-15bin km anca yapar babam , peki mahsuplaşma her ay mı oluyor ? alacak olursa şirket ödüyor mu ? Yoksa bakiye içerde mi kalıyor ?
Murat Bey, konutlarda catı ges'i icin üst sınır kaç kw'dir?
20kW a kadar kurabiliyorsunuz diye biliyorum
Ama bence 10kW ve üzeri çok fazla olur
@halitmuratgultekin Teşekkür ederim.
Russat gereklimi belediyesi satiyorsunuz maliyet nasil bende kurcam
On grid sistem için rufsat almak zorundayız
Murat bey merhaba,
Hangi Ges için hangi firma ile çalıştınız, memnun kaldınız mı, İstanbul da proje yapılıyor mu
Ankara’da En Plus Enerji ile çalıştım
On Grid sistem kurduk biz
Murat bey Çatı ges sistemin 10kw lik sistem mi amortisman surecinden bahsetmemişsiniz ortalama ne kadar suruyor suan mevcut 10kw sistemler 541k fiyat biciyolar paneller 25 yil garantiliymis sanirim
10kW bir ev için epeyce büyük bir sistem
Biz 7.8kW ile yılda 11000kWh ve üzeri toplam üretim yapıyoruz
Kapasiteyi 7.5kW a doğru çekerseniz fiyat nasıl oluyor
Yıllık 5000kWh i geçen abonelerde elektrik tarifesi artık çok yüksek olacak
Hele elektrikli aracınız var ve GES ile şarj ediyorsunuz çok ciddi akaryakıt tasarrufunuz oluyor
Bu iki faktör amortismanı 3 yıla kadar düşürür diye tahmin ediyorum
Çok teşekkür ederim Murat bey
Anladım ki normalde 11 aylık 15000 Tl gibi fatura çıkacaktı ama üstüne 12500 TL kar yaptınız
15000 artı 12500. Toplamda 27500 TL almış oldunuz?
Maalesef tam olarak öyle değil
15k-12.5k=2.5k toplam elektrik parası ödemişiz
Ama bir de, iki aracımızla 30k km yol yapmak için ödeyeceğimiz akaryakıt tutarını hesaba katmak gerekir
@@halitmuratgultekin + mtvsini
Murat bey merhaba.. 10 Kwh nın adındaki sistem kurulumu da Kwh başına 1000 dolarmıfır bu sistemi kurduğumuz ev ihtiyaçları artı elektrikli aracınız var ise onuda bu sistemden jarşılayaniliyormuyuz. Siz kendi jyrdurduğunuz sistemi detaylı harika anlattınız ama tedaş a yada diğer kurumlara bağlı olmadan bir sistem kurdurma ın artı ve eksiklerini anlatmamız mümkünmü... Saygılar.. Sağlıkla kalınız
Enerji depolama imkanı olan off grid bir sistem kurarsanız Tedaş dan bağımsız bir şekilde kurup kullanabilirsiniz
@@halitmuratgultekin Çok teşekkür ederim..maliyeti yine Kwh sı 1000 dolar mıdır
Batarya olacağı için bir miktar pahalı olabilir
@@halitmuratgultekin 🙏 Sağlıkla kalın
On grid sistem de satış olmuyor sadece kendi ihtiyaçlarınızı karşılarsınız o yüzden ihtiyaç dan daha büyük sistem saçma olur dediler doğru mu yani gündüz ürettiğiniz size fazlası boşa gece de satın alırsınız diyor
Tam olarak öyle değil
Üretim ve tüketim mahsupalmaşı aylık olarak yapılıyor
Yani gece tükettiğiniz elektriği ödüyorsunuz ifadesi yanlış olmuş
Panel markan nedir abi, tavsiye edermisin
Elin Sirius monokristalin 545W
Çok memnun
Video için teşekkürler. Yeni düzenleme ile devletin üretim fazlası için üreticilere herhangi bir ücret ödemeyeceğini bedelsiz olarak şebekeye kabul edeceği konusunda duyum aldım. Bu konuda bilginiz var mı?
Bireysel çatı GES için değil o düzenleme fabrika çatısına kurulan GES sistemleri için geçerli
Murat Bey bir sorum olacaktı: ısınmanızı da gesten mi karşılıyorsunuz? Eğer öyleyse çok daha hızlı yatırımın karşılığını alacaksınız sanırım. Ama kullanmıyorsanız mümkünse nedenini yazabilir misiniz? Müstakil bir eve geçme planım var ve ges sistemi yaptırmayı ciddi bir şekilde düşünüyorum, ısınmayı da elektrik üzerinden yapmayı planlıyorum. Ben de sizin gibi Ankara'da yaşıyorum. Acaba bu tarz bir yatırım yaparsam ısınmayı da işin içine katabilir miyim diye merak ediyorum. Fikrinizi öğrenmek isterim. İçeriklerinizi çok faydalı buluyorum, teşekkürler 😊
Kışın günler kısa ve elektrik üretimi az oluyor
Buna karşılık ısınmak için enerji ihtiyacı çok artıyor
Bizde şu an kombi var
Isı pompalı ısıtma sistemi düşünebilirsiniz
@@halitmuratgultekin çok teşekkürler sağolun
03:00 ne abi ya hakkaten. Baykuş gibi ahahah. Farkında olmadan on numara mizah katmışsın videoya🤣🤣🤣
Çatı halleri işte😊
Hesaplamaya araç yakıtı katmanız mantıklı olmamış. Şebekeden elektrik kullanarak da elektrikli arabanızı şarj edebilirdiniz. Yakıt tasarrufunuz, elektrikli araç alım masrafınızı düşürecek birbirinden bağımsız bir mevzu. Yatırdığınız paranın dönüşünü hesaplarken enflasyonu, dolar maliyetini de hesaplamanız lazım. 5 sene sonra tl olarak daha fazla kar edersiniz ama o para dolar olarak kalsaydı da tl olarak daha fazla olurdu zaten. Sizin bu yatırımınızın geri dönüş süresi yaklaşık 20 yıl bence sizde kendinizi teselli etmeye çalışsanız da farkındasınız. Hayırlı olsun güzel bir sistem uzun vadede kar edebileceğinizi düşünüyorum.
2025 itibarıyla yıllık 5000kWh ve üzeri elektrik tüketimi olanlara indirimli elektrik verilmeyecek
Elektrikli aracını evden şarj edenler yaklaşık 2.5 katı yüksek fatura ödeyecek artık
Bu nedenden dolayı Çatı GES’e ilgi önümüzdeki günlerde artacak
Elektrikli araçlar kendi ekonomisini üretmeye başladı, yakında 5 senelik toplam finansal maliyette benzinlileri geçecektir, pil maliyeti de ayrıca bonus olacak, muhtemel sağlık sorunlarını ise maalesef ilk kullananlarda test etmiş olacağız.
2015 den beri kesintisiz elektrikli araç kullanıyorum
Tesla Model Y aracımla İki kez İtalya’ya geldim
Hangi sağlık sorununu kastediyorsunuz acaba?
0:50 Allah'ım çevreye bak, her yer katledilmiş çok kötü. Yazık doğaya üzüldüm.
Bizim bölge ikiz villa parselli bir alan
Nispeten diğer bölgelere göre yoğunluk çok daha az aslında
SolarMan üretim, OSOS üretimden niye yüksek? Yada OSOS üretim niye daha az gösteriyor? Aradaki fark evdeki tüketim ise, yani 149 mesela ilk ay için, osos tüketim 476 da grid tüketim ise, toplam 149 keni ürettiğinden, 476 da gridden tüketmişsin diye anlıyorum. yani ilk ay toplam 625 tüketmişsin ve aynı zamanda grid'e 921 basmışsın. Bu mantıkla en iyi üretim ayı temmuzda toplam 605 tüketmişsin ve 1392 grid'e vermişsin. Doğrumu bu? Ayrıca nisan 2023~ocak 2024 arası nakit akışı hesabına bakıcak olursak, olası faturayı düşünmezsek (çünkü ödemiyosun) toplamda kümülatif nakit akışı 2492.60 sen ödeme yapmışsın. yani 10 ay için çok kötü değil fakat yine de ortalama ayda ~250TL ödüyor durumdasın. Pil+jeneratör alsan (ilk harcama dışında) ve off-grid yapsan daha mı hesaplı olucak acaba?? Kasım, Aralık, Ocak toplam 2529kWh tüketmişsin ama ancak toplam 1248kWh üretebilmişsin. Kışın yetişmiyo tabi bi de para veriyosun sisteme. Ama bütün tablo bakıcak olursak toplam 9838kWh üretim, 6795kWh toplam tüketim, geriye kalan kullanım fazlası üretim 3043kWh. Yani bu hesapla grid heasplı oluryormu hala anlıyamıyorum şubat ve mart rakamlarna da bakmak lazım ama grid le uğraşmak yerine pil+jeneratör alıp off-grid olsan sanki daha iyi gibi geliyo bana. Acaba 3 zamanlı elektrik kullanabiliyomsun? Yani gece vakti yarı fiyat elektrik o şekilde. Pilli sistem yapsan, yetmese en kötü gece gridden şarj edersin. Yani bu şekilde zaten ayda 250TL ödüyosun.
Bataryalı bir çözüm kesinlikle daha uygun
Çok fazla elektrik üretiyoruz ama karşılığını alamıyoruz on grid sistemde
@CanDemirkan-ll7dy Selamlar, kesinlikle katılıyorum sana hocam. Ben de aynı düşünüyorum. Bu konu ile şu anlayışa geldim. Bu olaya "paramı nasıl/nezaman geri alırım" yerine "enerjimi bağımsız nasıl üretirim" diye bakmak gerekiyo. Yani üst seviye bi imkan sağlamış oluyosun kendine. Değeri bunun içinde yani paranı nasıl geri alıcağına çok bakmıycan. Yani bu iş biraz anladığım kadarıyla konfor istiyosan Mercedes mi alıcan yoksa Tofaş mı alıcan gibi bi noktaya gidiyor. Tabi bu bahsettiğim sistemini kurarken markası ne olmalı demek istemiyorum. Sistemine harcıyacağın parayı sisteminin çalışma şekli sana geri verdiği değeri olacak, ne kadar para kazandırdığı değil. alabildiğin kadar çok panel alıcan, alabildiğin kadar çok batarya alıcan. Dışarı bağlantı acil durum için duracak. Hatta mümkünse arada bi de dizel jeneratör durucak günün birinde ihtiyaç olursa diye. Ben bu anlayışa geldim. Yapabilirmiyim o başka bikonu :-)
Bı arkadaşa yine ongrid sistemde ürettiğinin yüzde yetmişi kadar elektrik dagitim fatursi gelmisti ve bunu yutupta paylaşmış sizede böyle bir fatura geliyormu
Öz tüketiminiz düşükse on grid sistem çok avantajlı değil
Bizde iki elektrikli araç olduğu için daha avantajlı
ioniq 5 in advance paketi geldi tekrar %10 ötv'li, önerir misiniz?
Şiddetle öneriyorum
Yatirim maliyeti! Günce rakmalarla ?
7000 usd
Akülerin ömrü nedir?
On grid olduğundan bizde akü yok LFP değilse 3 yıl zor gider
03:00 çok komik olmuş yaa abi. Ahahah😂😂😂
Arabalarla bu süre içinde kaç km yol yaptınız? Ordan bir maliyet hesabı yapmak istiyorum
30 bin km civarı olmuştur
@@halitmuratgultekin o zman gercekten iyi yatırım
Murat abi, şubat ve mart ayında kaç kwh'lık üretim oldu paylaşabilir misin . 👏
680 ve 920kWh olmuş
@@halitmuratgultekin çok teşekkür ettim abi.
Merhabalar, bir şey soracaktım. Tesla ile trafikte durma anında çok hafif sallanıyor gibi, bu normal mi? Rejenasyonla ilgili sanırım. Dur- kalk trafikte daha belirgin oluyor.
Ben belirttiğiniz şekilde bir sarsıntı hissetmiyorum
@@halitmuratgultekin teşekkür ederim hocam. Araç tam dururken çok ufak bir titreşim oluyor. Her zaman da olmuyor bazen oluyor. Servise mi götürsem acaba
@@erolakpinar1912 ısı pompasının kompresörü çalıştığı zamanlarda olabilir
Servislik bir durum değil
Normal bence
@@halitmuratgultekin çok teşekkür ederim hocam çok güzel bilgilendirici videolar çekiyorsunuz yenilerini bekliyoruz selamlar
hocam emeğinize sağlık.Sayenizde ges ile ilgili birçok şey öğrendim.Sizin evinize yakın müstakil bir evim var izmirde.8-10kw bir yatırım benimde tüketimimi karşılayacak gibi.lakin firma konusunda çok kararsız kaldım..karşıma çıkanlar cw enerji ve izmir firması acs enerji oldu..sizin önereceğiniz başka firma varmı?
tşk ederim
Size ancak Ankara firması önerebilirim
@@halitmuratgultekin firmayı öğrenebilirmiyim.firma seçimi,panel,markası,inventör ne olmalı derken iyice kafam karıştı.kurulum malzemeleri ve işçilik olarak sanırım memnunsunuz.malum o kadar çok seçenekler ve işbilmezler çıkıyo ki zarar etmek istemiyorum.eminim ki siz araştırmışsınızdır.firmayı tanımak ve görüşmek isterim
@ozerozer1535 +90 (543) 343 14 05 Rıdvan bey
Sisteminizi rüzgar türbini ile desteklemeniz mümkün olur mu?
Net bir bilgim yok maalesef
16 yılda geri dönüş var ama benzin maliyetlerini de katarsak baya azalır.
Evet akaryakıt ile kıyaslayınca daha makul bir hale geliyor
peki sorum var fiyat ne kadar kurması ve kazanımı var mı fazla enerji üretimini
kW başına 1000 dolar
Ciddi üretim var ama iletim bedeli ve trafo kullanım bedeli altında çok fazla para alıyorlar
Murat Bey merhabalar, aracı gündüz şarj etmenin bir avantajı mı var sonuçta üretim-tüketim mahsuplaşmıyor musunuz devletle? Hatta ben gece şarj etmenin elektrik daha ucuz olduğu için mantıklı olduğunu düşünüyordum.
Muhasıplaşıyoruz ama iletim bedeli alıyorlar şebekeye satılan kWh başına
@@halitmuratgultekin 1kw elektrik için iletim bedeli nedir?
Onu öyle bir ayarlıyorlar ki sonuçta üretimden dolayı size verdikleri parayı iletim ve trafo kullanım gideri olarak geri alıyorlar
Zeynep hanım haklı. Abi hakkaten o ne öyle ya. Direkt kafa 03:00🤣🤣🤣
Çatı halleri işte
@@halitmuratgultekinabi ne alemsin yaa😂😂