Hoe redden we het onderwijs in Nederland? | VPRO Tegenlicht

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 сен 2024
  • De kwaliteit van ons onderwijs staat onder druk. De behoefte aan bijles en huiswerkbegeleiding is groter dan ooit. Schept dit een nieuwe kloof in de samenleving?
    Het aantal bedrijven en instituten dat zulk aanvullend onderwijs aanbiedt is met 61 procent gegroeid. Ouders lijken op zoek naar nieuwe en onderscheidende manieren om status door te geven aan hun kinderen. Tegenlicht gaat met ouders, onderwijsexperts en activisten op zoek naar een mogelijke toekomst voor ons onderwijs.
    Waar komt die enorme vraag vandaan? Zijn we elkaar massaal gek aan het maken en zetten we onze kinderen steeds harder onder druk om te presteren in een steeds competitievere maatschappij? Of schiet het onderwijs simpelweg tekort, en zou het helemaal niet nodig moeten zijn dat we zo massaal bijles buiten het reguliere onderwijs om in moeten kopen?
    Sezgin Cihangir is directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut (NMI). Het NMI is een instituut voor onderwijs en onderzoek op het gebied van rekenen, wiskunde en taal. Ouders kunnen hun kinderen bij het NMI, tegen betaling, cursussen laten volgen om de basisvaardigheden rekenen te ontwikkelen. Het NMI wordt, naast Sezgin, gerund door zijn broer en andere familieleden.
    Meer toekomstverhalen? Volg ons hier:
    Website: tegenlicht.vpr...
    Instagram: / vpro_tegenlicht
    Facebook: / vprotegenlicht
    Twitter: / vprotegenlicht
    Meet-ups: www.vpro.nl/pr...
    Kijkwijzer: Alle leeftijden
  • НаукаНаука

Комментарии • 97

  • @gele0stift
    @gele0stift 8 дней назад +15

    Je zal altijd zien als de overheid faalt met de provisie van normaal onderwijs dat er private initiatieven ontstaan die hier tegenin gaan. Dat mensen hier dus vallen over dat het raar is dat er 1 privaat bedrijf wordt uitgelicht is het punt niet van de docu. Wat er wel mist in de docu is een toelichting waarom de huidige methodiek faalt (realistisch rekenen) en waarom de andere initiatieven beter zijn.

  • @willemvdk4886
    @willemvdk4886 7 дней назад +8

    Om de onoverzichtelijkheid en complexiteit in het onderwijs aan te pakken, wat veroorzaakt wordt door een wirwar aan verschillende methodes, wordt een nieuwe methode ontwikkeld. Super.

  • @Missfire267
    @Missfire267 8 дней назад +11

    Staartdelen is ook een voorbeeld van een methode die niet meer wordt aangeleerd. Terwijl dat de beste methode naar mijn idee is om delingen uit te voeren. Ik heb het pas op de universiteit gehad in 2015. Er ging een wereld voor mij open.

    • @borchen0
      @borchen0 6 дней назад +1

      Dit is een grap zeker? Ik kreeg al staartdelingen op de LAGERE SCHOOL...

    • @Missfire267
      @Missfire267 6 дней назад

      @@borchen0 nee ik maak geen grap. Nooit uitgelegd gekregen tot de universiteit.

    • @Pigeon0fDoom
      @Pigeon0fDoom 5 дней назад

      ​@@borchen0, ik ook op de lagere. Maar ik had ook begrepen dat dat was aangepast

  • @bramverhagen84
    @bramverhagen84 8 дней назад +7

    Een groot probleem ligt nu ook bij hoe methoden geadviseerd en aangeschaft worden. Veel te veel macht bij één (kleine groep) commerciële bedrijven.

  • @renswisse
    @renswisse 8 дней назад +9

    Dat hele begrijpend lezen schijnt ook dramatisch te zijn. Ik snap daarom wel dat deze meneer een methode heeft ontwikkeld die gewoon terug naar de basis van het rekenen gaat. Dus zonder verhaaltjes eromheen.
    Verhaaltjessommen zijn nutteloos als het begrijpend lezen niet in orde is. Als je de tekst niet begrijpt, dan begrijp je de som niet goed. Als je niet goed bent in taal of van huis uit een taalachterstand hebt, dan begrijp je helemaal niets van zo'n verhaaltjessom, zelfs als je verder heel rekenvaardig bent.
    Ik was vroeger heel goed in begrijpend lezen en heel slecht in rekenen en zelfs voor mij werkten die talige rekenmethoden niet om ook mijn rekenvaardigheid op te krikken. Laat staan dat je er iets aan hebt als je van nature wel rekenvaardig bent maar juist weer achterloopt in taal. Dan snap je het nog steeds niet, ondanks je natuurlijke rekentalent.

  • @RemySoeters1
    @RemySoeters1 9 дней назад +86

    Man, het lijkt net of ik één volledige reclame aan het kijken ben. Ik had van VPRO tegenlicht wel een bredere analyse verwacht omtrent verschillende initiatieven en knelpunten. Enige wetenschappelijke onderbouwing lijkt hier te missen en tevens wordt er enkel gerefereerd naar hun eigen uitgevoerde onderzoeken.

    • @terrortinus
      @terrortinus 8 дней назад +1

      De onderzoeken zijn uitgevoerd in samenwerking met onafhankelijke scholen, lijkt me veelzeggend. En je hebt voor het bedenken dat 'terug gaan naar de basis' een goed idee is toch geen directe wetenschappelijke onderbouwing nodig? Zie bijvoorbeeld dit item van Lubach over de grenzeloosheid en marktdrift van de gemiddelde lesmethode: ruclips.net/video/w505T4nobsY/видео.htmlsi=sfFKUTxSLK2ZbZJi

    • @i.k.8868
      @i.k.8868 8 дней назад +1

      Nou uit de PISA onderzoeken blijkt wel dat het Nederlands onderwijs de afgelopen decennia compleet is ingestort, zeker op begrijpend lezen en wiskunde... Dus het lijkt mij niet zo vreemd om te concluderen dat alle bestaande methoden - die het huidige mislukte systeem ondersteunen - hebben gefaald.

    • @gele0stift
      @gele0stift 8 дней назад

      Inderdaad een verwarrende documentaire en een gemiste kans om écht toe te lichten waarom huidig rekenonderwijs (realistisch rekenen) een falende methode is om goed te leren rekenen. Realistisch rekenen zou zogenaamd om 'inzicht' gaan door een context mee te geven aan sommen. Dat klinkt qua idee leuk, maar dat betekent dat leerlingen in de praktijk heel veel tijd zijn om een tekst te ontleden tot een som. Dat leidt naast verwarring voor leerlingen ertoe dat leerlingen veel minder oefenen met gewoon rekenen. Sommen maken, oefening baart kunst.

    • @r.aartsen87
      @r.aartsen87 8 дней назад +7

      Feit blijft dat wij (Nederland) onder aan de ladder staan voor Rekenen en taal.

    • @gameroomsdocu
      @gameroomsdocu 5 дней назад

      Precies dit.

  • @MartinMaat
    @MartinMaat 8 дней назад +7

    De methodes zelf lijken het probleem te zijn. De enige methode die ik ooit genoten heb was een schoolbord en een krijtje. Nu zijn er computers, software, leermethodes en bijlessen en de output is ruk. Misschien maar weer eens terug naar de basis?

    • @XGDragon
      @XGDragon 5 дней назад +1

      Maar dat is wat de beste man zegt, zie 7:30 terug naar gewoon sommen opschrijven in een schrift. En vaak. Herhalen. Ik heb nog nooit een taal geleerd met plaatjes en verhaaltjes, maar gewoon met suf herhalen en schrijven.

  • @huubhuijbens8816
    @huubhuijbens8816 9 дней назад +29

    Wat een rare verheerlijking van één partij. "Het actisvisme van Sezgin..' Het is een bedrijf! Bijna elke ondernemer begint met de mooie gedachte 'dat kan ik beter'. Hoezo is dit het specifieke probleem van het onderwijs wat gered moet worden en niet de prestatiedruk en de kloof van VMBO en VWO? Of nog urgenter de volle klassen en het lerarentekort. Wat een a-typisch Tegenlicht aflevering.

    • @Roanmonster
      @Roanmonster 8 дней назад +5

      Je kan niet alles in één keer oplossen he, en als je beweert dat de dalende rekenvaardigheden niet een probleem zijn dan ben je niet echt op de hoogte van wat er speelt vrees ik.

    • @huubhuijbens8816
      @huubhuijbens8816 8 дней назад +1

      @@Roanmonster het is een probleem, maar niet alle problemen. Als dit probleem is opgelost zijn niet alle problemen opgelost. Dus hoezo als dit probleem is opgelost is dan beslist het onderwijs gered?

    • @huubhuijbens8816
      @huubhuijbens8816 8 дней назад +4

      En waarom komt maar èèn bedrijf en hun methode aan het woord? Is het niet gelukt om de mensen achter de andere boeken te spreken en van andere methodes?

    • @i.k.8868
      @i.k.8868 8 дней назад

      Welke prestatiedruk? Ik heb VWO gehaald met twee vingers in mijn neus (2,5 profiel, 1650 lesuren per jaar). Kan mij nog herinneren dat er grote demonstraties waren om het aantal uur omlaag te brengen naar 1000 uur per jaar, omdat 1200 echt te veel zou zijn. Nou sorry hoor, maar het is echt heel erg makkelijk en je kunt gewoon elke dag dronken of stoned zijn en dan de week voor de eindexamens wat oefenen.

    • @i.k.8868
      @i.k.8868 8 дней назад

      @@huubhuijbens8816 Die zijn allemaal van de grote publicisten, die zijn helemaal niet bezig met onderwijsvernieuwing.

  • @woodiewoodmen2306
    @woodiewoodmen2306 6 дней назад +1

    Het is de vraag in hoeverre deze methoden onderwijskundig goed onderzocht zijn, en in hoeverre het huidige aanbod passend is bij de huidige generatie. Kijkend naar de ''ontbrekende'' vacatures voor onderwijskundigen, onderwijswetenschappers e.d. om dit soort zaken uit te pluizen en onderwijsinstellingen te adviseren dan verbaast het mij ook niet dat de kwaliteit achteruit gaat. We hebben immers constant te maken met een veranderingen in behoeften van nieuwe generaties, wat toen werkte, betekend niet dat dit in de huidige tijdsgeest ook werkt.

  • @M49iwndn
    @M49iwndn 9 дней назад +7

    Jammer dat het boek "Foutloos Rekenen Opgavenboek" niet los is te bestellen...

    • @MrGramnir
      @MrGramnir 8 дней назад

      Die man moet ook centjes verdienen. Zo nobel is hij niet 😅

    • @th0master
      @th0master 6 дней назад

      Ik denk dat als je ze een mailtje stuurt, of langs rijdt in Amstelveen, dat ze niet de moeilijkste zijn en vast er eentje willen verkopen

  • @maartenverkuijlen
    @maartenverkuijlen 7 дней назад +8

    Jammer dat een pakketje met 3 boekjes van foutloos rekenen al meer dan 100 euro kost.

  • @Souchirouu
    @Souchirouu 3 дня назад

    Een van de grootste verschillen die ik zie met nu en vroeger is dat vroeger ouders veel meer aan de kant van de leerkracht/school stonden op het moment dat hun kind het slecht deed. Nu is dat steeds vaker niet het geval en wordt er vooral afgeven op de leerkracht en school op het moment dat hun kind het niet goed doet. Misschien moeten we toch eens meer kijken naar onderwijs system die wel werken zoals die van Japan en China.

  • @Buitenbeen
    @Buitenbeen 8 дней назад +1

    Denk dat er meer moet worden gekeken naar hoe we educatie opnieuw kunnen inrichten op de manier waarop onderwijs gegeven wordt. Spanningsboogjes worden per generatie korter en daar moet je wat mee doen

  • @Hatsikidee02
    @Hatsikidee02 4 дня назад

    Onderwijs is te vrij met al die rare methodes.

  • @Souchirouu
    @Souchirouu 3 дня назад

    De vrijheid van methode voor scholen is in theory een goed idee maar in uitwerking lastig. Vooral omdat leer methodes verkopen gewoon big business is. Waardoor je eindigt vele mooie praatjes voor methodes die niet getest zijn. Uiteindelijk wil je een model wat kinderen leert leren en het liefst op een manier dat ze ook plezier hebben in het leer process.

  • @Arietje
    @Arietje 3 дня назад

    Dat van die aarbeien opgegeten en gekocht etc. Is zeer afleidend, het doel is duidelijk het rekenen. Maar bij al die feiten eromheen kun je die zaken inbeelden en personificeren, waardoor je gaat dagdromen. Er is zoveel mis met zowel de uitleg als ook de examinering.

  • @Harry-Hartmann
    @Harry-Hartmann 8 дней назад +3

    Een hele interessante video 👍🏻

  • @surf4chnl248
    @surf4chnl248 5 дней назад

    Ik ben van mening dat personen als Sezgin Cihangir goed weten welke reken methode goed en niet goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen. De overheid zou juist mensen als hem moeten aannemen en hem te laten “inspecteren” welke methodes werken. Dan kan je binnen het onderwijs aantal methodes verminderen, en het houden bij een klein aantal. Ipv ontelbare methodes die niet werken.

  • @fambeke4324
    @fambeke4324 8 дней назад

    Het ministerie wil uitgaan van de professionaliteit van docenten. Het resultaat kennen we inmiddels, dus dit geeft perspectief. Niemamd weet kennelijk wat professionaliteit is en het gebruik van door onderwijsspecialisten ontwikkelde methodes was ook niet succesvol, en toch blijft men er op steunen. Het verhaal van die ezel. Maak het niet moeilijk en focus op methodes die gewoon wel goed werken. Er zijn meer dan voldoende goede voorbeelden en kan snel worden geïmplementeerd.

  • @weedsome1719
    @weedsome1719 8 дней назад +3

    Geld, de wereld draaid steeds meer en meer om geld. Ten koste van de kudde. Simpel als dat.

  • @derkjochems1690
    @derkjochems1690 6 дней назад

    De oplossing; Maximaal 4-daagse school week (basisschool). De scholen richten zich meer op creativteit van de kinderen. Kinderopvang personeel moet beter betaald worden, en de kinderbijslag moet verhoogd worden (zodat de ouders de kinderen zelf die 1e extra dag kunnen opvangen).

  • @alexijohansen
    @alexijohansen День назад

    Aan de commentaren te zien gaat het al veel langer met scholing en opvoeding mis.

  • @enlil_unleashed
    @enlil_unleashed 8 дней назад +5

    Vroeger toen ik op school zat duurde een dag op school langer dan nu. van 08.35 tot 15.30u tegenover 08.35 tot 14.30 nu. leeraren waren er voldoende, staakte niet, en hadden team-dagen / studie dagen in hun eigen tijd.
    Ook was er zo'n raar bord aan de kopse kant van het klaslokaal met krijtjes waar uitbundig op geschreven werd om te instrueren i.p.v een tv.
    Ik wil niet zeggen dat alles toen beter was en dat we terug moeten naar die tijd. maar om alles op een boekje en geld te schuiven is wat mij betreft te kort door de bocht.

  • @computerfan1079
    @computerfan1079 9 дней назад +2

    Als een taalinstituut ook een goede methode zou maken voor taal, zijn we al een stuk verder. Laat maar, ze zijn al bezig.

    • @RootsEcho
      @RootsEcho 9 дней назад +1

      toen een jaar of tien geleden de VU in Amsterdam stopte met de studie Nederlands viel ik wel van mijn stoel inderdaad.
      Argument was, meen ik, 'te weinig aanmeldingen/studenten om te renderen en de UvA blijft het wel doen'.
      Renderen? Sorry?

    • @megustAslagt
      @megustAslagt 9 дней назад +1

      ​@@RootsEchoOpzich kun je daarvoor kijken naar een studie als "keltische taal en cultuur". Er is veel meerwaarde aan het hebben van deze studie in Nederland voor een gezonde diversiteit aan studies. Maar met een opleiding met 6 studenten per jaar zou het vreemd zijn als het ook nog overal aangeboden zou moeten worden. Zo ook met Nederlandse taal en cultuur. Het is beschikbaar in alle universitaire steden in Nederland, en alle studenten die het willen doen kunnen het doen. Alleen het dubbel aan te bieden in dezelfde stad als daar niet genoeg animo voor is, is een goede reden om de studie de schrappen aan een enkele universiteit.
      Overigens heeft deze studie ook geen directe invloed op Nederlands op scholen. De invloed komt sterker vanuit onderwijskundige opleidingen die zich richten op de didactiek van de taal in plaats van de ontwikkeling en verschillende invloeden ervan en eromheen

    • @vidiad
      @vidiad 9 дней назад

      @@RootsEcho Stof tot nadenken. Nadenken ?

  • @bodaciouscans
    @bodaciouscans День назад

    Meer geld naar basisonderwijs, MBO en VMBO, degelijk techniek onderwijs. Er zijn veel te veel afgestudeerde nutteloze WO'ers die als je pech hebt, ook nog eens niet degelijk kunnen hoofdrekenen. Iedereen gaat tegenwoordig naar een universiteit, maar we hebben een schrijnend tekort aan goed geschoolde mensen in de techniek. Iedereen wil maar manager worden. Manager van wat precies? Het is zo leeg geworden allemaal. Niemand durft z'n handen nog echt uit de mouwen te steken. Aan "Nederland als kenniseconomie" hebben we helemaal niks, als er niet eens voldoende mensen in de bouw werken om al die slimme mensen in te kunnen huisvesten , of om al die nieuwe duurzame energie vormen te installeren. Het heeft helemaal geen zin om maar constant nieuwe ideeën en kennis in de maatschappij te pompen zonder dat we mensen opleiden die al die nieuwe ideeën ook daadwerkelijk kunnen implementeren.

  • @daanjansen7327
    @daanjansen7327 8 дней назад +2

    apart inderdaad al die tekst. Ik kreeg gewoon een A4tje mee naar huis vol met rekensommen. Over drie weken krijg je een test. En dan gewoon oefenen met ouders en de buurvrouw. opdreunen opdreunen opdreunen.

  • @vandeberg649
    @vandeberg649 2 дня назад

    De vpro iig niet. Want links is voor onbeperkte instroom van immigranten.... dat gaat dus helemaal mis.

  • @JackDeWaslander
    @JackDeWaslander 9 дней назад +5

    Ik ben voor de introductie van een nieuw vak.
    Buiten spelen

    • @reddleman2
      @reddleman2 7 дней назад +1

      Gebeurt gewoon. Hoeft dus niet geïntroduceerd te worden.

  • @vandeberg649
    @vandeberg649 2 дня назад

    Met zo'n hoofddoek wordt het waarschijnlijk ook niet echt goed

  • @svdb2981
    @svdb2981 8 дней назад +1

    Ik denk wel dat corona een goede klap heeft uitgedeeld.
    En het personeels tekort is ook niet iets goeds.

  • @Rammit_Inha_Assol
    @Rammit_Inha_Assol 9 дней назад +4

    Nou, hou dit fenomeen eens aan tegen de effecten van de aloude constatering van het percentage 'niet of (zeer) slecht Nederlands sprekende kinderen' in het basisonderwijs.

  • @Jordinho112
    @Jordinho112 7 дней назад +2

    Ouders zijn vaak te bedonderd om zelf wat tijd in de kinderen te steken. Omdat ze zelf vaak op een niveau van een primaat acteren.

    • @reneevos8592
      @reneevos8592 7 дней назад +1

      Dat heb jij dan een paar keer gehoord of meegemaakt en scheert nu iedereen over één kam..

  • @Rodericken
    @Rodericken 9 дней назад +8

    Bureaucratie in Nederland heeft een hoop verwoest, aan het eind van de dag gaat het om hebzucht en gretigheid. Wanneer leren ze uberhaupt iets over geld op school, hoe en waarom je belasting betaald.

    • @tatianatub
      @tatianatub 9 дней назад +5

      dat deden wij vroeger tijdens maatschappijleer en tijdens economie

    • @0xszander0
      @0xszander0 6 дней назад +2

      @@tatianatub Maatschappijleer is behoorlijk op de achtergrond geschoven.
      Het wordt nog wel gegeven in korte lessen waarbij je hoogstens wat over politiek leert en hoe je een CV moet maken.
      Er moet veel meer aandacht aan besteed worden. De levens vaardigheden waarmee mensen momenteel de werkende wereld in gegooid worden zorgt voor veel stress en depressie.

  • @robertjahn8498
    @robertjahn8498 9 дней назад +1

    Waarom vertellen ze kinderen niet gewoon wat breuken echt zijn. Ik ben er pas achter gekomen tijdens wiskundecollege op de uiniversiteit.

    • @samh3239
      @samh3239 8 дней назад +1

      Kunnen toch veel verschillende analogiën op bedacht worden. Het delen van cijfers door elkaar, verhoudingen, een getal, de breuk gewoon als mathematische operatie, het omgekeerde van multiplicatie, etc.

    • @robertjahn8498
      @robertjahn8498 8 дней назад

      @@samh3239 ja dat bedoel ik denk ik ook, een breuk is gewoon een getal gedeeld door een ander getal, en als er geen geheel getal uitkomt, laat je het gewoon staan bijv, de 'breuk' 1/2 is gewoon 1 gedeeld door 2. En dat zie je dan als een 'nieuw' soort getal.

    • @i.k.8868
      @i.k.8868 8 дней назад

      @@robertjahn8498 Nee, ze leren geen concepten in het Nederlands wiskunde-onderwijs. Alleen toepassingen in hele specifieke situaties, die praktisch nooit bruikbaar zijn.

    • @robertjahn8498
      @robertjahn8498 8 дней назад +2

      'Leraar: Drie appels in een mand, 2 paarden, bananen en bananenschillen De paarden hebben honger maar ze lusten maar 1 banaan. Delen door 2. En ze lopen in 1/2 uur 3 kilometer met die appels. Hoeveel paarden per banaan. Kids: ??!?!'.... Zo herinner ik het me. En toen kwam ik bij wiskunde college. 1/2 = 1 gedeeld door 2. Ahaaa ja had dat 15 jaar eerder gezegd.

    • @samh3239
      @samh3239 8 дней назад

      @@robertjahn8498 42 is het antwoord zit je altijd goed.

  • @Applecitylightkiwi
    @Applecitylightkiwi 8 дней назад +1

    Radicale problemen vragen om radicale oplossingen

  • @mountaincruiser817
    @mountaincruiser817 8 дней назад

    Sire 2026 “TikTok maakt meer kapot dan je lief is”

  • @aboyaq7259
    @aboyaq7259 6 дней назад

    Sommige kunnen goed lesgeven, en sommige niet. Hangt af van een klik tussen leraar en leerling en niet zozeer de professionele achtergrond van een leraar.

  • @Fien1325
    @Fien1325 7 дней назад

    Rekenonderwijs? Daar zijn rekenmachines voor. Ik zou zeggen hoe leren we kinderen kritisch denken. Wat is een betrouwbare bron? Wat is nepnieuws, pseudowetenschap en/of propaganda?

  • @upendownlinker
    @upendownlinker 9 дней назад

    Niet.

  • @iamroopa6847
    @iamroopa6847 8 дней назад

    Woke gebeuren moet verdwijnen...dat is het grootste probleem.

    • @bernardmaasdijk734
      @bernardmaasdijk734 7 дней назад +4

      Woke, is dat een vak? De achteruitgang van het onderwijs heeft meerdere oorzaken en was al veel langer aan de gang dan wij in Nederland dat woord gebruiken.

    • @reddleman2
      @reddleman2 7 дней назад +3

      Wat is dat? Woke? Fabeltjes van social media?

  • @Mo_Honcho
    @Mo_Honcho 8 дней назад +1

    vmbo t/m vwo een gebouw, MBO t/m Bachelor een gebouw, master t/m ++ een gebouw