Spark Plug Replacement

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 апр 2019
  • How to replace the spark plugs of your Honda Civic 7th Generation 2001 - 2005. More importantly how often to. This video contains vital information about spark plugs.
    Hope you enjoy the video and give it a thumbs up.
  • Авто/МотоАвто/Мото

Комментарии • 41

  • @ilhamiylmaz910
    @ilhamiylmaz910 3 года назад

    Yusuf hocam NGK ZFR6J-11 bujilerden memnun musunuz? Lpg li aracım için yeni buji alacağım bu bujiyi tavsiye eder misiniz yoksa diğer ZFR5J-11 mi?

  • @AdemBasan
    @AdemBasan 2 года назад

    Selamın aleyküm ustam bir an önce görüp yazman dileğiyle ford escort aldım iki gündür araçta tekleme vardı bujinin biri yağlama yapmış sorununu en basit yoldan nasıl çözeriz satmak için aldım lütfen yardımcı olurmusunıs

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  2 года назад

      Bujinin yağlanması sadece keçe kaynaklı kaçak olabileceği gibi subap kaçağı da olabilir. Kompresyon testi yaptırmanız ve sonucuna göre motoru açtırıp kaçağın önünü kesmeniz gerekir. Bu şekilde kullanmaya devam etmek daha ağır sonuçlara götürür.

  • @bahtiyarayhan
    @bahtiyarayhan 2 года назад

    Bende LS modeli var ve sürekli bobin alıyorum sanayide tüpten diyorlar senin araçta da böyle bir sorun var mı? Subap ayarı yapılalı 2 yıl olmadı, buji ve bobinler(ngk) 2 yıllık.

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  2 года назад +1

      Sürekli buji ve/veya bobin arızalanması fakir / zengin karışım kaynaklı da olabilir, kompresyon kaçağı kaynaklı da olabilir. Sadece benzinle kullanıp test etmeniz, aynı arızayla karşılaşmanıza engel olmuyorsa motoru açtırmanız gerekir. LPG kullanırken bu arızayı çıkarıp benzinde çıkarmıyorsa ivedilikle LPG sisteminizi ve benzin enjektörlerinizi (işeme yapma durumu olabilir) kontrol ettirmelisiniz. Bobinlerin orijinal markası densodur. Ngk bobinler de eşdeğer kalitededir. Farklı marka bobin kullanıp verim alamayan çok fazla kullanıcı duydum. Bu da tek başına sebep olabilir.

  • @aliihsan1530
    @aliihsan1530 2 года назад

    Selamun aleyküm hocam
    2004 civic lpg li için ZFR6J-11 uygunmudur

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  2 года назад

      Uygun ve en ideal buji Zfr6j-11. Ben de yeni değiştirdim. Videosunu da uygun vakit bulduğumda editleyip yayınlayacağım İnşallah.

  • @ugurugur8142
    @ugurugur8142 4 года назад

    Merhabalar. Aracınızın performansı LPG demi düşük sadece bilmiyorum ama fakir karışıma düşerse araç motor arıza lambası yanar. Uzun süre bunu önemsemezseniz bobinleriniz ve bujileriniz yandığı gibi hararet yapmaya kadar gidebilir. Çünkü fakir karışımda motor iç ısısı aşırı artar. LPG nize AFR ayarı yaptırmak gerekebilir. Bende 2003 vtec var. LPG kullanmıyorum. Tabi çok binemiyorum böyle olunca... Vtec açmıyormu? Kolay gelsin.

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  4 года назад +1

      Merhabalar, Aracımda herhangi bir sorun yok şu anda. Afr ayarına ben kendim ayar oluyorum, yaptırmam, yaptırmayacağım (sebebini başka bir videoda derinlemesine anlatacağım). Aracım fakir karışım veya başka herhangi bir sebepten dolayı arıza lambası yakmıyor. 0-100 km hızlanma testlerinde subap ayarının biraz sıkı olmasından kaynaklandığını düşündüğüm bir hantallık var. Yakıt tüketimi de geçen yıla kıyasla %1 - %1.5 kadar daha fazla. Subap ayarı yaptıktan sonra hantallıktan da kurtulacağından pek bir şüphem yok. İşin doğrusu triger kayışı önceki sahibinde iken değiştirilmiş. Takılan rulmanın markasını bilmiyorum. Herkes bunu önemsemez ama triger rulmanının bir arabanın motoruna yükleyebileceği yük ve kaybettirebileceği beygir gücü dudak uçuklatacak kadar çok olabiliyor.

    • @ugurugur8142
      @ugurugur8142 4 года назад

      @@yusuftemur3006 Evet orjinal parça çok önemli. Kolay gelsin.

  • @alicanl5036
    @alicanl5036 4 года назад

    Selamünaleyküm ustat iridyum buji taksak daha iyi olur mu

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  4 года назад +1

      Hayır olmaz,
      Şöyle düşünün: Elinizde bir çakmak var. Normal gazlı çakmak. Ona zippo çakmak taşı takınca daha iyi olur mu? Gaz aynı, tüp aynı, çark aynı..

  • @akiftabak504
    @akiftabak504 3 года назад

    O eskimiş dediğin bobin benim 2005 vtec de üst kapak sökülmesine kadar gitti. Bobin buji yanmış motordan tak tak ses çıkmaşa başlamıştı.

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  3 года назад +1

      Ömürleri ortalama 200bin km oluyor bu bobinlerin. Elektronik parça sonuçta, yıllara ve yollara meydan okuyor. Denso (orjinal) veya NGK haricinde verim alınamadığı da yaygın bilinen bir gerçek. Geçen yıl tanesi 230 liraydı NGK bobinlerin. Alıp kilerdeki yedek parça kutuma atmayı çok istedim ama nasip olmadı.
      Arızalandığında tarif ettiğiniz gibi tak tak ses yapmaya başlamadan önce tekleme yapması beklenir ama Honda motoru zayıf ateşlemede dahi bunu belli etmeden çalışmaya devam edebiliyor. Videoda izlediğiniz bujiler başka bir arabadan sökülmüş olsaydı muhtemelen o araba yürüyemez hale gelmiş olurdu ama ben sadece tekleme ve yakıt tüketimi artışı görmüştüm. Bu arabayı ne kadar seviyorsam tasarlayan mühendislerine de o kadar saygı duyuyorum.

    • @akiftabak504
      @akiftabak504 3 года назад

      @@yusuftemur3006 Aynen dediğiniz gibi zayıf ateşlemede teklemeyi çok hissettirmedi malesef subaplar eğilmiş sanırım. Tamirci bobinlerin yananı dts marka ile değiştirdi ama ben diğer 3 ünü de ekonomik ömrü tükenmiştir düşüncesi ile yine dts marka ile değiştirttim. Bu arada dts marka tayvan üretimi sanırım bu marka hakkında bilginiz var mı? Geri dönüş için teşekkürler bu arada.

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  3 года назад +1

      @@akiftabak504 dts markasını duymuştum ama tecrübe etmedim. Fiyatı uygun ve görevini gerektiği gibi yapıyorsa hiç önemli değil markası. Bazı parçaların orjinalleri muadillerinden daha düşük kâr marjı sağlıyor. İşçiliği çok kolay bir parça olduğu için kıyas tamamıyla ömür/maliyet olarak hesaplamalı.
      Şöyle düşünelim: denso bobin takımı 2000 lira varsayalım. Ömrü de 10 yıl varsayalım. Yıllık maliyeti 200 lira olur. Dts takımı 800 lira varsayalım, ömrü de 5 yıl varsayalım. Yıllık maliyeti 160 lira olur. Görevini de eksiksiz yapıyorsa dts densodan daha kârlı bir markadır.

    • @akiftabak504
      @akiftabak504 3 года назад

      Deneyip göreceğiz bakalım. İlerde merak ederseniz yine burdan sorabilirsiniz.

  • @metintuna4616
    @metintuna4616 4 года назад

    İridyum buji kullanılması uygunmudur 2001 cıvıc için

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  4 года назад

      Daha önce hiç kullanmadım, bu sebeple tecrübeye dayalı bir yanıt veremem ancak teknik olarak iridyum buji kullanılmasında hiçbir zarar yoktur, uygundur. Tanıtımda daha uzun ömürlü kullanılabileceği söylenmekte olsa dahi bir takım iridyum buji fiyatına iki hatta markaya göre 3 takım standart buji bile alınabilmekte.
      Şunu da eklemeliyim ki performans artışı bekliyorsanız beyhude.. Zira tek başına İridyum buji ile standart bujilere kıyasla performansı arttırmak mümkün değil. Bunun için ateşleme sisteminin güçlendirilmesi gerekir (ki bunu da tek başına yapmayı asla önermiyorum çünkü motor yapısının da bu modifikasyona göre modifiye edilmesi gerekir aksi durumda motor bloğu oluşan ısıya dayanamayıp çatlayabilir).
      Özetlersek iridyum buji kullanmanızda herhangi bir beis olmamasına karşın standart orijinal buji kullanmanızı öneririm.

  • @_mertcelik
    @_mertcelik 3 года назад

    Yusuf hocam konuyu hortlatmış oldum ama bir sorum olacak. Aracım, tespit silindir 3 ve 4 anlaşılmamak hatası verdi yakın zamanda. P0300(rastgele çoklu silindir anlaşılmamak) P0303 P0304 hata kodları. Bobin ve buji olabilir diye yazıyor internette. Bobinlerin sıralaması nedir biliyorsaniz yardımcı olur musunuz? Elimde 2 tane sağlam bobin var bozuklarin sırasını öğrenirsem onlar ile değiştireceğim.

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  3 года назад

      P0300: ateşlemede sorun var
      P0303: 3 nolu silindirde ateşleme sorunu var
      P0304: 4 nolu silindirde ateşleme sorunu var.
      Buji yada bobinden kaynaklı olabileceği gibi motorun içindeki arızalardan da kaynaklanma olasılığı var bu arızaların.
      Bobinlerin sıralaması videoda izlediğiniz silindir sıralamasıdır.

    • @_mertcelik
      @_mertcelik 3 года назад

      @@yusuftemur3006 çok teşekkür ederim.

  • @eyupsari3912
    @eyupsari3912 2 года назад

    Selam ustam benim araçta 100km hızla giderken aşırı derecede tekleme yapıyor hem gazda hem benzinde benim aracın sorunudami bujilerde?

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  2 года назад +1

      Aşırı teklemede bujilerden ziyade bobin olma olasılığı daha yüksek. Ama yine de öncelikle bujiler, sonra bobinler, onlarda sorun görünmüyorsa subap ayarı, egr valfi temizliği ve hatta sente ayarı bile sebep olabilir.
      Enjektör tıkanıklığı da sebep olur buna ancak her iki yakıt türünün enjektörleri de aynı oranda tıkanmış olma olasılığı çok da olası değil. O yüzden ateşleme sisteminden kaynaklanması en güçlü olasılık..
      Bir başka ihtimal de benzin ve LPGnin motora aynı anda püskürtülmesi durumu olabilir. Çok nadir bir arıza olsa da her iki yakıt aynı anda motora giderse zengin karışım olur ve ateşleme yetersiz kaldığı için motor düzensiz çalışır. Enjektör işemesi olarak bilinir sanayi jargonunda. Her ne kadar sadece 100km/sa hızda yapıyor olsa da böyle bir durum olmadığını da kontrol etmenizde yarar var.

  • @muharremkilic1602
    @muharremkilic1602 4 года назад

    Kolay gelsin kac numara lokma takimiyla sokuluyor bujiler

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  4 года назад +1

      Düz lokmayla sökersiniz ama yerinden çıkarmak mümkün olmaz. Buji lokması olması gerek. Buji lokmasının içinde lastik var, bujiyi tutup çekmeye yarıyor. Buji lokmasının ölçüsü de 16mm (5.8"). Çoğu binek araçta 16mm buji lokması kullanılır. Uzatma kolu da temin etmenizi öneririm.

    • @muharremkilic1602
      @muharremkilic1602 4 года назад

      @@yusuftemur3006 cok tesekkur ederim

  • @abdullahoget2328
    @abdullahoget2328 2 года назад

    ustam o bobinlerin sirasi felan yok dimi

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  2 года назад +1

      Bobinlerin de bujilerin de herhangi bir sırası yok

  • @MuzafferGunduz
    @MuzafferGunduz 5 лет назад +3

    sayin Yusuf bey, anladigim kadari ile arabalar ile hasir nesirsiniz, buji ve atesleme arabanin sinir sistemi gibidir. Atesleme ne kadar iyi olursa performans da o derece iyi demektir.
    bujinin iyi atesledigini ve yakit karisiminin da mukemmel oldugunu anlayabilmek icin yanma odasinda yanan patlamayi gozlemleyebilmek imkansiz gibidir. Senin aracinin buji renginden anladigim kadari ile senin arabanin kucuk bir problemi var saniyorum, zira en iyi buji rengi kul rengi olmalidir! senin buji dip tarafinda fazlaca bir siyahlik var ki bu da hava-yakit karisiminda bir son var demektir.
    Sayet yanma odasinda neler oluyor gozlemlemek imkansiz degildir.... Piyasada saydam yapilmis bijiler verdir, bu bouji yayesinde araciniz calisir durumda iken yanma odasini gorebilirsiniz gozlemleyebilirsiniz, herci senin arabanin biji yuvasi derin olsa da yine de sana bir fikir olabilir...
    Diger yandan exoz monifold unun sokecek olma imkanin olsa araciniz calisirken egzozdan cikan atesi gorebilirdiniz.... en mukemmel yanma MAVI patla demektir ! sayet gordugunuz renk sari ise birseyler yerinde gitmiyordur !
    Diger yandan aracinizin ne gibi bir atesleme sistemine sahip oldugunuzu bilmek oldukca elzemdir. Bircok aracta ne yapsaniz da mukemmel bir atesleme elde edemezsiniz, bu olay ayrica bir bilgi gerektiren uzmanlik alanidir ! Gerci modern araclarda ateslemeyi mukemmel hale getirmek icin fabrikalar ellerinden geleni yapmaktadirlar, fakat maliyet-fiyat politikalari nedeni ile fabrikalar i isten vazgecerek gereksiz gordukleri eklentilerden vazgeciyorlar !
    Ben tecrubelerimden bhsetdecek olursam bakir kablo yerine fiber 8 mm lik silokon biji kablosunu tavsiye ediyorum, diger yandan atesleme bobinin de cesitleri vardir, fakat her zaman bobinlerde degisiklik yapmak cok zor bir istir, uzun arastirmalar gerektirebilir.
    Benim kullandigim sistemden ben oldukca iyi sonuc aldim ve her arac kullanicisina tavsite edebilirim.
    www.vellemanprojects.eu/products/view/?country=nl&lang=nl&id=8946
    Bu siteyi dikkatle okuyacak olursan bahsettigim sistem sana bir fikir verecektir ki maliyeti de oldukca dusuktur.
    Son olarak da senin buji renginden tam da goremesem de "fakir karisim" sonucu diyebilirim. Fakir karisim yakitin az gelmesi olabilecegi gibi yakitin oktani da dusuk olabilir...
    Kolay gelsin.

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  5 лет назад +1

      Bu kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim.

    • @MuzafferGunduz
      @MuzafferGunduz 5 лет назад

      @@yusuftemur3006 senin buji rengine gore yaptigim analizim yanlis olabilir, zira ben benzin kullandigini dusunerek yorum yapmistim. halbuki senin arac gaz ile calisiyordur... ve gaz filitresinin de eskimis olma ihtimali de goz onunde bulundurulursa hersey normal sayilir....muhtemelen gaz filitresinin yenilersen buji nin de renginin normale donmesi beklenebilir.

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  5 лет назад +1

      @@MuzafferGunduz LPG (gaz) filtresini yeni değiştirdim, henüz iki ay veya 1000 km kadar geçti değiştireli.
      Bujileri de değiştireli çok fazla zaman olmadı. Yeni taktığım bujilerin ne durumda olduğunu hiç kontrol etmedim ancak ben daha çok LPG ayarının doğru olmamasından veya subap (valve) ayarının olması gerekenden biraz daha sıkı olabileceğinden şüpheleniyorum. Çünkü arabanın yakıt tüketimi hem üretici yakıt tüketim verilerine göre hem de aynı marka-modeldeki diğer arabalara kıyasla oldukça düşük (şehiriçi LPG tüketimi 100 km'de ortalama 10 ila 11 litre, şehirlerarası 100 km'de 6 ila 6.5 litre)
      Bu verilere karşın arabanın performansı olması gerekenden daha düşük.
      Sıfırdan 100 km/sa hıza ulaşması (tam gaz vererek düz ve kuru yolda) 17 sn kadar sürüyor. Oysaki bu aracın emsalleri (ve üretici verilerine göre) 10-12 sn aralığında 0-100 km/sa ulaşabileceğini gösteriyor. Tabiri caizse arabam oldukça tasarruflu fakat bir o kadar da hantal :)

    • @MuzafferGunduz
      @MuzafferGunduz 5 лет назад +1

      @@yusuftemur3006 bahsettigin bu konu aslinca uzunca bir konudur ne kadar kisa anlatmaya da calissan o kadar zor anlasilir... ama ana prensip her zaman aynidir ve degismez !
      Hava-yakit karisim orani ve yakit kalitesini tam olarak ayarlayabilmek oldukca zor bir istir, bu hususta fabrikalar ellerinden geleni yapmaya calismislardir fakat yine de yeterli degildir zira her kullanicinin kendine ozgu bir surus stili vardir ayrica hava sartlari da degiskenlikler gosterir ki kisiye ozel ayar yapmak gerektigi zaman bile servisler standartlara bagli kalmaktadirlar...
      Uzun yolda kullanilan bir arac ile sehir icerisinde kullanilan bir aracin ayarlari ayni olmayacaktir. senin 0-100 /saniye verilerinin arabanin performansinin dusuk oldugu anlamina gelmez .... kalkislarda (kapis) arac standart ayarlarinda en kritik donemi yasar ! aniden haz vermelerde hava-yakit orani hizla degismekte ve genel olarak da gaz kelebegi ani olarak acildiginda silindirlere aniden fazla hava gitmesini saglar, yakitin da ayni zamanda hizla artmasi gerekmektedir ! oysa bu her zaman boyle olmayacaktir, kapis sirasinda yakitin dusuk olmamasi icin benzinli araclarda extradan yakiti aniden artirmak icin kapis pompasi denilen cesitli makanizmalarla donatilmis bir sistem vardir ! bircok modern aracta bu kapis pompasi (tam da hava kelebeginin aniden acildigi sirada extradan ve kisa sureli extra yakit veren sistem) . Aniden gaz verdigin zaman 0-100 testi mesela performansin mukemmel olmaqsi icin anlayabilecegin gibi mukemmel bir karisim elde etmek oldukca zordur ve giris monifoldunda hava akiminin aniden degismesi sonucu firtinalar ve hortumlar olusmaktadir (...) ki bu yuzden giris monifoldunun ve hava filirterinin ve hava giris hortumunun sekli cok onemlidir !
      genel olarak ani gaz vermelerde motora fakir karisim gitmektedir (fazla hava yetersiz yakit) bunu dengede tutmak icin kisa sureli falaca yakit ya da ya da genelde oldugundan az hava az hava gitmesini saglamak sistemi secilebilir. Bu ani gaz vermelerdeki motorun durumunu insanlardakine benzetecek olursak insanin hikcirdigi siradaki haline benzer !
      Gelelim monifolda hava girisini kontrol altinda tutmak hususuna. Turbo motorlarda bu muazzam sekilde saglanabilmektedir fakat araciniz turbo degilse isiniz uzun demektir.
      Benim begendigim hava giris hortumundan gecen havayi kontrol altinda tutmak (airflow control) akillica bir istir ki bunun da cesitli sistemleri vardir. Kisaca anlatmak gerekirse hava girisinde bir klep bulunur ve bu klep aracinizin yarim gaza kadar ve rolanti halide iken motorun calismasi icin yeterli hava saglayacak kadar acik durmaktadir ki bunu da kendiniz istege bagli olarak ayarlayabilirsiniz siz ani gaz verseni bile buradaki kelebek (klep) ana klepde oldugu gibi aniden tam olarak acilmaz yafasca acilir, bunu arabanin vakkumu ile entegre edebilirsiniz ya da araya basit bir yay veta agirlik koyarak da ayarlamalar yapabilirsiniz.... (aracinizin devri arttikca vaccum duser, rolantide ise yuksek seviyededir, bu sistem (jikle) gibi gorev yapmaktadir.
      Simdi bu bilgiler dahilinde kafanizda kendine gore bir fikir olusturabilirsin.
      Google amcaya (airbox) yazarsan orada istemedigin kadar sport aracta (BMW M3 , E 36 mesela benim BMW nin yegenleri) kullanilen airboxlari gorebilirsin .... Airbox sadece kapislarda degil yuksek devirlerde de performansa katkida bulunmaktadir
      Senin Honda Civic ve bircok modern aracta da zaten airfolow sensor bulunmaktadir, yukaridaki bahsettigim bu sorunlar bu sayede kendiliginden halledilmektedir... fakat bu sistemin iyi calisip calismadigi hakkinda iyice bir test yapilmalidir ki istediginiz performansa erisebilesiniz, sizin araciniz benzine gore ayarlandigi icin (oksijen sensoru) dediginiz bu meret malesef LPG de fakli haraket etmektedir ki bu yuzden de LPG ayarinizin gayet mukemmel olmasina dikkat edilmelidir.
      ruclips.net/video/2KHBZzcUQT0/видео.html

  • @tugay3259
    @tugay3259 2 года назад

    Teklemeden kastınız titrememi usta

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  2 года назад

      Titreme de var ancak teklemeden esas kasıt, yakıtı yakamayıp arabanın öksürür gibi tepki vermesi, özellikle düşük devirlerde belirgin ileri geri kerkinme...
      Sonuçları ise fazla yakıt tüketimi, düşük performans, bozuk rölanti veya rölantide titreme, durduk yere gaz kesmiş gibi güç kaybetme sonra aniden tekrar hızlanma gibi sonuçlara götürür.
      Ateşleme sistemindeki bir arızaya işaret eder.
      Genellikle bujilerden kaynaklanır ama diğer sebepleri bobin arızası, elektrik yetersizliği, sente bozukluğu, subap ayarı bozukluğu, krank veya eksantrik sensörlerinin hatalı çalışması (bozuk olması değil hatalı çalışması) gibi sıralanabilir. Egr valfindeki tıkanıklık da teklemeye sebep olabilir.

  • @ugursoylemez9995
    @ugursoylemez9995 3 года назад

    Lpg enjektörlerİne baktır hocam cok ötüyo performans kaybına yol acar

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  3 года назад

      LPGde zayıflığı net fark etmeye başladım zaten. Önce LPG filtrelerini değiştireceğim. Sonrasında enjektörlere bir müdahale gelebilir. Uyarı için teşekkür ederim.

    • @ugursoylemez9995
      @ugursoylemez9995 3 года назад

      @@yusuftemur3006 Bence direk lpg enjektörune baktır 40 bin oldu lpg filtresi degişeli ustaya sordum 10 bin daha gider dedi secim sizin

    • @yusuftemur3006
      @yusuftemur3006  3 года назад

      Enjektöre baktırmak ya şişlenmesi demek yada yenisi alınacak demek. Şimdilik idare etmek zorunda. İyice kötüye gittiğinde söküp kendim müdahale ederim, düzelmezse bir takım enjektör alınacak mecbur.