Analiza Istorica A Teritoriului Romanesc - De la Daci Pana Azi - Cum Ne-a Influentat Destinul

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 апр 2024
  • Astazi vom vorbi despre istoria teritoriului pe care este situata tara noastra si in general,teritoriul pe care s-a situat neamul romanesc, pe parcursul istoriei sale.
    De ce vom vorbi practic despre geografia si pozitia geostrategica a Romaniei si influenta lor in istorie asupra noastra?
    Pentru ca, asa cum vom vedea, geografia si pozitia geostrategica sunt esentiale in stabilirea viitorului unei natiuni.
    Geografia locala iti da resursele care te vor sustine,ca popor, ea iti da posibile redute naturale de aparare, sau dimpotriva, poate face foarte usoare incursiunile invadatorilor.
    Pozitia geografica iti da vecinii, daca ai o pozitie geostrategica foarte importanta, vei avea multe imperii ce doresc sa te domine.
    Haideti sa vorbim despre principalele repere ale geografiei acestui teritoriu.
    Daca va uitati in majoritatea cartilor de geografie si istorie, se va insista pe 3 repere principale, eu o sa va spun ca, in istoria noastra, a contat si un al patrulea reper.
    Avem Muntii Carpati, avem Dunarea cu gurile Dunarii, avem Marea Neagra.
    Al patrulea reper, din pct meu de vedere , este ca avem, in sudul Moldovei si mare parte din Muntenia si Oltenia, marea stepa euroasiatica, aici este cumva un capat de linie, oprita de muntii Carpati.
    ❤ Dacă îți place munca mea și dorești să mă sustii, pe mine și acest canal, de astăzi poti face direct acest lucru,devenind membru,detalii aici:
    / @istoriacucosmin
    Credite muzica :
    Chance, Luck, Errors in Nature, Fate, Destruction As a Finale by Chris Zabriskie is licensed under a Creative Commons Attribution license (creativecommons.org/licenses/...)
    Source: chriszabriskie.com/reappear/
    Artist: chriszabriskie.com/
    Credite:
    De la Scanned and processed by User:Olahus - The World Atlas. Second Edition. Moscow 1967, Domeniu public, commons.wikimedia.org/w/index...
    De la Oroles (talk) - Operă proprie, Domeniu public, commons.wikimedia.org/w/index...
    De la Lysy - Operă proprie, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org/w/index...
    By William Shepherd - Cropped from a map from the Historical Atlas by William Shepherd (1923-26), which is in the public domain in U.S. (www.lib.utexas.edu/maps/histor..., Public Domain, commons.wikimedia.org/w/index...
    De la Rapsak - originally posted to Flickr as Drobeta-Turnu Severin, Trajan's Bridge, CC BY-SA 2.0, commons.wikimedia.org/w/index...
    By Cattette - This file has been extracted from another file, CC BY 4.0, commons.wikimedia.org/w/index...
    By Generic Mapping Tools - Own work, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org/w/index...
    De la Tataryn - Operă proprie, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org/w/index...
    By Ádám Kolláth - Own work, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org/w/index...
    By Chamboz (talk · contribs) - Wikipédia, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org/w/index...
    De la ArnoldPlaton - Operă proprie, based on C. Brătescu, 1944, as well as Spaţiul istoric şi etnic românesc, vol. I, Ed. Militară, Bucureşti, 1992, maps XV and XVIII, as quoted in Review of Historical Geography and Toponomastics, vol. I, no. 2, 2006, pp. 207-220, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org/w/index...
    De la Fusionofhorizons - Operă proprie, CC BY-SA 3.0 ro, commons.wikimedia.org/w/index...
    By Portasa Cristian - Own work, CC0, commons.wikimedia.org/w/index...
    By Anonimu - This W3C-unspecified vector image was created with Inkscape ., CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org/w/index...
    De la Ірина Пустиннікова - Operă proprie, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org/w/index...
    De la Two-point-equidistant-asia.jpg: Mdfderivative work: Shattered Gnome (discuție)earlier version: Cp6 - Two-point-equidistant-asia.jpg, Domeniu public, commons.wikimedia.org/w/index...
    De la San Jose - own map, based on the Generic Mapping Tools and ETOPO2, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org/w/index...
    De la Kolja21 - Operă proprie, CC BY 3.0, commons.wikimedia.org/w/index...

Комментарии • 50

  • @stefanrz_
    @stefanrz_ 17 дней назад +5

    Extraordinar video. Trebuie să profităm de poziția noastră în relațiile internaționale și să votăm oameni educați, capabili, onești!

    • @IstoriaCuCosmin
      @IstoriaCuCosmin  17 дней назад +2

      In varianta optimista, va mai dura 15-20 de ani pana vom avea un nr decent de oameni educati, capabili si onesti in fruntea tarii :)

    • @stefanrz_
      @stefanrz_ 17 дней назад

      @@IstoriaCuCosmin asta e materialul clientului. Destul de trist. :(

    • @IstoriaCuCosmin
      @IstoriaCuCosmin  17 дней назад +2

      Asta este mersul natural al lucrurilor. Dureaza pana scapam de mentalitatea comunista, ce ne-a fost impusa 45 de ani, brutal, elitele istorice romanesti fiind eliminate. Suntem norocosi ca a aparut UE si suntem inauntru. La periferie, dar totusi inauntru. Asta grabeste schimbarea pozitiva. Conteaza ce se va intampla in toamna in alegerile din SUA si conteaza ce se intampla pe frontul din Ucraina, ne vor influenta pe termen mediu, am mai vorbit in videoclipuri si voi mai vorbi pe aceste subiecte.

    • @flobarbatei3065
      @flobarbatei3065 16 дней назад

      @@IstoriaCuCosmin Ar fi frumos sa dispara si mentalitatea neo-comunista. Si sa incepem sa ne informam cu adevarat, sa nu mintim prin omitere.
      Imi vine greu da cred ca nu stiati despre documentele contemporane lui Basarab, in care este numit român. Olahus in latina. Olahus este forma latinizata al lui oláh, cuvantul maghiar pentru român, oláhok la plural.
      Deci stim clar ce a fost Basarab. Aproape contemporan cu el a fost Ladislau Cumanul, Regele Ungariei. Dar nu era numit Olahus, ci Cumanus. S-a precizat clar ce a fost fiecare.
      Sa nu ma intelegeti gresit, nu m-ar deranja cu nimic daca Basarab ar fi fost cuman, chinez sau marocan. Asa a fost peste tot, de multe ori conduceau alogenii. Dar nu a fost. Si trebuie sa ne rezumam la ce stim, nu sa inventam tot felul de teorii, ca sa dea bine la public.

  • @alexandruavram6685
    @alexandruavram6685 17 дней назад +4

    Bună seara din Moldova Răsăriteană,
    Câtă dreptate ai!!!! De parcă ești de prin spațiu analizat.

    • @IstoriaCuCosmin
      @IstoriaCuCosmin  17 дней назад +1

      Multumesc!

    • @alexandruavram6685
      @alexandruavram6685 17 дней назад

      ​@@IstoriaCuCosmin
      Poate că pare straniu,
      Dar sunt uimit de corectitudinea cunoștințelor unui bănățean în domeniul istorico-geografic cu privire la evenimentele / acțiunile /perioadele abordate în videoclipuri, în special din spațiul Prut - Nistru.
      Jos pălăria!

    • @IstoriaCuCosmin
      @IstoriaCuCosmin  17 дней назад +4

      Am studiat mult, sunt pasionat de istorie si probabil din acest motiv inteleg relativ usor ce s-a intamplat sau ce este foarte posibil sa se fi intamplat in anumite momente istorice. Fac asta din pasiune, nu privesc ca un efort. Sunt banatean, dar suntem toti romani, indiferent din ce provincie istorica suntem, avem toti acelasi sange, vorbim aceeasi limba, am suferit toti, chiar daca sub stapani diferiti. Suntem impreuna de doar 100 de ani si inca mai avem frati si surori care sunt despartiti de noi,peste Prut . Trebuie sa facem tot ce putem ca sa ii ajutam si sa ii facem sa realizeze ca locul lor este in familia neamului romanesc, nu in afara.

  • @Andru-co3bs
    @Andru-co3bs 17 дней назад +2

    Un video minunat, 👍

  • @FireDragon16180
    @FireDragon16180 16 дней назад

    Foarte interesant, bravo!

  • @deathpunch3917
    @deathpunch3917 15 дней назад +2

    Foarte frumos ❤❤

  • @andreipricop764
    @andreipricop764 16 дней назад +1

    Interesant video, felicitari!

  • @silviuvornicescu521
    @silviuvornicescu521 8 дней назад +1

    Interesant despre importanța Bugeacului. Cred ca SUA si UE stiu la fel despre importanța geo strategica a Regiunii si nu le vor permite Rusilor niciodata sa obțină aceasta Regiune .O reunire a Basarabiei cu Romania este practic INEVITABILA pentru siguranță Europei si a NATO .

  • @durosstrauleanu6348
    @durosstrauleanu6348 10 дней назад

    pina acum am mers pe pista originii noastre dace pe care o cred partial gresita Plecind de la intinderea traciei ( din N greciei pina in S ucrainei ) care acoperea si zona apusenilor daci cred ca originea noastra este traca iar limba romana arhaica este cea care se vorbea pe tot teritoriul trac Asta explica de ce si acum se vorbeste asa in multe regiuni de la sud de dunare Cred ca marea harta traca era unitara si a fost patata de navalirile migratorilor mai ales a slavilor si ilirilor care s-au stabilit in regiune Chiar si dacii au fost considerati ca fiind cei mai viteji dintre traci de catre documentele vremii Asa se explica de ce se vorbeste romana veche in zone destul de indepartate unele de altele ( in E bulgariei si inV greciei si albania )ca sa nu mai vorbim de unitatea portului popular in toata pen balcanica si in tarile romane De curind s-a descoperit o moneda traca care infatisaza o femeie cu ie avind pe umeri binecunoscutele broderii asta datata inainte de marile migratii Deasemeni pe teritoriul dobrogei au fost gasite multe basoreliefuri cu reprezentarea cavalerului trac ( un calaret cu pelerina in vint si cu o sulita aidoma reprezentarii iconografice a sf gheorghe doar ca era perioada precrestina ) Probabil ca dunarea fiind o bariera greu de trecut noi cei de la nord de ea am fost feriti si am pastrat limba si portul Deasemenea si muntii carpati au fost o bariera naturala in calea migratiilor totul evoluind pe regiuni asta explica unitatea de limba si port in toate regiunile noastre istorice Sint prea multe asemanari ca sa le ignoram Deci gresim ca luam ca stramosi numai pe daci ,ei fiind doar o ramura a noastra

  • @manescunicolae6601
    @manescunicolae6601 11 дней назад +1

    Eu Sunt Mănescu Nicolae din București, România.
    Este o prezentare interesantă, la care cu permisiunea D-voastră, doresc să fac o precizare.
    Podul peste Istru nu putea să fie construit la dorința lui Traian, deoarece visteria imperiului roman era goală. Mai mult legiunile militare nu erau plătite, prin sărăcia cetățenilor romani, nu aveau potențial de a cumpăra hrana necesară.
    Podul a fost construit în timpul lui Burebista, atunci când prin armistițiul acceptat de romani, ei s-au obligat să plătească un stimpendiu de doi sersteți pentru fiecare cetățean roman.
    Acela a fost momentul propice pentru a se construi podul peste Istru.
    Mulțumesc pentru amabilitate.

    • @clausion
      @clausion 11 дней назад +2

      Nu stiu de unde ati aflat de podul facut pe vremea lui Burebista, dar avem surse istorice care arata ca podul a fost facut in timpul lui Traian de catre Apolodor din Damasc. Construirea unui pod nu ar fi fost un asa mare efort pentru imperiul roman. Nu stiu de unde stiti ca visteria imperiului era goala. Chiar pana la cucerirea Daciei, imperiul a cunoscut o perioada de stabilitate sub Traian si nu este consemnata vreo criza economica sau financiara majora. Existau niste probleme inerente, mostenite in imperiu care tineau de o usoara inflatie si o taxare un pic crescuta.

    • @manescunicolae6601
      @manescunicolae6601 11 дней назад

      Eu Sunt Mănescu Nicolae din București, România.
      D-voastră sunte-ți mai în măsură să să știți, dar informațiile pot fi primite și în funcție de valoarea fiecăruia.
      Vă rog să analizați cât mai profund cele arătate.
      Nu știu cum să parvină și alte informații care pot fi utile.
      Mulțumesc pentru amabilitate.

  • @draculascountry9872
    @draculascountry9872 12 дней назад +2

    Carpații întregi sunt țara noastră. Steagul nostru sunt Carpații .Vlad Țepeș este mentorul nostru.

  • @danamunteanu3866
    @danamunteanu3866 15 дней назад +3

    In limba latina, se scrie ae dar se citeste e.Deci scriem Tapae,dar citim Tape

  • @Andru-co3bs
    @Andru-co3bs 17 дней назад +2

    Populația românească dintre Tisa-Dunărea-Nistru nu prea apare în texte din perioada secolelor V-XIII,
    Poate faci un video pe acest subiect..

    • @IstoriaCuCosmin
      @IstoriaCuCosmin  17 дней назад +1

      Da, o sa analizez treptat intreaga istorie a romanilor.

  • @practicaltheory6604
    @practicaltheory6604 16 дней назад +1

    Ar trebui sa faci unul despre Brexit si consecintele sale , plus faptul ca Norvegia si Islanda nici nu vor sa auda de UE, iar multe tari din UE nu vor sa auda de moneda euro. E un colos cu picioare de lut

  • @k..5946
    @k..5946 13 дней назад

    Унде ау диспэрут валахий дин ромыния?

    • @valid550
      @valid550 Час назад

      Nu au dispărut ..

  • @Laurentiu19304
    @Laurentiu19304 17 дней назад +2

    Cosmine, tu pe toate le știi 😂

  • @BlakeWater71
    @BlakeWater71 8 дней назад

    Nu s a descoperit nimic în zona montană. Nici o urma de latinofoni.
    Toți munții au nume slave.

  • @BlakeWater71
    @BlakeWater71 8 дней назад

    Practic în România dar și în Balcani nu exista toponime romanice ori dacice.
    Dar întâlnim din belșug slave.
    Dacă au existat latinofoni în România au fost asimilați de valurile de valahi veniți din Balcani.

  • @bogdanbit9753
    @bogdanbit9753 17 дней назад +1

    În toate cărţile de istorie este menţionat "adstratul slav" implicat în formarea poporului român, care este în mod sigur mult mai important din punct de vedere genetic decât "stratul roman" adus de colonişti, cei care erau în marea lor majoritate din zone învecinate (Tracia, Moesia, Iliria, Asia Mică), nu din Peninsula Italică..intrebare: ce dovezi arheologice avem din ce parte au venit slavii?est?sud?sau poate s-au format chiar si local?

    • @flobarbatei3065
      @flobarbatei3065 16 дней назад +5

      Cum sa fie mai importanta influenta slava decat cea romana din moment ce vorbim o limba romanica si chiar endonimul este român, atestat din Evul Mediu in forma scrisa? Influenta slava exista, e normal dupa o convietuire si vecinatate de secole, dar mai ales prin limba bisericeasca, care a fost slavona, sute de ani. Si totusi, toate elementele de baza ale limbii liturgice romanesti sunt de origine romanica, Dumnezeu, cruce, inger, diavol, cuminecare, binecuvantare, biserica, rugaciune, martor, martir, altar, lumina, crijma, Inviere, Fecioara, botez, paresimie, etc. Inca o treaba, dupa Dex nu trebuie sa va luati, multe etimologii de acolo sunt date aiurea.

    • @bogdanbit9753
      @bogdanbit9753 14 дней назад

      ​@@flobarbatei3065Parerea mea este ca mai mare a fost și este influenta slava.. slavii au migrat în număr mare cu tot cu familii şi s-au răspîndit pe tot teritoriul unde se vorbeşte azi româna, dovadă numele topografice (munţi, râuri, localităţi, etc. Reale folosite si astazi...peste tot e incredibil..Pârscov..Bucov., Snagov...Prahova..etc..etc..oriunde te duci...), ..din care mai mult de jumătate sunt de origine slavă, sau numele de familie româneşti, din care o bună parte sunt tot slave la origine.

    • @clausion
      @clausion 13 дней назад +2

      Mihai Netea arata in cartea sa ca slavii nu erau genetic diferiti de popoarele balcanice existente inainte de secolul VI si ca invazia slava, care a inceput cu secolul VI, nu a adus schimbari genetice semnificative populatiilor balcanice. Practic, slavii au fost asimiliati, din punct de vedere genetic, dar si-au impus limba in unele zone. Numai românii, macedonenii si grecii au scapat de slavizarea limbii. Florin Curta arata ca arheologia moderna nu poate distinge o invazie slava si trage concluzia ca slavii nu au migrat. Dar avem izvoarele bizantine care marcheaza aparitia slavilor la marginea imperiului si atunci, coroborand aceste surse cu ce spune Curta si Netea, putem presupune ca slavii erau o populatie europeana, care a migrat local (adica pe distante mici) si care si-a impus cultura mai ales dupa disparitia khanatului avar, caruia i s-a supus multa vreme.
      In alta ordine de idei, nu toate toponimiile care par slave sunt slave. O parte din ele provin din latina si au fost slavizate, dupa cum arata Alexandru Madgearu si altii. Probabil ca proto-românii au considerat ca limba si cultura mostenita de la romani este foarte importanta, daca au tinut de ea atata vreme. Presupun ca in fata invaziilor barbare elementul lingvistic si de cultura romana erau un mod de rezistenta.

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 9 дней назад +2

      ​@@clausionBRAVO 👏👏👏👏 Gândim apropiat 👍👍

  • @andreicosmin9703
    @andreicosmin9703 17 дней назад +1

    Aștept cu nerăbdare episodul despre UE.
    Dar, să nu uităm, țările care au fondat UE erau secătuite de resurse după al 2-lea război mondial și aveau mare nevoie în primul rând de cărbune, oțel, gaze (chiar și petrol - acesta în special în România). Deci, unde se află din belșug aceste resurse? În Estul Europei (inclusiv în România). Iată miza. De aceea am fost forțați să ne distrugem industria ("mormanul de fiare vechi") pentru ca să nu mai folosim prea mult aceste resurse naturale și să le dăm lor aceste resurse la prețuri derizorii sau pe mai nimic (vezi de exemplu privatizarea scandaloasă a Petrom - un jaf de proporții uriașe). De aceea ne distrugem termocentralele (precum cea de la Doicești din Dâmbovița, din Hunedoara, Baia Mare etc).
    E foarte simplu de tras o concluzie : UE este un nou imperiu jefuitor dar care nu folosește armate pentru cucerire ci are o viclenie de a îi face pe conducătorii slabi, fricoși și trădători (în cazul nostru chiar alogeni ...) să i se alăture.
    Bineînțeles că sunt împotriva imperialismului rusesc care ne este dușman de sute de ani, dar nici pe UE nu o pot lua în brațe - mai cu seamă că ne-a răpit câteva milioane de frați care probabil în mare parte nu se vor mai întoarce și vor crește și sporul demografic în acele țări de "adopție" iar la noi țiganii se vor înmulți și ne vor crea probleme ... .

    • @IstoriaCuCosmin
      @IstoriaCuCosmin  17 дней назад +2

      Nu exista ingeri pe lumea asta, nici puteri care sa faca doar bine. Dar trebuie sa alegi, o tara medie cum suntem noi, nu poate supravietui singura. UE nu este perfecta, dar optiuni mai bune nu avem . Intelegi gresit unele aspecte ce tin de UE. Nu Europa ne-a furat fratii ce au ales sa mearga sa munceasca acolo, ci conducerile politice romanesti i-au gonit, datorita coruptiei, sistemului nefunctional, saraciei,etc... Legat de industrie, la fel , vezi multe lucruri gresit. Au profitat unele tari din UE de unii conducatori romani slabi si corupti? Da,clar, au fost cazuri. Cine a votat acei conducatori? O sa fac un videoclip in viitor, poate chiar mai multe pe subiectul UE.

  • @romeosimion7776
    @romeosimion7776 16 дней назад

    Subțire, analiza este trunchiate.Daca va limitați la teritoriul actual al României . Vorbim de poporul Romin .