Terapia PRP în afectiunile ortopedice - o tehnică inovatoare și minim invazivă

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 сен 2024
  • PRP este o tehnică inovatoare, minim invazivă, care favorizează procesul de apariția a unor factori de creștere și citokine, cu rol vital în capacitatea proprie de reparare și regenerare a organismului. Dr. Andrei Coltofeanu, medic primar ortopedie-traumatologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Constanța, spune că tehnica este recomandată în cazul osteoartritelor de diferite tipuri și în cazul leziunilor de tendon sau a afectărilor de tendon (tendinite).
    Tehnica ajută la reducerea durerilor și a disconfortului pe care le simte pacientul și sunt principalele aspecte pe care le urmărește medicul care tratează. Primul pas este reprezentat de recoltarea sângelui din venă, în 1-2 eprubete, iar prin centrifugare se fracționează sângele venos. La fundul eprubetei se va concentra un gel bogat în eritrocite și leucocite, iar deasupra se va regăsi plasma îmbogățită trombocitar.
    Prin intermediul unei seringi sterile se recoltează plasma, într-o cantitate de 2-3 ml din fiecare eprubetă, care se injectează ulterior în locul în care este necesar, la nivelul unei articulații sau a unui tendon. Principalul avantaj al tehnicii este posibilitatea injectării unui produs biologic, fără adaos sintetic.
    Dr. Andrei Coltofeanu spune că majoritatea produselor care se injectează sunt produse de sinteză sau soluții medicamentoase, dar în situația prezentă este cazul unui produs biologic, ce provine de la pacient. În cazul altor soluții injectate, organismul pacientului poate prezenta anumite reacții sau chiar reacții alergice, dar în cazul injectării de plasmă nu există asemenea riscuri. Efectul produs de această procedură este unul natural și vizează accelerarea proceselor de reparare tisulară și regenerare proprie a organismului.
    Recomandă o serie de măsuri în ceea ce privește pregătirea pacientului înainte de procedură, dar și după aceasta. Spune că pacientul trebuie să oprească medicația antiinflamatorie nesteroidiană înainte cu 7 zile de procedură, în cazul tratamentului cu corticoizi sau corticosteroizi să renunțe la aceștia cu 3-4 săptămâni înainte, iar în cazul medicației anticoagulante sau antiagregante recomandă încetarea tratamentului cu 7 zile înainte.
    Înainte cu 36 de ore de procedură recomandă consumul ridicat de lichide, iar după realizarea procedurii spune că pacientul ar trebui să evite tratamentele medicamentoase nesteroidiene, tratamentele pentru durere, dar poate apela la Paracetamol sau la un derivat al acestuia.
    Dr. Andrei Coltofeanu amintește și contraindicațiile acestei proceduri, precum realizarea în cadrul bolilor hematologice sistemice. Se mai pot încadra condițiile medicale asociate cu scăderea numărului de trombocite, precum și sindroamele neoplazice sau sepsisurile. Pacienții sunt reticenți în momentul în care află că este necesară recoltarea de sânge.
    Coltofeanu Andrei, medic primar ortopedie-traumatologie - www.medlife.ro...
    Specialitate - www.medlife.ro...

Комментарии •