Bunun Nesi Güzel - Bulgur Palas
HTML-код
- Опубликовано: 8 фев 2025
- İstanbul, Cerrahpaşa'da yer alan Renova Restorasyon'un tasarımı, Bulgur Palas'ı inceliyoruz. Yine detaylarda boğulacağız.
Birçok marka da görünmüş, başıma iş açılmasın. #işbirliği, #reklam falan filan.
İzleme sonrası notları:
Bugünün yapısal beklentilerinde ısıl geçirimsizlik performansı çok önemli. O yüzden katmanlaşma olmadan, sadece dolu tuğlalarla bir dış cephe duvarı yapılması gerçekçi değil. (Bakmayın siz. Türkiye'de 5cm eps mantolama yapılınca yeterli zannediliyor. Bugün aldığımız önlemlerin yetersizliğine 10-15 sene sonrasında çok şaşıracağız, detaylarını bir başka videoda anlatacağım.)
Bugün yapılarımızda yüksek tavan göremiyor olmamızın çok sebebi var. Ama hepsi dönüp dolaşıp regulasyonlara ve maliyete geliyor. Her bölgenin plan notları ve mevzuatları farklı olabildiği için genel bir şey söylemek zor. Ama neticede devlet yarın öbürgün asma kat yapıp alan artırmanızı istemiyor. Denetleyemediğini, kafadan sınırlıyor (toplam yapı yüksekliği sınırı olan bölgeler var, oralardaki sınırlama gerekçeleri daha farklı, uzun konu özetle) Bunun yanında kat yüksekliklerini fazla yapınca betonarmesinden duvarına, sıvasından cephesine her kalemde maliyetler katlanarak artıyor. Bunun yanında ısıtma/soğutma yükü de benzer şekilde yükseliyor.
Isıtma/soğutma sistemlerini sulu sistem ve gazlı sistem olarak ikiye ayırabiliriz (teknik bir kategori olmayabilir, piyasa notları bunlar). Ev tipi radyatörler veya yaygın fancoil sistemleri sulu sistem olarak çalışır. Yaygın split klimalarda olduğu gibi bu yapıdaki örnek ise gazlı sistem. Özetle mevzu şu. Dış ünite ısıtma/soğutma işlemini gerçekleştiriyor. Daha sonra soğuttuğu su veya gazı iç ünitelere göndererek enerjinin (negatif veya pozitif) fanlarla iç mekana dağıtılmasını sağlıyor.
Diffüzörlü aydınlatma demek, ışık kaynağının önüne konulmuş, ışık kaynağını dağıtan yüzeyler. Buradaki profil aydınlatmalarda bu işi pleksiyle yapmışlar. Işığı daha dağıtarak paylaştırdığı için daha gölgesiz, yumuşak bir aydınlanmaya imkan verir.
VRV aslında Daikin markasının trademark'ı. Bu sistem diğer markaların ürünlerinde genelde VRF ismiyle kullanılıyor.
----
Taşıyıcı Strüktür dediğim şey taşıyıcı sistem. Bir mühendis arkadaşım dalga geçmişti, siz mimarlar bu strüktür kelimesini çok fazla kullanıyorsunuz diye.
Isıl performans aslında birçok başlığı içerisinde barındırıyor. Isıl geçirimsizlik performansı desem daha doğru olurmuş.
Yükseltilmiş döşeme diye aratsanız, karşınıza muhtemelen enkapsüle çelik veya folyo kaplı yonga levha paneller ve ayak setleri çıkacaktır. Ama teknik olarak bir karkas üzerinde yükseltilmiş, altı boş olan tüm döşeme sistemlerine yükseltilmiş döşeme diyebiliriz.
Kritik dirsek noktalarından kastım, yükseltilmiş döşeme altındaki elektrik tavalarının dönüşleri. Standart bir yükseltilmiş döşeme uygulamasında tüm panelleri rahatlıkla kaldırıp geri takabilirsiniz. Böylece nereye müdahale gerekse kolaylıkla erişebilirsiniz. Ama buradaki ahşap döşeme sistemi tak-çıkar prensibinde çalışmıyor. Bu sebeple olası ilave kablolama ihtiyaçları, bakır boru, drenaj erişimleri için bu kapakları gerektiğinden sık yaptıklarını düşünüyorum.
Sıva üstü/Sıva altı söylemindeki sıva kısmını çok dikkate almayın. O genel bir anlatım. Sıvasız duvarda da (buradaki tuğla örneğindeki gibi) duvarın içerisine değil de üzerine eklenmiş uygulamalar "sıva üstü uygulamalar" başlığında birleştirilir.
*Elektrostatik fırın boya, metal yüzeylere uygulanan, yüksek örtme kabiliyetli, paslanmaya karşı güçlü koruma sağlayan, nitelikli bir boyama uygulaması. Sahada yapılamaz, fırınlarda gerçekleştirilir. Daha sonra ürünler şantiyeye transfer edilir. Fırın boyalı metal işlerinde prensipte tekrar kaynak yapılmaz (bozulur boya sonuçta ve rötuşlarını çok belli eder)
Spiro kanallar adından da anlaşılacağı üzere dairesel kanallar. Dikdörtgen kesitli galvaniz kanallara göre daha maliyetli. Eğer bu bir soğutma kanalıysa izolasyonu da içerisinden yapılır.