HU | Passende hulp bij multiproblematiek
HTML-код
- Опубликовано: 30 окт 2024
- Dit is mevrouw Garcia. Zij heeft een afspraak bij het Juridisch Loket. Aan de medewerker vertelt ze dat haar woningbouwvereniging dreigt om haar contract te beëindigen omdat ze al een paar maanden geen huur heeft betaald. Ze moet nu het hele bedrag in één keer overmaken, maar dat geld heeft ze helemaal niet. In paniek laat ze een enorme stapel brieven zien: van de woningbouwvereniging, de belastingdienst en de GGZ. Hieruit blijkt dat mevrouw Garcia een flinke schuld heeft bij de belastingdienst. Daarnaast heeft ze ernstige psychische problemen, maar ze mijdt al een tijdje de zorg die ze nodig heeft.
De situatie van mevrouw Garcia is een voorbeeld van multiproblematiek. Mensen met multiproblematiek hebben problemen op verschillende gebieden, waarbij de problemen elkaar in stand houden of versterken. Om iemand goed te kunnen helpen, moet je eerst deze kluwen ontwarren.
Maar hoe doe je dat? Hoe kom je er in korte tijd achter wat er allemaal speelt in iemands leven?
Om rechtshulpverleners hierbij te helpen heeft het lectoraat Toegang tot het Recht van Hogeschool Utrecht het project ‘Passende hulp bij multiproblematiek’ opgestart. Samen met het Juridisch Loket hebben we een clickable demo van een multicriteria decision tool ontwikkeld, de MCD-tool. Hiermee kunnen rechtshulpverleners analyseren welke problemen er spelen, en hoe iemand het beste doorverwezen kan worden.
Hoe gebruik je de tool?
De intake vindt plaats aan de balie of via de telefoon. Op basis van het verhaal dat verteld wordt en non-verbale signalen maakt de rechtshulpverlener een inschatting of er sprake is van multiproblematiek. Is er een vermoeden? Dan wordt gevraagd of de client openstaat voor een vervolggesprek. Als dit het geval is, wordt dat ingepland. Tijdens het vervolggesprek wordt naast de juridische vraag ook aandacht besteed aan eventuele sociaal-maatschappelijke problemen, zoals huisvesting, geldzaken en gezondheid. Een gespreksleidraad helpt de rechtshulpverlener om thema’s op een niet-stigmatiserende manier aan te kaarten.
Tijdens of na het gesprek vult de rechtshulpverlener de MCD-tool in. De uitkomst van de tool is een visualisatie en toelichting van de problematiek. Hiermee wordt de situatie van de client in één oogopslag duidelijk. Welke componenten spelen een rol? En wat voor ondersteuning past hierbij? Zo kunnen mensen als mevrouw Garcia op de juiste manier worden doorverwezen, zodat ze de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Ben je benieuwd naar de demo of wil je meer weten?
Kijk dan op de website van Hogeschool Utrecht.
---
Filmpje gemaakt door Bord&Stift.
Tekstschrijver: Hannah
Tekenaar: Mieske
Editor: Michiel
Stem: Sophie
Projectplanner: Hidde
Vragen of meer weten?
☏ 020-2617491
✉ contact@bordenstift.nl
www.bordenstift.nl