Çok ama çok doğru. Ben mühendislik öğrencisiyim benim nereden aklıma gelecek de gidip Akdeniz ve kapitalizm ile ilgili okuma yapacağım ama hocamı dinlemeyi seviyorum.
Hocamin gaziyla Empire of Cotton okumaya basladim, tam olarak dedigin gibi oldu. Kulaklarini cinlatiyorum arada :))) P.S. Sayisalyicim, yazilimciyim meslek olarak da.
Hocanın burada tadını çıkara çıkara aşıladığı bilimsel mentalite o kadar derin ki... braudel in adını duymamış on binlerce sosyal bilimler mezunumuz vardır. Umarim bu yayınlar yeni zihinlere ufuk olur.
ESG hocam kebapçı olsa ustalığı nam salardı. Kahvehane işletse muhabbetine doyum olmazdı. Şansımıza tarihçi olmuş da tanıma fırsatı bulduk. İyi ki varsınız.
Başta Emre hoca olmak üzere tüm ekibe çok teşekkürler, harika iş yapıyorsunuz, E. H. Carr ve Hobsbawm için de program yaparsanız süper olur bence 😊, sevgiler
Bir bilim ,insanı ; düşüncelerini - fikirlerini - iddialarını insanlığa ifade edebilmek için mutlaka ama mutlaka dili çok iyi kullanabilen biri olmalı. Kafanızdakileri anlatamıyorsanız bir anlamları da olmayacaktır. Video için çok teşekkür ederim.
hocam müthiş bi coşkuyla okudum bu kitabı, akdeniz kitabından biraz daha detaylı bahsetmenizi beklerdim. içerisinde gemilerin yapımından, akdenizin ormansızlaşmasına, yaylacılıktan balıkçılığa tüm bu olguların neden olabildiği- olamayabildiği dediğiniz gibi "ampul yakarcasına" argümanlaştırılmıştı. fikirlerinizi merak ediyorum. saygılar...
Çok teşekkürler bu değerli bilgiler için 🙏🏼 Braudel’in anladığım kadarıyla, tarihe olan bakışı çok farklı ve yenilikçi bir eksene evriltmiş. Kendisi tam bir ceditçiymiş 😁
Hocam Ağustos ayında ailece Gökçeada’ya tatile gittik. Adayı dolaşırken dikkat ettim Rum köyleri hep adanın içinde, yüksek yerlerde, Türkler ise daha düz yerlerde, kıyılarda. Alanım tarih olmamasına rağmen sizin anlattıklarınızla bu duruma dair fikirler geliştirdim. Sayenizde çevremize bakışımız, bunu yorumlamamız gelişti.
Sıtma ile bir bağlantısı olduğunu düşünmüyorum. Ben Ardahanlıyım bizim orada köylülerin çoğu eski gürcü veya Ermeni köydür. Ve bu köylerin hiçbirisinin düz yerde evi yoktur. Bütün evler tepelerdedir. Hatta ben yıllardır söylerim dağda yapılmış bir köy görürseniz o köyün Türk olma ihtimali yok
Hocam Türk devesi ve Türk yayılmasına dair hatırlıyorsanız Braudel’in tesbiti nerede? Ve bunu Arap kolonizasyonu ve hejin devesi için de söyleyebilir miyiz? İbn Haldun’un mukaddimede Arapçanın yayılışına dair yaptığı yorumu (4.22) kendi genel sistemiyle örtüşmez ve kötü bi açıklama olarak görmüş, Arapçanın yayıldığı bölgeleri hejin devesinin yaşam alanıyla ve Zagros dağlarının İran’a geçişi önlemesiyle açıklanabileceğini düşünmüştüm. Bu ikisini birleştirince Arapça konuşan ülkeler haritası çıkıyor.
Harika, Jacques Le Goff'u da dinlemek isteriz + Başka bir konu önerisi de İtalyan şehir devletlerinin Kolomb'un yolculuklarına ilgisi/verdiği tepki olabilir. Selâm.
Lucien Febvre, Annales Okulu'nun kurucularından biri ve Fernand Braudel'in öğretmeni olarak bilinir. Febvre, Braudel'e "Sen coğrafya yapıyorsun, tarihi bırak da biz yapalım" şeklinde önermiştir. Bu söz, Braudel'in coğrafya ve uzun vadeli değişimlere odaklanarak tarihi incelemelerine yönelmesini teşvik etmiştir. Ortada kalmasın istedim 😅
Hocam James Scott'ın kitaplarında bu hafta indirim vardı, pek çok kişi alıp okumuş. Sizin, konu hakkında bir videonuzu bulamadım. Bir J.Scott videosu yararlı olabilir diye düşünüyorum.
Hocam selam....Can Selam...Entelektüelin tarihi, Batı'da ve Doğu'daki kavramsallaştırılması konusuyla ilgili bir program olabilir mi? Jacques Le Goff 'Orta Çağ'da Entelektüeller', İş Bankası Yayınları...konuyu oldukça iyi anlatıyor..Bu kitabı belki baz alarak bir program bekleyebilir miyim? ..Hoca her programda mutlaka entelektüel bilgiden söz ediyor ama bunun kaynakları konusunda bilgi verirse sevinirim. Selamlar. Tamer İncesu
Braudel'in Akdenizi gibi grand teorileri olan hangi eserleri okuyabiliriz? Antropoloji,Tarih,Sosyoloji vs. alan farketmeksizin örnek verebilir misiniz?
Çok tatmin edici bir karşılığı olmadığı için olabilir. Sezgisel analiz diye bir karşılık gördüm birkaç yerde ama höristiğin olayı pratikliğidir, pratik çözümleme ya da kısa yoldan çözümleme gibi bir anlama daha yakın aslında.
22:54 Bunu bir uluslararası hukukçu olarak ben de fark ettim. Uluslararası hukukun ortaya çıkışına yönelik metinler eğer tarih, sosyoloji ve antropolojiye dayanmıyorsa çok zayıf oluyorlar. İroniktir hukuk da çok kapalı bi alan. Uluslararası hukukçular başka bir sosyal bilimle dirsek teması yapılmasını hiç sevmezler; her şeyi salt hukuk sınırları içinde kalarak açıklayabil isterler. Mesela şu aralar self-determinasyon ilkesi hakkında okuma yapıyorum. Herkes bu fikir Amerikan Devrimi ya da Fransız İhtilali'nde ortaya çıkmıştır diyip, sonra da bu fikri ilk artiküle edenler 1. Dünya Savaşı döneminde Wilson ve Lenin'dir diyip bırakıyorlar. Öyle olunca da tabii ki bu ilkenin nasıl ortaya çıktığını ve başta nasıl anlaşılıp sonra neye döndüğünü anlayamıyor ve açıklayamıyorlar. Mesela Wilson'ın self-determinasyon anlayışı konusunda yazılmış güzel bir makale için bkz. Trygve Throntveit - The Fable of the Fourteen Points: Woodrow Wilson and National Self-Determination
Antropoloji olmadan nasıl hukuk olur ki? Yani, her hukuki şeyin başı aslında antropolojik bir convention ve asla öyle Hobbes'un ya da Adam Smith'in dediği gibi akılla bulunamaz. Onların modelleri mesela hiç olmamış modeller. Dünyada örneği yok. Dolayısıyla normatif bir ilim bile olsa, bir kuralın nereden çıktığını bilmek, anlamak için antropoloji ve tarih bilmeden nasıl olur bilemedim.
@@OMNIBUSLIVE İşte bu yüzden hukukun ortaya çıkışını anlatan teorilerden bence en oturaklı olan Leon Duguit’nin sosyolojiye dayanan teorisi. Yani biz hukukçuların evliya kabul ettiği Hans Kelsen bile harika bir yapısalcı olmasına ve normlar hiyerarşisini çok güzel anlatmasına rağmen o temel norm dediği şeyin ne olduğunu açıklayamamıştır. Dolayısıyla adamın iradeci teorisi hukukun çıkışını bence anlatamıyor. Bu arada ben doğal hukukçu değilim, hukuki pozitivizme daha yakınım ama burada Duguit’in dediği bana diğer bütün teorilerden daha mantıklı geliyor.
Video için teşekkürler, çok uzundur ismi geçiyordu hakkında konuşmanız güzel oldu. Bir iki nokta dikkatimi çekti: Marxizmin küçük insanla ilgilenmeyeceğini söylemek hocanın yanlılığı kaynaklı gibi duruyor keza Das Kapital aslında mal ve hizmetlerle (commodity & services) başlar, emeğin tekil biriminin birikimini anlatarak üste koya koya gider (ilgilenenler David Harvey'nin Das Kapital okumalarını izleyebilir, çok güzel açıklar aralara notlar düşerek). Bir de heuristic device'ı hoca o kadar çok kullanıyor ki Korkusuz Korkak filminde Mülayim'in (Kemal Sunal) sallayıp sallayıp "MESELA YANİ" diye bitirmesi gibi oluyor, bırakın hocam şu aleti elinizden 😅
33:26 kısmından sonra Braudel'in getirdiği fark diye sayılan tekelcilik, serbest piyasayı istememeleri vs çoğu şeyi zaten Lenin, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması:Emperyalizm'de söylüyor 1917'de
hocam bu baya eski bir fikirdir zaten. marks; 1846'nın sonlarına doğru, brüksel'deki serbest ticaret kongresinde demeç verir bu konu hakkında. engels de bunu iyice açıklar serbest ticaret sorunu üzerine adlı metinde. giriş kısmı kısa bir şeydir, göz atmak yarar
altını çizeyim ki: engels'in o giriş kısmında anlattıkları bugün bile hala gerçekten geçerlidir. serbest ticarete nasıl karşı koyulduğunu, onun sermayedarlarla ilişkisini analiz eder engels. ufuk açıcıdır: göz atmak yarar derken, okunmalıdır demek istedim
15:48 Mikail Acıpınar, Floransa’yı çalışan (kitabını okumuştum), Selim Parlaz Cenova (ceneviz) çalışan. Biraz hafıza, biraz tez.yok kullanmayı bilmek ile akademik bir dedikodunun taraflarını öğrenmiş oldum :)) mikail acıpınar’ın danışmanını öğrenmek isteyenler de bir zahmet kendisi baksın :D
Emrah Sefa Gürkan, konuyla biraz alakasız ama yurt dışında da örneğin Amerika'da; gençler Türkiye'deki gibi üniversite okumaya yönlendiriliyorlar mı, yoksa lise mezunu ya da ortaokul mezunu olarak meslek hayatına mı atılıyorlar. Üniversite okumak ortalama ABD vatandaşı için zor bir şey mi? Son olarak üniversite mezunları zorlanmadan alanlarında iş bulabiliyorlar mı? Teşekkürler.
Amerika, doğru örnek değil. Geçinebilecek iş türü çok fazla burada. Örneğin kargo dağıtarak ev ve araba sahibi olabilirsiniz. Yine burada işler ve uzmanlıklar, detaylı. Bizde kaportacılık mesleği var. Amerika’da, tampon yapan uzman ayrı. Kapıları ayarlayan uzman ayrı vs. Özetle Türkiye’de geçirebileceğiniz işler, sınırlı ve çeşit fazla değil. O yüzden üniversitelere yığılma var. 2 tane sertifika alıp asgari ücretle geçinebilselerdi gençlerimizin de ara eleman olmaya yöneleceklerini düşünüyorum. Zekalarında vizyonlarında sıkıntı yok. Amerikalılar yapıyorsa herkes yapar. Özellikle orta Amerikalıların halini görseniz evinizdeki evcil hayvan için Nobel başvurusu yaparsınız. O kadar kıt akıllılar.
Emrah Hocam size bir sorum var Bu anlattığınız dönemine göre tarih yaklaşımının tarihsel olayları anlatmadaki rolünü Ermeni Tehcirine uyarlarsak, belgelere göre bu bir tehcirken dönemine göre bu tarihsel olaya sizce ne demeliyiz ?
Aperolle hocamızın şekerini yükseltip sinirlendirmeyin :) Pembe şarap ve Cider (mango, elma vs) ı karıştırıp verin, hem aynı tadı yakalar hem şekersiz organik tad
Emrah Safa Gurkan'in en buyuk basarisi insanlara normal kosullarda ogrenmekten kacacaklari konulari kendi istekleriyle ogretmek.
Çok ama çok doğru. Ben mühendislik öğrencisiyim benim nereden aklıma gelecek de gidip Akdeniz ve kapitalizm ile ilgili okuma yapacağım ama hocamı dinlemeyi seviyorum.
Ama kitabı kendiniz okuyun yine. İzleyerek olmuyor.
@@ilyasguldal8659 zaman yok hocam
@@cayperissi Daron Acemoglu nun kitaplarını okudum. Jared Diamond u okudum. Okuyunca ESG nin anlattıkları çok iyi birleşiyor.
Hocamin gaziyla Empire of Cotton okumaya basladim, tam olarak dedigin gibi oldu. Kulaklarini cinlatiyorum arada :))) P.S. Sayisalyicim, yazilimciyim meslek olarak da.
Hocanın burada tadını çıkara çıkara aşıladığı bilimsel mentalite o kadar derin ki... braudel in adını duymamış on binlerce sosyal bilimler mezunumuz vardır. Umarim bu yayınlar yeni zihinlere ufuk olur.
Ustalarım şifa yapmış yine sabah sabah ❤️ yayında ve yapımda emeği geçen herkese çok teşekkür ederizz ❤
Altaylıya rakip derken aynı anda hem altaylıdan hem bu kanaldan video atan esg hozomun üstünlük
Two steps ahead
Fatih altayli ile olan harika idi
Kaleyi içten fethetmiş, ne de olsa tarihçi.
@@MenementoMori güldürdün
ESG hocam kebapçı olsa ustalığı nam salardı. Kahvehane işletse muhabbetine doyum olmazdı. Şansımıza tarihçi olmuş da tanıma fırsatı bulduk. İyi ki varsınız.
Başta Emre hoca olmak üzere tüm ekibe çok teşekkürler, harika iş yapıyorsunuz, E. H. Carr ve Hobsbawm için de program yaparsanız süper olur bence 😊, sevgiler
Hocam çok kıymetli insansınız, bu güzel işlerinizden dolayı, sizi ve değerli arkadaşları kutluyorum 👏🏻
Kitap ve yazar programlarını filimlerden daha çok seviyorum daha doyurucu oluyor. Emeğinize sağlık.
Pazar kahvaltısına güzel bir eşlikçi oldu. Elinize sağlık şimdiden
Akdeniz, Akdeniz, gelen düşman değil biziz!
Bourdiou, umarım doğru yazmışımdır, ve Hobsbawm için de program gelse severek izlerim. Bu tarz içerikler güzel oluyor
En sevdigim youtube kanali hemen hemen her gun video var ve hepsi asiri guzel
ekibe de teşekkür ediyoruz. hoca iyi ama ekip de çok sağlam. flu tv'den sonra canikligil'in eksikliğini hiç hissettirmediler.
15:35 erhan hocaya çok fena taş geldi 😂 bayılıyorum bilim adamlarının tartışmasına limitleri ancak böyle zorluyorlar😂
Bir bilim ,insanı ; düşüncelerini - fikirlerini - iddialarını insanlığa ifade edebilmek için mutlaka ama mutlaka dili çok iyi kullanabilen biri olmalı. Kafanızdakileri anlatamıyorsanız bir anlamları da olmayacaktır. Video için çok teşekkür ederim.
pazarımızın değişmezi :) seviyoruz hocam 🙏🙏
3:10 örnek Murat Bardakçı
hocam müthiş bi coşkuyla okudum bu kitabı, akdeniz kitabından biraz daha detaylı bahsetmenizi beklerdim. içerisinde gemilerin yapımından, akdenizin ormansızlaşmasına, yaylacılıktan balıkçılığa tüm bu olguların neden olabildiği- olamayabildiği dediğiniz gibi "ampul yakarcasına" argümanlaştırılmıştı. fikirlerinizi merak ediyorum. saygılar...
Çok teşekkürler bu değerli bilgiler için 🙏🏼 Braudel’in anladığım kadarıyla, tarihe olan bakışı çok farklı ve yenilikçi bir eksene evriltmiş. Kendisi tam bir ceditçiymiş 😁
Mis gibi video, İspanya'da çay yudumlarken iyi düşündürdü buraları ve Türkiye'yi. ❤😊
mükemmel bir insan mükemmel bir içerik
Hocam Ağustos ayında ailece Gökçeada’ya tatile gittik. Adayı dolaşırken dikkat ettim Rum köyleri hep adanın içinde, yüksek yerlerde, Türkler ise daha düz yerlerde, kıyılarda. Alanım tarih olmamasına rağmen sizin anlattıklarınızla bu duruma dair fikirler geliştirdim. Sayenizde çevremize bakışımız, bunu yorumlamamız gelişti.
bunu sevan nişanyan osmanlı zulmü ile açıklıyordu, esg hocamızın yorumu nedir?
Sıtmadan kaçış@@haddschssener
Sıtma ile bir bağlantısı olduğunu düşünmüyorum. Ben Ardahanlıyım bizim orada köylülerin çoğu eski gürcü veya Ermeni köydür. Ve bu köylerin hiçbirisinin düz yerde evi yoktur. Bütün evler tepelerdedir. Hatta ben yıllardır söylerim dağda yapılmış bir köy görürseniz o köyün Türk olma ihtimali yok
@@haddschssenernişanyan yediği bir şey dokununca bile suçu Osmanlı’dan buluyor
Şimdi amazon’a bakınca farkettim. Out of italy kitabini okumustum. Acikcasi daha iyi beklemistim, fazla begenmedim
Güzel bir bölüm olmuş
Bu ekol güzel. Anneles Ekolünü seviyorum ben. Olayların tarihi, bence şahısların tarihinden daha önemlidir bence zira şahısları olaylar yaratır.
Örnek olarak Rankeci anlayışın ülkemizdeki en somut takipçisi Murat Bardakçı'dır.
Hocam Türk devesi ve Türk yayılmasına dair hatırlıyorsanız Braudel’in tesbiti nerede? Ve bunu Arap kolonizasyonu ve hejin devesi için de söyleyebilir miyiz?
İbn Haldun’un mukaddimede Arapçanın yayılışına dair yaptığı yorumu (4.22) kendi genel sistemiyle örtüşmez ve kötü bi açıklama olarak görmüş, Arapçanın yayıldığı bölgeleri hejin devesinin yaşam alanıyla ve Zagros dağlarının İran’a geçişi önlemesiyle açıklanabileceğini düşünmüştüm. Bu ikisini birleştirince Arapça konuşan ülkeler haritası çıkıyor.
Sabah sabah iyi oluyor hocam sevgiler ❤
Harika, Jacques Le Goff'u da dinlemek isteriz + Başka bir konu önerisi de İtalyan şehir devletlerinin Kolomb'un yolculuklarına ilgisi/verdiği tepki olabilir. Selâm.
severek izliyoruz
çok güzel bir anlatım teşekkürler
İlber Hoca'ya alışınca ,Emrah Hoca'nın konuşma hızına yetişemiyorum 🤦🏼♂️anlamak için hızı 0.75 yaptım 😅
Hahaha😃..Sorma..mutlaka yukses seste dinliyorum, yoksa yarısını kaçıriyorsun🙈
Emeğiniz için çok teşekkür ederim hocam
Tak burdayım
Siir yazdim hocam.
L'École des Annales,
Fouiller dans les tunnels,
de l'histoire...
Tam da zamanında geldi, vize ödevi kitap
2. Cilde başlamışken çok güzel oldu.
Hocam bir programda da Annales Ekol'ün kökenlerine ve Vidal, Berr, Meillet ve Durkheim gibi etkilendiği isimlere değinebilirseniz faydalı olabilir.
pazar kahvaltısının yanında çok güzel aktı
Hocam Spotify a da yükleseniz harika olur. Saygılarımla.
Braudeli de posasına kadar kullandı
Program isterük elbette
ESG tehlikeli adam, geçmiş tüm yayılmacı taktikleri biliyor ve bir gün youtube u ele geçirecek.
giriş kitapları içinden Töre Sivrioğlu'nun Medeniyetlerin şafağı Akdeniz'in öyküsünü değerlendirebilir misiniz hozom? :)
Günaydınlar
Emrah Bey, esas ne çevrildi Türkçe'ye? Nobel ödüllü Mommsen'in Roma tarihi... Bloch'un Feodal Toplum'unu da zevkle seyrederiz yaparsanız.
düşünsene Hozom birden başlıyomuş " Akdeniiiiizzzz akşamlaaarııııııı "
Lucien Febvre, Annales Okulu'nun kurucularından biri ve Fernand Braudel'in öğretmeni olarak bilinir. Febvre, Braudel'e "Sen coğrafya yapıyorsun, tarihi bırak da biz yapalım" şeklinde önermiştir. Bu söz, Braudel'in coğrafya ve uzun vadeli değişimlere odaklanarak tarihi incelemelerine yönelmesini teşvik etmiştir. Ortada kalmasın istedim 😅
o lafı febvre demiyor. Sorbonne'da başka bir hoca söylüyor. Doktora jürisindekilerden biri.
@@OMNIBUSLIVE 🤔🤔 hymm ben bunu bir araştırayım o halde 😅
@@OMNIBUSLIVE çok teşekkür ederim hocam 🙏🏼🙂
2.esi olayini resmen vurguladı hoca..🫢😄
Dia pozitif hala bende var inanılmaz kullanışlı bir materyal projeksiyon dan bence 10 kat daha güzeldi 🥲
Clausewitz ve savaş üzerine hakkında video yapabilir misiniz ?
Hocam James Scott'ın kitaplarında bu hafta indirim vardı, pek çok kişi alıp okumuş. Sizin, konu hakkında bir videonuzu bulamadım. Bir J.Scott videosu yararlı olabilir diye düşünüyorum.
Hocam selam....Can Selam...Entelektüelin tarihi, Batı'da ve Doğu'daki kavramsallaştırılması konusuyla ilgili bir program olabilir mi? Jacques Le Goff 'Orta Çağ'da Entelektüeller', İş Bankası Yayınları...konuyu oldukça iyi anlatıyor..Bu kitabı belki baz alarak bir program bekleyebilir miyim? ..Hoca her programda mutlaka entelektüel bilgiden söz ediyor ama bunun kaynakları konusunda bilgi verirse sevinirim. Selamlar. Tamer İncesu
Spotify’da Podcast olarak yükleseniz iyi olur
Emrah Hocamız konuşma hızını biraz daha yavaşlatabilirse, uykuya dalarken çok daha anlaşılabilir dinleyebileceğim :) tşk.
dediğiniz isimleri istiyoruz hocam.
bugün ESG ye doyacağız. iki kanalda yeni program
Diğer video nerede?
@@AzizLou teketek bilim
Kahraman şakul a laf yok, ikinizde değerli tarihçilersiniz , bir sonraki programı kahraman hoca ile yapın
hocam, 41:56 da yok oldunuz
Braudel'in Akdenizi gibi grand teorileri olan hangi eserleri okuyabiliriz? Antropoloji,Tarih,Sosyoloji vs. alan farketmeksizin örnek verebilir misiniz?
ekranın sağında duran 2 kitabı tanıtmadı hocamız. beyaz ve sarı mavi olan kitabı? isimlerini öğrenebilir miyiz acaba?
Hocanin 23.14 te etkulendigini soyledigi ikinci tarihcinin ismi nasil yaziliyor.tesekkurler
Hocam Kahraman Hocayı omnibus’da ne zaman göreceğiz ? Atilla ve Akhunlar ile ilgili görüşleriniz farklı, bu konu tartışılabilir.
Çok şükür, Wallerstein'i de yaparsanız başımız göğe erecek
Hocam kaç programdır değişik vesilelerle Marksizm'in etrafında dolaşıyorsunuz. Bari bir gün Komünist Manifesto'yu anlatın oraya da değinmiş olursunuz.
24:06'da niye "neyse Türkçesi onu buraya yazıcam" denen şey yok?
Çok tatmin edici bir karşılığı olmadığı için olabilir. Sezgisel analiz diye bir karşılık gördüm birkaç yerde ama höristiğin olayı pratikliğidir, pratik çözümleme ya da kısa yoldan çözümleme gibi bir anlama daha yakın aslında.
@@chagatainouveau kavramın ingilizce yazılışını yazabilir misiniz?
@@ludwigcan4714 Heuristic
hoca pazar pazar tam saha preste iki kanalda birden.
Hocam aslında Annales'in 3. Dönem tarihçilerinden de bahsederseniz çok iyi olur Naquetler, Vernantlar olsun
22:54 Bunu bir uluslararası hukukçu olarak ben de fark ettim. Uluslararası hukukun ortaya çıkışına yönelik metinler eğer tarih, sosyoloji ve antropolojiye dayanmıyorsa çok zayıf oluyorlar. İroniktir hukuk da çok kapalı bi alan. Uluslararası hukukçular başka bir sosyal bilimle dirsek teması yapılmasını hiç sevmezler; her şeyi salt hukuk sınırları içinde kalarak açıklayabil isterler.
Mesela şu aralar self-determinasyon ilkesi hakkında okuma yapıyorum. Herkes bu fikir Amerikan Devrimi ya da Fransız İhtilali'nde ortaya çıkmıştır diyip, sonra da bu fikri ilk artiküle edenler 1. Dünya Savaşı döneminde Wilson ve Lenin'dir diyip bırakıyorlar. Öyle olunca da tabii ki bu ilkenin nasıl ortaya çıktığını ve başta nasıl anlaşılıp sonra neye döndüğünü anlayamıyor ve açıklayamıyorlar. Mesela Wilson'ın self-determinasyon anlayışı konusunda yazılmış güzel bir makale için bkz. Trygve Throntveit - The Fable of the Fourteen Points: Woodrow Wilson and National Self-Determination
Antropoloji olmadan nasıl hukuk olur ki? Yani, her hukuki şeyin başı aslında antropolojik bir convention ve asla öyle Hobbes'un ya da Adam Smith'in dediği gibi akılla bulunamaz. Onların modelleri mesela hiç olmamış modeller. Dünyada örneği yok. Dolayısıyla normatif bir ilim bile olsa, bir kuralın nereden çıktığını bilmek, anlamak için antropoloji ve tarih bilmeden nasıl olur bilemedim.
@@OMNIBUSLIVE İşte bu yüzden hukukun ortaya çıkışını anlatan teorilerden bence en oturaklı olan Leon Duguit’nin sosyolojiye dayanan teorisi. Yani biz hukukçuların evliya kabul ettiği Hans Kelsen bile harika bir yapısalcı olmasına ve normlar hiyerarşisini çok güzel anlatmasına rağmen o temel norm dediği şeyin ne olduğunu açıklayamamıştır. Dolayısıyla adamın iradeci teorisi hukukun çıkışını bence anlatamıyor. Bu arada ben doğal hukukçu değilim, hukuki pozitivizme daha yakınım ama burada Duguit’in dediği bana diğer bütün teorilerden daha mantıklı geliyor.
Braudel çoğu kişiye ağır gelir doğal olarak.
Hocam tüm videoları 2x izliyorum sizinkinde 1,25e düşüyorum
yani begenmiyorsun 1 e düşmedigine göre :d
@@mar2506 yok hocaya yetişemiyorum.
Seni izlerken yoruluyorum.
Konuşma hızına yetişmek zor 0,75 alsan olmuyor.biraz daha ağır konuşsanız ?
Video için teşekkürler, çok uzundur ismi geçiyordu hakkında konuşmanız güzel oldu. Bir iki nokta dikkatimi çekti:
Marxizmin küçük insanla ilgilenmeyeceğini söylemek hocanın yanlılığı kaynaklı gibi duruyor keza Das Kapital aslında mal ve hizmetlerle (commodity & services) başlar, emeğin tekil biriminin birikimini anlatarak üste koya koya gider (ilgilenenler David Harvey'nin Das Kapital okumalarını izleyebilir, çok güzel açıklar aralara notlar düşerek).
Bir de heuristic device'ı hoca o kadar çok kullanıyor ki Korkusuz Korkak filminde Mülayim'in (Kemal Sunal) sallayıp sallayıp "MESELA YANİ" diye bitirmesi gibi oluyor, bırakın hocam şu aleti elinizden 😅
Hocam ABD'deki gibi universiteler ozel olsa ve mezunlardan vs bagis alsa sizce akamediye kaynak daha cok gelir mi?
O programı istiyoruz hozoom
Üstat seviyorum seni bilesin
Oynatma hızını0,75 yaparsanız normal konuşma hızına düşüyor,😊
üniversiteden ayrilinca bölümler yagiyor masallah :)
ayrildiniz dimi?
Hocam o neşeli sıvı nın içine bir parça da taze nane atın namusunuzla için daha heyecanlı oluyor 😉😋
33:26 kısmından sonra Braudel'in getirdiği fark diye sayılan tekelcilik, serbest piyasayı istememeleri vs çoğu şeyi zaten Lenin, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması:Emperyalizm'de söylüyor 1917'de
hocam bu baya eski bir fikirdir zaten. marks; 1846'nın sonlarına doğru, brüksel'deki serbest ticaret kongresinde demeç verir bu konu hakkında. engels de bunu iyice açıklar serbest ticaret sorunu üzerine adlı metinde. giriş kısmı kısa bir şeydir, göz atmak yarar
altını çizeyim ki: engels'in o giriş kısmında anlattıkları bugün bile hala gerçekten geçerlidir. serbest ticarete nasıl karşı koyulduğunu, onun sermayedarlarla ilişkisini analiz eder engels. ufuk açıcıdır: göz atmak yarar derken, okunmalıdır demek istedim
Bir türlü bitiremediğim modern dünya sisteminin videosu gelse de bitiremedim vicdan azabından kurtulabilsem :D
"insanlar hep etkileniyor"
esg
15:48 Mikail Acıpınar, Floransa’yı çalışan (kitabını okumuştum), Selim Parlaz Cenova (ceneviz) çalışan. Biraz hafıza, biraz tez.yok kullanmayı bilmek ile akademik bir dedikodunun taraflarını öğrenmiş oldum :)) mikail acıpınar’ın danışmanını öğrenmek isteyenler de bir zahmet kendisi baksın :D
Emrah Sefa Gürkan, konuyla biraz alakasız ama yurt dışında da örneğin Amerika'da; gençler Türkiye'deki gibi üniversite okumaya yönlendiriliyorlar mı, yoksa lise mezunu ya da ortaokul mezunu olarak meslek hayatına mı atılıyorlar. Üniversite okumak ortalama ABD vatandaşı için zor bir şey mi? Son olarak üniversite mezunları zorlanmadan alanlarında iş bulabiliyorlar mı? Teşekkürler.
Amerika, doğru örnek değil. Geçinebilecek iş türü çok fazla burada. Örneğin kargo dağıtarak ev ve araba sahibi olabilirsiniz. Yine burada işler ve uzmanlıklar, detaylı. Bizde kaportacılık mesleği var. Amerika’da, tampon yapan uzman ayrı. Kapıları ayarlayan uzman ayrı vs. Özetle Türkiye’de geçirebileceğiniz işler, sınırlı ve çeşit fazla değil. O yüzden üniversitelere yığılma var. 2 tane sertifika alıp asgari ücretle geçinebilselerdi gençlerimizin de ara eleman olmaya yöneleceklerini düşünüyorum. Zekalarında vizyonlarında sıkıntı yok. Amerikalılar yapıyorsa herkes yapar. Özellikle orta Amerikalıların halini görseniz evinizdeki evcil hayvan için Nobel başvurusu yaparsınız. O kadar kıt akıllılar.
hocam sosyal bilimlerin kral ve kraliçesi elbette ekonomi ve tarihtir
lucien febvre tarihçilikten sıkıldıktan sonra teknik direktörlük yapmaya başladı hocam :)
Wallerstein okumak yerine 12 yıllık çalışma mı yaptınız hocam kısmında patladım😂 Tam bizm hocanın yapacağı iş
Emrah Hocam size bir sorum var
Bu anlattığınız dönemine göre tarih yaklaşımının tarihsel olayları anlatmadaki rolünü Ermeni Tehcirine uyarlarsak, belgelere göre bu bir tehcirken dönemine göre bu tarihsel olaya sizce ne demeliyiz ?
Nasıl yani, tarihi gününe göre yargılamak mı?
Aperolle hocamızın şekerini yükseltip sinirlendirmeyin :) Pembe şarap ve Cider (mango, elma vs) ı karıştırıp verin, hem aynı tadı yakalar hem şekersiz organik tad
Apostroph dedi program linki gonderebilecek var mı lütfen?
Bu hafta amazon çok satanlar listesi belli oldu.
17:50 borru gibi Metin
Yok ABİ dinleyemiyorum. Geriyor bu hızlı konuşma. Bayıyor.
Hocam yavaaað daha saat 8 😅
antwerp hollanda'da degil, belcika'da. bu videoyu izleyip hollanda'ya pegasus bileti bakanlari uyarayim.
9:49 Foucault'yla kahve icmek fevkalade tehlikeli.
Ahmet hoca ne sordu acaba ya, hep kamera kapalıyken mi sordu, naptı 😀
random bir yerden aperol çıkmasına bayıldım
24:12 deki isim kim? Braudel den sonraki isim yani
akademisyen maaşları artaarsa bu sefer çok fazla torpilli ögrenciler akademısyen olmak ısteyecek, boylece kalite daha da düşmeye başlayacak
Esg, İlber hocavari konuşmaya başlamış.