Esti prosumator? Guvernul te obligă să cumperi baterii!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 сен 2024
  • shop.ecosolari..., folosește codul "presura15" și vei avea o reducere de 15% la comenzile online achitate cu cardul. Pentru o ofertă personalizată va rugam sa ne contactați la oferta@ecosolaris.ro
    00:06:42 - Cum echilibrăm rețeaua electrică?
    00:11:02 - Legea care obligă prosumatorii să instaleze baterii
    🔸 SUSȚINE ȘI TU DIRECT ACTIVITATEA MEA ► / cristianpresura
    🔸 DEVINO RUclips MEMBRU ►bit.ly/35Q8vXC
    🔸 PAYPAL ► paypal.me/cristianpresura
    🔸 DONORBOX ► donorbox.org/c...
    ❗TikTok ► / cristian.presura
    ❗Facebook ► / presura
    ❗Facebook page ► / stiintaclub
    ❗Instagram ► / cristianpresura
    ❗Twitch ► / cristian_presura
    ❗Discord ► / discord
    ❗Reddit ► / presura
    📙 Carte ► "Fizica Povestita": bit.ly/2YsKaAc
    📙 Carte ► "O calatorie prin Univers": bit.ly/3pdOfGp
    📙 Carte ► "Care e diferența dintre un copil și un laptop?" bit.ly/3h4auLZ
    🔊 Spotify Podcast ► spoti.fi/3dbvYo6
    🔊 MixCloud Podcas ► www.mixcloud.c...
    ❗Asociația "Știinta pentru toți" ► www.presura.ro/
    Seria Fizica Cool #seriacool tinyurl.com/2s...
    Seria shorts: tinyurl.com/yw...
    Seria carte “Fizica Povestită” #fizicapovestita tinyurl.com/96...
    Seria „Dicţionarul de idei şi ideologii (#2i)”: tinyurl.com/mu...
    Seria “Deschis la cercetare”: tinyurl.com/2p...
    Fizica pentru începători: tinyurl.com/4x...
    Fizica cuantică: tinyurl.com/mr...
    Fizica nucleara: tinyurl.com/3y...
    Fizica spațiului: tinyurl.com/3k...
    Călătorie prin Univers: tinyurl.com/mv...
    Teoria relativității: tinyurl.com/2m...
    Fizica simplă: tinyurl.com/24...
    Fizica avansată: tinyurl.com/39...
    Fizica mediului inconjurator: tinyurl.com/5n...
    Cum sa ne protejam? tinyurl.com/mm...
    Fizica 5G: tinyurl.com/2p...
    Podcast “Întâlnirea cu fizica”: tinyurl.com/5n...
    #stiinta #fizica #science #tehnologie #technology #cristianpresura #
    algoritm: "În contextul recentelor știri din domeniul energiei, ministrul energiei a lansat un apel către cetățeni să nu folosească mașinile de spălat seara pentru a proteja sistemul energetic. În schimb, acesta recomandă utilizarea lor în timpul zilei, când energia solară este disponibilă.
    De asemenea, există discuții legislative privind obligarea prosumatorilor să-și instaleze baterii. Prosumatorii, cei care produc energie cu ajutorul panourilor solare și injectează surplusul în rețea, pot crea dezechilibre dacă rețeaua nu este construită pentru a gestiona fluxul invers de energie. Astfel, legea propune ca prosumatorii cu o capacitate instalată de peste 10,8 kW să monteze baterii care să stocheze între 30% și 50% din puterea instalată, pentru a menține stabilitatea rețelei.
    În teorie, energia produsă de panouri ar trebui să fie transmisă prin rețea către alți consumatori. Totuși, în practică, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii electrice la alți consumatori, provocând arderea becurilor și declanșarea siguranțelor. În condiții de soare intens, surplusul de energie produs poate duce la tensiuni periculos de mari în rețea.
    Soluția ideală este echilibrarea rețelei prin metode financiare sau tehnice. În unele țări, consumatorii sunt încurajați să folosească energie noaptea, când consumul este redus, sau se folosesc transformatoare cu tensiune variabilă care ajustează automat tensiunea în funcție de consum. În România, aceste soluții sunt costisitoare și greu de implementat. În schimb, prosumatorii ar putea fi deconectați automat de la rețea când produc prea multă energie.
    Sistemele trifazice sau utilizarea bateriilor pot ajuta la gestionarea surplusului de energie. Bateriile stochează energia în timpul zilei, eliberând-o noaptea sau în zilele înnorate, asigurând continuitatea alimentării și reducând emisiile de carbon. Deși costisitoare, investiția în baterii este esențială pentru maximizarea eficienței sistemelor fotovoltaice și protecția rețelei.
    Legea propusă ar putea descuraja unii prosumatori din cauza costurilor suplimentare, mai ales cei care au beneficiat de programul CASA Verde. Președintele a cerut reexaminarea legii pentru a evita impactul negativ asupra investițiilor în energie regenerabilă. În concluzie, echilibrarea rețelei energetice este esențială pentru stabilitatea sistemului și protejarea consumatorilor."

Комментарии • 391

  • @presura
    @presura  Месяц назад +11

    shop.ecosolaris.ro/sisteme-fotovoltaice, folosește codul "presura15" și vei avea o reducere de 15% la comenzile online achitate cu cardul. Pentru o ofertă personalizată va rugam sa ne contactați la oferta@ecosolaris.ro

    • @OnlyforFunBVD
      @OnlyforFunBVD Месяц назад +5

      Scump, foarte scump... chiar am nevoie de o baterie de 8kw Li-ion pentru un invertor Deye de 12kw dar nu de trei ori mai scump... scuze pentru sinceritate!

    • @soimumagdalena5719
      @soimumagdalena5719 Месяц назад +3

      @@presura nu mi-ați răspuns cine preia bateriile uzate ,expirate sau deteriorate...
      Adică. nu sunt poluante...?..cum rămâne cu grin ...😜

    • @electrocat9
      @electrocat9 Месяц назад +1

      Știu că prosumerii preferă fără acumulatori, întreținerea și costurile lor, plus pierderile de energie electrică datorită randamentului redus ii fac de nedorit. Banii aruncați pe acumulatori ar trebui investiți în updatarea rețelei naționale asa cum ne arată Cristian Presură, ma gândesc... sau poate e mai bine ca pana acum cu întreruperi off grid și îmi gestionez singur surplusul

  • @nicolaetomoiaga8098
    @nicolaetomoiaga8098 Месяц назад +76

    Domnule Cristian. Am monitorizat timp de 6 ani de zile un sistem cu panouri fotovoltaice având o putere instalată de 6 kWh. În tot acest interval, niciodată, dar absolut NICIODATĂ creșterea de tensiune pe niciuna dintre cele trei faze nu a avut valori mai mari de ..... țineți-vă bine, 8 -11 VOLȚI. Asta indiferent dacă am pornit SIMULTAN, la coliba mea, mașina de haine, cea de blide, uscătorul de haine, cuptorul cu microunde, plita trifazică de făcut păpălică etc.,etc. Ceea ce Domnia Ta prezinți poate să fie valabil acolo unde, transformatorul de rețea care alimentează un cartier -să zicem-, este SUBDIMENSIONAT. Variațiile de tensiune în Ro mă îngrozesc. În multe dintre țările din Vestul Europei așa ceva nu se întâmplă. O fi ăia mai cu patru ouă sau ce ? Multe dintre transformatoarele de joasă tensiune din Ro sunt foarte vechi, iar consumatorii care au fost conectați acestor transformatoare au tot crescut, precum ciupercile toamna. Și ar mai fi ceva: un invertor trifazic care livrează energie și la colibă și în rețea, NU va livra o tensiune în rețeaua electrică peste anumite valori, va avea o frecvență relativ constantă -de 50 Hz-, forma sinusoidală a celor trei faze va fi stabilă, fără defazaj între L1,L2 și L3 și nu va afecta în niciun fel negativ consumatorii din vecini locului unde sunt montate panourile fotovoltaice. Este un mit așa ceva, nicidecum un adevăr. Fel de fel de bazaconii livrează pulimii de rând cei care se află la butoane. De acolo de unde ei nu pot trage spuză pe turta lor, nu le convine și atunci vin cu niște minciuni gogonate, cărora încearcă să le dea o formulă tehnică ambilicată, într-atât de ambilicată încât nici ei nu știu ce vor a spune, cu-atât mai puțin, ciubotele. Am scris ! Numai bine vă doresc.

    • @RebelAndrei
      @RebelAndrei Месяц назад +1

      Cu ocazia sărbătorilor de iarna unfollow slugilor vândute!

    • @raducumilea-is2yi
      @raducumilea-is2yi Месяц назад

      Nu s-au facut investitii. Prin asta se traduce. Nu tu tranformatoare, nu tu cabluri dinensionate corect pt noile dezvoltari casnice. De ce industriale nu mai vorbim, nu mai exista. Asadar... Enelul si-a luat talpasita dupa ce si-a umplit buzunarele. Exact acelasi lucru pe care il fac si "alesii" fiind de oriunde...senat, parlamet...partide...etc... Toata glasa politica trebuie schimbata! Pusi oameni noi absolut peste tot. Si oameni capabili.

    • @ioanmacarie1641
      @ioanmacarie1641 Месяц назад +1

      Tot respectul, aveti putere instalata de 6kw.Kwh este unitatea de masura pentru energia electrica. Si Presura a gresit, asa ca nu va speriati!

    • @orionbetelgeuse1937
      @orionbetelgeuse1937 Месяц назад +5

      @@ioanmacarie1641 asa tampenii rar am vazut din partea unui fizician. Adica cel care are generatorul (nr4) nu pateste nimic si cel care are deja tensiune mai mica (nr3) datorita caderii de tensiune pe rezistenta retelei are supratensiune? Nr1 care are tensiunea cea mai mare e bine merci si nr 3 are supratensiune? si de ce este modelat invertorul solar ca generator de curent si nu de tensiune?

    • @presura
      @presura  Месяц назад +2

      @@orionbetelgeuse1937 pentru simplitate am modelat ca generator de curent, important e sa se inteleaga ca injectia de energie afecteaza tensiunea. Nu am zis ca cel care are generatorul nu pateste nimic, unde ati vazut asta? M-am referit la vecini sa se inteleaga ca este un sistem in care ce face unul poate afecta pe altul.

  • @ECODRIVE
    @ECODRIVE Месяц назад +36

    Legea spune ca bateriile trebuie să aibă 30% sau 50% din puterea sistemului, nu se vorbește in lege despre capacitatea stocării. La o putere instalată de 6 kW, acumulatorii ar trebui să aibă o putere de 2,4 kW nu o capacitate de 2,4 kWh :) Asta este încă o neclaritate în legea întoarsă pentru reexaminare.
    Scopul legii nu a fost de a rezolva problema dezechilibrelor ci a fost să blocheze prosumatorii.

    • @cualtiochi
      @cualtiochi Месяц назад +7

      @ECODRIVE pe când un marș "cu furci și topoare"!? 🤔

    • @presura
      @presura  Месяц назад +5

      Da, este o neclaritate. Dar de ce crezi ca ar vrea sa blocheze prosumatorii? Pur si simplu "pentru ca pot"?

    • @xiphoxxipho396
      @xiphoxxipho396 Месяц назад +6

      ​@@presurada!

    •  Месяц назад +8

      @@presura în orice domeniu este un război perpetuu între vechii zei și noii zei. Asta așa... metaforic vorbind.
      Prea multă libertate și democrație, ar zice unii care duc un trai de lux pentru că au la dispoziția lor, ori un întrerupător ori un robinet.
      Și este normal să nu lase de înțeles că viața se poate trăi și fără ei.
      De asta, întreaga legislație în România și nu numai este o nesfârșită înșiruire de aberații, presărate pe alocuri cu lucruri normale urmate de portițe pentru acestea din urmă.

    • @aquanano1
      @aquanano1 Месяц назад

      Nu exista putere de 2,4kW. Exista capacitate de 2,4kWh, care la bateriile cu plumb, devine 4,8kWh, ceea ce nu e mult, dar e.

  • @paullacatus8975
    @paullacatus8975 Месяц назад +21

    Poate ca ar fi bine sa spuneți ca o baterie cu energia de 50% din puterea instalată este total ineficientă pentru echilibrarea sistemului. Ea se va încărca în jumătate de oră când sistemul este pe putere nominală lăsând pe alte 3..4 ore ca sistemul să dea în rețea la fel ca înainte. Eu ca prosumator cu 300% stocare față de puterea invertorului și 50% din energia consumată zilnic va spun ca la această valoare pot fi pasiv față de rețea în cea mai mare parte a timpului.

  • @afire125
    @afire125 Месяц назад +21

    Ma intreb de ce transformatorul cu tensiune valabila e o solutie scumpa pentru Romania, in conditiile in care consumatorii din tara noastra platesc unul dintre cele mai scumpe preturi pentru energia electrica din UE?

    • @cristianmatache7729
      @cristianmatache7729 Месяц назад +5

      Pai tocmai ti-ai raspuns la intrebare, montarea acestor Transformatori in sistem implica investitii serioase ,dar cum ei (Productie ,Transport si Distributie) vor doar castiguri mari cu investitii minime sau chiar deloc asta e rezultatul !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • @felician01
      @felician01 Месяц назад

      ​@@cristianmatache7729Sau statul ii jumuleste de bani în fiecare an (scoate dividendele) în loc să investească în modernizare. Plus căpușarea cu incompenti, numiti politic, in funcții de conducere care despre curentul electric știu doar că nu e bine să-și bage degetele in priză

  • @nicolaevalentintudor8639
    @nicolaevalentintudor8639 Месяц назад +8

    Guvernul nu știe cum să ne păcălească m-ai bine, sunt foarte dezamăgit 😢 Guvernul nu ne ajută cu nimic 😢 dacă te înscrii în programul Casa Verde este foarte limitat hoție pe față. Felicitări pentru Emisiunea Dumneavoastră vă urmăresc cu plăcere

  • @radu22vis
    @radu22vis Месяц назад +51

    In concluzie, Ministrul Energiei, e un dobitoc

    • @Cornel1001
      @Cornel1001 Месяц назад

      Dobitocul cu interes este complice la fapte de tradare a tarii si UE.

    • @trinitron40237
      @trinitron40237 Месяц назад

      "Așa e, meștere Titi!" (replica dintr-o emisiune din vremuri trecute la TV Chisinau)

    • @domndomn2384
      @domndomn2384 Месяц назад +4

      e un mare dobitoc , nu stia diferenta intre AC DC

    • @orionbetelgeuse1937
      @orionbetelgeuse1937 Месяц назад +5

      nu, dl presura e dobitoc, in acelasi video ne spune de cateva ori ca tensiunea creste excesiv cand se produce multa energie solara si se ard becuri, sar sigurante la vecini (culmea nu si la cel care are invertorul) dupa care tot el ne dezvaluie ca invertoarele nu au fost facute de idioti si limiteaza tensiunea retelei astfel ca ea nu poate creste peste cea nominala ceea ce e evident. Singurul inconvenient pentru cel care are prea multe panouri e ca nu poate livra tot ce produce in retea si de aceea are nevoie de baterii ca sa stocheze in ele ce nu poate livra. In plus pentru ca am inchis centrale clasice, seara nu avem curent destul si trebuie sa-l cumparam foarte scump de la altii si aici intervin bateriile reducand necesarul de import, de aceea cere ministrul baterii. A inchis centrale pe carbune si gaz ca sa poata sa faca loc prosumatorilor dar acestia pot furniza doar ziua, seara cumparam curent de la vecini. E fair play ca daca ti-am facut loc ziua sa livrezi sa astept sa livrezi si seara in locul centralelor inchise sau macar sa nu consumi cand curentul e scump.
      Cat despre masina se spalat e la mintea cocosului ca e preferabila folosirea ei cand ai abundenta de energie nu cand ai deficit. Nu stiu ce solutie va propune la iarna cand nici ziua nu va fi abundenta. Cred ca o sa propuna sa spalam rufele doar vara si iarna nu mai e nevoie ca frigul mai taie mirosul.

    • @alexandruilea915
      @alexandruilea915 Месяц назад

      @@orionbetelgeuse1937 Corect, prezenta injectiei de energie a prosumatorilor nu poate "dauna" cu adevarat, in schimb problema este alta, unii prosumatori doar injecteaza toata ziua si seara cand vin acasa dau drumuri la consumatori mari de genul aer conditionat, masini de spalat si incarcarea masinii electrice deci adauga un "stres" mare la orele de varf in loc sa-si porneasca aparatele de AC peste zi. Chiar aveam o discutie cu o doamna pe grupul de prosumatori care nu vroia sa inteleaga cum functioneaza inertia termica si ea imi explica mie ca ea are nevoie de AC doar cand este acasa, nu si cat timp este la munca.

  • @piculeonard5725
    @piculeonard5725 Месяц назад +18

    Marketing, acumulatorii sunt scumpi și au viață scurtă, prețul lor nu se amortizează ,punct. Acumulatori se folosesc doar in sistemul off,grid. Cu banii de pe acumulatori cumperi curent pt 20ani

    •  Месяц назад

      20 de ani nu-ți ajung?
      1 leu pe watt oră e scump?

    • @piculeonard5725
      @piculeonard5725 Месяц назад +4

      Acumulatori au viață între 2 și 5 ani , cu banii de pe acumulatori cumperi curent pt 20 de ani, acum înțelegi?

    •  Месяц назад

      @@piculeonard5725 tu ai rămas în epoca de plumb...
      Vezi NiCd, NiFe și LiFePO4.
      Ni-urile îs practic nemuritoare dar necesită mentenanță și e destul de incomodă dar nu scumpă. Li-urile sunt cu zero mentenanță și 20 de ani până capacitatea scade simțitor nu mor așa... ca Pb-utile

    • @ioanmandici4671
      @ioanmandici4671 Месяц назад

      ​@@piculeonard5725Da,este concluzia la care vor ei ca să ajungem,ca săfie ei stăpânii și să ne poată manipula.Daspre asta,vorba bravului soldat Sveg: n-au decât să mă pupe-n ... cu toții.

    • @edifiedsquid8061
      @edifiedsquid8061 Месяц назад +3

      @@piculeonard5725 Ai dreptate partial, doar ca nu sti ce pret or sa mai puna astia din pix nici maine din cauza inflatiei sau a speculei de exemplu. Iar tu crezi ca poti sa prezici pretul pe 20 de ani? Eu cred ca nu e o idee rea sa fii independent energetic daca ai posibilitatea sa o faci. Dar da. Cand vine vorba de baterii, inca nu sunt optiuni prea rentabile ca pret si nici ca durata de viata in momentul de fata. in viitor, cine stie? Om trai si om vedea. Dar eu cred ca nu ar trebuii sa se bazeze nimeni prea mult pe baterii decat mai mult pentru urgente. Poate nici atunci pentruca e mai sigur sa ai un generator pe combustibil pentru cazuri de urgenta.

  • @PerfectArmonic
    @PerfectArmonic Месяц назад +23

    Eu, la mine in comunitate (nu dau numele ca sa nu stârnesc haterii) m-am apucat sa trag cabluri si sa creez o rețea paralelă cu cea a statului. Vând energie pe cont propriu. Am deja 10 abonați. Au un sistem de măsurare a consumului de la mine (echivalentul contoarului) si o vând de 3 ori mai ieftin de cu cât o vinde statul. Voi sta idle un an doi, pana imi recuperez investiția, după care voi începe sa extind rețeaua. Ce, nu se pot trage cabluri paralele cu cele ale statului? Cum acum 25 de ani au început firmele sa tragă cabluri pentru internet si firme mici, de bloc chiar, vindeau internet pe plan local, asa facem si noi acum cu electricitatea. Surse? Eolian si Solar. Marturisesc ca mult mai eficiente sunt moristile eoliene decat panourile solare… dar Per global ambele sisteme produc bani!

    • @tacapaca9041
      @tacapaca9041 Месяц назад

      Da mata,că dai bine.O sa ajungi să plătești la fisc după.De zece ori cât economia făcută.

    • @cantemirhamza55
      @cantemirhamza55 Месяц назад

      Si seara le livrezi curent din baterii?

    • @PerfectArmonic
      @PerfectArmonic Месяц назад +2

      @@cantemirhamza55 sunt cu toții racordați si la rețeaua de stat. Exista un repartitor automat de energie in care vin firele in paralel si din contoarul meu si din contoarul statului. Cand am curent, am prioritate eu. Ia de la mine si blochează rețeaua de stat. Cand nu am curent ca se întâmpla sa nu bată vântul si vorba ta, sa fie noapte, ia de la stat. Numai ca nah, eu dau de trei ori mai ieftin decat da statul. Iar acum cum le/ne e norocul… am mai mult, câștig si eu, câștiga si ei mai mult… am mai puțin, asta e! Câștiga statul! :)

    • @VSP4591
      @VSP4591 Месяц назад

      @@PerfectArmonic Păi da, este mai ieftin că nu se plătește TVA, Accize, Certificate Verzi, Taxe de conectare etc. Dar calitatea curentului livrat este probabil mediocră. Se pot arde toate aparatele electrice și atunci cine plătește??? Este ca la producătorii de țuică, este mai ieftină fără taxe da o iei pe răspunderea ta.

    • @genesisdominus
      @genesisdominus Месяц назад

      @@VSP4591 De ce sa se arda? Daca invertorul nu e vreun chinezism, atunci si parametrii energiei electrice ar trebui sa fie OK.

  • @lexaaxel926
    @lexaaxel926 Месяц назад +5

    Dl Presura a ti explicat foarte bine functionarea invertoarelor ,a caderilor de tensiune in retelele de curent . Doar ca explicatiile dumneavoastra contrazic explicatiilen"furmizate " de Dl. Burduja ( om pe care il stimez)! Ca fost lucrator in SEN nici Dvs. si nici Dl. Burduja nu cunoasteti zona energetica. Fluctuatia de U in sistem este reglementata legal ( +/- 10%) si se realizeaza prin "automatizari"! Sistemele de siguranta la supratensiune sunt prezente atat in zona marilor producatori de energie( CET/ hidro / etc) cat si in invertoarele ce se instaleaza in sistemele fotovoltaice ( si nu numai).In sistemul de distributie iar se regasesc aceste componente de siguranta la supratensiune.Teoriile cum ca se ard becuri,echipamente cand este supraproductie sunt niste minciuni. DA EXISTA O FUNCTIONARE DEFECTUOASA / NELINIARA data de diferentele de consum/ productie in functie de orar. Asta a inceput de cand FACTORII POLITICI care n aveau nici o pregatire in domeniul energetic ( si nici nu au fost interesati ca sa aiba un consilier cu experienta in acest domeniu), au renuntat si au desfiintat capacitatile de productie cu rol de optimizare in SEN! Mai pe scurt au dat la fiare vechi grupuri energetice tampon ,(pentru ca asa au primit ordine de la Washington, Bruxelles sau dracu stie! ) .Tot in aceasta paranteza politica vin cu un argument cat se poate de real : consumul casnic reprezenta un maxim de 5% din puterea instalata in Romania , restul apartinand industriei. Cum industria a disparut aproape complet ...unde a disparut rezerva energatica?( Ce intrebare impertinenta intr o tara care a devenit colonie).Revenind la problema noastra tehnica: energia este un produs E=UxI in care variabila este I ul ( curentul). Normal ca in timpil zilei panourile produc E suficienta si ar fi de preferat ca in aceste conditii sa avem capacitatea sa folosim cat mai mult din energia produsa diurn. Doar ca populatia mai are si serviciu (6.00-19.00 in principal) si cand se ajunge acasa toti dorim sa avem un confort si bineinteles chestiile menajere - administrative. Energia electrica are atributul ca natural ea nu este stocabila.Stocarea insa devine posibila cu ajutorul bateriilor si a supercondesatoarelor. Dupa cum se stie "baietii inteligenti" au controlat si controleaza zona energetica si implicit aparitia de " noi furnizori" de energie nu prea facea parte din "socotelile lor"! Asa ca legislatia care au dat o a fost tarzie ( fata de EU ,ex Germania) si defectuoasa! Sistemele de baterii trebuiau sa fie "obligatorii" pentru cei care au sisteme fotovoltaice peste anumite capacitati de productie! Dar la functionat interesul propiu - tradus : daca nu poti sa ajuti , atunci incurca! Fapt care conduce la "problemele actuale". Pentru cei care totusi vor argumente oficiale : ANRE I 7 este cartea dupa care se realizeaza instalatiile electrice in Romania. In Germania exista VDE care reglementeaza domeniul electric.

    • @presura
      @presura  Месяц назад +4

      Nu am vrut sa o aduc nici eu in zona politica, am si eu dezamagirile mele dupa 35 de ani...

    • @valeriudinca8952
      @valeriudinca8952 19 дней назад

      Aiurea, nu a explicat nimic bine, totul e confuz si plin de greseli !

    • @valeriudinca8952
      @valeriudinca8952 19 дней назад

      Partea de comentariu "macro" e foarte intersanta, pareca vine de la cineva care stie ce s-a intamplat si are pareri fundamentate.
      La unele idei tehnice nu subscriu. Sper ca E=U*I e o scapare datorata grabei - lipseste un *t.
      Iar obligarea posesorilor de panouri fotovoltaice la capacitati de stocare este o masura care nu prea rezolva decat o minora echilibrare diurna, o aplatizare a curbei "rata".
      Bine ar fi sa pornim de la probleme si sa vedem care sunt solutiile reale. Marea problema e dezechilibrul sezonier. Iau exemplul meu concret
      consumul casei este destul de uniform pe tot parcursul anului - în jur de 15 kwh/zi
      în 7-8 luni de primăvară-toamnă-vară panourile mele produc 17 kwh/zi care înseamnă mai mult decât am nevoie
      nu am stocare şi noaptea consum din retea 2 kwh, chiar şi vara (frigidere, pompe, televizor, calculator etc)
      în lunile de iarnă cu zile scurte şi mai puţin cer senin produc în medie doar 4 kwh, uneori chiar un specatculos zero, dar nevoia mea de energie este aceeaşi şi trebuie să iau energia necesară din reţea
      Ca un "experiment teoretic" să extrapolăm (simplificând puţin) această situaţie la cei peste 100 mii prosumatori, aproape toţi fără baterii.
      Ei vara consumă din reţea foarte puţin, dacă ar avea baterii nu ar consuma deloc.
      Iarna însă ar consuma deficitul de producţie faţă de consum datorat insolaţiei insuficiente înmulţit cu numărul de prosumatori
      1,1 kwh*100 mii, adică 1.1 GWh pe zi, în condiţiile unei producţii zilnice naţionale de 7 GWh/zi.
      Pentru a li se putea furniza iarna energie prosumatorilor sistemul energetic trebuie să aibă centrale de generare cu o capacitate de 1.1 GWh/zi pe care să le folosească DOAR 4 LUNI PE AN şi care ar sta oprite în tot restul timpului, dar cu întreţinere şi personal angajat permanent. Acestea se adaugă la cele de echilibrare a consumului orar, care există în continuare. Costul acestei energii este, chiar şi ţinând cont doar de costul investitiei iniţiale, de 3 ori mai mare decât al energiei furnizate în mod normal.
      Aşa se întâmplă acum, dar cu deficitul acoperit din import şi nu de la centrale "de rezervă".
      Care va fi efectul bateriilor la prosumatori pentru această problemă ?
      Niciunul, deoarece iarna soarele ne "dă" mult mai puţină energie şi nu avem nici măcar pentru consumul instantaneu, darămite pentru stocare.

    • @lexaaxel926
      @lexaaxel926 18 дней назад

      @@valeriudinca8952 teoria si practica trebuie sa se intrepatrunda. Teoria fara practica e Nula iar practica fara teorie searbada.peste toate s au suprapus "politicile neavenitilor " care fac politica. Domeniul accesat- Sistemul Energetic National - este un X cell macro! Daca umpli cateva patratele nu inseamna ca stii despre ce este vorba.Daca vreti mai multe detalii,trebuie sa specificati cam ce va intereseaza .

  • @samuraii3701
    @samuraii3701 Месяц назад +3

    Vă salut, dl Profesor Presură.
    Până la acest clip video, v-am stimat şi v-am apreciat.
    Din păcate, aici, sunteţi depăşit sau vreţi să fiţi depăşit, făcând reclamă Guvernului şi unor firme(Ecosolaris), lucru care vă descalifică, după părerea mea.
    Poate că sunteţi un profesor de fizică excepţional, dar, în ceea ce priveşte sistemele electroenergetice, lăsaţi să vorbească pe cei care se pricep cu adevărat.
    Achiziţia şi montarea de baterii la fiecare prosumator NU ARE NICIO LEGATURĂ CU CEEA CE SUSŢINEŢI DVS, sau are o legatură extrem de redusă şi nesemnificativă.
    Problema adevărată este a furnizorilor de energie electrică (multinaţionale străine!) care îşi văd redus profitul imens şi atunci fac lobby la Guvern să se dea în cap prosumatorilor într-un fel sau altul.
    Păi, unde mai este sprijinul Guvernului pentru prosumatori?! De la legile de început pentru prosumatori, încet, încet, apar noi taxe şi biruri(„taxa pe soare”), astfel că prosumatorii vor fi descurajaţi să mai producă şi dorinţa apariţiei de noi prosumatori să tindă către zero şi să primim tot energie scumpă de la furnizorii existenţi.
    De ce nu vorbiţi dle profesor şi de preţuri?! Cu cât se cumpără energia de la prosumator şi cu cât o vând furnizorii(mascată sub plafonarea până în 2025). De ce şi de unde sunt aceste diferenţe de preţ aşa de mari?
    De ce să suporte tot cetăţenii României costurile(în cazul existenţei unei probleme TEHNICE REALE în Sistemul Energetic Naţional) când ar putea rezolva Guvernul sau furnizorii!!! Cât să coste acele transformatoare cu tensiune variabilă, de nu se pot achiziţiona?!?!?!
    Dar, mă opresc aici, suntem prizonieri în propria ţară, cum bine spunea cineva, şi mă mir de faptul că şi persoane calificate şi profesionişti sunt atrase în aceste acţiuni îndreptate evident împotriva poporului român.

    • @user-mc1se2hq9n
      @user-mc1se2hq9n Месяц назад

      Da , corect . Totul este o conspiratie si noi suntem prizonieri in propria tara .
      1. Nu va obliga nimeni sa fiti prosumator , nici nu este un drept fundamental al cuiva , iar prosumatorul si legile au fost promovate si date ajutoare pentru sisteme cu scopul de a asigura partial sau total necesarul gospodariei , nu pentru a deveni mogul al energiei si a baga ca nebunul in retea . Ca romanul e destept si isi instaleaza panouri cu capacitate de 5 ori peste consumul sau cu scopul de a face bani ... Nu e vina nimanui .
      2. Prin montarea unui sistem de stocare o gospodarie obisnuita poate renunta usor la multinationalele alea straine care va dau curentul scump . Daca va permiteti sa platiti curentul acela scump in locul bateriilor care sunt mai scumpe , logic curentul nu este atat de scump . Daca va permiteti sa cumparati bateriile mai mult decat sa platiti curentul scump logic scapati de acei hoti si de curentul lor scump .
      3. Pentru diferentele alea de pret aveti de citit un contract si o factura . Sa vedeti din ce este compus pretul si ce dracu platiti acolo .
      4. Cum creste acel profit mult redus al multinationalelor astora straine din energie prin faptul ca prosumatorii isi monteaza baterii ?

    • @Pseudonimul_meu
      @Pseudonimul_meu Месяц назад

      Ai vorbit mult si degeaba. Doar frustrari.

    • @samuraii3701
      @samuraii3701 Месяц назад

      @@user-mc1se2hq9n .Am întrebarea dacă dvs. sunteţi prosumator sau vă scrieţi doar părerile?! Pentru că mi se par destul de decente comentariile dvs., dar fără suport real, adică definiţia dată de dvs. prosumatorului şi legilor a fost corectă doar la începutul apariţiei prosumatorilor, apoi, legile au început să fie date cumva în dauna şi descurajarea apariţiei de noi prosumatori(fie ei Casa Verde, fie pe cont personal). Şi vreau să accentuez faptul că fiecare cetăţean are libertatea(deocamdată) ca, după posibilităţi să devină prosumator, de diverse puteri instalate(acceptate prin lege şi însuşite prin dosarul de prosumator de către distribuitorii de energie electrică care, au cunoscut de prima dată CÂT este puterea instalată). Eu mă refeream însă la un prosumator care are instalată o putere acoperitoare pentru consumul propriu al gospodăriei, cum sunt destul de mulţi. Pentru cei care au cerut o putere mult mai mare, distribuitorul de energie ar fi trebuit să sesizeze faptul că acest lucru va duce la o încărcare suplimentară a instalaţiilor de transport şi distribuţie a energiei electrice şi să ia măsuri ca atare.
      În ceea ce priveşte preţul energiei electrice, fiind plafonat deocamdată, încă nu simţim diferenţele(noi, consumatorii, indiferent că suntem şi prosumatori), iar de citit facturile şi contractele nu te ajută decât să vezi cum eşti(tu sau statul) furat.
      Legat de profitul acelor multinaţionale străine, consider că este uşor de înţeles faptul că, ziua(când energia este relativ ieftină) distribuitorii cumpără foarte puţină energie(ieftină) pentru că prosumatorii îşi produc ei singuri energia(sau o parte din ea) necesară.Noaptea, însă, când nu e soare şi e necesară energie pentru toţi(inclusiv pentru prosumatorii care nu au baterii instalate) , distribuitorii trebuie sa cumpere energie(mai scumpă) ca să o furnizeze consumatorilor. Şi, la bilanţ, nu le convine.
      Mai fac o precizare, legată de stocarea energiei electrice, învăţată încă de la liceu si anume faptul că nu este rentabil să stochezi energia electrică, gândindu-ne numai şi la faptul că bateriile sunt totuşi scumpe, au durată de viaţă limitată, produc poluare la finalizarea ciclului de funcţionare şi alte dezavantaje.
      Ceea ce am scris în comentariu şi în răspuns, nu este frustare.Menţionez că sunt prosumator de 2 ani de zile, am instalaţie făcută cu banii mei(fără ajutor de la stat), am putere instalată normală(5kW) şi am urmărit permanent ce noutăţi legislative au apărut în domeniu, pe măsura trecerii timpului. Practic, pe măsura înaintării timpului, mă simt atacat permanent( ca cetăţean şi prosumator), deşi m-am bazat pe un stat care să sprijine cetăţenii. Dacă am supărat pe cineva, îmi cer scuze, nu a fost cu intenţie, am scris aici probleme concrete ale unui prosumator şi sunt convins că şi alţi prosumatori simt la fel. Cu respect.

    • @presura
      @presura  Месяц назад +1

      Aici trebuie sa completati cu credeti ca eu sustin, ca nu inteleg afirmatia "Achiziţia şi montarea de baterii la fiecare prosumator NU ARE NICIO LEGATURĂ CU CEEA CE SUSŢINEŢI DVS," In rest, nu am vorbit de preturi si nici de alte lucruri ca nu am avut timp. Jumatate din video sunt legile lui Kirchhoff

    • @sorinescu123456789
      @sorinescu123456789 Месяц назад

      ​@@user-mc1se2hq9nDacă multinaționala vinde și baterii (care după zece ani trebuie schimbate) eu aș zice că urmează să profite la greu.
      Faptul că încurajezi lumea să investească în fotovoltaice, iar apoi schimbi regulile jocului și îi obligi să mai cumpere și baterii, miroase un pic nașpa.
      Statul oricum ciupește de peste tot prin taxare, deci are tot interesul să facă lucrurile să meargă în felul ăsta. Cine are de pierdut? Fraierul entuziast care și-a băgat banii în panouri zicînd că salvează planeta și face și el un ban din asta.

  • @iuliuli4352
    @iuliuli4352 Месяц назад +23

    Nu toţi "analfabeţii erau şefi, dar toţi şefii erau analfabeţi". mini`strul enerqiei ! Ei decid destinele fiecaruia, WoWw !!! . nu cred

  • @adriantalos7350
    @adriantalos7350 Месяц назад +7

    Cea mai bună și tehnică metodă de echilibrare ar fi montajul în rețele de distribuție,a unor transformatori de t, și c,care au rolul de a echilibra sistemul energetic.Dar de,asta costă,si statul cheltuie banii pe panseluțe si borduri.😥.

    • @marintudor3768
      @marintudor3768 Месяц назад +1

      Pana si ministry frate are zambilica lui
      Si o - ntretine intr- o solida
      Solida regimentului

  • @user-wo8gt1xg5n
    @user-wo8gt1xg5n Месяц назад +1

    Explicație simplă. Mulțumim!
    Problemă e că atunci când ai 200 de producători mari de energie într-o țară în cazul unei supra-producții oprești din producție sau pornești consumatori (iluminat stradal, în timpul lui Ceaușescu se porneau utilaje de mare putere care mergeau în gol). Prosumatorii livrează când vor/când pot iar statul nu îi poate controla, de asemenea nu mai poți porni consumatori pentru că energia este plătită. În alte țări s-au implementat soluții de genul transformatoarelor care reglează tensiunea în rețea. Germania lucrează la un sistem care preia excesul de energie și îl folosește la producerea de H2, am auzit și de stocarea energie sub formă de energie termică în săruri topite (soluție mai ieftină, nepericuloasă chiar dacă mai ineficientă decât acumulatorii), stocare sub formă de energie potențială gravitațională-un motor/generator ridică o greutate mare iar în momentul în care este nevoie de energie în rețea greutatea coboară iar motorul/generatorul generează energie.

  • @popaconstantin4615
    @popaconstantin4615 27 дней назад +1

    Încă ceva invertoarele de curent cu care sunt dotate sunt extrem de stabile că frecvența și tensiune ,dacă un invertor este setat la 240 vca ,in veci el nu va pompa energie în rețea peste aceasta tensiune , va dau lecții in domeniul alternativ ,singurii care pot mari peste acest prag tensiunea rețelei sun tocmai cei care administrează rețelele electrice prin autotransformator și da se poate permite unui producător să meargă în rețea cu tensiune mai mare că sa fie avantajat pentru a furniza mai mult curent . Dacă ai trei galeți cu apa cu diferite volume și ele au conducte de comunicare întotdeauna cea mai plina va umple pe cea mai goală ,așa este și cu rețeaua prosumatorii și producătorii ,găleată goală sau aproape plina va fi întotdeauna cea destinata consumului ,iar cea mai plina va fi a producătorului. Producătorul mai bâjbâie și el pe ici pe colo unde este rețeaua prea lungă și consumatorii mai departe de sursă .

  • @invertor4245
    @invertor4245 Месяц назад +2

    Este simplu să dăm vina pe stat dar cine sunt furnizorii? Firme private cu o excepție. Unde se stabilesc prețurile? Cine face jocurile, cui? Recent o mare firmă privată a anunțat că nu mai prelungește contractele prosumatorilor... simplu, statul e rău...

  • @iftimiciucpetru9144
    @iftimiciucpetru9144 Месяц назад +16

    Deci nu avem curent sa folosim utilitatile casnice dar ne baga pe gat sa cumparam masini electrice un pic dubios ....etc

    • @user-mc1se2hq9n
      @user-mc1se2hq9n Месяц назад +1

      Cine iti baga pe gat masini electrice ? :))

    • @csuporj
      @csuporj Месяц назад +2

      @@user-mc1se2hq9n Guvernul. Era subventie de 10000 euro pe bucata de masina electrica pana recent.

    • @user-mc1se2hq9n
      @user-mc1se2hq9n Месяц назад +4

      @@csuporj Am mai scris , dar repet .
      Masina , ca multe alte lucruri , nu sunt un drept fundamental al omului . Punct . Nu iti permiti nu ai . Simplu .
      Faptul ca un guvern sau altcineva subventioneaza sau oferta ajutor de orice natura pentru achizitia unui bun sau serviciu nu inseamna ca iti baga pe gat cumetre .
      Decizia este la tine . Nu te obliga nimeni sa iti cumperi masina electrica sau sa iti pui panouri . Poti spune ca te incurajeaza sau oferta un ajutor CELOR CE VOR SA ACHIZITIONEZE acel lucru ( BA CELOR CE VOR , DA , CE AU INTENTIA , CE DORESC ) .
      Dar nu iti baga nimeni pe gat .
      Daca x market are reducere de 80% la mancare de pisici si tu esti prost si cumperi chiar daca nu ai pisica .... Asta e alta poveste .

    • @csuporj
      @csuporj Месяц назад

      @@user-mc1se2hq9n Ba iti baga pe gat. Ca banii de subventie nu pica din cer. Is din impozitele mele. Platesc 10000 euro impozit pe salar ca altul sa-si cumpere masina.

    • @flavianapostol1350
      @flavianapostol1350 Месяц назад +2

      Cand a dat guverrnul bani de el? Banii sunt de la contribuabili si in privinta masinilor electrice au dat bani tot celor care isi permit. Ca in afara de Dacia spring, restul depasesc 30000 euro pret de baza. Si poluarea e tot aceea... cateva masini electrice scumpe nu au facut diferenta

  • @orlandosorinopris6775
    @orlandosorinopris6775 Месяц назад +1

    Din trafo medii NU pleaca mai mult decat e admis. Deci nu exista pericolul presupus. Insa problema e ca curentul mult in plus are un tabiet, e produs degeaba. E foarte greu de gasit un raport optim intre productie, consum si cadere de tensiune in parametri. Cel mai bine e sa ai mult in plus si nu discuti decat de cadere prin fire (care pe distante scurte e neglijabila daca reteaua e ok) nu de regim de scurt .

  • @CiobanusorinflorinMr
    @CiobanusorinflorinMr Месяц назад +3

    Asta pentru că, nu se investește în rețele de transport, adăugând factori de putere la capătul liniei de tasmisie,să nu fie afectat ultimul consumator.

    • @CiobanusorinflorinMr
      @CiobanusorinflorinMr Месяц назад

      Am scris asta pentru când energia electrică este mai mică în rețea.

  • @gabrieliovan2795
    @gabrieliovan2795 Месяц назад +6

    Tensiunea este doar una din probleme, dezechilibrul de balanta este important pentru ca la pranz energia va avea un cost negativ fiim
    d excedent de putere, invers reara can se cumpara foarte sump...... multi vad putini pricep. Acumularea ar fi buna in energie primara sub forma de apa, adica centrale cu pompare.

    • @presura
      @presura  Месяц назад +1

      era si o discutie despre dezechilibrul financiar, dar nu am mentionat-o decat putin la final, am zis ca macar oamenii sa inteleaga baza, care este fizica :)

    • @valeriudinca8952
      @valeriudinca8952 19 дней назад

      Foarte buna observatia si foarte corecta solutia.
      Dar asta e doar jumatatea problemei.
      Cealalta e dezechilibrul sezonier pe care productia fotovoltaica il introduce. Bateriile nu pot rezolva asta, dar "pump hidro" poate. Deci Tarnita...

  • @videotutorialegratis6232
    @videotutorialegratis6232 24 дня назад

    Ești un mare om și un mare fizician bravo.

    • @valeriudinca8952
      @valeriudinca8952 19 дней назад

      mie mi se pare un impostor cam ingamfat; podcastul e c colectie de prostii despre un domeniu despre care nu stie aproape nimic; ce "fizician" caracterizeazaa o baterie prin kw care e o putere si nu prin kwh care e o energie ?

  • @icismasu1
    @icismasu1 Месяц назад +3

    Deșteptii din energie trebuiau să preintampine aceste probleme simple...să mai tragă un rând de fire pentru colectarea energiei produse....ieftin și bun!

  • @llaliberellalibere9732
    @llaliberellalibere9732 Месяц назад +26

    Foarte simplu ` Nu vindem energia statului " problema rezolvata ! pana cand statul te v-a ruga sa te conectezi la retea.

    • @presura
      @presura  Месяц назад +5

      Ok si ce faci cu surplusul?

    • @danielaluta1621
      @danielaluta1621 Месяц назад +6

      ​@@presuraiti cumperi baterie si-l folosesti cand ai nevoie( noaptea, nor)

    • @user-mc1se2hq9n
      @user-mc1se2hq9n Месяц назад +13

      @@danielaluta1621 Deci stai sa inteleg .
      Te superi ca te obliga statul sa iti montezi baterii .
      Te bosumfli atat de tare incat cum spune stimabilul mai sus nu mai vindem energia "statului" . Problema rezolvata . Si stai asa bosumflat pana o sa te roage el sa te conectezi la reatea .
      Si cu surplusul ce faci ? Aaaa pai imi cumpar si imi pun baterii sa foloses energia cand nu am soare .
      WOW genial omule . Stai asa . De ce spuneai ca te-ai suparat in prima faza ? Ca ma obliga bulagiul ala de stat sa imi pun baterii .
      Aaa ok . Bine gandit .

    • @Mnezo666
      @Mnezo666 Месяц назад +3

      ​@@user-mc1se2hq9naaaa, lasă, omul are dreptate. Tu doar latri. Guvpsd merită atenție doar prin guiță.

    • @atanasoaeiadrian9836
      @atanasoaeiadrian9836 Месяц назад +11

      Eu as intreba la vecini😂😂😂 baaa nu vreti curent? Dau ieftin

  • @johnflower8384
    @johnflower8384 Месяц назад +4

    Sistemul de distribuție se bazează pe transformatoare, care sunt bidirecționale!
    Parțial, problema s-ar rezolva dacă producătorii și-ar regla mai bine puterea generatoarelor!
    O altă rezolvare parțială ar fi întroducerea transformatoarelor cu reglaj automat/comutarea automată a ploturilor, (stabilizatoare de tensiune), iar altele ar fi creșterea secțiunii cablurilor de distribuție și scurtarea lor și/sau mărirea numărului linilor care pleacă de la transformator și scăderea numărului consumatorilor și prosumatorilor de pe aceeași linie!

  • @Artezia
    @Artezia Месяц назад

    Eficientizarea sistemului pe spinarea consumatorului. Nu pare a fi nimic mai mult decât o soluție economică pentru eficiența profitului corporativ. Bietul prosumator care produce energie sperând sa scape de sărăcie, va plăti cu vârf și îndesat lăcomia intermediarilor. Apoi vine schimbarea si reciclarea tehnologiilor, ca act final al eficientizării energetice. Și iată cum singurul lucru eficient cu adevărat este profitul intermediarilor și al speculatorilor de la bursa. Și încă o dată aflăm ca “economie” este sinonim cu “sărăcie”..

  • @Lot10Games
    @Lot10Games Месяц назад +3

    Sa inteleg ca daca pana acuma ne incurajau sa folosim curentul mai mult noaptea pe motiv ca aveau si nu era cine sa consume, acuma ne cer invers?

    • @alexandruilea915
      @alexandruilea915 Месяц назад +1

      Nu chiar, problema este consumul de seara intre orele 17 si 21-22, nu consumul nocturn.

  • @mindricangabriel553
    @mindricangabriel553 Месяц назад +1

    Prosumator = producator pentru consum propriu. Din cauza ca sub perdeaua de prosumatori uni au devenit producatori au aparut dezechilibrele in retea. Vor cit mai multi bani din vinzarea de curent.
    Mai este o problema, prosumatorii credca reteaua este bateria lor. Pompeaza curent vara si il vor inapoi iarna. Si ar vrea kW la kW. Cine plateste pierderile la injectie si transport in retea ?

  • @GGYBRTTOPpsSkcSEC
    @GGYBRTTOPpsSkcSEC Месяц назад +10

    Hey, rezolvare : minig Btcoin ! Drum bun si cale batuta statului :)

  • @edifiedsquid8061
    @edifiedsquid8061 Месяц назад +2

    Pai daca iti pui baterii ce rost mai are sa fi prosumator (sa versi energia produsa de tine in retea)? Compania electrica face profit mult mai mare din energia produsa de tine pe care o vinde la un pret ridicol mult mai mare decat iti taie tie din factura. Asa ca in conditiile astea, compania elecrica ar trebui sa fie cea care investeste in sistemul electric ( fie ca e baterii sau stocare, infrastructura si etc). Eu cred ca toti cetatenii au finantat deja prea mult si de prea mult timp mafia din energie. Si nu numai. Le-am permis prea multe si prea i-am invatat la bani. Eu cred ca ajung foarte rapid in punctul in care prefer sa stau la lumanare decat sa mai hranesc in continuare niste capuse care nu se mai satura.

  • @invertor4245
    @invertor4245 Месяц назад

    In legea prosumatorilor se definește ca prosumator acea persoană care injectează energie "într-un sistem închis", deci până la primul transformator coborâtor. În concluzie acest transfomator nu poate furniza energia în sens invers. Marii prosumatori sunt obligați să instaleze propriile transformatoare pentru sincronizarea cu rețeaua națională. Pentru consumatorul casnic cel mai avantajos este limitarea la autoconsum fără export și alte bătăi de cap.

    •  Месяц назад

      N-ai înțeles cum funcționează un transformator...

    • @invertor4245
      @invertor4245 Месяц назад

      Bine domnu inginer

  • @Xdc5
    @Xdc5 Месяц назад +2

    Din punct de vedere al rețelelor electrice este corect. La un moment, cand devin prea mulți, prosumatorii devin o problemă pentru rețele. În anii ce urmează vom vedea mai multe schimbări; tehnologia va trebui ajustată. Nu poți băga milioane de prosumatori doar cu panouri, trebuie încurajată doar achiziția sistemelor complete, cu baterii

    • @florinorasanu137
      @florinorasanu137 Месяц назад

      Scade prețul kw ului nu ? Nu mai câștigă bine😊

    • @valeriudinca8952
      @valeriudinca8952 19 дней назад

      Nu aflam răspunsul CORECT la câteva lucruri esenţiale
      ce probleme ar rezolva stocarea energiei în baterii la prosumatori
      care ar fi capacitatea de stocare însumată ce s-ar afla la prosumatori
      care ar fi costul total al acestei capacităţi de stocare (cel iniţial şi cel pe kwh stocat pe durata de viaţă a capacitatii)
      există şi alte soluţii care ar rezolva aceleaşi probleme mult mai eficient, mai robust tehnic şi chiar mai ecologic ?
      ce probleme esenţiale, chiar vitale pentru reţeaua electrică NU AR REZOLVA ÎN NICIUN FEL această "măsură"
      De aici trebuie sa pornim
      Parerea mea pe care o pot argumenta numeri este
      1 echilibrarea reţelei pe termen foarte scurt (de la oră la oră, zilnic, maxim pe câteva zile) - ar putea fi rezolvată cu baterii la prosumatori şi ar duce la scăderea nevoii de generatoare pentru acoperirea vârfurilor de consum
      2 echilibrarea sezonieră datorată diferenţei uriaşe de energie fotovoltaică produsă vara comparativ cu iarna, problemă care, dacă nu va fi rezolvată, va impune fie costuri foarte mari pentru toţi consumatorii, fie restricţii aproape de neacceptat pentru proprietarii de panouri fotovoltaice; problema NU POATE FI REZOLVATĂ CU BATERII de tipul celor actuale datorită cantităţii astronomice de energie ce ar trebui stocată vara şi folosită iarna

  • @danielgavrilescu2040
    @danielgavrilescu2040 Месяц назад

    Bine venit subiectul acesta, si explicat pe masura, doar ca propunerea legislativa recent nu e bine gandita, in principiu este benefica dar in aceasta forma, ca sa nu mai spun ca ar avea efecte retroctive pt cei care din fonduri proprii nu au instalat sisteme compatibile cu stocarea in baterii si acum ar fi obligati, sper sa o revizuiasca mult mai bine si sa aiba un efect de incurajare nu descurajare spre off-grid

  • @vladalexandru7517
    @vladalexandru7517 Месяц назад +6

    poate nu inteleg eu, dar daca am un sitem 3kw/h panouri fotovoltaice, iar statul imi impune o baterie care stocheaza 1kw, atunci eu noaptea cand se elibereaza reteaua bag intr-o ora 1kw in retea si cam asta a fost. Am recuperat din energia care nu a intrat in retea sa zicem 8 ore x 3kw = 24kw aproximativ 4%, nu vad sensul, nu inteleg pentru ce este impusa aceasta oblicativitate de baterii, intelegeam daca iti impuneau sa stochezi 30% din energia produsa intr-o zi. Deci acea baterie se incarca 20 min la capacitate maxima si de acolo nu mai are relevanta.

    • @iuliuli4352
      @iuliuli4352 Месяц назад

      Antminer are sens, ce naiba te incurci cu ei?

    • @presura
      @presura  Месяц назад +5

      Da asa este, si eu mi-am pus intrebarea aceasta, cred ca formularea este gresita in ordonanta si ca de obicei normele de aplicare le va face ANRE si atunci o sa vedem"'iepurasul din joben".

    • @Pseudonimul_meu
      @Pseudonimul_meu Месяц назад +1

      @@presura E posibil sa fie gresita formularea dar e posibil sa se refere la altceva, si anume la rezerva de putere. Nu vorbim de 3kW dar la nivel de tara avem peste 1GW putere instalata. Ce se intampla daca avem un soc in retea? Generatoarele clasice se descurca bine datorita momentelor de inertie mari are roatoarelor si turbinelor. Apoi intervin vanele de admisie apa sau abur. Fotovoltaicele nu au nicio rezerva. Dimpotriva, la scaderea frecventei, scade si puterea debitata, deci nu prea ajuta.

    • @adrianhrusca4067
      @adrianhrusca4067 Месяц назад

      Facand corelatie cu majoritatea "directivelor" date de guverne, intuiesc ca motivul real este descurajarea prosumatorilor de buget redus de a mai injecta in retea, deoarece nu isi permit sau nu le merita costul extra al bateriilor​. Scopul final e profitul furnizorilor. Daca intentia este onorabila vor acoperi prin programul casa verde constul bateriilor@@presura

    • @Winnetou17
      @Winnetou17 Месяц назад +1

      Mici corecții:
      - "dar dacă am un sistem de 3 kW panouri fotovoltaice" (în loc de 3kw/h)
      - "o baterie care stochează 1 kWh, atunci eu noaptea" (în loc de 1kw)
      - 8 ore x 3 kw = 24 kWh
      În rest total de acord, e un text care nu e clar.
      Din ce-am văzut, ei menționează doar puterea bateriei. Adică rata de descărcare. Și nimic de capacitatea de stocare. Pentru care există o corelare, dar poate varia destul de mult, în fucție de tipul bateriei.
      Deci în teorie, poți să ai o baterie de doar 5 Wh aka 0,005 kWh (cam un sfert din bateria unui telefon), dacă poate să livreze, să zicem, 4 kW. Faptul că are capacitatea de stocare de doar aprox 3 secunde nu contează, comform textului legii. Ce gunoi.

  • @silviuturcu
    @silviuturcu Месяц назад +2

    asta inseamna ca nu suntem pregatiti pentru masini electrice sau pompe de caldura.

  • @SuspiciousAra
    @SuspiciousAra 25 дней назад

    Daca legea facuta pe genunchi iese in forma facuta pe genunchi, ma astept la procese colective impotriva statului, lucru nu tocmai comun in aceasta tara. Dar exista un inceput pentru orice! :)

  • @mariusbusi697
    @mariusbusi697 Месяц назад

    Întrebare:de ce nu își poate monta fiecare prosumator un stabilizator hibrid de tensiune care să țină tensiunea in jurul valorii de 230V și astfel 8nvertorul nu mai decupează?

  • @unqdraq
    @unqdraq Месяц назад

    Tocmai mi-am instalat putere panouri 5kw si baterii de 7.6 kw, urmeaza sa fac si dosarul de prosumator, vreau sa spun ca din 50kw consumati de mine vara in cateva zile, 2 am consumat din retea, daca nu aveam baterii nu puteam sa am aceasta performanta.(seara folosesc pompa sa ud gradina, pompa de filtrare de la cada cu hidromasaj care consuma aprox 200w, frigider , aer conditionat cateodata folosit si seara si de multe ori nu se consuma bateria pana dimineata). Detaliile date sunt pentru sfarsitul lui iulie, vedem la iarna cum o sa fie.

  • @soimumagdalena5719
    @soimumagdalena5719 Месяц назад +2

    Ce "valabilitate"are o baterie...?
    Cât costă o baterie ?
    Cine preia bateriile afectate..?

  • @MPX230
    @MPX230 Месяц назад

    Max im respect

  • @Attackx_
    @Attackx_ Месяц назад +8

    Eu nu inteleg prosumatorul care livreaza de trei ori mai ieftin energia statului ? in loc sa mineze crypto ?! ..

    • @Pseudonimul_meu
      @Pseudonimul_meu Месяц назад

      De unde ideea ca o livreaza statului?

    • @Attackx_
      @Attackx_ Месяц назад

      @@Pseudonimul_meu injectare in retea ok .. factura de unde va fi ?

    • @crazylordbc3347
      @crazylordbc3347 Месяц назад

      @@Attackx_ :))) n-ai cu cine !

    • @Pseudonimul_meu
      @Pseudonimul_meu Месяц назад

      @@Attackx_ Exact. Cui dai energia? In retea? E o gluma.

    • @Attackx_
      @Attackx_ Месяц назад

      @@Pseudonimul_meu Gluma ? adica ! esti prosumator ?

  • @seaman5705
    @seaman5705 Месяц назад

    Masura are sens - consumi din ce ai stocat , cand productia e mica sau zero si nu mai incarci sistemul national . Ca ar putea fi si alte solutii de balansare a sistemului , e alta poveste .

  • @Eduard.Popa.
    @Eduard.Popa. Месяц назад +3

    Foarte bun video, dar trebuie înţeles că România are puţini ani de liberalizare în domeniul electric iar decuplarea prosumatorilor este normală pentru că PROTEJAREA REŢELEI ESTE PRIORITARĂ !
    Nici nu trebuia lăsate instalarea de invertoare decât cele hibride, care sunt pretabile la montarea de baterii.
    Era logic că acolo era să se ajungă.

  • @giginet4625
    @giginet4625 Месяц назад

    Am mai discutat despre asta și pe alt canal și vreau să zic ceva și aici,Daca guvernul care ia hotărâri cu picioarele întâi și nu cu capul,să-mi spună cineva,cumpăr baterii,după panourile solare,un sistem din asta se apropie de 30 000 poate un pic mai mult,ce mă oprește pe mine sa închid de tot contractul cu orice firma care livrează curent, din moment ce cumpăr bateriile alea super-scumpe,întrebarea de 1 milion de euro e,de ce aș mai avea eu nevoie de ei ?când în timpul iernii mă ajută un generator daca e sa tot dau bani pe ceva,și tot sa in câștig .....

  • @ionutpet4187
    @ionutpet4187 Месяц назад

    ai dreptate dar pe jumatate invertoarele sunt programate sa nu depaseasca un anumit prag cam 250 v deci nu se arde nimic nu mai speria oameni degeaba

  • @Giorginio2012
    @Giorginio2012 Месяц назад +1

    Legea este foarte corecta.Prosumatorii sa-si cumpere stocare .Cat despre becurile arse la vecini cred ca sunt basme .Un invertor solar nu poate sa perturbe o retea electrica a unui sat sat sau oras .Si vorbim de cele 3 faze nu de cc.

  • @sashascarface
    @sashascarface Месяц назад

    In loc sa dati Energia la stat Mai bine ajutati un vecin cu Energie gratis Sau atunci cand va instalati un sistem solar facetio gradual
    In timp adaugand un panou solar sau o baterie.
    Eu locuiesc in Filipine de cativa Ani in pandemie am decis sa ma Mut din Oras in provincie undeva la munte .
    Am inceput cu 2 panouri solare 100 w
    SI 2 batter 50 amp
    Dupa 5 luni am reusit sa vad egxact cata Energie consum zilnic Si cat trebuie sa Mai adug pt a fi totul ok .
    La mine diferenta mare a fost cand a inceput sezonul de ploaie fiind multe zile inorate SI cu ploaie .
    La fel Si in Romania o sa vedeti o diferenta iarna .
    Asta Este cea Mai simpla SI eficienta solutie .
    Incepeti cu Putin SI adaugati dupa egxact cat aveti nevoie .

  • @ronaldogarrosu2999
    @ronaldogarrosu2999 Месяц назад +10

    nu mai dau alte mii de euro si pe baterie, renunt la contractul de prosumator

    • @Euu62
      @Euu62 Месяц назад +1

      Stai linistit...

    • @aquanano1
      @aquanano1 Месяц назад

      Da, si limitezi injectia in retea la zero, din invertor.

    • @Euu62
      @Euu62 Месяц назад

      @@aquanano1 de l a 10.8kw in sus trebuie baterii...il cobori la 10 daca ai mai mult....

  • @luciano8825
    @luciano8825 Месяц назад

    Da sa scada pretul/kw si vom echilibra reteaua👍

  • @MihaiErdei-d9z
    @MihaiErdei-d9z Месяц назад

    Deranjează afacerile mafiei din energie iese la iveală că trebuie investit în rețeaua de transport vor să pună această cheltuială în cârca populației!

  • @alien-vx2bj
    @alien-vx2bj Месяц назад

    Panourile solare sunt doar o altă bataie de cap de care nu ai nevoie. Curentul oricum e ieftin.

  • @maradeanu
    @maradeanu 26 дней назад

    Problema principala este dezechilibrul care nu e problema de tensiune ci de frecventa.
    Curentul trebuie sa fie produs exact cat se consuma (cu o marja foarte mica de eroare) iar centralele electrice urmaresc mai greu consumul, foarte multe din ele avand un minim tehnic. De exemplu, o pornire avand un cost mult mai mare decat functionarea pentru 12 ore la minimul tehnic (sunt nopti in care curentul se vinde gratis din cauza cererii scazute si a incapacitatii de stocare sau sistare pe termen scurt a productiei).
    Problema cea mai mare este ca perioada de cerere maxima vine in acelasi timp in care panourile solare isi reduc/opresc productia care este o sarcina foarte brusca si dificila pentru centrale, multi producatori fiind chiar descurajati sa intretina capacitatea maxima de productie pe timp scurt din cauza cererii reduse in restul zilei.
    Romania pentru a acoperi dezechilibrul are doar hidrocentralele care pot reactiona foarte rapid la fluctuatii dar pe timp de vara avem capacitate limitata de productie iar seceta din ultimii ani nu ajuta cu debitele de apa necesare.
    Daca tensiunea ar fi intr-adevar o problema cum este descrisa in video, am avea aceste probleme si la trecerea de la zi la noapte pentru ca sarcinile sunt cu mult reduse pe timpul noptii pentru majoritatea utilizatorilor fie comerciali fie casnici ceea ce ar duce la fluctuatii mari de tensiune, ceea ce nu e cazul pentru marea majoritate din noi (sau nu sunt valori care ar trebui sa ne ingrijoreze)
    Stocarea de energie este o problema majora pentru sistemul energetic din Romania care este unul inflexibil si care (din cate stiu eu) nu promoveaza consumul de curent in afara orelor de varf (cu reduceri de pret) iar stabilizarea lui nu se va intampla peste noapte dar cata vreme vrem sa participam la un sistem stabil (sa avem curent si atunci cand soarele nu mai bate) vor fi nevoie de astfel de masuri

    • @valeriudinca8952
      @valeriudinca8952 19 дней назад +1

      Foarte bune observatiile si diagnosticul. Variatia de frecventa este insa doar o consecinta a deficitului de putere la generator.
      Solutia cu baterii rezolva doar echilibrarea zilnica. Nu sunt insa convins ca plasarea unor mici capacitati de stocare este cea mai eficienta solutie. Per ansamblu s-ar putea ca romanii saa cheltuiasca mai mult pe echipamente de import cu costuri ridicate pe kwh stocat comparativ cu solutii mai mari - baterii on grid gestionate comercial si care ar fi per global mult mai eficiente economic. S-ar putea imagina si o schema de bani care sa implice si prosumatorul si sa fie convenabila pentru toata lumea.
      Ramane dezechilibrul sezonier care nu poate fi rezolvat cu baterii, ci cu solutii mult mai serioase, de tip "pump hidro"

    • @maradeanu
      @maradeanu 19 дней назад

      @@valeriudinca8952 sunt perfect de acord cu solutiile pe scara mai mare si Romania cu siguranta are nevoie de asa ceva dar nu vad sa se intample asta prea devreme din cauza costurilor ridicate si a lipsei de interes pe parte politica (prea putine voturi de castigat din asa ceva).
      Bateriile pentru stocarea de uz casnic in schimb vor avea o contributie majora la imbunatatirea stabilitatii in contextul cresterii capacitatii fotovoltaice si la absorbirea excesului de productie cata vreme stocarea este proportionala cu capacitatea de productie instalata

    • @maradeanu
      @maradeanu 19 дней назад

      @@valeriudinca8952 sunt perfect de acord cu solutiile pe scara mai mare si Romania cu siguranta are nevoie de asa ceva dar nu vad sa se intample asta prea devreme din cauza costurilor ridicate si a lipsei de interes pe parte politica (prea putine voturi de castigat din asa ceva).
      Bateriile pentru stocarea de uz casnic in schimb vor avea o contributie majora la imbunatatirea stabilitatii in contextul cresterii capacitatii fotovoltaice si la absorbirea excesului de productie cata vreme stocarea este proportionala cu capacitatea de productie instalata

  • @iustin.12
    @iustin.12 Месяц назад

    credeti ca as putea locui intr-o duba pe care sa o transform intr o mini casa? cu panouri solare? credeti ca funcioneaza un aer conditionat (de ala special pentru camera) pentru o masina? multumesc!

  • @danielpopa1360
    @danielpopa1360 Месяц назад +1

    Pai nu sant setate invertoarele pe tensiunea retalei? Cum creste atunci tensiunea la consumator sa i arda becurile?

    • @Pseudonimul_meu
      @Pseudonimul_meu Месяц назад

      Daca esti la tensiunea retelei nu poti da energie in sistem. Si tot asa, daca nu te opresti, iese fum.

    • @mirceabercea1568
      @mirceabercea1568 Месяц назад

      Intrebarea dvs. este foarte pertinenta! _ domnul Presura a lansat o idee foarte periculoasa- cum ca prosumatorii din vecinatate ar putea fi vinovati de defectarea aparaturii electrocasnice din apropiere. A gresit! Un invertor " da drumul" curentului doar daca tensiunea retelei este mai mica decat standart .

    • @Pseudonimul_meu
      @Pseudonimul_meu Месяц назад

      @@mirceabercea1568 Nu a gresit dl Presura. Cred ca trebuie sa te uiti mai atent. Poate ca la tine acasa tensiunea este buna, dar in amonte, spre transormator, ea creste. Sistemul energetic e ca o panza de paianjen de care se agata toti. Unii consuma, trag in jos, altii produc, ridica. Sper ca m-am exprimat destul de plastic.

    • @mirceabercea1568
      @mirceabercea1568 Месяц назад

      ​@@Pseudonimul_meu cei care produc, ma refer la prosumatori, nu pot sa ridice tensiunea peste standart. Asa sunt setate invertoarele.

    • @Pseudonimul_meu
      @Pseudonimul_meu Месяц назад

      @@mirceabercea1568 Daca intra soarele in nori, la transformator vor fi 230 de volti, iar la tine la poarta vor fi 220 V. Daca iese soarele, la tine la poarta vor fi 230 de volti, ghici cati volti vor fi la transformator si la consumatorii de langa el? E un exemplu simplu, mai pe larg explica dl Presura. Mai exista si multe alte probleme care depasesc scopul videoului.

  • @pozarulvesel1557
    @pozarulvesel1557 21 день назад

    Seara foarte multe fabrici și activități inchid , și atunci acea energie care ziua era folosită nu mai este consumată noaptea și cumva automat se creează echilibru.Din contra, ziua se consumă cel mai mult curent în sistem pentru că înafară de consumatori privați mai sunt și aia industriali, magazine , birouri, ...... activități care funcționează doar ziua.In concluzie , nu e nevoie de baterii decât dacă e nevoie personal pentru fiecare individ în parte în cazul in care are nevoie.Teoria ta este doar in scopul de a face reclamă pentru a vinde ceva ce nu este așa necesar.Stai calm!!

  • @p.i8459
    @p.i8459 Месяц назад

    Era de stiut ca aceasta ,, oportunitate" de investitie este oportuna numai celori care fabrica sistemele , celori care le comercializeaza sí celori care dau imprumutui oentru aceasta ,, investitie"
    In nici ún caz consumatorului final

  • @georgeabcd-urs2311
    @georgeabcd-urs2311 Месяц назад +1

    Off-grid e solutia.O zic demult.

  • @casca1557
    @casca1557 8 дней назад

    Normal ca ne obliga si se putea astepta la masura asta deoarece cu cat sant mai multi prosumatori pe o linie cu atat r mai mare dezechilibrul iar cei care au ceva chinezari sau invertere care lucreaza pe iesiri la tensiuni mai mari , ei vor da mai multa energie in retea si din cauza asta obliga oamenii sa adauge baterii , etc etc

  • @emilgabor88
    @emilgabor88 29 дней назад

    Ceva da cu virgulă ?! Dacă invertorul te decontează de la rețea dacă tensiunea pe rețea este prea mare , cum faci dezechilibru?

  • @bradutsuciu3252
    @bradutsuciu3252 18 дней назад

    Totodată, dacă eu injectez niscaiva kW în rețea, iar vecinii mei non-prosumatori își pornesc toți mașinile de splălat la ora 14, ei vor folosi curent 'de la vecinul' fără ca furnizorul să mai trebuiască să achite diverse costuri pentru transport, stocare etc. Implicit, mai câștigă un pic cei de la Electrica (în cazul meu). Să nu fie oare și acesta un motiv?

  • @youtubeexpertyoutubeuser2.760
    @youtubeexpertyoutubeuser2.760 Месяц назад

    Eu nu prea înțeleg, in prima parte a videoclipului ați spus ca este recomandat sa folosim aparatele de putere mare ziua cand prosumatorii se injectează in retea. Iar spre la sfârșitul videoclipului spuneți ca in alte țări, noapte este mai ieftin curentul pt ca tensiunea este mai mare in retea:) Puteți să-mi explicați putin? Mulțumesc anticipat!

    • @presura
      @presura  Месяц назад

      Cand spun noaptea, chiar ma refer la noapte adica atunci cand lumea doarme si consumul casnic este foarte mic.

    • @youtubeexpertyoutubeuser2.760
      @youtubeexpertyoutubeuser2.760 Месяц назад

      @@presura Mulțumesc, si atunci când este cel mai bine sa folosim masian de spălat? Ziua (când bate soarele si prosumatorii se injectează curentul...) sau noaptea (când consumul casnic este f mic ) ?

  • @sorinescu123456789
    @sorinescu123456789 Месяц назад

    Explicația cu surplusul de energie care arde becul celorlalți nu prea stă în picioare. Dacă e să judecăm așa, primul cu becurile distruse o să fie însuși prosumatorul, care are cel mai mare "șuvoi" de curent revărsat pe propria lui casă (aparate, becuri, etc). Nu vedem asta. Apoi, rețeaua de distribuție e necesar să fie adaptivă, pentru că altminteri, în toiul unei nopți nu foarte calde, si presupunînd că toate frigiderele de pe tronson s-au oprit, primul care pornește va fi distrus, ori primul bec aprins va fi ars, ceea ce nu se întîmplă. La polul opus, dacă seara respectivă e foarte călduroasă, si toate luminile sînt pornite, toate frigiderele merg si toate unitățile de AC merg, rețeaua ar trebui să nu poată face față, ceea ce din nou, nu se întîmplă.
    Probabil că de fapt vorbim de costuri de transmisie a energiei, pe care distribuitorul nu vrea să și le asume, sau ministerul a făcut o înțelegere cu niște fabricanți sau distribuitori de baterii, de unde va veni para-ndărăt la greu pentru cine trebuie.
    Nu trebuie să justificăm acțiunile altora cu explicații puțin plauzibile. N-ar trebui deloc...

    • @djkoolgeorge9981
      @djkoolgeorge9981 Месяц назад

      "Surplusul de energie care arde becul celorlalti" este de fapt un nonsens deoarece invertoarele solare au tensiune stabilizata la iesire, asa ca nu exista posibilitatea de a "se arde ceva" :)

  • @cristiancaprar5506
    @cristiancaprar5506 Месяц назад

    Da...o să angajez o persoană să vină să ne spele rufele când noi o să muncim să nu crească tensiunea...

  • @vioreldima8306
    @vioreldima8306 Месяц назад

    Mulțumim!

    • @presura
      @presura  Месяц назад

      Multumim pentru sustinere.

  • @user-wu7qs5po9e
    @user-wu7qs5po9e Месяц назад

    Curiozitatea e și mai mare atunci când rețeaua electrică desigur de la furnizor, păgubește enorm clientul care fluieră a paguba ca rețeaua i-a ars Invertorului care nicidecum nu trebuie să aibă de a face cu porcăria de rețea fluctuantă între 185-260 volți a furnizorului căruia nu-i pasă de pagubele clienților săi sau nici fabricantului care se bucură să anuleze imediat contractul de garanție din cauza lipsei de protecție a furnizorului deci, în consecință, ce mai “furnizează” la rețea Invertorul clientului? Prostia cu furnizarea la rețea e o glumă desigur? Cea mai corectă instalație Solară e cea care nu e așa zisă conectată la rețea și Instalația are corect Baterii căci fără ele cum funcționează Instalația Solară dacă e Noapte? De acea asemenea Instalație e inventată în baza Bateriilor.

  • @gabriel-neamtzu
    @gabriel-neamtzu Месяц назад

    Pentru prosumatorii din programul casa verde până in 2023 inclusiv e normal să ne ofere statul același sprijin financiar de paritatea celui actual (2024). Așa ar fi corect.

  • @mikPet81
    @mikPet81 26 дней назад

    Nu am avea problema asta daca nu s-ar fura ca in codru cu legea in mana, ca mna, din ce se fura, se platesc si taxe si accize etc. Cum altfel s-ar fi permis ca anumiti furnizori sa ceara 5lei+ per kw, cand noi avem doar din hidro 70%~ish acoperit, dar mna, daca cumperi de la hidroelectrica, din aia

  • @corcodelmarian
    @corcodelmarian Месяц назад

    În teorie totul este frumos dar practica este cu totul alta am simțit asta în alt domeniu dar de data asta pe bune ,în producție cind am fost nevoit sa mijlocește diverse situații.

  • @balancristian9389
    @balancristian9389 Месяц назад

    LoL, dar cresterile de tensiune pe timpul noptii? E legal sa ai 265 V AC la priza? Mi s-a intamplat de cateva ori anul acesta ( defectand aparatura care suporta maximum 240V - surse calculator, incarcatoare)

  • @cornitoseverstal7018
    @cornitoseverstal7018 Месяц назад

    Nea Cristi , aratăne şi nouă legea care spune că energia electrică poate fii stocată că eu n-am găsito în nici o carte !

  • @ovidiumarin2341
    @ovidiumarin2341 Месяц назад

    1. din aceasta cauza ai SIGURANTE, sa nu se arda aparatele, indiferent de tensiunea de pe retea.
    2. nu ma obliga NIMENI sa-mi pun baterii, legea zice (momentan) ca vom fi limitati la injectie la 3kw.
    AS VREA SA VAD, ce sistem isi pun ei, sa ma limiteze pe mine la 3kw? ... ASTFEL INCAT SA NU umble la invertorul meu! pt ca acum il limiteaza, iar dupa ce pleaca... eu mi-am luat limita (simplu)
    3. sa presupunem ca vor gasi metode, problemele astea nu apar, daca sistemul de productie ar fi fost calculat corect nevoilor casei.
    Mereu spun celor ce consuma 100kw/luna, NU ARE ROST SA MONTATI FOTOVOLTAICE! Eu consum 1MW/luna (medie)

  • @Gremlinsro
    @Gremlinsro Месяц назад

    La o casa normala ai un consum in jur de 150Kw-250Kw lunar asta se traduce undeva la 150-200 Ron factura cu toate taxele incluse de unde rezulta ca intr-un an energia consumata costa 500Euro preturi actuale ! Daca ne gandim sa ne instalam un sistem de panouri + baterii "10Kw" 3000-4000 Euro sistemul panouri + bateria inca 3000-5000 Euro .... deci in 16 ani teoretic scoatem banii pe investitie ... ce nu ia incepatorul in calcul este ca mentenata sistemului costa ! Panourile se degradeaza la fel si bateriile care trebuiesc schimbate in maxim 7-8 ani :)
    Eu nu vad unde este avantajul ? :)) Sau poate sa iti instalezi un sistem care produce de 3-4 ori mai mult decat consumi insa si costul lui este exponential ....
    Iar despre legea cu bateriile... baietii destepti sunt disperati ! O data cu cresterea procentajului prosumatorilor le scad lor profiturile ... de ce ? Baietii destepti vand energia electrica catre cosumatorii casnici la suprapret !

  • @georgerrs007
    @georgerrs007 Месяц назад

    Deci dacă legea va trece înseamnă că pot să-mi cumpăr liniștit acumulatori de la cei pe care i-ați menționat ok?

  • @florinmiroiu7388
    @florinmiroiu7388 Месяц назад

    Salutare. Am citit aproape toate comentariile si nu mai inteleg nimic. România este in mijlocul intersecției si multi dintre drumeti au ramas aici si s au mai si înmulțit. 😢

  • @BOBDMR
    @BOBDMR Месяц назад

    Am o intrebare daca unele galaxy ceea ce pot fi vazute usor. conform teoriei big bang asta Insramna ca le putem vedea si de la 7 miliarde ani , in cealalta directie pe orizontala la 3 miliarde ani? Nu?

  • @User1234-y4x
    @User1234-y4x Месяц назад

    De ce au complicat lucrurile? Cu banii pentru casa verde puteau face direct parcuri mentinand un pret corect al energiei .. eu inteleg rostul acestor panouri unde nu exista posibilitatea de bransament , dar poate gresesc.

    • @Pseudonimul_meu
      @Pseudonimul_meu Месяц назад

      Poate gresesc, nu am informatii certe dar cred ca au scapat lucrurile de sub control. Una e sa ai casa verde cu 3 kW si alta e sa primesti subventie pentru 30 kW. De aici incep sa apara probleme tehnice serioase. Asta nu mai e casa verde, mai degraba cred ca e coruptie.

  • @popaconstantin4615
    @popaconstantin4615 27 дней назад

    Domnule Presură ați comis-o tensiunea în rețele este alternativa .

    • @presura
      @presura  27 дней назад +1

      Modelul cu tensiune continua l-am ales pentru simplitate.

    • @popaconstantin4615
      @popaconstantin4615 27 дней назад

      @@presura multi oameni ce nu au noțiuni de electricitate ,vor crede ce le spuneți și eu văd foarte des pe diferite grupuri cum se exprima acești oameni ,chiar daca este mai greu ,cred că varianta corectă câștigă întotdeauna ,eu am fost afectat de aceste vârfuri de curent însă nu de la cei care furnizau corect și în parametri curentul electric ,unii vor să sară gardul și au modificări în invertoare !

  • @marianilie7321
    @marianilie7321 Месяц назад +1

    legea e buna dar obligatia sa puna si acumulatori e corecta Doar pt noi prosumatori ce se vor instala dupa data de 1 ian 2025 sa zicem, adica numai pt noi veniti si cel putin cu 6 luni ragaz pt ca sunt deja dosare in derulare

  • @MrGigi-dz9cv
    @MrGigi-dz9cv 11 дней назад

    Se pare că, nu le prea place ideea de independență energetică, și caută tot felul de motive ...

  • @1119roro
    @1119roro 28 дней назад

    Pentru corectitudine crt alt e alta decat cel cont , e fara sens prelegerea

  • @iulianarion8694
    @iulianarion8694 Месяц назад

    Legea nu trebuie sa fie discriminatorie! Toti producatorii de energie fotovoltaica sa fie obligati sa aiba capacitate de stocare sau niciunul! In plus, sa ofere o perspectiva de cativa ani sau subventii. De ce distribuitorii de energie nu sunt obligati sa instaleze transformatoare cu tensiune variabila?

  • @WalterD32
    @WalterD32 Месяц назад

    In sfarsit... care ii baiu? Imi instalez chiar in zilele urmatoare 90 kw baterii

  • @alexarm9591
    @alexarm9591 Месяц назад

    Bună ziua domnu Criatian.
    Sunt inginer mecanic și am o întrebare de matematica de clasa a 5-cea ce ma "bantuie".
    De ce sunt admise ca fiind corecte ambele rezultate ale următoarei ecuatii:
    8÷2(2+2)=16
    (2+2)2÷8=1
    Știu ca nu are legătură cu subiectul din video dar chiar nu înțeleg e aceeași ecuație doar ca e scrisa în oglinda.
    Răspunsul general valabil nu ar trebui sa fie =1?

    • @Pseudonimul_meu
      @Pseudonimul_meu Месяц назад

      Ca sa fie 1 trebuia scris 8÷[2(2+2)]=1. Dai o bere! Cum vrei sa intelegi daca nu dai o bere?

  • @carpandrei7493
    @carpandrei7493 Месяц назад

    Din punctul meu de vedere, tot ce tine de energie regenerabila, mai ales "centralele fotovoltaice" ar fi trebuit gandite din start cu un buffer de baterii, mai ales din cauza faptului ca productia de energie este dependenta de starea vremii, pozitia soarelui pe cer si-asa mai departe. Programul casa verde ar fi trebuit din start gandit sa includa si stocare, bonusul ajustat corespunzator, altfel totul ramane la mila soarelui si-a vantului. Dar acum sa vii sa obligi, mai ales prosumatorul persoana fizica, sa instaleze si baterii (care din ce-am cautat nu-s tocmai ieftine) mi se pare o idee ne-inspirata.

    • @Pseudonimul_meu
      @Pseudonimul_meu Месяц назад

      Multi au facut o afacere din asta, nu mai e casa verde. Toate bune pana incep sa apara probleme tehnice. Cu legile fizicii nu mai putem da la pace.

  • @sebastianmihaisapavolov7087
    @sebastianmihaisapavolov7087 Месяц назад

    Da corect

  •  Месяц назад

    Ce bine că mi-am luat bateriile înainte să mă oblige statul 😂

  • @RaduLuncan
    @RaduLuncan Месяц назад

    Proporțional și cu lungimea (distanța)

  • @katalinkata3557
    @katalinkata3557 Месяц назад

    Ai devenit sluga sistemului ! Pacat ! In teorie suna bine cu bateriile, dar in practica sunt ineficiente !

  • @Alex-abcd
    @Alex-abcd Месяц назад

    Bateria e cea mai proastă soluție . Cat timp ține o baterie ? Răspund eu , maxim 5 ani . Cat costă o baterie ? Câte baterii , trebuiesc ? E o tâmpenie . Su apropo de poluare , soluția cu baterii nu vs mai fi deloc verde 😅

  • @bojordanut6899
    @bojordanut6899 Месяц назад

    De ce nu se realizeaza "Perpetuum mobile" sa se rezolve problema energiei ?

    • @Pseudonimul_meu
      @Pseudonimul_meu Месяц назад

      s-au realizat. E plin internetul de idei, doar ca nu le vinde nimeni.

  • @filippxx
    @filippxx Месяц назад

    În mare parte video bun, doar ca ați explicat 90% cum e teoria și aproape deloc faptul ca ce zic ăștia e o cu protejarea sistemului energetic e o vrăjeală ca oricum invertorul se oprește când e tensiune prea multa. Păcat ca nu ați explicat pe real de ce prosumatorii nu "strica" nici un bec ca să nu mai minta politicienii care fac jocul traderilor de energie cum vor ei.

  • @1119roro
    @1119roro 28 дней назад

    De fapt au contat banii veniti la cei care instalau ,baieti destepti . Cand s au terminat o sa fie la fel ca la pastravariile de la campie ,...

  • @costiholo1
    @costiholo1 Месяц назад

    De ce ne-a mai facut sa investim ? Nu este corect sa na faca sa punem panouri si acum sa fim obligati sa completam si cu baterii. Sunt foarte scumpe si bateriile.

  • @laurentiudraganescu4170
    @laurentiudraganescu4170 Месяц назад

    Gresit. Toti prosumatorii sunt limitati direct din invertor la o tensiune maxima de 153V. Oricat de mult s-ar produce, tensiunea maxima a retelei, datorate prosumatorilor din supraproductie, nu depaseste 153V. Prin urmare, prosumatorii nu pun relelele in pericol, e o tema falsa. Reteaua are o toleranta de +/-10%, fata de nominalul de 230V, insa, distribuitorii aleg sa tina reteaua la o tensiune foarte ridicata de aprox 242V, pentru a reduce din pierderile rezistive. Cu alte cuvinte prosumatorii au un interval de lucru limitat de doar 11V. Restul explicatiilor sunt povesti! In schimb, inflatia din Romania se stie, este datorata costului ridicat al energiei (a se vedea site-ul BNR). Bancile cand stabilesc dobanzile (Robor) se raporteaza la inflatei, raportul Robor este jumatate din inflatie ... deci, cine doreste sa infraneze avantul prosumatorilor? cu cat mai multi prosumatori cu atat mai bine.

  • @mariusmotea
    @mariusmotea Месяц назад

    E pacat ca sa ai sistem solar si sa nu ai si o baterie. Marele avantaj este acela ca ai un UPS mare pe toata casa, nici nu iti mai dai seama cand a picat curentul.

  • @videotutorialegratis6232
    @videotutorialegratis6232 24 дня назад

    Mai este proiectul casa verde?

  • @gobebe
    @gobebe Месяц назад

    Dacă și prin "gura" guvernului se explica într-o așa manieră, sunt sigur că mult mai multă lume ar fi înțeles 😉 !

  • @danielbobea624
    @danielbobea624 4 дня назад

    Bati câmpi rețeaua electrică este in permanenta dezechilibrata . Invertoarele au protecție la sub și supra tensiune 195.5- 257 volti conform legii din Romania . Sistemul in general are căderi sub 195.5 v tu ce spui că rețeaua este depășită de valori supra tensiune . Mai învață .

    • @presura
      @presura  4 дня назад

      Tensiunea maxima in invetor poate urca pana la 264 de voltisi asta nu o spun eu, o spun cei care seteaza invertoarele. Daca esti la capat de retea chiar ai probleme. O spun din experienta proprie si nu din povesti... Deci nu stiu daca formularea "bati campii" areargumente practice.

  • @mr.franta
    @mr.franta Месяц назад

    Aș pornii mașina de spălat la ora 14:00 daca nu as lucra pana la 19:30

  • @Scris125
    @Scris125 Месяц назад

    M-ar interesa un video cu subiectul daca Irisul ochiului își schimba culoarea și razele și pupila la aceeași persoana cum poate sa facă recunoaștere persoana prin scanare Iris ochi?Eu personal am observat ca atunci cind maninc pere ochii mei din căprui devin verzi...etc.pupila mica.. .în cazul acesta cum.poate sa facă recunoașterea prin scanare Iris ochi dacă i-am avut căprui si apoi prin alimentație devin verzi și cu alte raze ale Irisului..etc..

    • @vdorin7958
      @vdorin7958 Месяц назад +1

      Scanarea irisului pt indentificare nu are legatura cu ce culoare are irisul ci cu striatiile acestuia.

  • @allyoucouldate9510
    @allyoucouldate9510 Месяц назад

    Problema cu beteriile e, cat va rezista o baterie? in conditiile in care o incarci si o descarci zilnic. 2-3 ani? pai daca dupa 3 ani trebuie sa inlocuiesti bateria pai costa mai mult decat curentul din retea pe acei 3 ani...

    • @genesisdominus
      @genesisdominus Месяц назад

      Bateriile se degradeaza mai rapid cand stau incarcate mult timp aproape de 100% sau cand sunt golite aproape complet, decat atunci cand sunt incarcate-descarcate periodic si au o medie a incarcarii apropiate de 50%.