Imperiul Bizantin versus Califatul Arabilor - Batalia de la Yarmuk din Anul 636

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 янв 2024
  • Astazi vreau sa vorbim despre una dintre cele mai importante lupte din istoria omenirii.
    Este vorba despre batalia de la Yarmuk din 636, dintre armata Imperiului Roman de Rasarit, numit azi Bizantin si armata arabilor ce tocmai fusesera convertiti la Islam de profetul Muhamad -Mahomed, cu cativa ani in urma iar triburile arabe fusesera unificate cu forta.
    Mahomed murise in 632, dar Califatul Rashidun, cum se va numi noul stat, va fi condus de succesorii sai si va avea o armata condusa de un fanatism religios si dorinta de cucerire si raspandire a noii religii.
    De o mie de ani,din timpul lui Alexandru cel Mare, Levantul a fost grecizat, a intrat in lumea occidentala
    Sub romani si apoi sub bizantini a fost crestin, impreuna cu nordul Africii.
    A dat civilizatiei greco romane si crestine,unii dintre cei mai capabili imparati, teologi, sfinti si invatati.
    Dupa batalie, in cativa ani,intreg Orientul a intrat sub controlul arabilor si al Islamului, fiind rupt de legaturile lui cu lumea crestina, bizantina si occidentala
    Viata locuitorilor regiunii nu va mai fi niciodata la fel.
    Araba a inlocuit greaca, capitala fiind mutata la Damasc si apoi la Bagdad.
    Asa avem azi un Orient in majoritate musulman
    Islamul isi va continua asaltul impotriva Europei inca 1000 de ani, pana cand armata turcilor otomani, cei care vor prelua stindardul luptei impotriva crestinilor dupa ce arabii se vor prabusi, va fi invinsa in fata zidurilor Vienei in 1683.
    Locurile in care s-a nascut crestinismul si unde si-a format prima baza solida de adepti, anume Palestina,Siria si Egiptul, vor fi pierdute pt totdeauna, in favoarea islamului.
    Totul s-a schimbat in urma bataliei din 636,de la Yarmuk, o locatie ce se afla azi la granita dintre Iordania, sudul Siriei si Israel
    ❤ Dacă îți place munca mea și dorești să mă sustii, pe mine și acest canal, de astăzi poti face direct acest lucru,devenind membru,detalii aici:
    / @istoriacucosmin
    👉Cartile studiate pt acest videoclip:
    www.libris.ro/lost-to-the-wes...
    www.libris.ro/the-new-roman-e...
    Credite:
    By Ergovius - Own work, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org/w/index...
    By Getoryk - Own work using:File:East-Hem_600ad.jpg, itself based on en:w:Euratlas's map, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org/w/index...
    By Javierfv1212 and edited by HistoryofIran. - File:Pre_Islamic_Arabia.PNG, Public Domain, commons.wikimedia.org/w/index...
    Credite muzica :
    Chance, Luck, Errors in Nature, Fate, Destruction As a Finale by Chris Zabriskie is licensed under a Creative Commons Attribution license (creativecommons.org/licenses/...)
    Source: chriszabriskie.com/reappear/
    Artist: chriszabriskie.com/

Комментарии • 18

  • @CosminProca97
    @CosminProca97 3 месяца назад +1

    Aștept cu mare interes videoclipuri legate de Cruciade.

  • @ionmaria2888
    @ionmaria2888 2 месяца назад

    Se discută puțin despre ea și de știut știu si mai puțini. Este o bătălie importantă, înfrângerea de aici a blocat înaintarea arabilor în Europa ca și înfrângerea arabilor de către franci în Spania, fără aceste două infrangeri istoria Europei și a lumii arăta altfel..

  • @mihaelapribu9370
    @mihaelapribu9370 3 месяца назад +1

    Buna ziua, am ascultat toate prezentarile despre Imparatul Alexandru cel Mare. Nu am citit despre acest mare luptator si cuceritor, asa incat preiau informatia de la Dvs, pentru care va multumesc.

  • @hilderina3719
    @hilderina3719 3 месяца назад

    Aș dori un răspuns, dacă ai informații, despre faptul ca în Italia (Toscana)anul 1340, la înmormântare oamenii se îmbrăcau în culoarea albă și nu negru cum e acum. În Asia, cu precădere în China, acum la înmormântare(doliu) se îmbracă în alb. Și un alt obicei ce în Asia se păstrează, de exemplu in Tailanda la sărbătoarea recoltei din luna iunie, se lansează pe apa râurilor bărcuțe mici cu dorințele oamenilor. Acest obicei a fost și în Europa, de exemplu în Italia prin sec.XlV am găsit. Cum de în Asia au rămas aceste obiceiuri și la noi au dispărut, sau de ce doliu a fost înlocuit cu culoarea neagră? Raportat la culoarea albă, e culoarea care respinge emoțiile și e folosită pentru a trece peste momentele grele, pe când negru atrage emoțiile și rezultă ca amplifică durerea.

    • @IstoriaCuCosmin
      @IstoriaCuCosmin  3 месяца назад

      Nu am din pacate informatii despre acest subiect. Sanse mici ca aceste obiceiuri sa aiba legatura cu China, legaturile intre Europa si China -Asia de Est, in acea perioada ,erau foarte limitate, tineau in principal de sfera comerciala. Culoarea neagra la doliu se pare ca are legatura cu traditiile din Imperiul Roman,preluate in crestinism:
      www.hamellydon.com/why-do-people-wear-black-to-a-funeral

  • @clausion
    @clausion 3 месяца назад +1

    Multumim pentru material. In 632 incepe islamizarea Ierusalimului, terminata prin 638. Ne dam seama cat de dezorganizat era vestul daca au trecut mai bine de 400 de ani pana au inceput cruciadele si au fost in stare sa cucereasca Ierusalimul.

    • @IstoriaCuCosmin
      @IstoriaCuCosmin  3 месяца назад

      Cu drag! Vestul a inceput sa se ridice incepand cu secolele IX-X, beneficiind de o perioada lipsita de majore invazii. Bizantinii nu au avut acest lux, pentru o lunga perioada, ei au fost zidul ce a oprit aceste invazii si au protejat (indirect) vestul.

    • @paulrobu71
      @paulrobu71 3 месяца назад +1

      l-ai găsit și pe ăsta...tu vorbești despre cruciade ca și cum au fost ceva pozitiv , (re)aducerea ,,dreptei credințe** în ,,țara sfîntă**, dar au fost în realitate printre cele mai mari și mai inutile măceluri/crime colective din istorie . fiind ateu , mie mi se fîlfîie de considerentele religioase , mai ales cînd sînt folosite de fapt ca pretext , ca justificare pentru pofta de aur , dorința de jaf , cum au făcut de ex.și spaniolii în Americi . de altfel , s-a văzut diferența dintre creștini și ceilalți , în speță musulmanii , după cucerirea Ierusalimului : cînd l-au ocupat , creștinii au măcelărit în masă musulmani și evrei , la grămadă , iar cînd l-au recucerit , musulmanii , din ordinul lui Saladin , s-au abținut să le răspundă în același fel...

    • @clausion
      @clausion 3 месяца назад +1

      @@paulrobu71 Am spus eu ca cruciadele au fost ceva pozitiv? Din punct de vedere istoric, Levantul care fusese roman ajunge pe mana arabilor. Urmasii romanilor incearca sa-i alunge pe arabi de acolo. Ce legatura are cu religia? Pe de alta parte daca ar trebui sa alegi intre cele doua religii, pe care ai alege-o? Si te rog nu-mi spune ca esti ateu. Ce ai alege, daca nu ai avea incotro? Care ai vrea sa fie religia statului tau?

    • @IstoriaCuCosmin
      @IstoriaCuCosmin  3 месяца назад

      @paulrobu7 Felul in care vezi cruciadele are o foarte mica legatura cu istoria reala si mai mult cu clisee din documentare/filme de la Hollywood. Ambele parti au facut masacre, atat musulmanii cat si crestinii, era regula si nu exceptia, in acea perioada. Cruciadele nu au avut doar motive religioase, ele au avut loc la chemarea bizantinilor, care erau cotropiti de turci si aveau nevoie de ajutor din partea Vestului.

    • @emilstanciu6592
      @emilstanciu6592 3 месяца назад

      @@paulrobu71 haida bre ,chiar crezi asta ? primul lucru pe care l au făcut binefăcătorii musulmani inainte de yarmuc a fost să omoare creștinii și evreii care trăiau în orașele din pen.arabă ,de impozitul jizia ai auzit ? pe care îl plăteau creștinii ca si evreii cetățeni de mînă a doua în toate statele musulmane ,iar apropo ,arabii au fost cei care au brevetat steaua lui David pe hainele evreilor .De Al Hakim ai auzit ,și ce a făcut ,de Baibars si multi altii ,așa că bieții creștini au fost copii mici față de minunății musulmani .

  • @Bwk.M
    @Bwk.M 3 месяца назад

    Pentru un canal ce tratează istoria, să nu știi să explici corect și contestul religios ( diferența între monifiziți și ortodocși și separarea acestora în 451) , mi se pare aproape de neiertat. În rest, îmi place cum povestești, ai darul de a povesti istoria , ceea ce o face mai interesantă și captivantă. Deci nu mă lua în nume de rău pentru critică!