Transport: diffusie, osmose, actief transport
HTML-код
- Опубликовано: 3 янв 2025
- ✅ Transport Over het Celmembraan: Diffusie, Osmose en Actief Transport | Verpleegkunde Leren
In deze video bespreekt Danielle de verschillende manieren waarop stoffen het celmembraan passeren. Leer over passief transport, zoals diffusie en osmose, en ontdek hoe actief transport werkt via de natrium-kaliumpomp en bulktransport (fagocytose en exocytose). Begrijp de rol van het celmembraan bij het handhaven van de intracellulaire en extracellulaire vloeistofbalans.
⭐ Belangrijke onderwerpen in deze video:
Passief transport: diffusie en osmose
Actief transport: natrium-kaliumpomp en bulktransport
Invloed van osmotische veranderingen op cellen
🎁 Gratis Actieve Samenvatting bij deze video:
Wil je de belangrijkste inzichten uit deze video overzichtelijk uitwerken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis de Actieve Samenvatting 🎯
→ jufdanielle.co...
⭐ Over mij:
Hoi, ik ben Danielle: Arts (niet praktiserend, want fulltime Juf Danielle) en ik maak begrijpelijke uitleg over het menselijk lichaam in korte uitlegvideo’s en leuke actieve lesmaterialen. Ik help iedereen met een hart voor de zorg (van student tot professional) om het menselijk lichaam nóg beter te snappen, om zo met zelfvertrouwen te kunnen klinisch redeneren.
⭐ Meer Juf Danielle:
🔹 Website: jufdanielle.com
🔹 Academie: jufdanielleaca...
🔹 Instagram: / jufdaniellevideos
🔹 TikTok: / jufdanielle
⭐ Disclaimer:
🔹 Alle informatie die hier wordt aangeboden, inclusief informatie gerelateerd aan medische zaken, gezondheidsklachten, behandelingen en producten, dient alleen voor informatieve doeleinden. Het is niet bedoeld ter vervanging van het advies van jouw eigen arts of specialist. Bij lichamelijke of psychische klachten, vragen of het inwinnen van medisch advies, neem dan contact op met jouw eigen huisarts.
🔹 Bronvermelding is voor elke video beschikbaar via de Juf Danielle Academie, of op te vragen via info@jufdanielle.com
🔹 Ik doe mijn uiterste best om de geboden informatie correct en actueel te houden. Voor informatie die desondanks onvolledig, onjuist of verouderd is aanvaard Juf Danielle geen aansprakelijkheid. Voor verbeteringen houd ik mij natuurlijk aanbevolen.
Gratis Actieve Samenvatting ➡ jufdanielle.com/actieve-samenvatting-diffusie-osmose-en-actief-transport/
Super duidelijke video! Ik heb vanmiddag eindexamen VWO biologie en dit is echt ideaal om nog eventjes een duidelijke opfrisser te krijgen 😊😊 Heel erg bedankt! :))
Dankjewel. Ik vond dit erg lastig en ivm m'n toets morgen ben ik hier heel blij mee😊
Blikje in de water
@@milanboomsma962 is helemaal mooi
@@koenbenschop4982 mjn
Top uitleg, heel duidelijk!
Ik snap het gelijk, heel erg bedankt
Ontzettend fijne flitscollege's die ik naast mijn studieboeken gebruik om mijn AFPF kennis weer op te frissen ter voorbereiding van de master Physician Assistant!
U maakt goede video's, bij mij hebben ze ineens bedacht om ons alles zelf uit te laten zoeken, vreselijk. Maar door u video's snap ik het wel.
Wat fijn dat ik toch voor wat helderheid kan zorgen ;) Raar he ineens zoveel thuis leren!
Je bent een superheldin! Bedankt voor de verhelderende uitleg.
Thankks :) helemaal geen probleem
SIMMMPPP
Ontzettend duidelijk. Heel erg bedankt.
Dank je wel Esther!
Duidelijk en helder filmpje! Bedankt!!
Een top uitlegg. Maak vaker zo’n videos
Dankuwel! Ik begrijp het! :)
Goede uitleg, mooi filmpje, jammer dat "filtratie" niet aan bod kwam.
Dankjewel voor de duidelijke uitleg! Onwijs handig, het kwartje valt! :)
Ik heb nog één vraagje waar ik niet helemaal uitkom;
Je zegt dat het gevaarlijk is of zelfs dodelijk als de vloeistof van extracellulair naar intracellulair gaat, ofwel hypotoon.
Waarom is dat gevaarlijk? Dat zie ik nog even niet in.. Dankjewel!
sofie Ouwerling Wat gebeurt er als je een ballon blijft opblazen en opblazen? ;) met datzelfde gevaar komt er steeds meer vocht in de cel (..een waterballon..?;p) en op een gegeven moment zal de cel gaan knappen. Niet leuk als het een ballon is. Maar levensbedreigend als het je hersencellen zijn!
@@JufDanielle Oja natuurlijk, klinkt heel logisch haha.. dankjewel!
Het was een beetje te snel uitgelegd maar ik heb het begrepen danku
wollah stryder morgen examen en jij hebt my gered bazz
yasmina manhoef HAHAHA IK HEB MAANDAG EXAMEN
yasmina manhoef hoe ging het?
@@charlenesvideodiares ewa ging goed dit is mijn nieuwe account man maar ewaja ik ben nu werkloos door covid en shit man
Is fagocytose hetzelfde als endocytose?
Hoi Mike, leuke vraag! Endocytose is een overkoepelende term voor een cel die stoffen binnenhaalt, soort van eten en drinken dat de cel doet. Fagocytose is hier een voorbeeld van (=de cel die eet), en dan heb je ook nog pinocytose (=de cel die drinkt). Heb je hier wat aan? Groetjes, Danielle
@@JufDanielle Waarom heeft u nu pas mijn opmerking gepinned?
wat bedoel je bij de hypertone oplossing met het verplaatsen naar extra cellulair? ik begrijp verder wel de osmose en dat het water naar de hoge concentratie gaat, maar hoe werkt dit dan precies in zo'n situatie
Ja dus dan is nu de buitenkant van de cel hypertoon geworden ➡️ water van laag naar hoog ➡️ oftewel water vanuit de cel naar buiten (=extracellulair) . Hopelijk is het zo een beetje duidelijk :)
Super bedankt hiervoor!!!
No problem ;)
morgen schoolexamens, dankje juf Daniëlle:)
Alsjeblieft! Hoe is je examen gegaan?? Groetjes, Danielle
Hii! Tof filmpje! Maar ik heb toch nog een vraag.
De semipermeablemembraam is niet alleen van toepassing bij bijvoorbeeld een hemoglobine?
Voor welke cellen geldt het eigenlijk? Alle cellen? Of maar een beperkt aantal?
Ard
Ard Leenderts
Hee Ard! Alle cellen hebben een semipermeabel celmembraan :) Groetjes, Danielle
Top! Echt heel handig! Nog een vraagje, je zei dat het gevaarlijk/dodelijk als de vloeistof van extracellulair naar intracellulair gaat, waarom is dat gevaarlijk?
Wat gebeurt er als je een ballon te ver opblaast?;) En hoe zou je je voelen als dat gebeurt bij je hersencellen?
leuke video, maar u bent vergeten bij actief transport te vermelden dat er eerst endocytose is, om de bacteriën op te nemen, dan gebeurt er in de cel, fagocytose (afbraak van vaste stoffen) pinocytose (afbraak van vloeistoffen) & dan wordt het afval uitgescheden door exocytose
Hoi Mustafa, dat is niet helemaal juist. Fagocytose is een voorbeeld van endocytose. (zie ook mijn antwoord hieronder aan Mike Keizer). Verder is fagocytose niet alleen afbraak, maar het beschrijft het hele proces waarbij het membraan van een cel vaste deeltjes, zoals andere cellen, omsluit en zo een holte (fagosoom) binnen de cel vormt waarin de omsloten deeltjes buiten het cytoplasma veilig opgeslagen worden. Groetjes, Danielle
Bron: "The process of a cell ingesting a microorganism, another cell, or cell fragments is called phagocytosis, and cells that ingest are called phagocytes." - www.msdmanuals.com/home/immune-disorders/biology-of-the-immune-system/innate-immunity
Hey, bedankt voor het filmpje, maar ik heb een vraag. ik zit in 4 vwo en bij mij gebruiken ze de termen secretie en exocytose. Is secretie hetzelfde als fagocytose? Mats
Secretie en exocytose gaan allebei VAN binnen de cel NAAR buiten. Bij fagocytose gaat het juist VAN buiten NAAR binnen de cel, dit is veelal een mechanisme van ons afweersysteem (de cellen eten de indringers op). Dus het gaat eigenlijk de andere kant op ;) Fagocytose heb ik ook een aparte video over: ruclips.net/video/fLlHT28Ttf4/видео.html
In mijn boek staat dat fagocytose het zelfdeis als endocytose klopt dat?
Hi Willem! Hmm dat klopt niet helemaal ;) Endocytose is namelijk een overkoepelende term voor 'een cel die stoffen binnenhaalt' (lees: eten en drinken van de cel). Fagocytose is hier een voorbeeld van (=de cel die eet), en dan heb je ook nog pinocytose (=de cel die drinkt).
Dus zeggen dat fagocytose hetzelfde is als endocytose is ongeveer gelijk aan het zeggen van: Een koe is het zelfde als een dier. Ja, een koe is een dier, maar niet elk dier is een koe. Raar voorbeeld maar hopelijk een beetje duidelijk haha.
Succes met leren :) Groetjes, Danielle
heel erg bedankt!
Graag gedaan Hugo!
Prima filmpje maar ik vind het wel een beetje onduidelijk. Een wat uitgebreidere uitleg had ik beter gevonden. maar toch thanks
Tim V dank je wel voor je feedback!
Ik vind het juist wel duidelijk, misschien als je ook de andere filmpjes bekijkt valt e.e.a. op zijn plaats. Of ben ik nu eigenwijs :-) ?
goede video! alleen microfoon kwaliteit kan beter :)
Inmiddels heb ik een betere :) Is inderdaad een grote verbetering!
wat is cellulair?
yassmineflappie1 Alles wat met cellen te maken heeft!
Helder!
Ik moet dit kijken voor school maar begrijp er geen reet van😭
Het is ook een pittig onderwerp. Als je ergens specifiek op vastloopt, vraag het vooral (even in een nieuw bericht onder deze video), en dan kan ik je hopelijk verder helpen!
Really cool meeeeeen
Bulktransport
T'is de twan