Μύρα και αρώματα της Μινωικής Κρήτης. Ζωή Στράντζαλη

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 май 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία:
    "Μύρα και αρώματα της Μινωικής Κρήτης",
    Ομιλήτρια: Ζωή Στράντζαλη
    Πιστοποιημένη Βοτανική Αρωματοποιός από το “International Perfume Foundation” (Διεθνές Ίδρυμα Αρωματοποιίας)
    Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του 1ου τριήμερου συμποσίου με θέμα
    «Αρωματικές τέχνες στην αρχαία Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε στις 12,13,και 14 Απριλίου του 2024 στο μουσείο Ηρακλειδών.
    Διοργάνωση
    Aromatic Arts hub
    Zoe Strantzali
    Botanical Perfumer
    Χορηγοί επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης
    Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Μακεδονίας Θράκης
    &
    ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ
    Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
    Προκειμένου να προσεγγίσουμε τις αρωματικές τέχνες της αρχαιότητας, είναι ζωτικής σημασίας να ορίσουμε εξ αρχής, την ουσία του αρώματος, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο κατανόησης για τις αρωματικές ουσίες και τις χρήσεις τους στην αρχαιότητα, που διαφέρει πολύ από την έννοια του αρώματος στις μέρες μας.
    Ο Μινωικός πολιτισμός, με την ευμάρεια και τη μεγαλοσύνη του, τίμησε το κάλλος, με πρωτοφανή ιερότητα.
    Από τις τοιχογραφίες των Ιερειών με την περίτεχνη, αποκαλυπτική και κομψή τους αμφίεση, μέχρι τις καλοσχηματισμένες γραμμές των νεαρών ανδρών όπου εμφανίζονται, αναδύεται πλουσιοπάροχα το άρωμα ενός πολιτισμού που άφησε πλούσιο ενεργειακό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας.
    Άλλωστε οι Μινωίτες, πίστευαν ότι τα ωραία αρώματα συνδέονται με τους θεούς και ήταν ο δικός τους τρόπος να επικοινωνούν μαζί τους.
    Τα αρωματικά έλαια χρησιμοποιήθηκαν εκτός από τη θρησκεία και για την θετική τους επίδραση στην υγεία και την ευεξία, καθώς επίσης τα ακριβά αρώματα αποτέλεσαν σύμβολο κοινωνικής τάξης της αρχαίας Ελληνικής κοινωνίας.
    Σε καταγραφές που βρέθηκαν σε σφηνοειδή γραφή στην Κνωσό, φαίνεται ότι τα αρωματικά έλαια ήταν μεταξύ των τριών σημαντικότερων προϊόντων, μαζί με τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Φυτά όπως ο κόλιανδρος, το κύμινο, ο δίκταμος, ο κρόκος, το δεντρολίβανο, η τερέβινθος, ο μάραθος, ο κύπειρος, η μέντα και η ίριδα αποτελούν ένα κατάλογο συστατικών, που είναι απόλυτα οικείος, μέχρι τις μέρες μας στη σύγχρονη βοτανολογία.
    Στο Χαμαλεύρι της Δυτικής Κρήτης, έχουν βρεθεί στοιχεία για την παραγωγή αρωματικών ουσιών με απόσταξη από την εποχή του Χαλκού, με συστατικά όπως γλυκάνισο, γαρίφαλα, κερί μέλισσας, μέλι, ελαιόλαδο, ρητίνες, έλαιο ίριδας.
    Το έλαιο Ίριδας εξακολουθεί στις μέρες μας να συγκαταλέγεται στις πιο πολύτιμες ουσίες της βιομηχανίας αρωμάτων, και είναι ένα από τα ακριβότερα συστατικά.
    Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που η αρχαιολογία διερευνά μέχρι και σήμερα είναι πως ο ένδοξος Μινωικός πολιτισμός, μέσα από κάθε μορφή τέχνης, ύμνησε την φύση και την ωραιότητα.
    Μια αυτοκρατορία που η οικονομία της βασίστηκε σε ένα μεγάλο βαθμό στην παραγωγή και εξαγωγή αρωμάτων αλλά και κάθε μορφή τέχνης.
    Άραγε πόση ωραιότητα και μεγαλοσύνη έχει να προσδώσει στον σημερινό πολιτισμό η ανάκτηση αυτής της αρωματικής κληρονομιάς του τόπου μας σε όλο τον κόσμο;
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
    Η Ζωή Στράντζαλη κατάγεται από τα καταπράσινα, ιστορικά και πλούσια εδάφη της Χαλκιδικής, σε μια ευρύτερη περιοχή που φέρει πολύτιμη κληρονομιά, ως γενέτειρα του Αριστοτέλη, και άρα και την ενέργεια της αναζήτησης, σε ζητήματα ψυχής και ίασης.
    Το δικό της βίωμα και η προσωπική της εμπειρία, από πολύ μικρή ηλικία, με τις μυρωδιές της φύσης ήταν η αφετηρία για το μεταμορφωτικό της ταξίδι.
    Ακολουθώντας το εσωτερικό της κάλεσμα, άρχισε να εξερευνά τον κόσμο των φυσικών αρωμάτων σαν μονοπάτι αυτογνωσίας και αυτοΐασης.
    Αποφοίτησε από το “Aromahead School of Aromatherapy” (ΗΠΑ) και ακολούθησε στην Ελλάδα το τμήμα επιμόρφωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στον τομέα της Αρωματοθεραπείας-Βοτανοθεραπείας.
    Είναι πιστοποιημένη Βοτανική Αρωματοποιός από το “International Perfume Foundation” (Διεθνές Ίδρυμα Αρωματοποιίας) καθώς και πιστοποιημένη Οσφρητική Εκπαιδεύτρια από τον ίδιο φορέα. Επιπλέον, κατέχει Diploma από το “Natural Perfume Academy”.
    Είναι η Ελληνίδα Πρέσβειρα του Διεθνούς Οργανισμού “International Perfume Foundation” και μέλος του “Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής ΕΣΣΙΑΣ”.
    Οι σπουδές της, σε συνδυασμό με την αγάπη της για την αρχαία Ελληνική γνώση, έστρεψαν το ενδιαφέρον της στην έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από τις αρωματικές τέχνες της αρχαίας Ελλάδας, με όραμα να αναδυθεί και πάλι η πλούσια ελληνική αρωματική κληρονομιά μας.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Комментарии • 7

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  Месяц назад +4

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @lazarosmavridis191
    @lazarosmavridis191 Месяц назад +2

    Ενδιαφέροντα πράγματα που τα έχουμε ανάγκη όσο ποτέ.
    Εμείς, ευχαρισθούμε.

  • @user-km2rv7wq6p
    @user-km2rv7wq6p Месяц назад +1

    Εξαιρετική ομιλία!

  • @user-km2rv7wq6p
    @user-km2rv7wq6p Месяц назад +1

    ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

  • @user-wc7zm6um9w
    @user-wc7zm6um9w Месяц назад +1

    Συγχαρητήρια!!!
    Πόσες απορίες μου λύσατε!!Ευχαριστώ πολύ!

  • @georgiap.7925
    @georgiap.7925 Месяц назад +1

    Πολύ ωραία τώρα βλέπω τα αρώματα διαφορετικά ευχαριστώ πολύ 🌹🫶

  • @despoinadebbie7620
    @despoinadebbie7620 Месяц назад +1

    Πολύτιμη γνώση 🙌👏