Eline koluna yuregine sağlık 1 ay sonra bende bahceye baslayacagim yapmaya araştırıyorum su ana kadar en açıklayıcı ve bilgilendirici sizinki oldu teşekkürker
Ya kardeşim bir iş bukadarmı detaylı anlatılır bukadarmı güzel anlatılır Allah razı olsun senden can kardeşim benim inan bende yapcam vallahi muhteşem bir vido olmuş azına emeğine sağlık rabime emanet ol kardeşim harika bir fırın olmuş
Unutulmaması gereken bir husus var... Fırın daire capı 100 cm ise yükseklik 50 cm olmalıdır... Taş fırın ölçülerinde şirin tabanının tam yüzde ellisi kadar yükseklik olmalıdır... Fakat fırının çapı 150 cm den geniş ise yukseklik 75 ve 90 cm arasında değişir... Kardeşimizin eline sağlık..
Köydeki evimize kardeşlerimle birlikte kendi emeğimizle yapma niyetimiz vardı, çok fazla video izledim ve araştırma yaptım ama videonuz gerçekten yapabileceğimize olan umudumu arttırdı. Anlaşılır anlatımınız ve bu işin amatör olarak da bu kadar başarılı bir sonuçla yapılabileceğini gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Merkeze sabitlenen 360 derece dönen bir çubukla kubbe taşlarını örmeye karar vermiştim ama strafor kubbe kalıbı çok daha mantıklı ve başlangıç için kullanışlı gözüküyor. Elinize emeğinize sağlık, güle güle kullanın. Allah razı olsun.
Год назад
Teşekkür ederim Rukiye hanım. İnanın zor değil, bir başlayınca bir şekilde bitiyor. Kolay gelsin şimdiden.
Elinize sağlık, güzel bir fırın olmuş. Bence en özel kısım taban yalıtımına verdiğiniz önem olmuş. Çoğu kişinin atladığı bir husustur. O yüzden de ekmeklerinin üstü pişer, altı pişmez. Tebrikler.
Niğde köy kasabalarindaki fırınlar da ateş altta yanıyor ortadaki delikten cikan alev fırın içini ısıtıyor ve saman yakıyorlar sadece. Kullandıkları taş malzeme farklı
Elinize sağlık cok güzel olmus firinin tabanina camlardan sonra ne koydunuz veye biz nasil tamir edebiliriz köydeki firini..Yaktiktan sonra süpürüyoruz küçuk taşlar geliyo biraz oyulmus tabanii..
7 месяцев назад
Teşekkür ederim. Fırın tabanının tamiri çok zor. Çünkü içi çok dar oluyor. Fırın tabanına kumla kaışık cam kırıkları, onun üstüne kaya tuzu, bir üstüne de ateş tuğlalarını dizdim.
Fırının oyulmuş kısmını biraz genişletin,bir torba pirinç tabir edilen mozaik alın birazda Beyaz çimento karıştırıp sulandırın harç kıvamına gelince oyuk kısmı doldurun sizi yıllarca yormadan çalışırsınız
Elinize sağlık teşekkürler. Yaptığınız fırının kubbe ölçüleri nedir.
8 месяцев назад
Fırın iç çapı yaklaşık 100 cm. Kubbenin içten en yüksek noktası 70 cm. Fırın ağzı en 50 cm, yükseklik50 cm. Yaparsanız bir kaç santim aşağı veya yukarı olabilir, farketmez.
Selam hocam çok güzel olmuş fırının ıç agzı ve dış agzı ôlçüleri nedir bende yapcam cevap verirseniz sevinirim
7 месяцев назад+2
Kubbe yüksekliği fırın iç çapının en az yarısı veya yarısındn biraz fazla olmalıdır. Benim fırın iç çarpı 100 cm kubbenin en yüksek noktası tabandan 70 cm yükseklikte. Kubbe çok yüksek olmamalı yoksa fırının ısınması zor olur. Fırın iç ağzı en: 50 cm, Boyu ise (ağzın üst kısmı kemerli olursa) kemerin en yüksek noktası 40 cm yeterlidir. Dış ağız ölçüleri önemi değil. İç ağzın hemen sağından solundan tuğlayla örersiniz, üstünü mermer gibi bir şeyle kapatırsınız, ben öyle yaptım. Tabi ağzın hemen üst kısmında iç ölçüsü 20x20 cm olan bacayı unutmamak lazım. Kolay gelsin.
Eline emeyine sağlık cok güzel anlatmışsın bende mermer dekorasyo ustasıyım kendim köyevime yapmayı düşünuyorum enaltı yığma tuğlaların olduğü bölüm kaca kac bide camkırıklarınin olduğü bölüm ün olcüsü icinin yükseklik ölcüsü onları bir yazarsan cok makbule gecer
Год назад
tezgah ölçüleri: genişlik=150cm, yükseklik =70cm (tabliye betonu dahil), uzunluk(derinlik) = 200 cm. Tabliye üzerindeki izolasyon havuzu(cam yünü, cam kırığı ve tuz katmanları) yüksekliği 14 cm'dir (yani bir sıra 13,5 luk tuğla örülecek).
Guzeel olmus elinize emeğinize saglik . Firinin pisirme icin uygun sicakliga geldigini nasil anliyorsunuz? Kubbe beyazlayacak diye duydum Bir de boyle bir firinin guncel maliyeti ile ilgili tahmininiz var mi?
Год назад+2
Yaklaşık 1 saatte Kubbe beyazlıyor. Beyazlayınca fırın içi ısı yaklaşık 300 derece oluyor. Taban sıcaklığı saatlerce böyle kalabiliyor.
@ kırmızı ateş tuglası (ördüğünüz) kaç adet acaba, birde tezgah yüksekliği yerden kaç cm
2 года назад+2
@@mctyakamozelk2773 kırmızı olan harman tuğlası. tuğla sayıları video içinde listede verilmiş. Tezgah yüksekliği(yığma tuğla+üst tabliye betonu+ taban yalıtımı ve ateş tuğlaları)) yaklaşık 85 cm. Bu bilgilerin hepsi videonun içinde var.
Firinin çapı 50 cm kubbede 50 cm olmasi gerekmezmi 50 cm olursa iyi olmazmi tşk
7 месяцев назад
Kubbe yüksekliği fırın iç çapının en az yarısı veya yarısındn biraz fazla olmalıdır. Benim fırın iç çarpı 100 cm kubbenin en yüksek noktası tabandan 70 cm yükseklikte. Kubbe çok yüksek olmamalı yoksa fırının ısınması zor olur.
Öncelikle elinize sağlık, ben de bahçeme yapmayı düsündüm. Fakat danıştığım bazı kişiler altı bu şekilde boş bırakılırsa yalıtım iyi olmaz dediler. Kalıp beton yerine içini çakıl ve kum ile doldurmamı önerdiler. Alta serilen taş yünü de ısıya dayanmaz yanar dediler. Siz bu konular ile ilgili sorun yaşadınız mı acaba tavsiyeniz ne olur?
2 года назад+1
Size söylenenlerin aynısını ben de internette okudum. Ancak benim yaptığım şekilde cam yünü ısıyı gayet muhafaza ediyor ve alttaki boşluk neredeyse hiç ısınmıyor. cam yünü üzerinde 2cm beton sıva, onun üstünde 8 cm camkırıkları+kum karışımı, onun üzerinde 3-4cm tuz var. daha sonra taban taşları.. yedi sekiz senedir kullanıyorum hiç bir sorun yaşamadım. fırın ertesi gün bile sıcaklığını üçte bir muhafaza ediyor. söylenenlere bakmayın siz , tecrübe edildi. :) Alttaki bşluk odun depolamk için ideal bir alan oldu.
Anlatımını cok güzel, cok teşekkür ederim, daha once böyle bir calısmanız olmus muydu? Cok basarılı, bizde bahcem iz İcin yapabilmek istiyoruz,tavsiyeleriniz rica ediyorum lütfen
Selam kardeş ben samotu harcı ve ateş tuğlası BULAMDIM yozgattan aradim
10 месяцев назад+2
Kalorifer kazanı ile ilgili malzeme satan firmalardan bulabilirsin, ben de öyle yaptım. bu kazanların içinde ateş tuğlası kullanılıyor ve bunları satıyorlar. Her ölçüde mevcut, onlardan alabilirsin. ben sora sora buldum. Toptan inşaat malzemesi (tuğla, bims, kum vs.) satan yerler de var ama biraz pahalı satıyorlar. dediğim ısı kazanı parçaları satan yerler daha ucuz. Selamlar.
Selam usta hangi sehirimizden katliyorsun sizden eğer gaziantepe yakınsan banada yapmanı söyliyecekdim tabiki sizde isterseniz masırafı neyse sizinle konusuruz lütven cevap verirseniz memnun olurum
2 года назад
Merhaba Ali bey. Ben usta değilim, tamamen amatörce yaptım fırını. Fırın yapmak isteyen başkaları da bu tecrübeden faydalansın diye bu videoyu paylaştım. Selamlar, iyi günler dilerim.
Hocam biz yaptık farklısını ama çekmiyor neden olabilir
8 месяцев назад
Benim fırında öyle bir sıkıntı yok, çok iyi çekiyor. Sizin fırında çekmeme sebebinin farklı sebepleri olabilir. 1) Baca yüksekliği azdır (1,5 metre idealdir, hatta daha yüksek olabilir) 2) Baca iç boşluğu dar olabilir (20x20 cm yeterlidir). 3) Baca çıkış yeri fırın kubbesine yakın olmalıdır.
Ateş tuğlasını kaç sıra yaptın, tamamı ateş tuğlası olsa zararı varmı,
2 года назад
Tabanı ateş tuğlası yaptım ve ateş çemberini dik olarak bir sıra ateş tuğlası yaptım. Tamamı ateş tuğlayla olsa süper olur. Ama ateş tuğlası harman tuğlasına göre hatırı sayılır pahalı. Maliyet artar.
Usta. Kuppeye en aşşağdan başlamanin yerine, neden ilk önce bir sıra Dikey taş dizdin. ondan sonra Kuppeyi ördün? neden Kuppeye en assagdan baslamadin. sebebi varmi?
2 года назад+1
ilk sıra dikey döşenen kısma ve tabana döşenen taşlar "ateş tuğlası". Kubbede kullandığım taşlar maliyet düşsün diye "harman tuğlası" kullandım. Harman tuğlasını bedava temin etmiştim. Eğer kubbeyi de ateş tuğlasından yapsaydım sizin dediğiniz gibi direkt kubbeye o şekilde başlardım. Ateş tuğlası, ısıyı daha iyi muhafaza ettiği için ateşle direkt teması olan taban ve birleşim yerlerinin (dikey taşlar) ateş tuğlasından olması daha verimli. Ekmek ve pide türü pişirimlerde taban sıcaklığının uzun süre sabit kalması önemli olduğu için taban ve çevresine ateş tuğlası kullanmak lazım. Kubbenin görevi fırın boşluğundaki ısıyı muhafaza etmek, bunu da harman tuğlası gayet iyi yapıyor.
Camı satın almaya gerek yok. kantin , çay ocağı veya kafelerden bulabilirsiniz. Şöyle diyeyim kilogramını bilmiyorum ama ben 1.5 torba cam şişe kullandım.
Güzel abim bende bahçeme yapayım diyorum ama şu kubbe kısmı gözümü korkutuyor kubbeyi yapamam gibi sanki ya:( o yuvarlak eğimi veremem rezil ederim gibime geliyor nasıl çıkarım işin içinden? 😃
2 года назад+1
Metin bey benim de Önceden gözüm korkmuştu. Ama inanın oldukça kolay oldu. İçine kubbe şeklinde strafor köpükten kalıp yapıp koydum. tuğlaları örerken kalıba yasladım, hiç bir sıkıntı olmadı. Siz de öyle yapın.
ocam yaptığın bu fırının dolar 18 olduktan sonraki fiyatı nedir ki.. yoksa hayal midir?
3 года назад+2
2014 yılında 500 TL ' ye maletmiştim. O zaman çimentonun torbası 6 TL'ydi. Şu an 40 TL nin üzerinde sanırım. Yani yaklaşık 7 kat artmış. Bütün malzemelerin 7 kat arttığını farzedersek bugünkü maliyeti 3500 - 4000 TL' ye gelir diye tahmin ediyorum.
Engin bey araştırmalarım sonucu örnek bir fırın yapılmış yapan kişinin yorumu şu şekilde; 130 cm çap, 120 yükseklik. Fakat hızlı ısınmasını istiyorsan 90 na 90 dedi bilginiz olsun
2 года назад
Engin bey benim fırın iç çapı yaklaşık 100 cm. Kubbenin içten en yüksek noktası 70 cm, fırının ısınarak yaklaşık 300 santigrat derece tava gelmesi gayet hızlı (45dk ile 1 saat arası). Çap 1,5 metre olursa değerleri yarım kat artırabilirsiniz. Yani kubbe yüksekliği 105 cm olabilir. Tavsiyem hızlı ısınması için kubbe yüksekliğini 95 cm yapmanız. Tabanda mutlaka ateş tuğlası kullanın.
Elinize sağlık çok güzel olmuş kardeşim benim bu konularda hiç becerim yok senden ilham alarak yapmak istiyorum ben 70 yaşındayım bahçeme bir fırın yapmak istiyorum malzemeleri yazdım bana benim anlayacağım şekilde ölçü sıvalar için tabandan fırın içinin metresine kadar bana gönderebilirsiniz zahmet olmazsa şimdiden teşekkür eder Allah'a emanet olun
2 года назад+1
Teşekkür ederim Nadi bey. Gerçi ölçüleri video içinde anlattım ama yapacağınız zaman bana bir mail adresi gönderin, ölçüleri daha anlaşılır şekilde size çizim yaparak göndereyim.
Evet menteşeli bir kapı yapabilirdim, daha güzel olurdu. Ancak daha sonra fırın ağzına göre kestiğim tenekeden bir kapak yaptım. Güveç vb. yemek pişirimlerinde kapatıyorum, diğer pişirimlerde çıkarıp kenara koyuyorum. Lahmacun pide pişirimlerinde fırın ağzı kapanmaz zaten. Gayet kullanışlı. Menteşeli olmasına çok da gerek de yokmuş.
@ ağzını ızatmışsın daha kısa fırına yakın yapsan daha iyidir bizim normal büyük fırınları gibi kara fırın baksa zaten ne demek istedğimi anlarsın
2 года назад+1
@@miraccakir9225 7-8 senedir kullanıyorum, bu dediğinizden dolayı hiç bir zorluk yaşamadım . Hatta fırın ağzının uzun olması daha iyi oldu. Önünde durduğunda ateşe uzak olduğun için hem sıcaklıktan fazla etkilenmiyorsun hem de ağız kısmından dışarıya duman vermiyor.
Elinize sağlık. hem çok güzel oldu hem de çok anlaşılır bi şekilde anlatmışsınız. Harika oldu.
Çok güzel anlatmışsınız elinize sağlık
Senden aldığım bilgilerle bende yaptım kral emeğine sağlık insana öz güven veriyorsun sağolasın afiyetle sağlıcakla kal..
Eline koluna yuregine sağlık
1 ay sonra bende bahceye baslayacagim yapmaya araştırıyorum su ana kadar en açıklayıcı ve bilgilendirici sizinki oldu teşekkürker
İzlediğim en güzel fırın yapım videosu. Elinize, emeğinize sağlık.
Ya kardeşim bir iş bukadarmı detaylı anlatılır bukadarmı güzel anlatılır Allah razı olsun senden can kardeşim benim inan bende yapcam vallahi muhteşem bir vido olmuş azına emeğine sağlık rabime emanet ol kardeşim harika bir fırın olmuş
Teşekkür ederim
Çok açıklayıcı oldu, çok teşekkürler.
Amator ruh, profesyonel uygulama.
Eline emegine saglik!
Faydali ve aciklayici bir video olmus.
teşekkür ederim
Gülvere arasında
Allah razı olsun çok açıklayıcı bir video olmuş elleriniz dert görmesin
İsin detayı Ates tuğlasini dik örmek Darbelere dayanir Normal tugla olsa ufalanir Guzel is olmus
emeğine sağlık çok güzel yapım ve anlatım olarak
Maşallah
Güzel bir çalışma ve
Çok güzel bilgiler ve faydalı bir açıklama olmuş
Tebrikler
Bahçeye aynı şekilde yapmak nasip olur inşallah.
Guzel anlatım
Unutulmaması gereken bir husus var... Fırın daire capı 100 cm ise yükseklik 50 cm olmalıdır... Taş fırın ölçülerinde şirin tabanının tam yüzde ellisi kadar yükseklik olmalıdır...
Fakat fırının çapı 150 cm den geniş ise yukseklik 75 ve 90 cm arasında değişir...
Kardeşimizin eline sağlık..
Allah razı olsun teşekkür ederim çok güzel yardımcı olarak anlatmışsınız her türlü ayrıntı yaptığınız ayrıca teşekkür ederim
teşekkürler
Ağzına sağlık cok güzel anlatmışsın inşallah köye bende yapacam
Selamün aleyküm valla her şeyden önce harika anlatım maşallah selamlar dualar
Eline saglık çok güze görünüyorda yakaçak odun çok gider kalabalık akle için şüper
bahçe varsa odun her daim vardır. her sene budama yapılır çünkü.
adamin dibisin reis. emegine saglik
Köydeki evimize kardeşlerimle birlikte kendi emeğimizle yapma niyetimiz vardı, çok fazla video izledim ve araştırma yaptım ama videonuz gerçekten yapabileceğimize olan umudumu arttırdı. Anlaşılır anlatımınız ve bu işin amatör olarak da bu kadar başarılı bir sonuçla yapılabileceğini gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Merkeze sabitlenen 360 derece dönen bir çubukla kubbe taşlarını örmeye karar vermiştim ama strafor kubbe kalıbı çok daha mantıklı ve başlangıç için kullanışlı gözüküyor. Elinize emeğinize sağlık, güle güle kullanın. Allah razı olsun.
Teşekkür ederim Rukiye hanım. İnanın zor değil, bir başlayınca bir şekilde bitiyor. Kolay gelsin şimdiden.
@ Sağ olun.
Peki ustam merkeze tahtami bırakıp yapsak straforlami acaba
Eline Sağlık çok başarılı olmuş,bende yaptım ama videonu sonradan gördüm hemen aynı olmuş,ekonomik gittim bende
Sağlıkla kullanın. selamlar.
Teşekkürler kardeş tüm detaylarını anlatmışsın inşallah biz de bahçemizde düşünüyoruz yapmayı.
Tavsiye ederim, çok memnun kalacaksınız.
Ellerine sağlık afiyet olsun
Harikasın reisim
Maaşallah , güle güle kullanın
teşekkür ederim
EMEĞİNE YÜREĞİNE.SAĞLIK SADE VE NET ANLATIM TARZINIZ ÇOK ÇOK GÜZELDİ TEŞEKKÜRLER HELE KULLANILACAK MALZEME LİSTESİ ÇOK HOŞ OLMUŞ
Teşekkür ederim
Eline sağlık çok güzel olmuş
Elinize sağlık hocam.Sayenizde çok lamcun ve güveç pişirdik.Tuğlası bol olsun.
Teşekkürler hocam
Allah razı olsun
Ben ustayım süper anlattın güle güle kullan selamlar
Bilgi için teşekkür
anlatım için tşk
Maşallah.Ustam ne güzel anlatmışsın.Saygılar
Teşekkür ederim
Şahane video. Teşekkürler.
Elinize sağlık, güzel bir fırın olmuş. Bence en özel kısım taban yalıtımına verdiğiniz önem olmuş. Çoğu kişinin atladığı bir husustur. O yüzden de ekmeklerinin üstü pişer, altı pişmez. Tebrikler.
teşekkür ederim
Elinize kolunuza Sağlık....
Efendim, Ateş FIRIN IN altında yansa ne olur, bu mümkün mu? Teşekkür ederim, Sağlıklı günler dilerim....
Olmaz ... O şekilde olursa fırının içini ısıtmanız için bir kamyon odun yakmanız gerekir. 😀
Niğde köy kasabalarindaki fırınlar da ateş altta yanıyor ortadaki delikten cikan alev fırın içini ısıtıyor ve saman yakıyorlar sadece. Kullandıkları taş malzeme farklı
Emeğine sağlık hocam
Tesekkurler
Ben de bahçeme yapmayı düşünüyorum.
Elinize sağlık cok güzel olmus firinin tabanina camlardan sonra ne koydunuz veye biz nasil tamir edebiliriz köydeki firini..Yaktiktan sonra süpürüyoruz küçuk taşlar geliyo biraz oyulmus tabanii..
Teşekkür ederim. Fırın tabanının tamiri çok zor. Çünkü içi çok dar oluyor. Fırın tabanına kumla kaışık cam kırıkları, onun üstüne kaya tuzu, bir üstüne de ateş tuğlalarını dizdim.
Fırının oyulmuş kısmını biraz genişletin,bir torba pirinç tabir edilen mozaik alın birazda Beyaz çimento karıştırıp sulandırın harç kıvamına gelince oyuk kısmı doldurun sizi yıllarca yormadan çalışırsınız
Elinize sağlık teşekkürler. Yaptığınız fırının kubbe ölçüleri nedir.
Fırın iç çapı yaklaşık 100 cm. Kubbenin içten en yüksek noktası 70 cm. Fırın ağzı en 50 cm, yükseklik50 cm. Yaparsanız bir kaç santim aşağı veya yukarı olabilir, farketmez.
Very nice
Selam hocam çok güzel olmuş fırının ıç agzı ve dış agzı ôlçüleri nedir bende yapcam cevap verirseniz sevinirim
Kubbe yüksekliği fırın iç çapının en az yarısı veya yarısındn biraz fazla olmalıdır. Benim fırın iç çarpı 100 cm kubbenin en yüksek noktası tabandan 70 cm yükseklikte. Kubbe çok yüksek olmamalı yoksa fırının ısınması zor olur. Fırın iç ağzı en: 50 cm, Boyu ise (ağzın üst kısmı kemerli olursa) kemerin en yüksek noktası 40 cm yeterlidir. Dış ağız ölçüleri önemi değil. İç ağzın hemen sağından solundan tuğlayla örersiniz, üstünü mermer gibi bir şeyle kapatırsınız, ben öyle yaptım. Tabi ağzın hemen üst kısmında iç ölçüsü 20x20 cm olan bacayı unutmamak lazım. Kolay gelsin.
Eline emeyine sağlık cok güzel anlatmışsın bende mermer dekorasyo ustasıyım kendim köyevime yapmayı düşünuyorum enaltı yığma tuğlaların olduğü bölüm kaca kac bide camkırıklarınin olduğü bölüm ün olcüsü icinin yükseklik ölcüsü onları bir yazarsan cok makbule gecer
tezgah ölçüleri: genişlik=150cm, yükseklik =70cm (tabliye betonu dahil), uzunluk(derinlik) = 200 cm. Tabliye üzerindeki izolasyon havuzu(cam yünü, cam kırığı ve tuz katmanları) yüksekliği 14 cm'dir (yani bir sıra 13,5 luk tuğla örülecek).
Guzeel olmus elinize emeğinize saglik . Firinin pisirme icin uygun sicakliga geldigini nasil anliyorsunuz? Kubbe beyazlayacak diye duydum Bir de boyle bir firinin guncel maliyeti ile ilgili tahmininiz var mi?
Yaklaşık 1 saatte Kubbe beyazlıyor. Beyazlayınca fırın içi ısı yaklaşık 300 derece oluyor. Taban sıcaklığı saatlerce böyle kalabiliyor.
ŞU an fiyatları bilmiyorum.
Ustam eline sağlık fırına kapak yapmadınız sonradanmi yaptınız. Yaptıysanız resim atarsanız sevinirim
bir sac parçası kesip kapak yaptım sonradan.
Eline sağlık çok güzel olmuş bir sorum olacak fırının ağız kısmı yerden bel hizasına kadar kaç cm olması gerekir tşk
Teşekkürler. Benim fırında yükseklik 85 cm, yani normal mutfak tezgahı yüksekliğinde.
👍👍👍👍
Fırın ağzı ve straforların ölçüsü nedir etmenize sağlık
FIRIN AĞZI: EN 60CM, YÜKSEKLİK 40 CM
Super
Oncelikle eline saglik gule gule kullan .
Ilk ormeden sonra ateş yakma onemlimidir.
Teşekkürler
hocam eline saglık güzel olmuş, iç genişlik kaça kaç acaba
Teşekkürler. Fırın iç çapı yaklaşık 100 cm. Kubbenin içten en yüksek noktası 70 cm.
@ kırmızı ateş tuglası (ördüğünüz) kaç adet acaba, birde tezgah yüksekliği yerden kaç cm
@@mctyakamozelk2773 kırmızı olan harman tuğlası. tuğla sayıları video içinde listede verilmiş. Tezgah yüksekliği(yığma tuğla+üst tabliye betonu+ taban yalıtımı ve ateş tuğlaları)) yaklaşık 85 cm. Bu bilgilerin hepsi videonun içinde var.
Fırının kapağı yok.Açık olarak sıkıntı olmuyor mu!
pide pişirmede sıkıntı olmuyor. ayrıca güveç pişirmede seyyar kapak kullanıyorum
Harman tuğlası ile ateş tuğlası farklı mıdır?
Evet farklı. Ateş tuğlası ısıya daha dayanıklı olduğu için tabanda kullanılır.
Firinin çapı 50 cm kubbede 50 cm olmasi gerekmezmi 50 cm olursa iyi olmazmi tşk
Kubbe yüksekliği fırın iç çapının en az yarısı veya yarısındn biraz fazla olmalıdır. Benim fırın iç çarpı 100 cm kubbenin en yüksek noktası tabandan 70 cm yükseklikte. Kubbe çok yüksek olmamalı yoksa fırının ısınması zor olur.
Öncelikle elinize sağlık, ben de bahçeme yapmayı düsündüm. Fakat danıştığım bazı kişiler altı bu şekilde boş bırakılırsa yalıtım iyi olmaz dediler. Kalıp beton yerine içini çakıl ve kum ile doldurmamı önerdiler. Alta serilen taş yünü de ısıya dayanmaz yanar dediler. Siz bu konular ile ilgili sorun yaşadınız mı acaba tavsiyeniz ne olur?
Size söylenenlerin aynısını ben de internette okudum. Ancak benim yaptığım şekilde cam yünü ısıyı gayet muhafaza ediyor ve alttaki boşluk neredeyse hiç ısınmıyor. cam yünü üzerinde 2cm beton sıva, onun üstünde 8 cm camkırıkları+kum karışımı, onun üzerinde 3-4cm tuz var. daha sonra taban taşları.. yedi sekiz senedir kullanıyorum hiç bir sorun yaşamadım. fırın ertesi gün bile sıcaklığını üçte bir muhafaza ediyor. söylenenlere bakmayın siz , tecrübe edildi. :) Alttaki bşluk odun depolamk için ideal bir alan oldu.
Teşekkür ediyorum ustam benim için tecrübeler tüm söylenenlerden üstündür 😊 Dediğiniz şekilde yapacağım ben de çok sağolun 👋
Anlatımını cok güzel, cok teşekkür ederim, daha once böyle bir calısmanız olmus muydu? Cok basarılı, bizde bahcem iz İcin yapabilmek istiyoruz,tavsiyeleriniz rica ediyorum lütfen
Çok güzel anlatımdı. Çok teşekkür ederim 👌
Selam kardeş ben samotu harcı ve ateş tuğlası BULAMDIM yozgattan aradim
Kalorifer kazanı ile ilgili malzeme satan firmalardan bulabilirsin, ben de öyle yaptım. bu kazanların içinde ateş tuğlası kullanılıyor ve bunları satıyorlar. Her ölçüde mevcut, onlardan alabilirsin. ben sora sora buldum. Toptan inşaat malzemesi (tuğla, bims, kum vs.) satan yerler de var ama biraz pahalı satıyorlar. dediğim ısı kazanı parçaları satan yerler daha ucuz. Selamlar.
Selam usta hangi sehirimizden katliyorsun sizden eğer gaziantepe yakınsan banada yapmanı söyliyecekdim tabiki sizde isterseniz masırafı neyse sizinle konusuruz lütven cevap verirseniz memnun olurum
Merhaba Ali bey. Ben usta değilim, tamamen amatörce yaptım fırını. Fırın yapmak isteyen başkaları da bu tecrübeden faydalansın diye bu videoyu paylaştım. Selamlar, iyi günler dilerim.
Ustam hangi şehirdesiniz yakınsanız bizim bahçeyede yapsak 😀
Elazığ. Usta değilim🙂. Kendi imkânlarımla amatörce yaptım ama sonuç çok iyi oldu.
@ güzel olmuş keşke yakın olsaydınız bizim bahçeye de bir fırın yapardık. Kırıkkale nere Elazığ nere 😀
Eline sağlık güzel olmuş. Afiyetler olsun.
Hocam biz yaptık farklısını ama çekmiyor neden olabilir
Benim fırında öyle bir sıkıntı yok, çok iyi çekiyor. Sizin fırında çekmeme sebebinin farklı sebepleri olabilir. 1) Baca yüksekliği azdır (1,5 metre idealdir, hatta daha yüksek olabilir) 2) Baca iç boşluğu dar olabilir (20x20 cm yeterlidir). 3) Baca çıkış yeri fırın kubbesine yakın olmalıdır.
Ateş tuğlasını kaç sıra yaptın, tamamı ateş tuğlası olsa zararı varmı,
Tabanı ateş tuğlası yaptım ve ateş çemberini dik olarak bir sıra ateş tuğlası yaptım. Tamamı ateş tuğlayla olsa süper olur. Ama ateş tuğlası harman tuğlasına göre hatırı sayılır pahalı. Maliyet artar.
Merhaba böyle bur fırının maliyeti ne kadar acaba ve izmirdemisinuz
Elazığdayım. Fırını 2014'te yaptım ve halen kullanıyorum. Bu günkü maliyetini bilemiyorum. Yaptığım tarihte yaklaşık 500TL idi.
Usta.
Kuppeye en aşşağdan başlamanin yerine, neden ilk önce bir sıra Dikey taş dizdin. ondan sonra Kuppeyi ördün? neden Kuppeye en assagdan baslamadin. sebebi varmi?
ilk sıra dikey döşenen kısma ve tabana döşenen taşlar "ateş tuğlası". Kubbede kullandığım taşlar maliyet düşsün diye "harman tuğlası" kullandım. Harman tuğlasını bedava temin etmiştim. Eğer kubbeyi de ateş tuğlasından yapsaydım sizin dediğiniz gibi direkt kubbeye o şekilde başlardım. Ateş tuğlası, ısıyı daha iyi muhafaza ettiği için ateşle direkt teması olan taban ve birleşim yerlerinin (dikey taşlar) ateş tuğlasından olması daha verimli. Ekmek ve pide türü pişirimlerde taban sıcaklığının uzun süre sabit kalması önemli olduğu için taban ve çevresine ateş tuğlası kullanmak lazım. Kubbenin görevi fırın boşluğundaki ısıyı muhafaza etmek, bunu da harman tuğlası gayet iyi yapıyor.
kardeş SELAM hangi vilayetnsin
Elazığ
Camı satın alsak kaç kg cam gerekir?
Camı satın almaya gerek yok. kantin , çay ocağı veya kafelerden bulabilirsiniz. Şöyle diyeyim kilogramını bilmiyorum ama ben 1.5 torba cam şişe kullandım.
Güzel abim bende bahçeme yapayım diyorum ama şu kubbe kısmı gözümü korkutuyor kubbeyi yapamam gibi sanki ya:( o yuvarlak eğimi veremem rezil ederim gibime geliyor nasıl çıkarım işin içinden? 😃
Metin bey benim de Önceden gözüm korkmuştu. Ama inanın oldukça kolay oldu. İçine kubbe şeklinde strafor köpükten kalıp yapıp koydum. tuğlaları örerken kalıba yasladım, hiç bir sıkıntı olmadı. Siz de öyle yapın.
Fırının ölçüsü ne ustam
fırın iç çapı yaklaşık 100 cm. Kubbenin içten en yüksek noktası 70 cm
Kapak yok değil mi?
bir sac parçası kesip kapak yaptım sonradan. İş görüyor yani.
Şamot nedir abi
Fırın harcının özel adı.
Elenmiş un kıvamında toprak. Tuğlanın toz halindeki ham maddesi.
ocam yaptığın bu fırının dolar 18 olduktan sonraki fiyatı nedir ki.. yoksa hayal midir?
2014 yılında 500 TL ' ye maletmiştim. O zaman çimentonun torbası 6 TL'ydi. Şu an 40 TL nin üzerinde sanırım. Yani yaklaşık 7 kat artmış. Bütün malzemelerin 7 kat arttığını farzedersek bugünkü maliyeti 3500 - 4000 TL' ye gelir diye tahmin ediyorum.
Ulan dana dolarlami aldı mazzemeyi ya gelde deme bu guruhhh a.
Ateş tuğlası yanlış döşenmiş kilitli olacak
Birsürü yanlışlık var
Numaranı yazabilirmisin
1.5 metre çapında bir fırının kubbe yüksekliği ne kadar olmalı?
Engin bey araştırmalarım sonucu örnek bir fırın yapılmış yapan kişinin yorumu şu şekilde; 130 cm çap, 120 yükseklik. Fakat hızlı ısınmasını istiyorsan 90 na 90 dedi bilginiz olsun
Engin bey benim fırın iç çapı yaklaşık 100 cm. Kubbenin içten en yüksek noktası 70 cm, fırının ısınarak yaklaşık 300 santigrat derece tava gelmesi gayet hızlı (45dk ile 1 saat arası). Çap 1,5 metre olursa değerleri yarım kat artırabilirsiniz. Yani kubbe yüksekliği 105 cm olabilir. Tavsiyem hızlı ısınması için kubbe yüksekliğini 95 cm yapmanız. Tabanda mutlaka ateş tuğlası kullanın.
75 cm oluyor. Yani çapın yarısı.
Elinize sağlık çok güzel olmuş kardeşim benim bu konularda hiç becerim yok senden ilham alarak yapmak istiyorum ben 70 yaşındayım bahçeme bir fırın yapmak istiyorum malzemeleri yazdım bana benim anlayacağım şekilde ölçü sıvalar için tabandan fırın içinin metresine kadar bana gönderebilirsiniz zahmet olmazsa şimdiden teşekkür eder Allah'a emanet olun
Teşekkür ederim Nadi bey. Gerçi ölçüleri video içinde anlattım ama yapacağınız zaman bana bir mail adresi gönderin, ölçüleri daha anlaşılır şekilde size çizim yaparak göndereyim.
Teşekkür ederim bey kardeşim yaparken size yazacam Allah'a emanet ol.
Gaza geldim hocam sağol güzel bilgiler için bahçeye bende yapiyorum
🙂Valla yapın, çok memnun kalacaksınız. Şimdiden kolay gelsin.
@ yardıma geleydiniz bilet konaklama benden
Kapak yapmadiniz
Evet menteşeli bir kapı yapabilirdim, daha güzel olurdu. Ancak daha sonra fırın ağzına göre kestiğim tenekeden bir kapak yaptım. Güveç vb. yemek pişirimlerinde kapatıyorum, diğer pişirimlerde çıkarıp kenara koyuyorum. Lahmacun pide pişirimlerinde fırın ağzı kapanmaz zaten. Gayet kullanışlı. Menteşeli olmasına çok da gerek de yokmuş.
Ağzı çok ama çok yanlış
Neden yanlış?
@ ağzını ızatmışsın daha kısa fırına yakın yapsan daha iyidir bizim normal büyük fırınları gibi kara fırın baksa zaten ne demek istedğimi anlarsın
@@miraccakir9225 7-8 senedir kullanıyorum, bu dediğinizden dolayı hiç bir zorluk yaşamadım . Hatta fırın ağzının uzun olması daha iyi oldu. Önünde durduğunda ateşe uzak olduğun için hem sıcaklıktan fazla etkilenmiyorsun hem de ağız kısmından dışarıya duman vermiyor.
Aslan kardeşim benim 🌹🇹🇷
Telefonun varmi gardasim
Allah razı olsun çok açıklayıcı bir video olmuş elleriniz dert görmesin
Teşekkür ederim
😮😮
😂😂😂từng có một cái ghi 😢😮loikmklije😅
Em ấy 😅😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮 1:30 😢😅😅😅😅
Em