Gökçe Tağlıoğlu ile Mikrodenetleyiciler, C++ ve Yazılım Mimarisi - Mühendislik Sohbetleri

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 сен 2023
  • Kanala destek vermek için "katıl" seçeneğini kullanabilirsiniz. / @coskuntasdemiryoutube
    Kanala ücretsiz abone olmayı unutmayın lütfen.
    Web: www.coskuntasdemir.com
    Instagram: / ctasdemir
    Twitter: / ctasdemir
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии • 20

  • @snrsmh
    @snrsmh 9 месяцев назад +3

    Çok iyi yayın 👍🏻

  • @s_sahin
    @s_sahin 8 месяцев назад

    48:33 "State Machine" çok verimli bir kod yürütme meknizmasıdır ve Gökçe Tağlıoğlu bu konuda çok doğru tespitte bulunuyor

  • @alicolak4090
    @alicolak4090 5 месяцев назад

    Çok güzel bi yayın olmuş, keyifle dinledim.

  • @umutaydn6184
    @umutaydn6184 9 месяцев назад

    Teşekkürler

  • @s_sahin
    @s_sahin 8 месяцев назад

    Coşkun Hocam, bu tarzda gömülü yazılım ve teknik içerikli konulara daha ağırlık verin lütfen. Canlı sohbet olabilir, gömülü yazılımda detay, püf noktalar ve ipuçları olabilir. Çok faydalanıyorum kendi adıma, başarılarınızın devamını dilerim. Sevgi ve saygılarımla

  • @tagli
    @tagli 9 месяцев назад +3

    İlk yorum benden olsun :) Yayında soruların hepsine yetişemedik ama burada tekrarlarsanız elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Soruları bu yoruma yanıt olarak değil de ayrı bir yorum olarak eklerseniz daha iyi olur.

    • @stark9397
      @stark9397 9 месяцев назад

      Hocam sizle de bi yayın yapsalar keşke

    • @tagli
      @tagli 9 месяцев назад

      @@stark9397 Yayındaki benim zaten :)

    • @stark9397
      @stark9397 9 месяцев назад

      Ahahaha hocam ben hiç bakmadım videoya kusura bakmayın çok sevindim sizi forumlardan takip ediyordum genellikle. En kısa zamanda izleyeceğim

    • @yavuzhanege
      @yavuzhanege 9 месяцев назад +1

      Hocam selamlar öncelikle değerli tecrübelerinizi dinlemek çok büyük keyif veriyor. Kontrol ve Otomasyon Müh. Son sınıf öğrencisiyim 2 yıla yakın süredir stm32 ile projeler geliştiriyorum. Aynı zamanda aktif olarak Part-Time Gömülü Yazılım Mühendisi olarak çalışıyorum. Size sormak istediğim birkaç soru var cevaplarsanız çok sevinirim.
      1-) Endüstriyel Alanda Embedded özelinde çalışmak Türkiye için mantıklı mı yoksa Savunma Sanayi, Robotik gibi daha yoğun arge içeren kısımlar mesleki gelişim açısından daha mı faydalı olur?
      2-) Mikrodenetleyici programlamada C programlama dilinin sektörün genelinde ağırlıklı olmasının sebebi sizce C++ dilinin karmaşıklığı ve embedded tarafında çalışan kişilerin bu zor dilden kaçması mıdır?
      3-)Oop ve C++ ın bizim alanımızda kullanılmasının belirli bir yerden sonra gerekli olduğjnu düşünüyorsunuz fakat benim mentalitem daha çok mikrodenetleyici programlamada olabildiğince makine diline yakın bir şekilde programlama yapmak üzerine kurulu. C dil olarak basit olsa da Modüler programlama ve Structer yapılarıyla OOP ile çok benzer yapıda yazılım yazmak hem mikrodenetleyici hafızası hem de prosesin hızı bakımından daha mantıklı değil mi?
      4-) Master loop a karşı olan hislerinizi çok iyi anlıyorum kesinlikle çok haklısınız :) Fakat tüm projelerinizde RTOS kullanmak ne kadar mantıklı RTOS u sadece gerekli zamanda mı kullanmayı tercih edersiniz yoksa tüm projelerinizde RTOS kullanıyor musunuz?
      Teşekkür ederim şimdiden :)

    • @tagli
      @tagli 9 месяцев назад

      @@yavuzhanege
      1) Bu soruya yayında da değinmiştik sanırım. Kesin bir cevap vermek zor. Bu arada robotik uygulamaları endüstriyel de olabilir, hatta zaten genelde öyledirler. Ben de endüstriyel/sivil robotik alanında çalışıyorum ve yoğun ar-ge yapıyoruz.
      2) Evet, muhtemelen sebep C'nin dil olarak çok daha kolay olması ve özellikle Elektrik-Elektronik mezunları tarafından daha fazla bilinmesi. Ayrıca ARM gibi gelişmiş mimarilere sahip, C++ derleyicisi olan işlemcilerin yaygınlaşması da görece yeni sayılır, belki son ~15 yıl içinde falan oldu diyebiliriz.
      3) Projede donanıma yaklaşan taraf ile, üst seviye uygulamayı birbirinden ayırmak lazım. Projenin sadece bazı/gerekli yerleri OOP ile yazılıp, diğer yerleri klasik fonksiyonel olarak kodlanabilir. Yayında da bahsettiğim gibi C ile de OOP yapılabilir. Öte yandan C++'ın işlemci için C'ye kıyasla ek bir yükü/maliyeti yok.
      4) Aşırı derecede basit olmayan tüm projelerde "Active Object Pattern", yani olay tabanlı mimari kullanılması taraftarıyım. Bunu kullanmak için altta bir RTOS olmasına gerek yok. Örneğin STM32F0 serisi gibi RAM'i görece küçük (8 kB civarında mesela) işlemciler için RTOS kullanmak pek uygun olmayacaktır. Bence RTOS için kriter, kodun yüksek seviyelerinde preemption gerekip gerekmediği. Alt seviyede preemption, kesmeler ile de yapılaibiliyor, bunu hatırlatmakta fayda var. Ama üst seviyede preemption gerekiyorsa RTOS şart oluyor. Bu tamamen uygulamaya bağlı.

  • @loxph3319
    @loxph3319 21 день назад

    Arduino ile orjinal arduino IDE'sini kullanarak yazdığımız C kodları ile multitasking yapılabilir mi Nasıl? Bu videoda bolca adı geçen artos nedir? yazılışı nasıl? Teşekkürler

  • @s_sahin
    @s_sahin 8 месяцев назад

    Coşkun Taşdemir hocam böyle bir konuda aracılık ettiğininiz için varolun. İyiki varsınız

  • @abdurrahmanfirat6579
    @abdurrahmanfirat6579 4 месяца назад

  • @feza9804
    @feza9804 9 месяцев назад

    👍

  • @s_sahin
    @s_sahin 8 месяцев назад

    Coşkun hocam selam. Konu, konuk ve yayın mükemmel. Teşekkür ederim şahsım adına. iyiki varsınız

  • @AuthorityRoblox
    @AuthorityRoblox 8 месяцев назад

    Hocam mrb, c++ ile programlama için kaynak ve video bulamıyoruz,sizin öneriniz ve tavsiyeleriniz nelerdir?

    • @coskuntasdemirYoutube
      @coskuntasdemirYoutube  8 месяцев назад +1

      Bu pazar günü yapacağımız canlı yayını izleyebilirsi

  • @s_sahin
    @s_sahin 8 месяцев назад

    Gökçe Tağlıoğlu 👏👏👏