-Something New Under the Sun: An Environmental History of the Twentieth-Century World (The Global Century Series), John Robert McNeill, W. W. Norton & Company, İngilizce. -The Dawn of Everything: A New History of Humanity, David Graeber, Allen Lane, İngilizce. -Waging War: Conflict, Culture, and Innovation in World History, Wayne E. Lee, Oxford University Press, İngilizce. -Weimar Culture, Peter Gay, W. W. Norton & Company, İngilizce. -Deep History : The Architecture of Past and Present, Andrew Shryock, University of California Press, İngilizce. -Bizans Yeni Roma İmparatorluğu, Cyril Mango, Yapı Kredi Yayınları, Türkçe. -SPQR - Antik Roma Tarihi, Mary Beard, Pegasus Yayınları, Türkçe. -100 Objede Dünya Tarihi, Neil Macgregor, Pegasus Yayınları, Türkçe. -İmparatorluk Çağı - Sermaye Çağı - Devrim Çağı, Eric J. Hobsbawm, Dost Kitabevi, Türkçe. -Kısa 20. Yüzyıl 1914-1991 Aşırılıklar Çağı, Eric J. Hobsbawm, Everest Yayınları, Türkçe. -Karadeniz, Charles King, Kitap Yayınevi, Türkçe.
Bizans kitabının türkçe pdf i libgen de var bu arada Eric Hobsbawm ın da çoğu kitabının türkçesi var, birkaç tanesi hariç çoğu kitabın ingilizcesi de zaten var :)
1:02 Something New Under the Sun 1:37 The Dawn of Everything 2:52 Age of Extremes 3:22 Waging War 4:03 Sanatın Öyküsü 4:46 Byzantium 5:23 SPQR 5:57 A History of the World in 100 Objects 6:22 Weimar Culture 7:20 The Black Sea 8:28 Deep History
Kıymetli Emrah Bey ve Sevgili Omnibus Ekibi, verdiginiz tüm emekler icin, bu cok degerli video ve hazirladiginiz diger tum videolar icin, egitimimizin, gorgumuzun ve bilgimizin artmasina verdiginiz emekler icin hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Her videonuzu defalarca izliyor, onerdiginiz kitaplara ve yazarlarinin ulasabildigim diger eserlerine ulasiyor ve calisiyorum. Sizlerin azmi ve ortaya koydugu uretimler bana da ilham oluyor. Mizah anlayisiniz ve esprileriniz icimi aciyor. Her gun size binlerce defa sukranlarimi sunuyorum. Iyi ki varsiniz. Addicted to ESG:)
Yeni bir bakış açısıyla Dünya tarihi - Clive Ponting İlk insanlardan günümüze kadar tüm insanlık tarihini özet olarak anlatan oldukça hoş bir kitap. Başlangıç olarak herkese tavsiye ederim
Savoy, Florence, Milano, Ferrara, Bologna, Mantua gibi minik minik devletlerin, Napoli'nin, Papal State'in ve de özellikle favorim 7. yüzyılda cumhuriyet olmuş yetmemiş birde denizci/ticaret cumhuriyeti olmuş Venedik'in bulunduğu coğrafya, İtalya hakkında kitap önerisinde bulunursanız çok sevinirim hocam. Hatta Roma'nın İtalya'da toprağı kalmamasıyla beraber başlayan, İtalya'nın birleşmesine kadar devam eden dönemle alakalı bir video dahi çekilebilir. Şimdiden teşekkürler, seviliyorsunuz...
Hocam, 2. Mahmut'un Türk modernleşme tarihindeki yeri, ve akabinde başlayan Tanzimat döneminin Osmanlı toplumundaki etkileri ve özellikle de tarihimizdeki Pantolon devrimi diyebileceğimiz o dönemki kamusal kıyafetlerdeki değişimler hususunda bir program cok kıymetli olurdu hocam, teşekkürler
Yunan ve Yunanistan tarihi ilgi çekici bir konu olabilir genel olarak sadece antik felsefi dönemlerini ve Osmanlı egemenliği altında yaşadığı dönemleri konu oluyor
Akdeniz tarihi ile ilgili bir kitap önerisi videosu gelsin lütfen. Ben Philip Freeman'ın ''Caesar'' kitabını okudum, okurken çok eğlendim aynı zamanda çok şaşırdım. Bu Akdeniz halkı bundan 2000 yıl önce nasıl bizim gibi şehirleşmiş, sosyal devlet anlayışını geliştirmiş. Çok farklı bir dünya bugün bile bana çok uzak ve inanılmaz geliyor.
2 года назад+2
Okudunuzm mu bilmiyorum lakin Fernand Braudel'in Akdeniz serisi var 3 ciltlik. Tavsiye ederim.
1. Değerli hocam Devrim tarihi ile ilgili kitaplar. olabilir mi? Devrim nerelerde olur, felsefesi nedir, kimler yapar, tarih boyunca hangi devrimler olmuştur. Her türlü devrim olabilir, illa ki devlet devrimi olmasına gerek yok diye düşünüyorum. 2. Tarih ile psikololoji veya sosyolaji bağlamında olan kitaplar. İşte bunlar sosyolojik tespit kitapları olabilir, biyografik olarak liderleri ele alan ve inceleyen kitaplar olabilir veya toplumsal ve sosyolojik herhangi bir tarih kitapları olabilir. Önerilerinizi dört gözle bekliyorum ve türkçe kaynaklar veya çeviriler olmasını umuyorum :) Teşekkürler...
1-Iran 2-the holy german empire 3-mimarlık ve sehir tarihi 4-Orta çağ kale yaşamı, savunma ve kuşatma ayrıca o zamanlarda kullanınlan aletler. Savaşta veya normal hayata.
RUclips'da yürüyüş videoları var, bazen onları seyrediyorum. Faklı ülkelerden. Ben daha çok sokakta yürüyen insanların yüzlerine bakıyorum, seslerini dinliyorum. Bazı ülkedeki insanların mutlu, huzurlu olduğunu görüyorum, gülücük sesleri duyuyorum. Bazı ülke insanlarının da yüz ifadeleri ifadesiz. Ekonomik kaygılar karşısında siyasetin toplum üzerinde korku, öfke, nefret, çaresizlik motivasyonlar ile kitle histerisi yarattığını düşünüyorum. Böyle bir durumunda beyin farklı çalışır. Bazı hormonların, sıvıların salgılanma düzeni bozulur. Düşünce, sezgi baskılanır. Artık mutlu, huzurlu olunmaz. Yaşama sevinci olmaz. Zaman geçtikçe bağışıklık zayıflar, bedenin direnci kalkar. Sonrasında psikolojik bozukluklar da gelişebilir. Çatışmalar daha da derinleşir. Bir yazardan duydum; "siyasetin nefreti, siyasetin sahtekarlığıdır" diyordu. Bu tür siyaset, estetik ve sanat anlayışının vasat olduğunun göstergesidir. Siyasetin sorunları iyileştirici doktor olma rolü nedir? Psikonevroz tarzın esaret altındaki aklımızı nasıl kurtarabiliriz? Erkin Koray dediği gibi "sen eskisi gibi, saf tavrını takın" ben şimdilik böyle takılıyorum. Sorunların ilk nedeni ekonomi sonraki neden tarz. Estetik ve sanattan söz ettiğimizde aklımıza gelen özneler; heykeltıraşlar, şarkıcılar, dansözler, mankenler vd. gelişmiş ülkelerde ise sosyal ekonomik adaleti geliştiren etik sanatçılar ve yaşam ustaları da var. Psikonevroz tarzın üstesinden gelecek; genç sanatçılara ihtiyaç var. Tarihi gençler yazacak!
Hocam Angalo-sakson ve amerikan tarihi hakkında bir liste güzel olur. Bir de uzakdoğu hakkında bu videoda verdiğiniz gibi genel anlatım kitapları hakkında sizden tavsiye almayı çok isteriz.
Hocam Rönesans sonrası Avrupası, Sanayi Devrimi, Fransız Devrimi, Kızıl Devrim, Prusya, Amerika ve Rus tarihi hakkında başlangıç seviyesinde kitap önerirseniz tadından yenmez.
Hocam merhaba, öncelikle yakın geçmişe dair kaynağa ihtiyaç duyuyorum ve bulmanın zor olduğunu düşünüyorum. Bu konuda bir yayın olabilir miydi? Alternatif olaraksa antik Yunan veya sapiens+tarih öncesi dönemi de eklemek istedim. Ne zaman bilemiyorum ancak önerdiğiniz kitapların en azından bir kaçını okuyacağım. İlginç konulardı teşekkürler.
2 года назад+3
- Oxford'da her derste yazı yazdırmaları gerçekten güzelmiş. Dersler ilerlerken konular oldukça çeşitli olduğundan insanlar zorunlu olarak farklı bir çok konuda yazmış ve kaynağı anlama, kaynağa hakkını verme alışkanlığını geliştirmiş oluyorlar (bu konuyla ilgili close reading kavramı: en.wikipedia.org/wiki/Close_reading#Teaching_close_reading). Eğitim bu şekilde yapılMAdığında ise herkes diğerlerinin yorum yaptığı aynı konuları yorumlamaya başlıyor ve bir de bakıyorsunuz ki her kitap, içindeki 3-4 paragraf ile yargılanmaya başlanmış. Resmen erozyon. Diğer taraftan Cambridge ile ilgili farkettiğim de şu olmuştu, kitabı yayınlarken devamlı öğrenciler ile feedback loop içerisine girip, gelen her soru akabinde kitapta eksik kalan bir anlatı varsa orayı dolduruyorlar. Çünkü sorular genelde atlanmış şeylerle ilgili oluyor. - Özetleme, az sayfada akıcı şekilde çok şeyi anlatma konusunda etkin ve başarılı olan yöntem bence, 'Bu bilgilerden hangileri hangilerine yol açıyor' bunu bilmek, yani kritik bilgiyi seçebilmek. Bir yandan da tabi bunu yaparken gidip tek konuya yoğunlaşmış olmamak için seçilen kısımların çeşitliliğine de dikkat etmek. Ama bahsettiğim 'kritik bilgi nedir' sorusu çok önemli. Bu kritik bilgi hem kaynağa dayanmalı, hem çeşitli görüşlerden gelebilecek eleştirileri cevaplandırabilmeli, hem de radikal bir saçmalığa yönelmeyecek şekilde özgün de olmalı. Bunun da bol bol yazarak ve tartışarak ancak mümkün olabileceğini düşünüyorum. Bir insan 6 ay spor salonunda çalışmadan son gün sabaha kadar ağırlık kaldırarak güçlenemez, anlamak, kritik bilgiyi farketmek ve yazmak da farklı değil. Sadece akademide değil, her alanda başarısızlık, kritik olan nedir bunun bilgisinin olmamasından doğuyor. Her şey eşit önemli hale geliyor ve kaynaklar (bu kitap yazımında sayfa sayısı olabilir, projede zaman, devlet yönetiminde insan kaynağı olabilir) saçma sapan bir şekilde harcanmaya başlanıyor. - Kitaplar çok güzel, aralarından SPQR'yi okudum herkese tavsiye ederim oldukça akıcı, başından kalkamıyorsunuz gerçekten. Diğerlerini de ilk fırsatta okuyacağım çok teşekkürler
Hocam ben Sanayi Devrimi, Amerika İç Savaşı, Çin Kültür Devrimi gibi daha çok yakın zamanda yaşanan olaylarla ilgili kitapları görmeyi isterim. Hobsbawm'ın Age of Extremes son cildi de kurtarır gibi ama emin olamadım.
Wolfgang Schivelbusch - The Railway Journey de bunlar arasına çok yakışırdı diye düşünüyorum, hem okuması keyifli hem de endüstri devrimi ve manzara, mimari, günlük hayat ilişkilerinin dönüşümüne dair birçok şey anlatıyor.
Emrah Safa Gürkan Bey ben oldum olası Tanzimattla başlayıp kurtuluş savaşına kadar süren o dönemi çok merak etmişimdir özellikle edebiyat bakımından bu kadar zengin bir çağ olması aşırı derecede ilgili çekiyor bir video gelirse çok iyi olur.
7:02 LoTR kitabında, hayatında ilk defa elf gören Samwise'e elfler hakkındaki düşüncesi sorduklarında şunları söyler: "[The elves] seem above my likes and dislikes, so to speak...It don't seem to matter what I think about them. They are quite different from what I expected - so old and young, so gay and sad, as it were.". Neyse, bu da böyle bir anımdı. Bengü'nün oscarlık "a ah şoktayım" performansı da imdb 8,5/10 best performance of the year.
Hocam Merhabalar Milliyetciligin tarihi ile ilgili onun gelisimi ve diger milletlerin milletci tutumlari ile ilgili bir program yapmanizi rica edirim.Hal-hazirki zamanda olusan olaylar ve burdaki milliyetci tetiklenmenin dumunu yapsaniz guzel olur
Frederick Artz in Ortacaglarin Tini kitabini cok begenmistim. Ortacag uzerine bu tarz onerebileceginiz kitaplar varmi. Diger bir istegim antropolojik sosyoloji alaninda yani kurumlarin ve kultur formlarinin cikislarinin kokenleri hakkinda kitaplar
Osmanlı da aźınlıkların ekonomik olarak gelişmesinin sebeplerini anlatabilur misiniz? Osmanlı türkleri sevmezdi ondan oldu geyiğinin iler tutar tarafı var mı?
Hocam tarihi Türk boyları ne oldu? Peçenekler, Kıpçaklar diğerleri, asimile mi oldular, günümüzde neredeler, Anadolu’ya mı geldiler, orta Asya’ya geri mi döndüler
Hocam, Osmanlı modernleşmesindeki aydınların rolü ve biyografileri hakkında bir bölüm yapabilir misiniz? Mesela Tevfik Fikret veya Ahmed Rıza bey gibi isimler.
Bir sonraki videoda Bronz & Antik Çağda Mezopotamya veya Akdeniz coğrafyası ile alakalı giriş seviyesi veya giriş sonrası seviye kitaplar önerebilir misiniz acaba?
Askeri tarihe ilgim var, bu yüzden Waging War çok güzel bir öneri oldu benim için. Makinelerin tarihi ve havacılık tarihi ilgili bir kitap önerileriniz varsa öğrenmek isterim. Felsefe tarihi, bilim tarihi, ortaçağ askeri tarihi gibi konularda da giriş seviyesi önerilerinizi merak ediyorum.
@@Rassosyalist Kitapta bir sürü bilmediğiniz yabancı kelimeler olacak. Tek tek hepsinin ne anlama geldiğini araştıracak sabra sahipseniz mümkün ancak ne seviyede anlarsınız tahmin edemiyorum o seviyedeyken bu tarz bir kitap okumadığım için. Okurken İngilizceniz çok gelişir ona eminim.
Hocam zaman tarihi. Takvimler Nasıl ortaya çıkmış? Gün ay ismileri neden bu kadar karışık. Türkçe Arapça Farsça Latince Yunanca hatta Sümerce Aramice olan bile var. Neden 1 yıl 12 ay bir hafta 7 gün mesela. Latince Eylül ayı 7. Ay demek ama yılın 9. Ayı mesela. Mesela Çinliler neden yıl takvimi kullanıyor mantığı ne? 12 yıllık bir döngünün amacı ne? Dünyadaki çeşitli takvim türleri vs. bu gibi sorulara cevap olacak kapsamlı bir zaman takvim içeriği yapar mısınız?
Hocam İtalyan tarihi ile ilgili bir video muazzam olur. Kendileri bir zamanlar bilinen dünyanın en büyük imparatorluğu iken nasıl ondan sonra asla büyük bir imparatorluk kuramadılar?
Birinci sınıfı yeni bitirmiş bir antropoloji öğrencisi olarak bana hangi kitapları önerirsiniz? Neredeyse her bölümde antropolojik bir şeye değiniyorsunuz hocam artık bir bölümü ayıralım bence
Antik Çağlar'dan günümüze kadar Ortadoğu tarihi ile ilgili kitaplar da gelebilir. Ayrıca Avrupa için de aynısı güzel olur özellike orta çağ öncesi Avrupası hakkında hiç bilgim yok ama bilmek isterim.
Hocam konsepti hazır kaydırmışken mukbang ve kışkırtma videosu da cekebilirsiniz. Benim favorim Elitist Celali kışkırtma bölümü olur. Ilk o olsun noolur nooluurr..!
Karadeniz konusunda kadri kıymeti bilinmeyen, adı zikredilmeyen muhteşem bir kitap daha var. Neal Ascherson'ın Karadeniz'i. İş Kültür'den Kudret Emiroğlu çevirisiyle yayınlanmıştı ama şu anda baskısı yok. Düzyazı üslubu da gayet edebi.
Hozom, "bronze age collapse" ilginc bir konu olabilir. Systems collapse hipotezi, gunumuzdeki asiri interconnected societial/economic yapi icin iyi bir uyarici niteliginde. Eric Cline'nin (yanlis bilmiyorsam sizin okuldan) "1177 B.C.: The Year Civilization Collapsed" kitabi ufkumu acmisti o acidan.
Hocam bi tanesiniz çok teşekkürler :) 3. selim, 2. mahmut, tanzimat, türk modernleşmesi, jön türkler, bu konularda kült kitaplar da güzel olurdu :) ve bir de ingilterenin ingiltere oluşu, görkemli devrim, vb bu konu da ilgimi çekiyor. Daron Acemoğlu'nun Ulusların Düşüşü'nden geldim :) Tşkler :)
Spesifik olarak ülke tarihlerini anlatan Türkçesi olan kitaplar önerebilirsiniz ben mesela ABD tarihi hakkında güzel çevrilmiş bir iyi bir kitap bulamadım
-Something New Under the Sun: An Environmental History of the Twentieth-Century World (The Global Century Series), John Robert McNeill, W. W. Norton & Company, İngilizce.
-The Dawn of Everything: A New History of Humanity, David Graeber, Allen Lane, İngilizce.
-Waging War: Conflict, Culture, and Innovation in World History, Wayne E. Lee, Oxford University Press, İngilizce.
-Weimar Culture, Peter Gay, W. W. Norton & Company, İngilizce.
-Deep History : The Architecture of Past and Present, Andrew Shryock, University of California Press, İngilizce.
-Bizans Yeni Roma İmparatorluğu, Cyril Mango, Yapı Kredi Yayınları, Türkçe.
-SPQR - Antik Roma Tarihi, Mary Beard, Pegasus Yayınları, Türkçe.
-100 Objede Dünya Tarihi, Neil Macgregor, Pegasus Yayınları, Türkçe.
-İmparatorluk Çağı - Sermaye Çağı - Devrim Çağı, Eric J. Hobsbawm, Dost Kitabevi, Türkçe.
-Kısa 20. Yüzyıl 1914-1991 Aşırılıklar Çağı, Eric J. Hobsbawm, Everest Yayınları, Türkçe.
-Karadeniz, Charles King, Kitap Yayınevi, Türkçe.
J. M. Roberts Dünya Tarihi eserini tavsiye ederim.
Bizans kitabının türkçe pdf i libgen de var bu arada
Eric Hobsbawm ın da çoğu kitabının türkçesi var, birkaç tanesi hariç çoğu kitabın ingilizcesi de zaten var :)
@@okkesbogazicinikazand1152 libgende olduğuna emin misin Bizans Yeni Roma İmparatorluğu kitabının bulamaadım
@@metiin3371 evet az önce indirdim yazar adıyla aramayı dene
Sanatın Tarihi, E.H. Gombrich'i unutmuşsun.
1:02 Something New Under the Sun
1:37 The Dawn of Everything
2:52 Age of Extremes
3:22 Waging War
4:03 Sanatın Öyküsü
4:46 Byzantium
5:23 SPQR
5:57 A History of the World in 100 Objects
6:22 Weimar Culture
7:20 The Black Sea
8:28 Deep History
thanx.
Teşekkürler ☺️
Teşekkürler.
Kıymetli Emrah Bey ve Sevgili Omnibus Ekibi, verdiginiz tüm emekler icin, bu cok degerli video ve hazirladiginiz diger tum videolar icin, egitimimizin, gorgumuzun ve bilgimizin artmasina verdiginiz emekler icin hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Her videonuzu defalarca izliyor, onerdiginiz kitaplara ve yazarlarinin ulasabildigim diger eserlerine ulasiyor ve calisiyorum. Sizlerin azmi ve ortaya koydugu uretimler bana da ilham oluyor. Mizah anlayisiniz ve esprileriniz icimi aciyor. Her gun size binlerce defa sukranlarimi sunuyorum. Iyi ki varsiniz. Addicted to ESG:)
Yeni bir bakış açısıyla Dünya tarihi - Clive Ponting
İlk insanlardan günümüze kadar tüm insanlık tarihini özet olarak anlatan oldukça hoş bir kitap. Başlangıç olarak herkese tavsiye ederim
Savoy, Florence, Milano, Ferrara, Bologna, Mantua gibi minik minik devletlerin, Napoli'nin, Papal State'in ve de özellikle favorim 7. yüzyılda cumhuriyet olmuş yetmemiş birde denizci/ticaret cumhuriyeti olmuş Venedik'in bulunduğu coğrafya, İtalya hakkında kitap önerisinde bulunursanız çok sevinirim hocam. Hatta Roma'nın İtalya'da toprağı kalmamasıyla beraber başlayan, İtalya'nın birleşmesine kadar devam eden dönemle alakalı bir video dahi çekilebilir. Şimdiden teşekkürler, seviliyorsunuz...
Hocam, 2. Mahmut'un Türk modernleşme tarihindeki yeri, ve akabinde başlayan Tanzimat döneminin Osmanlı toplumundaki etkileri ve özellikle de tarihimizdeki Pantolon devrimi diyebileceğimiz o dönemki kamusal kıyafetlerdeki değişimler hususunda bir program cok kıymetli olurdu hocam, teşekkürler
sıkılmadınız mı ya artık bu tarz konulardan
@@gozlukamera o süreci anlamadan cumhuriyeti analiz etmek zordur
@@gozlukamera yo
@@gozlukamera yok
Niyazi berkes türkiyede çağdaşlaşma okuyabilirsin
Beni kimse bu videonun 10 dakika olduguna inandiramaz.
Neden uzunmu kısamı
Enerji ile alakalı programınızı çok beğenmiştim.Belki ülkelerin kalkınmalarının tarihçesi de yeni konu olabilir.
Yunan ve Yunanistan tarihi ilgi çekici bir konu olabilir genel olarak sadece antik felsefi dönemlerini ve Osmanlı egemenliği altında yaşadığı dönemleri konu oluyor
Akdeniz tarihi ile ilgili bir kitap önerisi videosu gelsin lütfen. Ben Philip Freeman'ın ''Caesar'' kitabını okudum, okurken çok eğlendim aynı zamanda çok şaşırdım. Bu Akdeniz halkı bundan 2000 yıl önce nasıl bizim gibi şehirleşmiş, sosyal devlet anlayışını geliştirmiş. Çok farklı bir dünya bugün bile bana çok uzak ve inanılmaz geliyor.
Okudunuzm mu bilmiyorum lakin Fernand Braudel'in Akdeniz serisi var 3 ciltlik. Tavsiye ederim.
David Abulafia - Büyük deniz eğlenceli gibi daha başlamadım ama bir göz atabilirsin.
Kitap okumak derdin yokki maksat video olsun.
Akdeniz tarihi öğrenmek istiyorsan Fernand braudel oku eskiçağ için herodotos - tarih kitabından başlayabilirsin
1. Değerli hocam Devrim tarihi ile ilgili kitaplar. olabilir mi? Devrim nerelerde olur, felsefesi nedir, kimler yapar, tarih boyunca hangi devrimler olmuştur. Her türlü devrim olabilir, illa ki devlet devrimi olmasına gerek yok diye düşünüyorum.
2. Tarih ile psikololoji veya sosyolaji bağlamında olan kitaplar. İşte bunlar sosyolojik tespit kitapları olabilir, biyografik olarak liderleri ele alan ve inceleyen kitaplar olabilir veya toplumsal ve sosyolojik herhangi bir tarih kitapları olabilir.
Önerilerinizi dört gözle bekliyorum ve türkçe kaynaklar veya çeviriler olmasını umuyorum :)
Teşekkürler...
1-Iran
2-the holy german empire
3-mimarlık ve sehir tarihi
4-Orta çağ kale yaşamı, savunma ve kuşatma ayrıca o zamanlarda kullanınlan aletler. Savaşta veya normal hayata.
RUclips'da yürüyüş videoları var, bazen onları seyrediyorum. Faklı ülkelerden. Ben daha çok sokakta yürüyen insanların yüzlerine bakıyorum, seslerini dinliyorum. Bazı ülkedeki insanların mutlu, huzurlu olduğunu görüyorum, gülücük sesleri duyuyorum. Bazı ülke insanlarının da yüz ifadeleri ifadesiz. Ekonomik kaygılar karşısında siyasetin toplum üzerinde korku, öfke, nefret, çaresizlik motivasyonlar ile kitle histerisi yarattığını düşünüyorum. Böyle bir durumunda beyin farklı çalışır. Bazı hormonların, sıvıların salgılanma düzeni bozulur. Düşünce, sezgi baskılanır. Artık mutlu, huzurlu olunmaz. Yaşama sevinci olmaz. Zaman geçtikçe bağışıklık zayıflar, bedenin direnci kalkar. Sonrasında psikolojik bozukluklar da gelişebilir. Çatışmalar daha da derinleşir. Bir yazardan duydum; "siyasetin nefreti, siyasetin sahtekarlığıdır" diyordu. Bu tür siyaset, estetik ve sanat anlayışının vasat olduğunun göstergesidir. Siyasetin sorunları iyileştirici doktor olma rolü nedir? Psikonevroz tarzın esaret altındaki aklımızı nasıl kurtarabiliriz? Erkin Koray dediği gibi "sen eskisi gibi, saf tavrını takın" ben şimdilik böyle takılıyorum. Sorunların ilk nedeni ekonomi sonraki neden tarz.
Estetik ve sanattan söz ettiğimizde aklımıza gelen özneler; heykeltıraşlar, şarkıcılar, dansözler, mankenler vd. gelişmiş ülkelerde ise sosyal ekonomik adaleti geliştiren etik sanatçılar ve yaşam ustaları da var.
Psikonevroz tarzın üstesinden gelecek; genç sanatçılara ihtiyaç var. Tarihi gençler yazacak!
Hocam Angalo-sakson ve amerikan tarihi hakkında bir liste güzel olur.
Bir de uzakdoğu hakkında bu videoda verdiğiniz gibi genel anlatım kitapları hakkında sizden tavsiye almayı çok isteriz.
Hocam anglo-sakson ve ingiliz tarihi hakkında kitaplar biliyorsanız okuduysanız tavsiye eder misiniz
Hocam Rus tarihi süper olur, kitap önerisi program vs ne olursa
Sizin gibi entelektüel insanların varlığına o kadar muhtacız ki Türkiye çöplüğünde bir inci gibi parlıyorsunuz hocam. İyi ki varsınız!
"Kısa yazmak için çok bilmek lazım." Hozom efsanesiniz.
Sanat tarihi ile ilgili daha derinlemesine bir kitap önerisi bölümü gelirse şahsen mutlu olurum, teşekkür ederim.
Kısa yazmak için çok bilmek lazım. Güzel söz
Çin tarihi oldukça faydalı olabilir Hocam
Moğollarin Cengiz Han dönemi ve torunlarının olduğu kitaplar ile ilgili yaparsanız çok sevinirim
Avrupa'da ekonomi ve finans tarihi yeni konu için güzel olabilir.
Antropoloji üzerine bir video gelse güzel olurdu bu konuda.
Hocam Rönesans sonrası Avrupası, Sanayi Devrimi, Fransız Devrimi, Kızıl Devrim, Prusya, Amerika ve Rus tarihi hakkında başlangıç seviyesinde kitap önerirseniz tadından yenmez.
işte eric hobsbawm kitaplarını önermiş
Tam istediğim içerik:) Sağolun hocam.
Hocam merhaba, öncelikle yakın geçmişe dair kaynağa ihtiyaç duyuyorum ve bulmanın zor olduğunu düşünüyorum. Bu konuda bir yayın olabilir miydi?
Alternatif olaraksa antik Yunan veya sapiens+tarih öncesi dönemi de eklemek istedim. Ne zaman bilemiyorum ancak önerdiğiniz kitapların en azından bir kaçını okuyacağım. İlginç konulardı teşekkürler.
- Oxford'da her derste yazı yazdırmaları gerçekten güzelmiş. Dersler ilerlerken konular oldukça çeşitli olduğundan insanlar zorunlu olarak farklı bir çok konuda yazmış ve kaynağı anlama, kaynağa hakkını verme alışkanlığını geliştirmiş oluyorlar (bu konuyla ilgili close reading kavramı: en.wikipedia.org/wiki/Close_reading#Teaching_close_reading). Eğitim bu şekilde yapılMAdığında ise herkes diğerlerinin yorum yaptığı aynı konuları yorumlamaya başlıyor ve bir de bakıyorsunuz ki her kitap, içindeki 3-4 paragraf ile yargılanmaya başlanmış. Resmen erozyon. Diğer taraftan Cambridge ile ilgili farkettiğim de şu olmuştu, kitabı yayınlarken devamlı öğrenciler ile feedback loop içerisine girip, gelen her soru akabinde kitapta eksik kalan bir anlatı varsa orayı dolduruyorlar. Çünkü sorular genelde atlanmış şeylerle ilgili oluyor.
- Özetleme, az sayfada akıcı şekilde çok şeyi anlatma konusunda etkin ve başarılı olan yöntem bence, 'Bu bilgilerden hangileri hangilerine yol açıyor' bunu bilmek, yani kritik bilgiyi seçebilmek. Bir yandan da tabi bunu yaparken gidip tek konuya yoğunlaşmış olmamak için seçilen kısımların çeşitliliğine de dikkat etmek. Ama bahsettiğim 'kritik bilgi nedir' sorusu çok önemli. Bu kritik bilgi hem kaynağa dayanmalı, hem çeşitli görüşlerden gelebilecek eleştirileri cevaplandırabilmeli, hem de radikal bir saçmalığa yönelmeyecek şekilde özgün de olmalı. Bunun da bol bol yazarak ve tartışarak ancak mümkün olabileceğini düşünüyorum. Bir insan 6 ay spor salonunda çalışmadan son gün sabaha kadar ağırlık kaldırarak güçlenemez, anlamak, kritik bilgiyi farketmek ve yazmak da farklı değil. Sadece akademide değil, her alanda başarısızlık, kritik olan nedir bunun bilgisinin olmamasından doğuyor. Her şey eşit önemli hale geliyor ve kaynaklar (bu kitap yazımında sayfa sayısı olabilir, projede zaman, devlet yönetiminde insan kaynağı olabilir) saçma sapan bir şekilde harcanmaya başlanıyor.
- Kitaplar çok güzel, aralarından SPQR'yi okudum herkese tavsiye ederim oldukça akıcı, başından kalkamıyorsunuz gerçekten. Diğerlerini de ilk fırsatta okuyacağım çok teşekkürler
Hocam ben Sanayi Devrimi, Amerika İç Savaşı, Çin Kültür Devrimi gibi daha çok yakın zamanda yaşanan olaylarla ilgili kitapları görmeyi isterim. Hobsbawm'ın Age of Extremes son cildi de kurtarır gibi ama emin olamadım.
Wolfgang Schivelbusch - The Railway Journey de bunlar arasına çok yakışırdı diye düşünüyorum, hem okuması keyifli hem de endüstri devrimi ve manzara, mimari, günlük hayat ilişkilerinin dönüşümüne dair birçok şey anlatıyor.
Hocam endüstri devrimi, sovyet tarihi, teknik tarih (ulaşım araçlarının tarihi gibi) konularda kitaplar önerirseniz güzel olur.
Harikasiniz! Tesekkurler.
Hocam tarih biliminin tarihini anlatacağınız bir bölüm yapar mısınız, tarih yazımının zaman içerisinde nasıl degiştiğini anlatan.
Çok teşekkürler ESG Hocam
Emrah Safa Gürkan Bey ben oldum olası Tanzimattla başlayıp kurtuluş savaşına kadar süren o dönemi çok merak etmişimdir özellikle edebiyat bakımından bu kadar zengin bir çağ olması aşırı derecede ilgili çekiyor bir video gelirse çok iyi olur.
7:02 LoTR kitabında, hayatında ilk defa elf gören Samwise'e elfler hakkındaki düşüncesi sorduklarında şunları söyler: "[The elves] seem above my likes and dislikes, so to speak...It don't seem to matter what I think about them. They are quite different from what I expected - so old and young, so gay and sad, as it were.". Neyse, bu da böyle bir anımdı. Bengü'nün oscarlık "a ah şoktayım" performansı da imdb 8,5/10 best performance of the year.
Kadir Misiroglu - Yunan Mezalimi
Hocam giriş başlıklı Türkiye Tarihini ve Türkiye Siyaset Tarihinin anlatanlar kitaplar önerebilir misiniz teşekkür ederiim:)
okumayacagim bıktım tarihten ama kıymetli öneriler
Teşekkürler hocam çok güzel bir yayın olmuş :)
Bilim tarihi gelsin
Hocam Merhabalar
Milliyetciligin tarihi ile ilgili onun gelisimi ve diger milletlerin milletci tutumlari ile ilgili bir program yapmanizi rica edirim.Hal-hazirki zamanda olusan olaylar ve burdaki milliyetci tetiklenmenin dumunu yapsaniz guzel olur
Frederick Artz in Ortacaglarin Tini kitabini cok begenmistim. Ortacag uzerine bu tarz onerebileceginiz kitaplar varmi. Diger bir istegim antropolojik sosyoloji alaninda yani kurumlarin ve kultur formlarinin cikislarinin kokenleri hakkinda kitaplar
Osmanlı da aźınlıkların ekonomik olarak gelişmesinin sebeplerini anlatabilur misiniz? Osmanlı türkleri sevmezdi ondan oldu geyiğinin iler tutar tarafı var mı?
Ya of tam da bunu araştırıyordum hayattaki tüm şansımı burda kullandım galiba
Çin Savaş Ağaları Dönemi (1916-1928) ve çin iç savaşıyla ilgili video gelir mi sayın hocam
Hocam modern dönem için Çin ve Rus Tarihi önerebilirseniz harika olur
ellerinize sağlik. lutfen iran tarihi hakkinda kitaplar önerin.
Hocam anlamak için videoyu 0.5X hızda izledim, ortaya Ilber Ortaylı çıktı, bu deneyimi yaşattığınız için teşekkür ederim.
Uzak Doğu tarihi hakkında kitap önerir misiniz sayın hocam
45 dakikalık konuyu 10 dakikaya sığdıran konuşma hızınız karşısında saygıyla eğiliyorum ! 🙂
Hocam tarihi Türk boyları ne oldu? Peçenekler, Kıpçaklar diğerleri, asimile mi oldular, günümüzde neredeler, Anadolu’ya mı geldiler, orta Asya’ya geri mi döndüler
Hocam, Osmanlı modernleşmesindeki aydınların rolü ve biyografileri hakkında bir bölüm yapabilir misiniz? Mesela Tevfik Fikret veya Ahmed Rıza bey gibi isimler.
Bir sonraki videoda Bronz & Antik Çağda Mezopotamya veya Akdeniz coğrafyası ile alakalı giriş seviyesi veya giriş sonrası seviye kitaplar önerebilir misiniz acaba?
Hozam amerika, prusya, avrupa tarihi, rönesans ve orta çağ tarihi hakkında giriş için kitaplar önerirseniz güzel olur.
güneydoğu asya hakkında özellikle orada ki hayvanlarla etkileşimi de irdeleyen bir kitapsa tadından yenmez hocam
3:47 o kadar da para vermiştim yaa 😭
7:02 civelek daha iyi bir çevirisi olabilir. Taburu da var malum.
Japon kültürü ve tarihi hakkında bazı kitaplar önerebilirsiniz 😊
Askeri tarihe ilgim var, bu yüzden Waging War çok güzel bir öneri oldu benim için. Makinelerin tarihi ve havacılık tarihi ilgili bir kitap önerileriniz varsa öğrenmek isterim. Felsefe tarihi, bilim tarihi, ortaçağ askeri tarihi gibi konularda da giriş seviyesi önerilerinizi merak ediyorum.
Waging War Türkçe çeviri var mı Okan Bey
@@mustafaozer1681 Sizin için nette bir araştırdım ancak yok gibi görünüyor Mustafa Bey.
Teşekkürler Okan Bey
B2 B1de olan biri okuyabilir mı İngilizce kitabı Okan Bey?
@@Rassosyalist Kitapta bir sürü bilmediğiniz yabancı kelimeler olacak. Tek tek hepsinin ne anlama geldiğini araştıracak sabra sahipseniz mümkün ancak ne seviyede anlarsınız tahmin edemiyorum o seviyedeyken bu tarz bir kitap okumadığım için. Okurken İngilizceniz çok gelişir ona eminim.
Tanzimat veya İttihat ve Terakki için gelirse çok iyi olur
Hocam zaman tarihi. Takvimler Nasıl ortaya çıkmış? Gün ay ismileri neden bu kadar karışık. Türkçe Arapça Farsça Latince Yunanca hatta Sümerce Aramice olan bile var. Neden 1 yıl 12 ay bir hafta 7 gün mesela. Latince Eylül ayı 7. Ay demek ama yılın 9. Ayı mesela. Mesela Çinliler neden yıl takvimi kullanıyor mantığı ne? 12 yıllık bir döngünün amacı ne? Dünyadaki çeşitli takvim türleri vs. bu gibi sorulara cevap olacak kapsamlı bir zaman takvim içeriği yapar mısınız?
Hocam en az 3 bölümlük içerik çıkar bundan :)
Hocam İtalyan tarihi ile ilgili bir video muazzam olur. Kendileri bir zamanlar bilinen dünyanın en büyük imparatorluğu iken nasıl ondan sonra asla büyük bir imparatorluk kuramadılar?
Kardeşim modern romanın zihniyeti yunanlara dayanıyordu aslen Romalı olduklarına bakma her halt yunanlar sayesinde gelişti Romada
Kıymetli hocam, benim gibi bu alana ilgisi olan yabancı dil bilmeyen insanlar için önerileriniz olursa çok sevinirim. Özellikle askeri tarih.
Birinci sınıfı yeni bitirmiş bir antropoloji öğrencisi olarak bana hangi kitapları önerirsiniz? Neredeyse her bölümde antropolojik bir şeye değiniyorsunuz hocam artık bir bölümü ayıralım bence
Kafkasya tarihiyle ilgili kitap önerisi gelirse harika olur
Restorasyon Çağıyla ilgili video yapabilir misiniz Hozom
1968-1975 Türk-Amerikan diplomatik ilişkileri ve Haşhaş Krizi ile ilgili kitap önerebilirseniz çok mutlu olurum hocam
ittihat ve terakki dönemi ile ilgili kitap önerisi yapabilirsiniz
Ortaçağ ile ilgili kitap öneri videosu gelse çok güzel olur
Antik Çağlar'dan günümüze kadar Ortadoğu tarihi ile ilgili kitaplar da gelebilir. Ayrıca Avrupa için de aynısı güzel olur özellike orta çağ öncesi Avrupası hakkında hiç bilgim yok ama bilmek isterim.
hocam öncelikle amerika tarihi ve genel dünya tarihi ile ilgili kitap var mı (türkçe olursa ayrıca mutlu oluruz)
Coğrafi keşiflerle alakalı kitap önerisi yapabilir misiniz lütfen türkçe kaynaklar yetersiz
Hocam konsepti hazır kaydırmışken mukbang ve kışkırtma videosu da cekebilirsiniz. Benim favorim Elitist Celali kışkırtma bölümü olur. Ilk o olsun noolur nooluurr..!
Prusya ekonomisi ile ilgili bir kitap önerebilirseniz çok güzel olur. Yahut Taler'in zaman içinde geçirmiş olduğu evrim.
Karadeniz konusunda kadri kıymeti bilinmeyen, adı zikredilmeyen muhteşem bir kitap daha var. Neal Ascherson'ın Karadeniz'i. İş Kültür'den Kudret Emiroğlu çevirisiyle yayınlanmıştı ama şu anda baskısı yok. Düzyazı üslubu da gayet edebi.
AVRUPA TARİHİ üzerine olsun diğer kitap önerisi
Antik çağ tarihi hakkında kitaplar önerir misiniz? Teşekkürler.
Tarih nedir, Tarih nasıl yazılır, konusu tarihin kendisi olan tarih kitap önerilerilerinizi almayı isterim hocam.
Orta Deniz'in Yapımı nasıl bir kitap hocam? Mümkünse sizden dinlemek isteriz.
Uzmanı olmayan okuyup anlayamayabilir ya çok karışık bir kitap. Zor yani. En zor kitapları hep Akdeniz tarihçileri yazıyor enteresan
Prototürkler kavramı ile ilgili video bekliyoruz hocam?
say yayınlarında ülkelerin tarih kitapları var güzel bir seri tavsiye ederim
Hozom, "bronze age collapse" ilginc bir konu olabilir. Systems collapse hipotezi, gunumuzdeki asiri interconnected societial/economic yapi icin iyi bir uyarici niteliginde. Eric Cline'nin (yanlis bilmiyorsam sizin okuldan) "1177 B.C.: The Year Civilization Collapsed" kitabi ufkumu acmisti o acidan.
Erken Türk tarihi ile ilgili bir yayın olursa seviniriz.
hocam dünya denizcilik tarihi üzerine genel bilgi edine bileceğimiz kitaplar önerebilirseniz çok mutlu olurum
Çerkes Tarihi'nden bahsedebilirsiniz.
Susan Bauer2in Dünya Tarihi hakkında düşünceleriniz nelerdir hocam ?
Fransız devrimiyle ilgili öncesi ve sonrasıyla ilgili kitaplar önerirseniz güzel olur
@OMNIBUSLIVE Hocam, Çu (周朝) Hanedanlığı ile ilgili kitap önerilerini de içeren bir yayın yapar mısınız?
Tunç çağı hakkında giriş kitabı önerebilirseniz hocam çok güzel olur.
Hocam bi tanesiniz çok teşekkürler :) 3. selim, 2. mahmut, tanzimat, türk modernleşmesi, jön türkler, bu konularda kült kitaplar da güzel olurdu :) ve bir de ingilterenin ingiltere oluşu, görkemli devrim, vb bu konu da ilgimi çekiyor. Daron Acemoğlu'nun Ulusların Düşüşü'nden geldim :) Tşkler :)
Hocam belki orta doğu tarihi üzerine de bir kitap önerebilirsiniz.
Robert frisk
Peter Gay'in Modernizm kitabı da çok iyi.
Sayin Hozom I. Elizabeth ile ilgili bir bolum yapar misinz
hocam haçlı tarihi ile ilgili kitap önerisi videosu gelirse muhteşem olur
Spesifik olarak ülke tarihlerini anlatan Türkçesi olan kitaplar önerebilirsiniz ben mesela ABD tarihi hakkında güzel çevrilmiş bir iyi bir kitap bulamadım
Aklına sağlık hocam 🖖
Hocam Turkiyenin bolgelerininin tarihini yapsaniz ilginc olur aslinda. Ege bolgesi tarihi, Ic Anadolu, Karadeniz vb.
İTALYAN ŞEHİR DEVLETLERİ, VENEDİK, CENEVİZ GİBİ İTALYAN TARİHİ KİTAP ÖNERİSİ ÇEKERSENİZ SEVİNİRİZ HOCAM
Avrupa Tarihi'ni merak ediyorum acaba gelecek programlarda kitap tavsiyesinde bulunabilir misiniz?
Hocam napolyon ile ilgili bir video yapar mısınız?
Hocam tarihle uğraşan herkesin okuması gereken tarih metodolojisi ve tarihyazımı kitaplarına dair bir liste yapmanız mümkün mü?