Tips for parents of autistic girls/children

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 сен 2024

Комментарии • 37

  • @mirjamhr
    @mirjamhr Год назад +2

    Dank je wel voor deze video!
    Mijn dochter van 12 heeft sinds een half jaar de diagnose autisme na zes jaar zoeken in de hulpverlening. Voor haar is er een heel stuk schaamte van haar afgevallen sinds ze de diagnose heeft. Ze zit nu in de eerste klas van de middelbare school en heeft het ontzettend moeilijk met (de overgang naar) de middelbare school. Zo fijn om een jonge vrouw met ass te zien met wie het goed gaat want je vreest wel eens voor de toekomst als moeder.
    Verder wil ik nog als tip toevoegen dat je als ouder van een kind met ass goed op je eigen gezondheid moet blijven letten. Er is de laatste jaren meer onderzoek naar en aandacht voor de impact op ouders. Veel ouders met een kind met ass hebben gezondheidsproblemen, zoals chronische stress, burn out, hartproblemen etc…
    Regel niet alleen de zorg voor je kind goed, maar ga ook zélf naar de dokter als er iets met je is.
    Succes met je vlogs!!

    • @eenbeetjebijzonder
      @eenbeetjebijzonder  Год назад +1

      Wat fijn dat jullie duidelijkheid en antwoorden hebben.
      De overgang van school kan inderdaad erg lastig zijn, maar met goede begeleiding komt dat goed :)
      Ontzettend bedankt voor je toevoeging/tip voor ouders. Dat is heel waardevol!

  • @kimh200
    @kimh200 7 месяцев назад +1

    Super video. Dank je wel 🌸

  • @annickhellinckx8978
    @annickhellinckx8978 Год назад +1

    Ik herken jou een beetje in mijn dochter. Dank je voor de tips en de moed. Ik ben zelf mama van 2 dochters waarvan de oudste vermoedelijk ASS en ik ook. We zijn beide aan ons diagnostisch traject begonnen en ondersteun haar zoveel ik kan met de kennis die ik heb opgebouwd. Superfijn dat ik hier een beetje een glimps krijg van de toekomst :-)

    • @eenbeetjebijzonder
      @eenbeetjebijzonder  Год назад

      Dat verwoord je heel mooi! Misschien zijn sommige dingen nu nog moeilijk, maar de toekomst wordt beter. Zelfkennis en zelf-acceptatie is een ‘ongoing process’, maar de weg is ernaartoe is het waard.
      Heel veel succes komende tijd en ik hoop dat jullie duidelijk krijgen en antwoorden op jullie vragen ✨

  • @circusbysilk
    @circusbysilk 2 года назад +2

    Heel herkenbaar! Wat je verteld over hobby's vanuit je kindertijd daar later iets mee doen, het eenwieleren (vandaar kanaal naam) geeft mij houvast en steun. Ik maak er video's over van het fietsen op één wiel, dit is hoe ik er als volwassene mee bezig ben.

    • @eenbeetjebijzonder
      @eenbeetjebijzonder  2 года назад

      Super leuk om te lezen! Leuke video's ook :)
      Ik heb vroeger ook veel aan eenwieleren gedaan.

  • @rinasmits3299
    @rinasmits3299 2 года назад +2

    Dankjewel, echt heel goed uitgelegd, hier heb ik als ouder heel veel aan. Mijn dochter van 19 is nu net voor intake bij een autisme begeleidingscentrum gestart. Haar VWO examen doet ze in 2x, vorig jaar de helft en dit jaar de rest, dus in september naar de universiteit wat een grote verandering voor haar zal zijn. Wij willen haar zo goed mogelijk begeleiden en proberen veel info te krijgen over studeren met een “functiebeperking” (raar woord, maar dit wordt gehanteerd om toch aanpassingen ed te krijgen, zoal extra tijd bij tentamens, studie begeleiding of financiële compensatie omdat je vaak langer over de studie doet). Ik vind de informatie die je geeft heel fijn en het geeft mij als ouder steun zodat ik het meer kan begrijpen en mijn kind in haar eigen waarde kan laten. Het is voor ons ook een leerproces😘 liefs en groetjes Rina. Ps. wat ik vooral hoop is dat mijn dochter zal leren met de begeleiding dat ze haar eigen grenzen goed bewaakt en vooral doet wat voor haarzelf goed is en zich niet gaat wegcijferen en zich aanpast ten koste van zichzelf omdat dat al een paar keer flink mis is gegaan en ze dat niet op tijd doorhad. Dat viel dus op toen we nog niet wisten van haar autisme; dat zij en wij het veel te laat signaleerden als haar grenzen waren overschreden en het dus te laat was. Ze is dan ook afgelopen jaar overspannen geraakt en mensen hebben haar respectloos behandeld 😥. Maar nu gaat het al veel beter met haar gelukkig, maar het is een zoektocht en ze is een uniek persoon💕

    • @eenbeetjebijzonder
      @eenbeetjebijzonder  2 года назад +1

      Hoi Rina, bedankt voor je antwoord. Mooi om te lezen dat je als ouder echt iets aan mijn video hebt :)
      Zo te horen heeft je dochter een hele goede en begripvolle moeder.
      Grenzen bewaken is iets waar veel mensen met autisme moeite mee hebben. Vaak voelen wij onze grenzen pas aan als er al lang overheen is gegaan. Dit zal dus nog wel een leerproces zijn, maar ik denk dat begeleiding hier veel in gaat betekenen.
      Fijn dat het nu beter met haar gaat :)
      Heel veel succes met alles!

    • @rinasmits3299
      @rinasmits3299 2 года назад +1

      @@eenbeetjebijzonder 💕😊

    • @AbcAbc-qu6dl
      @AbcAbc-qu6dl Год назад

      Hi, dank je voor jouw verhaal. Mag ik misschien weten of ze op een gewone middelbare school VWO heeft gedaan of op een speciale middelbare school? Ik ben er sinds kort achter gekomen dat er ook speciale middelbare scholen zijn voor kinderen met autisme, maar dit is erg ver weg voor ons. Wat interessant dat het examen ook in 2 delen gedaan mag worden om alsnog naar de universiteit te gaan. 😊

    • @rinasmits3299
      @rinasmits3299 Год назад

      @@AbcAbc-qu6dl 🥰 mijn dochter heeft de reguliere middelbare school gedaan, haar exame mocht alleen in 2 jaar nadat we goedkeuring van de inspectie hadden gekregen en dit kon alleen omdat er een medische noodzaak was; Nina was in haar 1e examenjaar overspannen geworden door meerdere oorzaken en heeft psychische hulp gekregen en begeleiding waarna de diagnose autisme is gekomen, het kostte best wel moeite om het voor elkaar te krijgen maar door de medische reden en onderbouwing ging de onderwijsinspectie akkoord. Nou het was de beste beslissing ooit, wat heeft dat extra jaar veel uitgemaakt voor haar. Ze heeft nu 1 jaar Scheikunde gedaan terwijl ze begeleiding krijgt en met autisme kun je het eerste jaar halen met minder ECT ; er is veel begrip en hulp op de universiteit. Het was echter lastig om meerdere vakken door elkaar te doen, te chaotisch, en ze heeft vakken door kunnen schuiven naar het tweede jaar. Dit in overleg met de studiebegeleider. We waren er al vanuit gegaan dat ze vertraging zou hebben, dat is met autisme meestal het geval omdat het Nina meer tijd.kost omdat ze thuis de stof nog weer op haar eigen manier moet doorwerken. Ze heeft uiteindelijk 50 van de 60 ECT gehaald💪🏽 waarschijnlijk zal haar bachelor langer duren maar ze heeft wel een plan gemaakt voor zichzelf en dat geeft rust. We zullen het zien. En omdat er vertraging is en dus hogere kosten krijgt Nina een studietoelage van de gemeente als aanvulling omdat het niet lukt om een bijbaantje te hebben qua tijd en energie. De gemeente is dit verplicht alleen moet je nogal wat bewijs insturen voor de aanvraag maar dan lukt het meestal wel. Wat ook lastig blijkt is dat veel docenten het nogal druk hebben en niet allemaal gestructureerd lesgeven, dan is het zo chaotisch en komt het niet binnen, dus het kost veel tijd, dus doorzettingsvermogen💪🏽💕groetjes Rina

    • @AbcAbc-qu6dl
      @AbcAbc-qu6dl Год назад +1

      @@rinasmits3299 dank voor de toelichting! Wat goed om te weten zeg! Ik zal het onthouden, dan weet ik wat voor mogelijkheden er eventueel zijn in Nederland 🙂 veel succes!

  • @circusbysilk
    @circusbysilk 2 года назад +1

    Fijn om te horen dat het zo goed met je gaat Sanne! Aan het einde benoem je dat het op het moment heel erg goed gaat.

  • @rammymulder9025
    @rammymulder9025 Год назад +1

    Superfijn dat je je ervaring en visie deelt

  • @janhopmans
    @janhopmans 2 года назад +1

    Thanks! Weer een mooie video! ^^
    Van de begeleiding is wel erg fijn idd. :) Fijn trouwens om te horen dat je zelf veel mooie ervaringen hebt gehad aan diagnose! Bij mij heeft dat wat lang geduurd omdat destijds ook niet zoveel kennis was, zelfs al is dat miss maar net paar jaar eerder geweest ( Ik was ~9 á 10 jaar bij diagnose in '98/'99.) In de laatste jaren is er gelukkig veel veranderd en merk ik nu ik 'volwassen' ben vooral veel voordelen ipv nadelen aan een diagnose. Read het mensen die twijfelen eigenlijk altijd aan. Geeft je opties, begrip over jezelf en andere, veel negative dingen kan je voor kiezen niet in mee te gaan, maar opent wel andere en nieuwe deuren.

  • @victorsamsung2921
    @victorsamsung2921 Год назад +1

    Dank Sanne voor het delen van jouw verhaal. Hierbij mijn ervaring in het kort en wellicht iets wat jij ook bij jou eens zou kunnen laten onderzoeken, omdat deze informatie jou wellicht kan helpen om meer gezond (inclusief mentaal) en vitaal te voelen.
    Ten eerste, een heleboel ervaringen die jij deelt in het filmpje komen overeen met die van mij. Ik ben 29 jaar jong op dit moment. Ik heb op 8-jarige leeftijd de diagnose van PDD-NOS gekregen. Tegenwoordig is dit ASS. Dat is inclusief, moeite vinden met aansluiting met de maatschappij. En tijdens de "Corona Pandemie" werd het vinden van aansluiting alleen maar moeilijker, gezien het "sociale" leven zo groots ondermijnd werd. Het was zeer moeilijk om te gaan met al de veranderingen die plaatsvonden en niet weten wanneer alles weer terugging naar vanouds. Ofwel, afspreken met vrienden, leuke uitjes doen en samen aan groepsprojecten werken. Hierdoor kreeg ik depressie en werd ik zwaar depressief. Wat ik in 2012 ook al was én toen na jaren aan therapie en coaching overwonnen had.
    Ik wilde niet dat het weer 2-3 jaar ging duren voordat mijn depressie over was. Ik heb hierdoor vorig jaar mijn diagnose heel anders aangepakt. Ofwel, ik ben zelf meer onderzoek gaan doen naar alternatieve methodes, waar geen therapie of antidepressiva voor de meerderheid in voorkomt en nodig is om beter te worden. Ik voelde dat dit beter was voor mijn gezondheid.
    Ik ben uiteindelijk bij een "orthomoleculaire therapeut" terechtgekomen. Het mooie aan zo'n therapeut is, dat hij jou als één geheel benaderd. Ofwel, het is een "holistische" manier van denken en doen. Daarbij dat jij ook van jouw ongemakken afkomt op een natuurlijke wijze. Ofwel, geen gebruik van antidepressiva en wekelijks bij de psycholoog zitten, maar aanpassingen en toevoegingen op voeding, leefstijl en supplementen maken.
    Bijvoorbeeld, dankzij zo'n therapeut ben ik erachter gekomen, dat ik een *tekort* in Vitamine B12 heb. Na even opzoeken op het internet, wordt een gebrek aan B12 in relatie gebracht met fysieke en mentale ongemakken, inclusief depressie, maar ook vervelende aandoeningen als schizofrenie, bipolair, neuropathie en ook autisme. Ik ben nu sinds een jaar bezig met zo'n therapeut en ik voel mij nu al veel beter vergelijken met vorig jaar. Ik heb mijn leven ook veel meer en sneller op de rit dan 10 jaar geleden. Ik geniet ook veel meer.
    Ik hoop dat jij met deze informatie wat kan Sanne én natuurlijk een nog mooier mens gaat worden.

    • @eenbeetjebijzonder
      @eenbeetjebijzonder  Год назад +1

      Bedankt voor de informatie en het delen van jouw verhaal. Ik ga me er eens in verdiepen :)

  • @albertvanputten
    @albertvanputten Год назад

    Dankjewel jou video’s zijn heel leerzaam en nuttig!

  • @Fairyisintheworld
    @Fairyisintheworld 8 месяцев назад +1

    ❤❤❤

  • @piroskavandevlindertuin7403
    @piroskavandevlindertuin7403 2 года назад +1

    Mooie vlog Sanne!! Respectvol en zorgvuldig. Dank!

  • @tedje9001
    @tedje9001 2 года назад +2

    Dat laatste; zo grappig!:)

  • @JessedeGrootTV
    @JessedeGrootTV 2 года назад +1

    Goed gesproken, p.s. leuke trui/ketting draag je en je hebt een lieve vriendelijke uitstraling! 😊

  • @evertjemei
    @evertjemei 2 года назад +2

    Heel Goed Gedaan ❣️❣️❣️

  • @Doorhetoogvaneenautist
    @Doorhetoogvaneenautist 2 года назад +1

    Mooie uitleg!

  • @AbcAbc-qu6dl
    @AbcAbc-qu6dl Год назад +1

    Hi, misschien een beetje een persoonlijke vraag, je hoeft hem niet te beantwoorden hoor. Maar waar heb je hulp nodig bij zaken die niet lukken thuis? Ik vraag mij zelf namelijk af waarom mijn huis zo een chaos is en het lukt me maar niet om dit op orde te krijgen. Maar aan de andere kant, mijn omgeving zegt ook altijd dat het een zootje is bij hun, alleen zie ik bij hun thuis nooit zoveel chaos als bij mij in huis 😅

    • @eenbeetjebijzonder
      @eenbeetjebijzonder  Год назад

      Bedankt voor je vraag :)
      Ik kan emotionele en praktische ondersteuning bij mijn planning, het huishouden, opruimen als het op een moment minder goed lukt. Ook krijg ik hulp bij het aangeven van mijn grenzen bij mijn huisgenoten.
      Soms zie je de chaos in je eigen huis meer dan bij iemand anders, omdat je meer bewust bent van alle details en waar alles zich bevindt.

  • @vdave3550
    @vdave3550 Год назад

    blue eye beauty...

  • @vdave3550
    @vdave3550 Год назад

    beauty beauty

  • @w.dew.7008
    @w.dew.7008 2 года назад

    Hoi Sanne. NVA heeft een nieuw forum voor autisten. Ben jij lid van NVA, en is dat forum de moeite waard?..

    • @eenbeetjebijzonder
      @eenbeetjebijzonder  2 года назад

      Ik ben wel lid, maar eerlijk gezegd niet bekend met het forum. Ik kan daar dus geen antwoord op geven.

    • @w.dew.7008
      @w.dew.7008 2 года назад +1

      @@eenbeetjebijzonder Oké, jammer. Bedankt! :)