Werken als radiotherapeutisch laborant in het UMCG

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 янв 2012
  • Werken als Radiotherapeutisch Laborant bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Neem een kijkje!
    Website: www.umcg.nl
    Werken in het UMCG:
    Ben je op zoek naar een vacature kijk dan op www.werken.umcg.nl voor het actuele overzicht. Ook kun je je daar aanmelden voor de vacature e-mailservice.
    UMCG Radiotherapeutisch Laborant
    Hallo ik ben Erik van der Horst en ik ben radiotherapeutisch laborant. Als radiotherapeutisch laborant ben je verantwoordelijk voor de voorbereiding en behandeling van patiënten met kanker. Als laborant hebben we ook erg veel contact met patiënten. We moeten dus ook heel erg de mensen op hun gemak stellen, dat is wel heel belangrijk. Dit masker is speciaal ontwikkeld voor de radiotherapie, het zorgt ervoor dat de patiënt stil blijft liggen op het toestel, want anders kun je delen verkeerd bestralen.
    Hier op de afdeling radiotherapie werken we als laboranten in verschillende aandachtsgebieden. Één van deze aandachtsgebieden is de mouldroom. Of de CT-scan. Wanneer een patiënt klaar is bij het masker maken, komen ze hier op de CT. Met de CT maken we allemaal hele kleine, smalle digitale plakjes. Dat hebben we nodig om te bestralen.
    Van de CT die we net gemaakt hebben bepaalt de arts waar het tumorgebied zit. Daar zit een hoop apparatuur natuurlijk achter, een hoop programma's, een hoop software en een hoop berekeningen. Dat maakt het ook heel leuk voor ons. En dan bepalen wij van hoe groot en aan welke kant de bundels komen waarmee we straling gaan geven. Want we willen eigenlijk alleen de tumor bestralen en zo min mogelijk het gebied er omheen.
    Er zijn hier heel veel technieken en onderzoeken die lopen op de afdeling. Verder heb je hier heel veel kansen om stages te lopen. Dit is een nieuw apparaat, waarmee we nog nauwkeuriger en met minder schade aan weefsel kunnen bestralen. Dit is natuurlijk beter voor de patiënt en het maakt ons werk divers en telkens vernieuwend. Het UMCG biedt heel veel opleidingen bijscholingen en cursussen, wat natuurlijk voor mijzelf prettig is om mezelf te ontwikkelen.
    We zijn begonnen met de bestraling van meneer Jansen. Meneer Jansen ligt hier op tafel, we houden het in de gaten met camera's. En het is heel belangrijk dat dit heel nauwkeurig gebeurt. We werken hier natuurlijk met zieke mensen en daarom is het ook belangrijk om daar goed mee om te gaan. Een patiënt die bestraald wordt komt, laten we zeggen, gemiddeld 25 keer. Dus hij is vijf weken lang elke werkdag hier aanwezig. Voor een patiënt is het heel belangrijk dat hij weet waar hij elke dag heen moet, hoe die dagen gaan verlopen. Daarom is het heel belangrijk om duidelijk te zijn naar de patiënt, om de vragen van de patiënt te beantwoorden. Maar ook de vragen te stellen aan de patiënt, hoe het met hem gaat. Door open te zijn geef je erg veel rust. En doordat je zo vriendelijk bent krijg je er ook een hoop dankbaarheid voor terug. En dat is toch een groot gedeelte van ons vak wat ik zelf wel heel prettig vind. In ons vak ben je dus veel bezig met techniek. Je hebt veel te maken met ontwikkeling maar ook heel veel te maken met de patiënt. Dat maakt het voor mij zo leuk, want omdat ik de patiënt zo vaak zie, krijg ik ook echt een band met de patiënt. Het UMCG is gewoon top!
    Bouw mee aan de toekomst van gezondheid.
    Tags: UMCG, UMCG Groningen, UMC Groningen, Anesthesiemedewerker, AIOS, Verpleegkunde, Leerling verpleegkundige, Radiotherapeutisch Laborant, University Medical Center Groningen, Pathologie, Reumatologie, Operatieassistent, Verpleegkundige

Комментарии •