Atıf nasıl yapılmalı ve Kaynaklar bölümü - Makale ve Tez

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 авг 2024
  • Bu video hazırlanırken kameranın kartında arıza oldu. Dolayısıyla Sesi kurtarabildim ama görüntüyü maalesef. Arkaya konu ile alakalı görüntüler koymaya çalıştım ama güzel olmasada ne dediğime odaklanmanızı rica ediyorum. Kusura bakmayınız. Tez ve bilimsel makalelerde KAYNAKLAR kısmı yazılırken nelere dikkat etmek gerekir? Aklınıza takılan soruları yorum yazarak sorabilirsiniz.
    #metinaytekin #tez #makale #proje #özet #bulgular #kaynaklar #atıf
    Metin Aytekin Kanalına / metinaytekin tıklayarak abone olabilirsiniz.
    Beni İnstagram adresimden takip edebilir;
    / voiceofstem. .
    Aynı Zamanda Twitter’dan takip edebilir;
    / drmetinaytekin
    Ve Facebook’dan takip edebilirsiniz;
    / drmetinaytekin

Комментарии • 176

  • @metinaytekin
    @metinaytekin  4 года назад +16

    Videolarımın devamının gelmesini arzularsanız lütfen abone olun! paylaşın! ve videolar altına istediğiniz konuların yorumlarını yazınız!

    • @zelihakuyumcu3959
      @zelihakuyumcu3959 2 года назад +1

      hocam elinize sağlık, genel amaçlı çok faydalı tadında içerikler hazırlamışsınız, atıflarda end note programı bizim makalenin içeriğindeki kaynakların değişmesi durumunda ilgili referansları düzenlememiz açısından oldukça kolaylık sağlıyor, sorum şu ki aynı şeyi makale veya tezin içindeki şekil veya tablo numaralarına da yapabiliyor muyuz? yani söyle tezi yazdık diyelim bitti, ama kontrol ederken sonradan aa şu şekli de versek güzel olurdu deyince şekil numaraları metin içinde değişiyor. bu şekil numaralarını biçimden eklemişsek zaten kendi şekil numaralarını otomatik değiştirecek. ama sonuçta bu şekil numaralarına metin içinde de atıf verildiği için onun da değişmesi gerek,
      yani kısaca özetlersem herhangi bir metine şekil veya tablo eklediğim zaman ilgili şekil ve tablo numaraları metin içinde de otomatik değişir mi, (metin içindeki şekil numaralarına yapılan açıklama ile şekil arasında köprü kurulabilir mi) içeriklerinizi inceledim göremedim, belki de gözden de kaçırmış olabilirim, bu konuda da bir içeriğin paylaşılmasının faydalı olacağını düşünüyorum.. Sağlıcakla...

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  2 года назад

      @@zelihakuyumcu3959 tabiiki bu da önemli bir konu. Onu şu şekilde yapmalısınız ruclips.net/video/AxPy44T15qM/видео.html

    • @zelihakuyumcu3959
      @zelihakuyumcu3959 2 года назад +1

      @metin aytekin linkteki ilgili içeriği izledim. bu da güzel bir içerik yalnız yanlış anlaşıldım sanırım.. tezde veya makalelerde otomatik içindekiler, tablolar ve şekiller listesi oluşturmayı kullanıyorum. şunu sormak istemiştim:
      mesela makalenin materyal ve metot kısmına bir Tablo ekledim. Tablo numarası 1 olsun. bu tablonun neyi ifade ettiği, bu tablodan ne gibi sonuçlar çıkarılacağı ile ilgili olarak metin kısmında Tablo 1’ de verilmektedir şeklinde atıfta bulundum. Sonra bu tablonun öncesine bir tablo eklemek gerekti. Ekleyince önceki tablonun hem numarası hem de metin içindeki açıklama kısmındaki numarası değişmeli… sormak istediğim tablo numarası değişince metin içinde ilgili tabloya ait açıklama kısmındaki tablo numarasının da otomatik değişmesi. Böyle bir kolaylık mevcut mudur acaba?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  2 года назад

      @@zelihakuyumcu3959 Anladım şimdi. Bunun için bir video yapayım o zaman🤗

  • @zeynepg.9896
    @zeynepg.9896 4 года назад +14

    Hocam, bu dönemde böyle açıklayıcı bir anlatıma çok ihtiyacım vardı. O kadar güzel, açıklayıcı anlatmışsınız ki çok çok mutlu ettiniz beni. Sizin gibi eğitimcilerin hep olması umuduyla. Huzurla kalın. 😊

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  4 года назад +1

      Zeynep hanım çok teşekkürler. Yararlı olduğuna çok sevindim. Sorularınız olursa çekinmeden yazın. Videolarla cevap vermeye çalışırım.

    • @zeynepg.9896
      @zeynepg.9896 4 года назад +1

      @@metinaytekin Tekrardan teşekkür ediyorum hocam. 😊

  • @elnurmamedov7821
    @elnurmamedov7821 5 месяцев назад +1

    Çok güzel, iyi anlatdınız ama örnekler ile gösterseydiniz daha aydınlatıcı ola bilirdi

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  5 месяцев назад +1

      Diğer videolarıma bakarsanız örnekleri göreceksiniz👍👍👍

  • @Mehmet_2
    @Mehmet_2 3 дня назад +1

    Hocam öncelikle bizleri değerli bilgilerinizle aydınlattığınız için teşekkürler. İngilizcede bildiğiniz üzere kurum isimlerinin başına the artikeli getiriliyor. Örneğin The World Bank gibi. Bu durumda bu kurumlara metin içinde atıf yaparsak artikeli kullanmamız mı yoksa kullanmamamız mı daha uygun olur?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 дня назад +1

      İsimleri orijinalde nasıl yazılıyorsa öyle yazmalısın 👍👍👍

    • @Mehmet_2
      @Mehmet_2 3 дня назад +1

      Teşekkürler hocam

  • @hemdepitikolu
    @hemdepitikolu Год назад +1

    teşekkürler hocam yorumlar bile çok faydalı sağolun :) programları bilmiyorum ilk kez deneyeceğim hata olursa diye kendim yapayım uygulamayla uğraşmayayım diyordum ama galiba uygulamasız yaparsam hata olacak :)

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +2

      Aynen sakın EndNote olmadan o işe girme. EndNote nasıl kullanılır adlı videomu da izle detaylı anlattım orada 👍

  • @elfsglm4912
    @elfsglm4912 Год назад +1

    videolarınız çok yararlı hocam, bilgiler için teşekkür ederiz. Sorum şu olacak, yazacağımız bir makalede orjinal çalışmaya atıf yapmamız gerekiyor. Peki derleme makaleler nasıl atıf alıyor? Başka bir açıdan ise derleme makalenin hangi kısmını atıf olarak yazabiliriz?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +1

      Derleme makaleler de çok atıf alır çünkü mesela makalenin giriş bölümünü yazarken bir konu hakkında BU KONUDA BİR ÇOK ÇALIŞMA YAPILMIŞTIR deyip tek tek onlarca çalışmaya atıfta bulunacağına o çalışmaları derleyen bir derlemeye atıfta bulunman yeterli olur 🤗🤗🤗

  • @erisvideo
    @erisvideo 2 года назад +1

    Abimiz yayını cennetten yapıyor

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  2 года назад +1

      ??? Yok burada huri filan eğer onlara baktıysan 😂😂😂

    • @erisvideo
      @erisvideo 2 года назад +1

      @@metinaytekin 🤕

  • @emre_saygin
    @emre_saygin 3 года назад +2

    EndNote eğitim videolarınızı göremedim hocam. Bu arada ilgili videoları bir oynatma listesi yapsanız daha yararlı olacağını düşünüyorum hocam.

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад

      Çok teşekkürler :)) Onu sonraki videolarda yaptım. bunlar eski videolar. Zaman buldukça ekliyeyim. Buyrun ruclips.net/video/PQ255HG-Qf0/видео.html

  • @KetGob
    @KetGob Год назад +1

    Sizi seviyoruz Hocam 🙏

  • @hurisimanselcuk5407
    @hurisimanselcuk5407 3 года назад +1

    İyi ki varsınız değerli hocam:-)

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад

      Ben çok teşekkür ederim :) yararlı olduğuna çok sevindim.

  • @esra1646
    @esra1646 Год назад +1

    Hocam öncelikle teşekkürler. Çok yararlı bir video oldu benim için. Benim bir sorum var. Tezlere baktığımda bazı paragraflarda alıntı belirtilmemiş bazı paragraflarda belirtilmiş. Özellikle dolaylı anlatımda. Bunu nedeni nedir? Yazan kişi o paragrafı kendi aklından yazdığı için mi yoksa birden fazla paragrafta aynı kaynaktan dolaylı alıntım yaptığı için son kullandığı paragraftamı alıntıyı göstermekte. Teşekkür ederim

    • @karahankara1810
      @karahankara1810 Год назад +1

      Güzel soru, ben de merak etmekteyim bunu.

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +2

      Esra Selam, öncelikle keşke o paragraftan bir tane örnek verseydin daha net açıklama yapabilirdim. Neden böyle dedim, çünkü Türkiye'de doğru düzgün yazılmış tez çok yok. Senin baktığında belki o baştan sağma yazılmışlardan olabilir. Ama genel kaide şudur. Bir BİLGİYİ Veriyorsan ve bu bilgiyi sen keşfetmediysen o halde Kim keşfettiyse ona atıfta bulunman gerek.

  • @denizgüler-u3p
    @denizgüler-u3p 4 года назад +3

    Hocam merhaba kanalınız çok iyi. Öncelikle emeğinize sağlık. Benim sorum güncel makaleyi buldum, okudum. Alacağım bölümleride makaleyi yazan yabancı ve eski bir kaynaktan almış ve ben o kaynağa ulaşamadım. Makaleyi yazana mı atıfta bulunacağım bu kısmı anlayamıyorum

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +4

      Kusura bakma bu soru gözümden kaçmış şimdi gördüm. orjinal bilgi eski kaynakta ise eski kaynağa atıfta bulunmak gerekir çünkü bu okuduğunda sadece bahsetmiş gerekli veriler okuduğunda yok.

  • @Idontknow-rn3ks
    @Idontknow-rn3ks 6 месяцев назад

    Hocam merhaba, tezimize atıf yapıldığını nasıl görebiliriz? Bir de anahtar kelimeleri belirlerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda tavsiyeleriniz nelerdir?

  • @saniyekucuk9931
    @saniyekucuk9931 5 месяцев назад +1

    Sayın hocam merhaba, Örneğin A kişisi Türkiyede kadın istihdamı gelişmiş ülkelere göre oldukça düşük düzeydedir. Bu durumun ekonomik sosyal sebepleri vardır (B, 2015). şeklinde Bilgi vermiş. Bu bilgiyi kendi makalemde kullanırken b makalesine ulaşmak ona atıf yapmak gerekmiyor mu? Hocam okuduğum makalelerde direkt olarak a kişisine atıf yapıldığını görüyorum. Hangisi doğru?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  5 месяцев назад +1

      Bu konuyu işlediğim detaylı video var onu izleyin lütfen. Ama kısaca makaledeki bilgiyi ilk yayınlayana atıf verilir aktarana değil 👍

  • @halilibrahimtoprak957
    @halilibrahimtoprak957 Год назад +1

    Sayın hocam, benim sorum dil bilgisi ile alakalı. Hocam bazı çalışmalarda kaynakça, bazı çalışmalarda ise kaynaklar başlığı kullanılıyor. Kullanımlar arasında bir fark var mı, yoksa her iki kullanım da doğru mu? Emekleriniz için çok teşekkür ederim.

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +1

      Selam Halil İbrahim, makalede kaynaklar, İngilizcesi references şeklinde kullanılması doğru. Tezlerde ise her iki türlü yani kaynakça veya kaynaklar olabilir buradaki önemli unsur enstitü tez yazım kurallarıdır. Her enstitünün farklı olabilir. Orada nasıl isteniyorsa o şekilde yapılır 👍👍👍

  • @naringul6482
    @naringul6482 Год назад +1

    Anladığım kadarıyla biz okuyan makalediki kaynakçaya gidip ana makaleye ulaşıp ordan okuduk diyelim, ama ana makalede bir yerden kaynak göstermiş, oraya gittik, oda makalesinde kaynak göstermiş oraya gittik, hocam çok kafam karıştı bu konuda, çünkü her kes kaynak gösteriyor makalesinde, biz nereden alacaz, ben biraz anlamadım bu konuları, kusura bakmayın ama

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +1

      Aslında bahsettiğim video şuydu ruclips.net/video/U9IMONRfTKs/видео.html buna da bakar mısın

  • @dr.onurcetinkaya
    @dr.onurcetinkaya 10 месяцев назад +1

    Hocam merhaba, herhangi bir makalenin giriş kismina atıfta bulunmak dogru olur mu? Diyelim ki bir hastalık tanımlayacagiz ve bu yil yapilan bir makalede bu hastalığin tanımı orada verilmis bizde bu makaleye atif yapabilir miyiz

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  10 месяцев назад +1

      Hayır bu doğru olmaz çünkü o okuduğun makale de asıl kaynağa atıf ta bulunmuştır. O kaynağı bul ve hangi makale ilk tarif etmiş ise ona atıfta bulun 👍👍👍

  • @fatih7087
    @fatih7087 2 года назад +1

    Hocam video için teşekkürler. Aklıma bir konu takıldı sormak istiyorum. Aynı esere ait ve birkaç cümleden oluşan bir yayına atıf vermek için sadece paragrafın sonuna atıf verilmesi intihale girer mi yoksa cümle cümle atıf vermek mi doğru olur ?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  2 года назад +1

      Bunu formalize ederken şu şekilde düşünebilirsin bir bilgiyi anlatıyorsun makale nde ve o bilgiyi elde ettiğin kaynağa atıfta bulunman gerekiyor paragrafın sonuna koymanda hiçbir sakınca yok çünkü paragrafın mantığı o doğru zaten bir konu hakkında yazılır dolayısıyla paragrafı yazdıktan sonra altına o konu hakkında elde ettiğin bilgilerin bulunduğu kaynakları sıralayabilirsin fakat bazen spesifik belirtmek gerekebiliyor öyle durumlarda o paragrafın içindeki her bir bilgi için bilginin sonuna atıfta bunla bilirsin🤗

    • @fatih7087
      @fatih7087 2 года назад +1

      @@metinaytekin Mantığını anladım sayın hocam teşekkür ederim.

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  2 года назад

      @@fatih7087 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  • @miray5006
    @miray5006 Год назад +1

    Hocam bir şey danışacağım benim bir araştırmam var konuyla ilgili bir kaynak kullanıyorum mesela bağımlılık nedir kısmını dolaylı olarak anlatıyorum kaynakta aynı şekilde bunu yazarken neredeyse 6 kaynaktan yararlanmış sürekli doğrudan alıntılar yapılmış bağlaçta atıf yaparken hepsini mi belirtmem gerekecek şunlardan aktaran diye kafam karıştı

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +1

      Merhaba Miray, bak tam burada detaylı anlatıyorum senin sorununu ruclips.net/video/U9IMONRfTKs/видео.html
      🤗

  • @serifekomsu3345
    @serifekomsu3345 9 месяцев назад +1

    Hocam merhaba, başka makaleden atıf göstereceğim ama göstereceğim yerde o makaleyi yazan kişi başka bir yerden atıf yaparak yazmış bu durumda hangi yolu izlemeliyim

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  9 месяцев назад +1

      O bilgiyi ilk kim yayınladıysa ona atıfta bulun 🤗🤗🤗

  • @hakan8770
    @hakan8770 Год назад +1

    Hocam sizin bir makalenizde dolaşım sistemi elemanlarını paragraf halinde yazmışsınız kabul edelim. Ben de daha anlaşılır olması için o elemanları tablolastirsam ve sizden uyarlanmıştir dersem problem olmaz sanirim

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +1

      Hiç sorun olmaz ?

    • @hakan8770
      @hakan8770 Год назад +1

      @@metinaytekin teşekkür ediyorum hocam

  • @Skmg76
    @Skmg76 5 месяцев назад +1

    Hocam merhabalar. Pub med yada scholar dan atıf yaparken makaleden alıntı yapıyoruz bu noktada makaleyi yazanamı atıf daha doğrusu yoksa o atıfın makale kaynakçasında ki yazan kaynağı referans göstermek mi daha doğru. Yani kaynakçada ki o kaynağı açıp o cümleyi bulup atıf yapmak mı? Birde bazen kaynakçadaki de bir başkasından almış oluyor, o da bir başkasından dipsiz kuyu gibi uzayıp gidiyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler hocam ❤

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  5 месяцев назад +1

      Bu konu çok sorulduğu işin özellikle bu konuda bir video yaptım. “Metin Aytekin Atıf” diye aratırsan gelir sanıyorum 👍👍👍

    • @Skmg76
      @Skmg76 5 месяцев назад +1

      @@metinaytekin teşekkürler hocam

  • @nagihanonaran9724
    @nagihanonaran9724 Год назад +1

    Hocam mesela atıf yapacagimiz zaman 1 ,2seklinde cümlenin yanına geliyor ya bunu atıf yapacagimiz cümlenin sonuna mıbaşına mi koyacagiz

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +2

      Sonuna 👍

    • @nagihanonaran9724
      @nagihanonaran9724 Год назад +1

      @@metinaytekin hocam çok teşekkür ederim 🙏 bir sorum daha olacaktı dipnotta link koyulur mu yoksa kaynakcada mi konuluyor

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +2

      @@nagihanonaran9724 duruma göre değişir ama makale ise kaynaklarda konulur. Bazen kitaplarda dipnot eklenir ama genelde kaynaklarda gösterilmeli. Bunlarda kaynak koymak için EndNote kullan. Videom var onun ile ilgili 👍

  • @hakan8770
    @hakan8770 Год назад +1

    Hocam doktora tezi okuyorum. Tezden bir cumle: kalça ekstansor kasi gluteus maksimustur(1) bende 1 numaralı kaynağa gidiyorum o bu cümleyi yazmış ama yazdığı cümleyi (1,2) olarak kaynak göstermiş. Bu şekilde onlarca makale ve tez var ben hangisini kaynak göstermeyeliyim kafam cok karışık.

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +1

      Bu konuda özellikle videom var atıf metin Aytekin diye tarat çıkar 👍

  • @alaraozberk7638
    @alaraozberk7638 Год назад +1

    hocam emeğinize sağlık videolarınızı izledim aklıma takılan bir soru var , alıntı yaparken makalenin kaynağına gidiyorum (a,2008) yaziyor örneğin ona gidiyorum ondada başka birinden referans göstermiş oluyor bu şekilde referans gösterilmemiş saf cümle nasıl bulacağım cevaplarsanız çok sevinirim

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +1

      Alara selam bu konuyu NET açıkladığım bir ATIF videosu daha var. Zaten 2 video yaptım atıflarla ilgili. Ona bakabilir misin. Yine sorun olursa yazarsın olur mu

  • @suleaslan4226
    @suleaslan4226 2 года назад +1

    Merhabalar hocam seminer sunumunda makalelerin dışındaki fotoğraflar için netten bulduğum fotoğrafları kaynak göstermem gereklimi ?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  2 года назад

      Türkiye'de pratikte yapılmıyor olsada kesinlikle başkasından aldığınız herşey için Atıfta bulunmalısınız ve kaynak göstermelisiniz.🤗

    • @suleaslan4226
      @suleaslan4226 2 года назад +1

      @@metinaytekin Teşekkür ederim 🙂

  • @velicetin9289
    @velicetin9289 Год назад +1

    Merhaba hocam, öğretmen görüşleri ile ilgili bir tez çalışmam var. Öğretmenlerin ifadelerini yazarken apa 7 ye göre italik mi yazacagim yoksa düz mü yazacağım. 40 kelimeyi geçerse italik yazılmaz diye bir kural var mı apa7 de. Teşekkürler hocam

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +2

      Selam Veli, Çok yakında APA 7 formatı hakkında bir videom olacak. Bir soru sorulmuştu. O videoda detaylı açıklayacağım 🤗

    • @velicetin9289
      @velicetin9289 Год назад +1

      @@metinaytekin hocam çok teşekkür ederim hocam.teze başladığımda apa6 vardı tez bitmedi apa7 geldi. Bilgilerinize çok muhtacım hocam iyi çalışmalar.

  • @hakan8770
    @hakan8770 Год назад +1

    hocam diyelim ki ben sizin çalışmanızdan bir 10 maddelik bir tablonun 5 maddesini aldım. Başına da aytekin 2020'den uyarlanmıştır yazdım. Bu durumda sorun olmuyor değil mi

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +1

      Kesinlikle sorun olur. Makale yazıyorsanız o şekilde alamazsanız. Fakat illa almanız gerekiyorsa dergi ile bağlantıya geçip telif ücreti ödedikten sonra senin yaptığın gibi kullanılır. Tez ve projelerde sorun yok kullanılır ama makalelerde DİKKAT ⚠️🤗

    • @hakan8770
      @hakan8770 Год назад +1

      @@metinaytekin teşekkür ederim hocam tez için sormuştum aslında. O halde tez için kullanacaksam tabloyu tamamen de alabilirim diye anladım

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +1

      @@hakan8770 konunu anlatırken kullanabilirsin. Tezindeki bulgular kısmına koyma ama!

  • @hakan8770
    @hakan8770 2 года назад +1

    Hocam vander insan fizyolojisi kitabı elimde var. Türkçe basim yapan yayınevi alıntı yapılamaz yazmış. Bu durumda atıfta bulunabilir miyim

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  2 года назад +2

      Tabiiki yapabilirsin. O çalıntı yapılamaz demek istemiş. Atıf yapabilirsin sorun yok

  • @Sevgi-hd3lg
    @Sevgi-hd3lg 3 года назад +1

    Hocam merhaba derleme makale yazarken herhangi bir makaleden yararlanarak almış olduğumuz bilgiyi makalemizde kendi cümlelerimiz ile ifade ettiğimiz zaman atıf mı yapmalıyız yoksa yararlandığımız makaleyi kaynakça kısmında göstermemiz yeterli olur mu?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад

      şu videoyu izlediniz mi ruclips.net/video/U9IMONRfTKs/видео.html

    • @Sevgi-hd3lg
      @Sevgi-hd3lg 3 года назад +1

      @@metinaytekin çok teşekkürler hocam anladım şimdi

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +1

      @@Sevgi-hd3lg her zaman Sevgi

  • @esmanurask9849
    @esmanurask9849 2 года назад +1

    Hocam ben ilk defa makale yazıyorum. Kaynak ve atıf nasıl yapılır

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  2 года назад

      Esmanur video da aslında bunu anlatıyorum. 🤗🤗🤗

  • @melikegulay
    @melikegulay 3 года назад +1

    Merhaba Hocam öncelikle video için teşekkür ederim. Okuduğumuz bir metinde paragrafın sonunda nokta dışında konan atıf(soyadı yıl) bütün paragrafın atıf yapılan kişiye ait olduğunu mu gösterir. Sadece iki cümle veya tek cümle olması için gösterim nasıl olmalıdır? Teşekkürler.

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +4

      Melike çok güzel bir soru. Aslında cümle veya paragraf olarak bakmamak lazım. BİLGİ ye bakmak lazım. Yani bazı bilgiyi bazen iki cümlede de verebilirsin. bu iki cümlenin sonuna da koyabilirsin atıfı. Bazen ise cümlenin içerisinde bir kaç atıf da olabilir. Örneğin: Kök hücre 1889'da tanımlanmasına rağmen (1) bu hücrelerin rejeneratif özellikleri 1900 lü yıllarda Kelvin tarafından keşfedildi (2). Gördüğün gibi burada İKİ bilgi var ve ikisi için de aynı cümle bile olsa ayrı ayrı atıfta bulundum. DOlayısıyla CÜmle veya paragraf değil bizim ölçümüz, VERİLEN BİLGİDİR. Kolay geldin :)

    • @melikegulay
      @melikegulay 3 года назад +1

      @@metinaytekin Çok teşekkür ederim oldukça açıklayıcı oldu hocam :) iyi çalışmalar size de :)

    • @seymayazan332
      @seymayazan332 2 года назад +1

      Hocam merhaba, bazen cümlenin sonunda 3-4 tane referans birden veriliyor. Bu refer edilen makalelerin hepsine girip okumak mı gerekiyor. 3-4 tane referans verilmesinin sebebi aynı sonuçların bulunmuş olması ya da aynı bilgiyi içermesi mi? Çoklu referans mantığını anlamadım hocam yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler @@metinaytekin

    • @seymayazan332
      @seymayazan332 2 года назад

      Örneğin bu tarz çoklu refer veren cümleler: Alterations to the 3’ UTR of other clock gene transcripts including the Period genes, Cry1, and Bmal1 all appear to significantly affect the length of the circadian period [66], [67], [68], [69], [70], [71], [72], [73], [74]. Ben de bu konuda aynı çıkarımı yapmak istediğimde bu referanslardan birkaçını kullansam intihale girer mi?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  2 года назад +1

      @@seymayazan332 Evet Şeyma 3.04 tane referans birden veriliyor olması aynı bilgilere sahip makaleler anlamına geliyor. Bu aslında verilen bilginin ne kadar doğru olduğunu da gösteriyor bakın ben böyle bir bilgi veriyorum ve bu bilgi bir çok makale de sunulmuş diyorsunuz okuyuculara.

  • @AEr-bx3bj
    @AEr-bx3bj 3 года назад +1

    Hocam merhaba video için öncelikle emeğinize sağlık. Benim şöyle bir sorum olacaktı. Bazı tez çalışmalarında içerikte atıf verilmeden kaynakçasında verilen kaynaklara rastlayabiliyorum. Atıf verilmeksizin kaynakçada bir kaynağın yer alması tezlerde uygun olabilir mi? Tezin çıkış fikrinı barındırma vs. gibi sebeplerle bu şekilde olabilen tezler olabiliyor diye biliyorum ama tez yazım kılavuzlarında bu konuda bir bilgiye rastlayamadım. Bir de makalelerde kesinlikle içerikte atıf yoksa kaynakçada yer verilmez diye biliyorum. Bu doğru mu? Teşekkürler şimdiden.

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +1

      Selamlar o tip tezlerin danışmanlarını araştırmak lazım eminim ki yetersiz danışmanlardır çünkü kesinlikle ve kesinlikle bir cümleye atıfta bulunulmadan referans kısmına yazılmaz referans kısmında yazılan tüm Referanslar metin içerisinde atıf vermek zorundadır.

    • @AEr-bx3bj
      @AEr-bx3bj 3 года назад +1

      @@metinaytekin Anladım hocam. Teşekkürler.

  • @asukrc886
    @asukrc886 3 года назад +1

    Merhabalar hocam, değerli bilgileriniz için teşekkürler.
    Atıf konusunda Word Apayı kullanıyorum. Kitap olarak basılan bildiriler için kitap bölümünü mü kullanmalıyız, yoksa konferans bildirileri kısmını mı kullanmalıyız? Yardımcı olursanız sevinirim.

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +1

      Merhaba Asu. Bu durularda Kitap Bölümü kullanılmaz. Sadece Konferans bildirleri yani poster proceedings şeklinde verilmeli.

    • @asukrc886
      @asukrc886 3 года назад +1

      ​@@metinaytekin Konferans bildirisi şeklinde yapabildim, teşekkür ederim hocam.

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +1

      @@asukrc886 Harika :)

  • @velicetin9289
    @velicetin9289 Год назад +1

    Merhaba hocam , tezimizde bir cümle ya da paragraf var bu ifadenin kime ait olduğunu nasıl bulabiliriz ( turnitin programı yok)

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +1

      Google a yazmayı denedin mi?

    • @velicetin9289
      @velicetin9289 Год назад

      @@metinaytekin Google akedemik te aradım hocam bulamadım , tırnak içinde mi yazmalıyım hocam. Hocam bir de paragraf hepsini mi aratmaliyim cümle cümle mi aratmaliyim. Teşekkürler hocam

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад

      @@velicetin9289 hayır direk Google da dene önce

    • @velicetin9289
      @velicetin9289 Год назад +1

      @@metinaytekin teşekkürler hocam çok sağolun hocam

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +1

      @@velicetin9289 🤗🤗🤗

  • @sumeyyeonder6690
    @sumeyyeonder6690 2 года назад +1

    Merhaba hocam, yazdığım makale için kendi urettigim bir proje görselinde kendime atıf yapmam gerekiyor. Bunu apa6 stilinde şeklin altına (Soyisim, 2021) olarak mi belirtmeliyim? Bu atıf kaynakcada yer almalı mi, yoksa sadece metin içinde mi göstermeliyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim 😊

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  2 года назад

      Sümeyye Merhaba. Öncelikle KESİNLİKLE ENDNOTE kullanmalısın. videosu: ruclips.net/video/PQ255HG-Qf0/видео.html EndNote APA6 yı otomatik yaptırrabilirsin. Dolayısıyla düşünmene bile gerek stilin nasıl yazılacağını. Bununla birlikte Tabiki Atıf yapılacak HERŞEY kaynakçada yer almalı. Kolay gelsin. 👍

    • @sumeyyeonder6690
      @sumeyyeonder6690 2 года назад

      @@metinaytekin hocam dergi kuralları arasında dipnot kullanılmamalıdır diye bir ifade var. Ben şeklin yanında kendime atıf yapsam kaynakcada bunu nasil ifade edebilirim acaba? Araştırdım, fakat bulamadım.
      Kaynakcada "Soyadı, İ. Firma adı, Firmadaki vasfı, tarih" şeklinde mi belirtmeliyim

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  2 года назад

      @@sumeyyeonder6690 aslında buna cevap verdim yukarıda . Dipnot kesinlikle olmaz. Nasıl atıfta bulunacağını da anlattığım gibi yapmalısın

  • @kadirgonen2434
    @kadirgonen2434 3 года назад +1

    Hocam merhabalar, derleme yapıyordum fakat yararlandığım bir makale kaynağında baya güzel makalelerden atıf yaptığını gördüm, şimdi ben bu yararlandığım kaynağa mı atıf yapmalıyım yoksa bu kaynağın yararlandığı makalelere mi

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +1

      Buradaki önemli olan HANGİ BİLGİYİ aktarıyorsun ve O BİLGİYİ İLK HANGİ MAKALE YAYIMLAMIŞ. Sizin buna odaklanmanız gerek. Bir bilgi verdiğinizde o bilgiyi hangi makale ilk anlatıyorsa ona atıfta bulunmanız gerek. O atıfta bulunduğunuz makalelerin de FULL TEXT i elinizde olmalı.

    • @kadirgonen2434
      @kadirgonen2434 3 года назад +1

      Akademiye yeni başlamış biri olarak verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürlerimi sunarım hocam. Fakat bir sorum daha varda. Çok beğendiğim bir makaleden şekil ya da tablo yı kendi yapacağım derleme de göstermek istiyorum fakat nasıl atıfta bulunabilecegimi bilemiyorum. Yardımlarınız için tekrardan teşekkürler

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +1

      @@kadirgonen2434 Bunu video ile açıklayayım mı bu hafta?

    • @kadirgonen2434
      @kadirgonen2434 3 года назад +2

      Çok güzel olur hocam size zahmet olmazsa ☺️

  • @Skmg76
    @Skmg76 Год назад +1

    Hocam merhabalar değerli zamanınızı bugün 2.defa aldığım için özür dileyerek makale yazımında atıf yapma ve intihalle ilgili bir sorum olacak. Makale yazarken bir konu belirledim ve scholardan tarıyorum bu arada bende mendeley kullanıyorum, farklı bir makaleden alıntı yaptım ve bunu doğrudan yada dolaylı belirttim birde alıntı yaptığım makalenin kaynakçasını taradım oradaki bir kaynaktan da baktığım makaledeki tanımı kullanırsam doğrudan alıntıyla kaynakçadaki kaynaktan bu intihalmidir. Çünkü ben çevirdiğimde de cümle çok benzer olacak. Mesela bir tanım cümlesi yada genel geçer bir saptama olabilir. Bunu farkında olmadan da yapma ihtimalim var.

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +1

      Şükrü öncelikle EndNote kullan. Mendeleyde sorunlar çıkıyor. Atıf konusunda şu kaideyi unutmamak gerek: kesinlikle TAM metin elinizde değilse atıfta bulunmayın. Senin dediğin gibi yaparsan, ya okuduğun makale yanlış anlamış ve yanlış aktarmışsa!!! Bunlar oluyor. Onun için makalenin tam metinine bakın okuyun sonrasında ilk okuduğun makale doğru aktarmışsa benzer cümleler ile yapmanda sakınca yok. Bazen cümleler benzeyebilir bunda sıkıntı olmaz yeterki makalenin toplam benzerliği %15’i geçmesin. 👍 bu arada her zaman sorup yazabilirsin inan ben mutlu oluyorum 🤗

    • @Skmg76
      @Skmg76 Год назад +1

      @@metinaytekin hocam tekrar teşekkür ediyorum bizi aydınlattığınız ve ilginiz için varolun❤️

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад

      @@Skmg76 🤗🤗🤗 her zaman

    • @yavuzdemir4849
      @yavuzdemir4849 Месяц назад

      @@metinaytekin Hocam iyi geceler. Çoğunlukla orjinal metne ulaşamıyorum. Atıf yapılan makaleden bir paragraf almak istiyorum bundan kaynaklı orjinal metni bulup kendi cümlelerimle atıf yapmak istiyorum ama ilk metne ulaşamıyorum genelde. Bunun için bir yol ya da tavsiyede bulunabilir misiniz?

  • @a.e3097
    @a.e3097 3 года назад +1

    Hocam peki bir kitap yazarken diğer kitap ve makalelerden alıntı yaptık diyelim.Usule uygun bir şekilde alıntı yapmamız yeterli midir?Yoksa alıntı yaptığımız eserlerin sahiplerine de ulaşıp yazılı izin vs.almalı mıyız?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад

      Usulune uygun alıntı yapmanız yani bilgileri kendi yorumlarınızla yazmanız ve o kitaplara atıfta bulunmanız yeterli fakat kitap veya makalelerden ŞEKİL, TABLO , GRAFİK te alacaksınız yien bunları alabilirsiniz. ATIF DA BULUNMANIZ ŞART! ve ayrıca TELİF ödemeniz gerekiyor. Çok cüzzi rakamlardır bunlar fakat işte bu telif o şekilleri kullanmanıza İZİN almış oluyorsunuz. Ben kendi yazdığım orjinal makalemdeki şekli kullanmak için dergiye telif ödedim.

    • @a.e3097
      @a.e3097 3 года назад +1

      @@metinaytekin Anladım hocam.Yanlışsa düzeltin: Telif haklarından dolayı yazılı izin almamızı gerektiren durumlar eserdeki şekil,tablo grafiği kullanmak.Bunun dışında bir eserden kendi yorumumuzu destekleyen bilimsel bir cümleye veya bir metne alıntılama yoluyla (kaynak gösterme,atıfta bulunma) eserimizde yer verebiliyoruz.

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад

      @@a.e3097 aynen

    • @a.e3097
      @a.e3097 3 года назад +1

      @@metinaytekin Aydınlattığınız için teşekkür ederim hocam👍.İyi çalışmalar dilerim.

  • @mavi2465
    @mavi2465 Год назад +1

    Merhaba bir sorum olacaktı biri bana atifa bundugunda ben bunu nasil görebilirim bana bir yerden bildirim vs. Bir şey mi gelmesi gerekiyor yoksa kendim özel olarak bir yere girip mi bakmalıyım?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +2

      Mavi Merhaba, Aslında bunun bir kaç yolu var. En kolayı GOOGLE SCHOLAR a üye ol. Orada zaten yayınlanmış makalelerin görünecek ve onlara gelen atıflar da görünecektir. Oradan bakabilirsin. Buun yanında Web of Science veya Scopus sayfalarına da kayıt olarak kendi makalelerini işaretleyerek atıflarının hepsini görebilirsin. Tabiiki bu atıflar İndekslerde tarananın dergilerde çıkan makaler için yoksa uyduruktan bir dergide çıkan makale sana atıfta bulunmuşsa buralarda göremezsin onu kendin bulman gerek. Bu sayfalara kayıt olursa H indeksini de görmüş olursun 🤗

    • @mavi2465
      @mavi2465 Год назад

      @@metinaytekin Cok teşekkürler. peki tezime bir atif yapılmışsa bunu nasıl göreceğim yine aynı yolla mi?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +2

      @@mavi2465 teze atıflar ne h indeksine etki eder nede doçentlik kriterlerinde işe yarar. Onları kendin bulabilirsin ama zor ve gerek te yok aslında

    • @mavi2465
      @mavi2465 Год назад +1

      @@metinaytekin anladım teşekkürler

  • @ridvankaraman6753
    @ridvankaraman6753 3 года назад +1

    Hocam merhaba iyi çalışmalar bir sorum olacaktı proje ödevi hazırlıyorum danışman hocam proje ödevi için benzerlik programına göre en fazla %30 olmalı dedi özet ve sonuç dışında tamamen literatür taraması yapmam gerektiğini iletti bu en fazla %30 alıntı olması gerekiyor diye anladım birde kendi cumlelerimle yazmamı istedi kendi cumlelerimle yazdigimdada kaynak belirtmem gerekiyor mu şayet öyleyse özet ve sonuç dışında proje ödevinin tamamında kaynak mı belirtmem gerekiyor biraz kafam karıştı cevabınız için şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim hocam

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад

      Evet kedı cümlelerinle yazsan dahi kaynak kullanman Şart. Sonuçta bir bilgiyi anlatacaksın ve o bilgiyi sen bulmadığına göre NEREDEN ALDIN? sorusuna kaynak göstererek yanıtlamış olacaksın. ÖZette ve sonuçta kaynak gösterilmez. Kendi cümlelerinle yazarsan benzerlik yüksek çıkmaz. Kolay gelsin :)

    • @ridvankaraman6753
      @ridvankaraman6753 3 года назад +1

      @@metinaytekin çok teşekkürler hocam

  • @iremyilmaz405
    @iremyilmaz405 3 года назад +1

    Bir makalede y kişisi x kisisinden doğrudan alıntı yaptigini belirtiyor yazisinda. Ben de y kisinin x kisisinden aldığı yazıyı makalemde kullanmak istiyorum. O halde alıntı kaynağı olarak y kisini mı x kişisini mı vermeliyim makelemde?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +2

      Tabiiki x kişisini yani asıl kaynağa atıfta bulunmalısınız

    • @iremyilmaz405
      @iremyilmaz405 3 года назад +1

      @@metinaytekin ilk bilgiyi sunan x kişisi, y kişisi de x'e atıf vermiş ama benim kaynağa tam erişimim yoksa ne yapmalıyım hocam? Yine de x kisisine mı atıf vermeliyim yoksa o bilgiyi gördüğüm y kişisine mi?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +1

      @@iremyilmaz405 günümüzde kaynağa ulaşamama gibi bir sorun yok aslında. 300 sene öncesi kaynaklara kadar internette. Elinizde olmayan kaynağa atıfta bulunmanız uygun olmaz. Kaynağa ulaşamıyorsanız bir yerde hata yapıyorsunuz demektir. Danışmanınız ile.baglantiya geçin onun görevidir bulmak

  • @tugbasar4805
    @tugbasar4805 3 года назад +1

    hocam merhaba.bir sorum olacaktı. bir makaleden atıf yaparken asıl kişiyi nasıl bulacagız ? bir bilgi var aynı sekilde birden cok makalede gördüm aynı sekliyle ben atıf yaparken hangisini yazacagım?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +1

      O okuduğun makaleler bahsettiğin bilgiyi anlatırken muhakkak atıfta bulunmuşlardır. O makaleye ulaşman yeterli.

    • @tugbasar4805
      @tugbasar4805 3 года назад

      @@metinaytekin onların yaptığı atıfları kendi cümlelerimle değiştirrp kullansam intihal mi olur hocam . kaynak olarak hangisini yazacagım ?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +4

      @@tugbasar4805 Zaten kendi cümlelerin ile yazmalısın fakat bu da yetmez Atıfta da bulunmalısın. Kaynak olarak ise o bilgi nereden ilk alınmış ise onu vermelisin. Bak örnek bir FİZİK dergisindeki makaleyi okuyorsun ve şöyle bir cümle var: In 1905 Einstein discovered the special theory of relativity, establishing the famous dictum that nothing-no object or signal-can travel faster than the speed of light (1). Şimdi kendi cümlelerinle şunu yazabilirsin: Bilindiği üzere alamn fizikçi Albert Einstein 1905 yılında relativite teorisini ortaya attı. Şİmdi bunu yazabilirsin fakat KAYNAK olarak o okuduğun makaleyi veremezsin. O okuduğun makalede EINSTEIN ın kendi makalesini verdiği gibi sen de onu yapmalısın. Çünkü olay bu okuduğun makale ile hiç bir ilgisi yok direk Einstein ın makalesi ile ilgili.

    • @tugbasar4805
      @tugbasar4805 3 года назад

      @@metinaytekin cok teşekkür ederim hocam cok sağolun.simdi anladım .eksik olmayın.

    • @gokhanbilici9927
      @gokhanbilici9927 3 года назад +1

      @@metinaytekin Merhaba hocam, yorumları okuyarak bu konuda çok sık hata yapılan ve bir türlü algılanamayan bir duruma açıklık getirmişssiniz. Samimi ve açıklayıcı cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

  • @niluferodabas8308
    @niluferodabas8308 3 года назад +1

    Hocam internet sitesinden faydalanmışsak siteye hangi tarihte giriş yaptığımızı belirtmeli miyiz? Bir de kitaptan faydalandıysak basım yılına kadar birçok bilgi yazılmalı mıdır?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +1

      Kurumun yani TEZ , makale, Proje göndereceğiniz yere göre bu biraz değişiklik göstersede genelde internet sitesinden bilgiyi aldığınız tarih yazılmalı. kitaplar için de Yazar, kitap ismi, basım yılı, kaçıncı baskı, basıldığı şehir ve yayın evi verilmeli.

    • @niluferodabas8308
      @niluferodabas8308 3 года назад +1

      @@metinaytekin teşekkür ediyorum bunların arasında virgül koymak yeterli midir? Yazar bilgilerin soyad ad şeklinde mi yazmalıyız? Belirli bi sayfa aralığına atıfta bulunmak istersek örneğin s.67 -73 şeklinde mi yazmalıyız?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +1

      @@niluferodabas8308 Her kurumun kendi Şekil disiplini vardır ve farklılıklar gösterir. Nereye gönderecekseniz oranın kurallarını öğrenip ona göre yapmanız gerek

  • @doganaydn1903
    @doganaydn1903 3 года назад +1

    Hocam merhabalar, tavsiye ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Siz olsanız kaynak sayısına takılır mısınız? Yani bir doktora tezi için "bu kadar kaynak az olmuş" ya da "bu kadar kaynak çok olmuş" şeklinde eleştiride bulunur musunuz?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +1

      Ben sayılarına takılmam fakat doktora tezi okurken özellikle giriş ve tartışma kısmında alınan her bilgiye kaynak gösterilmiş mi ona bakarım. Eğer giriş kısmı iyi yazılmış ve her bilgiye kaynak gösteirlmişse SAYIYA bakmak İşin CAHİLİ olduğunun göstergesinden başka birşey değildir.

    • @doganaydn1903
      @doganaydn1903 3 года назад +1

      @@metinaytekin Çok teşekkür ederim hocam. Size sorduğum soruyla ilgili çeşitli hocalardan çok farklı yorumlar almıştım. O yüzden kafam karışmıştı. Tekrar yorumunuz için teşekkür ederim.

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад

      @@doganaydn1903 Nasıl yorumlar aldığını bilmeden kritize edemem ama içeriği bırakıp sadece referans sayısına takıyorsa SEN ONU TAKMA :)

    • @emirar9253
      @emirar9253 3 года назад +1

      @@metinaytekin hocam merhabalar. Bazı hocalar önceki kaynaklar kadar siz de kendi cümlelerinizi kullanın yeni şeyler söyleyin diyorlar. Açıkçası araştırmacıların atıfta bulunduğu önceki bilgilerden yola çıkarak kendi cümlelerini kullanmasının önemli olduğunu ben de düşünüyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

    • @emirar9253
      @emirar9253 3 года назад +1

      @@metinaytekin bu arada alan olarak sosyal bilimleri göz önüne alarak yaptım yorumumu

  • @Mericiremt
    @Mericiremt 3 года назад +1

    hocam merhabalar ben bir şey sormak istiyorum umarım cevaplarsınız.. bir dersten araştırma ödevim var. Kitaplardan alıntılar yaptım fakat bu yaptığım alıntıları hiç değiştirmeden doğrudan yazıp sonuna parantezle yazarı mı yazmalıyım bu intihale girer mi? ya da intihale girmemesi için cümleleri değiştirsem yine de sonuna yazarı yazabilir miyim etik mi bu durum? çok kafam karıştı üst üste iki paragrafta atıf yapılamaz diye okudum.. lütfen yardımcı olun..

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +5

      Sondan başlayayım. Üst üste iki parağrafa atıf yapılmaz sözünü kim söyledi ise cahilliğine veriyorum. Üst üst değil iki parağraf iki paragraf içerisinde dahi bir çok atıf yapabilirsin. Öncelikle atıf nedir bunu bilmen gerekir. BİR BİLGİYİ ALDIĞIN YERİ GÖSTEREN KAYNAKTIR. bu bilgiyi ister kendi cümlelerinle yaz istersen direk parantezle al fark etmez kesinlikle bilgiyi öğrendiğin kaynağa atıfta bulunmalısın. Cümleyi okuyana BUNU NEREDEN BİLİYORSUN? diye sorduğunda cümlenin sonunda atıf varsa sorun olmaz ama yoksa o bilgi UYDURMA bir bilgi gibi görünür. Bunun dışında bir yazarın sözünü alırken tırnak içinde AYNEN alıp yazabilirsin ve buna ATIFTA bulunabilirsin ama bir kitabı kopyala yapıştır şeklinde yaparsan ATIF yapsanda İntihale girer. Onun için öğrendiğin bilgileri KENDİ CÜMLELERİNLE yaz ve nereden aldıysan o bilgileri oraya atıfta bulun. Umarım yardımcı olmuştur.

    • @Mericiremt
      @Mericiremt 3 года назад +1

      @@metinaytekin Çok teşekkürler hocam 🙏

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад +1

      @@Mericiremt Her zaman

  • @nesli35n
    @nesli35n 3 года назад +1

    Hocam mendeleyi de gösterebilir misiniz

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад

      Maalesef Sadece EndNote öneriyorum

  • @eretnaphobas8744
    @eretnaphobas8744 2 года назад

    Hocam yaygın olarak bilinen bir bilgi için atıfta bulunmak zorunlu mudur? Örneğin İstanbul 1453'te fethedilmiştir derken kaynak göstermem şart mı, açıklar mısınız?

  • @iremdinc2087
    @iremdinc2087 3 года назад

    Hocam merhabalar, ben makale yazarken yararlandığım Türkçe bir tezden bir alıntıyı alırken yabancı bir kaynaktı ve ulaşamadım orijinaline kendi makalemde kullanırsam hem o kaynağa hem de tez sahibi kişiye mi atıf vermeliyim

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  3 года назад

      Hayır bilginin kaynağını hangisi veriyorsa ona atıfta bulunmalısınız

  • @hakan8770
    @hakan8770 Год назад

    Hocam google akademide kaynak göstermek istediğim makale siyah renkli çıkıyor o yüzden açamıyorum. Ama makale 300 kez kaynak gösterilmiş. Ben gene de kaynak göstersem olur mu

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +1

      Google akademiden değil de basıldığı derginin sayfasına girip arşivinden bakmayı denedin mi?

    • @hakan8770
      @hakan8770 Год назад

      @@metinaytekin denemedim hocam olmuyor

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад +2

      @@hakan8770 o zaman o şekilde denemelisiniz

  • @kubratorenek6652
    @kubratorenek6652 Год назад

    Hala endnote mu kullanıyorsunuz? Mendeley için ne söylersiniz? endnote a göre daha kolay gibi geldi bana?

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад

      Hala Endnote kullan mıyor musunuz? Dergilerin çoğunluğu Endnote ister Mendeley kullanabiliyorsanız devam edin fakat endnote kadar kullanışlı olduğunu düşünmüyorum.

    • @kubratorenek6652
      @kubratorenek6652 Год назад

      @@metinaytekin aslında Endnote kullanıyorum fakat universitemizin anlaşması bitmis sanırım mendeleye geçilmiş. Endnote beni biraz zorluyordu aslında

    • @kubratorenek6652
      @kubratorenek6652 Год назад

      @@metinaytekin bu arada sizi ilk kez izleme firsati buldum. Paylaşımlarınız çok yararlı lütfen devam ediniz. Bu arada videolariniza bakıyorum ama hala normal review ve sistematik review arası farkı tam anlayamadım

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад

      @@kubratorenek6652 ruclips.net/video/PQ255HG-Qf0/видео.html

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  Год назад

      @@kubratorenek6652 İLgili video altında sorarsanız açıklamasını yapabilirim

  • @sametozcan773
    @sametozcan773 4 года назад

    Hocam bunu silin lütfen.. Yeniden düzenleyin

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  4 года назад

      Sebep?

    • @hooho491
      @hooho491 4 года назад +1

      @@metinaytekin video editinde sıkıntı var görüntü kesiliyor muhtemelen bu yüzden söylemiş.

    • @metinaytekin
      @metinaytekin  4 года назад +1

      @@hooho491 açıklamada yazıyor aslında gerekli bilgi