Tibau-un munte necunoscut

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 окт 2024
  • Munţii Ţibăului şi împrejurimile sale (Obcina Mestecănişului, Munţii Suhardului şi Munţii Maramureşului) prezintă un teritoriu necunoscut atât pentru literatura turistică, cât şi pentru geografie.
    Munţii Ţibăului sau, cum sunt denumiţi popular, „Munţii Ţapului", după numele vârfului (Vf . Ţapu-1660 m) care domină prin înălţimea sa aceşti munţi, au o frumuseţe aparte, cu vegetaţie specifică pajiştilor subalpine (Vf. Ţapu, Vf. Măgura Mare, Vf. Jupania), cu pante repezi, uneori abrupte, cu stânci golaşe modelate de vânt, într-un climat periglaciar, sub diferite forme (antropomorfe-sfinx, zooforme, etc.), cu peisaje şi puncte de belvedere spre Obcina Mestecănişului, Mţii Suhard, Mţii Rodna şi cei ai Maramureşului.
    Munţii Ţibăului sunt situaţi între Bistriţa Aurie şi Valea Cârlibabei, iar ca arie fac parte administrativ din comuna Cârlibaba (80%). Râul Bistriţa Aurie îi desparte de Munţii Suhard, la est pârâul V. Cârlibabei formează graniţa cu Obcina Mestecănişului, la nord pâraiele V. Cârlibabei, Bahna şi Sărata îi delimitează de extremitatea nord-vestică a Obcinei Mestecănişului. Graniţa de nord coboară spre vest pe linia de frontieră pentru a cuprinde Jupania până la pârâul Pârcălab. De aici, Munţii Ţibăului fac corp comun cu Munţii Maramureşului, linia de demarcaţie vestică trecând muntele spre sud, pe la pârâul Jupania, apoi pe Ţibăul Superior, apoi se continuă pe pârâul Sâlhoi, pe şaua dintre Zâmbroslav şi Măgurica, pe pârâul Zâmbroslav şi pe Fântânele până la confluenţa cu Bistriţa Aurie.
    Vechii locuitori i-ar fi denumit „Munţii Boului", iar, prin prescurtare, „Ţibou" şi, mai târziu, „Ţibău". În „Noul dicţionar lingvistic al României (Moldovei şi Bucovinei)", „Ţibău" este un zoonim dat după turmele de bouri care au existat până în secolul al XIX-lea, când a fost vânat ultimul exemplar de bour. Deci, zoonimul „Ţibău" îşi are originea de la animalele care au vieţuit în trecut pe aceste meleaguri. I. Sârcu, în cartea sa „Geografia fizică a R. P. România" îi denumeşte „Munţii cristalini ai Bistriţei Aurii", în cuprinsul cărora intră „Munţii Zâmbroslavului şi Munţii Ţapului".

Комментарии • 13

  • @erichiosefro0705
    @erichiosefro0705 12 лет назад +1

    Da cunosc zona,este o zona cu potential turistic mic,dar este un loc extraordinar,magnific!

  • @bejenariu1
    @bejenariu1 10 лет назад +1

    Felicitari domnule profesor!

  • @magdalenabiela4800
    @magdalenabiela4800 7 лет назад

    Felicitari, domnule Profesor Mindrescu! Sunt fericita sa imi revad fostul coleg, sunt mandra ca iti traiesti visul: viata intre munti, intre oamenii muntelui care mereu te-au atras. Superbe imagini!

  • @Carina1faur
    @Carina1faur 6 лет назад

    CONTINUATI IDEEA EMISIUNII! E SUPER SUPERBÂ! NU SE VA TERMINA NICI CAND VA VETI PENSIONA ,PTR CA DUMNEZEU NE-A DAT O TARA CU PRIVELISTI MINUNATE INTERMINABILE,IAR COPII NOSTRI TREBUIE SA AFLE ASTA SI SA RESPECTE CU DRAG.

  • @FyOrD9
    @FyOrD9 12 лет назад

    Felicitari , domnule profesor! Mi-e atat de dor sa mai urc impreuna cu dumneavoastra pe munte...! Salutari de pe malul Atlanticului! (un fost student)

  • @MrCristescuflorin
    @MrCristescuflorin 10 лет назад

    Felicitări pentru emisiune, mai greu pentru un bucureştean să ajungă în asemenea locuri pitoreşti însă sper să ajung într-o zi!

  • @sebisebastian2970
    @sebisebastian2970 8 лет назад

    superb, bravo

  • @vasilew2823
    @vasilew2823 4 года назад +1

    Minutul 24:38...se vede clar,cartilajele osoase ale unei vietati uriase,oasele coloanei vertebrale...Muntii sunt de fapt constructii ,utilaje si vietati uriase,care existau inainte de potopul de apa,care a invadat pamantul,iar obiectele si vietatile de sub apa,s-au mineralizat si astfel au devenit stane de piatra de diferite forme.

  • @zaharosu
    @zaharosu 12 лет назад

    FRUMOS!

  • @robertl6623
    @robertl6623 9 лет назад +4

    Mereu aduceti in discutie chestia cu turismul dar uitati ca turismul pe termen lung este nociv naturii!! Salbaticia locurilor este data in primul rand de nepracticarea turismului...Odata cunoscut , un loc, devine vizitat sau populat ceea ce duce la poluare, degradare, modernizare.. Daca dorim sa ne bucuram mult timp de aceste locuri minunate ar trebui sa gandim mai rational, natura nu se impaca cu banul iar turismul este o industrie in adevaratul sens al cuvantului. Suntem prea prosti sa invatam din greselile altor state. Sa nu uitati ca persoanele, oamenii care iubesc cu adevarat natura, gasesc aceste locuri si fara promovare...asta ducand la o conservare mult mai buna pe termen lung..Ca incheiere ganditi-va ca turimul este principalul factor de poluare in zonele montane. Observ ca va doriti cu orice pret sa creati din aceste minunate locuri o "Valea Prahovei " cat despre oamenii din aceste locuri ..stati linistiti.. ei se descurca si fara banii veniti din turism ( de orice forma ar fi el) Consider ca mai presus de ban si de placerea noastra, in astfel de situatii, este conservarea si protejarea patrimoniului montan a florei, faunei, solului ...Deci lasti-o mai moale cu mizeria asta numita "turism" si invata-ti din greselile altor state europene si nu numai, care si au pierdut fauna si o buna parte din flora montana. Sa nu mai amintesc de problemele majore din parcurile nationale si parcurile naturale, zone aflate sub protectie stricta unde este permis ciclismul montan si alte activitati de aventura.. da.. de ex mountain bike-ul este practicat ptr adrenalina nu din dragoste de natura .. o placere egoista a unor oameni care se considera aparatori ai naturii..In Statele Unite se duce o adevarata lupta pentru restrictionarea accesului cu biciclete in zonele alpine..si este doar o bicicleta nu? Eroziunea solului, distrugerea unor plante si vietuitoare aflate pe poteci...timp de reactie limitat in cazul intalnirii unui animal salbatic, populare si supra populare din cauza avantajului de miscare...sunt multe lucruri care dauneaza in mod direct mediului..deci lasati locurile asa cum sunt daca le considerati frumoase si minunate!

    • @unknownboulder1205
      @unknownboulder1205 5 лет назад

      Adevarat. A se vedea Dolomiti, in Italia, ZilleGrund Wald in Austria iar in Romania... Masivul Rarau e cel mai bun exemplu de supraexploatare turistica. Dar solutii sa iesim din orase? pana la urma orice actiune a omului este de multe ori nociva mediului natural.

  • @TheDynu
    @TheDynu 12 лет назад

    frumos la Carlibaba,nu?