A day in the life of a civil engineer

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 мар 2023
  • In this episode we take a peek on what an engineer might do during his day.
    Bureaucracy, designs, construction management, reading, visitations to public services, a lot of stress in case something happens and responsibility are only some of the tasks an engineer is called to complete in a daily basis.
    #civilengineering #life
  • НаукаНаука

Комментарии • 16

  • @dkav05
    @dkav05 10 месяцев назад +1

    Χρήσιμο βίντεο, ευχαριστούμε πολυ!

    • @civil_lab
      @civil_lab  10 месяцев назад

      Φίλε Δημήτρη εγώ ευχαριστώ για το σχόλιό σου!

  • @Sezalize
    @Sezalize 11 месяцев назад

    Σωραίος...⭐⭐⭐⭐⭐

    • @civil_lab
      @civil_lab  11 месяцев назад +1

      Ευχαριστώ πολύ φίλτατε!

  • @Sirvaggos
    @Sirvaggos Месяц назад

    Ποιος ειναι ο μισθός ενος πολιτικού μηχανικού και θεωρεις πως ειχει διαλείμματα πχ αδειες και γενικα στα σουκου να ειναι ελεύθερα?

    • @civil_lab
      @civil_lab  Месяц назад

      Στον κλάδο των μηχανικών, έχεις δύο επιλογές. Ιδιωτικός τομέας ή ελεύθερο επάγγελμα. Στον ιδιωτικό τομέα, έχεις όλες τις παροχές και αμοιβές που προβλέπει η νομοθεσία. Πολλά μπορούν να συμφωνηθούν και στη διαδικασία της πρόσληψης. Φαντάζομαι αμοιβή 1500 ευρώ (;), ασφάλεια του εργοδότη και ελεύθερα σαββατοκύριακα. Άδειες, όσες μέρες δικαιούσαι. Το ελεύθερο επάγγελμα είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό. Στο σενάριο αυτό, όλα τα έξοδα είναι δικά σου. ΕΦΚΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, λογιστής. Ο μισθός σου είναι όσα λεφτά σου μένουν κάθε μήνα από τις δουλειές που κάνεις. Δεν υπάρχουν άδειες. Εσύ κρίνεις πότε μπορείς να κλείσεις για μερικές μέρες το γραφείο και να πας κάπου να ξεκουραστείς. Όσο δουλεύεις, τόσο αμείβεσαι. Πρέπει να έχεις μια ροή πελατών και ας πω κάπως εξασφαλισμένη την εργασία σου γιατί στο ελεύθερο επάγγελμα υπάρχουν "νεκρές περίοδοι" που μπορεί για μερικούς μήνες να μη πάρεις καμία δουλειά. Τα πάγια έξοδα τρέχουν με μεγάλους ρυθμούς και πολύ γρήγορα μπορείς να βρεθείς εκτεθημένος οικονομικά. Θέλει οργάνωση, επιμονή, υπομονή, πολύ marketing, και για να σε προτιμούν, σωστές και ηθικές παροχές υπηρεσιών.

    • @Sirvaggos
      @Sirvaggos Месяц назад

      @@civil_lab δηλαδή με το που τελειώσω την σχολή μπορώ να μπω σε μια εταιρεία με μισθό περίπου 1500€ και να ανέβω σιγά σιγά ενώ δουλεύω περίπου 8 ώρες την μέρα εκτός από Σουκού?

    • @civil_lab
      @civil_lab  Месяц назад

      @@Sirvaggos ε κοίτα νεος μηχανικός εννοείται δεν ξεκινάει με τέτοιο μισθό. Φαντάζομαι γύρω στα 1000 ευρώ θα είναι μεικτά (για ιδιωτικό τομέα). Το θέμα είναι πως στις σχολές δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον κτιριοδομικό κανονισμό, τον ΝΟΚ, και άλλες νομοθεσίες, καθώς και για το πως λειτουργεί η πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου η οποία θέλει δουλειά για να την μάθεις. Αν επιλέξεις να δουλέψεις μόνος, θα πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο στο να τα μάθεις όλα αυτά και να είσαι σε επαφή με μηχανικούς έμπειρους οι οποίοι να έχουν θέληση και να μη βαριούνται να σε καθοδηγήσουν. Ειδικά σε θέματα αδειών υπάρχουν πολλές διαδικασίες, νομοθεσίες, και μελέτες που πρέπει να γνωρίζεις. Με θέληση όμως όλα γίνονται.

    • @Sirvaggos
      @Sirvaggos Месяц назад

      @@civil_lab οπως ειπα εγω δεν θελω δικη μου επηχειρηση αλλα στο εξωτερικο οι απολαβες ειναι καλυτερες και οι συνθηκες εργασιας? και στην ελλαδα σε εταιρια μεχρι ποσα μπορεις να βγαλεις και σε ποσα χρονια

    • @civil_lab
      @civil_lab  Месяц назад +1

      @@Sirvaggos στο εξωτερικό είναι σίγουρα καλύτερες οι απολαβές, οι συνθήκες εργασίας, και οι συνθήκες διαβίωσης. Εφόσον είσαι νέος, μπορείς να το δοκιμάσεις. Δεν είναι αγγελικά πλασμένες οι άλλες χώρες αλλά σε σχέση με μας, είναι. Ο αρχικός μισθός θα είναι πάλι λίγο χαμηλότερος αλλά αντάξιος της εργασίας σου και του κόστους διαβίωσης. Και φυσικά υπάρχουν συνεχώς αυξήσεις και μπόνους που μπορεί να συνδέονται και με γνώση ξένων γλωσσών και μεταπτυχιακά. Μπορώ να σου πω γι Αμερική ξεκινάς με 3000 καθαρά το μήνα, Κύπρο περίπου 1200-1500 το μήνα. Εξαρτάται τη χώρα και τη θέση. Το θέμα είναι ότι εξω σου δίνουν κίνητρα να είσαι παραγωγικός και να θες να προσφέρεις σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και με μόνιμη επιτήρηση και συμβουλευτική από ανωτέρους σου. Οπότε μαζεύεις και εμπειρία. Ελλάδα σχεδόν ίδιος μισθός και μη αντάξιος των ετών ή ωρών εργασίας. Εννοείται παίζει πολύ και ποιον ξέρεις.

  • @manosense
    @manosense Год назад

    πολυ ωραιο βιντεο και χρησιμο για τους μηχανικους , και ειδικα για εμας τους νεους μηχανικους που ακομα μαθαινουν το επαγγελμα.
    ηθελα να σε ρωτησω αν μπορεις να μου απαντησεις σε κατι σαν εμπειρος στο επαγγελμα, εστω οτι ενας μηχανικος ειναι εμπειρος με μια μετρια πελατεια , μεχρι ποσο περιπου εισοδημα μπορει να φθασει μηνιαιως η ετησιως? (κατα μεσο ορο) και με ποσες ωρες εργασιας την βδομαδα?
    σε ευχαριστω εκ των προτερων

    • @civil_lab
      @civil_lab  Год назад +2

      Φίλε Μάνο, το ερώτημά σου είναι αρκετά σύνθετο. Η απάντηση είναι κανένας "δε ξέρει"! Αφού καταργήθηκαν οι νόμιμες αμοιβές του Τεχνικού Επιμελητηρίου το 2011, νομίζω εκτός του ότι χάθηκε κάθε σεβασμός προς την εργασία του μηχανικού, ο καθένας έχει πλέον την ευχέρεια να χρεώνει ό,τι θέλει. Για το λόγο αυτό μπορεί να έχεις γίνει μάρτυρας διαφημίσεων που να λένε π.χ. ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου 30 ευρώ (!). Από την άλλη πλευρά ξέρω συναδέλφους που σου γράφουν μια τεχνική έκθεση πέντε σειρών και σου λένε "α 250 ευρώ συν ΦΠΑ". Δεν χρειάζεται να είμαστε των άκρων. Η πιο κατάλληλη απάντηση νομίζω είναι να είσαι αντικειμενικός σε αυτά που χρεώνεις και φυσικά να χρεώνεις τον κόπο και τον χρόνο σου. Και σε συμβουλεύω να κάνεις ολοκληρωμένη δουλειά και όχι πασπαλίσματα. Π.χ. όταν πιάνω να κάνω μια κάτοψη για ένα αυθαίρετο την κάνω όλη από την αρχή και δεν "ζωγραφίζω" στα υπάρχοντα σχέδια. Να κάνεις μια έρευνα αγοράς για να είσαι ανταγωνιστικός με τις τιμές που προσφέρεις. Αν είσαι στο ελεύθερο επάγγελμα, δεν υπάρχει σταθερό εισόδημα. Μπορεί σε ένα μήνα να βγάλεις 10000 ευρώ ή και 300000 αν μιλάμε για κατασκευή οικοδομής και 2 μήνες να είσαι χωρίς δουλειά (λέμε τώρα αλλά όλα είναι ανοιχτά). Τώρα όσον αφορά τις ώρες, ε αμα σου αρέσει το επάγγελμα, το γραφείο είναι σχεδόν το σπίτι σου. Εγώ τουλάχιστον σπίτι πάω μόνο για ύπνο 😅. Στον ιδιωτικό τομέα δεν ξέρω να σου πως τί αμοιβές παίζουν. Αν θες να συζητήσουμε κάτι παραπάνω και να σου πω το σκεπτικό της προσέγγισης μιας αμοιβής, στείλε μου μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχω στο προφίλ μου!

  • @argipl
    @argipl Год назад

    στα γιαπια ποτε θα ερθετε??

    • @civil_lab
      @civil_lab  Год назад

      Όποτε θέλετε κύριε Πλιακο 😅 Απ' όλα κάνουμε!

  • @greenavocadro534
    @greenavocadro534 Год назад

    Έχει ο υδραυλικός μηχανικός δουλειά ;

    • @civil_lab
      @civil_lab  Год назад

      @green avocadro, γι αρχή, ο υδραυλικός δεν είναι μηχανικός. Σύμφωνα με το ΦΕΚ των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δεν υφίσταται τέτοιος τίτλος. Ο υδραυλικός μπορεί να είναι ένας τεχνίτης που ασχολείται με υδραυλικές εγκαταστάσεις. Οι μελέτες γίνονται κυρίως από μηχανολόγο μηχανικό. Τώρα ως επάγγελμα, ένας υδραυλικός φαντάζομαι έχει δουλειά καθώς όσες φορές επιχειρώ να έρθω σε επικοινωνία με έναν από αυτούς που συνεργάζομαι, είναι μονίμως σε κάποια δουλειά 😅